ciasto z kruszonka - 4855 przepisów (strona:99/324)

Kruche ciasto z owocami i lekką budyniową pianką 147

Bardzo kruche i delikatne ciasto, jak dla mnie hit sezonu! W oryginalnym przepisie z malinami, u mnie z mrożonymi malinami, truskawkami i czarną porzeczką, akurat miałam, chciałam wykorzystać, następnym razem obiecuję świeże i mocno sezonowe! Ciasto kruche z owocami i budyniową pianką, która smakuje jak lekkie pyszne ptasie mleczko, jest wyśmienite, przygotowałam je na Dzień Matki(...)kruche ciasto: 2,5 szklanki mąki pszennej (może być również mąka krupczatka) 250 g zimnego masła (lub margaryny, ja jednak jej nie stosuję) 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki cukru pudru 5 żółtek Mąkę i proszek do pieczenia przesiałam do miski, dodałam zimne masło, posiekałam szybko nożem do momentu, w którym ciasto będzie przypominać kruszonkę. Następnie dodałam żółtka, cukier

Zasmakuj Kuchni
Szarlotka (zdrowsza wersja) / Apple Pie (healthy version) 137

tarce, dodajemy cynamon i laskę wanilii (ilość zależna od gustu). Jabłek nie gotujemy. Przygotowane jabłka układamy na kruchym spodzie. Wyjmujemy ciasto z lodówki i ścieramy na tarce robiąc kruszonkę (można też ciasto rozwałkować i przykryć nim jabłka). Ciasto wkładamy do rozgrzanego piekarnika (180 stopni) i pieczemy 50 minut. Po ostudzeniu posypujemy cukrem pudrem.   Życzę smacznego! ***** First, we make shortcrust

Projekty ze smakiem
Kostka karmelowa z czekolada i pistacjami czy poWeekendowe Lakocie odc.143 136

śmietany 36 % czekoladowa polewa: 300 g dobrej gorzkiej czekolady 30 g masła Piekarnik nagrzewamy do 180 st.C. Foremkę o wielkości 20 na 30 cm smarujemy masłem. Składniki ciasto zagniatamy na kruszonkę a następnie dolewając zimnej wody na zwarte ciasto. Ciastem wylepiamy foremkę. Nakłuwamy ciasto widelcem i pieczemy na lekko rumiany kolor ok 20 minut. Pozostawiamy w foremce do ostygnięcia

Dzieje kuchennej Wiewióry
Rogaliki z makiem i kruszonką 148

takie dwa rogaliki to ciągle było mało. Teraz wystarczy pół, a następnym razem drugie pół. Zostawiam więc dziś na blogu rogaliki z makiem i kruszonką. Były przepyszne. Pewnie dlatego, że z makiem :) Składniki na ciasto drożdżowe: na ok. 12 mniejszych lub 18 większych rogali     250 ml mleka     40 g świeżych drożdży(...)Przygotowanie: Masło rozcieramy palcami w misce razem z mąką i cukrem, aż powstanie sypka kruszonka. Kruszonką posypujemy rogale przed pieczeniem.      Ostatnie weekendy to dom pełen gości. A jak gość w dom, to jedzenia nie może zabraknąć :) Były wspólne pizze, sushi, ciasto marchewkowe i tiramisu. Było głośno, wesoło i tak zwyczajnie dobrze. Na drugi dzień odkryłam, że rogaliki

bistro mama
Drożdżówki z karmelizowanym rabarbarem i imbirową kruszonką 202

Moje wypieki Na blogu znajdziecie również inne słodkie rabarbarowe propozycje: jogurtowe ciasto z rabarbarem, kruche ciasto rabarbarowe i  lekkie ciasto jogurtowe z rabarbarem. Drożdżówki z karmelizowanym rabarbarem i imbirową kruszonką Składniki: 460 - 480 g mąki pszennej 250 ml mleka 1 jajko 75 g roztopionego masła 68 g cukru   25 g świeżych drożdży(...)łyżki wody lub cytryny 4 łodyżki rabarbaru Kruszonka: 3 łyżki maki pszennej 1,5 łyżki cukru 1,5 łyżki roztopionego masła 1 łyżeczka suszonego imbiru Wykonanie: Drożdże rozkruszamy w misce, dodajemy do nich wystudzone masło, ciepłe mleko i jajko. Mieszamy, następnie dodajemy cukier i mąkę. Wszystko wyrabiamy na gładkie elastyczne ciasto, które nie klei się do rąk. Ciasto wkładamy

Kulinarne przygody Gatity
Jeżynowo czyli wypiek po raz pierwszy 108

użyłam okrągłej do tarty). Ciasto posypuję kaszką manną, aby sok z owoców nie wsiąknął za bardzo w ciasto. Wykładam owoce. Dobrze, jeśli zakrywają całość ciasta - u mnie było ich niestety trochę mniej. Przygotowuję następnie kruszonkę- mieszam szybko wszystkie składniki, robię z nich kulę i... nie nie, wcale nie ścieram na tarce, tylko rwę na malutkie kawałki ;-)  Optymalnie, gdy jest(...)dużo kruszonki, z podanych proporcji wychodzi jej symboliczna ilość, radzę więc zrobić 1,5 porcji kruszonki - i powinno być idealnie! Piekę w 170'C (termoobieg) przez ok. 45 minut. I co wychodzi? Smaczne, kruche ciasto, w sam raz do popołudniowej kawki lub herbatki, idealne na niespodziewaną wizytę, z racji tego, iż jest bardzo szybkie w przygotowaniu. Szybkie w przygotowaniu

Wielopokoleniowo
Proste ciasto ze śliwkami i kruszonką orzechową z nutą magicznej przyprawy 159

anyżu gwiazdkowego. Kupiłam tą przyprawę w Akademii Kurta Schellera . Dodała ciastu niepowtarzalnego aromatu... Także... Do dzieła! Składniki: 1 szklanka = 250 ml 200 g masła 1/2 szklanki cukru 2 jaja 1 szklanka mąki szczypta soli 4 łyżki mleka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki przyprawy 6 śliwek Kruszonka orzechowa: 1/2 szklanki mąki 4 łyżki cukru 50 g zimnego masła duża(...)dodajemy przyprawę i sól. Formę na tartę (28 cm) smarujemy tłuszczem i oprószamy mąką. Wykładamy ciasto z misy. Pokrojone na połówki śliwki kładziemy skórką do dołu na ciasto. Wszystkie składniki na kruszonkę wyrobić - rozcierać między palcami. Posypujemy ciasto i wkładamy do piekarnika. Smacznego! :) ~Moni

Gotowanie, czyli hobby dla każdego
Bułeczki drożdżowe z dżemem i truskawkami. 203

około 60 minut. W tym czasie przygotowujemy kruszonkę. W misce mieszamy cukier i mąkę, masło rozpuszczamy i gorącym zalewamy mąkę z cukrem, energicznie mieszamy, aż powstanie kruszonka.      Po godzinie ciasto powinno podwoić swoją objętość, gdy to nastąpi przekładamy je na stolnicę i dzielimy na 12 równych części. Z każdej porcji ciasta formujemy wałeczek o długości około(...)łyżeczki dżemu i dużą truskawkę.  Wierzch każdej drożdżówki smarujemy roztrzepanym żółtkiem, posypujemy kruszonką i wstawiamy do gorącego piekarnika. Pieczemy do zarumienienia, czyli jakieś 15-20 minut. Po upieczemy posypujemy cukrem pudrem lub dekorujemy strużkami lukru. Gotowe!      Jeśli macie problem ze zrobieniem ciasta drożdżowego polecam  ten artykuł

Rozpustne gotowanie
Pyszne ciasto ze śliwkami i migdałową kruszonką. 130

Witajcie:) zapraszam dzisiaj na pyszne ciasto ze śliwkami i migdałową kruszonką. Łatwe w przygotowaniu i szybko znika z talerzyków :) Składniki: 5 jajek 1 szklanka cukru 3 szklanki maki typ 550 1 cukier waniliowy 1/2 szklanki oleju 2 łyżeczki proszku do pieczenia 200 g kwaśnej śmietany około 1 do 1 i 1/2 kg śliwek węgierek kruszonka: 200 g mąki 1 cukier(...)Ciasto oprószamy mąką i układamy na nim śliwki brzuszkiem do dołu.  Z mąki masła, cukru, cukru waniliowego,żółtek, zmielonych migdałów i szczypty proszku do pieczenia zagniatamy kruszonkę i posypujemy nią śliwki. Ciasto pieczemy w temperaturze 180 stopni około 45/50 minut do suchego patyczka.Po upieczeniu ciasto można oprószyć delikatnie cukrem pudrem. Smacznego

Sama słodycz i szczypta chili
ciasto drożdżowe owocowo-serowe z kruszonką... 119

mąkę, sól, cukier, aromat waniliowy, jajka i hakiem robota wyrabiać z 6 minut ciasto wlać stopiony, letni tłuszcz i wyrabiać jeszcze z 5 minut PRZED WYRASTANIEM połowę ciasta włożyć do worka foliowego i zamrozić (po odmrożeniu krótko wyrobić i zostawić do wyrośnięcia i upiec), resztę ciasta nakryć ściereczką i do wyrośnięcia na około 1-1,5 godziny mus jabłkowy(...)cukrem cytrynowym i cukrem pudrem, twaróg posypać cynamonem z podanych składników zrobić kruszonkę i rozsypać na cieście, piec w nagrzanym piekarniku na 180C, grzanie góra/dół około 50 minut, ciasto dobrze wystudzić w formie - ciasto jest pysznie smaczne, aromatyczne, nie za słodkie, kruszonka jest chrupiąca..........SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Drożdżówka z rabarbarem i kruszonką 183

Już pojawił się rabarbar, więc trzeba obowiązkowo zrobić jakieś wypieki. W pierwszej kolejności pyszna domowa drożdżówka ze sporą ilością rabarbaru i maślaną kruszonką. Zapach jaki roznosi się przy pieczeniu drożdżówki bezcenny. Składniki: Ciasto drożdżowe: 3 szkl mąki pszennej typ 500 Młyn Kopytowa 3/4 szkl cukru 4 żółtka 2/3 szkl mleka 50 g drożdży świeżych 130 g masła sól szczypta(...)minut. Misę z ciastem przykryć folią spożywczą i odłożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Blachę o wymiarach 33*23 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Rozłożyć równomiernie wyrośnięte ciasto, rabarbar i posypać kruszonką. Piec w 180 stopniach około 45-50 minut do suchego patyczka. Kruszonka: Wszystkie składniki wyrobić między palcami na kruszonkę

Ala piecze i gotuje
Ciasto ze śliwkami i budyniem / Plum and Pudding Shortcake 82

Ciasto ze śliwkami i budyniem Kruche ciasto ze śliwkami i budyniem to łatwy przepis na pyszny, jesienny wypiek. Ciasto śliwkowe na kruchym cieście zawsze się udaje, to najlepszy deser bez miksera w sezonie na śliwki. Półkruche ciasto ze śliwkami i budyniem jest bardzo proste w przygotowaniu. Kruchy spód można przygotować dzień wcześniej - długo chłodzone ciasto ma najlepszą strukturę i smakuje(...)zamrozić. Jeśli bardzo Wam się spieszy, warto włożyć nasze półkruche ciasto do zamrażarki na 5-10 minut - to duża oszczędność czasu:) Najszybciej przygotować takie ciasto w robocie kuchennym.  Zobaczcie, jak łatwo przygotować ciasto ze śliwkami i budyniem na poniższym filmie : Kliknij tu, by subskrybować mój kanał na Youtube Ciasto ze śliwkami na kruchym spodzie możecie przygotować z budyniem waniliowym

Lekcje w kuchni
Szarlotka z bezą i kruszonką. 88

Szarlotka z bezą i kruszonką. Kawałeczki jabłek , kruchy spód, przepyszna beza i kruszonka, tym cudownym ciastem możemy się delektować i powrócić do lat słodkiego i beztroskiego dzieciństwa. Nasze domowe ciasto z jabłkami z pewnością okaże się najlepszym domowym ciasto z jabłkami. Ciasto wypełnione pysznym jabłkowym nadzieniem z dodatkiem delikatnej bezy . Ta szarlotka jest esencją prostoty. Jabłko jest bogate w takie(...)Spód ciasta podpiekamy w piekarniku nagrzanym do 180°C i pieczemy przez 15 minut. Wyciągamy spód i kładziemy jabłka, następnie bezę a na wierzch ścieramy na tarce ciasto z zamrażarki. Ciasto pieczemy przez 45 minut w 180°C. Ta pyszna domowa szarlotka daje nam prawo do przechwalania się „zrobiłam to sama od podstaw”, a jednocześnie wykonanie tego ciasta z jabłkami

Zdrowy Styl Joanny

Proponowane wyszukiwania