Proste ciasto ucierane, które dzięki truskawkom i waniliowej kruszonce smakuje jak wypiek z najwyższej półki ;). I ten zapach unoszący się podczas pieczenia...Ciasto pieczemy z dodatkiem maślanki, dzięki czemu dłużej pozostaje wilgotne i smakuje wspaniale nawet na drugi i kolejny dzień. Nie dajcie się namawiać - upieczcie to ciasto póki jeszcze trwa sezon na truskawki :). Uwaga - mocno wciąga, na jednym kawałku(...)łyżeczki ekstraktu z wanilii Wykonanie: Kruszonka: W naczyniu wymieszać mąkę, cukier oraz cukier wanilinowy. Dodać roztopione masło i palcami wyrobić kruszonkę, łącząc ze sobą składniki. Kruszonkę włożyć do lodówki. Truskawki umyć, odszypułkować i przekroić na pół ( duże truskawki można podzielić na mniejsze części ). Wszystkie składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę pszenną, proszek do pieczenia oraz sodę oczyszczoną
Opowieści z piekarnikaDrożdżówki kojarzą mi się ze szkołą. Pamiętam jak skubałam z nich kruszonkę, chyba najbardziej ją wtedy lubiłam. Dziś mogę być zadowolona gdyż drożdżówki wyszły mi bardzo dobre i zniknęły całe. Składniki: Ciasto: 12g suszonych drożdży, 270g mąki tortowej, 1/2 łyżeczki soli, 1/4 szklanki ciepłego mleka, 2 i 1/2 łyżek ciepłej wody, 1 jajko, 1 łyżka roztopionego masła, 3 łyżki cukru(...)kawałki ciasta i miały więcej luzu - na kolejnych fotkach będzie widoczna różnica w drożdżówkach. Przykryć ściereczką i odstawić na 25-30min. Po tym czasie ciasto posmarować roztrzepanym jajkiem z mlekiem i obsypać kruszonką. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 180-190 stopni na ok.25min. Drożdżówka z formy, gdzie były trzy ślimaki włożone: Drożdżówka z formy, gdzie były dwa ślimaki
W kuchni u MonikiKokosowe ciasto z jagodami i kruszonką- również kokosową, aby jeszcze bardziej zaakcentować ten cudowny smak 😋 W cieście zostały użyte zarówno wiórki, jak i mleko kokosowe więc zarówno smak jak i aromat kokosa jest dosyć mocno wyczuwalny, z czego amatorzy kokosowych wariacji powinni być bardzo zadowoleni ☺️ Blaszka 28x24 cm: * jagody- 350 g * mąka pszenna- 250 g * masło- 150 g * cukier(...)trzcinowy- 150 g * mleko kokosowe- 100 ml * wiórki kokosowe- 50 g * jajka- 3 szt. * proszek do pieczenia- 2 płaskie łyżeczki Kruszonka kokosowa: * masło- 50 g * cukier, mąka i wiórki kokosowe- po 2 łyżki Jajka ubić z cukrem na jasną masę. Roztopić masło, ostudzić i przelać do jajek. Wlać mleko kokosowe, wymieszać. Wsypać mąkę, wiórki oraz proszek do pieczenia i połączyć
Kraina Miodem Płynącasezonie pojawiło się na blogu kilka nowych ciast ze śliwkami: puszyste i delikatne, na oleju, z żółtymi śliwkami - klik chrupiące i kruche plum pie - klik delikatnie słodkie, z kruszonką, na drożdżach - klik jednak najczęściej przez Was odwiedzanym postem jest ten przepis - klik Dla mnie nie ma znaczenia, jakie dokładnie jest ciasto, ważne, że są w nim śliwki! Szczerze mówiąc(...)lodówce przez 30 min. Śliwki umyć, wypestkować. Kruszonka 150 g masła 150 g cukru 250 g mąki pszennej Ze wszystkich składników zagnieść opuszkami palców kruszonkę. Piekarnik nagrzać do 180 st. C. Na cieście ułożyć śliwki miejscami po pestkach do góry. Posypać kruszonką. Piec przez
Słodkie inspiracjeChyba najlepszą reklamą tego wypieku będzie to, że strucle zniknęły w ciągu kilku godzin.. Tak puszystego, pachnącego ciasta ze wspaniała kruszonką już dawno nie jadłam.. Z podanego przepisu wychodzą dwie duże strucle. Przepis wzięłam z tej strony Składniki na strucle: 750 g mąki pszennej 300 ml mleka 90 g cukru 8 g cukru waniliowego 1 łyżeczka(...)świeże, to należy z odrobiny cukru, mąki i mleka zrobić zaczyn, natomiast, gdy mamy drożdże suche należy je wymieszać z mąką i dodać pozostałe składniki. Wyrobić dokładnie miękkie, elastyczne ciasto . Ciasto pozostawić w misce w ciepłym miejscu do podwojenia objętości na około 2 godziny. Wyrośnięte ciasto krótko wyrobić, podzielić na dwie części i podsypując mąką rozwałkować na placki
Na słodko lub wytrawnieżółtka na nadzienie: 400 g półtłustego twarogu 100 g cukru 2 jajka 3 łyżki drobnego kokosu łyżka budyniu waniliowego 300 g truskawek na kruszonkę: 2 łyżki mąki łyżka masła łyżka cukru łyżka drobnego kokosu Ciasto: Mąkę przesiać. Mleko podgrzać, masło stopić i wystudzić. W połowie mleka rozrobić drożdże, dodać trzy łyżki mąki i odrobinę cukru. Odstawić na 15 minut(...)wyrośnięcia. W tym czasie przygotować nadzienie i kruszonkę. Truskawki umyć i pokroić na grube plasterki. Ser zmiksować z jajkami, dodać budyń, cukier i kokos. Składniki kruszonki wyrobić i wstawić do lodówki. Wyrośnięte ciasto podzielić na 13 części, z każdej uformować kulkę a następnie spłaszczyć i układać na blaszce do pieczenia. Dno szklanki obsypać mąką i za jego pomocą zrobić
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniatymi ze słoika lub puszki, pamiętając, aby wcześniej dobrze je odsączyć na sicie, a jeszcze lepiej na 2-3 godziny włożyć do zamrażalnika. Duża ilość maślanej kruszonki jest ukoronowaniem tego pysznego ciasta .... Pamiętajmy, aby wszystkie składniki użyte do ciasta miały pokojową temperaturę - najlepiej wyjąć je z lodówki poprzedniego dnia. Składniki: 2 całe jaja 1 opakowanie zsiadłego mleka(...)Następnie dodajemy kolejno zsiadłe mleko (po 2 łyżki) i olej, cały czas miksując. Na koniec dodajemy przesianą mąkę połączoną z proszkiem do pieczenia. Ciasto przelewamy do formy, na wierzchu układamy owoce i posypujemy kruszonką. Pieczemy w temp. 180st ok 50 minut
Walijskie Pichcenieagrestowa 1 opakowanie, lukier biały - w opisie, kolorowa posypka - ile potrzeba do misy robota wbić jajka, zimną margarynę, cukier, wsypać przesianą mąkę z proszkiem wsypać kakao i wyrabiać ciasto jak na kruszonkę, schować do lodówki na 30 minut do misy robota wbić jajka, dodać cukier, cukier wanilinowy i z 5 minut ucierać do białości na wysokich obrotach, dodać budyń, kaszkę
W Mojej Kuchni Lubięjednego z boków, zazwyczaj tam gdzie jest zapięcie formy, albowiem najczęściej używam kwadratowej, która jest trochę mniejsza od standardowych, prostokątnych forem. Podrośnięte ciasto przekładam do tak przygotowanej formy i ponownie przykrywam ściereczką. Teraz zajmiemy się kruszonką. Proporcje podane powyżej są raczej sugestywne, bardziej chodzi o sposób jej wykonania i aby pamiętać, że dajemy mniej więcej tyle samo tłuszczu co cukru(...)mamy gotową, zgrabną kruszoneczkę. Jeśli nie wykorzystacie całej na daną partię ciasta, to spokojnie możemy ją przechowywać w zamrażalce do najbliższej okazji. Co teraz? Ciasto podrosło. A zatem odsączamy truskawki i obsypujemy je lekko mąką. Wykładamy na wierzch ciasta i lekko wduszamy do środka. Dekorujemy kruszonką i wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni (góra-dół) piekarnika. Zmniejszamy temperaturę
Karczma Honoriettyśliwkami wyszła na tyle dobrze, że myślę, że będzie częstym gościem podczas zbliżającej się jesieni. Owoce możecie posypać dowolną kruszonką, ja zdecydowałam się na kruszonkę owsianą, taką jak w przepisie na jagodowe crumble . Ciasto piekłam w tortownicy o średnicy 20 cm. Składniki: 150 g masła 3 jajka 150 g cukru 200 g mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżeczki(...)każdym razem. Na koniec dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i mieszamy krótko, tylko do połączenia składników. Śliwki przekrawamy na ćwiartki. Wszystkie składniki na kruszonkę zagniatamy razem aż do uzyskania jednolitej masy. Ciasto przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Układamy na nim owoce i posypujemy kruszonką. Pieczemy ok. 50 min. lub do suchego patyczka w piekarniku rozgrzanym
Ciastkozercykruchym i półdrożdżowym:). Można pokusić się o zrobienie domowej masy makowej - ja odpuszczam, bo sklepowe gotowce są naprawdę smaczne. Ciasto: 2 i 3/4 szklanki mąki pszennej 3/4 szklanki cukru 75g masła 1 jajko L 40g drożdży szczypta soli Kruszonka: 2 i 1/4 szklanki mąki 1 jajko L 3/4 szklanki cukru 150g masła 1 łyżka cukru wa niliowego 1 łyżeczka(...)objętości. Wszystkie składniki na kruszonkę zagniatamy i rozcieramy w dłoniach tak by powstały grudki. 3. Wyrośnięte ciasto przekładamy na natłuszczoną masłem blaszkę o wymiarach 40x25cm. Na ciasto wykładamy masę makową, którą posypujemy kruszonką. 4. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 40 minut. Po wystygnięciu makowiec można polukrować
Szefowa kuchniciast (maślankowych,jogurtowych czy na kefirze) jakie udało mi się dowiedzieć / przeczytać : - składniki na ciasto powinny mieć temperaturę pokojową, - zbyt duża ilość owoców i kruszonki tez może spowodować że upiecze nam się zakalec, - ciasto mieszamy w jednym kierunku, - po połączeniu składników suchych z mokrymi zwłaszcza gdy zawierają sodę, mieszamy ( nie używamy miksera ) bardzo krótko i natychmiast wstawiamy do piekarnika(...)jajek dodajemy następnie olej i maślankę - mieszamy krótko. 4. Teraz dodajemy mąkę przesianą z soda oraz proszkiem do pieczenia. Całość krotko mieszamy. 5. Wylewamy ciasto do blaszki wyłożonej papierem, na górze układamy owoce, posypujemy kruszonką i natychmiast wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy 180 stop przez 45 -55 min. Źródło blog Smakołyki Bereniki Smacznego
Gotowanie...to proste !Przepyszny,wilgotny sernik z kruszonką kokosową i malinami to niebo w buzi. Ciężko się od niego oderwać 😀 Ciasto kruche: 25 dag mąki 15 dag masła 15 dag cukru 3-4 żółtka 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia Z podanych składników szybko wyrobić ciasto i schłodzić w lodówce. Masa serowa: 1 1/4 kg sera tłustego zmielonego 10 jajek(...)wiórków kokosowych 12 dag cukru 12 dag masła Wszystkie składniki wymieszać i szybko zarobić. Schłodzić. Dodatkowo: 1/2 kg malin Spód blaszki wyłożyć kruchym ciastem, rozprowadzić masę serową,rozłożyć maliny i posypać kruszonką kokosową. Piec ok 1 godziny w temperaturze ok. 180 strona.C. Przepis pochodzi od niezawodnej siostry Anastazji. Polecam, z pewnością będziecie zachwyceni
Niespełnione zdolności kulinarnemąki30g masła1/4 szklanki cukru pudru1/2 batona chałwy (lub cały mały)1. Przygotowujemy kruszonkę. W misce umieszczamy mąkę, masło, cukier i chałwa. Wyrabiamy ręką do momentu aż ciasto zacznie rozdzielać się w charakterystyczną kruszonkę.2. W dwóch osobnych miskach umieszczamy składniki suche i mokre. W każdej z misek mieszamy składniki do ich połączenia. Jabłko kroimy w kostkę. 3. Składniki mokre przelewamy(...)składników suchych. Niedokładnie mieszamy, tylko do połączenia składników. Na koniec dodajemy pokrojone jabłka.4. Ciasto przekładamy do foremki na muffinki wyłożonej papilotkami. Całość obficie posypujemy kruszonką.5. Pieczemy przez 20-25 minut w temperaturze 180 stopni
Szefowa kuchninafaszerownych tłuszczami trans i syropem glukozowo-fruktozowym dziękujemy. Zamiennie użyj domowej kruszonki. Możesz jednorazowo przygotować jej więcej, przechowywać w zamkniętym pojemniku i używać według potrzeby. Kruszonkę zrobiłam z mąki orkiszowej pół na pół z mąką pełnoziarnistą, także w deserze masz dodatkową porcje błonnika. Zdrowo i pysznie! Składniki na kruszonkę: 200 g mąki orkiszowej (100 g jasnej(...)limonki/cytryny 250 g mascarpone 4 łyżki mleka 200 ml jogurtu greckego 3-4 łyżki cukru Wykonanie: składniki na kruche ciasto zagnieść, uformować w kulę, spłaszczyć, owinąć w folię spożywczą i włożyć na 30 minut do lodówki ciasto rozkruszyć na kruszonkę miedzy palcami i rozsypać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 180`C 12-15 minut, do lekkiego zrumienienia
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!