płaska łyżeczka agaru Przygotowanie: W dużej misce wymieszaj łopatką/łyżką wszystkie składniki na kruszonkę lub rozetrzyj w palcach. Formę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia i przełóż połowę kruszonki formując spód ciasta. Podpiecz przez 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 C. Gdy piecze się spód sernika masz wystarczającą ilość czasu aby przygotować masę serową. Zblenduj dokładnie tofu, banana, połowę(...)kruszonki. Całość piecz w przez 60-70 minut. na środkowej półce piekarnika w temp. 180 C. A teraz zabierz się za mus czekoladowy. Rozpuść w kąpieli wodnej czekoladę, do lekko przestudzonej dodaj pozostałą część jogurtu/mleka i bardzo dokładnie wymieszaj. Agar rozpuść w około 50 ml wody i dodaj powstałego gluta do masy czekoladowej, ponownie bardzo! dokładnie wymieszaj. Upieczone ciasto lekko
greenscarfMoje pyszne jagody nazbierane nieopodal Chatki pod Niemcową zostały przeznaczone na ekspresowe ciasto ucierane. Puszyste i delikatne pod pierzynką z borówek i słodkiej kruszonki, w sam raz na leniwy, upalny weekend :). Blaszka o wymiarach 40x25 cm Składniki na ciasto: 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej 6 dużych jaj 25 dag masła lub margaryny 1 i 3/4 szklanki cukru(...)mąkę pszenną i ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia. Dokładnie ucieramy ciasto do zupełnego połączenia się składników. Formę wykładamy papierem do pieczenia, przekładamy ciasto, wyrównujemy wierzch. Na ciasto dajemy jagody. 2. Składniki na kruszonkę łączymy ze sobą do uzyskania sypkiej grudkowatej postaci. Warstwę jagód posypujemy kruszonką. Czas pieczenia 60 minut w temperaturze
Apetyczna babeczkaprzygotowałam jak zawsze na mące orkiszowej (ma cudowny orzechowy posmak), bez cukru- z dodatkiem ksylitolu, na bazie oleju (wykorzystałam panujące upały i dałam olej kokosowy- był płynny) kruszonkę przygotowałam również z olejem. Ciasto jest więc bez laktozy (jogurt jej nie ma) ale zawiera białka mleka. Jeśli więc ktoś nie toleruje tylko laktozy, ciasto jest jak najbardziej dla niego, ale jeśli(...)wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, wyrównujemy. Wykładamy połówki (lub ćwiartki moreli, zależy od wielkości). Obsypujemy przygotowaną kruszonką i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160*C i pieczemy w tej temperaturze ok.45 minut (do suchego patyczka, sprawdzamy na środku ciasta). Po wyjęciu ciasto odstawiamy do wystudzenia. Przed podaniem można posypać mielonym ksylitolem lub pudrem trzcinowym. Można także wcześniej przygotować
Smaczne ZdroweJagodzianki – bułeczki drożdżowe z jagodami window.ajaxurl = "http://mieszamwgarnku.pl/wp-admin/admin-ajax.php"; Składniki Ciasto 500 g mąki pszennej 1 szkl. mleka 5 dag drożdży 1/2 szkl cukru 2 jajka 2 łyżki miękkiego masła szczypta soli jajko do smarowania bułeczek Nadzienie 300-400 g jagód 3 łyżki cukru 2 łyżki mąki ziemniaczanej Kruszonka 100 g mąki 50 g masła 50 g cukru Sposób przygotowania(...)rozczyn, cukier i masło. Zagniatamy ciasto Przykrywamy ściereczką i pozostawiamy na 1-1,5h do wyrośnięcia. Farsz Jagody myjemy, pozostawiamy do odcieknięcia. Dodajemy cukier i mąkę. Kruszonka Składniki palcami zarabiamy na okruchy. Ciasto dzielimy na porcje, do każdej porcji wkładamy farsz. Zalepiamy. Odkładamy do napuszenia na ok 20 min. Smarujemy jajkiem. Posypujemy kruszonką. Pieczemy w 180 stopniach
Mieszam w Garnkuwlewamy rozczyn i wyrabiamy wszystko na puszystą gładka masę (ja wyrabiam w automacie do chleba) Ciasto powinno być lekko lejące , nie zbite . Tak wyrobione ciasto , przekładamy na blaszkę do pieczenia , wcześniej wytłuszczoną masłem . Składniki na kruszonkę , rozkruszamy palcami i łączymy ze sobą rozcierając w dłoniach , aż uzyskamy efekt podobny jak na zdjęciu . Gdyby zbyt się kleiła można dodać sypkich składników(...)Posypujemy kruszonką drożdżówkę , odstawiamy do wyrośnięcia na 30 minut w ciepłe miejsce .Wstawiamy do piekarnika-uwaga piekarnik warto podgrzać przed wstawieniem ciasta do 100 C , a następnie po wstawieniu ciasta zwiększamy temperaturę do 180 C i pieczemy 30 -35 minut bez termoobiegu . Gotowe Post Drożdżówka jak u babci pojawił się poraz pierwszy w Ogrodnik w podróży
Ogrodnik w podróżyodstawić w ciepłe miejsce na 10 min. Następnie roztopić masło i przestudzić. Do zaczynu dodać oba rodzaje mąki, lekko roztrzepane jajka, masło, sól, pozostały cukier. Zagnieść ciasto, przykry ponownie odstawić do wyrośnięcia. Przygotować kruszonkę z w/w składników - wszystko wymieszać i wyrabiać aż powstaną grudki. Kiedy ciasto drożdżowe podwoi swoją objętość ponownie je zagnieść, rozwałkować i przenieść(...)wcześniej natłuszczoną blachę. Ułożyć czereśnie, posypać kruszonką. Przykryć odstawić na 15 min. Po tym czasie piec 40 min w nagrzanym do temperatury 180 st.piekarniku. Ciasto idealne do porannej kawy lub na kolację do szklanki mleka. Uwielbiam
pieprzny smaczekchwil, bez użycia miksera. Ciasto może posłużyć jako baza, by dodawać do niego wszelakie owoce, także mrożone lub te z puszki, nawet bakalie. Bez mleka, maślanki czy masła. Szybkie i bardzo smaczne. Wystarczy umieścić wszystkie składniki w misce i wymieszać rózgą kuchenną. Polecam wystudzone ciasto polać domową polewą czekoladową. Ciasto czekoladowe smakować będzie także z kruszonką. To puszyste, bardzo smaczne
Zasmakuj Kuchniprzepisu Ewy Wachowicz z lekkimi moimi modyfikacjami. Ciasto jest banalnie proste wystarczy ułożyć warstwami składniki i po trzech godzinach je wymieszać. Jest lekkie i puszyste. Do ciasta dodałam śliwki i słodką kruszonkę. Polecam na śniadanie jak i na deser :) Polecam! Czytaj więcej
Ana Mari's worldprzepisu Ewy Wachowicz z lekkimi moimi modyfikacjami. Ciasto jest banalnie proste wystarczy ułożyć warstwami składniki i po trzech godzinach je wymieszać. Jest lekkie i puszyste. Do ciasta dodałam śliwki i słodką kruszonkę. Polecam na śniadanie jak i na deser :) Polecam! Czytaj więcej
Ana Mari's worldrównież mąka orkiszowa. Do pianki dałam oleju kokosowego, ale w mniejszej ilości, a zamiast cukru użyłam ksylitolu. Do tego mnóstwo pysznych świeżych malin, a na wierzch kruszonka z chrupiącymi płatkami migdaów. Idealne ciasto na słoneczny letni weekend. Składniki (forma 26 x 21 cm): Spód: 200 g mąki pełnoziarnistej 120 g mąki orkiszowej 4 żółtka 150 g masła(...)malin płatki migdałów Wykonanie: Piekarnik nagrzać do 180ºC. Mąkę przesiać na stolnicę, doda ksylitol, pokrojone masło, żółtka i wszystko dokładnie ugnieść, formując kulę. Ciasto podzielić na dwie części - na spód zostawić około 3/4, a na kruszonkę odłożyć resztę, którą wsadzić na około godzinę do lodówki. Większą część ciasta rozwałkować i położyć na spód formy wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie podpiec
Healthy food explorerblaszki. Poukładać czereśnie i lekko je docisnąć. Z mleka, cukru i proszku budyniowego ugotować budyń i jeszcze gorący wylać na czereśnie. Równomiernie rozprowadzić. Na wierzch poukładać na wzór kruszonki pozostałą część ciasta. Piec w temperaturze 180 - 200 stopni przez około godzinę. Odstawić do całkowitego wystygnięcia (najlepiej na kilkanaście godzin, wówczas ciasto najlepiej da się pokroić). Przed podaniem posypać cukrem pudrem
My simple kitchenszklanki cukru0,5 kostki masła1,5 łyżeczki proszku do pieczeniaśliwkikonfitura śliwkowaSkładniki na kruszonkę znajdziecie tu Masło wyciągamy z lodówki, kroimy na mniejsze kawałki i odstawiamy, żeby zmiękło. W misce mieszamy mąkę cukier i proszek. Dodajemy jajka oraz masło i dokładnie zagniatamy całą masę.Ciasto wałkujemy na stolnicy na grubość kilku milimetrów. Szklanką wycinamy kółka o średnicy podstawy foremek(...)dokładamy do spodów.Nastawiamy piekarnik na temperaturę 180 stopni.Wnętrza tarteletek smarujemy konfiturą. Śliwki myjemy, kroimy na mniejsze kawałki i kładziemy na konfiturę. Całość przykrywamy cienkimi paskami ciasta i posypujemy kruszonką. Pieczemy około 15-20 min.Smacznego!ciastkożercy
Ciastkozercyminut. Wyrośnięte ciasto wyjmij na stolnicę lekko oprószoną mąką i złóż kilka razy w kopertę. Zostaw pod przykryciem na 10 minut, a następnie podziel ciasto na dwie porcje. Wyłóż foremki papierem do pieczenia. Przygotuj kruszonkę siekając nożem wszystkie składniki, aż utworzy się drobna kruszonka. Nastaw piekarnik na 160ºC na termoobieg (bez termoobiegu 10 stopni więcej lub wedle piekarnika). Rozciągnij porcje(...)ciasta tak aby wypełniło dno formy, a na wierzchu posyp jagodami i kruszonką. Przykryj ściereczką i odstaw do ponownego wyrośnięcia na 20 minut. Wstaw ciasto do nagrzanego piekarnika i piecz przez 40 minut. Wyjmij i lekko przestudź. Ciasto drożdżowe smakuje najlepiej jak jest jeszcze lekko ciepłe. The post Ciasto drożdżowe z jagodami appeared first on Blog kulinarny - codojedzenia.pl
codojedzeniaChrupiąca kruszonka z dodatkiem płatków owsianych przełożona pysznym nadzieniem truskawkowo-rabarbarowym. To nasz majówkowy HIT. Pyszne ciasto a dzięki obecności płatków owsianych pożywne i zdrowe. Polecam spróbować. Składniki nadzienia truskawkowo-rabarbarowego: 300g obranego i pokrojonego w 1cm kawałki rabarbaru 300g truskawek pokrojonych w kawałki 1 łyżka soku z cytryny 1/2 szklanki cukru 2 płaskie i niepełne łyżki mąki ziemniaczanej(...)szklanki kruszonki, a resztę wysypać na blachę o wymiarach 24 cm x 28 cm (wyłożonej papierem do pieczenia). Ugniatając – uformować spód ciasta. Wyrównać. Na spód wylać przygotowane nadzienie truskawkowo-rabarbarowe. Wygładzić. Posypać zostawioną kruszonką. Piec około 35 minut (do zarumieniania kruszonki). The post Zbożowa kostka z nadzieniem truskawkowo-rabarbarowym appeared first on Moja Delicja - Przepisy kulinarne
Moja Delicjakarmel. Ponadto jest bardzo zdrowy. Zaprszam wobec tego na krótki powrót do dzieciństa, bo niewątpliwie ciasto drodżowe pozostanie moim ciepłym wspomnieniem z lat dziecięcych, kiedy to z tatą lepiłam ludziki drożdżowe, a z rodzynek robiłam oczy i guziki... ;-) Przedstawiam drożdżową chałkę z kruszonką! Zapraszam! SKŁADNIKI: - 750g mąki pszennej (np. babuni) - 200 ml mleka - 5 jaj - 1/2 opakowania drożdży świeżych(...)odstawiamy w ciepłe miejsce - ciasto ma podwoić swoją objętość trwa to około 30 minut - po tym czasie ciasto przekładamy do foremek, do połowy ich wysokości - przygotowujemy kruszonkę, zagniatamy składniki i posypujemy ciasto - odstawiamy foremki w ciepłe miejsce na 15 minut - wstawiamy do nagrzanego pieca na 50 minut w temp. 220 stopni C Ciasto całkowicie studzimy, możemy podać z masłem
SMYKWKUCHNI