ciasto z kruszonka - 4855 przepisów (strona:85/324)

Leniwa babka drożdżowa 182

piecze?   SKŁADNIKI 2,5 szklanki mąki 1 szklanka cukru 0,5 szklanki mleka 0,5 szklanki oleju 3 jajka 50 g drożdży 1 łyżka cukru z wanilią Kruszonka: 3 łyżki mąki 3 łyżki cukru trzcinowego 1 łyżka masła cynamon, kardamon dodatkowo: 1 - 2 jabłka (w zależności od wielkości) Drożdże rozkruszamy i wsypujemy na dno miski, na nie wsypujemy(...)ciepłe miejsce. Po tym czasie mieszamy wszystko dokładnie i przelewamy do tortownicy (21 - 23 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Jabłko kroimy w cienkie cząstki i układamy na cieście. Składniki kruszonki zagniatamy razem i rozkruszamy w drobne grudki, które posypujemy na jabłka lub ścieramy kruszonkę na drobnej tarce. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 40 minut

Czary - gary w kuchni
Chałka drożdżowa z dżemem – warkocz z 6 pasm 81

sobie ten splot i przekazać go wam, w jak najbardziej rzetelny sposób. O cieście drożdżowym. O ciecie drożdżowym nie będę się rozpisywała, ponieważ już chyba wszystko napisałam w artykule Ciasto drożdżowe – podstawowe informac je. Wyjaśnię tylko, że celowo podwoiłam ilość drożdży w przepisie, oczywiście do ciasta dodajemy drożdże, albo suche, albo świeże. Dla łatwości obliczeń umieściłam oba rodzaje drożdży(...)Wyrośnięte ciasto wymieszaj jeszcze raz, dodając powoli do niego miękkie masło. Mieszaj na średnich lub szybkich obrotach, aż do połączenia składników. Odstaw w ciepłe miejsce do ponownego wyrośnięcia. Wierzch ciasta oprósz mąką. Miskę przykryj czystą ściereczką. Wyrośnięte ciasto wyjmij ręcznie na stolnicę suto oprószoną mąką. Przez chwilkę zagnieć ciasto ręcznie. Formowanie warkocza z 6 splotów. Ciasto uformuj w wałek

SmartBake.pl
Crumble ze śliwkami i orzechami 261

kruszonki. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190*C i piec przez około 30 min, do zrumienienia. Smacznego :) Kategoria: A-Z SŁODKO , Ciasta z owocami , Desery , Tarty i kruche ciasta , Zapiekanki Tagged: kruszonka , orzechy włoskie , płatki owsiane , śliwki

https:KKuchniaMniam
ciasto kefirowe z owocami i kruszonką 167

Ekspresowe ciasto, do przygotowania którego potrzebujemy tylko miski i trzepaczki. Można je zrobić z dowolnymi owocami świeżymi lub z puszki a kruszonkę zamienić na galaretkę. Jest wilgotne, długo zachowuje świeżość a podczas pieczenia mocno wyrasta i obłędnie pachnie.  *foremka 25*34 cm Składniki: 5 szklanek mąki 1,5 szklanki cukru 6 jajek 2 szklanki kefiru szklanka oleju 3 łyżeczki(...)Wszystko wymieszać za pomocą rózgi i przelać do foremki wyłożonej wysoko papierem do pieczenia. Brzoskwinie pokroić i razem z jagodami wyłożyć na ciasto. Z podanych składników przygotować kruszonkę i posypać nią ciasto. Piec około godziny

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Słodkie środy - Truskawkowe muffiny na maślance 209

mokre, mieszamy do uzyskania jednolitego ciasta.  Powstałym ciastem napełniały papilotki do muffin do około 3/4 wysokości     Truskawki Płuczemy, szypułkujemy, kroimy w ćwiartki i układamy w cieście. Przygotowujemy kruszonkę: do miski wsypujemy mąkę i cukier, dodajemy zimne masło i rozcieramy w palcach do uzyskania kruszonkiKruszonkę wykładamy na muffiny z truskawkami.   Muffiny pieczemy w nagrzanym

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
...bo mnie jest (nadal) szkoda lata 174

masła, 1 łyżka jogurtu naturalnego, 2 łyżkami cukru, 1 łyżką oleju, 1 łyżeczką soli i gotowym rozczynem. Wyrobiłam ciasto i pozostawiłam na 40 min. do wyrośnięcia.  Kruszonka: w trakcie jak ciasto wyrastało, w garnuszku połączyłam zimne masło, cukier, mąkę i wyrobiłam z całości kruszonkę. Pozostawiłam w lodówce.  Nadzienie: pół opakowania mrożonych jagód zasypałam 6 łyżeczkami cukru(...)mąki. Wymieszałam, odciągnęłam sok. Kiedy ciasto odpowiednio wyrosło podzieliłam je na 11 części (że też mi zawsze musi wyjść nieparzyście ;)) i każdą na środku uraczyłam łyżeczką jagód. Uformowałam bułeczki i poukładałam na blasze wyłożonej folią do pieczenia (ułożyć dość blisko, aby po wyrośnięciu stykały się ze sobą). Każdą bułeczkę posmarowałam rozpuszczonym masłem, posypałam kruszonką i pozostawiłam

bastalena
Babeczki migdałowe z czerwoną porzeczką 198

czyli jajko, jogurt i olej. Mieszamy, a następnie łączymy zawartość obu misek. Kiedy ciasto będzie miało jednolitą konsystencje delikatnie dodajemy porzeczki. Formę do muffinek wykładamy papilotkami i nakładamy ciasto. Przygotowujemy kruszonkę: masło rozpuszczamy w mikrofali lub garnku. Dodajemy pozostałe składniki i mieszamy. Nakładamy na babeczki. Pieczemy w 190 stopniach przez około 25 minut do tzw. suchego patyczka. Wyjmujemy i studzimy

Kolizje Smaków
Drożdżówki z truskawkami i kruszonką 204

szklanki mleka z drożdżówką. Mój poranny wypiek to drożdżówki z truskawkami i kruszonką. Przepyszne, domowe pachnące bułeczki drożdżowe z kawałkami owoców i słodką lekko migdałową kruszonką.   Mój bazowy przepis na ciasto drożdżowe znajdziecie tutaj: Ciasto drożdżowe babci Zosi  . Dodajcie dodatkową szklankę mąki pszennej, aby ciasto było gęściejsze i nie lepiło się do rąk. Dalej postępujcie tak samo(...)średniej wielkości kulki o średnicy około 7 cm. Układamy na blasze, pamiętając o zachowaniu odstępów. Bułeczki smarujemy białkiem kurzym, aby się pięknie upiekły. Następnie wciskamy w ciasto  kawałki truskawek i sypiemy kruszonkę.  Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 25-35 min, aż się zarumienią. Składniki na kruszonkę: 1/2 kostki masła 1 niepełna szklanka mąki kilka kropel

Rusty Fork
Drożdżówka z truskawkami i kruszonką 176

Ciasto drożdżowe z truskawkami jest wyborne. Nie trzeba go wyrabiać, wystarczy wymieszanie łyżką. Lekko słodkie, zwarte, pełne smaku, z chrupiącą kruszonką i lukrem cytrynowym – pycha! Ciasto Mąkę przesiewamy do miski. Do mąki dodajemy szczyptę soli. Masło roztapiamy w rondelku i dodajemy olej. Drożdże rozcieramy z dwoma łyżeczkami cukru i dodajemy pół szklanki mleka o maksymalnej temperaturze

AleTorcik
Chrusty na winie 325

cukier i sól – mieszamy. Do mąki ścieramy na tarce masło i palcami łączymy w kruszonkę. Jajka mieszamy z winem przy użyciu trzepaczki i wlewamy do miski z kruszonką. Zagniatamy ciasto, przekładamy na blat i dokładnie wyrabiamy. Ciasto wkładamy do foliowego woreczka i umieszczamy w lodówce na ok. 1 godzinę. Po wyjęciu ponownie przekładamy na blat, chwilę wyrabiamy, dzielimy

mojewypiekiinietylko
Tarta z jabłkami i owsianą kruszonką 219

Składniki na ciasto i kruszonkę   mąka pszenna, 2 szkl masło, 200g żółtka jajek, 2 szt cukier puder, 3/4 szkl płatki owsiane, 1 szkl Składniki na nadzienie jabłka, 6 dużych szt   cukier brązowy, 1/2 szkl sok z 1/2 cytryny cynamon, imbir, goździki, po 1/3 łyżeczki Przygotowanie Mąkę mieszamy z cukrem pudrem, dodajemy masło i żółtka. Zagniatamy gładkie ciasto, zawijamy

Gotowanie moimi oczami
O wszystkim i o niczym. I szarlotka 191

żurawinowego (proszek)2 białka1/4 łyżeczki soli2 łyżki cukrudodatkowo:750 g jabłekMąkę przesiać, wymieszać z solą i cukrem. Dodać masło, posiekać, a następnie rozgnieść palcami na kruszonkę. Wbić jajko, szybko zagnieść gładkie ciasto.Uformować z ciasta kulę, zawinąc w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez 30-60 minut.Po tym czasie 2/3 ciasta cienko rozwałkować, wyłożyć nim spód tortownicy i brzegi

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Drożdżowy placek z owocami 290

Drożdżowy placek z owocamiMoja babcia zawsze była dla mnie niedoścignionym wzorem i kulinarnym autorytetem. Drożdżowy placek z owocami i kruszonką to jedno z jej ciast, które mogłabym jeść codziennie. Uwielbiam to ciasto jeszcze z jednego powodu: można je robić zawsze, niezależnie od pory roku, ponieważ tak samo dobrze smakuje ze świeżymi owocami jak i z owocami ze słoika - wiśniami(...)ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia.Gotowe ciasto przekładamy na blaszkę i rozgniatamy palcami na całej powierzchni (żeby się nie przyklejało można nałożyć na ręce trochę masła). Na ciasto nakładamy owoce i kruszonkę. Pieczemy około 20 min w piekarniku nastawionym na 200 stopni.Smacznego!ciastkożercy

Ciastkozercy
CIASTO Z TRUSKAWKAMI,SEREM I KOKOSOWĄ KRUSZONKĄ 176

CIASTO Z TRUSKAWKAMI,SEREM I KOKOSOWĄ KRUSZONKĄ  PROSTE DO ZROBIENIA CIASTO ,JEST WILGOTNE I PYSZNE,LEPIEJ SMAKUJE NIŻ WYGLĄDA,KOKOSOWA KRUSZONKA IDEALNIE PASUJE DO TRUSKAWEK,I GO TEGO MASA SEROWA I UCIERANA.....CHYBA NIE MUSZĘ DODAWAĆ NIC WIĘCEJ -PO PROSTU SPRÓBUJCIE SAMI SKŁADNIKI: 150 g mąki+3 łyżki 100 g cukru+3 łyżki 2 łyżeczki cukru waniliowego 1 łyżeczka

Swojskie jedzonko
Pełnoziarniste drożdżówki ze śliwkami i migdałami 178

Nigdy nie mogę się zdecydować co ze śliwkami  lubię bardziej, ucierane ciasto z kruszonką czy drożdżówki :) Tym razem mam dla Was przepis na drożdżówki pełnoziarniste a zamiast kruszonki posypałam je migdałami, polecam! 350 g mąki pszennej z pełnego przemiału 30 g świeżych drożdży 2 jajka 2 łyżki cukru trzcinowego 3/4 szklanki maślanki pół szklanki oleju ok. 10 śliwek 2 łyżki(...)płatków migdałów Drożdże zasypujemy cukrem i odstawiamy aż się rozpuszczą. Maślankę roztrzepujemy z jajkami oraz olejem. Do mąki dodajemy mokre składniki oraz rozpuszczone drożdże. Wyrabiamy na gładkie ciasto i odstawiamy aż podwoi objętość. Po tym czasie dzielimy na około 8 owalnych bułeczek. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia a środek każdej ugniatamy. Odstawiamy na około 20 minut

Mienta blog