łyżki), szczyptę soli, margarynę, żółtka i proszek do pieczenia razem zagnieść, podzielić na dwie części. Do jednej z części dodać kakao. Z każdej części ciasta odłożyć nieco na kruszonkę. Jasną częścią ciasta wyłożyć dno blaszki, na to poskubać ciemne ciasto. W między czasie obrać i pokroić jabłka w kosteczkę, posypać cukrem waniliowym oraz cynamonem, wyłożyć na ciemnym cieście
W garach u GosiMoją kolejną propozycją na ciasto rabarbarowe jest bardzo proste i pyszne ciasto drożdżowe z kruszonką i lukrem. Czytaj więcej
Ana Mari's worldMoją kolejną propozycją na ciasto rabarbarowe jest bardzo proste i pyszne ciasto drożdżowe z kruszonką i lukrem. Czytaj więcej
Ana Mari's worldwoda odparowała. Słodzimy i studzimy. Przygotowujemy ciasto. W misie miksera ucieramy masło z cukrem. Następnie stopniowo dodajemy żółtka oraz mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Powinniśmy uzyskać ciasto o konsystencji kruszonki. Nagrzewamy piekarnik do 180 st.C (z termoobiegiem lub 190 bez niego). Smarujemy blaszkę masłem i posypujemy mąką. Wykładamy większą część kruszonki i przyciskamy ją do dna naczynia. Zostawiamy garść(...)kruszonki do posypania. Na ciasto wykładamy marmoladę. Białka ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dodajemy cukier. Ubijamy by cukier się rozpuścił. Szpryca nakładamy białka z cukrem na marmoladę, możemy robić dowolne wzorki. Pozostawioną kruszona posypujemy te miejsca gdzie bezy nie ma. Ciasto pieczemy w 180 st.C ok. 15 minut (u mnie było to krótko bo beza szybko się rumieniła). Nastepnie
Dzieje kuchennej Wiewióryskładniki wlać do suchych i lekko wymieszać, tylko do połączenia się składników. Dodać truskawki i wymieszać.Kruszonka: wszystkie skłądniki połączyć, rozcierać palcami.Formę do muffinek wyłożyć papilotkami, wypełnić ciastem. Posypać kruszonką.Piec około 25 minut w 190ºC. Podawać ostudzone.Smacznego :)Uwagi: Nie zrobiłam kruszonki, zaginęły mi mielone migdały :( Ale i bez kruszonki wyszło super
Stare Garytłuszczem, większą część ciasta rozwałkować, wyłożyć spód. Jabłka przełożyć na ciasto, na wierzch położyć połówki brzoskwini. Ciasto, które nam zostało "porwać" na małe kluseczki i zrobić a'la kruszonkę na cieście.Piec w nagrzanym piekarniku ok. 40 min w 180 stopniach. Podawać do kawusi na śniadanie, do herbaty na podwieczorek lub ze szklanką mleka na kolację
pieprzny smaczekciepłe miejsce na 1,5 godz. Następnie ciasto ponownie zagnieść, ułożyć w przygotowanej blaszce o wym. 23x35cm. Owoce umyć, truskawki odszypułkować, a czereśnie wypestkować. Ułożyć na cieście. Odstawić na 30minut. Kruszonka: 100g masła(...)margaryny, 150g cukru, 110g mąki pszennej, 2 łyżki kakao. Mąkę przesiać wraz z kakao, dodać cukier i posiekane masło. Zagnieść palcami tworząc kruszonkę. Gotową kruszonką posypać wierzch ciasta. Piec ok. 50 minut w temp. 180st
Z miłości do słodkościdrożdżowe, że nie mogłam wytrzymać :) Moja blacha jest o wymiarach 29cm x 22cm Składniki na ciasto: 300 gramów mąki pszennej 20 gramów świeżych drożdży 2 jajka 50 gramów cukru 60 ml mleka o temp. pokojowej 60 gramów roztopionego masła 3 nieduże jabłka Składniki na kruszonkę: 50 gramów mąki 50 gramów cukru 50 gramów zimnego masła Składniki na lukier: 2 łyżki(...)wykładamy jabłka Składniki na kruszonkę mieszamy ze sobą w taki sposób, aby "łapać" je między palce i podrzucać delikatnie do góry. Będą się tworzyć kuleczki Na jabłka nakładamy kruszonkę i wkładamy ciasto do nagrzanego piekarnika Pieczemy ok. 35-40 minut Wyjmujemy z piekarnika i gdy ciasto trochę ostygnie, wyjmujemy je z foremki Składniki na lukier mieszamy i polewamy nim zimne
Szczęśliwa kuchniadrożdżowe, że nie mogłam wytrzymać :) Moja blacha jest o wymiarach 29cm x 22cm Składniki na ciasto: 300 gramów mąki pszennej 20 gramów świeżych drożdży 2 jajka 50 gramów cukru 60 ml mleka o temp. pokojowej 60 gramów roztopionego masła 3 nieduże jabłka Składniki na kruszonkę: 50 gramów mąki 50 gramów cukru 50 gramów zimnego masła Składniki na lukier: 2 łyżki(...)wykładamy jabłka Składniki na kruszonkę mieszamy ze sobą w taki sposób, aby "łapać" je między palce i podrzucać delikatnie do góry. Będą się tworzyć kuleczki Na jabłka nakładamy kruszonkę i wkładamy ciasto do nagrzanego piekarnika Pieczemy ok. 35-40 minut Wyjmujemy z piekarnika i gdy ciasto trochę ostygnie, wyjmujemy je z foremki Składniki na lukier mieszamy i polewamy nim zimne
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comłyżki bułki tartej około 1-2 łyżki mąki ziemniaczanej (opcjonalnie) Kruszonka: ½ szklanki mąki pszennej 1/3 szklanki brązowego cukru 60 g roztopionego masła 1/3 szklanki płatków owsianych 1 opakowanie cukru waniliowego 3 łyżki zmielonych migdałów 2 garście płatków migdałowych szczypta gałki muszkatołowej i cynamonu Przygotowanie: Ja swoje ciasto przygotowuję za pomocą miski blendera z nożami. Po prostu wszystkie składniki ciasta(...)posypać je odrobiną mąki ziemniaczanej. Pomaga również wcześniejsze podsmażenie używanych owoców. Owoce układamy na cieście i posypujemy cukrem. Przygotowujemy kruszonkę łącząc dokładnie poszczególne jej składniki. Owoce posypujemy kruszonką i wkładamy ciasto do piekarnika. Pieczemy około 30 - 35 minut w temperaturze 180 stopni
Mania Gotowaniawyjątkowo śliwki w occie i wykorzystam ich jak najwięcej do ciasta. Na blogu znajdziecie wiele innych inspiracji z wykorzystaniem śliwek <klik> . Składniki: 100 g mąki pszennej 100 g mąki kokosowej 100 g zimnego masła 2 łyżki cukru 3 jajka szczypta soli kruszonka: 60 g mąki kokosowej 2 łyżki cukru 50 g masła(...)jajka i posiekane masło. Zagniatamy ciasto i wstawiamy do lodówki na 30 minut. W tym czasie piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 st. C ustawiając grzanie góra – dół. Spód formy, u mnie była to tortownica wykładamy papierem do pieczenia. Spód formy wykładamy ciastem i pieczemy 20 minut. Śliwki oczyszczamy z pestek, wykładamy na ciasto. Posypujemy kruszonką. Pieczemy 20-25 minut
Życie zaczyna się w kuchniupiec drożdżowego ciasta jeśli możemy kupić rabarbar i truskawki. Taki wypiek w sezonie jest obowiązkowy. Na górze chrupiąca kruszonka, pachnąca kawa latte i tylko słoneczka brakuje żeby sobie usiąść w altance. Składniki: Ciasto drożdżowe 350 szkl mąki pszennej 100 g cukru 0,5 szkl mleka 50 g margaryny lub masła 2 jajka 30 g drożdży sól szczypta Kruszonka(...)objętości. Tortownicę o średnicy 25 cm wysmarować margaryną przełożyć ciasto i ponownie odłożyć na 15 minut do wyrośnięcia. Ułożyć pokrojony rabarbar i truskawki. Z mąki, margaryny, cukru zagnieść kruszonkę i posypać ciasto. Piec około 45 minut w 170 stopniach
Ala piecze i gotujePuszyste ciasto, na maślance z malinami pod kruszonką, powstało spontanicznie. Znacie to uczucie kiedy macie ochotę na coś słodkiego, ale nie wiecie na co? I błądzicie po kuchni, otwieracie szafki w nadziei, że znajdzie się chociaż kostka czekolady lub stary cukierek. Miałam jeszcze resztkę malin, które stały się inspiracją do tego ciasta. Wyszło przepyszne, puszyste i jest z moją ulubioną(...)pieczenia. Powoli wsypać do masy jajecznej i mikserem na najmniejszych obrotach wymieszać. Blaszkę (robiłam w formie o wymiarach 25x30cm) wyłożyć papierem do pieczenia i przelać ciasto. Poukładać owoce, posypać kruszonką i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 45 minut. (lub piec do suchego patyczka) Czekoladę posiekać nożem i przełożyć do metalowej miski. Na małym ogniu postawić
pink envelopełyżki brązowego cukru 1 laska wanilii 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej sok z połowy cytryny Kruszonka: 100 g mąki pszennej 75 g masła 60 g cukru 16 g cukru wanilinowego lub domowego cukru z prawdziwą wanilią Wykonanie: Ciasto: Mąkę pszenną przesiać do miski. Z drożdży zrobić rozczyn; w tym celu pokruszone w miseczce drożdże rozetrzeć(...)robienia drożdżówek, jabłka wymieszać z cukrem i mąką ziemniaczaną. Kruszonka : Przygotować kruszonkę: mąkę i oba cukry wymieszać w naczyniu, dodać roztopione masło i wyrobić między palcami na kruszonkę. Gdy ciasto wyrośnie krótko je wyrobić. Z ciasta odrywać kawałki i formować z nich bułeczki o wadze około 60 g każda. Odkładać je na około 15 minut do napuszenia. Następnie każdą
Opowieści z piekarnikadodajemy pokrojone na małe kawałki masło, wsypujemy cukier i wbijamy jajka. Wszystko sprawnie zagniatamy. Ciasto wstawiamy do lodówki na około 30 minut, następnie wykładamy na blat i 2/3 ciasta rozwałkowujemy na obsypanym mąką blacie.Jabłka i gruszki obieramy, oczyszczamy z gniazd nasiennych i ścieramy na grubych oczkach, odstawiamy, posypujemy cukrem i cynamonem - mieszamy i odstawiamy.Ciasto na spód(...)powierzchnię i dziurkujemy wierzch widelcem (aby podczas pieczenie nie powstał bąbel). Wkładamy do piekarnika na około 15 minut rozgrzanego do 180`C. Pieczemy do zarumienienia.W tym czasie przygotowujemy kruszonkę. Resztę ciasta kruchego, wcześniej schłodzonego ścieramy na tarce ( grube oczka)Na podpieczony spód nakładamy farsz który przykrywamy przygotowaną kruszonką. Wkładamy ponownie do piekarnika i pieczemy około 30 -40 minut
Słodkie Przyjemności