ciasto z kruszonka - 4855 przepisów (strona:93/324)

Szalotka. Poznaj przepis na idealne ciasto z jabłkami! 125

Szarlotka to ciasto, które może być przygotowywane na wiele sposobów. Poznaj najlepsze z nich! Szarlotka to przepyszne ciasto – kruche lub półkruche – z jabłkami słodkich lub kwaśnych odmian najczęściej posypane kruszonką i podawane z lodami waniliowymi. Szarlotka, popularna dziś w wielu miejscach na świecie, ma długa historię. Nazwa ciasta wywodzi się od żeńskiego imienia Charlotta, które nosiła żona cara(...)popularna? Niewątpliwie wpływ ma na to jej niezwykły smak, a także to, że można ją przygotowywać na wiele sposobów. Choć tradycyjny wypiek zazwyczaj składa się z ciasta kruchego, musu jabłkowego i kruszonki, szarlotką nazywa się także wypieki z ciasta biszkoptowego z kawałkami owoców i, na przykład, posypane cukrem pudrem. Poza tym, szarlotka świetnie smakuje o każdej porze roku. Jest idealna

codojedzenia
Drożdżówka z budyniem i kruszonką. Pyszna i puszysta. 293

samo zrobić z pozostałymi dwoma. Ostawić ponownie do lekkiego wyrośnięcia. Kruszonka – do miski wsypać mąkę, cukier, cukier waniliowy, dodać miękkie masło. Za pomocą rąk ugnieść kruszonkę i rozsypać na górze ciasta. Nagrzać piekarnik do 200 c i piec drożdżówkę 35-40 minut. Wyjąć ciasto z piekarnika i zostawić, aż ostygnie. Drożdżówka pycha, polecam

Kuchnia Pokoleń
Proste ciasto drożdżowe z rabarbarem 134

drożdże, ciepłe mleko oraz olej i ponownie wymieszać. 3) Rózgę wymienić na łyżkę i cały czas mieszając, dodawać partiami przesianą mąkę oraz sól. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 3h. 4) Przygotować kruszonkę: do miski wsypać mąkę, cukier i dodać pokrojone w kostkę masło. Wszystko rozcierać palcami, aż powstaną grudki ciasta i odstawić do lodówki. 5) Kiedy(...)wyrośnie przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. 6) Rabarbar pokroić na małe kawałki i równomiernie poukładać na przygotowanym cieście (dobrze, żeby zostały puste przestrzenie, ciasto drożdżowe lubi oddychać), a wierzch posypać przygotowaną kruszonką i odstawić na kolejne 30 min. 7) Następnie piec 40 min., do suchego patyczka i zarumienia się kruszonki w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. 8) Upieczone

Fitsweet.me
DROŻDŻÓWKA Z CZERWONYMI OWOCAMI I KRUSZONKĄ 173

upływie tego czasu dodajemy pozostałe składniki. Wyrabiamy ciasto . Jeśli ciasto jest za mokre proponuję dodać mąki (stopniowo) . Wyrobione ciasto powinno być pulchne , elastyczne i gładkie . 3. Ciasto pozostawiamy w ciepłym miejscu na ok 30 min. 4. Owoce myjemy i osuszamy. 5. Składniki kruszonki łączymy ze sobą a następnie rozcieramy palcami. 6. Ciasto przekladmay do foremek lub jednej formy.usimh dokładnie rozprowadzić(...)żeby nie było pustych przestrzeni. 7.Owoce przekładamy na ciasto. 8. Owoce posypujemy kruszonką. 9. Pieczemy ok 40-45 min w 180 stopniach , góra dół bez termoobiegu. Studzimy lub nie ;) Smacznego

Gotowanie Patki
Drożdżówki z truskawkami i lukrowaną kruszonką migdałową 218

Ciasto drożdżowe „lubi” owoce, owoce „lubią” ciasto drożdżowe. ;) A kto nie lubi ciasta drożdżowego z owocami? Nie wiem czy znajdzie się ktoś taki. Drożdżówki z truskawkami i lukrowaną kruszonką migdałową – dla łasuchów… i nie tylko. Składniki na 12 drożdżówek: - 500g mąki luksusowej (typ 550) - 250ml mleka - 50g drobnego cukru do wypieków - 25g świeżych drożdży - 75g miękkiego masła - 1 płaska łyżeczka(...)cieple na 1,5 godziny. Kruszonkę miałam w zamrażarce, więc przełożyłam ją do lodówki. Jeżeli nie macie „w zapasie” przygotowujemy ją z przepisu na kruszonkę migdałową i wkładamy na godzinę do zamrażarki (będzie gotowa zanim ciasto drożdżowe wyrośnie). Wyrośnięte ciasto przebijamy pięścią, chwilę wyrabiamy i dzielimy na 12 porcji – formujemy kule (bułeczki), układamy na blaszce wyłożonej matą lub papierem

mojewypiekiinietylko
Ciasto drożdżowe z rabarbarem i truskawkami. 141

tylko rozpoczyna się sezon na rabarbar w moim domu obok kompotu zaczyna się regularnie pojawiać ciasto drożdżowe z owocami i kruszonką. Tym razem padło na rabarbar i truskawki. Ciasto wyszło idealnie puszyste i delikatne w smaku. Nie za słodkie, nie za kwaśne po prostu niebo w gębie. Składniki: Ciasto: 3 szklanki mąki pszennej 100 g cukru 250 ml mleka(...)mąkę. Ciasto wyrobić mikserem i odstawić na chwilkę w ciepłe miejsce. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, wylać do niego gęste ciasto i na wierzch ułożyć pokrojony w kawałki rabarbar i oczyszczone truskawki (ja pokroiłam je w plasterki). Składniki na kruszonkę wrzucić do miseczki i nie mieszając zbyt dokładnie porozcierać w palcach tak aby powstała kruszonka. Wysypać ją na owoce.Odstawi

Wielki apetyt
SZARLOTKA NA KRUCHYM ORKISZOWYM SPODZIE, OTULONA BEZOWĄ KOŁDERKĄ I OBSYPANA KRUSZONKĄ 374

Pyszna szarlotka na kruchym orkiszowym spodzie, otulona bezową kołderką i obsypana kruszonką, to idealne ciasto na jesienne dni. Zasmakowała u nas wszystkim, kruche ciasto wprost rozpływa się w ustach. Polecam wszystkim wielbicielom jabłeczników. Można do niej dodać również cynamon, ja nie dawałam bowiem nie wszystkim u mnie odpowiada ten smak. Piekłam na dużej blaszce o wym.  24x38cm(...)ziemniaczaną, na nie wykładamy masę bezową i całość obsypujemy schłodzoną kruszonką. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200*C i pieczemy na termoobiegu ok.10 minut, następnie temperaturę zmniejszamy do 180*C i dopiekamy ok.20-25 minut (również termoobieg), gdy zbytnio się rumieni można zmniejszyć pod koniec temp.do 160*C.Najlepiej przygotować ciasto dzień wcześniej, wówczas zdąży wszystko ładnie ściągnąć, no i ciasto będzie

Smaczne Zdrowe
Chałka z mąką żytnią i migdałową kruszonką 109

wyrośnięty zaczyn i wyrabiamy ciasto (najlepiej mikserem lub robotem kuchennym, używając haka do zagniatania ciasta przez co najmniej 3 minuty). Jeżeli ciasto za bardzo klei się do rąk, dodajemy odrobinę mąki. Ciasto przekładamy do natłuszczonej miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 1 godzinę, aż podwoi swoją objętość. W międzyczasie przygotowujemy kruszonkę. KRUSZONKA: Wszystkie składniki umieszczamy(...)Ciasto dzielimy na 3 części, z każdej formujemy wałek (długości około 45 cm) i przekładamy na blachę. Łączymy początki 3 wałków, splatamy je ze sobą jak warkocz, a końce warkocza zlepiamy i podwijamy pod spód chałki. Zaplecione ciasto przykrywamy ściereczką i pozostawiamy w ciepłym miejscu na około 30 minut. 4. Wierzch chałki smarujemy roztrzepanym jajkiem za pomocą pędzelka. Posypujemy kruszonką

Be Fit Be Strong
Ciasto drożdżowe bez wyrastania 179

pokroić, truskawki odszypułkować i umyć, odstawić do odsączenia. Składniki na kruszonkę wymieszać dokładnie, żeby powstały grudki. Do miski wkruszyć drożdże, wlać ciepłe mleko i wymieszać. Dodać szczyptę soli, cukier, jajka i rozkłócić trzepaczką. Dodać mąkę i olej i połączyć wszystko w jednolitą masę. Ja robiłam to rękami, bo ciasto jest zwarte. Ciasto(...)włożyć do formy (u mnie 20×20 cm, dlatego jest stosunkowo wysokie) wyłożonej papierem do pieczenia. Do truskawek dodać cukier i mąkę ziemniaczaną, wymieszać dokładnie, ułożyć na cieście, wszystko posypać kruszonką. Piec około 40 minut w temp. 175 stopni Smacznego function load(url, callback) { var xhr; if(typeof XMLHttpRequest !== 'undefined') xhr = new XMLHttpRequest(); else { var versions = ['MSXML2.XmlHttp.5.0', 'MSXML2.XmlHttp

dom-agi.pl
Drożdżowe ciasto rabarbarowe z kruszonką 159

Wojciech piecze według przepisu swojej Mamy :D SKŁADNIKI ciasto: 3 jajek 2,5 szklanki mąki pół szklanki cukru 50g drożdży pół szklanki oleju pół szklanki mleka 1 cukier waniliowy szczypta soli 4 laski rabarbaru kruszonka:  2 łyżki(...)mąki, 1 łyżka cukru, 1 łyżki masła Wszystkie składniki na ciasto umieścić w dużej misce i pozostawić na 3 godziny (nie mieszać, nie dotykać).  W czasie postoju ciasta należy wykonać kruszonkę. Do przesianej mąki z cukrem dodać miękkie masło. Wszystko dobrze ugnieść i pozostawić w lodówce. Po odczekaniu tych długich 3 godzin delikatnie zmiksować, dodać rabarbar. Po 5 minutach

MarciochaKucharzy
Chałka z kruszonką 160

chałki: ciasto: 4 szklanki mąki tortowej 50 gram drożdży 2 jajka 6 łyżek cukru 1 szklanka mleka 100 gram masła szczypta soli kruszonka: 100 gram mąki 50 gram cukru 50 gram masła Przygotowanie: ciasto: 1/2 szklanki mleka lekko podgrzewamy i rozpuszczamy w nim drożdże,  mieszamy z 1 łyżką cukru i 1 łyżką mąki, pozostawiamy do wyrośnięcia w ciepłym miejscu(...)bladej masy jajecznej. Mąkę przesiewamy w dużą miskę, mieszamy z solą. Dodajemy rozczyn, ubite jajka i mleko  z masłem. Wyrabiamy dokładnie. Wyrobione ciasto pozostawiamy w ciepłym miejscu,  aż podwoi swoją objętość, minimum 1 h. kruszonka:  masło ucieramy z cukrem i mąką, aż powstaną charakterystyczne grudki.  Jeżeli nie chce nam wyjść idealna kruszonka, masę wkładamy do lodówki

Życie zaczyna się w kuchni
Ciasto "Styropian" 180

się nazwa tego ciasta, ale wiem że jest pyszne, łatwo je zrobić i sprawdzi się na spotkaniu w większym gronie. To wszystko przetestowałam osobiście i mogę Wam szczerze polecić ten oszukany sernik bez dodatku sera za to z dodatkiem wiórków kokosowych i kruchego ciasta :) Składniki na blachę o wym. 22x33 cm: (Inspiracja: " Smaczny kąsek ") Kruche ciasto:  450 g mąki(...)śmietankowy (bez cukru) ok. 180-200 g wiórek kokosowych 1 łyżeczka proszku do pieczenia   Wszystkie składniki na ciasto wrzucić do miski, wyrobić rękoma na kruszonkę, a z kruszonki wyrobić gładkie ciasto. Ciasto podzielić na dwie równe części, zawinąć w folię i odłożyć do lodówki na ok. 30 minut.   Białka ze szczyptą soli ubić na sztywno, odstawić. Do dużej

Simply Food
Śliwki pieczone z kruszonką orzechową 144

pestki. Przekładam no naczynia żaroodpornego kładąc skórką w dół. Na każdej śliwce umieszczam odrobinę miodu. Do miski przekładam wszystkie składniki na kruszonkę. Najpierw siekam masło, a następnie zagniatam ciasto ręką. Gotową kruszonkę kruszę na śliwki. Formę przekładam do nagrzanego piekarnika. Temperatura piekarnika : 180 °C Czas pieczenia: około 20-25 minut

Kuchnia co dnia
Rabarbarowe Ciasto Barbary :) 171

cukier i całość mieszamy trzepaczką.  Taki zaczyn łączymy z gotującym się mlekiem i mieszamy do momentu zgęstnienia.  Rabarbar zalewamy gorącym budyniem. Wyjmujemy z zamrażalnika pozostałą część ciasta i robimy kruszonkę, ścierając je na grubych oczkach tarki. Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około godzinę. Przed podaniem ciasto możemy posypać cukrem pudrem. Smacznego

Taste Therapy
Szarlotka w cieście kruszonkowym 165

nasmarować margaryną.Dno formy wysypać równomiernie połową kruszonki, na nią wyłożyć wystudzoną masę jabłkową, a na nią wysypać resztę kruszonki. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec w temp. 180 stopni C, ok. 60 min.Po wyjęciu pozostawić ciasto do wystudzenia

Mix smaku