ciasto z kruszonka - 4855 przepisów (strona:106/324)

Ciasto rabarbarowe z masą budyniową i kruszonką 131

Rewelacyjne ciasto, zachęcam do wypróbowania. Mam ten przepis od mojej siostrzenicy Madziuni. Ona podsuwa mi ciągle nowe pomysły. Buziaki, dziękuję. Kruszonka – masło, cukier, mąkę zagnieść szybko tworząc kruszonkę. Masło zmiksować z cukrem na gładką masę. Dodawać po jednym jajku w chwilowych odstępach nie przerywając mieszania. . Na koniec dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i wymieszać do uzyskania gładkiej(...)mleka wlać rozmieszany proszek budyniowy. Gotować, cały czas mieszając, aż masa całkowicie zgęstnieje. Do lekko przestudzonego budyniu dodać kwaśną śmietanę i dokładnie rozmieszać. Rozłożyć masę na podpieczone ciasto i na górę kruszonkę. Wstawić ponownie do piekarnika i piec kolejne 15 minut. Życzę miłych chwil z rodzinką i znajomymi przy pysznym cieście

Kuchnia Pokoleń
Rabarbarowe love – najprostsze ciasto z rabarbarem 121

smak wszystko rekompensuje. Jeśli nie lubicie kwaskowych ciast, część rabarbaru możecie zastąpić truskawkami ( tak, jeszcze nie sezon;) lub jabłkami albo dowolnymi innymi owocami. A ciasto wychodzi taaaakie puszyste i smaaaaaczne Kruszonka była robiona na oko i trochę mi popłynęła, jednak w przepisie macie dokładną na nią rozpiskę. Na wspomniane 0,5 kg rabarbaru użyłam 2/3 proporcji ciasta z przepisu(...)szklanka cukru, 3/4szklanki śmietany 12%, 3/4szklanki oleju, 3 szklanki mąki, 3 łyżeczki proszku do pieczenia, tłuszcz do posmarowania formy ok 1 kg rabarbaru kruszonka łyżka smalcu, łyżka masła, 3 łyżki cukru, 5 łyżek mąki. Sposób przygotowania Ciasto Składniki ciasta wkładać do miski w kolejności podanej powyżej. Wymieszać widelcem do powstania jednolitej masy (ok.10min.). Ciasto wylać/wyłożyć (będzie bardzo gęste

Mieszam w Garnku
Tarta z owocami w lekko cytrynowym kremie 172

oczywiście na słodko przeróżne owoce. Wypełnienie na bazie jajek i śmietany, czasem dodaje jakiś kremowy serek a do wytrawnych często wkruszam fetę. Na wierzch czasem wrzucam kruszonkę albo wycinam z resztek ciasta jakieś kształty. Właściwie nigdy nie korzystam z przepisu, chociaż oczywiście czasem się nimi inspiruję jak widzę jakieś fajne połączenie. Mam swoje patenty na pieczenie – 1) jak wykładam(...)wiśnie, morele, śliwki, jabłka, gruszki.. Instructions Ciasto: do miski przesiać mąkę i zmieszać z cukrem, dodać pokrojone w kostkę masło i wyrobić w palcach na kruszonkę. Dodać jajko i śmietanę wyrobić na ciasto. Ciasto owinąć w folię i włożyć na co najmniej na godzinę do lodówki. Okrągłą formę do tarty wysmarować masłem. Ciasto rozwałkować tak żeby wystawało lekko poza

Cooking for Emily
Tarta z kremem śmietankowym i brzoskwiniami 121

siekamy wszystko nożem. Tarta nie lubi dotykania ciepłymi rękami, dlatego staramy się jak najwięcej zrobić nożem. Ciasto powinno mieć konsystencję kruszonki, możemy rozetrzeć masło z mąką – rękami. Gdy już stworzy nam się kruszonka dodajemy wodę i szybko zagniatamy ciasto rękami, robimy kulkę – lekko spłaszczoną i owijamy ją folią spożywczą. Umieszczamy kulkę w lodówce na 1 godzinę.   Pozostałe

MojaQchnia.pl
Czekoladowe ciasto z truskawkami – bez miksera 281

polecam, póki sezon na truskawki w pełni :) Pozostałe desery bez miksera znajdziecie tutaj . Polecam również „ Proste ciasto z truskawkami – bez miksera „, oraz „ Proste ciasto z rabarbarem i kruszonką – bez miksera „.   The post Czekoladowe ciasto z truskawkami – bez miksera appeared first on Moja Delicja

Moja Delicja
Włoskie ravioli z ricottą i szpinakiem z sosem z pancettą i mascarpone 199

szafranu, wlewamy wrzątek i zostawiamy do ostygnięcia, by woda zyskała szafranowy aromat. Resztę składników ciasta wkładamy do pojemnika robota kuchennego, dodajemy wodę z szafranem i miksujemy, aż ciasto zacznie przypominać gruboziarnistą kruszonkę. Jeśli trzeba, dodajemy trochę wody. Ciasto przekładamy do miski i dłońmi formujemy kulę. Wykładamy na blat posypany mąką i zagniatamy, aż będzie gładkie. Powinno być miękkie i kleiste

Smakowity Blog Kulinarny
Muffinki z frużeliną wiśniową i kruszonką 172

pozostałe składniki na kruszonkę. Mieszamy wszystko do uzyskania okruchów. Ciasto przelewamy do formy na muffinki wyłożonej papilotkami, do wysokości 1/3. Następnie nakładamy frużelinę wiśniową i zalewamy resztą ciasta. Wierzch babeczek posypujemy kruszonkę. Pieczemy w temperaturze 180 stopni na funkcji termoobieg przez około 25 minut

Mania Gotowania
Nieźle nadziane jagodzianki z migdałowo-waniliową kruszonką 215

jagody to obowiązkowo trzeba upiec jagodzianki. Te z tego przepisu są mięciutkie, lekkie z mnóstwem owoców w środku, a do tego zwieńczone przepyszną waniliową kruszonką. Dla mnie prawdziwa jagodzianka musi mieć dużo nadzienia, ciasto nie powinno go przytłaczać, a smak jagód powinien być wyczuwalny w każdym kęsie. Takie właśnie są te jagodzianki- idealne :)  Bułeczki znikają z talerza z prędkością(...)Jeśli ciasto się zbyt mocno klei można je delikatnie podsypać mąką, ale nie za dużo, bo po upieczeniu będzie twarde. Wyrobione ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1 h. Składniki na kruszonkę umieścić w miseczce i wyrabiać, aż do uzyskania charakterystycznych "okruchów". Odstawić do lodówki. Jagody połączyć z mąką, cukrem oraz bułką tartą. Wyrośnięte

DefinicjaSmaku
kruszonkowy gruszkojabłkowiec... 151

ciasta i przyklepać do dna ze skórką gruszki, jabłka pokroić w kostki, wymieszać z cukrem, przyprawą do piernika, budyniem i wszystko wyłożyć na ciasto w blaszce resztę ciasta rozsypać na owocach jako kruszonkę piec w 200C około 45 minut, ciasto wyjąć z blaszki jak wystygnie ciasto posypać pudrem cukrem i można ze smakiem zajadać.............SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
KRUCHE CIASTO Z RABARBAREM i TRUSKAWKAMI 137

Kruchutkie, rozpływające się w ustach ciasto z truskawkami, rabarbarem i chrupiącą maślaną kruszonką. Piekę je na dużej blaszce z wyposażenia piekarnika, dzięki czemu jest cieniutkie i bardzo podzielne.  To jedno z tych ciast, które w sezonie wiosenno-letnim często pojawia się na moim stole. Robię je z różnymi owocami lub tak jak w tym przepisie z ich połączeniem. Można(...)ół bez termoobiegu). CIASTO :Do miski przesiewamy obie mąki, dodajemy cukier, szczyptę soli oraz pokrojone na kawałki zimne masło. Mieszamy lub siekamy nożem do otrzymania kruszonki. Dodajemy żółtka lub wodę. Energicznie ucieramy gładkie ciasto (można ręcznie).W razie potrzeby dodajemy kilka kropli wody. Formujemy kulę, lekko rozpłaszczamy, oprószamy mąką, owijamy folią spożywczą i wkładamy na 20 minut do lodówki. Schłodzone

cool and minty
Drożdżowe ze śliwkami 163

Mój ranking na ulubione ciasto jest bardzo zmienny – kiedy próbuję nowych przepisów często myślę, sobie, że tak, właśnie to jest najlepsze ciasto jakie kiedykolwiek jadłam, po czym szybko detronizuje je jakiś następny smakołyk. Nie jestem tutaj stała w uczuciach ;) Ale mam ciasta, do których wracam od lat i które chyba nigdy mi się nie znudzą i do takich pozycji(...)cukrem. Łączymy ze sobą wszystkie składniki, zagniatamy rękami lub wyrabiamy w mikserze do uzyskania jednolitej konsystencji. Wyrobione ciasto przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Ciasto powinno rosnąć około 40 minut i podwoić swoją objętość. W tym czasie możemy przygotować kruszonkę: zagniatamy razem wszystkie składniki, masło powinno być w temperaturze pokojowej. Wyrośnięte ciasto przekładamy na blachę wyłożoną papierem

Ciastkozercy
drożdżówki ze śliwkami i kruszonką 217

lata i jesieni to najlepsza pora na wspaniałe, pełne aromatu wypieki z owocami. Dlatego dziś zapraszam na lekkie, łatwe i przyjemne w smaku drożdżówki ze śliwkami, hojnie obsypane kruszonką. składniki na ciasto: 2 1/2 szklanki mąki 3 czubate łyżki cukru 1/2 szklanki letniego mleka 1 jajko 50 g roztopionego masła 12 g świeżych drożdży  składniki na kruszonkę(...)godzin. Po tym czasie ciasto ponownie krótko zagniatam i dzielę na 12 równych części. Formuję okrągłe bułeczki, układam na blaszce (wyłożonej papierem do pieczenia) w sporych odległościach od siebie. Przykrywam ściereczką i pozostawiam w cieple  na 30 minut lub dłużej, do podwojenia objętości. W tym czasie przygotowuję kruszonkę (do roztopionego i ostudzonego masła dodaję cukier i mąkę, wyrabiam

babka w formie
Drożdżowe ze śliwkami, jagodami i kruszonką 179

wyjąć pestkę. Zasypać 2-3 łyżkami cukru. Jagody umyć i odsączyć z wody.  Włączyć piekarnik na 180 stopni.  Ciasto znów zostawiamy na chwilę, by odpoczęło. Nie zapominajmy przykryć go ściereczką, by nie wyschło. Do kruszonki potrzebujemy stopione masło, które wlewamy do przesianej mąki z cukrem. Mieszamy łyżką. Jeśli konsystencja nam nie odpowiada, dosypujemy mąkę. Powinna nam powstać gładka(...)rozwałkowujemy ją równomiernie, owijamy w folię spożywczą i wkładamy do zamrażalnika na jakieś 5 minut, by stężała. Gdy piekarnik mamy już nagrzany, to układamy na cieście śliwki (skórką do dołu), posypujemy jagodami, a kruszonkę kroimy w kostkę i również wykładamy na ciasto. Tak przygotowane od razu wkładamy do piekarnika i pieczemy do tzw. suchego patyczka, czyli ok 30 - 45 minut

Karczma Honorietty
dyniowo-pomarańczowe, drożdżowe, z (cynamonową) kruszonką 122

dwóch ciast z dynią, które moim zdaniem były najsmaczniejsze. Poza tym, dawno nie było tutaj (mojego ulubionego) ciasta drożdżowego :) Przepis na drugie ciacho niebawem :) CIASTO DROŻDŻOWE Z DYNIĄ, SKÓRKĄ POMARAŃCZOWĄ I CYNAMONOWĄ KRUSZONKĄ źródło przepisu: Moje Wypieki , podaje z moimi modyfikacjami // blaszka 20x25cm ~2 szklanki mąki pszennej ~szklanka mąki razowej ~łyżeczka świeżo startego cynamonu ~1/2 szklanki cukru (użyłam trzcinowego) ~szczypta(...)formy i przełożyć je do blaszki, wyrównać. ~50g mąki pszennej ~40g mąki razowej ~60g masła ~4 łyżki cukru ~1/2 łyżeczki świeżo startego cynamonu Wszystkie składniki rozetrzeć na kruszonkę, równomiernie posypać nią ciasto. Przykryć ciasto lnianą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce jeszcze raz do podwojenia objętości. Wyrośnięte ciasto włożyć do piekarnika rozgrzanego do 170*C i piec

chili & sugar

Proponowane wyszukiwania