tego przepisu ) Składniki na Tortenguss( żelową polewę): 100 ml wody 1 łyżeczka ksylitolu/cukru 1 płaska łyżeczka mączki ziemniaczanej Dodatkowo: truskawki listki mięty Wykonanie: składniki na kruche ciasto rozetrzeć między palcami na kruszonkę, następnie dodać żółtko i zagnieść jednolite ciasto. Uformować kulę, owinąć w folię spożywczą i umieścić w lodówce na 30 minut schłodzone ciasto podzielić na 4 części. Każdą część
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!ół i piec 10 minut, następnie zdjąć folię z kaszą i piec jeszcze 5 minut, przed nałożeniem masy ciasto trochę wystudzić na ciasto wyłożyć nadzienie i resztę ciasta pokruszyć w palcach na kruszonkę piec dalej z 35-40 minut, ciasto w formie wystudzić w chłodnym miejscu dobrze aby nadzienie stężało, przed podaniem posypa.ć pudrem cukrem - ciasto jest pysznie aromatyczne
W Mojej Kuchni Lubięmasło, śmietanę i na nie bezpośrednio kruszymy drożdże. Najpierw siekamy wszystkie składniki podobnie jak wówczas, gdy przygotowujemy kruche ciasto. Kiedy jest już dość drobna niby kruszonka, zagniatamy w miarę szybko ciasto, które powinno być elastyczne i półmiękkie, formujemy kulę. Teraz pora przygotować jabłka. Trzeba je obrać i podzielić na małe kawałeczki, najlepiej pozbawione ostrych krawędzi, będzie wtedy
I tu będę miała takie tełyżek cukru kryształu 1 cukier waniliowy 2 łyżki kaszy manny Kruszonka do posypania : 1/2 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki cukru kryształu 1/2 szklanki płatków migdałowych 9 dkg stopionego masła 1 cukier waniliowy Dodatkowo : cukier puder do dekoracji Sposób wykonania : W szystkie składniki na kruche ciasto na spód zagnieć, aby powstało jednolite ciasto. Jeśli jest zbyt miękkie włóż go owinięte(...)cedzaku i wyłóż go na kruche ciasto. Posyp po wierzchu kaszą manną. W szystkie składniki przeznaczone na kruszonkę dodaj do miski. Wymieszaj, aby powstała kruszonka, posyp po wierzchu rabarbar. Ciasto włóż do nagrzanego piekarnika ( 180 C ) i piecz około 40 minut. Gdy całkiem wystygnie wyjmij ciasto z blachy i posyp cukrem pudrem. C iasto to ma smak
Przepisy i porady kulinarnegórę ściera się masło. Podczas pieczenia masło topnieje, a jabłka puszczają sok i składniki suche łączą się i powstaje po prostu niesamowita szarlotka! W dodatku takie pyszne ciasto robi się w mgnieniu oka, samo przygotowanie zajęło mi nie całych 10 min. Zapraszam gorąco do wypróbowania przepisu :) Szarlotka sypana mojej babci - przepis: Składniki: 1 szklanka mąki 1 szklanka kaszy manny(...)układamy połowę startych jabłek. Równamy. Na jabłka wysypujemy kolejną 1/3 część kruszonki, równamy. Na kruszonkę wykładamy wszystkie pozostałe jabłka, równamy i wierzch jabłek przykrywamy ostatnią częścią kruszonki. Na wierzch ciasta ścieramy masło, aby pokrywało całą powierzchnię ciasta. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku przez ok. 45-50 min. Upieczone ciasto możemy serwować na ciepło, posypane cukrem pudrem i z dodatkiem gałki domowych
Kuchnia Łukaszadziękuje za przepis :) Składniki na dużą formę do pieczenia (20 x 40 cm): ciasto drożdżowe 1 kostka świeżych drożdży (100 g) 4 szklanki mąki pszennej 1 szklanka zwykłego cukru 1 szklanka oleju 3/4 szklanki mleka 4 średniej wielkości jajka 1 opakowanie cukru wanilinowego szczypta soli kruszonka 1 szklanka mąki 1/2 szklanki zwykłego cukru 1/2 kostki masła (100 g) owoce(...)wyłożyć papierem. Następnie wylać i równo rozsmarować ciasto drożdżowe. Na sam koniec ułożyć owoce (np. śliwki - brzuszkami do góry lub rabarbar podgotowany z cukrem). Całość posypać kruszonką. Piec około 30-40 minut. Ciasto powinno się z wierzchu zarumienić. Ewentualnie przedłużyć czas pieczenia. Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika. Kroić po ostudzeniu
Ugotowaćłyżeczki czystego ekstraktu ze stewii (można pominąć) 2 szklanki mleka ziarenka z 1 laski wanilii skórka otarta z 1 pomarańczy niewoskowanej (bio) Wszystkie składniki na spód zagnieść, ciasto powinno mieć konsystencję kruszonki. Formę wyłożyć papierem do pieczenia i rozprowadzić w miarę równomiernie ciasto (ja pokryszyłam je, rozsypałam i wylepiłam). Nakłuć widelcem i piec przez 10 minut w 180 stopniach. Twaróg
FitKotJuż od jakiegoś czasu chciałam wypróbować przepis na owocowe crumble - bez dodatku cukru, mąki czy masła. Jestem zaskoczona smakiem kruszonki - idealnie chrupkiej, a zarazem bardzo sycącej ;) Do przepisu wykorzystałam ksylitol, czyli cukier brzozowy. Warto dodać, że jest to substancja słodząca pochodzenia naturalnego, która charakteryzuje się niską wartością energetyczną, a także nie podnosi poziomu glukozy we krwi. Dlatego też, ksylitol polecany(...)garnek zdjąć z ognia i poczekać, aż kasza ostygnie. Mrożone owoce przesypać do naczynia żaroodpornego. Ugotowaną kaszę zmiksować wraz z dodatkiem wiórków kokosowych, cynamonu i oleju. Z przygotowanego ciasta odrywać kawałki kruszonki. Układać na mrożonych owocach. Całość piec w 180ºC przez około 30-35 minut (aż do lekkiego zarumienienia). Ksylitol zmielić w maszynce do mielenia kawy. Przed podaniem całość posypać
UgotowaćJeżeli nie macie pomysłu do jakiego ciasta wykorzystać jabłka to zachęcam do wypróbowania poniższego przepisu. Krajanka jabłkowa na kruchym cieście wraz z owsianą kruszonką jest pyszna w smaku i łatwa do przygotowania. Obowiązkowo należy ją podawać z domowym sosem karmelowym. Idealne połączenie smaków! 😋 Składniki na formę o wymiarach 20 cm x 30 cm: kruche ciasto 1/2 kostki masła(...)łyżeczki cynamonu do podania sos karmelowym (przepis znajdziecie TUTAJ ) Piekarnik rozgrzać do 180ºC. Składniki na kruchy spód zagnieść ze sobą, następnie przygotowane ciasto lekko rozwałkować i przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia (ewentualnie surowe ciasto dopasować do formy za pomocą dłoni ). Piec około 15-20 minut, aż do lekkiego zezłocenia. W międzyczasie jabłka umyć, obrać, usunąć gniazda
Ugotowaćwiśnie z kompotu 1 szklanka poza margaryną do ciasta wszystkie składniki temperatura pokojowa - zimną margarynę, jajka, cukier, wiórki kokosowe, kakao, mąkę z proszkiem przesianą utrzeć mikserem na ciasto o konsystencji drobnej kruszonki, schować do lodówki w robocie utrzeć do białości żółtka z cukrem (z 5 minut na dużych obrotach), dodać budyń, kaszkę manną, ser z wiaderka, odsączne z kompotu wiśnie(...)połączenia składników tortownica 22 cm, dno wyłożone papierem do pieczenia, boki posmarowane tłuszczem i tartą bułką obsypane - na dno blaszki dać 3/4 ciasta kruszonkowego, przygnieść np. denkiem szklanki do dna, wlać sernik, na wierzch rozsypać resztę kruszonki piekarnik 180 C, grzanie góra/dół, sernik piec z 55 minut, następnie na teroobiegu 150 C 10 minut, sernik z blaszki wyjąć
W Mojej Kuchni Lubięmieszając. Mleko powinno całkowicie odparować. Wystudzić. Gdy mak stygnie przygotować kruche ciasto. Wszystkie składniki połączyć ze sobą i rozcierać między palcami (lub w malakserze) do momentu kiedy ciasto zacznie przypominać kruszonkę. Przesypać do formy wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia, rozłożyć równomiernie na dnie blaszki, docisnąć, aby kawałki stworzyły jednolitą całość i podpiec w temperaturze 180ºC przez 12-15 minut(...)wyrównać. Następnie wylać masę serową (fot.4) , wierzch przykryć szczelnie folią aluminiową (fot.5) i umieścić formę w piekarniku rozgrzanym do 175 ºC. Po około 50 minutach pieczenia ciasta (kiedy po ściągnięciu folii sernik jest ścięty w dotyku) ubić bezę. W razie konieczności przedłużyć trochę czas pieczenia. Cztery białka (dokładnie oddzielone od żółtek) ubić ze szczyptą soli na sztywną
Świat Ciastamąki pszennej 5 dag świeżych drożdży 1 szklanka mleka 10 dag masła 12 dag cukru 3 żółtka 1 jajko cukier waniliowy szczypta soli margaryna do smarowania formy Kruszonka: 10 dag mąki 7 dag masła 5 dag cukru ewentualnie cukier waniliowy Sposób wykonania: Drożdże rozcieramy z 3 łyżkami cukru i rozprowadzamy małą ilością ciepłego mleka. Dodajemy trochę mąki, mieszamy(...)Pozostawiamy do wyrośnięcia. W tym czasie robimy kruszonkę: Zimne masło siekamy na małe kawałki i ucieramy z mąką i cukrem. Zagniecione ciasto schładzamy w lodówce. Wyrośnięte ciasto smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy kruszonką. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 °C około 40-50 minut
Qchnia po prostumuszę się z tym pogodzić. Z wielkim bólem serca piątek spędziłam w kuchni, aby zająć się tym co lubię i przestać myśleć. Stworzyłam Ciasto z czarną porzeczką i wiśniami pod kruszonką. Dobre na weekendowe leniuchowanie - dla mnie pojęcie nieznane =), a dla Was? Leniuchujecie w soboty i niedziele czy macie dodatkowe zajęcia?"Składniki:3 jajka150 g cukru50 g mąki ziemniaczanej250(...)cukier oraz małe kawałeczki masła. Zagniatamy opuszkami do momentu powstania małych okruszków, odstawiamy.Ciasto przekładamy do dużej prostokątnej formy wyłożonej papierem do pieczenia - wyrównujemy. Na wierzch ciasta układamy owoce, a następnie całość posypujemy kruszonką.Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180`C i pieczemy około 35 minut.Studzimy w formie.Smacznego
Słodkie Przyjemnościzdziwienie mojej Miśki, gdy Jej oświadczyłam że to ciasto jest dla mnie, bo zawsze robię ciasto pod gust innych ale tym razem pomyślałam o sobie. Ciasto jest lekko wilgotne, nie za słodkie, a korzenna kruszonka idealnie podkreśla kawowy aromat, to tego waniliowa kawka z mlekiem ryżowym i jest bosko. Ps. żeby nie było, że jestem zła matka, to Miśce zrobiłam(...)pieczenia najlepiej, jak użyjesz miksera. Ciasto przełóż do wysmarowanej formy lub wyłożonej papierem (ja robię „tamborek” a boki smaruję) Wszystkie składniki na kruszonkę (orzechy grubo posiekaj)wymieszaj razem i ułóż na wierzchu ciasta Piecz ciasto w temp. 180 C około 50 minut na środkowej półce. Gotowe ciasto zbajerowałam rozpuszczoną gorzką czekoladą. Smacznego
greenscarfmasła 1 szkl. mąki 0,5 szkl. cukru kryształu Wykonanie: Przygotowujemy kruszonkę: rozpuszczamy na wolnym ogniu masło, studzimy je, a następnie mieszamy z mąką i cukrem. Kruszonkę wstawiamy do lodówki na czas przygotowania ciasta. Przygotowanie ciasta: masło wyjmujemy z lodówki, aby zmiękło. Śliwki myjemy, osuszamy, usuwamy z nich pestki. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia(...)proszkiem do pieczenia, aby wszystkie składniki się połączyły. Ciasto wykładamy do blaszki (u mnie forma siliconowa), wyrównujemy powierzchnię, rozkładamy śliwki skórką do dołu, posypujemy kruszonką i pieczemy do suchego patyczka ok. 50 minut. Ostudzone ciasto można posypać cukrem pudrem
psgotujemyCiasto bez dna. Tak najłatwiej opisać deser, który składa się tylko z owoców i kruszonki. Szybki i sycący, prosty i pyszny. Do wykonania z wszystkimi sezonowymi owocami. Bardzo lubię crumble. W tym roku przerobiłam już około 20kg rabarbaru, nie mogło go zabraknąć i w tej postaci. Dla koloru i słodkości dwie solidne garście truskawek. Do smaku – cynamon, gałka muszkatołowa(...)zapiekania, możecie upiec crumble w żaroodpornym naczyniu ceramicznym bądź szklanym. Nie wolno używać metalowych blach do ciast czy deserów z rabarbarem. Jest kwaśny, a metale jak pewnie pamiętacie z lekcji chemii, z kwasami wchodzą w przeróżne reakcje, niekoniecznie dobre dla naszego zdrowia. Kruszonkę szykujemy mieszając cukier z mąką, następnie dodajemy do nich cynamon i miękkie masło. Rozgniatamy wszystko widelcem
Karo in the Kitchen