kisiel cytrynowy 3/4 szklanki cukru 1 łyżka soku z cytryny cukier puder do posypania Wykonanie: Składniki na ciasto wykładamy na stolnice łączymy ze sobą wyrabiając ciasto, w taki sposób jak wyrabiamy kruszonkę aby było sypkie nie sklejone. Wyrobioną kruszonkę dzielimy na 3 części. Pierwszą część wysypujemy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia lekko przyciskamy szklanką(...)powstała gładka powierzchnia ciasta. Zapiekamy w piekarniku w temperaturze 180 stopni C przez około 10 minut. Do drugiej części ciasta dodajemy kakao mieszamy do powstania kakaowej kruszonki, wysypujemy na przestudzone ciasto. Białka ubijamy na sztywną pianę dodajemy cukier nie przerywając ubijania wsypujemy kisiel. Masę białkową wykładamy na kakaową część ciasta układamy czereśnie z kropione sokiem z cytryny na wierzch posypujemy
kgwjanczewoprzy podgrzaniu. Może z tego powodu czasem warto schrupać pęd po prostu maczając go w cukrze ;) Składniki: Ciasto: 2 szklanki mąki 4 jajka 1 kostka masła / opcjonalnie margaryna 4-5 pędów rabarbaru 1,5 szklanki cukru 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia Kruszonka: 1/4 miękkiego masła 1/2 szklanki cukru pudru 1/2 szklanka mąki Wykonanie: Masło roztopić w rondelku i schłodzić(...)wierzchu ciasno układamy rabarbar. Wykonujemy kruszonkę: w misce łączymy składniki i wyrabiamy ręcznie kruszonkę - opcjonalnie można spróbować zrobić ją w blenderze. Sposób widziałam, niestety jeszcze nie próbowałam. Całość ciasta posypujemy kruszonką. Pieczemy w piekarniku około 40 min (do suchego patyczka). Smacznego ! *Wygraj zdrowie z naturą - A.Pawłowski, D.Szeląg, Warszawa
Justa próbuje gotowaćwkładamy do keksówki. Ponownie odstawiamy do wyrośnięcia. Kruszonka: 50 g masła 50 g cukru 70 g mąki Masło roztopić i wystudzić. Dodać cukier i mąkę, wymieszać. Powstanie sypka kruszonka. Wyrośnięte ciasto pędzlujemy (żółtko wymieszane z 1 łyżeczką mleka) z wierzchu i posypujemy kruszonką. Pieczemy w 160 stopniach z termoobiegiem przez 50 minut, do suchego patyczka. SMACZNEGO
kulinarnyswiatdomisobą pasuje. Wykonanie ciasta drożdżowego – drożdże pokruszyć do wysokiego naczynia. Dodać szczyptę soli, łyżkę mąki, trochę letniego mleka, łyżeczkę cukru. Wymieszać wszystko, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Do dużej miski dodać mąkę, cukier, wyrośnięte drożdże, ciepłe mleko i roztopione masło. Wyrobić ciasto, ugniatając dłońmi aż ciasto stanie się sprężyste i gładkie. Włożyć ciasto do lekko naoliwionej(...)Zagnieść i formować kruszonkę. Odstawić. Formowanie wianka – wyjąć ciasto z miski na stolnicę obsypaną mąką. Ponownie delikatnie zagnieść ciasto. Przełożyć ciasto na papier do pieczenia obsypany lekko mąką. Uformować ciasto na kształt prostokąta. Można rozwałkować, ale u mnie ciasto było tak elastyczne, że rękoma uformowałam bez problemu. Pociąć ciasto na trzy równej szerokości kawałki. Na środku każdego kawałka położyć
Kuchnia Pokoleńpszennej niecałe 4 łyżki cukru 50 g roztopionego masła Przygotowanie kruszonki : W miseczce wymieszać mąkę pszenną z cukrem, zalać gorącym masłem i zagnieść widelcem, a potem wyrobić palcami. Jeśli będzie zbyt mokra, można dodać 1-2 łyżki mąki, jeśli zbyt zbita, odrobinę masła. Przygotowanie ciasta : Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Białka oddzielić od żółtek. Białka(...)kolei, ubijając. Wlewać strużką olej, dalej ubijając. Mąkę z proszkiem- przesiać i delikatnie wmieszać do ciasta przy pomocy szpatułki. Ciasto wlać do formy 30 x 20 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzch wyłożyć owoce i posypać kruszonką. Piec w temperaturze 170 ºC przez około 45- 60 minut, do tzw. suchego patyczka. Po wystudzeniu (opcjonalnie) oprószyć cukrem pudrem. Smacznego
Słodka Strefapieczenia, cukier waniliowy oraz cukier 3. Dodać żółtka oraz podzieloną na małe części margarynę 4. Ugnieść ciasto. Połowę bardzo dokładnie, drugą połowę mniej dokładnie zostawić ją jak do kruszonki 5. Połową ciasta dobrze wyrobionego wylepic dno blaszki uprzednio wysmarowanej masłem/margaryną i posypanej bułką tartą-bądź wyłożonej papierem do pieczenia. Pianka: 1. Białka ubić na sztywno. 2. Dodawać(...)łyżeczce cukier ciągle miksując, gdy pianka będzie gotowa gdy będzie miała perłowy połysk i będzie bardzo gęsta 3. Nakładać piankę na ciasto. 4. Na piankę poukłądać kawałki brzoskwini 5. Posypać kruszonką Piec: 45-60 minut w temperaturze 180 stopni. Poczekać do całkowitego ostygnięcia ciasta. Opcjonalnie: Do dekoracji i opruszenia użyłam sypkiego kleiku ryżowego- nie ma on wyrazistego smaku
KreatywnePinyZawsze czekamy na sezonowe owoce i warzywa. Zawsze są najpyszniejsze <3 Składniki Ciasto: 250 g mąki 20 g drożdży 100 ml mleka sól jajko 2 żółtka 50 g cukru 75 g masła skórka z jednej cytryny 3 łodygi rabarbaru 1 gruszka Kruszonka: 75 g mąki 50 g masła 50 g cukru pudru 1 łyżeczka cynamonu łyżeczka cukru(...)gruszkę obieramy, kroimy na ósemki. Przekładamy do miski razem z rabarbarem, oprószamy cukrem i odstawiamy na 20 min by puściły soki. Odsączamy i układamy na cieście. Przygotowujemy kruszonkę : zimne masło siekamy w mące ,cukrze waniliowym i cukrze pudrze, dodajemy cynamon, dłońmi ugniatamy kruszące się ciasto. Kruszymy je równomiernie nad ciastem. Blachę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190°C i pieczemy
R'n'G KitchenPyszne wilgotne ciasto jogurtowe które można upiec z dowolnymi ulubionymi owocami, aromatyczne, mięciutkie i łatwe do przygotowania, cytrynowa kruszonka dodaje mu rześkości, doskonałe na słodki podwieczorek z kubkiem kakao. Palce lizać! Składniki: Kruszonka: 4 czubate łyżki mąki pszennej 50 g masła 4 łyżki cukru Skórka otarta z 1 cytryny 1 łyżeczka soku z cytryny Ciasto: 6 jaj ¾ szklanki cukru(...)waniliowego 16 g cukru z prawdziwą wanilią 1 łyżeczka proszku do pieczenia ½ łyżeczki sody 25-30 dag malin świeżych lub mrożonych Cukier puder do oprószenia Sposób przygotowania: Ciasto przygotowujemy od kruszonki: Mąkę mieszamy z cukrem, oraz otartą skórką z jednej cytryny, dodajemy wiórki zimnego pokrojonego masła, wlewamy sok z cytryny i w palcach rozcieramy do połączenia-nie zagniatamy, kruszonka
Wanilia i KardamonPuchate, lekko słodkie ciasto drożdżowe z kwaśnymi śliwkami i chrupiącą kruszonką. Jak to drożdżowe - najlepsze pierwszego dnia, dla mnie obowiązkowo jeszcze ciepłe (a zdjęcia robiłam, gdy ciasto było jeszcze gorące, więc naprawdę dobrze się kroi), choć to podobno niezdrowe ;) Składniki Ciasto 425 g mąki pszennej 75 g cukru 20 g świeżych drożdży 200 ml letniego mleka szczypta soli(...)wyrośnięcia ciasta (musi podwoić swoją objętość). W tym czasie umyć i wypestkować śliwki, aby powstały na połówki oraz zagnieść puszkami palców składniki na kruszonkę. Po podwojeniu objętości ciasto odgazować, wyłożyć do brytfanki (wyłożonej papierem do pieczenia) o wym. 27x21 cm, ułożyć śliwki miejscami po pestkach do góry i posypać kruszonką. Piec
Słodkie inspiracjekolejności tak jak napisałam wsypujemy do dużej miski, przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 3 godziny. Można też zostawić na całą noc w lodówce i rano upiec ciasto. Zagniatamy składniki na kruszonkę i wrzucamy do zamrażalnik (ja nie robiłam kruszonki). Nasze usypane składniki z miski mieszamy łyżką. Dużą blachę wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy ciasto drożdżowe wyrównując je na płasko(...)Ciasto będzie gęste ale płynne. Posypujemy kruszonką ( wystarczy w rękach rozgniatać odrywane kawałki, nie trzeba tarkować) lub układamy brzoskwinie pokrojone na kawałki. Pieczemy ok godziny 180 st. C do zrumienienia
Cukiernia Pychotkipołączeniu składników miało być kruszonką, u mnie natomiast powstała zwarta kula, na kruszonkę nie było najmniejszych szans ;). Myślę, że coś jest nie tak z proporcjami masła i mąki, ale może akurat Wam wyjdzie tak jak trzeba ;). Jeżeli nie, to niżej podaję co zrobić w takim przypadku :). Całym serduchem polecam ten makowiec na świąteczny stół :). Kruche ciasto: 200 g mąki pszennej(...)połączyć z cukrem i ze zmielonymi orzechami. Dodać pokrojone na mniejsze kawałki masło oraz żółtka i wyrobić między palcami na kruszonkę. Jeżeli wyrobienie kruszonki okaże się niemożliwe, tak jak u mnie, całość zagnieść w jednolitą kulę ciasta, którą podzielić na jedną część większą i jedną mniejszą - mniej więcej 2/3 i 1/3. Obie części ciasta zawinąć w folię spożywczą
Opowieści z piekarnikaZrobiłam to ciasto na oleju. Wydaje mi się, że drożdżowe z olejem dłużej pozostaje miękkie. To tak z moich obserwacji:) Składniki na ciasto: 500 g. mąki 50 g. drożdży 1 szklanka ciepłego mleka 1/2 szklanki cukru 2 jajka 1/3 szklanki oleju Na masę serową: 250 g. twarogu 1 jajko 2 łyżki cukru 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej Na kruszonkę: 1/4 kostki(...)połączenia składników. Tak przygotowany ser wyłożyć na wyrośnięte ciasto i delikatnie rozsmarować. Na ser poukładać wydrylowane i przekrojone na połówki śliwki, skórką do dołu. Składniki na kruszonkę zagnieść w palcach. Gotową kruszonką posypać ciasto. Piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni 40-45 minut
Agusiowe smakołykiCiasto drożdżowe ze śliwkami Ciasto drożdżowe ze śliwkami. Składniki: 7 g drożdży suchych 150 ml mleka 3 jajka 200 g cukru 150 ml oleju roślinnego 600 g mąki pszennej 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego szczypta soli 400 g śliwek Kruszonka: 100 g cukru 200 g mąki pszennej 100 g masła Przygotowanie(...)formy o wymiarach 20 cm x 30 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu ułóż śliwki pokrojone w ćwiartki. Osobno zagnieć kruszonkę i oprósz nią ciasto. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 60°C na 10-15 minut. Po tym czasie zwiększ do 180°C, piecz 60 minut. Pamiętajcie
kuron.com.plciasto dla osób nie przepadających za bardzo słodkimi deserami. Połączenie ciasta drożdżowego z kwaśną śliwką jest wyśmienite! Składniki: 25 dag mąki 8 dag cukru 1 jajko 2 łyżki masła 2 dag drożdży ½ szklanki mleka 1 aromat cytrynowy ½ kg śliwek tłuszcz do formy rozmącone jajko do smarowania Składniki na kruszonkę: 3 łyżki mąki 3 łyżki cukru 3 łyżki masła ½ łyżeczki cynamonu(...)ponownego wyrośnięcia. Odłożyć dwie łyżki ciasta. Gdy ciasto podwoi objętość wyłożyć do wysmarowanej tłuszczem formy, posmarować rozmąconym jajkiem i położyć na nim połówki śliwek. Składniki na kruszonkę połączyć z odłożonym ciastem drożdżowym i przyrządzić kruszonkę. Posypać śliwki i piec w temperaturze 180 stopni 35 minut
Tradycyjna KuchniaFormę 23 X 23 wytłuściłam i wysypałam mąką, rozsmarowałam w niej równo ciasto (jest tak gęste). Z pozostałych składników zagniotłam kruszonkę. Na wierzchu poukładałam renklody, skórką do ciasta i posypałam kruszonką. Piekłam w 180 stopniach przez godzinę. Zostawiam do wystudzenia w piecu. Smacznego! Pozdrawiam, Karmel-itka
W kuchni Karmel-itki