prawda w cieście nie ma, ale są śliwki Jeśli szukacie przepisu na szybkie, ucierane ciasto w dodatku niezwykle proste, to polecam ten przepis. Oczywiście, jeśli lubicie, możecie potraktować ciasto kruszonką czy płatkami migdałów. Zamiast śliwek możecie użyć jabłek, albo miksu śliwek z jabłkiem. Ciasto dobrze wyrasta, jest puszyste delikatne w smaku, nie wysycha na wiór. W cieście jako tłuszczu użyłam
Mieszam w Garnkukwaśnej śmietany 18% 1,5 szkl jeżyn 1 gruszka Przygotowanie:Kruche ciasto: Wszystkie składniki ciasta umieścić w misie z miksera i zmiksować na wolnych obrotach do utworzenia się kruszonki. Ciasto przełożyć na blat, zagnieść i uformować wałek. Wałek podzielić na dwie części. Jedną część włożyć do woreczka i włożyć do zamrażarki. Drugą część ciasta równomiernie rozłożyć na blachę wyłożoną papierem
Ala piecze i gotujeciasto- ciasto przykryć, odstawić na krótko- piec w 180 stopniach przez około 35 minut- ostygnięte ciasto oprószyć cukrem pudrem, przechowywać pod przykryciem Placek można wzbogacić o dodatek słodkiej, maślanej kruszonki. Ciasto krucho-drożdżowe idealnie nadaje się również do przygotowania małych wypieków, np. rogalików lub rożków
Smakołyki Berenikinimi zajadać bez końca. Te tarteletki są moim zdaniem idealne pod względem harmonii słodko-kwaśnej. Są lekkie i... silnie uzależniające :) KRUCHE TARTELETKI Z RABARBAREM, KONFITURĄ Z BORÓWKI I KRUSZONKĄ Składniki na ciasto: - 250 gram mąki - 50 gram cukru pudru - 180 gram masła - 3 żółtka - 1 łyżka śmietany 18% (kwaśnej) - pół łyżeczki proszku do pieczenia Przygotowanie ciasta: Przesiewamy mąkę, cukier(...)puszczenia soku. Po tym czasie rabarbar odcedzamy z nadmiaru płynu. Jeżeli trochę go jest - zostawiamy (możemy rozcieńczyć go potem z wodą i podać jako dodatek do ciasta). Składniki na kruszonkę: - 185 gram mąki - 100 gram cukru - 125 gram masła - opakowanie cukru wanilinowego Przygotowanie kruszonki: Łączymy suche składniki w miseczce i zalewamy je rozpuszczonym masłem. Dobrze mieszamy. Na przestudzone ciasto
Życie zamknięte w smakupieczenia oraz sól i wymieszać (łyżką lub trzepaczką kuchenną). Zimne masło pokroić w kostki. Dodać do miski z mąką, płatkami, proszkiem i solą. Rozdrobnić (dłońmi lub sikaczem do ciasta kruchego) na kruszonkę. Prostokątną blachę do pieczenia dokładnie wysmarować tłuszczem. Do tak przygotowanej blachy równomiernie wsypać połowę ciasta(...)delikatnie ugnieść, tak aby kruszonka pokryła całe dno blachy. Na warstwę ugniecionej kruszonki wyłożyć dżem truskawkowy i równomiernie rozsmarować po całej powierzchni ciasta. Na warstwę dżemu równomiernie wysypać pozostałą połowę ciasta i delikatnie docisnąć, aby kruszonka przykleiła się do dżemu. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (grzałka górna i dolna, środkowa półka) i piec przez 35 - 40 minut
Gospodyni Miejskaopcjonalnie) Piana 3 białka szczypta soli łyżka płynnego miodu Kruszonka 1/2 szklanki płatków owsianych 50g masła łyżka brązowego cukru Płatki owsiane rozdrabniamy w malakserze. Ze składników na kruszonkę, zagniatamy ciasto i wkładamy do zamrażalnika. Składniki na spód mieszamy, wykładamy na tortownicę wyłożoną papierem do pieczenia i podpiekamy przez 15 minut w 180 stopniach. Jabłka obieramy i ścieramy na tarce(...)pianę. Na koniec dodajemy łyżkę płynnego miodu i chwilę miksujemy. Na podpieczony spód wykładamy masę jabłkową. Na nią kładziemy pianę z białek, a na sam wierzch ścieramy zmrożone ciasto na kruszonkę. Pieczemy 30-40 minut w 180 stopniach. Po lekkim wystudzeniu zdejmujemy boki tortownicy. Natomiast spód wyjmujemy dopiero jak ciasto całkowicie wystygnie. Życzę smacznego! :) Przepis podpatrzony na stronie
Czerwona PorzeczkaMamy dzisiaj dla Was pyszny placek drożdżowy - z dużą ilością kruszonki i ze świeżymi sezonowymi owocami - u nas nektarynki, brzoskwinia, czarne maliny i czerwone porzeczki! W sezonie letnim trzeba zrobić ciasto drożdżowe z owocami, więc może spróbujecie? Składniki: 480 g mąki, 140 g cukru, 14g suszonych drożdży, szczypta soli, 3 jajka rozm. L, skórka otarta z cytryny(...)około 30-40 minut, w tym czasie przygotowujemy kruszonkę i owoce. Masło, mąkę i cukier włożyć do miseczki i wymieszać palcami, aż wszystkie składniki połączą się w kruszonkę. Na podrośnięte ciasto wyłożyć pokrojone owoce - mniejsze owoce w całości, a na owoce wyłożyć kruszonkę. Tak przygotowane ciasto włożyć do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i piec przez 30-40 minut
Plate of Joydrugie danie obiadowe. Pomysł narodził się podczas pieczenia szarlotki sypanej. Wymyśliłam, by ciasta nie słodzić i przełożyć cukinią zamiast jabłek. Efekt niesamowity!!! Placek czy zapiekanka (nazwa do wyboru) smakuje niesamowicie. Uwielbiam i będę Cię przyrządzać częściej! 😍 Polecam! Składniki na formę o wymiarach 14 × 20 cm: Ciasto: 1 1/4 szklanki mąki orkiszowej, 3/4 szklanki mąki owsianej (bezglutenowej lub zwykłej(...)praskę, 1 płaska łyżeczka curry, 1/4 łyżeczki czarnego pieprzu. Wykonanie : Składniki suche na ciasto dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy do nich olej, wodę i ocet jabłkowy. Dokładnie mieszamy do powstania kruszonki (ciasto nie musi być zwarte). Dzielimy ciasto na 3 części. Jedną z nich wykładamy na spód formy do pieczenia. Startą cukinię mieszamy z przyprawami, a następnie dzielimy na dwie
Jeść, by żyć w zdrowiuoleju. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia. Dodajemy do ciasta, na koniec dodajemy otartą skórkę i sok z cytryny. Energicznie mieszamy drewnianą łyżką, zgodnie z zasadą robienia muffinek - tylko do połączenia składników. Rabarbar obieramy i kroimy w kostkę, dodajemy cukier i miód, a następnie odstawiamy, aż puści sok. Kruszonka(...)szklanka mąki 3/4 szklanki cukru 1/2 kostki masła kropelka zapachu cytrynowego Miękkie masło w palcach rozcieramy z cukrem i mąką, do powstania grudek. Odsączony rabarbar układamy na cieście, kruszonkę palcami rozkruszamy na owocach. Pieczemy 50-60 minut w 180 stopniach. - See more at: http://www.bistromama.pl/2012/05/cytrynowo-maslankowe-ciasto-z.html#sthash.XYyGOpbH.dpuf
bistro mamastartego na tarce o grubych oczkach Na stolnicy mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia, dodajemy pokrojoną w kostkę, zimną margarynę i siekamy nożem, aż uzyskamy z ciasta kruszonkę. Następnie dodajemy żółtka, nadal siekamy nożem, aż składniki się trochę połączą, odkładamy nóż i szybko zagniatamy ciasto (im mniej je ogrzejemy dłońmi, tym bardziej kruche ciasto otrzymamy). Odcinamy
Rozpustne gotowaniestartego na tarce o grubych oczkach Na stolnicy mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia, dodajemy pokrojoną w kostkę, zimną margarynę i siekamy nożem, aż uzyskamy z ciasta kruszonkę. Następnie dodajemy żółtka, nadal siekamy nożem, aż składniki się trochę połączą, odkładamy nóż i szybko zagniatamy ciasto (im mniej je ogrzejemy dłońmi, tym bardziej kruche ciasto otrzymamy), wałkujemy
Rozpustne gotowaniecukru 1/3 szklanki oleju Przygotowujemy ciasto. Na stolnicy mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia, dodajemy pokrojone w kostkę, zimne masło i siekamy nożem, aż uzyskamy z ciasta kruszonkę. Następnie dodajemy żółtka, nadal siekamy nożem, aż składniki się trochę połączą, odkładamy nóż i szybko zagniatamy ciasto (im mniej je ogrzejemy dłońmi, tym bardziej kruche ciasto otrzymamy). Odcinamy
Rozpustne gotowaniearomatu pomarańczowego 2 garście świeżej żurawiny Na stolnicy mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia, dodajemy pokrojone w kostkę, zimne masło i siekamy nożem, aż uzyskamy z ciasta kruszonkę. Następnie dodajemy żółtka, nadal siekamy nożem, aż składniki się trochę połączą, odkładamy nóż i szybko zagniatamy ciasto (im mniej je ogrzejemy dłońmi, tym bardziej kruche ciasto otrzymamy), wałkujemy
Rozpustne gotowanieNajłatwiejszy makowiec, czyli prezentowane już wcześniej "ciasto na łyżki", tyle, że na wierzchu zamiast owoców masa makowa. Do tego słodziutka kruszonka. Pycha. Ciasto: 20 łyżek mąki pszennej 12 łyżek cukru 20 łyżek oleju 3 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szklanka mleka 1 opakowanie cukru wanilinowego Kruszonka: 1/4 kostki margaryny (roztopić) 4 łyżki mąki 4 łyżki cukru 1łyżeczka cukru(...)Można oczywiście użyć gotowej masy makowej bez proponowanej "poprawki". Wymieszać sypkie składniki kruszonki, dodać żółtko oraz roztopioną i ostudzoną margarynę. Zagnieść palcami. W razie potrzeby dodać trochę mąki. Ciasto posypać gotową kruszonką, Piec około 50 minut w temperaturze 175 stopni
Praktyczna plnadal nie wyobrażacie sobie kawy bez jabłkowego wypieku to przepis na słynny tradycyjny Apple Pie sprawdzi się idealnie. Domowa szarlotka po amerykańsku z dwoma warstwami pysznego kruchego-maślanego ciasta, a między nimi lekko kwaskowate jabłkowe nadzienie. Dla mnie najlepsza! Składniki: 300 g mąki pszennej 200 g masła zimnego łyżka cukru 4 łyżki zimnej wody 1/2 łyżeczki soli na nadzienie(...)łyżki cukru - ewentualnie Mąkę przesiać, dodać cukier i sól, wymieszać. Następnie dodać masło pokrojone w kostkę. Zagnieść całość, ale niedokładnie aby nadal widać było kawałeczki masła. Tak powstałe ciasto-kruszonkę schłodzić w lodówce około 30 minut. Po tym czasie dodać bardzo zimna wodę i ponownie zagnieść krótko ciasto, tylko do połączenia się składników. Podzielić na dwie równe części, uformować
wyzwania kuchenneświęta. Dziękuję za odwiedziny na moim blogu . Będzie mi miło, jeśli zostawisz komentarz. Polecam szybki i łatwy w przygotowaniu placek na maślance z owocami i kruszonką .Ciasto wyrabiamy mikserem . Moje wymiary blaszki : 20 x 35 cm. Placek na blaszce o tych wymiarach jest niewysoki , jeżeli chcemy wyższy to należy użyć mniejszej formy ! Potrzebne składniki : 2 jajka, 1 niepełna(...)Dodajemy na przemian maślankę z mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli.. Gotowe ciasto wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia ( ja smaruję boki i spód blaszki masłem lub margaryną i posypuję bułką tartą ), posypujemy owocami i kruszonką : ok. pól kostki masła, 3/4 szklanki mąki, 3/4 szklanki cukru, Placek pieczemy w temp. 180 -190 stopni
Pysznosci Babci BasiSzaleństwo truskawkowe ciągle trwa...tym razem proponuję proste ciasto według przepisu z bloga olainthekitchenSkładniki : 2 szklanki mąki pszennej 1 szklanka cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 200 g śmietany słodkiej - u mnie 30 % 4 jajka 20 dag truskawek i 10 dag ananasa świeżego, dobrze osączonego z soku Składniki na kruszonkę: 1/4 szklanka cukru 10 dag masła 10 dag wiórek kokosowych(...)kostkę, pieczemy przez 15 min w temp. 180 * C W czasie gdy ciasto się piecze robimy kruszonkę ; w rondelku rozpuszczamy masło, dodajemy cukier i wiórki, mieszamy. Wyjmujemy ciasto, rozkładamy równomiernie kruszonkę i dopiekamy ciasto jeszcze około 25-30 min. Przepis tu, trochę zrobiłam ciasto po swojemu :). Ola do truskawek dodała mango
Proste Potrawy