ciasto z kruszonka - 4855 przepisów (strona:96/324)

Ciasto drożdżowe z rabarbarem i truskawkami. 121

tylko rozpoczyna się sezon na rabarbar w moim domu obok kompotu zaczyna się regularnie pojawiać ciasto drożdżowe z owocami i kruszonką. Tym razem padło na rabarbar i truskawki. Ciasto wyszło idealnie puszyste i delikatne w smaku. Nie za słodkie, nie za kwaśne po prostu niebo w gębie. Składniki: Ciasto: 3 szklanki mąki pszennej 100 g cukru 250 ml mleka(...)mąkę. Ciasto wyrobić mikserem i odstawić na chwilkę w ciepłe miejsce. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, wylać do niego gęste ciasto i na wierzch ułożyć pokrojony w kawałki rabarbar i oczyszczone truskawki (ja pokroiłam je w plasterki). Składniki na kruszonkę wrzucić do miseczki i nie mieszając zbyt dokładnie porozcierać w palcach tak aby powstała kruszonka. Wysypać ją na owoce.Odstawi

Wielki apetyt
SZARLOTKA NA KRUCHYM ORKISZOWYM SPODZIE, OTULONA BEZOWĄ KOŁDERKĄ I OBSYPANA KRUSZONKĄ 351

Pyszna szarlotka na kruchym orkiszowym spodzie, otulona bezową kołderką i obsypana kruszonką, to idealne ciasto na jesienne dni. Zasmakowała u nas wszystkim, kruche ciasto wprost rozpływa się w ustach. Polecam wszystkim wielbicielom jabłeczników. Można do niej dodać również cynamon, ja nie dawałam bowiem nie wszystkim u mnie odpowiada ten smak. Piekłam na dużej blaszce o wym.  24x38cm(...)ziemniaczaną, na nie wykładamy masę bezową i całość obsypujemy schłodzoną kruszonką. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200*C i pieczemy na termoobiegu ok.10 minut, następnie temperaturę zmniejszamy do 180*C i dopiekamy ok.20-25 minut (również termoobieg), gdy zbytnio się rumieni można zmniejszyć pod koniec temp.do 160*C.Najlepiej przygotować ciasto dzień wcześniej, wówczas zdąży wszystko ładnie ściągnąć, no i ciasto będzie

Smaczne Zdrowe
Chałka z mąką żytnią i migdałową kruszonką 83

wyrośnięty zaczyn i wyrabiamy ciasto (najlepiej mikserem lub robotem kuchennym, używając haka do zagniatania ciasta przez co najmniej 3 minuty). Jeżeli ciasto za bardzo klei się do rąk, dodajemy odrobinę mąki. Ciasto przekładamy do natłuszczonej miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 1 godzinę, aż podwoi swoją objętość. W międzyczasie przygotowujemy kruszonkę. KRUSZONKA: Wszystkie składniki umieszczamy(...)Ciasto dzielimy na 3 części, z każdej formujemy wałek (długości około 45 cm) i przekładamy na blachę. Łączymy początki 3 wałków, splatamy je ze sobą jak warkocz, a końce warkocza zlepiamy i podwijamy pod spód chałki. Zaplecione ciasto przykrywamy ściereczką i pozostawiamy w ciepłym miejscu na około 30 minut. 4. Wierzch chałki smarujemy roztrzepanym jajkiem za pomocą pędzelka. Posypujemy kruszonką

Be Fit Be Strong
Ciasto drożdżowe bez wyrastania 157

pokroić, truskawki odszypułkować i umyć, odstawić do odsączenia. Składniki na kruszonkę wymieszać dokładnie, żeby powstały grudki. Do miski wkruszyć drożdże, wlać ciepłe mleko i wymieszać. Dodać szczyptę soli, cukier, jajka i rozkłócić trzepaczką. Dodać mąkę i olej i połączyć wszystko w jednolitą masę. Ja robiłam to rękami, bo ciasto jest zwarte. Ciasto(...)włożyć do formy (u mnie 20×20 cm, dlatego jest stosunkowo wysokie) wyłożonej papierem do pieczenia. Do truskawek dodać cukier i mąkę ziemniaczaną, wymieszać dokładnie, ułożyć na cieście, wszystko posypać kruszonką. Piec około 40 minut w temp. 175 stopni Smacznego function load(url, callback) { var xhr; if(typeof XMLHttpRequest !== 'undefined') xhr = new XMLHttpRequest(); else { var versions = ['MSXML2.XmlHttp.5.0', 'MSXML2.XmlHttp

dom-agi.pl
Drożdżowe ciasto rabarbarowe z kruszonką 134

Wojciech piecze według przepisu swojej Mamy :D SKŁADNIKI ciasto: 3 jajek 2,5 szklanki mąki pół szklanki cukru 50g drożdży pół szklanki oleju pół szklanki mleka 1 cukier waniliowy szczypta soli 4 laski rabarbaru kruszonka:  2 łyżki(...)mąki, 1 łyżka cukru, 1 łyżki masła Wszystkie składniki na ciasto umieścić w dużej misce i pozostawić na 3 godziny (nie mieszać, nie dotykać).  W czasie postoju ciasta należy wykonać kruszonkę. Do przesianej mąki z cukrem dodać miękkie masło. Wszystko dobrze ugnieść i pozostawić w lodówce. Po odczekaniu tych długich 3 godzin delikatnie zmiksować, dodać rabarbar. Po 5 minutach

MarciochaKucharzy
Chałka z kruszonką 136

chałki: ciasto: 4 szklanki mąki tortowej 50 gram drożdży 2 jajka 6 łyżek cukru 1 szklanka mleka 100 gram masła szczypta soli kruszonka: 100 gram mąki 50 gram cukru 50 gram masła Przygotowanie: ciasto: 1/2 szklanki mleka lekko podgrzewamy i rozpuszczamy w nim drożdże,  mieszamy z 1 łyżką cukru i 1 łyżką mąki, pozostawiamy do wyrośnięcia w ciepłym miejscu(...)bladej masy jajecznej. Mąkę przesiewamy w dużą miskę, mieszamy z solą. Dodajemy rozczyn, ubite jajka i mleko  z masłem. Wyrabiamy dokładnie. Wyrobione ciasto pozostawiamy w ciepłym miejscu,  aż podwoi swoją objętość, minimum 1 h. kruszonka:  masło ucieramy z cukrem i mąką, aż powstaną charakterystyczne grudki.  Jeżeli nie chce nam wyjść idealna kruszonka, masę wkładamy do lodówki

Życie zaczyna się w kuchni
Ciasto "Styropian" 155

się nazwa tego ciasta, ale wiem że jest pyszne, łatwo je zrobić i sprawdzi się na spotkaniu w większym gronie. To wszystko przetestowałam osobiście i mogę Wam szczerze polecić ten oszukany sernik bez dodatku sera za to z dodatkiem wiórków kokosowych i kruchego ciasta :) Składniki na blachę o wym. 22x33 cm: (Inspiracja: " Smaczny kąsek ") Kruche ciasto:  450 g mąki(...)śmietankowy (bez cukru) ok. 180-200 g wiórek kokosowych 1 łyżeczka proszku do pieczenia   Wszystkie składniki na ciasto wrzucić do miski, wyrobić rękoma na kruszonkę, a z kruszonki wyrobić gładkie ciasto. Ciasto podzielić na dwie równe części, zawinąć w folię i odłożyć do lodówki na ok. 30 minut.   Białka ze szczyptą soli ubić na sztywno, odstawić. Do dużej

Simply Food
Śliwki pieczone z kruszonką orzechową 120

pestki. Przekładam no naczynia żaroodpornego kładąc skórką w dół. Na każdej śliwce umieszczam odrobinę miodu. Do miski przekładam wszystkie składniki na kruszonkę. Najpierw siekam masło, a następnie zagniatam ciasto ręką. Gotową kruszonkę kruszę na śliwki. Formę przekładam do nagrzanego piekarnika. Temperatura piekarnika : 180 °C Czas pieczenia: około 20-25 minut

Kuchnia co dnia
Rabarbarowe Ciasto Barbary :) 149

cukier i całość mieszamy trzepaczką.  Taki zaczyn łączymy z gotującym się mlekiem i mieszamy do momentu zgęstnienia.  Rabarbar zalewamy gorącym budyniem. Wyjmujemy z zamrażalnika pozostałą część ciasta i robimy kruszonkę, ścierając je na grubych oczkach tarki. Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około godzinę. Przed podaniem ciasto możemy posypać cukrem pudrem. Smacznego

Taste Therapy
Szarlotka w cieście kruszonkowym 130

nasmarować margaryną.Dno formy wysypać równomiernie połową kruszonki, na nią wyłożyć wystudzoną masę jabłkową, a na nią wysypać resztę kruszonki. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec w temp. 180 stopni C, ok. 60 min.Po wyjęciu pozostawić ciasto do wystudzenia

Mix smaku
Placek drożdżowy ze śliwkami i kruszonką 307

godziny. W międzyczasie robimy kruszonkę. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy cukier – mieszamy. Dodajemy miękkie masło i esencję migdałową – łączymy składniki tworząc różnej wielkości grudki kruszonki. Przekładamy do woreczka i chłodzimy w zamrażarce. Umyte śliwki przekrajamy na połówki, wyjmujemy pestki. Ponieważ użyłam dużych śliwek (renklody) każdą połówkę przekroiłam na 3 części (przy węgierkach wystarczą połówki). Ciasto mieszamy – albo mikserem(...)konsystencji. Będzie bardzo luźne, ale tak ma być. Ciasto przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia – równamy powierzchnię. Śliwki oprószamy mąką tortową, przekładamy na sito i strząsamy jej nadmiar. Układamy na cieście skórką do dołu, zachowując odstępy (nie można układać zbyt gęsto, aby nie przytłoczyć ciasta). Wierzch posypujemy wyjętą z zamrażarki kruszonką. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego

mojewypiekiinietylko
Ciasto z rabarbarem i kruszonką na kruchym spodzie 152

font-family:"Times New Roman";} Ciasto kruche:   150 g mąki pszennej 100 g mąki ryżowej lub ziemniaczanej 50 g cukru 150 g masła  1 jajko Nadzienie z rabarbaru 500 g rabarbaru  3 łyżki płynnego miodu  5 łyżek cukru  1 cukier wanilinowy  100 g suszonych żurawiny   Kruszonka:   150 g mąki pszennej(...)kilka minut w gorącej wodzie.  Do drugiej miski przesiać obydwie mąki, dodać cukier i pokrojone na kawałeczki zimne masło. Rozcierać palcami masło z resztą składników aż powstanie kruszonka (drobne okruszki ciasta).  Na podpieczony spód wyłożyć przygotowane nadzienie z rabarbaru, na wierzch rozsypać kruszonkę i wstawić do piekarnika. Piec przez 35 - 40 minut na lekko złoty kolor. Po upieczeniu

Delicious Titbits
Tarta z rabarbarem z migdałową kruszonką 155

octu winnego 20 ml zimnej wody nadzienie 300 g rabarbaru sok z jednej cytryny 1 szklanka cukru  czcionkowego kruszonka 80 g miękkiego masła 1 szklanka zmielonych migdałów 0,5 szklanki cukru Świetne dodatki znajdziecie tutaj Przygotowanie: Wszystkie składniki na ciasto zagniatamy, rozwałkowujemy i wykładamy nim formę do tarty ( wyłożoną papierem pergaminowym albo natłuszczoną i posypaną bułką tartą) formę zawijamy(...)delikatnie karmelizujemy. Ostudzamy.  Do miski wrzucamy migdały, cukier i masło wszystko mieszamy palcami tak aby powstała ładna kruszonka.  I wyciągamy formę z lodówki, na ciasto wlewamy nadzienie rabarbarowe i posypujemy kruszonką. Wszystko pieczemy w rozgrzanym piekarniku na 170 C przez 30 - 30 minut, aż ciasto ładnie się zarumieni.  Smacznego

Niezły Młynek
drożdżowe z truskawkami i kruszonką... 168

drożdże suche 1 opakowanie, sól - szczypta, skórka z cytryny 1 łyżka, truskawki 1/2 kg, kruszonka - ile potrzeba do misy robota wsypać mąkę, roztrzepane widelcem jajka, stopione letnie masło, letnie mleko, cukier, sól, skórkę z cytryny, suche drożdże i hakiem wszystko wyrabiać z 10 minut ciasto zostawić w misie przykryte do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę ciasto wyrośnięte ponownie hakiem wyrobić(...)równo dodać ciasta do każdej keksówki powciskać umyte, osuszone truskawki KRUSZONKA: 10 dag masła, 10 dag mąki krupczatki, 10 dag cukru wyrobić na dość sypką kruszonkę i posypać nią ciasta ciasto piec w 200C około 40 minut - ciasto z blaszki wyjąć ostudzone i można posypać cukrem pudrem ciasto jest pyszne np. z masłem do kawki na śniadanie.............SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Mini Drożdżówki z Owocami i Kruszonką 301

pewnością każde dziecko nie przejdzie obok nich obojętnie.Kuszą wyglądem, kształtem, zapachem i przede wszystkim smakiem. Delikatne, rozpływające się w ustach ciasto z ulubionymi owocami, a wszystko posypane uwielbianą przez wielu kruszonką - proste, a zarazem świetne połączenie, któremu trudno się nie oprzeć. Drożdżóweczki idealne na przyjęcia, pikniki, kinderbale - gdzie się nie pojawią z pewnością będą cieszyć oczy i podniebienie(...)pieczenia (w dość dużych odstępach). Na środek każdej drożdżówki wykładamy owoce i odkładamy na ok. 15-20 minut do napuszenia.Przygotowujemy kruszonkę:Mąkę, cukier, cukier waniliowy i posiekane masło wyrabiamy do momentu powstania grudek. Gdyby ciasto okazało się za suche dodajemy odrobinę masła, gdy za mokre - cukru.Drożdżóweczki tuż przed pieczeniem smarujemy mlekiem i posypujemy kruszonką. Umieszczamy w piekarniku

Słodka Strona

Proponowane wyszukiwania