godziny. W międzyczasie robimy kruszonkę. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy cukier – mieszamy. Dodajemy miękkie masło i esencję migdałową – łączymy składniki tworząc różnej wielkości grudki kruszonki. Przekładamy do woreczka i chłodzimy w zamrażarce. Umyte śliwki przekrajamy na połówki, wyjmujemy pestki. Ponieważ użyłam dużych śliwek (renklody) każdą połówkę przekroiłam na 3 części (przy węgierkach wystarczą połówki). Ciasto mieszamy – albo mikserem(...)konsystencji. Będzie bardzo luźne, ale tak ma być. Ciasto przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia – równamy powierzchnię. Śliwki oprószamy mąką tortową, przekładamy na sito i strząsamy jej nadmiar. Układamy na cieście skórką do dołu, zachowując odstępy (nie można układać zbyt gęsto, aby nie przytłoczyć ciasta). Wierzch posypujemy wyjętą z zamrażarki kruszonką. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego
mojewypiekiinietylkofont-family:"Times New Roman";} Ciasto kruche: 150 g mąki pszennej 100 g mąki ryżowej lub ziemniaczanej 50 g cukru 150 g masła 1 jajko Nadzienie z rabarbaru 500 g rabarbaru 3 łyżki płynnego miodu 5 łyżek cukru 1 cukier wanilinowy 100 g suszonych żurawiny Kruszonka: 150 g mąki pszennej(...)kilka minut w gorącej wodzie. Do drugiej miski przesiać obydwie mąki, dodać cukier i pokrojone na kawałeczki zimne masło. Rozcierać palcami masło z resztą składników aż powstanie kruszonka (drobne okruszki ciasta). Na podpieczony spód wyłożyć przygotowane nadzienie z rabarbaru, na wierzch rozsypać kruszonkę i wstawić do piekarnika. Piec przez 35 - 40 minut na lekko złoty kolor. Po upieczeniu
Delicious Titbitsoctu winnego 20 ml zimnej wody nadzienie 300 g rabarbaru sok z jednej cytryny 1 szklanka cukru czcionkowego kruszonka 80 g miękkiego masła 1 szklanka zmielonych migdałów 0,5 szklanki cukru Świetne dodatki znajdziecie tutaj Przygotowanie: Wszystkie składniki na ciasto zagniatamy, rozwałkowujemy i wykładamy nim formę do tarty ( wyłożoną papierem pergaminowym albo natłuszczoną i posypaną bułką tartą) formę zawijamy(...)delikatnie karmelizujemy. Ostudzamy. Do miski wrzucamy migdały, cukier i masło wszystko mieszamy palcami tak aby powstała ładna kruszonka. I wyciągamy formę z lodówki, na ciasto wlewamy nadzienie rabarbarowe i posypujemy kruszonką. Wszystko pieczemy w rozgrzanym piekarniku na 170 C przez 30 - 30 minut, aż ciasto ładnie się zarumieni. Smacznego
Niezły Młynekdrożdże suche 1 opakowanie, sól - szczypta, skórka z cytryny 1 łyżka, truskawki 1/2 kg, kruszonka - ile potrzeba do misy robota wsypać mąkę, roztrzepane widelcem jajka, stopione letnie masło, letnie mleko, cukier, sól, skórkę z cytryny, suche drożdże i hakiem wszystko wyrabiać z 10 minut ciasto zostawić w misie przykryte do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę ciasto wyrośnięte ponownie hakiem wyrobić(...)równo dodać ciasta do każdej keksówki powciskać umyte, osuszone truskawki KRUSZONKA: 10 dag masła, 10 dag mąki krupczatki, 10 dag cukru wyrobić na dość sypką kruszonkę i posypać nią ciasta ciasto piec w 200C około 40 minut - ciasto z blaszki wyjąć ostudzone i można posypać cukrem pudrem ciasto jest pyszne np. z masłem do kawki na śniadanie.............SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubiępewnością każde dziecko nie przejdzie obok nich obojętnie.Kuszą wyglądem, kształtem, zapachem i przede wszystkim smakiem. Delikatne, rozpływające się w ustach ciasto z ulubionymi owocami, a wszystko posypane uwielbianą przez wielu kruszonką - proste, a zarazem świetne połączenie, któremu trudno się nie oprzeć. Drożdżóweczki idealne na przyjęcia, pikniki, kinderbale - gdzie się nie pojawią z pewnością będą cieszyć oczy i podniebienie(...)pieczenia (w dość dużych odstępach). Na środek każdej drożdżówki wykładamy owoce i odkładamy na ok. 15-20 minut do napuszenia.Przygotowujemy kruszonkę:Mąkę, cukier, cukier waniliowy i posiekane masło wyrabiamy do momentu powstania grudek. Gdyby ciasto okazało się za suche dodajemy odrobinę masła, gdy za mokre - cukru.Drożdżóweczki tuż przed pieczeniem smarujemy mlekiem i posypujemy kruszonką. Umieszczamy w piekarniku
Słodka Stronałyżki cukru (nadzienie) 1/2 kg rabarbaru 1/2 kg truskawek sok z 1/2 cytryny ok 5 łyżek cukru (kruszonka) 125g masła 180g maki pszennej 90g cukru 16g cukru waniliowego Przygotowanie: Wszystkie składniki na ciasto umieścić na stolnicy i wyrobić nożem (może to potrwać dość długo) lub w misce wyrobić malakserem gładką masę. Uformować kulę i w folii(...)ubijamy ze szczyptą soli. Kiedy pagórki zrobią się "miękkie" dodajemy powoli cukier. Kiedy jajka będą błyszczące i gęste dodajemy mąkę. Na podpieczone kruche ciasto wykładamy masę z owoców i delikatnie wykładamy białkową pianę, posypując ja kruszonką. Wstawiamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika na 35-40 minut. Studzimy. Smacznego
ChilliJemyśmietana gęsta 1 kubek, cukier 3/4 szklanki, budyń śmietankowy 1 opakowanie, jajka 4 sztuki, śliwki 20 sztuk miękka palma / w robocie z podanych składników wyrobić ciasto kruche na drobną kruszonkę tortownica 24cm - wysmarować masłem i tartą bułką, do blaszki wsypać kruszonkę, denkiem szklanki kruszonke przygnieść do dna blaszki - trochę kruszonki zostawić na paski na cieście twaróg półtłusty Strzałkowo rozdrobnić
W Mojej Kuchni Lubięznów rozkoszować się smakiem dzieciństwa i zanurzyć laskę rabarbaru w cukierniczce. Słodko- kwaśne, o TAK! To moje ukochane połączenie smaków! Drożdżowe z rabarbarem i kruszonką! Ktoś chętny? ;-) Zapraszam! Drożdżowe cisto to chyba jedno z najłatwiejszych ciast. Szczerze powiedziawszy nigdy chyba nie udało mi się go zepsuć. Zawsze się udaje. Często robię go na "oko". Ciasto powinno być miękkie, elastyczne(...)minut. 10. Odstaw na 40 minut w ciepłe miejsce. Podwoi swoją objętość. KRUSZONKA: - 100 g mąki - 50 g cukru - 50 g masła Zagnieść na kruszonkę. Rabarbar Blachę wyłóż papierem. Włóż ciasto do 1/2 wysokości blaszki. Na wierzchu ułóż rabarbar, posyp kruszonką. Odczekaj 15 minut. Wstaw do gorącego pieca! Pieczemy na złoty kolor około 50- 60 minut! Ciasto kroimy
SMYKWKUCHNIszklanki oleju rzepakowego 250 g jagód (mogą być mrożone) 1 łyżka cukru do jagód Kruszonka: 50 g mąki 30 g masła 20 g cukru 1 łyżka cukru waniliowego Sposób wykonania: 1. Białka ubić na sztywno z cukrem, stopniowo dodawać żółtka i ucierać. 2. Do ciasta dodać olej i zmiksować, na końcu dodać(...)mąkę i proszek do pieczenia, delikatnie połączyć. 3. Ciasto wylać na blaszkę (24x28cm). 4. Do jagód dodać cukru, wymieszać, wyłożyć na ciasto i lekko docisnąć. 5. Składniki kruszonki rozetrzeć i posypać ciasto. Piec w 180 st. C przez ok 30 minut (do suchego patyczka). Smacznego!!! Źródło: Kulinarne Spotkania
Kuchnia domowa Aniwiększość przepisów przekazywanych z pokolenia na pokolenie ...Pokusiłam się upiec placek w tortownicy, chciałam, żeby był okrągły i wysoki ... Niestety prawie cała "dobroć" w postaci pysznej kruszonki wylądowała ... w piekarniku! :( Moje ciasta drożdżowe ... często mają tendencje uciekania z blachy :)) Składniki: 1/2 kg maki 1/2 szkl. cukru 2 jaja + 2 żółtka 5 dkg drożdży 12.5 dkg masła (margaryny) 1/2 łyżki(...)jaja, roztopiony, ciepły tłuszcz, aromat i wyrośnięty rozczyn. Całość dobrze wyrobić. Pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu. Ciasto musi podwoić swoją objętość. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na blachę, na to wyłożyć dowolne owoce, posypać wierzch kruszonką a kruszonkę delikatnie cukrem waniliowym. Ponownie odstawić w ciepłe miejsce na ok 15 -20 min. Piec ok.45 minut. w temp.175st
Walijskie Pichceniemaszynce do mięsa, dodać miód, całe jajko cukier oraz bakalie i olejek migdałowy wymieszać. Kruszonka: Mąkę wymieszać z brązowym cukrem, dodać wiórki zimnego masła, rozetrzeć w palcach-kruszonka ma pozostać sypka. Wyrośnięte ciasto wałkujemy na prostokątny płat ciasta, smarujemy masą makową, boki rolujemy do środka, formując strudel, umieszczamy na pergaminie w prostokątnej formie keksowej-ja miałam o długości(...)posypujemy kruszonką, odstawiamy na 25 minut aby ciasto podrosło, po czym pieczemy w 180*c około 35-40 minut, gdyby wierzch za mocno się rumienił przykryć folią aluminiową. Zimne ciasto dekorujemy białym lukrem. Słodkich wypieków
Wanilia i Kardamonbiałko jajka do posmarowania Przygotowanie Ciasto drożdżowe Masło rozpuszczamy w rondelku i odstawiamy do ostygnięcia. Przesianą mąkę przekładamy do miski, dodajemy sól, suche drożdże, cukier, jajko, ciepłe mleko (ale nie gorące) i masło. Ciasto wyrabiamy ręcznie albo za pomocą miksera z hakiem przez kilka minut, aż będzie gładkie i elastyczne. Miskę z wyrobionym ciastem nakrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia(...)owocami – mięciutkie i puszyste Zobacz inne przepisy na ciasto drożdżowe na słodko: Jagodzianki z serem i kruszonką – niezapomniany smak dzieciństwa Bułeczki drożdżowe z owocami – przepis na słodkie bułki odrywane Drożdżówki ze śliwkami i kruszonką – sprawdzony przepis Racuchy drożdżowe jak pączki Ciasto drożdżowe z jagodami i kruszonką Artykuł Drożdżowe bułeczki z lukrem i owocami – mięciutkie i puszyste pochodzi z serwisu
e-PrzepisyKulinarneśrednich obrotach). Dokładnie wyrobione ciasto lekko oprószamy mąką, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce, do wyrośnięcia, na 1 godzinę. W międzyczasie, o ile nie mamy gotowej, szykujemy kruszonkę migdałową. Wyrośnięte ciasto przekładamy na lekko posypaną mąką stolnicę, zagniatamy (ciasto się odgazuje) i formujemy bułeczki. No i teraz będzie najciekawsze. Na moim profilu na FB udostępniłam bardzo interesujący filmik(...)więc, z tego ciasta polecam najprostsze bułeczki. Uformowane układałamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykrywamy ściereczką i ponownie odstawiamy ciasto do wyrośnięcia, w ciepłe miejsce. Tym razem na 40 minut. Wyrośnięte bułeczki smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy kruszonką (można też makiem lub sezamem). Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C na 20 minut. Na dno piekarnika stawiamy naczynie żaroodporne
mojewypiekiinietylkozwiększyłam proporcje..uznałam , że drożdżówka z 240 g mąki dla mojej rodzinki będzie za mała.. Ciasto: 1 jajko 60 g masła 3/4 szklanki mleka 3 łyżki cukru 40 g świeżych drożdży 240 g mąki pszennej Kruszonka: 50 g mąki 25 g cukru 35 g masła Wszystkie składniki kruszonki zagnieść(...)mąkę i lekko ciepłe mleko z masłem, mieszając trzepaczką lub miksując. Po chwili ciasto stanie się jednolite. Przelać je do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Na koniec wierzch ciasta posypać schłodzoną kruszonką i włożyć do piekarnika. Piec ok. 45 minut (do zrumienienia, można też wbić w ciasto suchy patyczek - jeśli nie ma na nim surowej masy, drożdżówka jest gotowa
Moje domowe kucharzenieCiasto wymieszać, dokładnie wyrobić by odchodziło od ręki. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 40 minut. Gdy ciasto podwoi swoją objętość przekładamy do wysmarowanej tłuszczem blaszki i odstawiamy jeszcze na 15 minut by podrosło. W tym czasie robimy kruszonkę. Z masła, cukru(...)mąki wyrabiamy kruszonkę. Na koniec dzielimy na dwie części. Jedną odstawiamy, a do drugiej dodajemy kakao i dokładnie wyrabiamy by ładnie się połączyły wszystkie składniki. Na wierzch wyrośniętego ciasta układamy naszą kruszonkę na zmianę tworząc łatki. Pieczemy w temperaturze 180° przez 35-40 minut. Po wystudzeniu można posypać cukrem pudrem lub polukrować. Blaszka 12x38
magiczna kuchnia Kasi