Ciasto kefirowe z czereśniami Składniki: ciasto: - 3 szklanki mąki - 1 szklanka cukru - 3 łyżeczki proszku do pieczenia - 1 cukier waniliowy - 3 jaja - 1/2 szklanki oleju - 1 duży kefir owoce: - czereśnie kruszonka: - kruszonka (mąka, cukier, masło) dodatki: - tłuszcz i bułka tarta do wysmarowania formy Forma: duża prostokątna 24 x 40 cm Przygotowanie: Wszystkie sypkie składniki wsypuję do jednej miski(...)kefir. Mieszam to łyżką do połączenia składników. Ciasto wylewam do dużej prostokątnej formy wysmarowanej wcześniej tłuszczem i posypanej bułką tartą. Na to kładę owoce wydrylowane. Wszystko posypuję kruszonką wcześniej przygotowaną. Wstawiam ciasto do nagrzanego piekarnika. Temperatura piekarnika : 180 °C Czas pieczenia: około 45 minut
Kuchnia co dniapomroziłam kilka torebek, ale wiadomo że to nie to samo :) W tym roku szaleję i robię wszystko z truskawek! Jem je codziennie! Ostatniego wieczora naszła mnie ochota na cieplutkie ciasto z truskawkami. Robi się je szybciutko, nie wymaga wiele, stopień trudności oceniam na bardzo łatwy! Podaję składniki na okrągłą blachę do tarty. Składniki na standardową blachę prostokątną trzeba dodać(...)kruszonkę zagniatamy. (masło musi być twarde, pokrojone na kawałki) Nagrzewamy piekarnik - 180 st.C. Ja, truskawki kroiłam w krążki i posypałam cukrem (były dość kwaśne). Na blachę wykładamy ciasto. Układamy truskawki i posypujemy kruszonką. Pieczemy ok. 30-40 min. Często takie ucierane ciasto robię w Thermomixie, gdzie wkładam wszystkie składniki i gotowe! Ciasto można zrobić z innymi owocami np.: z jabłkami
Olikowa kuchniaokoło centymetrowe kawałki. Zagnieść ciasto na spód. Do dużej miski wsypać mąkę, proszek do pieczenia, cukier waniliowy, 2 łyżki cukru, żółtka i margarynę. Dokładnie wyrobić aż ciasto osiągnie konsystencję kruszonki. Ubić pianę - do naczynia wlać białka, dodać szczyptę soli i zacząć ubijać mikserem, stopniowo dodając cukier. Ubijać aż piana będzie sztywna. Prostokątną formę do wypieków, wyłożyć papierem do pieczenia
Codzienne Gotowaniedrożdżowych przysmakach, teraz pałeczkę przejęła mama i siostra. Praktycznie zawsze w domu było coś drożdżowego. Ja powoli oswajam się z tego rodzaju wypiekami. Ciasto na jagodzianki i kruszonkę wyrabiał David, Ula i Monika sklejały bułeczki, a ja miałam nieskrywaną przyjemność degustować te pyszności. Są tak smaczne, że trudno skończyć na jednej(...)mąką, rozwałkować na ok. 1,5 cm grubość i wykrawać szklanką ciasto. • Kłaść po łyżce jagód wymieszanych z cukrem i bułką tartą i zlepiać bułeczki. • Odłożyć na chwilę do wyrośnięcia. • Posmarować jagodzianki jajkiem roztrzepanym z mlekiem. • Posypać kruszonką uprzednio zagniecioną z podanych składników i wstawioną do lodówki. • Piec
To co kochamWpis pochodzi z www.mgotuje.pl Sezon na jabłka w pełni, więc nie może w nim zabraknąć pysznych ciast z jabłkami. Szarlotka z kruszonką w tej wersji to szybki i prosty sposób na wypiek, idealny do kawy lub herbaty. Ciasto długo utrzymuje świeżość i kształt. Zapraszam. Post Szarlotka z kruszonką pojawił
Marta GotujeCiasto: - 2 szklanki* mąki pszennej - 1 szklanka mielonych orzechów włoskich - 1 szklanka cukru - 20 dag masła / margaryny - 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia - 3 żółtka - 2-3 łyżki śmietany kwaśnej - szczypta soli Dodatek: - opakowanie śliwek mrożonych ( ok. 450 - 500 gr ) - 0,5 szklanki grubo siekanych orzechów włoskich - 0,5 szklanki bułki tartej Kruszonka: - 5 łyżek(...)masła - 5 łyżek cukru - 10 łyżek mąki Owoce rozmrozić i odsączyć na sicie. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Składniki ciasta zagnieść ze sobą, rozwałkować i przełożyć na blachę. Obsypać bułką tartą. Na podkładzie ułożyć owoce wraz z siekanymi orzechami. Zasypać kruszonką. Piec w piekarniku nagrzanym do 170 'C przez ok 40 minut. Po wystygnięciu można dodatkowo polać lukrem bądź czekoladą
kawawszklancewiśni WYKONANIE: 1. Mąkę mieszamy z 75 g cukru, przesianym kakao i szczyptą soli. Do mieszanki dodajemy miękkie masło oraz 1 łyżeczkę ekstraktu waniliowego. Ciasto zagniatamy na kruszonkę. Spód tortownicy (24 cm) wykładamy papierem do pieczenia lub smarujemy tłuszczem i wysypujemy tartą bułką. Przygotowaną kruszonkę rozkładamy równomiernie dociskając do spodu tortownicy. 2. Twaróg utrzeć na gładką masę
vaniliowoczekoladowaużyłam takich w syropie) WYKONANIE: 1. Mąkę mieszamy z 75 g cukru, przesianym kakao i szczyptą soli. Do mieszanki dodajemy miękkie masło oraz 1 łyżeczkę ekstraktu waniliowego. Ciasto zagniatamy na kruszonkę. Spód tortownicy (24 cm) wykładamy papierem do pieczenia lub smarujemy tłuszczem i wysypujemy tartą bułką. Przygotowaną kruszonkę rozkładamy równomiernie dociskając do spodu tortownicy. 2. Twaróg utrzeć
vaniliowoczekoladowawww.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Przepis z folderu "Biedronki". Ciasto smakuje rewelacyjnie. Kruszonka w połączeniu z jabłkami - po prostu rozpływa się w ustach. Bardzo ją lubię - zresztą jak większość owsianych. Jabłecznik jest dość prosty w przygotowaniu i z pewnością każdy sobie z nim poradzi! 1 szklanka mąki pszennej 3/4 szklanki cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego 1 łyżeczka proszku(...)pieczenia 1 szczypta soli 2 jajka 1/2 szklanki oleju 2-3 jabłka Kruszonka: 3 łyżki płatków owsianych 1/3 szklanki migdałów (posiekałam) 2 łyżki miodu Wymieszać wszystkie składniki suche: mąkę, cukier, cukier wanilinowy, proszek i sól. W drugiej miseczce roztrzepać jajka z olejem i połączyć z suchymi składnikami. Ciasto przełożyć do formy (o średnicy około 25 cm) wyłożonej papierem do pieczenia
Di gotujeKolejna z babek Wielkanocnych,która króluje na nie jednym stole to na pewno Baba Drożdżowa. Kocham ciepłe ciasto drożdżowe z kruszonką i owocami ale przyznam, że do babki drożdżowej zawsze sceptycznie podchodziłam. Postanowiłam w końcu ją zrobić no, bo jakby inaczej:) i co, i właśnie nic.Nie powiem, bo była smaczna ale ja jednak zostanę przy cieście drożdżowym i babce ucieranej
Kubki smakunadały letniego, sezonowego smaku. Myślę, że to taka fit wersja klasycznego wypieku. Spróbujcie koniecznie, póki trwa sezon na truskawki! :) Sernik z truskawkami, lekką pianką i kruszonką (bez cukru) foremka 25 x 30 cm Ciasto kruche: 210 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej 4 łyżki erytrolu 1/4 łyżeczki ekstraktu ze stewii w pudrze 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 2 jajka(...)puder, dodać do białek i ubijać jeszcze przez chwilę, aż do uzyskania puszystej, bezowej pianki. Wyłożyć na podpieczony sernik, wygładzić. Mocno schłodzoną drugą część ciasta zetrzeć na tarce o grubych oczkach, posypać kruszonką piankę. Piec jeszcze około 30 minut w 180 stopniach. Studzić w uchylonym piekarniku
FitKotktóre są do wyrabiania ciasta drożdżowego. Wsypujemy przesianą mąkę po 10 minutach wyrabiania wlewamy rozpuszczone masło oraz łyżeczkę soku z cytryny. Wyrabiamy jeszcze 5 minut, odstawiamy ciasto do wyrośnięcia. W między czasie przygotowujemy kruszonkę. Łączymy wszystkie składniki ze sobą rozcieramy tak, aby uzyskać okruchy. Wyrośnięte ciasto nabieramy łyżką, którą zanurzamy w ciepłej wodzie i kładziemy na stolnice wysmarowaną olejem. Dżemy(...)powinny być w temperaturze pokojowej, które łączymy ze sobą. Nakładamy nadzienie zlepiamy brzegi ciasta tworząc bułeczkę. Układamy na blaszce wyłożoną papierem. Posypujemy kruszonką i zostawiamy do wyrośnięcia na 10 minut. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni C pieczemy 20 minut. Po upieczeniu posypujemy cukrem pudrem wymieszanym z cukrem wanilinowym Smacznego
kgwjanczewoDodać żółtka oraz pokrojone w kosteczkę zimne masło i przesiekać wszystko razem nożem lub specjalną siekaczką do kruchego ciasta, aż składniki zaczną się łączyć i formować w kruszonkę. Zagnieść szybko gładkie ciasto, uformować w kulę, lekko spłaszczyć i owinąć w folię spożywczą. Włożyć do lodówki na około 1 godzinę. Formę o wymiarach dolnych około 21 x 31 cm wyłożyć papierem
Opowieści z piekarnikazmieszaną z proszkiem na przemian z maślanką- ucierać Wlać olej cienką strużką - ucierać do idealnego połączenia składników Wysmarować foremkę tłuszczem i przelać ciasto, ułożyć na wierzchu owoce, lekko wciskając je w ciasto Posypać po wierzchu kruszonką Piec w temp. 170-180*C przez ok. 50 min. , do suchego patyczka. Można wypróbować z porzeczkami , agrestem, malinami, wiśniami, a jeśli(...)jabłkami to należy drobno je pokroić. Składniki na kruszonkę: ok. 100 g mąki ok. 70 g masła lub margaryny ok. 70 g cukru A jeśli zostanie wam trochę kruszonki to można ją zamrozić i wykorzystać do następnego ciasta. Piekłam w prodiżu -24 cm średnicy, z kominem w środku. Ale można upiec w prostokątnej foremce np. 25x35 cm przepis stąd
Proste Potrawypołączą i nie będzie widocznych grudek sera. Następnie dodać mąkę pszenną, zmielone, suszone grzyby i świeżo zmielony, czarny pieprz i wymieszać mikserem, aż składniki się połączą a ciasto będzie miało konsystencję kruszonki. Stale miksując, powoli wlać mleko. Całość miksować, aż ciasto dobrze się połączy. Zagniecione ciasto rozwałkować, na oprószonej mąką stolnicy, na placek o grubości około 3 mm, podsypując
Gospodyni Miejska