ciasto z kruszonka - 4855 przepisów (strona:91/324)

Krucha tarta z bakaliami (Crostata di frutta secca) 142

SKŁADNIKI Kruche ciasto 300 g m ą ki  200 g masła  1 jajko 3 łyżki cukru pudru szczypta soli Nadzienie 100 g migdałów bez sk ó rki 100 g łuskanych orzech ó w  włoskich 100 g suszonych moreli 100 g daktyli 150 g suszonych fig 50 g żurawiny 50 g rodzynek 50 g suszonych(...)zucchero a velo PRZYGOTOWANIE W mikserze miksujemy mąkę, szczyptę soli, cukier puder i zimne masło pokrojone w kostkę. Gdy ciasto uzyska konsystencj ę  kruszonki, dodajemy jajko. Wyrobione ciasto owijamy folią spożywczą, schładzamy w lodówce przez 1 godzinę.  W międzyczasie przygotowujemy nadzienie. W głębokiej patelni rozpuszczamy masło, dodajemy grubo posiekane orzechy oraz

La grande e la piccola cuoca
Makowiec japoński, czyli... makowiec z jabłkami na migdałowym spodzie 198

palcami, rozgniatając kulki masła, mieszając z suchymi składnikami. Na końcu dodałam żółtko. Mieszałam do czasu, aż masa osiągnęła postać drobnej kruszonki. Piekarnik włączyłam na 180 ° C. Blaszkę (o wymiarach 25x36 cm) wyłożyłam papierem do pieczenia i wyłożyłam kruszonkę migdałową. Ciasto wyłożyłam na dnie foremki, dobrze uklepałam i wstawiłam do nagrzanego piekarnika na około 15 – 20 minut, aż się lekko zarumieniło

Kuchnia u Krysi
Kokosowo-truskawkowa panna cotta z pyłkiem pszczelim i "kawiorem" pomarańczowym na maślano-miodowych ciasteczkach (bez glutenu, 187

sitku pod zimną wodą, aby pozbyć się oleju. Gotowy można przechowywać nawet kilka dni w lodówce.  Masło, miód i mąki, łączymy ze sobą zagniatając (jak na kruszonkę). Gotowe ciasto rozwałkowujemy na papierze do pieczenia przez folię spożywczą. Usuwamy folię z wierzchu wycinamy kółka (można to zrobić szklanką). Pieczemy w 140 stopniach, aż ciastka się zrumienią z obu stron (około

Quinoa Raz!
Makowiec na kruchym cieście 168

klasycznie na cieście biszkoptowym. Tym razem jednak przedstawiam wam wersję makowca na kruchym cieście. Można powiedzieć, iż jest to wersja pełna bakali, maku oraz niezwykle kruchego ciasta. Makowiec na kruchym cieście może być również upieczony jako tarta i podana do popołudniowej kawy. Tak naprawdę wszystko od was zależy. Makowiec to ciasto o bogatej historii, pełne tajemnic. Ciasto makowiec rozpowszechniło się(...)posypujemy mąką. Orzechy mielimy. Gdy mak napęcznieje dodajemy orzechy i rodzynki. Mieszamy. Białka ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy do masy makowej. mieszamy. Wykładamy gotową masę na ciasto. Z pozostałego ciasta tworzymy kruszonkę, którą układamy na maku. Całość pieczemy najpierw 30 minut w 180 stopniach, następnie 15 minut w 170 stopniach. Studzimy. Cukier puder mieszamy z ciepłą wodą. Powstałym lukrem zdobimy

Ciasta z tradycjami
Drożdżówka z owocami 151

Składniki: 1/2 kg mąki 1/4 szklanki cukru 1 szklanka mleka 2 jaja 1/3 szklanki oleju szczypta soli 4 dkg drożdży + 2 łyżki cukru + 2 łyżki mąki

czarrna od kuchni
Sezamowiec 678

Ciasto z masą sezamową, kokosową i chałwową fajnie się razem komponuje i mimo użytych składników nie jest bardzo słodkie. A jeśli nie zapomnicie dodać kwaśnego dżemu tak jak ja to już na pewno będzie w sam raz, a do tego będzie jeszcze lepiej wyglądać. Składniki: (blacha 35x25) Ciasto kruche: 3 szklanki mąki pszennej 1/4 szklanki cukru pudru 250 g masła(...)chałwy (najlepiej waniliowej) Ponadto: 250 g kwaśnego dżemu np. z czarnej porzeczki (ja niestety zapomniałam nałożyć na ciasto) Przygotowanie: Ciasto kruche: Mąkę i proszek do pieczenia przesiać, dodać masło i posiekać nożem do momentu, aż ciasto będzie przypominać kruszonkę. Dodać resztę składników i zagnieść ciasto, podzielić na dwie części, które należy owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce

talerz przyjemności
Cynamonowo-czekoladowa tarta z nutą wanilii i serkiem ricotta 172

nutą kardamonu Kamis laska wanilii 2-3 łyżki kremu z ciasteczek speculoos (ja miałam akurat z Lidla) Wykonanie: Suche składniki na kruche ciasto mieszamy w jednej misce. Dodajemy masło/margarynę, wbijamy jajko, zagniatamy. Ciasto odkładamy do lodówki. Połowę czekolady rozpuszczamy w kąpieli wodnej, pozostałą część  kroimy w kostkę. Z laski wanilii wydobywamy ziarenka. Do serka ricotta dodajemy wanilię(...)Formę do tatry smarujemy tłuszczem. 2/3 części ciasta rozwałkowujemy, wykładamy spód formy oraz brzegi (dość grubo). Spód smarujemy kremem z ciasteczek speculoos. Na to wylewamy masę serową. Na wierzchu układamy postarzałą część ciasta ( polecam użyć wyobraźni, zrobić kratkę, powycinać tematyczne kształty, można również ciasta użyć jako "kruszonki").  Pieczemy około 40 minut (gdy ciasto zacznie się rumienić, można przykryć papierem

CynamonemPoOczach
Tarte tatin z brzoskwiniami i rozwiązanie konkursu na żeliwną patelnię 197

tarta warta grzechu i podobnie jak tradycyjna tarta z owocami przyrządza się bez problemu. Czas pieczenia jest jednak dłuższy, bo owoce muszę się dobrze skarmelizować i przywrzeć do ciasta. Najbardziej podniecona byłam faktem, czy mi się uda odwrócić tarte tatin na półmisek z patelni. Dwa uchwyty w patelni to jest to! Odwrócenie obyło się bez komplikacji. Kolejna satysfakcja nastąpiła(...)brzoskwini lub nektarynek Do podania bita śmietana creme fraiche sok z cytryny cukier, opcjonalnie Zacznij od ciasta na tartę. Pokrój masło w kostkę, wrzuć do malaksera i dodaj proszek do pieczenia wymieszany z mąką i solą. Zarób ciasto. Kiedy powstanie kruszonka dodaj jajka i zarób gładkie ciasto. Zawiń w folię i włóż do lodówki na godzinę. Wsyp cukier na patelnię

codojedzenia
Drożdżówki z jeżynami 224

Składniki: 1/2 kg mąki 1 szklanka mleka 2 jaja 1/3 szklanki oleju szczypta soli cukier waniliowy zaczyn: 4 dkg drożdży + 1 łyżka cukru + 2 łyżki mąki

czarrna od kuchni
TARTALETKI RABARBAROWE Z KRUSZONKĄ 158

Kruche, maślane spody, kwaskowe, owocowe nadzienie i kruszonką z dodatkiem... Artykuł TARTALETKI RABARBAROWE Z KRUSZONKĄ pochodzi z serwisu CookMagazine .

COOKMAGAZINE
Drożdżówki z borówkami 151

Składniki: 1/2 kg mąki 1 szklanka mleka 2 jaja 1/3 szklanki oleju, szczypta soli cukier waniliowy zaczyn: 4 dkg drożdży + 1 łyżka cukru + 2 łyżki maki

czarrna od kuchni
Drożdżówka z truskawkami i kruszonką 291

Ciasto drożdżowe z truskawkami jest wyborne. Nie trzeba go wyrabiać, wystarczy wymieszanie łyżką. Lekko słodkie, zwarte, pełne smaku, z chrupiącą kruszonką i lukrem cytrynowym – pycha! Ciasto Mąkę przesiewamy do miski. Do mąki dodajemy szczyptę soli. Masło roztapiamy w rondelku i dodajemy olej. Drożdże rozcieramy z dwoma łyżeczkami cukru

AleTorcik
Kokosowe ciasto z truskawkami 188

Składniki: 4 jajka 0,5 szklanki cukru 1,5 szklanki mąki pszennej (w tym 2 łyżki mąki ziemniaczanej) 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 szklanki wiórków

czarrna od kuchni
Doskonały, śliwkowy crumble z sosem angielskim 143

Sezon śliwkowy to jeden z moich ulubionych, nie tylko dlatego, że zbliża się moja ukochana pora roku, lubię śliwki w wypiekach, jogurtowe ciasta z kruszonką i śliwkami, kruche placki, a moim ostatnim hitem końcówki lata jest ten oto cudowny crumble. Pyszne, słodkie węgierki, cudownie skarmelizowane, z nutką cynamonu i kardamonu, pod chrupiącą kruszonką z płatkami owsianymi podane z zimnym sosem

Słodki Kompromis
Migdałowiec z agrestem 158

kompotem (bez owoców), zagotować. Dodać owoce. Wystudzić i wyłożyć na ciasto. Białka ubić z cukrem na sztywną pianę, wsypać budynie i chwilę ubijać. Wyłożyć na masę. Posypać pozostałym ciastem, tworząc kruszonkę i płatkami migdałowymi. Piec w temperaturze 190 stopni przez około 45 minut. Smacznego

Domowa cukiernia Ewy

Proponowane wyszukiwania