Dziś wypiek, który bardzo często gości w moim domu. Najczęściej jest to jednak wielka blacha z dodatkiem owoców, a dziś w formie babki z kruszonką. Takie suche ciasto drożdżowe smakuje nawet po kilku dniach posmarowane masłem i podane(...)szklanką ciepłego mleka. Przepis jest na dwie małe babki, ale są one tak dobre i tak szybko znikają, że nie opłaca się robić tylko jednej. Babka drożdżowa z kruszonką Składniki: Ciasto: 50 g świeżych drożdży 3 jajka 120 ml oleju 0,5 szklanki cukru 0,5 szklanki mleka 2,5 szklanki mąki Kruszonka: 1 łyżka masła 1 łyżka cukru
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiCiasto wyszło po prostu extra. Mięciutkie, lekkie, zdrowe i błyskawiczne w wykonaniu. Zdrowo naprawdę nie znaczy niesmacznie. Ps. Jeśli komuś bardziej zależy na ograniczeniu kalorii może zrezygnować z kruszonki. Dietetyczne ciasto ze śliwkami i zarodkami pszennymi Składniki: · 4 jajka · 3/4 szklanki brązowego cukru(...)ściśle śliwki. Na wierzch wyłożyć migdały z miodem. Przygotować kruszonkę. Masło roztopić w rondelku. Dodać cukier oraz mąkę. Dokładnie wymieszać. Jeśli kruszonka będzie zbyt mokra dosypać mąki. Kruszonką posypać wierzch ciasta. Piec około 40min w 180 stopniach
Mania Gotowaniaciasto przypomina mi wakacje u babci, słodki z mega ilością kruszonki z kwaśnym rabarbarem, mam do niego ogromny sentyment, czasami zmieniam tylko nadzienie na truskawki, porzeczki czy maliny, z kubkiem zimnego mleka czy kakao smakuje obłędnie….wracają wspomnienia! Nie ma chyba bardziej prostszego ciasta…. Składniki: Blacha 42/29 cm Ciasto drożdżowe: ½ kg mąki pszennej typ 500 10 g suchych drożdży(...)kroję na kawałki rabarbar i przygotowuję kruszonkę: Do miski wsypuję mąkę, mieszam z cukrem i otartą skórką z cytryny, dodaję wiórki zimnego masła, zagniatam palcami aż powstanie sypka kruszonka. Wyrośnięte ciasto, wykładam do natłuszczonej masłem blachy, dociskam lekko do formy, posypuję pokrojonym rabarbarem oraz płatkami migdałowymi i grubo kruszonką, odstawiam ponownie w ciepłe miejsce na 15 minut aby ciasto znów
Wanilia i KardamonCiasto dyniowe z kremowym nadzieniem to ciasto, które będziecie powtarzać kilkukrotnie w najbliższych tygodniach, gwarantuję! Jest idealnie wilgotne, nie za słodkie i mocno dyniowe. Kremowe nadzienie to przysłowiowa wisienka na torcie! Ciasto dyniowe – przepis na jesienny klasyk Ciasto dyniowe to jedna z tych rzeczy, które po prostu muszą się pojawić w moim domu jesienią. Nie ma nic przyjemniejszego niż(...)korzenna kruszonka. Dobrze Wam radzę – od razu zróbcie 2 blaszki! Posiłek ciasto, deser Kuchnia amerykańska Słowo kluczowe ciasto dyniowe, ciasto na jesień, ciasto z kremem, dynia Całkowity czas przygotowania 1 hour 25 min. Autor Agnieszka | na-talerzu.pl Sprzęt Keksówka o wymiarach 25 x 12 cm Składniki Ciasto 200 g puree dyniowego *instrukcja przygotowania poniżej 120 g oleju roślinnego 2 jaja
Na-talerzu.plSezon na rabarbar w pełni, co mnie cieszy niezmiernie, bo go uwielbiam. Zatem czas na (chyba) kolejny klasyk z jego udziałem. Kuszące kruszonką kruche ciasto z pysznym budyniem. Dacie się skusić? Składniki: 3 szklanki mąki pszennej pół szklanki cukru 200 g margaryny 1 jajko + 2 żółtka 2 łyżeczki pasty waniliowej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki śmietany(...)cukrem. Do gotującego się płynu dodajemy rozpuszczony budyń. Mieszamy do momentu, aż zgęstnieje. Wylewamy na schłodzone ciasto. Wykładamy rabarbar odciśnięty z wody, którą puścił. Teraz czas na kruszonkę. Zamrożoną część ciasta ścieramy na grubych oczkach tarki, albo jak ja kroimy w kostkę. Wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy (góra-dół) przez ok 50 minut (aż kruszonka się
Karczma HonoriettyWasze maślane bułeczki z jabłkami były naprawdę pyszne, pamiętajcie o schłodzeniu kruszonki. Zimne i pokruszone na grube okruchy ciasto będzie smakować wspaniale po upieczeniu. Przepis na drożdżówki z jabłkiem i cynamonem jest bardzo uniwersalny. To samo ciasto drożdżowe i kruszonkę warto wykorzystać do upieczenia bułeczek z innymi owocami - sprawdzą się wszystkie sezonowe (wypróbujcie na przykład wersji ze śliwkami, gruszkami, malinami(...)jabłka, płaska łyżeczka cynamonu na kruszonkę: ok. 60 g zimnego masła, ok. 6-8 łyżek mąki, ok. 4-5 łyżek cukru kilka łyżek mleka do posmarowania bułeczek przed pieczeniem na lukier: kilka łyżek mleka lub gorącej wody i kilka łyżek cukru pudru PRZEPIS NA DROŻDŻÓWKI Z JABŁKAMI I KRUSZONKĄ, PRZYGOTOWANIE: Przygotować kruszonkę: składniki połączyć i rozetrzeć palcami na grube okruchy
Lekcje w kuchniumilić sobie szare, bezśnieżne popołudnia. Jest milutko i przytulnie… Do tego ciepły koc, gorąca czekolada, pianki marshmallow, puzzle z dziećmi i kawałek ” nietuczącego” ciasta…yummmy. Dzisiejsze z żurawiną, jabłkami, kruszonką, na „babkowym”, cytrynowym spodzie jest pyszne, proste i zdecydowanie umila grudniowe, przedświąteczne popołudnia. Jest warte przygotowania, nie za słodkie, rzekłabym nawet lekko kwaskowate. Przekonajcie(...)grubo cukrem pudrem. Kruszonka: 140 g maki pszennej 50 g cukru trzcinowego szczypta soli 55 g masła, rozpuszczonego Wszystkie składniki umieszczamy w misce. Palcami łączymy, uzyskując konsystencje kruszonki. Posypujemy nią surowe ciasto i pieczmy. The post Ucierane Ciasto z Żurawiną, Jabłkami i Kruszonką appeared first on Made
Made By Mom And SonCiasto na maślance z rabarbarem i kruszonką marzyło mi się całą majówkę. Na szczęście rabarbar wyrósł jak trzeba, więc mogłam spełnić swoją kulinarną zachciankę. Przepis jest prosty, a ciasto idealne, bo nie za słodkie(...)kocha rabarbar i ciasta z kruszonką? Ręka w górę! 😉 Nie ma to jak kawałek domowego ciasta do kawy. Trzeba osłodzić sobie poniedziałek! PS. Ciasto jest uniwersalne, więc możecie dać ulubione owoce, np. truskawki, jabłka Czytaj dalej... Artykuł Ciasto na maślance z rabarbarem i kruszonką pochodzi z serwisu Pasja Smaku
Pasja SmakuCiasto migdałowo pistacjowe ze śliwkami to aromatyczne, ucierane ciasto na weekend. Ciasto ucierane z dodatkiem owoców to naprawdę pyszny deser do niedzielnej kawki. To ciasto ucierane to wzbogacona wersja. Dodałam do niego mąkę migdałową i pistacjowe masło. Migdały i pistacje świetnie pasują do owoców. W tym cieście ze słodkimi śliwkami tworzą smaczną kombinację. Ostatnio pojawiło się na rynku masło pistacjowe(...)razu znalazło zastosowanie w wypiekach. Dzisiaj polecam pierwszy przepis, gdzie jednym ze składników jest masło pistacjowe. Dodatkowo posypałam ciasto pistacjami. To ciasto upiekłam na spodzie ciasta kruszonkowego. Zdarza mi się, że piekąc tartę kruszonkową, czy crumble zrobię za dużo kruszonki w stosunku do ilości owoców. Zawijam wtedy kruszonkę w folię i wrzucam do zamrażalki. Dzisiaj przyszła pora na zużycie zapasów
codojedzeniaCiasto migdałowo pistacjowe ze śliwkami to aromatyczne, ucierane ciasto na weekend. Ciasto ucierane z dodatkiem owoców to naprawdę pyszny deser do niedzielnej kawki. To ciasto ucierane to wzbogacona wersja. Dodałam do niego mąkę migdałową i pistacjowe masło. Migdały i pistacje świetnie pasują do owoców. W tym cieście ze słodkimi śliwkami tworzą smaczną kombinację. Ostatnio pojawiło się na rynku masło pistacjowe(...)razu znalazło zastosowanie w wypiekach. Dzisiaj polecam pierwszy przepis, gdzie jednym ze składników jest masło pistacjowe. Dodatkowo posypałam ciasto pistacjami. To ciasto upiekłam na spodzie ciasta kruszonkowego. Zdarza mi się, że piekąc tartę kruszonkową, czy crumble zrobię za dużo kruszonki w stosunku do ilości owoców. Zawijam wtedy kruszonkę w folię i wrzucam do zamrażalki. Dzisiaj przyszła pora na zużycie zapasów
codojedzeniamnie może stanowić samodzielny wypiek. Pomysłów na dania z kruszonką jest mnóstwo. Zapewne każdy zna tradycyjne ciasta kruche z kruszonką , czy też owocowe crumble , w którym to właśnie kruszonka gra pierwsze skrzypce. Co by nie mówił, kruszonka zawsze kojarzyła mi się raczej z wypiekami na słodko. Oczywiście można ją przygotować w wersji tradycyjnej lub też bardziej dietetycznej , zamieniając np. mąkę(...)spróbować z kruszonką na wytrawnie? Brzmi dość dziwnie, ale uwierzcie mi, jest mega Weźcie swoje ulubione warzywa, pokrójcie na mniejsze kawałki, przełóżcie do żaroodpornego naczynia, posypcie kruszonką i gotowe – warzywa zapiekane pod wytrawną kruszonką to danie, którym zaskoczycie gości, ale także i samych siebie Spróbujcie i dajcie znać jak Wam smakowało Warzywa zapiekane pod wytrawną kruszonką Przepis na dwie porcje
365 dni dookoła kuchniKolejne kruszonkowe ciasto. Cóż ja poradzę, że kruszonkę ubóstwiam wręcz? Przepis wypatrzyłam w książce "What Katie Ate. Weekend". Nie obyło się bez smakowitych modyfikacji, w końcu o to w gotowaniu chodzi by dodawać coś od siebie i zmieniać wg własnych upodobań :) Zazwyczaj crumble robiłam na zasadzie owoców zasypanych kruszonką i upieczonych(...)krojenie i konsumpcję . Ciasto przetrwało w lodówce prawie 5 dni a potem się skończyło. Mocno schłodzone jest wręcz genialne!!! Crumble z jabłkami, truskawkami i kruszonka orzechowa ciasto: 150 g schłodzonego masła, pokrojonego na kawałki 300 g maki pszennej 110 g cukru pudru 1 jajko nadzienie: 3 jabłka, obrane i pokrojone w kostkę 250 g truskawek
Dzieje kuchennej WiewióryWłaśnie w niedzielę rano zebrałam świeże truskawki. Już może nie tak po dziecięcemu, że cała się nimi upaćkałam. Świeże, pachnące,w poranek niedzielny... musiałam zmajstrować ciasto. KRUCHY PLACEK Z BUDYNIEM, TRUSKAWKAMI I KRUSZONKĄ. /przepis bardzo znany;/ na blaszkę 18x21 (aby wyszedł taki wysoki spód) ciasto: 2 szklanki mąki kostka masła 3/4 szklanki cukru 3 żółtka 2 łyżeczki proszku(...)składnikami na kruszonkę postępuję podobnie, jak w przypadku ciasta kruchego. Mąkę, cukier i masłorozcieram w palcach, aby przybrało formę wilgotnego piasku. Nie zagniatam w kulkę, taką sypką kruszonką posypuję wierzch ciasta. Dodatkowo można posypać cukrem. Przygotowane tak ciasto wkładam do piekarnika na 45 - 50 minut. Po upieczeniu zostawiam do wystudzenia. Na ciepło ciężko się kroi - budyń zimny będzie zwarty
W kuchni Karmel-itkiDelikatne ciasto drożdżowe z truskawkami i kruszonką (oczywiście z tego samego przepisu można zrobić drożdżówkę bez owoców albo z innymi dowolnymi owocami). Uwielbiam ciasta drożdżowe a z tego przepisu wychodzi pyszne, pulchne ciasto. Z tego samego przepisu zrobiłam też rogaliki drożdżowe (przepis tutaj) . Składniki: * 0,5- 0,6 kg mąki * 50 g świeżych drożdży * 1 jajko * 6 łyżek(...)ścierką i odstawić na około 15-20 minut. W tym czasie przygotować kruszonkę. Masło, mąkę i cukier zagnieść i rozdrabniać aż powstaną małe "cukiereczki". Ciasto posypać kruszonką i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180'C. Piec około 50-60 minut. Przestudzone ciasto można polukrować
Zrób to smacznieciasto jeszcze jakoś wzbogacić, wierzch obsypałam migdałową kruszonką. Uwierzcie mi, że na jednym kawałku się nie skończy! Zapraszam na przepis na ciasto z mango, truskawkami i migdałową kruszonką. Składniki na ciasto z mango: 5 jaj 120 g cukru 150 g masła 250 g mąki 1 łyżeczka proszku szklanka truskawek 1 mango Składniki na kruszonkę: 50 g masła 50 g cukru(...)oddzielnej misce łączymy mąkę, proszek do pieczenia. Do masy jajecznej dolewamy masło na przemian z suchymi składnikami. Tak przygotowane ciasto przelewamy do dużej prostokątnej formy wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzch wysypujemy wcześniej pokrojone owoce i posypujemy przygotowaną kruszonką. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy około 35 - 40 minut - do suchego patyczka. Studzimy w formie, wierzch posypujemy cukrem pudrem. Ciasto
Słodkie Przyjemności