ciasto z kruszonka - 4855 przepisów (strona:115/324)

Placek z owocami na maślance 196

zmieszaną z proszkiem na przemian z maślanką-  ucierać Wlać olej cienką strużką - ucierać do idealnego połączenia składników Wysmarować foremkę tłuszczem i przelać ciasto, ułożyć na wierzchu owoce, lekko wciskając je w ciasto Posypać po wierzchu kruszonką Piec w temp. 170-180*C przez ok. 50 min. , do suchego patyczka. Można wypróbować z porzeczkami , agrestem, malinami, wiśniami, a jeśli(...)jabłkami to należy drobno je pokroić. Składniki na kruszonkę: ok. 100 g mąki ok. 70 g masła lub margaryny ok. 70 g cukru A jeśli zostanie wam trochę kruszonki to można ją zamrozić i wykorzystać do następnego ciasta. Piekłam w prodiżu -24 cm średnicy, z kominem w środku. Ale można upiec w prostokątnej foremce np. 25x35 cm przepis stąd

Proste Potrawy
Krakersy z serem pleśniowym i suszonymi grzybami 213

połączą i nie będzie widocznych grudek sera. Następnie dodać mąkę pszenną, zmielone, suszone grzyby i świeżo zmielony, czarny pieprz i wymieszać mikserem, aż składniki się połączą a ciasto będzie miało konsystencję kruszonki. Stale miksując, powoli wlać mleko. Całość miksować, aż ciasto dobrze się połączy. Zagniecione ciasto rozwałkować, na oprószonej mąką stolnicy, na placek o grubości około 3 mm, podsypując

Gospodyni Miejska
Ciasto drożdżowe z wiśniami i kruszonką 186

mamy ochotę bawić się w pieczenie wymyślnych ciast. Bo przecież i świeże drożdżowe może smakować równie świetnie z kubkiem ciepłej herbaty czy ciepłego mleka :-)  SKŁADNIKI: - 5 dag drożdży - 3 szklanki mąki pszennej - 3 jajka - 1 szklanka mleka - 1/4 kostki masła - 1/3 szklanki cukru - szczypta soli - wypestkowane wiśnie (ze słoika lub świeże) kruszonka:  - 1/2 szklanki drobnego cukru - 1/2 szklanki(...)Następnie dodaję mąkę, jaja, pozostałe ciepłe mleko, roztopione i wystudzone masło i cukier. Dokładnie wyrabiam, napowietrzając ciasto, a następnie odstawiam w ciepłe miejsce na ok. 1 godzinę. Kiedy ciasto podwoi swoją objętość, wykładam na blachę, dodaję wiśnie w dowolnej ilości i posypuję kruszonką. Pozostawiam jeszcze przez kilka minut, po czym wstawiam do piekarnika rozgrzanego do 170 'C. Piekę

Wielopokoleniowo
Puszyste ciasto drożdżowe z żurawinami i kruszonką 268

uwierzcie mi na słowo, że naprawdę dałam żurawiny ;-) Składniki na ciasto: 300 g mąki pszennej 45 g cukru 1/4 łyżeczki soli 1,5 łyżeczki suchych drożdży  ( 6 g ) 1 jajko 50 roztopionego masła lub margaryny 1/2 szklanki ciepłego mleka 3 łyżki suszonej żurawiny Składniki na kruszonkę : 50 g miękkiego masła lub margaryny 10 łyżek mąki 4 łyżki cukru(...)przełożyć do keksówki wysmarowanej tłuszczem. Pozostawić do ponownego wyrośnięcia na  40 minut. Przygotować kruszonkę: Masło, mąkę, cukry szybko zagnieść a następnie rozkruszyć ręką. Wyrośnięte ciasto posmarować rozmąconym jajkiem i posypać kruszonką. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 35 minut w temperaturze 180 stopni C. Po upieczeniu wystudzić na kratce Smacznego

Na słodko lub wytrawnie
Chałka - najlepszy pomysł na weekendowe śniadanie 677

dodać pozostałe składniki, z wyjątkiem masła i wyrobić ciasto. Na koniec dodać rozpuszczone i dobrze wystudzone masło, wyrabiać jeszcze kilka minut, aż ciasto będzie miękkie i elastyczne. Ciasto przełożyć do wysmarowanej masłem miski, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na około 90 minut (do czasu, aż podwoi swoją objętość) Wyrośnięte ciasto przełożyć na stolnicę, chwilkę wyrabiać, podzielić na 3 *** części(...)minuty, prędkość "wyrabianie ciast". Ciasto przełożyć do wysmarowanej masłem miski, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na około 90 minut (do czasu, aż podwoi swoją objętość). Wyrośnięte ciasto przełożyć na stolnicę, chwilkę wyrabiać, podzielić na 3 *** części i z każdej z nich uformować wałek. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia lub matą silikonową, ułożyć na niej wałeczki ciasta i zapleść warkocz

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Muffinki z truskawkami z posypką migdałową 160

spróbował. Nie wierzycie? Zapraszam... Skala smaku 10/10 robiłam z mąką pszenną i razową (na zdj. muffinki z mąka razową). Z pszenną wychodzą bardziej puszyste i mięciutkie. Na tą ilość ciasta można dać 1,5;2 lub 2,5 szkl. pokrojonych w kosteczkę truskawek zależy od Waszych upodobań. Źródło gazeta "Tina"      Składniki na około 15 muffinek(...)jajka, maślankę, olej. Wymieszane mokre składniki wlać do suchych i lekko wymieszać, tylko do połączenia się składników. Dodać truskawki i wymieszać łyżką. Formę do muffinek wyłożyć papilotkami, wypełnić ciastem (3/4 ). Posypać kruszonką. Piec około 25 minut w 190ºC. Wystudzić

Kubki smaku
Wianek drożdżowy z jagodami i kruszonką 160

kuchni się podciągnę. Ale, żeby nie było i na dziś coś Wam przygotowałam, a właściwie nie "coś" tylko Drożdżowy wianek z jagodami i kruszonką. Są tu jacyś chętni na to letnie ciasto?"Składniki :65 g masła120 ml mleka13 g drożdży2,5 łyżek cukru z prawdziwą wanilią1,5 szklanki mąki pszennejżółtko do smarowaniaszklanka jagód kruszonka: 50 g masła, 70 g cukru(...)następnie każdą z nich rolujemy na blacie, lekko obsypanym mąką. Z gotowego ciasta zawijamy warkocz a końcówki zlepiamy ze sobą - zlepieniem do dołu. Wierzch ciasta smarujemy żółtkiem i posypujemy "na bogato" jagodami.Przygotowujemy kruszonkę:Miękkie masło rozgniatamy, dodajemy cukier i mąkę i zagniatamy tworząc małe okruszki, które następnie posypujemy po cieście. Wstawiamy do rozgrzanego do 220`C piekarnika na około

Słodkie Przyjemności
Ciasto drożdżowe z śliwkami 264

Wpis pochodzi z www.mgotuje.pl Ciasto drożdżowe z śliwkami z dodatkiem cynamonu i kruszonki. Miękkie, delikatne i wilgotne w środku. Najlepiej smakuje jeszcze ciepłe z szklanką mleka. Z podanych proporcji wychodzi duża blacha ciasta.Przepis pochodzi z książki „Ewa gotuje”. Post Ciasto drożdżowe z śliwkami pojawił się poraz pierwszy w Marta Gotuje

Marta Gotuje
Dziś są bloga urodziiiiiny! 194

łyżeczki sody  szczypta soli 100ml śmietany 12% 150ml mleka 1 jajko suszone maliny (garść) Do formy do muffinów wkładamy papilotki. Piekarnik nagrzewamy do 180*C. Mieszamy składniki na kruszonkę do otrzymania w miarę jednolitych okruchów i chowamy ją do lodówki. Masło roztapiamy na małym ogniu. Marcepan kroimy w kostkę pilnując, żeby to co pokroiliśmy nie skleiło się z powrotem(...)suszone maliny. Formy do muffinów wypełniamy ciastem mniej więcej do połowy, każdego muffina posypujemy grubo kruszonką, wciskając ją palcami żeby zanurzyła się trochę w cieście. Pieczemy 25 minut. Przy wyjmowaniu pamiętamy, że kruszonka jest bardzo gorąca i zastyga kiedy stygnie- może być ciężko wyjąć z formy zimne muffiny.     I jemy! Świętujemy i słuchamy, wyobrażając sobie, że zamiast

les mirabelles
CIASTO DROŻDŻOWE Z RABARBAREM I SEREM 171

połączenia składników.Ciasto będzie miało konsystencję " gęstej papki". Gotowe przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok 30-40 min,aż podwoi swoją objętość. 2. Gdy ciasto nam rośnie możemy przygotować kruszonkę. Składniki przekładamy do miksera i ucieramy,aż kruszonka będzie miała konsystencję mokrego,grubego piasku. Jeśli chcemy uzyskać grubszą kruszonkę palcami ją zlepiamy na odpowiednią Nam wielkość(...)całą powierzchnię,następnie pokrojony rabarbar,możemy go lekko wcisnąć,ale nie jest to konieczne. Całość posypujemy kruszonką i wkładamy do nagrzanego  do 180- 190 st.C piekarnika na ok 35-40 min. Góra ma się tylko przyrumienić,nie należy jej spalić. Gdy ciasto przestygnie możemy przygotować lukier  z podanych składników i polać nim jeszcze lekko ciepłe. Ciasto podałam

Niespełnione zdolności kulinarne
Crumble z rabarbarem i bananami 163

prostu wybornie. Najlepiej na ciepło ;) Kto nie skusi się na to połączenie?   Składniki: 5 łodyg  rabarbaru 3 banany 3 łyżki brązowego cukru 4 łyżki płatków migdałowych Kruszonka: 2 szklanki mąki pszennej 20 dag masła 2/3 szklanki cukru 16 g cukru z prawdziwa wanilią 3 łyżki mielonych migdałów Cukier puder do oprószenia-niekoniecznie Sposób przygotowania: Łodygi rabarbaru myjemy kroimy(...)ceramicznych kokilek. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy cukry, mieszamy z mielonymi migdałami, dodajemy wiórka pokrojonego zimnego masła i rozcieramy w palcach aż się składniki połaczą-ale nie zagniatamy ciasta! Posypujemy grubo kruszonką owoce. Zapiekamy w nagrzanym do 180*c piekarniku przez 30 -35 minut. Przed podaniem można oprószyć cukrem pudrem. Smacznego

Wanilia i Kardamon
Ucierane ciasto z truskawkami 337

Proste ciasto ucierane, które dzięki truskawkom i waniliowej kruszonce smakuje jak wypiek z najwyższej półki ;). I ten zapach unoszący się podczas pieczenia...Ciasto pieczemy z dodatkiem maślanki, dzięki czemu dłużej pozostaje wilgotne i smakuje wspaniale nawet na drugi i kolejny dzień. Nie dajcie się namawiać - upieczcie to ciasto póki jeszcze trwa sezon na truskawki :). Uwaga - mocno wciąga, na jednym kawałku(...)łyżeczki ekstraktu z wanilii Wykonanie: Kruszonka: W naczyniu wymieszać mąkę, cukier oraz cukier wanilinowy. Dodać roztopione masło i palcami wyrobić kruszonkę, łącząc ze sobą składniki. Kruszonkę włożyć do lodówki. Truskawki umyć, odszypułkować i przekroić na pół ( duże truskawki można podzielić na mniejsze części ). Wszystkie składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę pszenną, proszek do pieczenia oraz sodę oczyszczoną

Opowieści z piekarnika
Drożdżówki z budyniem i truskawkami. 288

Drożdżówki kojarzą mi się ze szkołą. Pamiętam jak skubałam z nich kruszonkę, chyba najbardziej ją wtedy lubiłam. Dziś mogę być zadowolona gdyż drożdżówki wyszły mi bardzo dobre i zniknęły całe. Składniki: Ciasto: 12g suszonych drożdży, 270g mąki tortowej, 1/2 łyżeczki soli, 1/4 szklanki ciepłego mleka, 2 i 1/2 łyżek ciepłej wody, 1 jajko, 1 łyżka roztopionego masła, 3 łyżki cukru(...)kawałki ciasta i miały więcej luzu - na kolejnych fotkach będzie widoczna różnica w drożdżówkach. Przykryć ściereczką i odstawić na 25-30min. Po tym czasie ciasto posmarować roztrzepanym jajkiem z mlekiem i obsypać kruszonką. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 180-190 stopni na ok.25min.  Drożdżówka z formy, gdzie były trzy ślimaki włożone: Drożdżówka z formy, gdzie były dwa ślimaki

W kuchni u Moniki
Proste ciasto kokosowe z jagodami 149

Kokosowe ciasto z jagodami i kruszonką- również kokosową, aby jeszcze bardziej zaakcentować ten cudowny smak 😋 W cieście zostały użyte zarówno wiórki, jak i mleko kokosowe więc zarówno smak jak i aromat kokosa jest dosyć mocno wyczuwalny, z czego amatorzy kokosowych wariacji powinni być bardzo  zadowoleni ☺️ Blaszka 28x24 cm: * jagody- 350 g * mąka pszenna- 250 g * masło- 150 g * cukier(...)trzcinowy- 150 g * mleko kokosowe- 100 ml * wiórki kokosowe- 50 g * jajka- 3 szt. * proszek do pieczenia- 2 płaskie łyżeczki Kruszonka kokosowa: * masło- 50 g * cukier, mąka i wiórki kokosowe- po 2 łyżki Jajka ubić z cukrem na jasną masę. Roztopić masło, ostudzić i przelać do jajek. Wlać mleko kokosowe, wymieszać. Wsypać mąkę, wiórki oraz proszek do pieczenia i połączyć

Kraina Miodem Płynąca
Ciasto półkruche ze śliwkami i kruszonką 178

sezonie pojawiło się na blogu kilka nowych ciast ze śliwkami: puszyste i delikatne, na oleju, z żółtymi śliwkami - klik chrupiące i kruche plum pie - klik delikatnie słodkie, z kruszonką, na drożdżach - klik jednak najczęściej przez Was odwiedzanym postem jest ten przepis - klik Dla mnie nie ma znaczenia, jakie dokładnie jest ciasto, ważne, że są w nim śliwki! Szczerze mówiąc(...)lodówce przez 30 min. Śliwki umyć, wypestkować. Kruszonka 150 g masła 150 g cukru 250 g mąki pszennej Ze wszystkich składników zagnieść opuszkami palców kruszonkę. Piekarnik nagrzać do 180 st. C. Na cieście ułożyć śliwki miejscami po pestkach do góry. Posypać kruszonką. Piec przez

Słodkie inspiracje