ciasto z kruszonka - 4855 przepisów (strona:39/324)

Świąteczne wypieki i desery 221

świątecznych sałatkach i napojach przyszła pora na świąteczne wypieki i desery, jest pysznie i tak różnorodnie! Zapraszam! Babka czekoladowa Babeczki czekoladowo - bananowe z kruszonką Ciasto czekoladowe Czekolada na gorąco z korzennymi przyprawami Jabłka pod owsiano-cynamonową kruszonką Keks 2016 Keks Keks z lukrem królewskim i czekoladkami Kule z bananem i suszonymi śliwkami Kulki mocy z masłem orzechowym, chia i płatkami

Moja smaczna kuchnia
Pomarańczowe muffinki z kruszonką. 157

miksując, kolejno jajka, następnie sok i skórkę z pomarańczy. Mąkę połączyć z proszkiem do pieczenia. Dodać razem ze śmietaną do utartej masy. Wymieszać, aby składniki dobrze się połączyły. Przygotować kruszonkę. Ciasto przelać do formy na muffinki wyłożonej papilotkami do 3/4 ich wysokości . Posypać kruszonką. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C i piec ok. 25 minut (do "suchego patyczka

zadanie-gotowanie
Swiateczny sernik 172

pudru 5 jajek 1/2 szklanki mleka 1 lyzka maki olejek pomaranczowy wykonanie:Maslo roztopic. Wszystkie skladniki ciasta wymieszac ze soba, dodac stopione i przestudzone maslo. Powstanie cos w rodzaju kruszonki. Ciasto wykladamy na dno tortownicy wylozonej papierem do pieczenia.Cukier puder utrzec z jajkami. Dodac ser, make, olejek i mleko. Wszystko dokladnie wymieszac. Mase serowa wylac na przygotowany wczesniej spod.Sernik piec

Przysmaki Karolki
Ciasto drożdżowe z morelami i kruszonką 125

Znów kolejne próby odchudzania  i basen zaraz po pracy..  Zmęczona jestem okropnie. W lodówce mam jeszcze kawałek ciasta z kruszonką.. Zjeść? czy też nie?.. Może położę się ZAMIAST spać.. ;-)  i jeszcze przepis na ciacho ..   Znalazłam je  TUTAJ   składniki na zaczyn: 16 g  suchych drożdży lub 32 g drożdży świeżych ½ szklanki letniego(...)należy owoce układać rozciętą częścią do góry. Posypać kruszonką i odstawić jeszcze do wyrośnięcia na pół godziny. Piec w temperaturze 180°C przez około 45 minut, aż kruszonka lekko się zarumieni, sprawdzić ciasto patyczkiem Smacznego

Na słodko lub wytrawnie
Ciasto ze śliwkami? A może sernik? 144

Czasem mam takie dni, że nie mogę się zdecydować na co bardziej mam ochotę... Efekt?  Oceńcie sami. :)   SERNIK MAKOWY ze ŚLIWKAMI  i  KRUSZONKĄ Składniki: śliwki około 10 sztuk ciasto: 225 g mąki 125 g masła 1 jajko 60 g cukru 1 cukier waniliowy 1/2 łyżeczki  proszku do pieczeni a masa serowa: 400 g sera(...)śliwek. Śliwki posypujemy kruszonką. kruszonka: Mąkę mieszamy z cukrem. Do suchych składników dodajemy posiekane zimne masło i szybko łączymy samymi opuszkami palców do momentu powstania okruszków (nie ugniatać!) Ciasto posypane kruszonką wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 60 minut

Bon appetit mon amie
Sernik waniliowy z rabarbarem i kruszonką 192

Sernik z prawdziwą wanilią, rabarbarem i kruszonką. Dzięki rabarbarowi ciasto jest lekko kwaskowe i nie za słodkie, idealne na piknik lub podwieczorek. Polecam również inne moje przepisy z wykorzystaniem rabarbaru   Składniki: Spód: 1,5 szklanki mąki 1 jajko 1 żółtko 3 łyżki cukru pudru 120 g masła szczypta soli Masa serowa: 1 kg twarogu sernikowego 250 g serka mascarpone(...)piekarniku nagrzanym do 160°C przez 45 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 140°C i piec przez około 30 minut. Po około 20 minutach pieczenia na wierzchu ciasta rozkruszyć kruszonkę. Upieczony sernik wystudzić i schłodzić w lodówce. Kruszonka: Masło roztopić, ostudzić, dodać do cukru i mąki. Wszystko dokładnie ugnieść. Smacznego

Oryginalny smak
Mini serniczki z orzechowo-cynamonową kruszonką 153

Mąkę z solą przesiać Dodać olej i wymieszać, powstaną grudki i do tego dodać masę „serową” Zagnieść ciasto formując kulę którą zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na około 30 minut. i zabrac się za przygotowanie kruszonki, a potrzebne będzie: około 200 g dżemu (użyłam własnej roboty porzeczkowego- można tez zastąpić świeżymi owocami startymi na tarce(...)łyżki orzechów (jakichkolwiek) płaska łyżeczka cynamonu około 80 ml oleju roślinnego 2 łyżki cukru (brązowy będzie idealny) Orzechy rozdrobnić Wszttskie składnik poza dżemem wymieszać w misce widelcem i mamy kruszonkę. Ciasto wyjąć z lodówki, rozwałkować na grubość 5 mm, wykrwiac ciastka nie większe niż średnicy 5 cm. Ciastka przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, na każde ciacho nałożyć pół

greenscarf
Babka z dyni. 169

masła) 0,25 szklanki mąki 2-3 łyżki cukru 1 łyżeczka cynamonu KRUSZONKA:       Mąkę mieszamy z cynamonem i cukrem, zalewamy gorącą margaryną i mieszamy, aż otrzymamy kruszonkę. CIASTO:      Piekarnik nagrzewamy do 165-175 stopni C. Osobno mieszamy suche i mokre składniki, następnie suche przesiewamy do mokrych i krótko mieszamy. Ciasto przekładamy do wysmarowanej

Rozpustne gotowanie
drożdżówka - najprostszy przepis 1553

jajka rozmącone ze szczyptą soli 1/2 szklanki ciepłego mleka 1/3 szklanki oleju 2 1/2 szklanki mąki (koniecznie przesianej!) kruszonka: 100 g roztopionego i ostudzonego masła 10 łyżek cukru 1 szklanka mąki (wszystkie składniki mieszam łyżką) wykonanie: Składniki na ciasto wkładam do większej miski(...)zapisanej wyżej kolejności i (bez mieszania!) odstawiam na 3 godziny (sprawdziłam - latem wystarczą 2). Po tym czasie całość mieszam łyżką i wykładam na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Posypuję ciasto kruszonką i wstawiam do zimnego piekarnika. Nastawiam na 170 stopni i piekę około 45 minut. Zgodzicie się ze mną, że taka drożdżówka najlepiej smakuje jeszcze ciepła, popijana zimnym mlekiem? Pysznie

babka w formie
Muffinki z jabłkiem i orzechową kruszonką 125

prostu doskonałe. Naprawdę jedne z najlepszych fit muffinek jakie jadłam. Zapewniam, że nie można się od nich oderwać. Połączenie jabłek z przyprawą do piernika i orzechowo-kokosową kruszonką jest po prostu perfekcyjne. Muffinki zniknęły w jeden dzień.  Do tych muffinek najlepiej sprawdzą się orzechy włoskie. Polecam sprawdzić stronę sklepu internetowego Agnex , gdzie na hasło ZDROWE-BAKALIE można otrzymać rabat(...)składniki do suchych i wymieszać do połączenia. Dodać pokrojone jabłko oraz orzechy i delikatnie wymieszać.  Kruszonka: Orzechy i płatki owsiane wrzucić do blendera i zmiksować przez chwilkę do lekkiego pokruszenia*. Dodać wiórki kokosowe i wymieszać. Wlać olej oraz miód i uformować kruszonkę. Ciasto nakładać do 3/4 wysokości foremek na muffinki (najlepiej silikonowe). Na to wsypać łyżkę kruszonki. Piec

Healthy food explorer
Ucierany placek ze śliwkami 110

prawda w cieście nie ma, ale są śliwki Jeśli szukacie przepisu na szybkie, ucierane ciasto w dodatku niezwykle proste, to polecam ten przepis. Oczywiście, jeśli lubicie, możecie potraktować ciasto kruszonką czy płatkami migdałów. Zamiast śliwek możecie użyć jabłek, albo miksu śliwek z jabłkiem. Ciasto dobrze wyrasta, jest puszyste delikatne w smaku, nie wysycha na wiór. W cieście jako tłuszczu użyłam

Mieszam w Garnku
Kruche z masą kokosową jeżynami i gruszką 395

kwaśnej śmietany 18% 1,5 szkl jeżyn 1 gruszka Przygotowanie:Kruche ciasto: Wszystkie składniki ciasta umieścić w misie z miksera i zmiksować na wolnych obrotach do utworzenia się kruszonki. Ciasto przełożyć na blat, zagnieść i uformować wałek. Wałek podzielić na dwie części. Jedną część włożyć do woreczka i włożyć do zamrażarki. Drugą część ciasta równomiernie rozłożyć na blachę wyłożoną papierem

Ala piecze i gotuje
Ciasto krucho-drożdżowe z wiśniami 406

ciasto- ciasto przykryć, odstawić na krótko- piec w 180 stopniach przez około 35 minut- ostygnięte ciasto oprószyć cukrem pudrem, przechowywać pod przykryciem Placek można wzbogacić o dodatek słodkiej, maślanej kruszonki. Ciasto krucho-drożdżowe idealnie nadaje się również do przygotowania małych wypieków, np. rogalików lub rożków

Smakołyki Bereniki
Kruche tarteletki z rabarbarem, konfiturą z borówki i kruszonką 110

nimi zajadać bez końca. Te tarteletki są moim zdaniem idealne pod względem harmonii słodko-kwaśnej. Są lekkie i... silnie uzależniające :) KRUCHE TARTELETKI Z RABARBAREM, KONFITURĄ Z BORÓWKI I KRUSZONKĄ Składniki na ciasto: - 250 gram mąki - 50 gram cukru pudru - 180 gram masła - 3 żółtka - 1 łyżka śmietany 18% (kwaśnej) - pół łyżeczki proszku do pieczenia Przygotowanie ciasta: Przesiewamy mąkę, cukier(...)puszczenia soku. Po tym czasie rabarbar odcedzamy z nadmiaru płynu. Jeżeli trochę go jest - zostawiamy (możemy rozcieńczyć go potem z wodą i podać jako dodatek do ciasta).  Składniki na kruszonkę: - 185 gram mąki - 100 gram cukru - 125 gram masła - opakowanie cukru wanilinowego Przygotowanie kruszonki: Łączymy suche składniki w miseczce i zalewamy je rozpuszczonym masłem. Dobrze mieszamy. Na przestudzone ciasto

Życie zamknięte w smaku
Batoniki owsiane z dżemem truskawkowym 182

pieczenia oraz sól i wymieszać (łyżką lub trzepaczką kuchenną). Zimne masło pokroić w kostki. Dodać do miski z mąką, płatkami, proszkiem i solą. Rozdrobnić (dłońmi lub sikaczem do ciasta kruchego) na kruszonkę.  Prostokątną  blachę do pieczenia dokładnie wysmarować tłuszczem. Do tak przygotowanej blachy równomiernie wsypać połowę ciasta(...)delikatnie ugnieść, tak aby kruszonka pokryła całe dno blachy. Na warstwę ugniecionej kruszonki wyłożyć dżem truskawkowy i równomiernie rozsmarować po całej powierzchni ciasta. Na warstwę dżemu równomiernie wysypać pozostałą połowę ciasta i delikatnie docisnąć, aby kruszonka przykleiła się do dżemu. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (grzałka górna i dolna, środkowa półka) i piec przez 35 - 40 minut

Gospodyni Miejska

Proponowane wyszukiwania