ciasto z kruszonka - 4855 przepisów (strona:101/324)

Tarta z jabłkami na kruchym spodzie bez cukru 179

jajko 40 gram żurawiny suszonej 1 łyżka śmietany szczypta soli około 1 kg jabłek 2 łyżki cynamonu Przygotowanie: Mąkę przesiewamy, dodajemy masło, siekamy nożem do momentu, kiedy ciasto będzie  przypominać kruszonkę. Dodajemy jajko, posiekaną żurawinę, sól, łyżkę śmietany.  Zagniatamy ciasto.  Zawijamy folią spożywczą, wkładamy do w lodów na 30 minut. Jabłka obieramy ze skóry, ścieramy na tarce

Życie zaczyna się w kuchni
Parmezanowa tarta z pieczarkami, cebulką i boczkiem 152

razie potrzeby) Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy sól oraz starty parmezan. Masło kroimy w kostkę i dorzucamy do miski. Kilkoma szybkimi ruchami miksera mieszamy całość, by powstało ciasto o konsystencji kruszonki. Następnie wbijamy jajko i całość ponownie miksujemy. Jeśli ciasto jest zbyt klejące dodajemy trochę mąki, jeśli natomiast zbyt suche to ok. 1-2 łyżki zimnej wody. Z ciasta formujemy

Cooking Monster
Pleśniak 150

budynie śmietankowe (proszek) barwnik spożywczy (można pominąć) owoce ( drylowane wiśnie, agrest itp.) Sposób przygotowania: 1. Z podanych składników zagnieść ciasto. 2/3 wyłożyć na przygotowaną blachę, 1/3 zamrozić na kruszonkę. 2. Na ciasto wyłożyć owoce. 3. Ubić białka, dodać cukier, budyń oraz barwnik spożywczy. Wylać na owoce. 4. Na tarce zetrzeć zamrożoną część ciasta. 5. Piec w temp

A Ty Smakuj Mnie
MAKOWIEC / MOHNKUCHEN. 265

dodatkiem szczypty soli. Nasępniebardzo delikatnie łączę je z masą makową, mieszając dokładnie drewnianą łyżką.Formę ok. 21x21 wylepiam połową ciasta. Wykładam masę makową,po czym na wierzchu posypuję kruszonką z pozostałego ciasta. Wstawiamdo nagrzanego piekarnika, piekę około 45-50 minut w 180 stopniach,aż wierzch pięknie się zezłoci. Studzę poza piekarnikiem.Ozdabiam domowym lukrem.SMACZNEGO!--------------------------------------------------------------MOHNKUCHEN/eigenes Rezept;/200g richige Butter3 Glas Mehl3

W kuchni Karmel-itki
Ciasto drożdżowo- makowe z jabłkami 122

winnych jabłek, 2 łyżki cukru, ½ łyżeczki cynamonu, 15 dag posiekanych orzechów włoskich, 37,5 dag maku, 2 jajka, 20 dag roztopionego masła. Składniki na kruszonkę: 10 łyżek cukru 10 łyżek mąki 10 łyżek oleju Wykonanie ciasta drożdżowego: Drożdże rozmieszać w ciepłym mleku z odrobiną mąki i odstawić w ciepłe miejsce na 15 minut. Następnie wsypać resztę maki, dodać szczyptę soli(...)wlać roztopione masło, posypać orzechami i połączyć składniki. Składanie placka: Formę posmarować tłuszczem i wyłożyć ciastem drożdżowym. Następnie jabłka, a na nie masę makową. Wymieszać składniki na kruszonkę, posypać rękami po cieście i odłożyć na 20 minut do wyrośnięcia. Rozgrzać piekarnik do temperatury 200 stopni i piec około 35 minut

Tradycyjna Kuchnia
Crumble truskawkowe z czekoladą (truskawki z kruszonką) 171

www.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com   Przepyszny deser lub jak kto woli - ciasto.  Truskawki z kruszonką doskonale smakują na ciepło, szczególnie z kulką lodów, bitą śmietaną, czy po prostu bez dodatków.   Czekolada sprawia, że deser jest bardziej kuszący i obłędnie pachnie! Crumble to idealne rozwiązanie dla osób, które mają problemy z pieczeniem ciast, ponieważ zawsze się udaje

Di gotuje
EKSPRESOWE CIASTO DROŻDŻOWE Z OWOCAMI I KRUSZONKĄ 156

Pyszne ciasto drożdżowe  bez długiego wyrabiania i wyrastania. Ciasto mieszamy łyżką, przekładamy na blachę i od razu pieczemy. Wychodzi wysokie, miękkie i puszyste. Następnego dnia równie smaczne. Polecam :) SKŁADNIKI NA BLACHĘ O WYM. 25/30 CM: CIASTO: 60 dag mąki 5-6 łyżek cukru 1 szklanka ciepłego mleka 3 jajka opakowanie cukru waniliowego 8 łyżek oleju 9 dag drożdży(...)KRUSZONKA: 10 dag mąki 5 dag cukru 5 dag miękkiego masła WYKONANIE: CIASTO: Drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku i wlewamy do miski. Dodajemy przesianą mąkę, cukry, roztrzepane jajka i olej. Mieszamy za pomocą łyżki. Ciasto ma być luźne. Jeśli trzeba możemy dolać jeszcze trochę mleka. KRUSZONKA: Wszystkie składniki ze sobą zagniatamy. Ciasto przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia

Pani na deser
Galette z rabarbarem 148

zrobić wgłębienie w środku, dodać posiekane zimne masło, cukier, jajko, sól oraz śmietanę.  Wyrabiamy w miarę gładkie ciasto (elastyczne ono raczej nie będzie). Ciasto owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki. Wszystkie składniki kruszonki razem mieszamy. Na oprószoną mąką stolnicę przekładany i rozwałkowujemy(...)miało średnicę ok. 25-28 cm. Na blaszce układamy papier do pieczenia i delikatnie przenosimy ciasto ze stolnicy. Jeżeli się przerwie, doklejamy palcami. Na środek wysypujemy kruszonkę, a na niej rabarbar, pozostawiając zapas ciasta na założenie brzegów.  Boki ciasta zakładamy na rabarbar, smarujemy mlekiem, posypujemy brązowym cukrem i płatkami migdałów. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 st. przez

bistro mama
Ciasto ucierane z owocami 200

Bardzo lubię wszelakie  ciasta ucierane - szybkie, smaczne, niezawodne. Wspaniałe ciasto, obowiązkowo do zrobienia... Składniki; 200 g masła, szczypta soli, 160 g drobnego cukru, 4 jajka, 200 g mąki pszennej, 40 g maki ziemniaczanej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 600 g dowolnych owoców Kruszonka; 150 g maki, 100 g masła, 50 g cukru pudru, Wykonanie; Mieszamy razem mąkę pszenną, ziemniaczana(...)mikserze ucieramy masło, dodajemy cukier oraz sól.Dalej ubijając dodajemy jajka jedno po drugim.Dodajemy składniki suche i mieszamy do połączenia składników.Przekładamy na blachę i wyrównujemy. Na ciasto wyłożyć owoce. Przygotowujemy kruszonkę. Rozcieramy wszystkie składniki i posypujemy wierzch ciasta. Pieczemy w temperaturze 175 stopni około 45 minut

Anioły w kuchni
Kefirowe muffinki z rabarbarem i kokosową kruszonką 220

masła 50 g mąki pszennej tortowej 30 g cukru 2 łyżki wiórków kokosowych       Przygotowanie:     Kruszonka: Wszystkie składniki wyrobić palcami na kruszonkę. Wstawić do lodówki.   Ciasto: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej! Jajka, olej i kefir powinny być wyjęte z lodówki minimum na 2 godziny przed użyciem. Rabarbar obrać ze skórki(...)cukier i wiórki kokosowe. Mokre składniki przelać do suchych i za pomocą łyżki krótko wymieszać do połączenia.   Masę nałożyć do 3/4 wysokości papilotek. Do ciasta wcisnąć po kilka kawałków rabarbaru i posypać kruszonką. Piec w 180 st.C przez ok. 20-25 minut do tzw. suchego patyczka. Babeczki są gotowe, gdy z piekarnika wydobywa się piękny zapach ;) . Upieczone wyjąć

Nastoletnie Wypiekanie
Mini placki z jabłkami, gruszką i cynamonową kruszonką 148

mąki pszennej 1 łyżeczka cynamonu 55 g masła Dodatkowo: jabłka prażone  REYPOL 1-2 gruszki Z podanych składników zagnieść ciasto. Zawinąć szczelnie w folię spożywczą i chłodzić w lodówce 30 minut.  W między czasie zagnieść kruszonkę, owinąć w folię i chłodzić w lodówce. Obrać gruszkę ze skórki, usunąć środek. Pokroić w kostkę. Formę do muffinek smarujemy masłem. Schłodzone(...)RADA: Przygotuj 12 pasków papieru do pieczenia. Przełóż nimi otwory formy na muffiny, a następnie wyłóż ciastem. Po upieczeniu delikatnie złap końce papieru do pieczenia aby wyciągnąć mini placki. Artykuł Mini placki z jabłkami, gruszką i cynamonową kruszonką pochodzi z serwisu Rusty fork

Rusty Fork
Tarta z morelami 191

Pyszne kruche ciasto z bardzo dużą ilością kruszonki, do tego słodkie morele w sam raz na gorące letnie popołudnie. Składniki : 250 g mąki 125 g masła 75 g cukru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 jajko Zimne masło siekamy, dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, cukier, jajko i szybko zagniatamy ciasto. Zawijamy w folię i wkładamy na minimum 30 minut(...)prostu ziarna fasoli), a następnie wstawiamy do nagrzanego do 170 st. C piekarnika i pieczemy przez 10 minut do delikatnego zarumienienia. Na podpieczone ciasto wykładamy morele ( skórkami do dołu), a wierzch posypujemy kruszonką. Pieczemy kolejne 25- 30 minut. Smacznego

Słodka Kraina Wypieków
Krajanka z masła orzechowego i płatków owsianych z otrębową kruszonką i powidłami śliwkowymi bez mąki, masła i cukru 126

więcej masła albo więcej miodu, następnie powstałe ciasto wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy ok. 10-15 minut w temperaturze 160-170 stopnii. Gdy ciasto ostygnie smarujemy je powidłami Kruszonka: w miseczce mieszamy otręby, płatki z miodem i masłem, można dodać więcej lub mniej masła i miodu w zależności od tego jaką chcemy mieć konsystencje i smak(...)kruszonki, posypujemy nią posmarowane powidłami ciasto, najlepiej kroić je ostrym nożem albo nożem do pizzy

zdrowa vege kuchnia
Drożdżowe ze śliwkami i kruszonką 116

podgrzane, ciepłe mleko – olej – przesianą mąkę i sól • Miskę przykryć i odstawić na 4 godziny. Wszystkie składniki zmiksować razem. • Ciasto wylać na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Kruszonka • Wymieszać mąkę pszenną z cukrem pudrem i cukrem(...)waniliowym. • Dodawać powoli olej, aż składniki połączą się do konsystencji mokrego piasku. • Śliwki przekroić na pół i wyjąć pestki. • Na cieście poukładać śliwki skórką do dołu. • Całość  posypać kruszonką. • Blaszkę włożyć do zimnego piekarnika, nastawić na temperaturę 180 st.C i piec przez 50 minut

To co kocham
Bajecznie proste ciasto z figami 178

coś nie tak - warstwa ciasta była bowiem bardzo niska. Mimo wszystko jednak poukładam na nim moje cenne figi, posypałam maślano-migdałową kruszonką, i włożyłam do piekarnika. Jakże byłam uradowana, gdy po niecałej godzinie wyjęłam imponująco wyrośnięte, okazałe ciasto! W dodatku pachnące obłędnie.Ciasto wyszło niesamowicie puszyste i delikatne, a jednak dość sycące. Cudownie wilgotne dzięki sporej ilości maślanki. Idealne(...)drugiej misce roztrzepać jajka, dodać maślankę, olej i ekstrakt, wymieszać.Wlać mokre składniki do suchych, wymieszać łyżką tylko do połączenia składników.Przelać ciasto do formy wysmarowanej masłem i obsypanej mąką.Na wierzchu poukładać plastry fig, posypać kruszonką.Piec w 180 st. C. przez 45-55 minut, do suchego patyczka.Ostudzić w formie.Smacznego!Za oknami szaro i ponuro, taka pogada zniechęca

Pożeraczka, czyli raz adobrze

Proponowane wyszukiwania