ciasto z kruszonka - 4855 przepisów (strona:89/324)

Drożdżówka z truskawkami i kruszonką 346

Ciasto drożdżowe z truskawkami jest wyborne. Nie trzeba go wyrabiać, wystarczy wymieszanie łyżką. Lekko słodkie, zwarte, pełne smaku, z chrupiącą kruszonką i lukrem cytrynowym – pycha! Ciasto Mąkę przesiewamy do miski. Do mąki dodajemy szczyptę soli. Masło roztapiamy w rondelku i dodajemy olej. Drożdże rozcieramy z dwoma łyżeczkami cukru

AleTorcik
Kokosowe ciasto z truskawkami 257

Składniki: 4 jajka 0,5 szklanki cukru 1,5 szklanki mąki pszennej (w tym 2 łyżki mąki ziemniaczanej) 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 szklanki wiórków

czarrna od kuchni
Doskonały, śliwkowy crumble z sosem angielskim 180

Sezon śliwkowy to jeden z moich ulubionych, nie tylko dlatego, że zbliża się moja ukochana pora roku, lubię śliwki w wypiekach, jogurtowe ciasta z kruszonką i śliwkami, kruche placki, a moim ostatnim hitem końcówki lata jest ten oto cudowny crumble. Pyszne, słodkie węgierki, cudownie skarmelizowane, z nutką cynamonu i kardamonu, pod chrupiącą kruszonką z płatkami owsianymi podane z zimnym sosem

Słodki Kompromis
ciasteczka imbirowe z miodem 157

bardzo drobno pokrojonego 125 g miękkiego masła 100 g płynnego miodu drobny cukier do obtaczania ciasteczek wykonanie: Wymieszałam wszystkie suche składniki, dodałam miękkie masło i wyrobiłam palcami, jak kruszonkę. Do ciasta dodałam leciutko podgrzany miód i dokładnie wymieszałam łyżką. Z masy formowałam kulki wielkości orzecha, obtaczałam w drobnym cukrze i układałam w odstępach (!) na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piekłam

babka w formie
Tort migdałowy z malinami i mango 476

cukru 2 łyżeczki żelatyny 1 op. (100 g) płatków migdałowych   4 łyżki ulubionego dżemu maliny - dowolna ilość   Wykonanie: wymieszaną mąkę rozetrzeć z masłem między palcami na kruszonkę. Zlepić ciasto w kulę, owinąć w folię spożywczą i odłożyć do lodówki na 30 minut. Foremkę o średnicy 20 cm wyłożoną papierem do pieczenia wylepić ciastem, ponakłuwać widelcem i upiec

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Ciasto ze śliwkami i kruszonką 195

dodawać stopniowo do ciasta. Ciasto wyłożyć na dno natłuszczonej i wysypanej bułką tartą tortownicy o śr. 25cm. Śliwki umyć,usunąć pestki i przepołowione owoce ułożyć na cieście, delikatnie je wciskając. Oprószyć cynamonem. Kruszonka:   100g masła(...)margaryny,  1 i 1/2 szklanki mąki,   3/4 szklanki cukru,  łyżeczka cukru waniliowego.  Wszystko wsypać do miski, palcami razem zagniatać, aż utworzy się kruszonka. Posypać wierzch ciasta. Piec około godziny w temp. 175-180st. Źródło:  Buduj smak

Z miłości do słodkości
Letnia drożdżówka 238

Z owocami prosto z ogródka Składniki zaczyn: 4 dkg drożdży 1/3 szklanki mleka 3 łyżki cukru 5 łyżek mąki ciasto: 60 dkg mąki 2 jaja 1/2

czarrna od kuchni
Ciasto kruche z budyniem i rabarbarem 4715

Ciasto kruche z budyniem i rabarbarem to klasyk wiosennych wypieków, którego nie może zabraknąć w sezonie na te czerwone i kwaśne łodygi. Ciasto charakteryzuje prostota wykonania

Smakołyki Bereniki
19. Jak śliwka w kompot: czyli wegańska tarta śliwkowo - jabłkowa 219

rwąc i sklejając kawałki (jeżeli nie jest silikonowa, należy ją natłuścić i obsypać delikatnie mąką) 6. Wysmarować spód ciasta powidłami śliwkowymi, wyłożyć podduszonymi jabłkami. 7. Z pozostałej ilości ciasta zrobić kruszonkę. 8. Piec 30-35 minut w 180 stopniach, termoobieg. Najlepiej smakuje polana syropem z agawy i z dodatkiem  bitej śmietany z mleka kokosowego.  Smacznego

Pland based fille
Jesienne ciasta 198

jabłkami i gruszkami       Szarlotka germańska     Cynamonowo - jabłkowy torcik   Najprostsze ciasto jabłkowe       Muffinki gruszkowe z cynamonową kruszonką       Wiewióreczka     Babcine ciasto ze śliwkami       Ciastka serowe z jabłkami

My simple kitchen
Jabłecznik z kruszonką 181

masy jajecznej dodawać stopniowo przesianą mąkę i mleko. Miksować na najniższych obrotach. 6. Gotową masę wylać na przygotowaną blachę. Rozłożyć wcześniej pokrojone jabłka i posypać kruszonką. 7. Ciasto wstawić do nagrzanego do 190 st. C piekarnika. (opcja dół do momentu całkowitego wyrośnięcia, po tym czasie zmienić na góra-dół i piec do tzw. suchego patyczka

A Ty Smakuj Mnie
Drożdżowy placek z ananasem 231

Blueberry Corner by "jagodzianka" Od dawna miałam chęć na drożdżowe ciasto z kruszonką. Chciałam żeby było wilgotne i lekkie zarazem, i żeby wyróżniało się … Przeczytaj cały artykuł Post Drożdżowy placek z ananasem pojawił się poraz pierwszy w My Blueberry Corner

My Blueberry Corner
Leśny mech - ciasto ze szpinakiem 384

 Widzieliście kiedyś zielone ciasto? Nie od barwnika, naturalnie! Musiałam spróbować.  Jak można wsadzić tyle zielska, którym straszą dzieci i nazwać to ciastem? A no

W kuchni bez szafek
Ciasto z twarogiem, malinami i płatkami owsianymi 247

krem. Formę natłuścić. Do formy wyłożyć 2/3 ciasta i równomiernie rozłożyć.Na wierzch wyłożyć masę twarogową. Wyrównać. Wyłożyć owoce (mrożonych nie trzeba rozmrażać). Lekko wcisnąć. Posypać resztą ciasta jak kruszonką. piec w temp. 180°C ok 40 min. Po upieczeniu i ostygnięciu można posypać cukrem pudrem. Najlepiej zrobić podwójną porcję. Składniki w przepisie są na małą, podłużną formę ewentualnie

kulinarnajamka.blogspot.com
Szarlotka "Putinka" - #jedzjabłka 210

lekko wysmarować masłem roślinnym (zawsze zostaje trochę w kubeczku i tyle wystarczy) lub innym tłuszczem i wykleić połową ciasta z lodówki. Na nim wyłożyć jabłka. Z zamrożonej połowy ciasta zrobić kruszonkę - wystarczy zetrzeć je na dużych oczkach. Piec na złoto. W piekarniku z termoobiegiem wystarczy 1 godzina i 15 minut w temperaturze 160 stopni Celsjusza. Szarlotka "Putinka

W SMAK