mogel. Dodaj mąkę z proszkiem do pieczenia, ciągle miksuj. Wlej olej kokosowy, połącz wszystko miksując. Międzyczasie obtocz wiśnie mąką kokosową. Okrągłą formę do pieczenia wyłóż papierem. Wylej ciasto. Wsyp wiśnie. Całość posyp kruszonką , u mnie faktycznie z czego popadnie- ciasteczka, migdały itd. Włóż do piekarnika, piecz około 35-40 minut- sprawdzaj. Ja nie patrzę na czas. Po upływie 35 minut(...)intuicyjnie sprawdzam czy już gotowe czy jeszcze trzeba trzymać. Wyciągnij i delektuj się ciastem pysznym, mięciuśkim w środku a dzięki kruszonce chrupiącym po wierzchu. Wiśnie u mnie były raczej kwaskowate. Ciasto nabrało wakacyjnych rumieńców. Smacznego
Z Kuchni Do Kuchnimogłabym jeść codziennie. Pamiętam jak moja babcia piekła takie drożdżówki to zawsze zaczynałam jeść je od kruszonki 😉 Sprawdzony przepis, który zawsze się udaje - drożdżówka rośnie wysoka, a do tego jest puszysta i miękka, nawet na drugi dzień. Zachęcam do spróbowanie - nie bójcie się ciasta drożdżowego 😉 Składniki: 3 szklanki mąki pszennej 70 g drożdży 3 jajka 2 żółtka 1 szklanka(...)Kruszonka: Do miski wsypujemy mąkę, cukier puder i cukier waniliowy. Mieszamy. Dodajemy kawałki masła i wyrabiamy ciasto aż powstaną grudki. Gdy ciasto wyrośnie, jego wierzch smarujemy białkiem i posypujemy kruszonką. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 30 min. Studzimy
Kuchnia MagdaLenyprzepisem na to pyszne ciasto. W sobotę Dzień Matki i dlatego jest to dobra okazja, aby je upiec. Póki jest jeszcze rabarbar. Bo ja już zaczynam szaleć z moimi ukochanymi truskawkami :D Ciasto zniknęło w jeden dzień. Nie dziwię się, gdyż jest po prostu pyszne. Lekki biszkopt, wyraźna kwaskowa masa rabarbarowa, słodka śmietanka i chrupiąca kruszonka na samym wierzchu. Obłęd(...)Rozsmarować na masie rabarbarowej i włożyć do lodówki. Migdałowa kruszonka: Wszystkie składniki umieścić na patelni i na małym ogniu podsmażać, aż staną się sypkie i chrupkie (cukier i masło powinny się rozpuścić i lekko skarmelizować). Należy przy tym uważnie jej pilnować, aby się nie spaliła. Wystudzoną kruszonką posypać wierzch ciasta
My simple kitchenzwykle, drożdżowe ciasto jest ucztą dla podniebienia. Pewnie dlatego, że od zawsze kocham wszystko co drożdżowe. Bo czy jest coś bardziej pysznego niż mięciutkie, aromatyczne ciasto drożdżowe z maślaną, chrupiącą kruszonką?Do tego tylko filiżanka parującej kawy bądź kubek ciepłego mleka i ... "trwaj chwilo, jesteś piękna ... "Składniki:1/2 kg maki1/2 szkl. cukru2 jaja + 2 żółtka5 dkg drożdży12.5(...)dodać ubite jaja, roztopiony, ciepły tłuszcz i wyrośnięty rozczyn. Całość dobrze wyrobić. Pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu, aż ciasto podwoi swoją objętość. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na blachę, posypać wierzch kruszonką a kruszonkę delikatnie cukrem waniliowym. Ponownie odstawić w ciepłe miejsce na ok. 20 min. Piec ok.40 minut. w temp.175st
Walijskie Pichceniepodziękować za nominacje do zabawy Liebster Blog Award , bardzo mnie ona ucieszyła.Najpierw przed wami pyszne buły drożdżowe, mega duże i mega pyszne. Ciasto wyszły mięciutkie i puszyste. Z dużą ilością dżemu i kruszonki. Po prostu nie sposób było się oderwać. Pyszna kolacja z kubkiem mleka. Składniki:Ciasto:3 szklanki mąki + trochę do podsypania2 jajka + żółtko4 łyżki cukru100(...)dodać cukier waniliowy, wymieszać. Następnie dodać rozczyn, jajka i zacząć zagniatać ciasto. Dodać masło. Dokładnie wyrobić ciasto, jak będzie za rzadkie dodać mąki. Ciasto ma być gładkie i elastyczne. Następnie pozostawić do wyrośnięcia. Minimum na godzinę.Kruszonka:Wszystkie składnie ze sobą wymieszać. Powinna mieć konsystencje piasku, z trochę większymi grudkami.Kiedy ciasto nam już ładnie wyrośnie dzielimy je na 4 części
Moje pyszne gotowaniezapowiadałam ciąg dalszy przepisów z rabarbarem. Dziś klasyka gatunku, czyli ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką. Duża blacha, ale rozchodzi się w mgnieniu oka, idealna propozycja na weekend ps. świeże nawet na drugi dzień. Składniki na dużą prostokątną blachę 25×35 cm: 700 g mąki pszennej 250 ml mleka sojowego 200 g cukru 150 g oleju kokosowego(...)oleju zblenduj z 2/3 cukru i bananem. Zagnieć ciasto ze wszystkich składników, jest trochę klejące ale takie właśnie ma być. Przykryj ciasto i odstaw do wyrastania na 1-2 godziny, musi podwoić swoją objętość. Wyrośnięte ciasto przełóż na blachę wysmarowaną olejem i posypana mąką. Zwilż wodą dłonie i porozciągaj równomiernie ciasto. Następnie lekko powciskaj w wierzch obrany i pokrojony
greenscarfciasto drożdżowe. Tymczasem zamiast ciasta są drożdżówki. Przez większość uwielbiane, przez Miśkę hmmm no bez śliwek zje 😅 A że w Thermomixie wyrabianie ciasta drożdżowego to chwila, to co weekend ciasta drożdżowe królują u nas. Składniki: 500 g mąki 100 g masła 300 g mleka 2 jaja 15 g suchych drożdży 80 g cukru kilka śliwek pokrojonych na kawałki kruszonka(...)kruszonka - masło, mąkę i cukier łączymy tak aby powstała kruszonka piekarnik rozgrzewamy do 180 st na blaszce wyłożyć papier do pieczenia z ciasta formować bułeczki - takie jakie nam pasują na ciasto układamy śliwki i kruszonkę wkładamy do rozgrzanego piekarnika - pieczemy ok 25 min Najlepiej smakują prawie na ciepło ;) Smacznego
Gotowanie z pasjąłyżką a potem wyrabiamy ciasto rękami. Odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce na 1 godzinę. Owoce kroimy na plasterki. Przygotowujemy kruszonkę: mieszamy wszystkie składniki, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy na kilka minut do zamrażarki. Ciasto drożdżowe podsypujemy mąką(...)wykładamy na stolnicę, rozwałkowujemy, formujemy i wkładamy do natłuszczonej lub wyłożonej papierem do pieczenia foremki. Przykrywamy, odstawiamy na około 10 minut. Po tym czasie wykładamy na ciasto owoce (lekko wciskamy) a później kruszonkę (odrywamy małe kawałki i układamy na cieście). Wkładamy do nagrzanego piekarnika 180'C góra-dół na 50 minut. Smacznego
Tagebuch po polskujabłek ( u mnie tegoroczne Close) - 3 łyżki kakao - 3 łyżki bułki tartej Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Jabłka obrać i pokroić w ósemki. Zagnieść ze sobą składniki kruszonki. Sypkie składniki ciasta wysypać na stolnicę, przesiekać z tłuszczem. Dodać jajka, żółtka, śmietanę - zagnieść ciasto. Wyłożyć nim blachę. Przez siteczko posypać równą warstwą kakao. Na kakao wyłożyć ściśle jabłka, posypać bułką(...)tartą. Na jabłka z bułką wysypać kruszonkę. Wsunąć do zimnego piekarnika. Temperaturę nastawić na 180'C. Piec 45 - 50 minut. ( kruszonka przybierze złotawy kolor). A, że ostatnio w sieci szaleją polscy zjadacze jabłek, moje ciasto doskonale wpisuje się w kampanię przeciwko rosyjskiemu embargu na polskie owoce, więc .......Jedzmy Jabłka!.....i jabłecznik z nich :) Wpis dodaję do akcji zBLOGowanych
kawawszklancedwie rzeczy i oto efekt. Drożdżówki chodziły za mną od dłuższego czasu, takie domowe z owocami, kruszonką. Podczas pieczenia cały dom wypełnił się przepysznym zapachem rabarbaru, drożdżowego ciasta i pieczonej kruszonki. Po prostu pycha. Nie dorównały moim ulubionym drożdżówkom, które kupowałam w sklepiku w Kolegium Rungego w trakcie studiów (z owocami leśnymi i furą maślanej, chrupiącej kruszonki), ale są jakąś(...)powinna zwiększyć się dwukrotnie. Z ciasta odrywamy kawałki ciasta i formujemy kulki, układamy na blasze wyłożonej papierem . Na wierzchu układamy kawałki rabarbaru i maliny – ja na chwilę umieściłam je w lekko nagrzanym piekarniku do ponownego wyrośnięcia. Pieczemy w 170-180 stopniach ok 35 minut. Jeżeli macie ochotę drożdżówki upieczcie z kruszonką. Razem ze mną rabarbarowe wypieki pojawiły się
Szybko Tanio Smaczniepotrzeba !Wytworne kolacje, niebanalne składniki, egzotyka na talerzu - NIE ! Najsmaczniej - najprościej - po Polsku !Składnikina keksówkę długości około 28cm Ciasto:3 szklanki mąki pszennej 20 g drożdży3/4 szklanki cukru 1 szklanki letniego mleka 100 g masła 3 jajkajagody Kruszonka:50 g cukru50 g masła100 g mąkiWykonanie:W rondelku rozpuścić 100 g masła, odstawić do ostygnięcia. W 1/3 szklanki(...)przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia. W tym czasie przygotować kruszonkę.Zimne masło pokroić w kostkę. Masło połączyć z cukrem i mąką rozcierając składniki palcami, formując grudki. Kruszonkę wstawić do lodówki. Wyrośnięte ciasto przełożyć do wysmarowanej tłuszczem formy. Posypać jagodami i kruszonką.Placek drożdżowy wstawić do zimnego piekarnika, ustawić temperaturę na 180 stopni C i piec około 50 minut. Smacznego
kolorowotorcikowootarta z 1 cytryny Kruszonka (opcjonalnie): 50 g margaryny ALSAN-bio 1/2 szklanki mąki tortowej 2 łyżki cukru 1/2 szklanki migdałów pokrojonych w słupki Piekarnik rozgrzej do 180ºC. Tortownicę o średnicy 23cm natłuść i wyłóż papierem do pieczenia. Jeżeli robisz kruszonkę, schłodzoną pokrojoną w kostkę margarynę ugnieć z mąką do momentu, aż powstanie grudkowate ciasto. Dodaj cukier oraz migdały(...)cukier i dokładnie zamieszaj. W innym naczyniu połącz ze sobą jogurt, olej oraz skórkę z cytryny. Przelej mokre składniki do suchych i zamieszaj. Gotowe ciasto przelej do formy, wyrównaj wierzch, posyp go równomiernie kruszonką i wstaw do piekarnika na około 40-45 minut (do suchego patyczka). Po wyjęciu pozostaw ciasto na 15 minut w formie, po czym wyjmij
Roślinna - blog wegańskiexpresowa, a to wszystko dzięki cudownemu ciastu, które nie potrzebuje wyrastania. Wykorzystuję do tego przepis na ciasto drożdżowe , dzielę je na kawałki i formuję drożdżówki, daję owoce, kruszonkę i do pieca. To ciasto dzięki temperaturze, jaką uzyskuje po zalaniu bardzo ciepłym mlekiem, dosłownie "rośnie w oczach". Polecam, pracy przy nich niewiele, a smak Was oczaruje... :-) Z podanych składników wychodzi ok.16(...)100g tortowej - 70g ksylitolu - 60 zimnego masła Do miski wsypać mąkę i ksylitol, dodać masło pokrojone na mniejsze kawałki i energicznie zagnieść kruszonkę. Odstawić. Kruszonkę musimy sobie przygotować przed zarabianiem ciasta. Później nie zdążymy jej zagnieść, tak szybko wyrasta ciasto. W misie miksera utrzeć żółtka z solą, cukrem, cukrem waniliowym i rozkruszonymi drożdżami na puszystą, gładką masę. W rondelku roztopić
Smaczne ZdroweObowiązkowo z dodatkiem sezonowych owoców sprawi, że poczujecie się znów jakbyście mieli po kilka lat :) Ciasto drożdżowe (duża prostokątna blacha): 4 szklanki mąki szklanka mleka szklanka cukru 4 jajka kostka masła 15 g suchych drożdży + 2 szklanki owoców (u mnie agrest i maliny) Kruszonka: 75 g masła 75 g cukru 150 g mąki Mleko podgrzewamy(...)Przygotowujemy kruszonkę - masło z cukrem rozpuszczamy na patelni. Gdy widzimy, że brzegi zaczynają już lekko bulgotać, dodajemy mąkę i energicznie mieszamy tworząc okruszki. Na wierzchu ciasta wysypujemy owoce oraz kruszonkę, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na 50 minut. Studzimy przy otwartych drzwiczkach. Dziś rano dzień nie zapowiadał się zbyt kolorowo - czekająca na mnie
sama złodyczwyrabiania dodać roztopione, letnie masło, namoczone rodzynki wyrabiać w robocie około 10 minut, potem przykryć ściereczką, pozostawić w ciepłym miejscu do podwojenia objętości w tym czasie zrobić kruszonkę z podanych składników gdy ciasto podwoi swoją objętość, przełożyć do keksówki 26 cm wysmarowanej masłem i opsypaną bułką tartą, posypać kruszonką lekko ją dociskając w ciasto, ciasto przykryć i odstawić
W Mojej Kuchni Lubię