ciasto z kruszonka - 4855 przepisów (strona:123/324)

Maślane ciasto z truskawkami 199

Delikatne ciasto o intensywnym maślanym smaku z sezonowymi, słodkimi truskawkami i chrupiącą, lekko kokosową kruszonką. Pyszne, rozpływające się w ustach, zniewalające zapachem, a do tego proste i szybkie w przygotowaniu. Idealny dodatek do mrożonej kawy, cherbaty lub lemoniady. To zdecydowanie mój ulubiony rodzaj ciast i kolejna obowiązkowa pozycja na liście moich letnich wypieków. A czy Wy już rozpoczęliście sezon truskawkowy(...)przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia. 6) Na cieście ułożyć przygotowane truskawki (zostawiając małe przestrzenie pomiędzy owocami), a wierzch równomiernie posypać przygotowaną kruszonką. 7) Piec 55 min. w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. 8) Gotowe ciasto wystudzić

Fitsweet.me
Szarlotka z serkiem mascarpone 200

jabłka ) • 1 łyżka cynamonu • 1 łyżeczka cukru waniliowego piana • 3 białka • 1 serek mascarpone • 1 budyń śmietankowy • 1 szklanka cukru pudru kruszonka • 1,5 szklanki mąki • 125 g masła • 1 szklanka cukru pudru Sposób przygotowania 1. Ciasto • Mąkę posiekać z masłem dodać cukier puder jajka proszek  do pieczenia i śmietanę zagnieść dość szybko ciasto.Jakby się kleiło troszkę  oprószyć(...)ciasto wyjąć z lodówki wyłożyć posmarowaną blachę  20/40 cm papierem do pieczenia Wyłożyć ciastem może się kleić  Radzę ręce maczać w mące będzie łatwiej • Na ciasto wyłożyć jabłka  • Zrobić kruszonkę miękkie masło zagnieść w misce z mąką i cukrem pudrem 4. • Białka ubić z cukrem pudrem na puszystą pianę  Dodać serek mascarpone i budyń wymieszać wszystko

W królestwie smaków Beaty
Francuskie sakiewki z wiśniami 230

takie gotowe ciasto wiele mi ułatwia. Tym razem proponuję pyszne ciasteczka, tak zwane sakiewki z nadzieniem serowym z dodatkiem kwaśnych wiśni. Całość wykańcza doskonale pasująca do całości kruszonka... Składniki: 225 g ciasta francuskiego,  150 g białego sera,  1/2 laski wanilii,  2 jajka,  2 łyżki cukru waniliowego, 25g cukru pudru,  200 g wiśni nadwiślanki ChNP(...)nasionami wanilią, cukrem pudrem i cukrem waniliowym oraz jednym jajkiem. Nakładać po łyżeczce masy na kwadraciki ciasta. Wiśnie wypestkować, odsączyć, rozłożyć na masie serowej, delikatnie je dociskając. Zlepić wszystkie brzegi do środka, tworząc takie sakiewki. Wierzch posmarować drugim rozkłóconym jajkiem. Kruszonka: 25g mąki pszennej,  1,5 łyżki cukru,  łyżka masła. Ze składników zagnieść palcami kruszonkę, posypać wierzch ciastek

Z miłości do słodkości
Tartaletki ze śliwkami i kremem migdałowym 205

dużej tarty, sympatyczne małe, zgrabne tartaletki, bardzo podzielne. Ciasto kruche jest wyjątkowo delikatne i bardzo maślane, a soczyste śliwki zatopione w migdałowym kremie i otulone migdałową kruszonką to gwarancja dobrego smaku. Składniki na ciasto: na 4 foremki o średnicy 12 cm 110 g mąki + na stolnicę szczypta soli 100 g zimnego masła+ do foremek 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii Nadzienie(...)łyżki mielonych migdałów lub mąki   Wykonanie:     mąkę, cukier i sól wymieszać. Dodać masło i zmiksować kilkoma pulsami na kruszonkę. Wlać - w razie potrzeby - 2 łyżki lodowatej wody ( nie dolewałam) i wanilię, krótko zmiksować. Następnie ciasto zagnieść na stolnicy i uformować kulę. Zawinąć w folię spożywczą i odłożyć do lodówki na 30 minut ciasto podzielić na 4 części

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Drożdżowy warkocz z malinami wg Aleex (TM5) 242

przerwach między jedną książką a drugą przygotowywałam w kuchni pyszności z wykorzystaniem letnich owoców. Jedną z nich był drożdżowy warkocz z malinami i kruszonką: pyszny, pachnący, cudowny do kawy lub herbaty. To co? Skusicie się? Składniki: Ciasto: • 250 g mleka 3,2 % • 50 g świeżych drożdży • 100 g cukru • 560 g mąki pszennej • 1 jajko • 1 żółtko • 1 opakowanie cukru(...)wyrośnięcia na 15-20 minut. 2. Masło rozpuścić, przestudzić. 3. Mąkę przesiać, dodać do niej rozczyn i pozostałe składniki. 4. Wyrobić ciasto tak, aby odchodziło od miski i nie kleiło się do rąk. W Thermomixie: Kruszonka: 1. Do naczynia miksującego wsypać mąkę, cukier, cukier waniliowy i masło, wymieszać 10s/obroty poziom 6. 2. Przełożyć do miseczki i włożyć do lodówki. Ciasto

W mojej kuchni
Ucierane Ciasto Twarogowe Z Rabarbarem 229

cytrynowej Kruszonka: 50 g masła 3 łyżki cukru razem z waniliowym 5 czubatych łyżek mąki pszennej Wszystkie Składniki Powinny Być W Temperaturze Pokojowej ! 1. Rabarbar obieramy i kroimy na 1 cm kawałki, obsypujemy cukrem i odkładamy na sitko aby odsączył się z nadmiaru soku. 2. Z podanych składników robimy kruszonkę i chowamy ją do zamrażalki na czas przygotowania ciasta(...)pieczenia i esencję waniliową. Mieszamy całość do połączenia się składników. 4. Blaszkę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy ciasto. Następnie, rabarbar obsypujemy łyżką mąki, mieszamy i wykładamy na ciasto, lekko wciskając je w nie. Posypujemy kruszonką z zamrażalnika i wstawiamy do piekarnika na 180 stop. grzanie góra dół bez termoobiegu na około 50-60 minut. Upieczone ciasto, jeszcze

Gotowanie...to proste !
Czekoladowe drożdżowe babeczki ze śliwkami 215

zwykłe drożdżowe ciasto może nabrać zupełnie innego charakteru :) Wystarczy niewielki dodatek kakao :) U mnie to ciasto przybrało formę babeczek, z soczystą śliwką w środku, posypane kruszonką. Również czekoladową :) Zapach podczas pieczenia - nie do opisania.. Takie mało co nieco, w sam raz na drugie śniadanie lub podwieczorek :) Składniki na około 10 babeczek: 220 g mąki pszennej 10 g kakao(...)Kruszonka:   M ąkę, kakao i cukier umieścić w naczyniu i wymieszać z roztopionym masłem, wyrabiając między palcami na kruszonkę. Standardową formę na muffinki wysmarować masłem i oprószyć mąką. Gdy ciasto wyrośnie, krótko je wyrobić. Podzielić na 10 równych części ( każda o wadze około 50 g ). Formować kulki, następnie każdą kulkę spłaszczać a na środku kłaść śliwkę ( lub kawałek śliwki

Opowieści z piekarnika
CIASTO NA JOGURCIE Z ANANASEM I KRUSZONKĄ 340

drożdżowych to mój ulubiony gatunek ciasta.  Proste, szybkie no i może występować w wielu odsłonach: z dowolnymi owocami, z dżemem, z kruszonką lub bez ... w zależności jak lubimy. Zazwyczaj staram się robić takie ciasto z sezonowymi owocami.  Miało więc być z rabarbarem, a wyszło ze świeżym ... ananasem, bo rabarbaru nigdzie w pobliżu nie udało mi sie kupić(...)wyjąć je wszystkie na blat kuchenne kilka godzin przed robieniem ciasta). Wszystko wymieszać dokładnie łyżką lub krótko wyrobić mikserem na małych obrotach. Wyłożyć na blaszkę. Na ciasto wyłożyć pokrojone w kostkę owoce. Posypać kruszonką. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180st i piec ok. 50 minut

Walijskie Pichcenie
Ciasto z brzoskwiniami i budyniem 208

łyżeczki proszku do pieczenia 80 g białej czekolady 1 szklanka maślanki 1/2 szklanki oliwy z oliwek 1 puszka brzoskwiń w lekkim syropie Budyń: 400 ml mleka 1 op. budyniu waniliowego Kruszonka: 50 g mąki 30 g masła 30 g cukru trzcinowego Lukier: 1/2 szklanki cukru pudru 3 łyżki wrzątku Przepis: Budyń przygotowujemy w pierwszej kolejności - przygotowujemy go zgodnie z opisem(...)blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzch ciasta nakładamy budyń oraz odsączone z syropu i pokrojone w plasterki brzoskwinie. W osobnej misce ucieramy składniki na kruszonkę i posypujemy nią ciasto. Pieczemy je w nagrzanym do 180C piekarniku (góra i dół) przez ok. 60 minut do suchego patyczka. Po przestygnięciu ciasto możemy udekorować lukrem. Smacznego

Emcia Pichci
Bezglutenowy, bez cukru fit jabłecznik 295

szalony zrobił maleństwo 18 cm, za co moje Miśki by mnie zjadły, ze taka malizna. Zrobiłam przede wszystkim wersję bezglutenową tego ciasta, a w sumie deseru, bo tak naprawdę do są pieczone jabłka pomiędzy kruszonką. Składniki na tortownicę o średnicy 25 cm: 250 g mąki owsianej 1 średni banan 100 g zimnego masła czyli oleju kokosowego (ewentualnie innej wegańskiej margaryny(...)płatków migdałowych lub innych ulubionych posiekanych orzechów Przygotowanie kruchego ciasta: Wszystkie suche składniki wymieszaj, wysyp na dużą deskę/blat dodaj zimny olej kokosowy i banana. Dużym nożem siekaj wszystkie składniki i zagarniaj, siekaj i zagarniaj do środka, aż ciasto zacznie się sklejać w kruszonkę. * W między czasie dostałam spóźniony ale jakże miły prezent urodzinowy w postaci musującego wina, chyba

greenscarf
Ciasto kruche z serem i truskawkami 191

ciasto: ▸ 400 g mąki (u mnie pełnoziarnista) ▸ 2 jaja ▸ 140 g masła+50 g słodzika/cukru ▸ 2 łyżeczki proszku do pieczenia masa: ▸ 400 g twarogu mielonego ▸ 350 g truskawek  +cukier puder/zmielony słodzik Przygotowanie: 1. Masło ucieramy z cukrem, potem dodajemy jajka i ucieramy dalej. Następnie stopniowo dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia. Ciasto na koniec powinno być konsystencji kruszonki(...)mniejsze kawałki i wrzucamy do sera mieszając delikatnie.  Możecie dosłodzić wedle uznania. 3. Formę wykładamy papierem do pieczenia i z połowy ciasta uklepujemy spód z brzegami. Na to wykładamy masę serową i na koniec posypujemy resztą kruszonki. Pieczemy 40 minut 180 stopni. Po ostygnięciu posypujemy cukrem pudrem. Zapraszam również po przepis na przepysznego KOPCA KRETA w wersji bezglutenowej LINK

Zdrowie i pysznie na talerzu
Kruche ciasto ze śliwkami 170

kryształu 1 płaska łyżka jogurtu naturalnego Budyń: 2 budynie waniliowe litr mleka 2% 4 łyżki cukru kryształu Ok 30 średniej wielkości śliwek węgierek Cynamon Kruszonka: 50g cukru 50g margaryny 100g mąki pszennej Sposób przygotowania: Kruche ciasto: Mąkę siekamy z margaryną i proszkiem do pieczenia . Żółtka ucieramy z cukrem kryształem i jogurtem. Dodajemy powoli do ciasta, siekamy i szybko wyrabiamy dłońmi(...)minut. Wyciągamy, zalewamy ciepłym budyniem, układamy połówki śliwek (miąższem do góry), posypujemy delikatnie cynamonem i na wierzch ścieramy zamrożoną kruszonkę. Wstawiamy ponownie do piekarnika na ok 50 minut w temp. 170st C. Przestudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem. Ps. Jeszcze ciepłe ciasto wyśmienicie smakuje z gałką lodów waniliowych

Kuchnia w czekoladzie
Ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką 280

razem mam dla Was przepis na bardzo uniwersalne ciasto drożdżowe do którego dodałam śliwki oraz słodką kruszonkę. Jeśli użyjesz takiej samej formy jak ja, Twoje ciasto wyrośnie idealnie ponad obręcz tortownicy i stworzy rozkoszny grzybek z kruszonki oraz śliwek. Z powodzeniem możesz też użyć dużej formy na babkę np. na Wielkanoc ;-) Czas przygotowywania:  30-40 minut Czas wyrastania

AniaGotuje.pl
SZYBKIE, KRUCHE CIASTO Z DŻEMEM 134

Pyszne ciasto, do wykonania dosłownie w kilka chwil. Czas przygotowania i pieczenia zajął mi łącznie 45 minut. Chyba wszyscy lubimy proste rozwiązania, a takie właśnie jest to ciasto. Przygotowałam je dosłownie w potrzebie chwili. Do rozkrojenia nadaje się praktycznie od razu po wyjęciu z piekarnika.  Ciasto jest kruche, nie za słodkie i bardzo dobre. Polecam :) Składniki: * 200 g masła(...)dżemu i cukru pudru) zagnieść ciasto. Podzielić je na 2 części (jedna większa i jedna mniejsza). Blachę wyłożyć papierem do pieczenia (u mnie blacha wymiar 20 na 20 cm, ale można użyć większej, wtedy ciasto wyjdzie ciut niższe). Większą część ciasta wyłożyć na dno blachy, na to wysmarować warstwę dżemu. Na wierzch zrobić kruszonkę w mniejszej części ciasta (kawałki ciasta

Zrób to smacznie
Ciasto z rabarbarem na cieście francuskim 177

waniliowy (dodałam od siebie); Wykonanie: Ciasto francuskie podzielić na dwie równe porcje. Jedną połowę ciasta posmarować lekko roztrzepanym białkiem i piec 12-15 minut w temperaturze 200 o C. Mąkę wymieszać z roztopionym masłem, 80 g cukru, cynamonem i szczyptą soli. Składniki te zagnieść na kruszonkę. Rabarbar umyć, obrać i pokroić na małe kawałki. Budyń wymieszać z 50 ml soku(...)dodać rozmącony budyń. Mieszając masę zagotować i ostudzić.  Lekko przestudzoną masę rabarbarową rozsmarować na upieczonym blacie ciasta francuskiego i schłodzić w lodówce. Drugą surową część ciasta francuskiego posmarować rozmąconym żółtkiem i posypać kruszonką. Piec 20 minut w temperaturze 200 o C. Upieczone ciasto wystudzić i pokroić na 12 kwadratów. Ciasto lepiej jest pokroić przed pieczeniem (radzi Gospodyni Weekendowej Cukierni

In my kitchen