ciasto z kruszonka - 4855 przepisów (strona:104/324)

Brzoskwinie pod migdałową kruszonką 38

proste przepisy na desery i wypieki lubię najbardziej. Szybko, smacznie i przyjemnie. Soczyste brzoskwinie zapiekane pod migdałową kruszonką. Kultowy deser zwany crumble brzoskwiniowym. Owoce pod kruszonką smakują niemalże jak ciasto. Deser sprawdzi się wyśmienicie do popołudniowej kawy. Migdałowa kruszonka jest wprost przepyszna. Jeśli choć raz spróbujesz przepisu na kruszonkę z mielonymi migdałami, z pewnością nie wrócisz już do tradycyjnej kruszonki(...)rozpuść w mikrofali. Kiedy będzie już płynne dodaj mielone migdały, cynamon cejloński, drobny cukier trzcinowy i niewielką ilość mąki pszennej dla odpowiedniej konsystencji. Kruszonkę zagnieć dłonią, a następnie rozkrusz palcami jednocześnie posypując owoce. Brzoskwinie z kruszonką wstaw do nagrzanego wcześniej piekarnika do temperatury 180 stopni (grzanie góra dół, bez opcji termoobiegu), piecz przez 30 minut. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Instagram @proste.pesto

ProstePesto.pl
Ciasto z truskawkami i rabarbarem 135

jednej cytryny-15 dkg twarogu-mała porcja proszku do pieczenia ( na pół kg mąki )-aromat-truskawki i rabarbarNa kruszonkę:-10 dkg cukru-20 dkg mąki-10 dkg masłaW składnikach nie należy szukać jajek, ponieważ ich w tym cieście nie ma.   Zaczynamy od przygotowania kruszonki.Wszystkie jej składniki ścieramy palcami, aż powstanie kruszonka.Następnie obieramy i kroimy(...)rabarbar oraz myjemy i osuszamy truskawki.   Twaróg rozgniatamy widelcem, dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy dość luźne ciasto.Wykładamy nim blaszkę.   Na cieście dowolnie układamy truskawki i rabarbar.   Przykrywamy kruszonką i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 st. Cz termoobiegiem na 45 minut.Gotowe:   Wyjmujemy z blaszki, studzimy i możemy kroić na porcje.Smacznego

Maminek kulinarny
Drożdżówki z serem i porzeczkami 49

Wszystko dokładnie wymieszać i zacząć wyrabiać ciasto, tak, aby składniki się połączyły. Wlać roztopione i przestudzone masło, w dalszym ciągu wyrabiać, aż do wchłonięcia się masła i uzyskania sprężystego i lekkiego ciasta. Przykryć ściereczką i odstawić na ok. godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, w tym czasie ciasto powinno podwoić swoją objętość. Kruszonka: Do miseczki wsypać mąkę oraz cukier, dodać(...)zimne masło. Rozgniatać między palcami, aby powstała kruszonka. Wstawić do lodówki na czas przygotowywania ciasta. Nadzienie z sera i mascarpone: Do miseczki przełożyć ser biały, mascarpone, dodać żółtko oraz cukier. Zblendować na gładką masę. Owoce: Owoce umyć, porzeczki oddzielić od szypułek, pozostawić do odkapania. Suche owoce wymieszać z budyniem oraz cukrem. Wykonanie Wyrośnięte ciasto drożdżowe odgazować, po czym część wyłożyć

niecodziennikpary
Sernik pod kakaową kruszonką 121

Pyszny sernik z kakaową kruszonką! Składniki na ciasto: 3 szklanki mąki pszennej, 1 szklanka cukru, 3 żółtka, 1 łyżka proszku do pieczenia, 1 masło lub margaryna, 2 łyżki kakao. Składniki na masę serową: 1 kg twarogu, 6 jaj, 1 szklanka cukru, 1 łyżka kaszy manny, skórka z pomarańcza, 1 aromat pomarańczowy, 15 dag masła, tłuszcz do formy, wiórki kokosowe

Tradycyjna Kuchnia
Drożdżowe z dynią, śliwkami i kakaową kruszonką 137

deserów. Dziś mam propozycję do wykorzystanie dyniowego puree w drożdżowym cieście. Beta-karoten zawarty w dyni jest nie do przecenienia, a słoneczny kolorek dodatkowo zachęca do sięgnięcia po puszysty kawałek drożdżowego ciasta. Niestety nie udało mi się zakupić węgierek, dlatego  ciasto zdobią śliwkowe mutanty. Przed dodaniem do ciasta śliwki skarmelizowałam z dodatkiem cynamonu, także lepiej smakowały niż wyglądają. Ponieważ(...)kleiła dodać więcej masła wyrośnięte ciasto jeszcze raz zagnieść, podzielić na 2 części. Rozwałkować na placek wielkości foremki i ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Rozłożyć na cieście przestudzone śliwki, nastepnie przykryć drugim rozwałkownym płatem ciasta. Przykryć ściereczką i odstawić do ponownego  wyrośnięcia. Gdy powtórnie wyrośnie zetrzeć na dużych oczkach tarki jarzynowej kruszonkę piec 30 minut

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Drożdżówki ze śliwkami i kruszonką 230

początku będzie mocno lepiące, ale po kilku minutach zacznie odchodzić od ręki. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na 40 minut. 2. W czasie gdy nasze ciasto wyrasta, przygotowujemy kruszonkę - wszystkie składniki umieszczamy w misce i rozcieramy między palcami aż do uzyskania jednolitej masy. Wkładamy do lodówki i pozostawiamy tam aż do ostatniej chwili przed pieczeniem. Przygotowujemy również śliwki(...)wyszło 9) i układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Na środku każdej z nich układamy 2-3 połówki śliwek, ciasto smarujemy pozostałym jajkiem. Pozostawiamy do wyrośnięcia na 15 minut. 4. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni Celsjusza. Kruszonkę wyciągamy z lodówki, posypujemy nią drożdżówki i od razu wkładamy do piekarnika. Pieczemy 25-30 minut, aż bułeczki będą rumiane. Wyciągamy

My Culinary Art
Troszkę jesienne drożdżówki z jeżynami 158

zalać połową mleka, odstawić na 15 minut.Po tym czasie dodać resztę mleka i cukru, wbić jajko. Zagnieść ciasto.Masło rozpuścić i przestudzić. Dodać do ciasta, dobrze wyrobić.Odstawić na 1 godzinę do wyrośnięcia.Mąkę na kruszonkę wymieszać z cukrem, zagnieść z masłem. Wstawić do lodówki.Wyrośnięte ciasto raz jeszcze szybko zagnieść. Podzielić na 12 równych części, z każdej uformować okrągła(...)ułożyć jeżyny. Boki bułeczek posmarować mlekiem, a na końcu całość posypać kruszonką.Piec w 180 st. C. przez 20-25 minut.Ostudzić na kratce.Smacznego!W cieście, oczywiście, jeżyny. I całe mnóstwo pysznej, orkiszowej kruszonki. Sama w sobie ma lekko orzechowy posmak; myślę, że następnym razem dodam do niej jeszcze mielonych orzechów, dla wzmocnienia efektu. Pyszności

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Drożdżówki z twarogiem i malinami 199

domu w trakcie pieczenia. Składniki: Ciasto drożdżowe: 500 g mąki pszennej ekologicznej typ 500 1 szkl mleka 50 g drożdży świeżych 1 jajko 0,5 szkl cukru 70 ml oleju rzepakowego 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego Nadzienie: 250 g twarogu półtłustego 1 żółtko 2 łyżki budyniu waniliowego w proszku cukier do smaku maliny Kruszonka: 50 g mąki pszennej 25 g cukru(...)Piec w 180 stopniach góra-dół około 20 minut do zrumienienia. Po upieczeniu wyjąć, przełożyć na metalową kratkę i ostudzić. Zimne oprószyć cukrem pudrem. W tym czasie jak ciasto wyrasta przygotować kruszonkę i nadzienie. Nadzienie: Twaróg rozgnieść widelcem. Dodać żółtko, proszek budyniowy, cukier według uznania i wymieszać. Kruszonka: Zimne masło, cukier i mąkę zagnieść na kruszonkę i pokruszyć na wierzchu

Ala piecze i gotuje
Chałka waniliowa z kruszonką 129

przepis jest już na blogu.... Nadrabiam więc zaległości i dzielę się z Wami moim przepisem na pyszną, pulchną chałkę z cudowną waniliową kruszonką  :) Jest naprawdę wspaniała i pachnąca i wg mojej córy najlepsza na świecie ;) Ciasto drożdżowe: 2/3 szkl ciepłego mleka 7g drożdży instant 5 łyżek domowego cukru waniliowego 3 czubate szkl mąki pół kostki rozpuszczonego, przestudzonego masła(...)Dodać ciepłe mleko, jajka i zamieszać. Wlać ostudzone masło i wyrobić gładkie i elastyczne ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić na godzinę do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Kruszonka: składniki rozetrzeć w palcach. Podrośnięte ciasto jeszcze raz zagnieść. Można uformować jedną dużą lub dwie małe chałki. Jedna chałka składa się z trzech wałeczków zaplecionych w warkocz. Końce zawijamy pod spód. Chałkę kładziemy

Smakołyki Asi
Ciasto drożdżowe z borówkami wzrastające 3h 166

Jest to przepis na ciasto, które zawsze się udaje. Przekazywane z rąk do rąk wielu gospodyń domowych :) i w końcu dotarło do mnie :)Składniki:10 dag drożdży świeżych1 szklanka cukru1 cukier waniliowy3 jajka1 szklanka oleju3/4 szklanki mleka4 szklanki mąkiszczypta soli. Składniki na kruszonkę:1/2 kostki masła1/2 szklanki cukru1 szklanka mąkiponadto:1 litr borówek albo innych owoców sezonowychDo miski(...)miksujemy mikserem i wylewamy ciasto na blachę wyłożonym papierem. Borówki obtaczamy w mące (żeby nie opadły na dno ciasta) i kładziemy na wierzch ciasta. Później wykonujemy kruszonkę: masło mieszamy z cukrem i mąką i krusząc palcami wykładamy na borówki. Całość pieczemy w 180 stopniach 1 godzinę.Ciasto drożdżowe z borówkami

Bon Appetit Małgorzaty
Waniliowe ciasto z porzeczkami (bez miksera) 158

sprężyste ciasto. Na wierzch co kto woli - u mnie miks porzeczek - Wy możecie dorzucić maliny, jagody, agrest... co jest akurat pod ręką. Tortownica 26 cm Składniki: 25 dag mąki 3/4 szklanki cukru 1/2 szklanki oleju 1 szklanka kefiru 1 jajko 2 opakowania cukru waniliowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia 20 dag porzeczek (czarnych, czerwonych, żółtych) Kruszonka: ja wykorzystałam kruszonkę, którą(...)cukier waniliowy. Całość dokładnie ze sobą połączyć. Ciasto przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu równomiernie rozłożyć porzeczki i posypać sporą ilością kruszonki. Owoce z kruszonką lekko docisnąć. Ciasto piec w temperaturze 180 stopni przez około 40-45 minut (do suchego patyczka). Przed podaniem posypać cukrem pudrem

My simple kitchen
Babeczki maślankowe 252

wyrobić jak na kruszonkę. Do niedużej miseczki odłożyć 2 łyżki( to nasza kruszonka )*. Dodać sodę, sól i maślankę – zmiksować. Przygotować 12 foremek i nakładać ciasto do 3/4 wysokości foremki. Wierzch posypać odłożoną kruszonką. Piec 20-25 minut lub do tzw. suchego patyczka. Jeśli nie chcecie piec babeczek z podanego przepisu można upiec ciasto. Czas pieczenia wydłuży się(...)minut.   *nie zużyłam całej kruszonki, można ją zamrozić lub wstawić do lodówki i wykorzystać np. do ciasta drożdżowego lub drożdżówek

Niebieski kubek z kawa
Szarlotka z kruszonką i cynamonem 143

sporych jabłek sok z cytryny cynamon do smaku Składniki na kruszonkę: 3 łyżki cukru, 3 łyżki mąki i około 1/4 kostki masła (200gramowego) Zagniatamy kruszonkę z podanych składników i chowamy ja do zamrażalki. Następnie zagniećmy ciasto i schowajmy do lodówki, starając się żeby chociaż z 30 min tam pobyło, a najlepiej z 1 godzinę. Po tym czasie wyjmujemy ciasto, krotko(...)suche i nie tworzy się zakalec. Teraz na tak przygotowane ciasto wykładamy nasze jabłka. Ja obsypuje cynamonem je tylko z góry, na to wykładamy naszą schłodzoną kruszonkę (jeśli zostało nam jeszcze ciasto z dna, bo czasami się tak  zdarza, można je porwać na małe kawałeczki i tez rzucić na wierzch) Pieczemy przez 50 - 60 min w 200 stopniach

Gotowanie...to proste !
Szarlotka z budyniem i owocami 202

szklanka mąki mąki 1 łyżka cynamonu Masło pokroić w kostkę, szybko zagnieść z pozostałymi składnikami ciasta. Jeśli ciasto będzie zbyt sypkie, dodać 1-2 łyżki kwaśnej śmietany. Zawinąć w folię i włożyć do lodówki by nieco stwardniało. Składniki kruszonki połączyć i włożyć do lodówki, by dało się ją rozetrzeć w palcach. Budynie ugotować jak w przepisie na opakowaniu(...)blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Ponakłuwać spód widelcem, wyłożyć ciepły budyń, a na niego wyłożyć jabłka, cynamon, suszone owoce i pokrojone w kostkę morele (brzoskwinie). Posypać równomiernie kruszonką - rozetrzeć palcami nad ciastem.  Piec około 55-60 minut  w 180 o C na środkowej półce piekarnika.  Wyjąć, ostudzić, by ciasto dało się kroić

Czerwień i błękit
Tarta z rabarbarem na cieście francuskim 68

zaczynam od wypieków z rabarbarem. Dawniej moja Babcia często przygotowywała z niego kompot lub zajadaliśmy się na jej działce ciastem drożdżowym z kruszonką. Sama jednak chciałam przygotować coś innego. Tarta z rabarbarem na cieście francuskim jest ekspresowym wypiekiem. Zachęcam Was do wypróbowania tego przepisu, jeżeli nie macie ochoty wyrabiać ciasta kruchego. W połączeniu z […] Artykuł Tarta z rabarbarem

Pink Envelope

Proponowane wyszukiwania