waniliowego Nadzienie: – dowolna marmolada lub powidła Z 1/3 szklanki śmietany, świeżych drożdży i cukru zrób rozczyn,zostaw w cieplym miejscu do wyrośnięcia. Masło,cukier,mąkę posiekaj dotąd, aż ciasto będzie przypominalo kruszonkę. Dodaj rozczyn, resztę śmietany, zagnieć ciasto. I zawiń ciasto w folię spożywczą, włóż do lodówki na całą noc. Kolejnego dnia wyjmij ciasto z lodówki i wyrób, rozwałkuj
Z Kuchni Do Kuchnimargaryny-łyżeczka proszku do pieczenia-aromat Krajankę twarogową kroimy w długie paski. Zalewamy syropem cukrowym. Z podanych składników na ciasto robimy kruszonkę.2/3 wykładamy na blaszkę ( 30 x 22 cm ) z papierem do pieczenia. Na kruszonkę wykładamy dżem. Następnie układamy połowę odsączonych z syropu pasków twarogowych
Maminek kulinarnyMiękką margarynę utrzeć z cukrem. Dodawać kolejno po jednym jajku na przemian z mąką. Na koniec dodać wiórki kokosowe. Krótko utrzeć do połączenia składników. Ciastem posypać wierzch ciasta tworząc kruszonkę. Piec około 40 minut w temp. 180st. Ostudzić i podawać oprószone cukrem pudrem. Źródło: Home-made food and not only
Z miłości do słodkościCiasto kroimy na pół.Pół ubitej śmietany wykładamy na nasączony placek. Na śmietanę wykładamy cząstki truskawek. Przykrywamy drugim nasączonym plackiem.Na górę ciasta wykładamy pozostałą bitą śmietanę.Z resztek ciasta- szykujemy "kruszonkę" .Posypujemy ją po górze bitej śmietany. Torcik gotowy :) Smacznego
Smaki Edytymiseczkach, zasypuję cukrem, aby nie były kwaśne po upieczeniu. 12 foremek do kruchych babeczek natłuszczam i oprószam mąką. Porcjami wielkości łyżki stołowej wylepiam je, zostawiając też kulkę ciasta na kruszonkę. Owoce dokładnie odcedzam (syrop pozostały świetnie smakuje rozrobiony z wodą), układam owoce, posypuję je łyżeczką cukru i przykrywam kruszonką. Przygotowane foremki z babeczkami układam na większej blaszce, wkładam
W kuchni Karmel-itkiPyszne kruche ciasto z pachnącą masą owocową i chrupiącą kruszonką. Truskawki i rabarbar pasują do siebie idealnie i nadają ciastu cudownego smaku. Przepis zaczerpnięty z tego bloga. Polecam wypróbować bo jest naprawdę pyszne. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ciasto : 400 g mąki 150 g cukru 200 g miękkiego masła lub margaryny 1 łyżeczka proszku do pieczenia 4 żółtka 2-3 łyżki gęstej(...)odstawić, aby odciekła Kruszonkę zrobić dodając do mąki miękkie masło, cukier oraz cukier wanilinowy. Całość wyrobić palcami, aż wszystkie składniki się połączą. Na podpieczone wcześniej ciasto nałożyć masę owocową i równo ją rozsmarować. Posypać kruszonką i ponownie wstawić do pieczenia, tym razem na ok. 40-45 min w temperaturze 180°C, aż kruszonka nabierze złotego koloru
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienialubię w połączeniu z lekkim i puszystym ciastem drożdżowym, które moim zdaniem idealnie pasuje do tej pory roku. Słodko-kwaśny smak rabarbaru w połączeniu z delikatnym, mięciutkim ciastem drożdżowym i waniliową chrupiącą kruszonką jest jak dla mnie obłędny. Napisz opinię Zapisz przepis Drukuj Czas przygotowania 20 min Czas gotowania 30 min Czas całkowity 50 min Czas przygotowania 20 min Czas(...)mieszamy, aż galaretka się rozpuści. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Kruszonka Mąkę, cukier i masło rozcieramy między palcami tak, aby powstała kruszonka. Tortownicę o wymiarach 26 cm wykładamy papierem do pieczenia. Masło rozpuszczamy. Połowę masła wylewamy na dno tortownicy. Wyrośnięte ciasto drożdżowe dzielimy na 12 równych części. Z każdej porcji ciasta formujemy płaski placuszek. Na środek nakładamy łyżkę nadzienia, zlepiamy dokładnie
Wędrówki po kuchnibrązowego cukru pół łyżeczki sody kilka kropel aromatu różanego 120g jogurtu greckiego light 30g roztopionego masła 40ml oleju 2 jajka 3 laski rabarbaru 3-5 łyżek cukru (wg uznania) Kruszonka: 50g brązowego cukru pół łyżeczki cynamonu 30 g zmielonych migdałów 1 łyżka płatków owsianych 2-3 łyżki roztopionego masła Przygotowanie: Rabarbar obieramy i kroimy w kostkę. Przekładamy do rondelka(...)składniki na kruszonkę łączymy ze sobą. Formę na muffinki wykładamy papilotkami. Wypełniamy papilotki ciastem do 1/3 wysokości. Nakładamy po łyżce musu rabarbarowego. Następnie zalewamy nadzienie pozostałym ciastem. Wierzch babeczek posypujemy przygotowaną wcześniej kruszonkę. Pieczemy w temperaturze 170 stopni w termoobieg przez około 25-30 minut
Mania Gotowania1szklanka o pojemności 250ml., 290g mąki pszennej - 2 szklanki, 190ml oleju - ok.3/4 szklanki, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, szczypta soli. Kruszonka: 150g masła niesolonego, 100g cukru, 1 czubata łyżeczka kakao, 140g mąki pszennej. Ponadto: 1kg śliwek, cukier puder. Przygotowanie: Ciasto: Żółtka oddzielić od białek. Do żółtek dodać łyżkę zimnej wody i roztrzepać widelcem. Białka ubić ze szczyptą soli, pod koniec(...)wylać ciasto, rozprowadzić równomiernie. Na cieście poukładać śliwki - wcześniej pousuwać z nich pestki i pokroić na cztery części. Kruszonka: Wszystkie składniki na kruszonkę razem zagnieść, porozcierać między palcami. Kruszonką posypać górę ciasta. Rozgrzać piekarnik do 180stopni C i piec 40-45minut - do tak zwanego suchego patyczka. Po upieczeniu odłożyć do ostygnięcia. Po ostygnięciu posypać cukrem pudrem. Smacznego
W kuchni u Monikimalinami. Ciasto może być przygotowane również z innymi owocami. Kruche ciasto pieczone było w środku nocy. Wyszło idealnie i bardzo nam smakowało. Coś w tym jest... Kiedy ciasto przygotowujemy bez okazji, tak na szybko, to zawsze wychodzi znakomicie. Jeśli pieczemy je na jakaś uroczystość to często się zdarza, że jednak coś będzie nie tak. U Was także(...)jednolita masę. Formujemy kulę. Przekładamy do woreczka i godzinę chłodzimy w lodówce. Blaszkę smarujemy tłuszczem. Schłodzonym ciastem wyklejamy formę. Owoce mieszamy z cukrami, mąką i wykładamy na ciasto. Następnie przygotowujemy kruszonkę. Wszystkie składniki dokładnie łączymy i posypujemy wierzch ciasta. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 stopni przez 35 minut
Pan i Pani Smith w kuchnipół godziny do zamrażalnika lub do lodówki, ale wtedy musi leżeć dłużej. Nam czasem zdarza się nie schładzać wcale (jedynie pozostawioną na kruszonkę część wysyłamy na lodowaty urlop do zamrażalki). Połową ciasta wylepiamy formę i nakłuwamy ją widelcem.Tak podziurawioną zawartość formy wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 15 minut - pieczemy z termoobiegiem góra-dół.Stale pilnujemy(...)temperaturę lub likwidujemy "wiatrak" zostawiając jedynie grzanie góra - dół.Po 15 minutach w kuchennym solarium (czyt. piekarniku)wyciągamy i schładzamy. W czasie pieczenia i chłodzenia 2 część ciasta (pozostawiona na kruszonkę) leżakuje w zamrażalce.No i mamy bazę do czarów! :)))) (Czas dalszego pieczenia zależy od dodatków i... lecimy "na oko")- czy polecamy? Zdecydowanie.Choć jak się tak teraz
Wypisz Wymalujmalinami i kajmakiem Drożdżowe brioszki z kajmakiem i jabłkami Drożdżowy kwiat z gruszkami i pomarańczą Drożdżówki z karmelizowanym rabarbarem i imbirową kruszonką Szwedzkie bułeczki cynamonowe Drożdżowe bułeczki ze śliwkami Drożdżowe ciasto z gruszkami i śliwkami Proporcje na formę o wymiarach 24 x 30 cm Czas przygotowania: 160 minut Składniki: 2 szklani mąki pszennej szczypta(...)układamy na nim owoce, lekko je dociskając, śliwki układamy wycięciem do góry. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 minut do wyrośnięcia. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Ciasto posypujemy cynamonem, kardamonem i kruszonką. Pieczemy około 30 minut
Kulinarne przygody Gatityłyżki rumu 3 białka Składniki na kruszonkę : szklanka mąki 1/2 szklanki cukru 2/5 kostki 250 g - masła lub margaryny 1/4 łyżeczki cynamonu Przygotowanie: Mąkę wymieszać z proszkiem, cukrem pudrem, dodać chłodną margarynę i posiekać nożem, dodać żółtka i śmietanę zagnieść szybko mokrymi rękoma W przepisie podano by schłodzić ciasto przez godzinę w lodówce, a ja rozwałkowałam ciasto, ułożyłam(...)foremce o wymiarach 25 x37 cm i takie trzymałam w lodówce przez godzinę Po tym czasie upiekłam przez 20 min. w temp. 180 stopni C.- ciasto po upieczeniu przestudziłam Zrobiłam kruszonkę z podanych składników 3 białka ubiłam na pianą z 1/2 szklanki cukru, dodałam migdały i rum, posmarowałam tym schłodzone ciasto Na wierzch masy migdałowej wyłożyłam umyte, osączone jagody
Proste Potrawymaślane ciasto pełne soczystych truskawek. Potrzebuje ciepła i czasu, a pięknie Ci wyrośnie i po upieczeniu rozpieści Twoje podniebienie… Spróbuj! A jak przygotować takie ciasto? Składniki (na tortownicę 24cm) 50g świeżych drożdży 200ml mleka 3,2% 2 żółtka + 1 jajko 100g cukru pudru 100g stopionego, przestudzonego masła 500g mąki pszennej (użyłam tortowej) 500g truskawek kruszonka ( 50g masła+2 łyżki(...)Zakładamy końcówkę z hakiem do wyrabiania ciasta i wyrabiamy. Ma być gęste, gładkie i puszyste. Ciasto przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i podsypanej lekko mąką, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Umyte truskawki kroimy na połówki lub grube plastry. Układamy na wierzchu wyrośniętego ciasta, lekko je wciskając. Przygotowujemy kruszonkę: na patelni stapiamy masło, dodajemy cukier
Raj dla Podniebieniawaniliowy 1. Z drożdży, jednej łyżki mąki oraz jednej łyżki cukru zrobić zaczyn i odstawić do podrośnięcia. 2. W tym czasie zagnieść kruszonkę i schować ja do zamrażalki. 3. Z wyrośniętego zaczynu i reszty składników zagnieść ciasto i odstawić je do podrośnięcia na około 30 minut. 4. Po tym czasie(...)jeszcze raz krótko zagnieść, a następnie przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić w ciepłe miejsce na 20 min do ponownego podrośnięcia. Przed włożeniem do pieca posypać kruszonką. Do tego ciasta możemy też dać owoce lub zostawić je w takiej postaci. Pieczemy w 200 stopniach przez 40 minut. Zajadamy z czym tylko dusza zapragnie np. szybką konfiturą z gruszek
Gotowanie...to proste !