ciasto z kruszonka - 4855 przepisów (strona:73/324)

Drożdżowe 181

smyki wyciągają rączki po więcej :). Pierwotnie miałam z niego zrobić pampuchy – czyli takie bułeczki drożdżowe, gotowane na parze, ale ciasto było tak klejące, że nie dałam rady uformować bułeczek. Powstał więc placek ze śliwkami i pyszną pełnoziarnistą kruszonką. Przepis dała mi koleżanka Ania , troszeczkę go zmodyfikowałam. Składniki na dwie keksówki (10×30 cm liczone na dole(...)razowej 50 gr rozpuszczonego masła 50 gr cukru W garnuszku rozpuścić masło, troszkę przestudzić, dodać mąkę i cukier, wyrobić między palcami. Nagrzać piekarnik do 180 st., na wyrośnięte ciasto wysypać kruszonkę, wstawić do piekarnika, piec około 30-35 min. Smacznego! Drożdżowe Drożdżowe

moj przepis na
Serniczek z KRuszonkĄ Owsianą 203

Składniki: Ciasto i kruszonka: 2 szklanki mąki 0,5 kubka cukru 0,5 kostki miękkiego masła lub margaryny 2 kubki płatków owsianych Masa serowa: 50 dkg twarogu sernikowego lub śmietankowego 0,5 kubka cukru pudru 1 jajko 0,5 kubka kwaśnej śmietany 12 lub 18% cukier waniliowy 2 kubki mrożonych wiśni ( lub ze słoika) Przygotowanie: Masło ucieramy z cukrem. Dodajemy(...)odkładamy mniejszą część, około 1/3, którą miksujemy jeszcze z płatkami. Pozostałym ciastem wykładamy blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.  Nakłuwamy widelcem Ser ucieramy z cukrem i wanilią. Dodajemy jajko i śmietanę.  Masę serową wykładamy na przygotowany spód. Układamy na niej wiśnie,  posypujemy kruszonką.  Pieczemy ok. 35 minut w 180"C.  SMACZNEGO

Luźna Kuchnia
Drożdżówki z serem i malinami 129

chętnie testuję nowe przepisy. Mam jednak ciasta, które upiekłam zaledwie kilka razy, tylko po to, żeby pokazać je na blogu. Ale mam też moich słodkich ulubieńców – ciasta, które mogłabym jeść na okrągło, nie ważne, czy zrobię im wcześniej dobre blogowe/instagramowe zdjęcia. Do takich ciast zdecydowanie należy drożdżowe – koniecznie z kruszonką i owocami :) No uwielbiam po prostu! Dziś zatem(...)przygotowujemy według przepisu . Z wyrośniętego ciasta formujemy kulki, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i lekko spłaszczamy. Jeśli mamy na tyle czasu jeszcze raz odstawiamy ciasto do wyrośnięcia. W każdym kawałku ciasta odciskamy kółko szklanką – można zanurzyć ją w mące, żeby nie przyklejała się do ciasta. Drożdżówki wypełniamy serem, owocami i posypujemy kruszonką. Pieczemy około 30 minut

Ciastkozercy
ciasto ucierane ze śliwkami 88

Kiedy nie mam czasu na pieczenie skomplikowanych ciast, sięgam po sprawdzone domowe przepisy. Ucierane ciasto ze śliwkami i kruszonką to smak mojego dzieciństwa.  *foremka 24*24 cm Składniki: 125 g masła 4 jajka 3/4 szklanki cukru torebka cukru waniliowego 1 i 1/2 szklanki mąki 1 łyżka gęstej śmietany kwaśnej 300 g śliwek 1 łyżka bułki tartej na kruszonkę(...)proszek do pieczenia. Wlać masło i śmietanę. Wymieszać. Śliwki umyć i pokroić na mniejsze kawałki. Ciasto wyłożyć do blaszki wyścielonej papierem. Na wierzchu ułożyć śliwki. Składniki kruszonki zagnieść i posypać ciasto. Piec w 170*C przez około 45 minut

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Ciasto ucierane z budyniem i owocami 100

wbijając je lekko w ciasto. Wkładamy do nagrzanego do 180 st piekarnika i pieczemy ok 45 minut. Po tym czasie wyciągamy i posypujemy przygotowaną wcześniej kruszonką. 6. Kruszonkę przygotowujemy po włożeniu ciasta do piekarnika. Składniki zagniatamy ze sobą i wkładamy do zamrażarki na pół godziny. Wyciągamy, ścieramy na grubych oczkach tarki, po czym rozłożone na folii spożywczej ponownie wkładamy(...)zamrażarki na 10-15 minut. Kruszonką posypujemy podpieczone wcześniej ciasto. Pieczemy kolejne 30 minut. Możemy sprawdzić wykałaczką, jeśli nie jest mokra, tzn że ciasto jest upieczone. Uważajmy tylko by nie natrafić na owoc, bo wtedy się nie wyznamy. Wyciągamy, studzimy i podajemy posypane cukrem pudrem. Smacznego

Kuchnia w czekoladzie
Ananasowe ciasto jogurtowe z kruszonką 170

ferie trwają nadal i zamierzam dalej odpoczywać i przy okazji szykować dla Was więcej smacznych przepisów. Dziś coś dla dbających o linię i lubiących słodkości z owocami. Ananasowe ciasto jogurtowe z kruszonką. Częstujcie się!"Składniki:150 g cukru3 jajka240 g ananasowego jogurtu330 g mąki tortowej40 g miękkiego masła2 łyżeczki proszku do pieczenia5 plasterków ananasa (nie z puszki)Kruszonka100 g cukru100(...)przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia i dodajemy do masy. Mieszamy.Ciasto przelewamy do okrągłej formy wyłożonej papierem do pieczenia, na wierzchu ciasta układamy pokrojonego w ćwiartki ananasa.Do małej miseczki wsypujemy cukier i mąkę, dodajemy miękkie masło i zagniatamy kruszonkę, którą następnie posypujemy wierzch ciasta.Wstawiamy do rozgrzanego do 190`C piekarnika na około 50 minut.Studzimy na kratce.Smacznego

Słodkie Przyjemności
Ciasto jogurtowe z musem jabłkowym i kokosową kruszonką 191

jogurtu naturalnego  370 g 3 kubeczki mąki 1 kubek cukru 1  kubek oleju 4 jajka proszek do pieczenia  4 łyżeczki mus jabłkowy  2 litrowe słoiki Kruszonka: 3 łyżki miękkiego masła 5 łyżek wiórek kokosowych 5 łyżek mąki   3 łyżki brązowego cukru połączyć ze sobą wszytskie składniki wyrabiając ręką Wykonanie; Do dużej miski wlać jogurt - umyć(...)blachę, równomiernie rozprowadzić mus jabłkowy. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około 40 minut(do suchego patyczka. Po tym czasie wysuwamy na chwilę blaszkę z ciastem, posypujemy kruszonką i wstawiamy na kolejne 10 minut. Przepis z bloga MojeTworyPrzetwory

Anioły w kuchni
Drożdżowiec z truskawkami i nutą wanilii 160

Dodatkowo: cukier puder do posypania ciasta masło do wysmarowania formy bułka tarta do posypania formy Wykonanie: 1. Ciasto: W letnim mleku rozrobić drożdże, a masło i cukier rozpuścić w rondelku. Mąkę przesiać do miski, dodać jajka, szczyptę soli, wlać rozpuszczone masło z cukrem oraz rozrobione w mleku drożdże. Składniki zagnieść i wyrobić na jednolite ciasto. Owinąć folią spożywczą i wstawić(...)powstaną okruszki. 5. Schłodzone ciasto rozwałkować na prostokąt o wymiarach około 40 cm x 20 cm. Posmarować masą serową i zwinąć w roladę. Serową roladę pokroić na 14 plastrów, które następnie ułożyć w wyłożonej papierem, wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą okrągłej formie o średnicy 30 cm. Na całej powierzchni ciasta rozłożyć truskawki i posypać kruszonką. 6. Piec w piekarniku

Szalona Kuchnia Eweliny
Ślimaczki porzeczkowo marcepanowe 117

szklanki mleka szczypta soli 4 łyżki cukru nadzienie: 100 g marcepanu 1/2 szklanki porzeczek czerwonych 1/2 szklanki porzeczek czarnych 1 łyżka mąki ziemniaczanej kruszonka: 2 łyżki mąki pszennej 1 łyżka masła 1 łyżka marcepanu pokruszonego Ciasto: Do miski  wkruszam drożdże, dodaję mleka letniego i mąki około dwie łyżki, szczyptę cukru. Zaczyn ma mieć konsystencję kwaśnej śmietany. Odstawiam do wyrośnięcia(...)ciasto. Zwijam rulon od krótszego boku. Sklejam na końcach, kroję nożem na 12 części. Blaszkę o wymiarach 24X24 smaruje dokładnie. Układam w niej 9 ślimaczków w odstępach. ciasto urośnie: Kruszonka: Do miski wsypuję mąkę, dodaję masło i zagniatam palcami, na końcu dodaję marcepan i zagniatam. Kruszonką wykładam na ślimaczki. Wstawiam do nagrzanego piekarnika temp  180 stopni góra dół

wesoła kuchnia
Czereśniowiec 140

kisiel cytrynowy 3/4 szklanki cukru 1 łyżka soku z cytryny cukier puder do posypania Wykonanie: Składniki na ciasto wykładamy na stolnice łączymy ze sobą wyrabiając ciasto, w taki sposób jak wyrabiamy kruszonkę aby było sypkie nie sklejone. Wyrobioną kruszonkę dzielimy na 3 części. Pierwszą część wysypujemy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia lekko przyciskamy szklanką(...)powstała gładka powierzchnia ciasta. Zapiekamy w piekarniku w temperaturze 180 stopni C przez około 10 minut. Do drugiej części ciasta dodajemy kakao mieszamy do powstania kakaowej kruszonki, wysypujemy na przestudzone ciasto. Białka ubijamy na sztywną pianę dodajemy cukier nie przerywając ubijania wsypujemy kisiel. Masę białkową wykładamy na kakaową część ciasta układamy czereśnie z kropione sokiem z cytryny na wierzch posypujemy

kgwjanczewo
Ucierane ciasto z rabarbarem otulone słodką kruszonką 147

przy podgrzaniu. Może z tego powodu czasem warto schrupać pęd po prostu maczając go w cukrze ;) Składniki: Ciasto: 2 szklanki mąki 4 jajka 1 kostka masła / opcjonalnie margaryna 4-5 pędów rabarbaru 1,5 szklanki cukru 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia Kruszonka: 1/4 miękkiego masła 1/2 szklanki cukru pudru 1/2 szklanka mąki Wykonanie: Masło roztopić w rondelku i schłodzić(...)wierzchu ciasno układamy rabarbar. Wykonujemy kruszonkę: w misce łączymy składniki i wyrabiamy ręcznie kruszonkę - opcjonalnie można spróbować zrobić ją w blenderze. Sposób widziałam, niestety jeszcze nie próbowałam. Całość ciasta posypujemy kruszonką. Pieczemy w piekarniku około 40 min (do suchego patyczka). Smacznego ! *Wygraj zdrowie z naturą - A.Pawłowski, D.Szeląg, Warszawa

Justa próbuje gotować
Strucla z serem i żurawiną 160

wkładamy do keksówki. Ponownie odstawiamy do wyrośnięcia. Kruszonka: 50 g masła 50 g cukru 70 g mąki Masło roztopić i wystudzić. Dodać cukier i mąkę, wymieszać. Powstanie sypka kruszonka.  Wyrośnięte ciasto pędzlujemy (żółtko wymieszane z 1 łyżeczką mleka) z wierzchu i posypujemy kruszonką. Pieczemy w 160 stopniach   z termoobiegiem przez 50 minut, do suchego patyczka. SMACZNEGO

kulinarnyswiatdomi
Wianek drożdżowy z masą orzechową 132

sobą pasuje. Wykonanie ciasta drożdżowego – drożdże pokruszyć do wysokiego naczynia. Dodać szczyptę soli, łyżkę mąki, trochę letniego mleka, łyżeczkę cukru. Wymieszać wszystko, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Do dużej miski dodać mąkę, cukier, wyrośnięte drożdże, ciepłe mleko i roztopione masło. Wyrobić ciasto, ugniatając dłońmi aż ciasto stanie się sprężyste i gładkie. Włożyć ciasto do lekko naoliwionej(...)Zagnieść i formować kruszonkę. Odstawić. Formowanie wianka – wyjąć ciasto z miski na stolnicę obsypaną mąką. Ponownie delikatnie zagnieść ciasto. Przełożyć ciasto na papier do pieczenia obsypany lekko mąką. Uformować ciasto na kształt prostokąta. Można rozwałkować, ale u mnie ciasto było tak elastyczne, że rękoma uformowałam bez problemu. Pociąć ciasto na trzy równej szerokości kawałki. Na środku każdego kawałka położyć

Kuchnia Pokoleń
Lekkie ciasto biszkoptowe z borówkami 164

pszennej  niecałe 4 łyżki cukru  50 g roztopionego masła Przygotowanie kruszonki : W miseczce wymieszać mąkę pszenną z cukrem,  zalać gorącym masłem i zagnieść widelcem, a potem wyrobić palcami. Jeśli będzie zbyt mokra, można dodać 1-2 łyżki mąki, jeśli zbyt zbita, odrobinę masła. Przygotowanie ciasta : Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Białka oddzielić od żółtek. Białka(...)kolei, ubijając. Wlewać strużką olej, dalej ubijając. Mąkę z proszkiem- przesiać i delikatnie wmieszać do ciasta przy pomocy szpatułki. Ciasto wlać do formy  30 x 20 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzch wyłożyć owoce i posypać kruszonką. Piec w temperaturze 170 ºC przez około 45- 60 minut, do tzw. suchego patyczka. Po wystudzeniu (opcjonalnie) oprószyć cukrem pudrem. Smacznego

Słodka Strefa
Szybkie, kruche ciasto z brzoskwiniami i puszystą pianką 344

pieczenia, cukier waniliowy oraz cukier 3. Dodać żółtka oraz podzieloną na małe części margarynę 4. Ugnieść ciasto. Połowę bardzo dokładnie, drugą połowę mniej dokładnie zostawić ją jak do kruszonki 5. Połową ciasta dobrze wyrobionego wylepic dno blaszki uprzednio wysmarowanej masłem/margaryną i posypanej bułką tartą-bądź wyłożonej papierem do pieczenia. Pianka: 1. Białka ubić na sztywno. 2. Dodawać(...)łyżeczce cukier ciągle miksując, gdy pianka będzie gotowa gdy będzie miała perłowy połysk i będzie bardzo gęsta 3. Nakładać piankę na ciasto. 4. Na piankę poukłądać kawałki brzoskwini 5. Posypać kruszonką Piec: 45-60    minut w temperaturze 180 stopni. Poczekać do całkowitego ostygnięcia ciasta. Opcjonalnie: Do dekoracji i opruszenia użyłam sypkiego kleiku ryżowego- nie ma on wyrazistego smaku

KreatywnePiny

Proponowane wyszukiwania