Ciasto na maślance z rabarbarem i kruszonką marzyło mi się całą majówkę. Na szczęście rabarbar wyrósł jak trzeba, więc mogłam spełnić swoją kulinarną zachciankę. Przepis jest prosty, a ciasto idealne, bo nie za słodkie(...)kocha rabarbar i ciasta z kruszonką? Ręka w górę! 😉 Nie ma to jak kawałek domowego ciasta do kawy. Trzeba osłodzić sobie poniedziałek! PS. Ciasto jest uniwersalne, więc możecie dać ulubione owoce, np. truskawki, jabłka Czytaj dalej... Artykuł Ciasto na maślance z rabarbarem i kruszonką pochodzi z serwisu Pasja Smaku
Pasja SmakuCiasto migdałowo pistacjowe ze śliwkami to aromatyczne, ucierane ciasto na weekend. Ciasto ucierane z dodatkiem owoców to naprawdę pyszny deser do niedzielnej kawki. To ciasto ucierane to wzbogacona wersja. Dodałam do niego mąkę migdałową i pistacjowe masło. Migdały i pistacje świetnie pasują do owoców. W tym cieście ze słodkimi śliwkami tworzą smaczną kombinację. Ostatnio pojawiło się na rynku masło pistacjowe(...)razu znalazło zastosowanie w wypiekach. Dzisiaj polecam pierwszy przepis, gdzie jednym ze składników jest masło pistacjowe. Dodatkowo posypałam ciasto pistacjami. To ciasto upiekłam na spodzie ciasta kruszonkowego. Zdarza mi się, że piekąc tartę kruszonkową, czy crumble zrobię za dużo kruszonki w stosunku do ilości owoców. Zawijam wtedy kruszonkę w folię i wrzucam do zamrażalki. Dzisiaj przyszła pora na zużycie zapasów
codojedzeniaCiasto migdałowo pistacjowe ze śliwkami to aromatyczne, ucierane ciasto na weekend. Ciasto ucierane z dodatkiem owoców to naprawdę pyszny deser do niedzielnej kawki. To ciasto ucierane to wzbogacona wersja. Dodałam do niego mąkę migdałową i pistacjowe masło. Migdały i pistacje świetnie pasują do owoców. W tym cieście ze słodkimi śliwkami tworzą smaczną kombinację. Ostatnio pojawiło się na rynku masło pistacjowe(...)razu znalazło zastosowanie w wypiekach. Dzisiaj polecam pierwszy przepis, gdzie jednym ze składników jest masło pistacjowe. Dodatkowo posypałam ciasto pistacjami. To ciasto upiekłam na spodzie ciasta kruszonkowego. Zdarza mi się, że piekąc tartę kruszonkową, czy crumble zrobię za dużo kruszonki w stosunku do ilości owoców. Zawijam wtedy kruszonkę w folię i wrzucam do zamrażalki. Dzisiaj przyszła pora na zużycie zapasów
codojedzeniamnie może stanowić samodzielny wypiek. Pomysłów na dania z kruszonką jest mnóstwo. Zapewne każdy zna tradycyjne ciasta kruche z kruszonką , czy też owocowe crumble , w którym to właśnie kruszonka gra pierwsze skrzypce. Co by nie mówił, kruszonka zawsze kojarzyła mi się raczej z wypiekami na słodko. Oczywiście można ją przygotować w wersji tradycyjnej lub też bardziej dietetycznej , zamieniając np. mąkę(...)spróbować z kruszonką na wytrawnie? Brzmi dość dziwnie, ale uwierzcie mi, jest mega Weźcie swoje ulubione warzywa, pokrójcie na mniejsze kawałki, przełóżcie do żaroodpornego naczynia, posypcie kruszonką i gotowe – warzywa zapiekane pod wytrawną kruszonką to danie, którym zaskoczycie gości, ale także i samych siebie Spróbujcie i dajcie znać jak Wam smakowało Warzywa zapiekane pod wytrawną kruszonką Przepis na dwie porcje
365 dni dookoła kuchniKolejne kruszonkowe ciasto. Cóż ja poradzę, że kruszonkę ubóstwiam wręcz? Przepis wypatrzyłam w książce "What Katie Ate. Weekend". Nie obyło się bez smakowitych modyfikacji, w końcu o to w gotowaniu chodzi by dodawać coś od siebie i zmieniać wg własnych upodobań :) Zazwyczaj crumble robiłam na zasadzie owoców zasypanych kruszonką i upieczonych(...)krojenie i konsumpcję . Ciasto przetrwało w lodówce prawie 5 dni a potem się skończyło. Mocno schłodzone jest wręcz genialne!!! Crumble z jabłkami, truskawkami i kruszonka orzechowa ciasto: 150 g schłodzonego masła, pokrojonego na kawałki 300 g maki pszennej 110 g cukru pudru 1 jajko nadzienie: 3 jabłka, obrane i pokrojone w kostkę 250 g truskawek
Dzieje kuchennej WiewióryWłaśnie w niedzielę rano zebrałam świeże truskawki. Już może nie tak po dziecięcemu, że cała się nimi upaćkałam. Świeże, pachnące,w poranek niedzielny... musiałam zmajstrować ciasto. KRUCHY PLACEK Z BUDYNIEM, TRUSKAWKAMI I KRUSZONKĄ. /przepis bardzo znany;/ na blaszkę 18x21 (aby wyszedł taki wysoki spód) ciasto: 2 szklanki mąki kostka masła 3/4 szklanki cukru 3 żółtka 2 łyżeczki proszku(...)składnikami na kruszonkę postępuję podobnie, jak w przypadku ciasta kruchego. Mąkę, cukier i masłorozcieram w palcach, aby przybrało formę wilgotnego piasku. Nie zagniatam w kulkę, taką sypką kruszonką posypuję wierzch ciasta. Dodatkowo można posypać cukrem. Przygotowane tak ciasto wkładam do piekarnika na 45 - 50 minut. Po upieczeniu zostawiam do wystudzenia. Na ciepło ciężko się kroi - budyń zimny będzie zwarty
W kuchni Karmel-itkiDelikatne ciasto drożdżowe z truskawkami i kruszonką (oczywiście z tego samego przepisu można zrobić drożdżówkę bez owoców albo z innymi dowolnymi owocami). Uwielbiam ciasta drożdżowe a z tego przepisu wychodzi pyszne, pulchne ciasto. Z tego samego przepisu zrobiłam też rogaliki drożdżowe (przepis tutaj) . Składniki: * 0,5- 0,6 kg mąki * 50 g świeżych drożdży * 1 jajko * 6 łyżek(...)ścierką i odstawić na około 15-20 minut. W tym czasie przygotować kruszonkę. Masło, mąkę i cukier zagnieść i rozdrabniać aż powstaną małe "cukiereczki". Ciasto posypać kruszonką i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180'C. Piec około 50-60 minut. Przestudzone ciasto można polukrować
Zrób to smacznieciasto jeszcze jakoś wzbogacić, wierzch obsypałam migdałową kruszonką. Uwierzcie mi, że na jednym kawałku się nie skończy! Zapraszam na przepis na ciasto z mango, truskawkami i migdałową kruszonką. Składniki na ciasto z mango: 5 jaj 120 g cukru 150 g masła 250 g mąki 1 łyżeczka proszku szklanka truskawek 1 mango Składniki na kruszonkę: 50 g masła 50 g cukru(...)oddzielnej misce łączymy mąkę, proszek do pieczenia. Do masy jajecznej dolewamy masło na przemian z suchymi składnikami. Tak przygotowane ciasto przelewamy do dużej prostokątnej formy wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzch wysypujemy wcześniej pokrojone owoce i posypujemy przygotowaną kruszonką. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy około 35 - 40 minut - do suchego patyczka. Studzimy w formie, wierzch posypujemy cukrem pudrem. Ciasto
Słodkie Przyjemnościborówkowego. Pyszne ciasta drożdżowe z borówkami, tarty, serniki z borówkami, zapiekane omlety, naleśniki, no i drożdżówki! Dziś właśnie na drożdżówki mam dla Was idealny przepis. Puszyste ciasto wypełnione obficie owocami i posypane chrupiącą kruszonką. Delikatne, słodkie … najlepsze na świecie jagodzianki ! Koniecznie spróbujcie! SKŁADNIKI: CIASTO: * mąka pszenna – 550 g * świeże drożdże – 30 g * mleko(...)misce, dodajemy zaczyn i zagniatamy elastyczne, ale raczej luźne ciasto. Oprószamy mąką, przykrywamy ściereczką i dostawiamy do wyrośnięcia. KRUSZONKA: Do mąki z cukrem dodajemy masło i i zagniatamy kruszonkę. CAŁOŚĆ: Wyrośnięte ciasto dzielimy na 10-12 części, z każdej formujemy kulkę i układamy na blasze wyłożonej papierem. Zostawiamy chwilę do podrośnięcia, a następnie za pomocą szklanki robimy wgłębienia., w które
Ostra na Słodkozwał, ważne że dobre! Prezentuję wersję z podwójnym nadzieniem - jabłka prażone i powidła śliwkowe . A do tego wszystkiego wykończenie niebia n sko pachnącą kruszonką cynamonową . A wszystko to w ramach weekendowej akcji Ciasto na niedzielę , w której tym razem pieczemy Babki, babeczki . Taki słodki trening przed świątecznym, wielkanocnym wypiekaniem :) ROZCZYN DROŻDŻOWY: 40g świeżych drożdży 75g masła 200ml mleka(...)kruszonkę - ucierając w palcach składniki – tworząc mniej lub bardziej zwarte grudki . Naczynie z kruszonka włożyć na 20-30 minut do zamrażarki – wyjmować dopiero przed samym posypywaniem ciasta, w ten sposób kruszonka nie będzie się nadmiernie roztapiać i pozostanie grudkowata. Po wyrośnięciu, ciasto zbić kilka razy pięścią – w ten sposób je odgazowywujemy – i chwilę jeszcze powyrabiać. Podzielić na 9 równych
Grunt to przepis!Kruszonka to podstawa wielu ciast i deserów i nie da jej się zrobić na tak zwane ,,oko'', proporcje muszą być dokładnie odmierzone. Zbyt dużo masła spowoduje(...)kruszonka będzie mokra, a masło wypłynie podczas pieczenia, zbyt mało masło sprawi, że będzie bez smaku. Po wielu próbach udało mi się zrobić taką idealną. Niezwykle chrupiącą. Podczas pieczenia trzeba ją często mieszać, żeby się nie przypaliła, pieczemy do zrumienienia, stopień zrumienienia zależy od nas jak mocno ma być zrumieniona. Gotowej kruszonki można użyć do deserów, a surową posypać ciasto
Izabelawkuchnicotta czy poziomkowy sernik na zimno . Jako że teraz zaczęły się jedne z moich ulubionych wczesnojesiennych owoców – śliwki, to nie pozostało mi nic innego tylko przygotować ciasto śliwkowe paleo z kruszonką. Jest to jedno z tych dań, które smakuje zdecydowanie lepiej niż wygląda. Sam nie jestem dużym fanem słodkości, zdecydowanie wole boczek i kabanosy, ale ten wypiek jest(...)zbytnio, aby było równo, staramy się tylko przykryć wszystkie owoce. Pieczemy w piekarniku około 50 minut, aż ciasto z wierzchu zrobi się złociste, a śliwki się zagotują. Ciasto śliwkowe paleo z kruszonką serwujemy gorące. Smacznego! Artykuł Ciasto śliwkowe paleo z kruszonką pochodzi z serwisu paleolife
PaleoLifezawsze się udaje! Podane proporcje są na bardzo dużą blachę, taką, jaka jest w komplecie w każdym piekarniku. Ciasto: 10 dag drożdży 1 szklanka cukru 4 jajka 3/4 szklanki oleju 1 szklanka ciepłego mleka 600 dag mąki Kruszonka: 1/2 szklanka cukru 1/2 kostki margaryny/masła 1 1/3 szklanki mąki 2 opakownaia cukru waniliowego Dowolne owoce Drożdże rozpuścić w mleku(...)bardzo dokładnie wyrobić ciasto. Odstawić na ok. 1-1,5 godziny do wyrośnięcia, potem ciasto wyłożyć na blachę i znowu pozostawić do wyrośnięcia, ok 40 minut. Wyrobić kruszonkę. Na ciasto wyłożyć owoce i kruszonkę. Piec przez 30 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni. Nie wiem jak inne piekarniki, ale ja ciasto drożdżowe zawszę piekę tylko na górnej grzałce
Jadło i czytadłozastanawiałam się długo i kupiłam 1,5 kg. Co zrobię? Jakie ciasto upiekę? W domu wymyśliłam, że będzie to ciasto ucierane, orzechowe(mam ich sporo) i koniecznie z kruszonką. Do ciasta zużyłam 1 kg śliwek a resztę zjedliśmy zanim zabrałam się za pieczenie ciasta. Były takie smaczne, że nawet pomyślałam, że może mi tych śliwek do ciasta zabraknąć(...)wyłożyłam papierem do pieczenia. Piekarnik włączyłam na 180 °C. Śliwki umyłam, wyjęłam pestki i przekroiłam na ćwiartki. Zrobiłam kruszonkę. Wymieszałam wszystkie składniki. Roztarłam palcami, żeby kruszonka nabrała konsystencji grubego piasku. Ciasto przełożyłam do foremki. Na wierzchu poukładałam śliwki skórką do spodu. Całość oprószyłam cynamonem i posypałam kruszonką. Wstawiłam do piekarnika na około 40 minut. Po upieczeniu
Kuchnia u Krysi