Ciasto jest bardzo delikatne, masa dużo rzadsza niż na innych mąkach, a kruszonka...mmm... cudownie chrupiąca. Choćby i dla smaku tej cudnie chrupiącej, maślanej kruszonki warto sięgnąć po ten przepis w wersji na krupczatce. Samo ciasto wręcz rozpływa się w ustach. Ja piekłam swoje ciasto w dość dużej blaszce, o wym.37,5x 24,5cm , wolimy ciasta niższe, ale można oczywiście(...)masła, pokrojonego na mniejsze kawałki - ok.1/3 -1/2 szklanki cukru trzcinowego (u mnie gruby) Wszystkie składniki kruszonki umieścić w misie miksera i przy pomocy haka zagnieść kruche ciasto. Można również zagnieść kruszonkę ręcznie. Gotową kruszonkę odstawić na czas przygotowania ciasta. W misie miksera utrzeć żółtka razem z cukrem trzcinowym, szczyptą soli i rozkruszonymi drożdżami na puszystą, gładką masę. W rondelku
Smaczne Zdrowepuszka masy makowej słodkiej 6 białek 4 żółtka 10 dag margaryny 4 łyżki mąki 1 duże jabłko Rodzynki, orzechy, skórka pomarańczowa Kruszonka ½ szklanki cukru ½ kostki margaryny 1 1/3 szklanki mąki Z podanych składników na kruche ciasto szybko zarobić ciasto, wstawić do lodówki na godzinę, potem rozwałkować i wyłożyć dno blaszki. Białka ubić na sztywno. Z margaryny i mąki zrobić zasmażkę(...)którą dodać do masy makowej razem z bakaliami oraz jabłkiem pokrojonym w drobna kostkę. Na końcu dodać białka i delikatnie wymieszać z masą makową. Masę wykląć na kruche ciasto. Wyrobić kruszonkę i posypać nią ciasto. Makowiec piec przez ok. 50 minut w 170 stopniach. Można polukrować
Jadło i czytadłoPyszne, puszyste ciasto z truskawkami i kruszonką. Niezwykle proste, w smaku lekko przypomina ciasto drożdżowe. Truskawki wspaniale się komponują z ciastem a dodatek kruszonki sprawia, że ciężko mu się oprzeć :) SKŁADNIKI: (forma ok 23x33 cm) 2 jajka 1 szkl cukru 1 szkl maślanki 1/2 szkl oleju 2,5 szkl mąki 3 łyżeczki proszku do pieczenia Kruszonka: 6 łyżek masła(...)mąkę i zmiksować tylko do połączenia składników. 4. Do ciasta wsypać mąkę i proszek do pieczenia, wymieszać łyżką. 5. Białka ubić, wymieszać delikatnie z ciastem. Całość przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia i posypać kruszonką. Piec ok 40 minut
Kto ugości moich gości?serową, w taki sposób, by pozostawić ok. 0,5 cm między brzegiem ciasta a blaszką. Na ser wykładamy owoce, ja układam je w 3 rzędach w różnych kierunkach. Ciasto posypujemy kruszonką. Ponownie przykrywamy je ściereczką i pozostawiamy na ok. 10-15 minut do wyrośnięcia. Pieczenie: Temperatura - 180ºC Czas - 30 minut Jeśli zdołacie wytrzymać, to pozwólcie mu wystygnąć, ja zazwyczaj(...)pierwszy kawałek, gdy ciacho jest jeszcze ciepłe, co zawsze kończy się małym poparzeniem. ;) Ciasto jest bardzo smakowite, pierzynka serowa, tak jak i kruszonka nie jest przesadnie słodka, dzięki czemu ciasto to nie jeden wielki ulepek. Owoce dodają kwaskowatego akcentu równoważąc słodycz ciasta. Placek owinięty folią spożywczą i ściereczką naprawdę długo zachowuje swoją świeżość. Idealne na drugie śniadanie
Cooking Monsterkruszonkę włożyć do miski i ucierać palcami, aż masa stanie się podobna do okruszków. Wyrośnięte ciasto przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Na ciasto wysypać pokrojony rabarbar i posypać kruszonką. Piec 30 minut w w temperaturze 150 stopni a następnie ok. 20 minut w temp. 180 stopni. Wykonanie w Thermomixie: Kruszonka: Do naczynia miksującego wsypać: mąkę, cukier(...)miejsce na ok. godzinę. W czasie gdy ciasto rośnie umyć i pokroić rabarbar. Wyrośnięte ciasto przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Na ciasto wysypać pokrojony rabarbar i posypać kruszonką. Piec 30 minut w w temperaturze 150 stopni a następnie ok. 20 minut w temp. 180 stopni
Mania Wypiekaniastarego kajetu mojej Mamy, lekko zmodyfikowany do rodzaju użytej mąki. Dodaję także zawsze warstwę kruszonki, bowiem jesteśmy bardzo kruszonkowi ... ;-) Mimo iż całe ciacho, to jedna wielka kruszonka, to ta góra jednak najlepsza... ;-) Ciasto każdego dnia smakuje inaczej, od razu jest mega chrupiące, po kilku dniach staje się wilgotne i przepyszne, więc nic tylko piec i delektować się ... ;-) Piekłam w ciemnej(...)sztywno, a następnie dodajemy po łyżce cukier trzcinowy i cały czas ubijamy Masa powinna wyjść bardzo gęsta. Taką masę rozsmarowujemy na cieście. Wyjmujemy z lodówki przygotowaną wcześniej kruszonkę i obsypujemy nią ciasto. Blaszkę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200*C i pieczemy ok.35 minut na programie góra-dół, bez termoobiegu, lub 25-30 z termoobiegiem. Wystudzone ciasto można delikatnie polukrować
Smaczne ZdroweUwielbiam to wiosenne ciacho:) Czekam na nie z niecierpliwością cały rok. Ciasto z rabarbarem, bezą i kruszonką SKŁADNIKI: Ciasto: 3 szkl. mąki pszennej 1/2 szkl. cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 5 żółtek 200 g masła 2-3 łyżki śmietan Beza: 3-4 białka 100 g cukru(...)łodygi rabarbaru 2 łyżki cukru Mąkę wymieszać z cukrem, proszkiem do pieczenia, dodać masło i posiekać nożem lub rozetrzeć zimnymi palcami na kruszonkę. Dodać żółtka, śmietanę i szybko zagnieść jednolite ciasto. Włożyć do lodówki na ok. 30 minut. 1/2 część przygotowanego ciasta, wylepić dno foremki o wymiarach i nakłuć widelcem. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury
MarciochaKucharzyciastem drożdżowym i jakimś smakowitym dżemem, do tego owocowa herbatka albo mleko. Mniam! :) Jadacie słodkie śniadania? Czy raczej jesteście z tych mięsożernych jak mój eM? Zapraszam na ciasto drożdżowe z kruszonką - mój przepis podstawowy :) "Składniki:1/2 szklanki ciepłego mleka (125 ml)40 g drożdży200 g masła1 szklanka cukru pudru2 żółtkajajko3 szklanki (300ml) mąkiew. 3 łyżki suszonych wiśni, 1 łyżka zmielonej(...)pomarańczową a następnie ponownie wyrabiamy.Gotowe ciasto przekładamy do podłużnej formy keksowej wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy do podwojenia objętości ciasta.W tym czasie z podanych składników przygotowujemy kruszonkę - wyrabiamy opuszkami palców.Gdy ciasto podwoi swoją objętość posypujemy bogato kruszonką i wstawiamy do nagrzanego do 160`C piekarnika na około 60 minut.Studzimy na kratce. Podajemy z dżemem i mlekiem <3Smacznego
Słodkie Przyjemnościjest gęste i ma bardziej wyrazisty smak w porównaniu do puree przyrządzonego z gotowanej dyni. Do dzisiejszego dyniowego ciasta wykorzystałam surową dynię. Dodałam porcję ananasa. Zrobiłam również orzechową kruszonkę tosca . Ciasto dyniowo ananasowe z orzechową kruszonką tosca Składniki: prostokątna foremka 18 cm x 25 cm 200 g pszennej mąki 150 g cukru 1 łyżeczka waniliowej pasty lub ekstraktu 1 łyżeczka(...)jedną całość za pomocą łyżki lub szpatułki. Przełóż masę do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Przygotuj kruszonkę tosca. W rondelku rozpuść masło, po czym dodaj mąkę wymieszaną z cukrem i śmietankę. Zagotuj, dodaj orzechy i część kokosowych chipsów. Rozprowadź tosca na powierzchni ciasta. Posyp resztą kokosowych chipsów. Wstaw ciasto do nagrzanego piekarnika i piecz przez około 40 minut
codojedzeniacukru * - 4 łyżeczki proszku do pieczenia - 8 łyżek wiórków kokosowych - esencja migdałowa Dodatkowo: - 12 dużych, dojrzałych śliwek - 8 łyżek wiórków kokosoweych - 4 do posypania ciasta przed ułożeniem owoców i 4 do posypania na wierzch kruszonki - kruszonka ( przepis na blogu ) - cukier puder * szklanka – u mnie metalowa miarka o pojemności 250 ml Umyte śliwki pozbawiamy pestek i kroimy na ćwiartki. Łączymy składniki(...)się połączą. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto wlewamy do formy, równamy powierzchnię, posypujemy 4 łyżkami wiórków kokosowych (dzięki temu śliwki nie „utoną”). Układamy na cieście ćwiartki śliwek – skórką do dołu, posypujemy przygotowaną kruszonką. Kruszonkę również posypujemy pozostałymi 4 łyżkami wiórków kokosowych. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175° C i pieczemy przez 1 godzinę i 25 minut (jeżeli ciasto
mojewypiekiinietylkoSezon rabarbarowy uważam za rozpoczęty:) Mój rabarbar jest już coraz ładniejszy:) Zawsze obowiązkowym pierwszym ciastem z rabarbarem jest drożdżówka z przepisu mojej babci:) Od innych, tradycyjnych drożdżówek wyróżnia ją przepyszna kokosowa, kruszonka... Oczywiście można użyć dowolnych owoców, jednak my najbardziej lubimy wersję z rabarbarem. Przepis jest na dużą porcję, użyłam blaszki o wym.37x42cm. Ciasto:100g świeżych drożdży, 1i1/2 szkl. mleka(...)ciepłą wodą. Odstawić na 1/2 godz. do wyrośnięcia. Następnie wyłożyć na natłuszczoną blaszkę o wym. 37x42cm. Rabarbar obrać, umyć, pokroić w kostkę i osuszyć na durszlaku. Wyłożyć na ciasto, lekko docisnąć.Kruszonka:250 g margaryny, 200g cukru, czubata szkl. mąki pszennej, 50g wiórków kokosowych.Składniki połączyć, palcami zagnieść kruszonkę, posypać nią ciasto. Piec ok. godz. w temp. 180st. Przed podaniem
Z miłości do słodkościmałym ogniu, ciągle mieszając, aż do uzyskania gęstej, jednolitej masy, przypominającej budyń. Odstawiam do przestudzenia. Foremki na muffinki pokrywam cienką warstwą oleju roślinnego. 1/4 ciasta zostawiam na kruszonkę. Z ciasta odrywam kulki wielkości pomiędzy piłeczką pingpongową a orzechem włoskim w skorupce. Rozwałkowuję i następnie wylepiam zagłębienia. Przykrywam każdy spodek kawałkiem folii aluminiowej, uprzednio nakłuwszy dokładnie ciasto widelcem, a na folię
W kuchni Karmel-itkiPolecam pyszny serniczek z brzoskwiniami i bezą na kruchym cieście z kruszonką. Jest bardzo podobny do tego z kruszonką i owocami , ciasto jest jasne i mamy jeszcze dodatkowo bezę. składniki: kruche ciasto 250 g masla 2 łyżki cukru pudru 5 żółtek 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 szklanki mąki, użyłam typ 500 Młyn Kopytowa masa serowa 1kg seraz
Monia miesza i gotujecukrem na puch-ok. 7 minut. Dodać skórkę z cytryny oraz kolejno dodawać jajka. Dodać serek oraz sproszkowany budyń. Masę rozsmarować na musie. Resztę porzeczek posiekać pozostałym ciastem, tworząc kruszonkę. Posypać wierzch ciasta. Piec ok. 45min w temp. 190st. Ostudzić, udekorować stopioną czekoladą
Z miłości do słodkościSezon truskawkowy rozpoczynam rozpływającym się w ustach ciastem z chrupiącą kruszonką, podobne ciasto robię z jabłkami i zawsze szybko znika i to samo stało się z tą wersją :)Składniki:- 3 szklanki mąki tortowej- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia- 1 margaryna- 5 jajek- 1 szklanka cukru- 1 kg truskawek- 1 opakowanie galaretki truskawkowejPrzygotowanie:Mąkę przesiewamy
Zainspirowana w kuchni