ciasto z kruszonka - 4855 przepisów (strona:78/324)

Kruszonkowe ciasto z rabarbarem 153

niedawno obgryzałam dzieciom kruszonkę i zastanawiałam się, jak to zrobić, żeby mieć górę kruszonki. No i mam. Na kruszonce rabarbar, na rabarbarze kruszonka. Oooooooj, pyszne pyszności :) Radzę wykorzystać mąkę lekką, niskiego typu lub bezglutenową. Kruche i półkruche ciasto z mąki ciężkiej, grubego przemiału często wychodzi bardzo suche. Jeśli robicie z mąki bezglutenowej, dodajcie mąkę kukurydzianą, aby nadała ciastu elastyczności. Odradzam

Kucharzyca
Chałka z kruszonką 107

łyżeczki soli – 3 łyżki cukru – 9 g suchych drożdży Do smarowania - jajko – 1 łyżka mleka Kruszonka - 2 łyżki mąki pszennej - 2 łyżki cukru - 4 g cukru wanilinowego - 15 g miękkiego masła Wykonanie: 1. Wszystkie składniki na ciasto połączyć w gładką masę. Wyrabiać przez 10-15 minut. Przełożyć do miski, zasypać mąką i przykryć ściereczką. Odstawić w ciepłe(...)Wałki z ciasta dokładnie zlepić z jednej strony. Można je delikatnie zwilżyć wodą. Skrajne rulony przekładać do środka, na zmianę, raz z lewej strony, raz z prawej. Końcówki połączyć i zwinąć pod spód. 3. Chałkę przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem, przykryć ściereczką i zostawić na kolejne 30 minut. Posmarować jajkiem rozbełtanym z mlekiem. Posypać kruszonką zrobioną z podanych wyżej składników

dom-agi.pl
Tarta jogurtowo- truskawkowa 144

grochu, ryżu lub specjalnych kulek ceramicznych, Po 10 min. pieczenia obciążenie zdejmujemy. Resztę ciasta kruchego możemy owinąć w folię i schować do zamrażalnika, a kiedyś zużyć jako kruszonka na ciasto ucierane lub drożdżowe

Kuchnia w czekoladzie
Drożdżowy placek z dynią 138

łyżką Wyrobione ciasto przekładamy do natłuszczonej foremki i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia ciasta Pieczemy w temp. 160 stopni C. przez 1 godz. ( - sprawdzamy patyczkiem) Można posypać kruszonką, samo ciasto po upieczeniu jest dość suche, z masłem wyśmienite. Ciasto udaje się też w prodiżu. Ciasto dość oszczędne w składniki, a w sezonie gdy dynia jest jeszcze dostępna warto zrobić

Proste Potrawy
Baba drożdżowa „leniwa” z kruszonką 218

Uwielbiam drożdżowe ciasta , ale niestety nie mam cierpliwości do ich wyrabiania.Drożdżowe z kruszonką …Drożdżowe ze śliwkami …Drożdżowe z brzoskwiniami …I zwykłe drożdżowe bez żadnych dodatków!I ten zapach unoszący się w domu jeszcze przez długie godziny!Dziś mam dla Was przepis na przepyszne ciasto drożdżowe , które absolutnie nie wymaga wyrabiania!Zasypujemy , zalewamy i zostawiamy , żeby pracowało(...)masło – 1 łyżka SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:CIASTO :Do miski kruszymy drożdże, posypujemy cukrami.Polewamy olejem i zimnym mlekiem.Dodajemy rozbełtane jajka , zasypujemy mąką.Przykrywamy i odstawiamy na 3 godziny w ciepłe miejsce ( nie mieszając wcześniej ! ).Po tym czasie mieszamy łyżką i dodajemy uprzednio namoczone rodzynki lub żurawinę.Wlewamy do tortownicy wyłożonej ( tylko spód ) papierem do pieczenia. KRUSZONKA :Składniki na kruszonkę mieszamy / rozcierając

Ostra na Słodko
Kakaowe ciasto z owocami i kruszonką 160

Pomysł na takie ciasto znalazłam tutaj ..pięknie pachnące..z pyszną kruszonką...polecam..do ciasta można dać dowolne owoce..u mnie truskawki...tylko troszkę , bo sezon truskawkowy u mnie dopiero się zaczyna..następnym razem dam dużo więcej...Ciasto upiekłam w ramach Ciasta na niedzielę .. Wszystkie składniki na ciasto powinny mieć temperaturę pokojową. Ciasto ucierane: 5 jajek 20 dkg cukru(...)stopniowo olej z jogurtem. Kolejno dodać mąkę z kakao w 3 porcjach mieszając krótko, tylko do połączenia składników. Ciasto przełożyć do formy prostokątnej o wymiarach ok. 35x 24cm wysmarowanej margaryną i posypanej mąką [ u mnie wyłożona papierem]. Ułożyć truskawki i posypać kruszonką. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 45min. (do suchego patyczka) w temperaturze

Moje domowe kucharzenie
Ciasto drożdżowe z truskawkami i morelami - proste, bez zaczynu 165

misie robota planetarnego, mikserem ręcznym lub jeśli wolisz po prostu ręką. Łatwe? Dużo łatwiejsze niż ciasto ucierane, które może się oważyć, a na koniec okaże się, że zamiast puszystego ciasta upiekłaś zakalca. Dzisiejsze ciasto jest wysokie, puchate, bardzo smaczne i aromatyczne dzięki kokosowej kruszonce! Polecam! Składniki na ciasto : 500 g mąki orkiszowej jasnej 70 g masła 200 ml mleka(...)owoce. Truskawki odszypułkować, większe przekroić na pół, morele odpestkować powtórnie zagnieść ciasto (odgazować) i rozwałkować na wielkość blaszki (moja 24x28 cm). Ułożyć ciasto na blaszce wylożonej papierem do pieczenia. Odstawić do ponownego wyrośnięcia  na cieście rozłożyć truskawki i morele wciskając lekko owoce do środka. Rozsypać na owocach kruszonkę piec w 200`C 25 minut do zrumienienia kruszonki studzić

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Brioszki drożdżowe bułeczki dyniowe z cynamonem 92

rozczyn i wbij jajka. Cały czas ugniatając ciasto wlej płynne masło, wyrób gładkie elastyczne ciasto. Na koniec dodaj dyniowe puree. Ponownie wyrób ciasto, po czym uformuj je w jedną dużą kulę w misie. Okryj ścierką i odstaw na 1 godzinę w ciepłe miejsce, do wyrośnięcia. W tym czasie ciasto podwoi swoją objętość. Ciasto wyłóż na kuchenny blat, ponownie wyrób(...)wlewaj dro\u017cd\u017cowy rozczyn i wbij jajka. Ca\u0142y czas ugniataj\u0105c ciasto wlej p\u0142ynne mas\u0142o, wyr\u00f3b g\u0142adkie elastyczne ciasto.","url":"https:\/\/prostepesto.pl\/brioszki-drozdzowe-buleczki-dyniowe-z-cynamonem\/#wpzoom-rcb-direction-step-5f849dd031108","image":""},{"@type":"HowToStep","name":"Na koniec dodaj dyniowe puree. Ponownie wyr\u00f3b ciasto, po czym uformuj je w jedn\u0105 du\u017c\u0105 kul\u0119

ProstePesto.pl
Placek drożdżowy z rabarbarem i kruszonką 118

Moja miłość do rabarbaru wzrosła tego roku zdecydowanie. Można powiedzieć, że zakochałam się ponownie:)Dzisiaj proponuje placek klasyk... ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką. Lekkie i niesamowicie puszyste,słodkie...mniamSkładniki;Ciasto drożdżowe słodkie;200 ml letniego mleka,40 g świeżych drożdży,1/3 łyżeczki soli,500 g mąki pszennej,100 g cukru,5 żółtek + 2 jajka,150 g masła(...)stopni.Nadzienie; Obieramy rabarbar, kroimy w kostkę i zasypujemy cukrem. Odstawiamy na pół godziny.Mieszamy ze skórką z cytryny i ziarnami wanilii.Na przygotowane ciasto drożdżowe wykładamy równomiernie owoce, odsączone z nadmiaru soku.Odstawiamy do wyrośnięcia.Robimy kruszonkę; cukier i masło łączymy z mąką i solą.Mieszamy ąż powstaną grudki. Posypujemy placek .Pieczemy około 30 minut...smacznego     źródło " Kuchnia

Anioły w kuchni
Przepis #73 Kruche ciasto z owocami (na mące kukurydzianej) 179

pyszne sezonowe owoce: jabłka, śliwki, gruszki czy brzoskwinie - teraz smakują najlepiej, dlatego warto je wykorzystać. Stąd właśnie przyszedł mi do głowy pomysł na kruche ciasto z owocami. Tradycyjna wersja jest pewnie wszystkim znana, moje ciasto powstało na bazie mąki kukurydzianej czyli jest bezglutenowe. Idealne nie tylko na podwieczorek ale i drugie śniadanie. Spróbujcie koniecznie! Składniki - 250 g mąki kukurydzianej(...)Olej kokosowy rozpuszczamy i dodajemy do ciasta. Całość zagniatamy i wkładamy do lodówki na około 30 minut. Po tym czasie wyciągamy. 2/3 ciasta wykorzystujemy do pokrycia spodu - delikatnie wyklejamy też boki na wysokość około 1-2 cm. Owoce obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Układamy je na cieście. Z pozostałej części ciasta robimy kruszonkę i posypujemy nią owoce. Pieczemy

Health-Fit-Life
pieczony sernik z budyniem malinowym i truskawkami... 191

cukrem na puszysto na kogel-mogel do masy wsypać budyń malinowy, twaróg z wiaderka i krótko wymieszać do połączenia składników z jajka, mąki, zimnej palmy, cukru mikserem utrzeć ciasto jak kruszonka, blaszka 24x29 cm wysmarowana tłuszczem i wyłożona papierem do pieczenia, na dno blaszki rozłożyć ciasto i przyklepać je do dna, na ciasto wylać masę serową na wierzchu poukładać gęsto

W Mojej Kuchni Lubię
Ciasteczko w prezencie 162

łyżka kakao 1/2 płaskiej łyżeczki sody 50 g gorzkiej czekolady opcjonalnie gwiazdki cukrowe do dekoracji wykonanie: W misce mieszamy mąkę, cukier, sodę i migdały. Dodajemy masło i wyrabiamy ciasto na kruszonkę. Dodajemy jajko i żółtko oraz rum. W razie konieczności dodajemy też łyżkę mleka. Wyrabiamy ciasto.  1/3 ciasta odkładamy do drugiej miseczki i dodajemy do niego cynamon, kakao

Przysmaki Karolki
Ciasto drożdżowe z serem, jagodami i kruszonką 125

popołudniowej kawy ale również na śniadanie z kubkiem mleka lub kakao. Moje ciasto zniknęło w jedno popołudnie, ciężko się mu oprzeć :) Ciasto drożdżowe: 500g mąki pszennej 1 op. drożdży instant 50 g domowego cukru waniliowego szczypta soli 1 szkl ciepłego mleka 50 g masła jajko Kruszonka: 80 g masła 150g mąki pszennej 100 g domowego cukru waniliowego Masa serowa(...)jagód/borówek Ciasto: Do większej miski wsypuję suche składniki, mieszam. Masło rozpuszczam w mleku. Ciepłe masło i mleko oraz jajko dodaję do suchych składników, mieszam i zagniatam gładkie, elastyczne ciasto. Ciasto przykrywam i odstawiam na ok 45-60 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Tortownicę (śr. 24cm) smaruję tłuszczem i posypuję bułką tartą. Wyrośnięte ciasto jeszcze raz zagniatam

Smakołyki Asi
Drożdżowiec z jabłkami bez wyrabiania 187

cukier - 1 szkl mleko - 1 szkl drożdże - 1 kostka ( 10 dag ) cukier waniliowy - 16 g mąka - 4,5 szkl Kruszonka : cukier - 5 łyżek cukier waniliowy - 1 łyżka masło - 60 g mąka pszenna - 0,5 szkl dodatkowo jabłka - 5 szt Przygotowanie : Ciasto Mleko podgrzać lekko w rondelku. Do dużej miski, wlać mleko, pokruszyć drożdże, wybić jajka, dodać oba cukry i olej(...)Jabłka obrać, pokroić . Po tym czasie łyżką drewnianą, wymieszać składniki na jednolitą masę, ciasto będzie lekko rzadkawe.  Blachę o wymiarach (40x24) wysmarować tłuszczem, wylać ciasto. Ułożyć na cieście jabłka, posypać kruszonką, odstawić na 20 minut do wyrośnięcia. Piec w nagrzanym piekarniku w 180 stop. przez ok.35 minut. Wyjąć ciasto z piekarnika, obkroić nożem w koło formy i odstawić

Kuchnia Danusi
drożdżowe owocowe... 142

mleko ciepłe 1 szklanka, margaryna 100 gram, mąka tortowa 500-600 gram, sól - szczypta, jabłka 4 sztuki, dżem jabłkowy 250 ml, cynamon 1 łyżeczka, mąka ziemniaczana 1 łyżka, kruszonka - w opisie drożdże w misie robota rozetrzeć z łyżką cukru, mąki, 1/4 szklanki letniego mleka, na 30 minut do podrosnięcia nakryć talerzem wsypać mąkę, sól, wlać resztę mleka, stopioną margarynę letnią(...)innego dżemu jaki lubimy, dodać cynamon, mąkę ziemniaczaną i wymieszać ciasto po 1 godzinie mocno wyrosło blacha 34x25 cm, wyłożona papierem do pieczenia, ciasto rozłożyć w blaszce, na cieście rozsmarować owoce kruszonka: 100 gra, miękka margaryna, cukier, 150 gram mąka pszenna, wyrobić kruszonkę palcami i rozsypać na cieście piekarnik nagrzany na 180 C, grzanie góra/dół, ciasto piec około

W Mojej Kuchni Lubię

Proponowane wyszukiwania