ciasto z kruszonka - 4855 przepisów (strona:112/324)

gruszki z budyniem w ucieranym ciachu... 128

duże, budyń i kruszonka w opisie budyń: w 350 ml mleka zagotować cukier i 1 łyżeczkę masła - w 50 ml wymieszać budyń i wlać do gotującego się mleka i zagęścić jajka, zimne masło, , aromat waniliowy, cukier utrzeć mikserem - masa będzie zważona, ale to ma tak być wsypać mąkę przesianą z proszkiem i mikserem utrzeć na gładkie ciasto - ma być gęste(...)ułożyć plastry gruszek ze skórką - na gruszki wyłożyć ostudzony budyń - na budyniu ułożyć plastry gruszek kruszonka: po 100 gram mąki, cukru, masła i 1 łyżkę kakao wyrobić na kruszonkę posypać nią ciasto i piec w 200C około 45 minut ciasto najlepiej piec wieczorem, aby budyń przez noc w cieście stężał smaczne, gruszkowo budyniowe ciacho.......SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Mazurek pomarańczowo-morelowy z białą czekoladą i różami 200

śmietanki 30% suszone płatki róży (opcjonalnie) Przygotowanie 1. Ciasto -  suche składniki łączymy na blacie,  dodajemy pokrojone na kawałki zimne masło, siekamy całość nożem aż do uzyskania kruszonki, szybko zagniatamy ciasto w kule, owijamy folią spożywczą i schładzamy ok 60 min w lodówce lub nawet całą noc 2. Ciasto rozwałkowujemy pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia, piekarnik nagrzewamy

Słodki Kompromis
Drożdżówka z galaretką pomarańczową i kokosem 105

wspomnienia. Składniki: mąka pszenna typ 500 1 kg drożdże świeże 100 g jaja duże 6 szt  mleko ciepłe 1.1/2 szklanki cukier 1 szklanka  masło 50 g Kruszonka: masło 150 g ksylitol zmielony 1 szklanka kokos 1 szklanka mąka  1/2 szklanki Dodatkowo : galaretka pomarańczowa ZENTIS   Drożdżowe:   Do misy wsypujemy przesianą mąkę i robimy dołek(...)wyrośnięcia 1.1/2 godziny.   Kruszonka: Na stolnice silikonową wsypujemy ksylitol kokos i masło.Wyrabiamy rękoma elastyczne ciasto, dopiero wtedy dodajemy mąkę i kruszymy w palcach.Kiedy ciasto nam wyrośnie posypujemy je kruszonką.Pieczemy w 170 stopniach jakieś 40 minut.Po upieczeniu i wystudzeniu możemy polukrować lukrem cytrynowym, smacznego

Różowa kuchnia
Jabłkowo-orzechowe crumble, czyli jabłka pod orzechowa kruszonką 129

zrobiona z cukru, mąki pszennej i zimnego masła - w równych proporcjach wagowych (czyli np. po 100 gramów masła, mąki i cukru). Ja wykorzystałam resztki ciasta pozostałego z pieczenia tarty orzechowej. Nie jest to klasyczna kruszonka, ale ważne, że smakuje tak samo pysznie. Składniki: 1/2 szklanki mąki pszennej 2 łyżki cukru 1 łyżeczka cynamonu 50 g zimnego masła + masło(...)kwaśnej śmietany 1 żółtko 1/2 szklanki drobno posiekanych lub zmielonych orzechów kilka jabłek opcjonalnie brązowy cukier Mąkę, cukier i masło rozetrzeć palcami, jak przy klasycznej kruszonce. Dodać orzechy, żółtko i śmietanę - szybko zagnieść zwarte ciasto. Zawinąć w folię i schłodzić w lodówce przynajmniej pół godziny. Foremki do zapiekania (można użyć jednej większej) wysmarować masłem.  Jabłka obrać, wyciąć gniazda nasienne

Codzienna kuchnia niecodzienna
Proste ciasto z rabarbarem i kokosem + film 285

Proste ciasto z rabarbarem i kokosem, lekko kwaskowate z nutą słodyczy, to znakomity pomysł na podwieczorek do popołudniowej kawy lub wyśmienita propozycja na wiosenny piknik. Świetnie smakuje również z innymi sezonowymi owocami.     składniki na tortownicę 26 cm 200 g masła 1 szklanka cukru kryształu 3 łyżki zimnej wody 7 lasek rabarbaru 1 opakowanie galaretki truskawkowej 2 szklanki mąki(...)rozprowadzamy a na wierzchu układamy rabarbar. Wiórki kokosowe i cukier łączymy z zimnym masłem delikatnie rozcierając wszystko w palcach do momentu aż powstanie kruszonka ( większe grudki ). Tak przygotowaną kruszonką posypujemy rabarbar. Ciasto pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temp 180 st. C około 45 minut, w połowie czasu pieczenia na wierzchu ciasta umieszczamy papier do pieczenia lub folię aluminiową żeby kokosowa

Smakowite Dania
MUFFINKI Z MALINAMI I KRUSZONKĄ 223

bazie szybkiego ciasta z owocami i kruszonką, z dodatkiem jogurtu i oleju przygotowałam super muffinki. Puszyste, wilgotne i baaardzo smakowite. Tym razem olej zamieniłam na stopiony olej kokosowy by było jeszcze zdrowiej. Polecam, przygotowanie błyskawiczne (ja piekłam moje w nocy, zajęło mi to chwilę) a świetnie się sprawdzą w podróży jako zdrowa przekąska.Składniki na 12 sztuk:- 270g mąki orkiszowej(...)płynami przelewamy do miski z produktami sypkimi i całość mieszamy, energicznie i niezbyt długo, tylko do połączenia składników. Ciasto rozkładamy do papilotek do muffinek (najlepiej użyć łyżki do nakładania lodów). W każdą muffinkę wcisnąć lekko maliny i posypać przygotowaną wcześniej kruszonką. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180*C i pieczemy ok.18-20 minut, do lekkiego zarumienienia, (z termoobiegiem). Smacznego

Smaczne Zdrowe
Sernik z brzoskwiniami 186

czasem w trakcie przeglądu zamrażalnika znalazłam jeszcze opakowanie mrożonej czerwonej porzeczki i tak   powstał sernik z tym właśnie owocem. Równie smaczny, wilgotny z chrupiącą bezą i maślaną kruszonką. Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow(...)zamrażalnika do porządnego schłodzenia. Na ciasto wyłożyć masę serową , pokrojone w kosteczkę brzoskwinie z puszki, pianę z 5 białek + 1 szklanka cukru+ 2 łyżki mąki ziemniaczanej. Na górę kruszonka ze schłodzonego ciasta.   Ja ścieram je na dużych oczkach jarzynowych. Piec w 180stopniach przez ok.50minut. W ym. blachy 38x25cm Masa serowa: 1 kg sera twarogowego w kostce u mnie Śremski

W garach u Gosi
Bułeczki drożdżowe z kruszonką 154

dodajemy masę drożdżową. Ugniatamy na kulę. Nagrzewamy piekarnik do 50 stopni, miskę z ciastem nakrywamy ściereczką i wkładamy do nagrzanego pieca na 25 min. Składniki na kruszonkę ugniatamy. Następnie zagniatamy ciasto i formujemy kulki, możemy wkładać je do papilotek lub na zwykłej blaszce jedna obok drugiej. Można posmarować kulki jajkiem, ale nie trzeba. Posypujemy kruszonką i wstawiamy spowrotem do piekarnika

Pelusiowa Kuchnia
148. Różowe szaleństwo, czyli ciasto ucierane z rabarbarem i budyniem waniliowym pod owsiano-razową kruszonką 146

robotę. Ja w moim cieście się wprost zakochałam, ile kawałków zjadłam od wczoraj nie zliczę (i nie chcę zliczać) dlatego z całego serca polecam go Wam - z reguły, że sezon na rabarbar trwa w najlepsze. Proste i szybkie ciasto, które skradnie Wasze serca i podniebienia.. zapraszam :) Julia Składniki:  (na prostokątną blachę 35x14cm) CIASTO:  - ok. 60 dag rabarbaru(...)kruszonkę - do miski wysypujemy mąkę razową, płatki owsiane, cukier oraz olej kokosowy. Składniki łączymy palcami ( jeśli kruszonka nie przypomina piasku dodajemy więcej mąki razowej, a jeśli jest zbyt zbita dodajemy odrobinę oleju kokosowego).   Na spód równomiernie wykładamy kostkę z rabarbaru, zalewamy ciepłym budyniem i posypujemy kruszonką. Pieczemy na środkowej półce piekarnika około 50 minut. Bardzo ważne jest żeby ciasta

Symfonia Smaków
SERNIK Z PIANKĄ I BRZOSKWINIAMI 257

się nim zachwycały, że postanowiłam wypróbować! I wiecie co? Nie żałuję, bo jak się okazało to najlepszy sernik z brzoskwiniami, jaki jadłam! Delikatne ciasto, idealnie kremowa masa z soczystymi brzoskwiniami, pianka i chrupiąca słodka kruszonka – prawdziwe niebo w gębie! Ten sernik z brzoskwiniami zdecydowanie trafia na listę TOP serników! Koniecznie spróbujcie! SKŁADNIKI: ( ok. 24 x 30 ) CIASTO: * mąka pszenna

Ostra na Słodko
ciasto z rabarbarem i chrupiącą kruszonką... 172

gram, cukier 1 szklanka, aromat migdałowy 3 krople, mąka tortowa 1, 3/4 szklanki, proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki, rabarbar 70 dag, cukier 2 łyżki, tarta bułka 3 łyżki kruszonka: palma Murzynek Bielmar  "zobacz TUTAJ" 150 gram, cukier 100 gram, mąka krupczatka 1,5-2 szklanki składniki temperatura pokojowa = miękką palmę, cukier, jajka, aromat migdałowy mikserem utrzeć do białości(...)utrzeć drobną kruszonkę i rozsypać na rabarbarze piekarnik nagrzany na 190C, grzanie góra/dół, ciasto piec około 55 minut, ciasto w formie dobrze wystudzić - ciasto ucierane jest doskonałą bazą do wielu owocowych ciast, jednak rabarbar w tym cieście jest najlepszym dodatkiem z chrupiąca kruszonką, smakuje wyśmienicie i w trakcie jedzenia chce się jeść i jeść ........SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
KRUCHY PLACEK Z KUBUSIOWĄ MASĄ. 221

mały 300 ml) 4 budynie waniliowe (proszek) 1 - 1,5 szklanki cukru kruszonka: szklanka mąki 1/2 kostki margaryny 1/2 szklanka cukru łyżeczka proszku do pieczenia jajko   Margarynę siekam z mąką i proszkiem, dodaję cukier, jajka, proszek do pieczenia, sól, zagniatam szybko ciasto. Zawijam w folię i na 30 minut odkładam do lodówki. Tortownicę smaruję delikatnie margaryną, wylepiam ciastem spód(...)boki. Nakłuwam widelcem. Piekarnik nagrzewam do 200 stopni. Wstawiam ciasto, podpiekam  przez 10 minut, aż się nieco zezłoci. Wyjmuję z pieca. W tym czasie zagniatam kruszonkę, tak samo, jak ciasto kruche. Wstawiam na 30 minut do lodówki. Sok marchewkowy ( 900 ml - duża butelka ) wlewam do rondelka,  wsypuję cukier. Zagotowuję. W tym czasie do pozostałego soku wsypuję budyń, dokładnie

W kuchni Karmel-itki
Jabłkowe ciasto z kaszą manną czyli wegański sernik bez sera 168

chyba podświadomie robię serniki, nawet pseudo, znowu zrobiłam ciasto które spokojnie może udawać sernik, a jego bazą jest kasza manna! Jest pyszne, ale kremowość ciasta przełamuje chrupiąca kruszonka na wierzchu. Składniki na małą tortownicę 18 cm (na standardowej wielkości tortownicę czy też blachę podwoić składniki) kruche ciasto na spód i dekorację wierzchu ciasta 120 g mąki pszennej 1 mały banan

greenscarf
Kwaśny Jacek czyli ciasto porzeczkowe 116

tamtym roku. Zapraszam na kawałeczek Kwaśnego Jacka do kawki Kwaśny Jacek – ciasto porzeczkowe Ciasto 2 szkl mąki 0,5 szkl cukru pudru 1/3 kostki zimnego masła 1 jajko łyżeczka proszku do pieczenia cukier waniliowy Nadzienie 450 g porzeczek ( u mnie czerwone i czarne) Kruszonka 180 g mąki 80 g cukru 2 cukry waniliowe 0,5 kostki masła Mąkę wymieszać(...)około 7-10 minut). W międzyczasie przygotować kruszonkę: mąkę wymieszać z cukrem i cukrem waniliowym, zalać gorącym roztopionym masłem, wymieszać i ostudzić. Na podpieczone ciasto wyłożyć porzeczki, na wierzch pokruszyć kruszonkę i piec jeszcze 15-20 minut w temperaturze 180 st. Artykuł Kwaśny Jacek czyli ciasto porzeczkowe pochodzi z serwisu Każdy ma jakiegoś bzika - Pieguskowa kuchnia

Pieguskowa Kuchnia
Ciasto ucierane z rabarbarem 160

Składniki:300g rabarbaru180g masła2 szklanki mąki3/4 szklanki cukru1 łyżeczka proszku do pieczenia2 łyżki błonnika owsianego1 op. budyniu śmietankowego3 jajka2 łyżki serka homo 0%Kruszonka:2 łyżki oleju z orzechów włoskich2 łyżki mąki2 łyżki wiórek kokosowych2 łyżki cukru pudru do posypania (opcjonalnie)Przepis:Rabarbar obieramy i kroimy na malutkie cząstki, posypujemy 2 łyżkami cukru i odstawiamy. Miękkie masło ucieramy razem(...)pieczenia. Ciasto jest dość gęste i dobrze jest je wyrównać. Pokrojony i odsączony rabarbar wysypujemy na ciasto równomiernie go układając. W osobnym kubeczku wymieszać składniki na kruszonkę i posypać obficie ciasto. Piec przez 50 minut w 180C. Po wystygnięciu posypać cukrem pudrem (opcjonalnie).Smacznego

Emcia Pichci

Proponowane wyszukiwania