ciasto z kruszonka - 4855 przepisów (strona:89/324)

Tarte tatin z brzoskwiniami i rozwiązanie konkursu na żeliwną patelnię 227

tarta warta grzechu i podobnie jak tradycyjna tarta z owocami przyrządza się bez problemu. Czas pieczenia jest jednak dłuższy, bo owoce muszę się dobrze skarmelizować i przywrzeć do ciasta. Najbardziej podniecona byłam faktem, czy mi się uda odwrócić tarte tatin na półmisek z patelni. Dwa uchwyty w patelni to jest to! Odwrócenie obyło się bez komplikacji. Kolejna satysfakcja nastąpiła(...)brzoskwini lub nektarynek Do podania bita śmietana creme fraiche sok z cytryny cukier, opcjonalnie Zacznij od ciasta na tartę. Pokrój masło w kostkę, wrzuć do malaksera i dodaj proszek do pieczenia wymieszany z mąką i solą. Zarób ciasto. Kiedy powstanie kruszonka dodaj jajka i zarób gładkie ciasto. Zawiń w folię i włóż do lodówki na godzinę. Wsyp cukier na patelnię

codojedzenia
Drożdżówki z jeżynami 269

Składniki: 1/2 kg mąki 1 szklanka mleka 2 jaja 1/3 szklanki oleju szczypta soli cukier waniliowy zaczyn: 4 dkg drożdży + 1 łyżka cukru + 2 łyżki mąki

czarrna od kuchni
TARTALETKI RABARBAROWE Z KRUSZONKĄ 188

Kruche, maślane spody, kwaskowe, owocowe nadzienie i kruszonką z dodatkiem... Artykuł TARTALETKI RABARBAROWE Z KRUSZONKĄ pochodzi z serwisu CookMagazine .

COOKMAGAZINE
Drożdżówki z borówkami 189

Składniki: 1/2 kg mąki 1 szklanka mleka 2 jaja 1/3 szklanki oleju, szczypta soli cukier waniliowy zaczyn: 4 dkg drożdży + 1 łyżka cukru + 2 łyżki maki

czarrna od kuchni
Drożdżówka z truskawkami i kruszonką 323

Ciasto drożdżowe z truskawkami jest wyborne. Nie trzeba go wyrabiać, wystarczy wymieszanie łyżką. Lekko słodkie, zwarte, pełne smaku, z chrupiącą kruszonką i lukrem cytrynowym – pycha! Ciasto Mąkę przesiewamy do miski. Do mąki dodajemy szczyptę soli. Masło roztapiamy w rondelku i dodajemy olej. Drożdże rozcieramy z dwoma łyżeczkami cukru

AleTorcik
Kokosowe ciasto z truskawkami 233

Składniki: 4 jajka 0,5 szklanki cukru 1,5 szklanki mąki pszennej (w tym 2 łyżki mąki ziemniaczanej) 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 szklanki wiórków

czarrna od kuchni
Doskonały, śliwkowy crumble z sosem angielskim 163

Sezon śliwkowy to jeden z moich ulubionych, nie tylko dlatego, że zbliża się moja ukochana pora roku, lubię śliwki w wypiekach, jogurtowe ciasta z kruszonką i śliwkami, kruche placki, a moim ostatnim hitem końcówki lata jest ten oto cudowny crumble. Pyszne, słodkie węgierki, cudownie skarmelizowane, z nutką cynamonu i kardamonu, pod chrupiącą kruszonką z płatkami owsianymi podane z zimnym sosem

Słodki Kompromis
ciasteczka imbirowe z miodem 133

bardzo drobno pokrojonego 125 g miękkiego masła 100 g płynnego miodu drobny cukier do obtaczania ciasteczek wykonanie: Wymieszałam wszystkie suche składniki, dodałam miękkie masło i wyrobiłam palcami, jak kruszonkę. Do ciasta dodałam leciutko podgrzany miód i dokładnie wymieszałam łyżką. Z masy formowałam kulki wielkości orzecha, obtaczałam w drobnym cukrze i układałam w odstępach (!) na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piekłam

babka w formie
Tort migdałowy z malinami i mango 460

cukru 2 łyżeczki żelatyny 1 op. (100 g) płatków migdałowych   4 łyżki ulubionego dżemu maliny - dowolna ilość   Wykonanie: wymieszaną mąkę rozetrzeć z masłem między palcami na kruszonkę. Zlepić ciasto w kulę, owinąć w folię spożywczą i odłożyć do lodówki na 30 minut. Foremkę o średnicy 20 cm wyłożoną papierem do pieczenia wylepić ciastem, ponakłuwać widelcem i upiec

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Ciasto ze śliwkami i kruszonką 177

dodawać stopniowo do ciasta. Ciasto wyłożyć na dno natłuszczonej i wysypanej bułką tartą tortownicy o śr. 25cm. Śliwki umyć,usunąć pestki i przepołowione owoce ułożyć na cieście, delikatnie je wciskając. Oprószyć cynamonem. Kruszonka:   100g masła(...)margaryny,  1 i 1/2 szklanki mąki,   3/4 szklanki cukru,  łyżeczka cukru waniliowego.  Wszystko wsypać do miski, palcami razem zagniatać, aż utworzy się kruszonka. Posypać wierzch ciasta. Piec około godziny w temp. 175-180st. Źródło:  Buduj smak

Z miłości do słodkości
Letnia drożdżówka 219

Z owocami prosto z ogródka Składniki zaczyn: 4 dkg drożdży 1/3 szklanki mleka 3 łyżki cukru 5 łyżek mąki ciasto: 60 dkg mąki 2 jaja 1/2

czarrna od kuchni
Ciasto kruche z budyniem i rabarbarem 4690

Ciasto kruche z budyniem i rabarbarem to klasyk wiosennych wypieków, którego nie może zabraknąć w sezonie na te czerwone i kwaśne łodygi. Ciasto charakteryzuje prostota wykonania

Smakołyki Bereniki
19. Jak śliwka w kompot: czyli wegańska tarta śliwkowo - jabłkowa 200

rwąc i sklejając kawałki (jeżeli nie jest silikonowa, należy ją natłuścić i obsypać delikatnie mąką) 6. Wysmarować spód ciasta powidłami śliwkowymi, wyłożyć podduszonymi jabłkami. 7. Z pozostałej ilości ciasta zrobić kruszonkę. 8. Piec 30-35 minut w 180 stopniach, termoobieg. Najlepiej smakuje polana syropem z agawy i z dodatkiem  bitej śmietany z mleka kokosowego.  Smacznego

Pland based fille
Jesienne ciasta 180

jabłkami i gruszkami       Szarlotka germańska     Cynamonowo - jabłkowy torcik   Najprostsze ciasto jabłkowe       Muffinki gruszkowe z cynamonową kruszonką       Wiewióreczka     Babcine ciasto ze śliwkami       Ciastka serowe z jabłkami

My simple kitchen
Jabłecznik z kruszonką 167

masy jajecznej dodawać stopniowo przesianą mąkę i mleko. Miksować na najniższych obrotach. 6. Gotową masę wylać na przygotowaną blachę. Rozłożyć wcześniej pokrojone jabłka i posypać kruszonką. 7. Ciasto wstawić do nagrzanego do 190 st. C piekarnika. (opcja dół do momentu całkowitego wyrośnięcia, po tym czasie zmienić na góra-dół i piec do tzw. suchego patyczka

A Ty Smakuj Mnie