ciasto z kruszonka - 4855 przepisów (strona:105/324)

Drożdżówka 191

swoją objętość.Potem wkładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i znowu odstawiamy żeby podrosło. Kruszonka wykonanie:na patelni rozpuszczamy masło, posypujemy mąką i dodajemy cukier. Kiedy ciasto wyrośnie obsypujemy je kruszonką i wstawiamy do piekarnika. Temp. 180 stopni około

Kulinarna rozmowa
Sfogliatella frolla włoski placek na kruchym cieście 140

Sfogliatella frolla włoski placek na kruchym cieście jest wprost idealny na Święta. Pyszne, kremowe nadzienie z sera i kaszy manny oraz delikatna warstwa kruchego ciasta, które wprost rozpływa się w ustach. Ten smak jest zupełnie inny od znanych mi ciast, ale tak dobry, że placek został zjedzony już pierwszego dnia. A przepis na masę z kaszy manny i serka wykorzystałam(...)cynamonu, lub jeśli ktoś lubi nawet dwie. Rozwałkowanie ciasta może wydać się dość trudne. Za to upieczone ciasto jest bardzo kruche i delikatne, więc warto jest się potrudzić. Szczególnie, że okazja jest wyjątkowa i powtórzy się dopiero za rok. Wreszcie mamy upragniony Święta! I dzieląc się z Wami tym przepysznym ciastem chciałabym złożyc Wszystkim najlepsze życzenia świateczne. Trochę inne

dolcevitainmykitchen
Strucla drożdżowa z powidłami śliwkowymi. 183

boki zalepiamy tak aby dżem nie wypłynął podczas pieczenia, przekładamy do wysmarowanej tłuszczem blachy.Odstawiamy na 10 minut w ciepłe miejsce. Wstawiamy do pieca 200 stopni, czas: 60 minut. Ciasto możecie posypać kruszonką: - 2 łyżki masła - 1,5 łyżki mąki - 1,5 łyżki cukru Jeśli lubicie ciasto drożdżowe to polecam inne moje przepisy na ciasto drożdżowe: Drożdżowe ślimaczki z malinami

SMYKWKUCHNI
Drożdżowy placek z wiśniami - pycha 188

kruszonka: 90 g mąki orkiszowej jasnej 40 g masła 4 łyżki cukru 2 łyżki amaretto Wykonanie: składniki na kruszonkę umieścić w misce i rozkruszyć między palcami do otrzymania okruszków, następnie dodać amaretto, skleić całość w kulę i na czas przygotowywania ciasta schować do lodówki  w 2 łyżkach mleka rozprowadzic drożdże, by je upłynnić. Mleko z masłem podgrzać delikatnie(...)wyjąć ciasto i kilkakrotnie zagnieść, następnie rozwałkować do rozmiarów blaszki. Wyłożyć ciasto na blaszce wyłożonej papierem do piecznia, przykryć ściereczką i odstawić do napuszenia. Na cieście rozłożyć wiśnie, wciskając je do środka, rozsypać kruszonkę, przykryć ściereczką kuchenna i odstawić do ponownego wyrośnięcia wyrośnięte ciasto piec w 200`C przez około 25-30 minut, do zezłocenia brzegów i kruszonki

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Drożdżówki z rabarbarem i kruszonką 200

Pachnące i pyszne domowe drożdżówki z rabarbarem i oczywiście z kruszonką.W czasie pieczenia drożdżowych ciast lubię rozchodzący się po domu zapach.Zachęcam do wypróbowania. Składniki: 0,5 kg mąki pszennej 4 dkg drożdży świeżych 0,5 szk mleka 1 szt jajko duże 2 łyżki masła 4 łyżki wody 0,5 łyżeczki soli 5 łyżek cukru 0,5 kg rabarbaru(...)pomocą szklanki wykroić kółka.Odłożyć wykrojone kółka a gdy lekko podrosną na środku ułożyć po kilka kawałków pokrojonego rabarbaru(lekko docisnąć w ciasto), posypać cukrem. Posmarować białkiem, pokruszyć kruszonkę. Piec około 25 min w 170 st.Zimne drożdżówki polać lukrem cytrynowym. Kruszonka; mąkę, cukier i zimne masło zagnieść. Lukier;do soku dodajemy tyle cukru pudru aż uzyskamy odpowiednią konsystencję do polania

Ala piecze i gotuje
Drożdżowy placek ze śliwkami 237

ciasto. Ciasto powinno być pulchne i miękkie, ale nie za rzadkie.Pod koniec wyrabiania dodać rozpuszczone masło i szczyptę soli - wyrabiać jeszcze chwilę.Ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.Śliwki odsączyć z soku.Przygotować kruszonkę: Masło rozpuścić. Mąkę wymieszać z cukrem(...)wlać gorący tłuszcz, dokładnie wymieszać. Rozcierać w palcach, aż powstaną drobne grudki.Blachę do pieczenia ( dużą, taką z wyposażenia piekarnika ) wyłożyć papierem do pieczenia.Wyrośnięte ciasto przełożyć na blachę. Ułożyć na nim owoce, posypać kruszonką.Odstawić na około 20 minut do ponownego wyrośnięcia.Piec w 200 stopniach C około 20 minut - na złoty kolor. Smacznego

kolorowotorcikowo
Ciasto drożdżowe – topielec 130

ciasto, kiedyś niezliczoną ilość razy. To według mnie jest najbardziej wilgotne i najlepsze drożdżowe, a do tego jest naprawdę szybkie w przygotowaniu bo nie wymaga długich godzin wyrastania. Ciekawe jest to, że ciasto topi się z bardzo zimnej wodzie, dość nietypowy proces ale ciasto dzięki temu jest naprawdę wilgotne po upieczeniu. Niezwykle krótki jest też czas wyrastania, ciasto wyrasta już(...)wodę, nalewając ją do 2/3 wysokości. Ciasto wyjmij delikatnie z misy i wrzuć do wody. Ciasto najpierw opadnie na dno a później wypłynie. Ciasto powinno się moczyć w wodzie 10-15 minut i czasem wypływa już po kilku minutach a czasem dopiero po 10-12, dużo zależy od drożdży. W tym czasie przygotuj kruszonkę. Rozpuść masło, dodaj do niego cukier

nietylkopasta.pl
Ciasto drożdżowe bez wyrabiania z rabarbarem. 89

następnie oprószyć mąką. Mąka pochłonie nadmiar płynu. Według moich obserwacji, ciasto smakowo niczym się nie różni od ciast drożdżowych ugniatanych. W zwykłym cieście drożdżowym poprzez ugniatanie wytwarza się glutenowy szkielet, ciasto jest bardziej sprężyste , a po upieczeniu ma budowę warstwową . W tym przypadku tego nie zaobserwowałam, za to ciasto ma bardziej kruchą i ziarnistą strukturę . W poniższym przepisie zaznaczyłam(...)mieszać również mikserem, końcówką do mieszania ciast. Jeśli nie masz miksera, wymieszaj ciasto szpatułką, do momentu całkowitego połączenia składników. iasto powinno być lepkie i ciągnące. Zaobserwujesz zapewne, jak zmienia się konsystencja ciasta, wraz z mieszaniem. Ciasto przełóż do przygotowanej formy w dwóch turach. Ja na 500g mąki użyłam formę 35x25cm. Wylej pierwszą warstwę ciasta i równomiernie rozprowadź je po dnie

SmartBake.pl
Wspólne pieczenie i muffiny z gruszkami 264

Kiedy padło hasło ciasto z gruszkami, w głowie zakiełkowało mi od razu milion różnych pomysłów. Ciasto z całymi gruszkami, tym razem w wersji czekoladowej, babka karmelowa z soczystymi kawałkami owoców, tarta na chrupiącym, kruchym spodzie z jedwabistym kremem. Bo gruszki, moi drodzy, to niewyczerpane możliwości. Można je podawać na mnóstwo sposobów sprawiając, że nigdy się nie znudzą. Tak, tak, gruszki(...)już wygracie z dynią, i przed Wami będzie widniała górka startych, pomarańczowych wiórków, zostaje już sama przyjemność. Obrać i pokroić gruszkę, wymieszać wszystkie składniki, przełożyć do papilotek, zagnieść kruszonkę, posypać nią ciasto i upiec. I już.Zapach jest nieziemski. Nie można się oprzeć, żeby nie spróbować jeszcze ciepłych. Są niesamowicie wilgotne, ale nie zakalcowate, soczyste od gruszek, ze słodką, chrupiącą

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Ciasto jogurtowe z jagodami i kruszonką 185

Proste ciasto jogurtowe. Na górze słodka kruszonka, a pod nią jagody. Najlepsze jeszcze ciepłe. Składniki ciasta wyjąć z lodówki. Wszystkie powinny być w temperaturze pokojowej. Składniki kruszonki rozgnieść palcami

Bullio
CIASTO DROŻDŻOWE KOKOSOWE ZE ŚLIWKAMI I KRUSZONKĄ 188

wyobrażam sobie żeby nie było ciasta ze śliwkami. Tym razem padło na ciasto drożdżowe. Jest puszyste, mięciutkie i długo świeże. Aby nie wyschło wystarczy przykryć je lekko zwilżoną ściereczką. Ciasto nie jest trudne, a w kuchni unosi się aromat pieczonych śliwek i kokosu.  U Nas najlepsza okazała się się kruszonka, bo mały złodziej nie mógł oprzeć się pokusie 😂 CIASTO(...)Dodajemy masło i dalej zagniatamy ciasto. Ciasto będzie gęste ale nie do uformowania w kulkę. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Na wyłożoną pergaminem dużą blachę wykładamy łyżką ciasto. Równamy je dzięki zanurzeniu łyżki w wodzie. Na wierzch układamy umyte, wypestkowane połówki śliwek rozciętą stroną do góry. Na śliwki rozsypujemy kruszonkę.  Wstawiamy do nagrzanego piekarnika

Kuchnia Paulettes
Marchewkowo-jabłkowe muffinki z cynamonową kruszonką 221

najszybsza metoda. Z kruszonką jest dokładnie tak samo, jak przy kruchym cieście – kontakt z ciepłymi dłońmi rozpuszcza tłuszcz, lepiej zrobić ją nie dotykając bezpośrednio masła – kruszonka zostanie i bardzo krucha, i drobna. Ciasto rozłóżcie łyżką po równo do naszykowanych wcześniej foremek, do wysokości około ¾ foremki, zostawiając miejsce na kruszonkę. Posypcie każdą babeczkę łyżeczką kruszonki i pieczcie je około

Karo in the Kitchen
Sernik korzenny z gruszkami 122

Dzisiaj zapraszam na sernik z gruszkami o pysznej, kremowej konsystencji z dodatkiem musu gruszkowego. Ciasto dodatkowo przełożone jest plasterkami gruszek i zwieńczone chrupiącą, ciasteczkową kruszonką wykonaną z kakaowych ciasteczek owsianych i przyprawy korzennej. Tradycja z odrobiną urozmaicenia :)  Spód sernika:  340 g ciastek digestive 100 g roztopionego masła Masa serowa: 1 kg twarogu (półtłustego)  250 g serka(...)piekarnika i piec przez 15 minut w temp. 180˚C. Następnie zmniejszyć temperaturę do 120˚C i piec przez 100 minut.  W międzyczasie można przygotować kruszonkę ciasteczkową na wierzch ciasta.  Ciastka przełożyć do melaksera, dodać 80 g roztopionego masła oraz 1 łyżeczkę przyprawy korzennej. Wszystko zmiksować na drobne okruszki. Odstawić na bok. Po upływie właściwego czasu, wysunąć sernik

Świat Ciasta
Zawijaniec drożdżowy z wiśniami 229

istnieje coś lepszego niż ciepłe, drożdżowe ciasto, pokryte dużą porcją złocistej kruszonki, wypełniające cały dom swoim nieziemskim aromatem? Otóż tak! Najlepsze z najlepszych jest ciepłe, drożdżowe ciasto, w którego puszystym wnętrzu kryje się pyszna wiśniowa konfitura... Ach, nadal rozpływam się na samą myśl o tym cieście, z którego udało mi się skosztować tylko jeden kawałek... Co mi tam! Pędzę(...)odstawiłam na godzinę w ciepłe miejsce. Następnie cisto rozwałkowałam na placek o szerokości blachy i posmarowałam wiśniową konfiturą pozostawiając 2 cm czystego ciasta na brzegu. Zwinęłam wzdłuż dłuższego brzegu i włożyłam do wysmarowanej masłem formy. Posypałam kruszonką. Piekłam przez 30 minut w 180 stopniach, następnie obniżyłam temperaturę do 120 stopni i dopiekałam przez około 20 minut. Smacznego

Zapiski Młodej Żony
Drożdżówka z rabarbarem 283

szklanki   mąki tortowej 3   żółtka niepełna szklanka   mleka 4 dag   drożdży 3 łyżki   cukru pudru cukier waniliowy 1/2 kostki   margaryny szczypta soli kruszonka: 1/2 kostki margaryny 1/2 szklanki   cukru pudru cukier waniliowy szklanka   mąki krupczatki 1 kg obranego i pokrojonego w drobną kostkę   rabarbar u Margarynę roztopić, ostudzić. W ciepłym mleku(...)lśniące. Odstawić do wyrośnięcia (aż podwoi swoją objętość). W międzyczasie przygotować kruszonkę. Margarynę posiekać z mąką, cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Rozdrobnione składniki zagnieść, aż powstanie kruszonka. Na przygotowanej blasze rozłożyć wyrośnięte ciasto, wyrównać powierzchnię, nałożyć rabarbar, posypać kruszonką i ponownie odstawić do wyrośnięcia. Piec około 50 minut w temperaturze 160 stopni C (jeśli trzeba nieco dłużej) aż do zarumienienia

MarciochaKucharzy