ciasto z kruszonka - 4855 przepisów (strona:78/324)

Drożdżowe bułeczki z jagodami 594

Smaczne bułeczki drożdżowe z jagodami i kruszonką. Dodatkiem do ciasta drożdżowego jest serek mascarpone, który nadaje zarówno smacznego posmaku jak i wyjątkowej delikatności bułeczkom. Patent z serkiem mascarpone podpatrzyłam na blogu Gotuję bo lubi. Jak dla mnie ciasto drożdżowe nie istnieje bez kruszonki. Polecam! Drożdżowe bułeczki z jagodami Temperatura pieczenia: 220oC | Czas pieczenia: ~25 min | Ilość: ok. 16 szt. Skłaniki(...)szkl. cukru 3-4 łyzki masła kilka kropli aromatu migdałowego Przygotowanie Nadzienie. Wszystkie składniki na nadzienie wymieszać. Kruszonka. Wszystkie składniki rozetrzeć palcami aż utworzą się grudki. W razie potrzeby dodać jeszcze suchych bądź mokrych składników. Wstawić do lodówki. Ciasto. Mąkę połączyć z drożdżami, dodać sól (ze świeżych drożdży wcześniej zrobić rozczyn). Wlać mleko, wbić jajko, wymieszać dokładnie. Dodać olej

coolinarnastrefa.blogspot.com
Ciasto na jogurcie z jagodami 184

wysmarowanej formy o średnicy 30 cm, po wierzchu posypałam jagodami i kruszonką. Piekłam w prodiżu przez 60 min. Ciasto piekłam również z połowy składników, wtedy nie robiłam kruszonki, ale pozostawiłam część ciasta i zalałam nim jagody. Po bokach było parę czereśni, jagód 20 dag. Ciasto piekłam w foremce o średnicy

Proste Potrawy
Placek ze śliwkami/rabarbarem i bezą 188

puszysty” krem. Dodawać po jednym żółtku, wyłączyć mikser, dodać przesianą mąkę z proszkiem, wymieszać rękami tak aby otrzymać coś w rodzaju kruszonki. Odłożyć jedną garść kruszonki, resztą ciasta wyłożyć dno tortownicy, ugnieść, wyrównać. Posypać bułką tartą. Podpiec w piekarniku rozgrzanym do 180 st z włączonym termoobiegiem przez 10 min, tak aby ciasto lekko się zarumieniło. Na podpieczony spód wyłożyć(...)cukier, łyżka po łyżce, stopniowo. Białko przełożyć do rękawa cukierniczego z ozdobną tylką. Na owocach wycisnąć paseczki z białka. Wysypać kruszonkę, tam gdzie są owoce a nie białko. Piekarnik nagrzać do 190 st lub 180 st z włączonym termoobiegiem. Ciasto wstawić na najniższą półkę, piec 20 min, następnie temperaturę zmniejszyć do 170 st lub 160 st z włączonym termoobiegiem, piec

moj przepis na
Drożdżowe ze śliwkami i kokosową kruszonką 186

śliwki, ale obawiam się, że sezon na nie dobiega końca i jest to ostatni tegoroczny przepis na ciasto z ich użyciem. Tym razem owoce połączyłam z kokosową kruszonką. Warto spróbować. Składniki na ciasto: 500g mąki pszennej 3 jajka 42g drożdży 1/2 szklanki mleka 1 kostka masła 3/4 szklanki cukru szczypta soli Kruszonka: 50g masła 1 łyżka mąki pszennej 1/4 szklanki(...)połówki. Ciasto przekładamy do wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą blaszki. Na wierzchu układamy owoce. Wstawiamy na 20 minut do nagrzanego do 100 stopni piekarnika. Wyrabiamy kruszonkę z podanych składników. Posypujemy nią ciasto i zwiększamy temperaturę do 180 stopni. Pieczemy 50 minut

Wrzosowa Polana
ciasto drożdżowe z jabłkami i kruszonką :D 82

mamą kilkanaście lat :P Chyba jako młoda dziewczyna miałam nosa, albo nie miałam serca zwyczajnie do takich ciast :D Uznajmy, że jedno i drugie :D Trzeba próbować zawsze i do skutku. Są dwa uda: albo się uda albo nie uda :P To ciasto drożdżowe nie jest w ogóle skomplikowane w wykonaniu. Trzeba tylko trochę cierpliwości na to, by pozwolić(...)już popracowało przelałam do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Na górę wyłożyłam pokrojone drobno jabłka. Na wierzchu zaś wylądowała kruszonka. Mąkę, cukier i masło należy dobrze razem wymieszać i ma mieć lepko - sypką konsystencję. Taką kruszonką posypałam ciasto. Piekłam w dobrze nagrzanym piekarniku w 180 stopniach. Zawsze to ciasto wychodzi mi złoto - brązowe w środku. Wygląda trochę jak miodowe

Pieprzyć z Fantazją
Najprostsze bezglutenowe i wegańskie kruche ciasto z truskawkami, wyniki konkursu! 446

być zwarte i nie powinno się rozpadać (jeśli jest luźne, dodaj trochę więcej mąki; jeśli jest zbyt twarde, dodaj trochę więcej oleju i wody). Odłóż do zamrażarki 1/5 ciasta na kruszonkę. Resztą wyłóż natłuszczoną formę (ja użyłam 20 cm x 20 cm). Piecz ciasto przez około 25 minut. Następnie wyłóż na nie przekrojone na pół truskawki (2 szklanki). Wyjmij kawałek

Qlinarnie i Qlinarnie
Kruszonka migdałowa 123

malutki okruszek - dodatek do ciast - wymaga, moim skromnym zdaniem, osobnej uwagi. Użyłam jej do drożdżówek z budyniem - kruszonka migdałowa.     Składniki:        - 230 g mąki tortowej- 150 g miękkiego masła- 60 g mielonych migdałów- 110 g cukru pudru     Mąkę przesiałam z cukrem pudrem do miski. Dodałam miękkie masło i mielone migdały. Składniki połączyłam ze sobą palcami

mojewypiekiinietylko
Tarta z truskawkami 85

tarta zawsze cieszy się powodzeniem i znika bardzo szybko. Polecam i Wam ten prosty, sprawdzony przepis na szybkie ciasto z truskawkami . Jak przygotować tartę z truskawkami? Przygotowanie tarty z truskawkami jest niebywale proste. Wystarczy zagnieść ciasto, dodać owoce i posypać wszystko kruszonką. Brzmi prosto? Bo tak jest. Ten prosty przepis króluje u mnie nie tylko do popołudniowej kawy czy herbaty(...)składników zagniatamy ciasto. W razie potrzeby, gdyby ciasto za słabo się kleiło można dodać 1-2 łyżeczki jogurtu. Z ciasta formujemy kulę i wkładamy je na około 1 godzinę do lodówki. Ja czasem skracam ten czas do 30 min   Formę do pieczenia tarty (u mnie 28 cm) smarujemy lekko masłem i obsypujemy np. kaszą manną. Ciastem wylepiamy spód

Słodkie okruszki
Ślimaczki z budyniem i malinami 126

Dzieciom bardzo smakowało. Ja użyłam mrożonych malin, nie rozmrażałam ich wcześniej i sok z nich rozlał się na bułeczki, ale kwaskowaty smak przełamywał doskonale słodycz bułek, budyniu i kruszonki. Składniki: Ciasto drożdżowe: - 4 dag drożdży; - 8 łyżek cukru; - 0,5 kg mąki; - 250 ml ciepłego mleka; – 1 jajko; - 10 dag masła; - 1 opakowanie cukru wanilinowego; Drożdże utrzeć z łyżką(...)przykryciem do podwojenia objętości. Wyrośnięte ciasto rozwałkuj na prostokątny blat. Polej resztą masła, posyp cukrem wanilinowym, zwiń wzdłuż dłuższego boku w roladę, pokrój na plasterki, ślimaczki. 16-18 sztuk. Ułóż na blasze, odstaw na 10 minut do wyrośnięcia. Budyń: - 1 opakowanie budyniu waniliowego; - 300 ml mleka; - 2 łyżki cukru; Z podanych składników ugotować budyń Kruszonka: -100 g masła, w temperaturze

dom-agi.pl
Ucierane drożdżowe z rabarbarem 114

zmiksować mikserem do połączenia. Przykryć ściereczką, odstawić do podwojenia objętości na ok 1,5 godziny.  Po tym czasie ciasto krótko zmiksować. Formę o wymiarach 24x29 wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć do niej ciasto, wyrównać. Na ciasto wyłożyć rabarbar, posypać kruszonką. Przykryć ściereczką i odstawić na 40 minut.  Ciasto włożyć do zimnego piekarnika, i nastawić piekarnik na 175 stopni(...)Piec do tzw. suchego patyczka przez ok 50 minut. Ciasto wystudzić w uchylonym piekarniku. Kruszonka: 150 g mąki 80 g cukru 100 g masła kilka kropel zapachu waniliowego Do miski wsypać suche składniki. Dodać ciepłe roztopione masło i zapach, wymieszać palcami formując kruszonkę.  SMACZNEGO

kulinarnyswiatdomi
Drożdżówki z dżemem rabarbarowo-pomarańczowym 136

pojawił się już jakiś czas temu. Może więc ktoś zrobił go więcej do słoiczków, tak jak ja. Wtedy te drożdżówki można piec cały rok. Są tego warte. Słodkie ciasto, słodka kruszonka, a w środku kwaskowaty aksamitny dżem o wyrazistym smaku. Skusiłam się ostatnio i kupiłam w sklepie dżem z porzeczek i jeżyn. Aksamitny, przecierany, bez żadnych pestek. Dżem dedykowany dzieciom(...)pomarańczowy. Mieszając ciągle odparować nadmiar wody. Powinien powstać niezbyt gesty dżem, bardzo aksamitny. Ilość cukru podałam orientacyjnie. Składniki kruszonki: 2 łyżki masła (miękkiego) 3 łyżki cukru 4 łyżki mąki pszennej Wszystkie składniki rozetrzeć palcami aż do powstania ciasta. Odstawić na pół godziny do lodówki. Schłodzone, rozkruszając palcami rozsypać na drożdżówkach przed wstawieniem ich do piekarnika. Pieczenie ciasta drożdżowego nie jest

Codzienna kuchnia niecodzienna
Odwrócone ciasto z rabarbarem 148

zmiksować na jednolitą masę. Dodać zapach i jajka, jedno po drugim, miksując po każdym dodaniu. Następnie dodawać mąkę łyżka po łyżce, na zmianę ze śmietaną, miksować na najwolniejszych obrotach. Kruszonka: ¼ kostki masła pół szklanki mąki 1/4 szklanki cukru szczypta soli Wszystkie składniki wyrobić palcami. Odłożyć. Dodatkowo: 500 g rabarbaru 1/2 szklanki cukru Rabarbar umyć, obrać ze skórki, pokroić na kawałki(...)puści sok. Pozostałą część masła, pokroić na kawałki i poukładać na dnie tortownicy (wyłożonej papierem do pieczenia – samo dno). Następnie przełożyć rabarbar, bez soku. Na wierzch przełożyć ciasto. Posypać kruszonką. Piec w temperaturze 160 stopni z termoobiegiem przez 60 minut, do tzw. suchego patyczka. Pod formą z ciastem, położyć drugą większą formę, do której będzie ściekał sok z rabarbaru

kulinarnyswiatdomi
Kruszonkowe ciasto z rabarbarem 149

niedawno obgryzałam dzieciom kruszonkę i zastanawiałam się, jak to zrobić, żeby mieć górę kruszonki. No i mam. Na kruszonce rabarbar, na rabarbarze kruszonka. Oooooooj, pyszne pyszności :) Radzę wykorzystać mąkę lekką, niskiego typu lub bezglutenową. Kruche i półkruche ciasto z mąki ciężkiej, grubego przemiału często wychodzi bardzo suche. Jeśli robicie z mąki bezglutenowej, dodajcie mąkę kukurydzianą, aby nadała ciastu elastyczności. Odradzam

Kucharzyca
Chałka z kruszonką 100

łyżeczki soli – 3 łyżki cukru – 9 g suchych drożdży Do smarowania - jajko – 1 łyżka mleka Kruszonka - 2 łyżki mąki pszennej - 2 łyżki cukru - 4 g cukru wanilinowego - 15 g miękkiego masła Wykonanie: 1. Wszystkie składniki na ciasto połączyć w gładką masę. Wyrabiać przez 10-15 minut. Przełożyć do miski, zasypać mąką i przykryć ściereczką. Odstawić w ciepłe(...)Wałki z ciasta dokładnie zlepić z jednej strony. Można je delikatnie zwilżyć wodą. Skrajne rulony przekładać do środka, na zmianę, raz z lewej strony, raz z prawej. Końcówki połączyć i zwinąć pod spód. 3. Chałkę przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem, przykryć ściereczką i zostawić na kolejne 30 minut. Posmarować jajkiem rozbełtanym z mlekiem. Posypać kruszonką zrobioną z podanych wyżej składników

dom-agi.pl
Tarta jogurtowo- truskawkowa 141

grochu, ryżu lub specjalnych kulek ceramicznych, Po 10 min. pieczenia obciążenie zdejmujemy. Resztę ciasta kruchego możemy owinąć w folię i schować do zamrażalnika, a kiedyś zużyć jako kruszonka na ciasto ucierane lub drożdżowe

Kuchnia w czekoladzie

Proponowane wyszukiwania