robotę. Ja w moim cieście się wprost zakochałam, ile kawałków zjadłam od wczoraj nie zliczę (i nie chcę zliczać) dlatego z całego serca polecam go Wam - z reguły, że sezon na rabarbar trwa w najlepsze. Proste i szybkie ciasto, które skradnie Wasze serca i podniebienia.. zapraszam :) Julia Składniki: (na prostokątną blachę 35x14cm) CIASTO: - ok. 60 dag rabarbaru(...)kruszonkę - do miski wysypujemy mąkę razową, płatki owsiane, cukier oraz olej kokosowy. Składniki łączymy palcami ( jeśli kruszonka nie przypomina piasku dodajemy więcej mąki razowej, a jeśli jest zbyt zbita dodajemy odrobinę oleju kokosowego). Na spód równomiernie wykładamy kostkę z rabarbaru, zalewamy ciepłym budyniem i posypujemy kruszonką. Pieczemy na środkowej półce piekarnika około 50 minut. Bardzo ważne jest żeby ciasta
Symfonia Smakówsię nim zachwycały, że postanowiłam wypróbować! I wiecie co? Nie żałuję, bo jak się okazało to najlepszy sernik z brzoskwiniami, jaki jadłam! Delikatne ciasto, idealnie kremowa masa z soczystymi brzoskwiniami, pianka i chrupiąca słodka kruszonka – prawdziwe niebo w gębie! Ten sernik z brzoskwiniami zdecydowanie trafia na listę TOP serników! Koniecznie spróbujcie! SKŁADNIKI: ( ok. 24 x 30 ) CIASTO: * mąka pszenna
Ostra na Słodkogram, cukier 1 szklanka, aromat migdałowy 3 krople, mąka tortowa 1, 3/4 szklanki, proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki, rabarbar 70 dag, cukier 2 łyżki, tarta bułka 3 łyżki kruszonka: palma Murzynek Bielmar "zobacz TUTAJ" 150 gram, cukier 100 gram, mąka krupczatka 1,5-2 szklanki składniki temperatura pokojowa = miękką palmę, cukier, jajka, aromat migdałowy mikserem utrzeć do białości(...)utrzeć drobną kruszonkę i rozsypać na rabarbarze piekarnik nagrzany na 190C, grzanie góra/dół, ciasto piec około 55 minut, ciasto w formie dobrze wystudzić - ciasto ucierane jest doskonałą bazą do wielu owocowych ciast, jednak rabarbar w tym cieście jest najlepszym dodatkiem z chrupiąca kruszonką, smakuje wyśmienicie i w trakcie jedzenia chce się jeść i jeść ........SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubięmały 300 ml) 4 budynie waniliowe (proszek) 1 - 1,5 szklanki cukru kruszonka: szklanka mąki 1/2 kostki margaryny 1/2 szklanka cukru łyżeczka proszku do pieczenia jajko Margarynę siekam z mąką i proszkiem, dodaję cukier, jajka, proszek do pieczenia, sól, zagniatam szybko ciasto. Zawijam w folię i na 30 minut odkładam do lodówki. Tortownicę smaruję delikatnie margaryną, wylepiam ciastem spód(...)boki. Nakłuwam widelcem. Piekarnik nagrzewam do 200 stopni. Wstawiam ciasto, podpiekam przez 10 minut, aż się nieco zezłoci. Wyjmuję z pieca. W tym czasie zagniatam kruszonkę, tak samo, jak ciasto kruche. Wstawiam na 30 minut do lodówki. Sok marchewkowy ( 900 ml - duża butelka ) wlewam do rondelka, wsypuję cukier. Zagotowuję. W tym czasie do pozostałego soku wsypuję budyń, dokładnie
W kuchni Karmel-itkichyba podświadomie robię serniki, nawet pseudo, znowu zrobiłam ciasto które spokojnie może udawać sernik, a jego bazą jest kasza manna! Jest pyszne, ale kremowość ciasta przełamuje chrupiąca kruszonka na wierzchu. Składniki na małą tortownicę 18 cm (na standardowej wielkości tortownicę czy też blachę podwoić składniki) kruche ciasto na spód i dekorację wierzchu ciasta 120 g mąki pszennej 1 mały banan
greenscarftamtym roku. Zapraszam na kawałeczek Kwaśnego Jacka do kawki Kwaśny Jacek – ciasto porzeczkowe Ciasto 2 szkl mąki 0,5 szkl cukru pudru 1/3 kostki zimnego masła 1 jajko łyżeczka proszku do pieczenia cukier waniliowy Nadzienie 450 g porzeczek ( u mnie czerwone i czarne) Kruszonka 180 g mąki 80 g cukru 2 cukry waniliowe 0,5 kostki masła Mąkę wymieszać(...)około 7-10 minut). W międzyczasie przygotować kruszonkę: mąkę wymieszać z cukrem i cukrem waniliowym, zalać gorącym roztopionym masłem, wymieszać i ostudzić. Na podpieczone ciasto wyłożyć porzeczki, na wierzch pokruszyć kruszonkę i piec jeszcze 15-20 minut w temperaturze 180 st. Artykuł Kwaśny Jacek czyli ciasto porzeczkowe pochodzi z serwisu Każdy ma jakiegoś bzika - Pieguskowa kuchnia
Pieguskowa KuchniaSkładniki:300g rabarbaru180g masła2 szklanki mąki3/4 szklanki cukru1 łyżeczka proszku do pieczenia2 łyżki błonnika owsianego1 op. budyniu śmietankowego3 jajka2 łyżki serka homo 0%Kruszonka:2 łyżki oleju z orzechów włoskich2 łyżki mąki2 łyżki wiórek kokosowych2 łyżki cukru pudru do posypania (opcjonalnie)Przepis:Rabarbar obieramy i kroimy na malutkie cząstki, posypujemy 2 łyżkami cukru i odstawiamy. Miękkie masło ucieramy razem(...)pieczenia. Ciasto jest dość gęste i dobrze jest je wyrównać. Pokrojony i odsączony rabarbar wysypujemy na ciasto równomiernie go układając. W osobnym kubeczku wymieszać składniki na kruszonkę i posypać obficie ciasto. Piec przez 50 minut w 180C. Po wystygnięciu posypać cukrem pudrem (opcjonalnie).Smacznego
Emcia Pichciletnie masło i zagniatamy, aż masło się wchłonie (około 5 minut). Po tym czasie ciasto oprószamy mąką, miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 60 minut, żeby ciasto dobrze wyrosło. KRUSZONKA: 1/2 szklanki mąki 1/4 szklanki cukru 50 g masła Mąkę mieszamy z cukrem i wlewamy gorące, roztopione masło. Całość energicznie mieszamy, aż do połączenia składników(...)Odkładamy. Wyrośnięte ciasto przekładamy na oprószoną mąką stolnicę lub blat i delikatnie wyrabiamy. Teraz ciasto dzielimy na około 20 kawałków, z każdego formujemy gładki około 7-10 milimetrowy placuszek. Na każdym placuszku układamy 1 łyżeczkę dżemu, brzegi zlepiamy tworząc zgrabną bułeczkę. Gotowe bułeczki układamy w wyłożonej papierem do pieczenia formie (u mnie 2 tortownice, jedna o średnicy
Rozpustne gotowanieletnie masło i zagniatamy, aż masło się wchłonie (około 5 minut). Po tym czasie ciasto oprószamy mąką, miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 60 minut, żeby ciasto dobrze wyrosło. KRUSZONKA: 1/2 szklanki mąki 1/4 szklanki cukru 50 g masła Mąkę mieszamy z cukrem i wlewamy gorące, roztopione masło. Całość energicznie mieszamy, aż do połączenia składników(...)Odkładamy. Wyrośnięte ciasto przekładamy na oprószoną mąką stolnicę lub blat i delikatnie wyrabiamy. Teraz ciasto dzielimy na około 20 kawałków, z każdego formujemy gładki około 7-10 milimetrowy placuszek. Na każdym placuszku układamy 1 łyżeczkę kremu lub dżemu, brzegi zlepiamy tworząc zgrabną bułeczkę. Gotowe bułeczki układamy w wyłożonej papierem do pieczenia formie (u mnie 2 tortownice, jedna
Rozpustne gotowaniemasło się roztopi i wtedy powstanie jednolita masa, a nie piasek grudkowaty. Kiedy masło z cukrem równomiernie się połączy, dodaj mąkę i nadal urabiaj to wszystko widelcem. Kruszonkę włóż do lodówki. Wykonianie ciasta- Stopić margarynę. Ubić jaja z cukrem na puszystą masę.Dodać mąkę, i wymieszać mikserem, następnie wlać roztopiona margarynę. Wymieszać mikserem. Wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.wypłukane i osuszone truskawki nalepiej cale szybko ułzoyć na wierchu,nie żałować sobie, im więcej tym lepiej i ..ciasto będzie wyższe. Po wierzchu posypac kruszonka i piec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni około 35/45 minut, to zależy od piekarnika. Najlepiej sprawdzać od czasu do czasu po upływie pół godziny, suchym patyczkiem. Wyjąć, schłodzić, posypać cukrem pudrem. Smacznego
Z Kuchni Do Kuchnimyjemy i drylujemy. Układamy w czterech kokilkach. Przygotowujemy kruszonkę: Mielimy na mąkę migdały. Dodajemy miękkie masło oraz cukier i mąkę w takiej ilości aby uzyskać konsystencję kruszącego się ciasta. Owoce przykrywamy kruszonką oraz płatkami migdałów. Pieczemy w 180 stopniach C przez około 15 minut (do zarumienienia kruszonki). Serwujmy z gałką lodów waniliowych
Pyry na Gazbardzo uniwersalny. Przerabiany już był przeze mnie na ciasto z najróżniejszymi owocami, bakaliami, babkę marmurkową w formie z kominkiem i na zwykłą babkę do herbaty w keksówce. Ciasto z jagodami i kruszonką blacha około 24 x 35 cm 20 dkg cukru 20 dkg bardzo miękkiego masła 6 jajek (osobno żółtka i ubite białka) 20 dkg mąki krupczatki 2 łyżeczki proszku(...)pieczenia ¾ szkl. leśnych jagód (świeżych lub mrożonych) Kruszonka: 50 g masła 0,5 szkl. cukru pudru 1 łyżeczka cukru waniliowego ¾ szkl. mąki Ciasto: Piekarnik nagrzać do 175°C . Formę wysmarować masłem i wysypać mąką (lub wyłożyć papierem do pieczenia). Ucierać żółtka z cukrem przez około 10 minut, później dodawać po kawałku masło i ucierać aż masa będzie gładka. Mąkę
Posadzone i zjedzoneagawy do dekoracji: 100 g jeżyn 100 g borówek amerykańskich cukier puder, do oprószenia Przygotowanie: mąkę przesiewamy, dodajemy masło i smalec, siekamy szybko nożem do momentu, kiedy ciasto będzie przypominać kruszonkę. Dodajemy cukier, sól, wodę i szybko zagniatamy, formujemy kulkę i wstawiamy do lodówki na min 30 minut Po wyjęciu ciasta z lodówki wałkujemy na grubość około
Luźna Kuchniasize:10.0pt; font-family:"Times New Roman","serif";} Mąkę przesiewamy, dodajemy do niej wiórki kokosowe, po czym wbijamy żółtko, dodajemy śmietanę, cukier i pokrojone na kawałki masło. Ciasto siekamy na kruszonkę, a następnie zagniatamy je rękoma. Formujemy kulkę, którą odstawiamy do lodówki na 30 min. Po upływie tego czasu rozwałkowujemy ciasto na stolnicy posypanej mąką na grubość
psgotujemylekko cynamonem. Soczyste owoce, chrupiące orzechy i bajecznie pyszna kruszonka sprawiają, że nie można mu się oprzeć. Gwarantuję, nikt nie odejdzie od stołu bez dokładki. Ciasto ucierane z jagodami, orzechami i kruszonką Składniki: (na keksówkę 8x22 cm) 190 g miękkiego masła 125 g cukru 3 jajka 190 g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki(...)kruszonkę drobno posiekać. Mąkę przesiać, wymieszać z orzechami, cukrem i cynamonem. Dodać masło, posiekać, a następnie rozetrzeć palcami. Odstawić. Jagody dokładnie obtoczyć w 1 łyżce mąki. Masło utrzeć z cukrem na puszystą, jasną masę. Po jednym wbijać jajka, dokładnie miksując po każdym dodaniu. Pozostałą mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem, solą i cynamonem. Partiami dodawać do ciasta, dokłądnie miksując. Wlać
Pożeraczka, czyli raz adobrze