ciasto z kruszonka - 4855 przepisów (strona:30/324)

Szarlotka z budyniem i kruszonką 518

żółtka . Zagniatamy ciasto i wylepiamy nim dno formy wym 23x33 cm nakłuwamy widelcem. Jabłka obieramy i ścieramy na tarce z dużymi oczkami Kruszonkę przygotowujemy w następnym naczyniu rozcierając palcami by powstały grudki. Gotujemy budyń w tradycyjny sposób. Ciasto podpiekamy ok 15 min w temp 180 st.  Jabłka mieszamy z cukrem tuż przed wyłożeniem(...)ciasto, wykładamy i równo rozprowadzamy , przykrywamy równomiernie budyniem i na wierzch posypujemy kruszonką. Pieczemy godzinę w temp 180 st, na ostatnie 10 min możemy uruchomić termoobieg dla lepszego przyrumienienia kruszonki. Ciasto wyjmujemy z formy po wystudzeniu

Gotowanie jest łatwe
Drozdzowki z wisniami i kruszonka czyli Slodki Czwartek odc. 154 135

Waniliowa chmurka . Pyszne, lekkie, słodkie, wiśniowo soczyste... bajka! W sam raz na deszczowy i szary poranek w pracy, jeszcze tylko kubek kawy i odżywam! Drożdżówki z wiśniami i kruszonką ciasto: 520 g mąki pszennej 240 ml ciepłego mleka 2 jajka 20 g świeżych drożdży 70 g cukru waniliowego 60 g  masła szczypta soli nadzienie: 200 g wydrylowanych wiśni, mogą(...)niego 3 łyżki do posmarowania wyrośniętych bułek, resztę rozmąconego jajka dolewamy do misy. Zagniatamy elastyczne ciasto, w połowie zagniatania wrzucamy miękkie masło. Przykrywamy miskę ściereczką i zostawiamy na godzinę by ciasto podwoiło objętość. Wiśnie mieszamy z cukrem pudrem i mąką ziemniaczaną. Składniki kruszonki zagniatamy tak by powstały okruszki. Chłodzimy. Gdy ciasto wyrośnie rozwałkowujemy je na spory prostokąt, wykładamy na niego

Dzieje kuchennej Wiewióry
Kopiec gruszkowy 152

palców tworząc małe okruszki. Przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy na złoty kolor około 8 minut w 180`C.Na wcześniej przygotowane ciasto wysypujemy całą ostudzoną kruszonkęCiasto wstawiamy do lodówki na około 2 godziny.Smacznego

Słodkie Przyjemności
Ciasto "Kruszonka" Z Dżemem I Owocami 126

zagniatać, ani wałkować, nawet owoców nie trzeba rozmrażać :) A nie dojedzone dżemy czy marmolady znajdą w nim swoje miejsce :) Wystarczy zrobić kruszonkę, schłodzić ją .....a resztę przeczytacie na dole ;) Składniki na blaszkę 23 x 23 cm: Ciasto: 2 i 1/2 szkl mąki pszennej 1/2 szkl mąki ziemniaczanej lub budyniu 220 g masła 1 szkl cukru lub pudru 1 jajko(...)Składniki na kruche ciasto połączyć tak aby utworzyła się kruszonka, następnie schłodzić ją w lodówce przez 1 godzinę. 2. Blaszkę do pieczenia wyścielać papierem, wyłożyć połowę kruszonki, lekko ugnieść ją palcami.   Następnie wykładamy dżem/dżemy, a na końcu dajemy mrożone owoce. 3. Na wierzch wykładamy resztę kruszonki. Ciasto pieczemy w 180 stop przez około 1 godzinę. Wystudzone posypujemy

Gotowanie...to proste !
Ciasto jogurtowe z borówkami 238

Jeśli macie ochotę na coś słodkiego, a nie chcecie zbyt wiele czasu spędzić w kuchni polecam wam szybkie ciasto jogurtowe z borówkami. Samo przygotowanie ciasta nie

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
DROŻDŻÓWKI Z BUDYNIEM,OWOCAMI I KRUSZONKĄ 133

był gęstszy.Zrobić kruszonkę.Swojego przepisu nie podaję gdyż tą którą zrobiłam dzisiaj niezbyt mnie zadowoliła,wyszła zbyt mała.Nadal wiec poszukuję idealnej dla mnie kruszonki,jeśli znajdę z pewnością podam przepis. Gdy ciasto dostatecznie podwoi swoją objętość formujemy z niego bułeczki,kule jak na zwykłe bułki(...)każda.Odłożyć w ciepłe miejsce na 20 min do wyrośnięcia.Używając szklanki z niedużym dnem zrobić w każdej mocne wgłębienia,nałożyć budyń,następnie zamrożone owoce i posypać kruszonką.Ciasto posmarować jeszcze roztrzepanym jajem.Piec w dobrze nagrzanym piekarniku w temp 180st.C przez ok 20-25min. Drożdżówki są przepyszne ale ciasta wyszło dosyć sporo i niestety nie starczyło mi owoców.Udało

Niespełnione zdolności kulinarne
Proste ciasto ze śliwkami i kruszonką 365

lubi proste ciasta z owocami ręka w górę ;) Bo proste nie znaczy mniej smaczne od tych, które są bardziej pracochłonne prawda? A dzisiejsze ciasto, to właśnie taki prosty placek ze śliwkami i kardamonową kruszonką. Dlaczego kardamonową? Bo uwielbiam tę przyprawę i staram się ją "przemycać" wszędzie tam gdzie się tylko da ( ale tak szczerze, to najchętniej dodawałabym ją do wszystkiego(...)masła 50 g cukru 2 płaskie łyżeczki kardamonu ( lub cynamonu ) Wykonanie: Kruszonka : W naczyniu wymieszać mąkę z cukrem i kardamonem. Dodać roztopione masło i wyrobić między palcami na kruszonkę.    Ciasto : Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Śliwki umyć, osuszyć, usunąć pestki. Mąkę pszenną przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia oraz sodą. Jajka ( w całości ) ubić

Opowieści z piekarnika
Ptysie z kakaową kruszonką i kremem mandarynkowym. 33

ilość kakao, mąką pszenną . Powstanie wtedy tradycyjna, słodka kruszonka. Przepis znajdziesz tutaj . Ciasto parzone. O cieście parzonym rozpisywałam się już w artykule Ciasto parzone – podstawowe informacje . Pokrótce opowiem, że jest to ciasto, które swój wzrost zawdzięcza dużej zawartości wody. Proporcje tego ciasta są tak dobrane, aby ciasto zachowało swoją konsystencję pomimo dużej zawartości płynów. Jednocześnie wiem, że moim czytelnikom(...)ognia i dalej chwilkę mieszamy. Odstawiamy ciasto do ostygnięcia. W między czasie przygotowujemy blaszkę. Do ochłodzonego ciasta dodajemy po jednym jajku, dokładnie mieszając masę po każdym z nich. Musimy uważać, aby nie rozrzedzić za bardzo ciasta. Ciasto ma odpowiednią konsystencję, gdy jego wierzchołek opada swobodnie (a nie spływa) z pałki lub szpatułki. Teraz formujemy ciasto na wcześniej przygotowanej blaszce, w małe

SmartBake.pl
Tarta śmietankowa ze szpinakiem 169

średnicy 30 cm: Ciasto: 300 g mąki (u mnie po 100 g ryżowej, orkiszowej pełnoziarnistej i zwykłej pszennej) 150 g zimnego masła 1 całe jajko 1 żółtko 1/4 łyżeczki soli Formę do pieczenia wysmarować masłem, wysypać bułką tartą. Mąkę wysypać na stolnicę, masło pokroić na kawałki, posiekać mąkę z masłem, tak aby powstała kruszonka, dodać(...)sól, posiekać, dodać żółtka, jajka, zagnieść. Można również wszystkie składniki umieścić w malakserze z ostrzami w kształcie litery „S” i posiekać, tak aby powstało ciasto o konsystencji bardzo mokrej kruszonki. Ciasto rozwałkować między dwoma arkuszami papieru do pieczenia, lekko posypując mąką. Rozwałkować na wielkość o 3 cm większą niż dolna średnica formy. Oderwać papier z jednej strony. Przenieść na formę

moj przepis na
proste ciasto ucierane jabłkowo-migdałowe z kruszonką 146

poradzi sobie każdy. Jest proste, nie wymagające i co najważniejsze - smakuje nieziemsko :) Nie jest suche, lecz lekko wilgotne. Jabłka i migdały tworzą ciekawe połączenie, a na górze ciasta znajduje się cuuuuudna, chrupiąca kruszonka. Kto się oprze? Chyba nikt... ;) A więc do dzieła! Ciasto w sam raz na deser w te coraz chłodniejsze, jesienne dni...zwłaszcza, że sezon na jabłka trwa(...)miksujemy do połączenia składników. Dodajemy sól i ekstrakt migdałowy i mieszamy. Przekładamy masę do blachy. Jabłka obieramy i kroimy w kostkę, a następnie wysypujemy je na wierzchu ciasta. Przygotowujemy kruszonkę: ~100g mąki ~30g płatków migdałowych ~70g cukru ~50g masła Wszystkie składniki rozcieramy rękami do momentu ich połączenia i powstania kruchych okruszków (kruszonki). Kruszonką posypujemy przygotowane wcześniej ciasto. Wkładamy ciasto

chili & sugar
Ciasto z bananami i owsiano-cynamonową kruszonką 139

razem jednak nie rozgniotłam bananów, a pokroiłam je w plasterki, które posłużyły jako nadzienie do ciasta. Natomiast za słodzik posłużył mi ksylitol oraz trochę cukru brązowego. Ciasto wyszło lekko biszkoptowe, z wilgotnym i słodkim bananowym nadzieniem, a całość wieńczy doskonała owsiano - cynamonowa kruszonka. Ciasto prezentuje się bardzo efektownie, a jest naprawdę jednym z szybszych i prostszych jakie wykonałam. Robiłam(...)Połowę masy przelać do formy, na to położyć plasterki bananów (można też je jeszcze posypać cynamonem). Na to wylać pozostałą część ciasta, a wierzch posypać przygotowaną kruszoną. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec przez około 25 minut - aż kruszonka się przyrumieni

Healthy food explorer
Prosty placek z jagodami 540

zarazem pyszny placek z jagodami? Nawet jeśli twierdzicie, że nie macie umiejętności to dacie radę Ciasto jest idealne, do robienia np z dziećmi. Nie zagniatamy tutaj tradycyjnego ciasta, a robimy kruszonkę, która stanowi zarówno spód jak i górę ciasta. Składniki na kruszonkę wystarczy wymieszać palcami na drobne „farfocelki” – nawet małe, dziecięce rączki to potrafią Możecie jako nadzienia(...)cukier i mąkę i dobrze mieszamy Ciasto Składniki ciasta wrzucamy do miski i rozcieramy w palcach na okruszki. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Na dno wykładamy 2/3 kruszonki. Lekko dociskamy. Na ciasto dajemy jagody. Górę posypujemy pozostałym ciastem. Pieczemy w 180 stopniach ok 40-45 min do zrumienienia góry. 4.5.2.11 http://mieszamwgarnku.pl/desery/ciasta-z-owocami/prosty-placek-jagodami/ BosowKuchni Artykuł Prosty placek z jagodami pochodzi

Mieszam w Garnku
piernik z dżemem i kruszonką 133

Wilgotny od dżemu piernik z chrupiącą kruszonką. Ciasto może nie typowo świąteczne ale do jesiennej kawki doskonałe. *foremka 25*34 cm Składniki: 10 łyżek mąki 10 łyżek cukru 10 łyżek mleka 400 g dżemu porzeczkowego 125 g masła 5 łyżek miodu łyżka kakao 3 jajka 2 łyżeczki sody oczyszczonej opakowanie przyprawy do piernika dodatkowo: 3 łyżki mąki 2 łyżki cukru(...)białek.  Ciasto przełożyć do foremki wyścielonej papierem do pieczenia. Resztę dżemu wymieszać z mąką ziemniaczaną. Olej, mąkę, cynamon i cukier wymieszać tak, żeby powstała kruszonka (jeśli trzeba to dodać oleju). Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C na około 15 minut aż się zapiecze z wierzchu. Wtedy wyjąć, posmarować dżemem i posypać kruszonką. Wstawić ponownie do piekarnika

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Drożdżowiec bez wyrabiania z owocami 165

ciepłym miejscu ( moje "nocowało pod kocem ) do dnia następnego Rano należy masę dobrze wymieszać W przepisie powiedziane jest , by ciasta nie wyrabiać , a jedynie dobrze wymieszać i tak zrobiłam Po przełożeniu do prodiża posypałam jeżynami i malinami oraz kruszonką - trzymałam  przykryte ściereczką w takim miejscu , gdzie padały na nie promienie słońca - około 20 min. - urosło  :) Piekłam(...)dobrze wyrobić czubkami  palców,  ( jakby je  " mieląc " ) Gotowymi posypać wierzch ciasta .  Nie należy dawać zbyt dużo owoców na wierzch ciasta , bo opadnie . Tak samo z kruszonką . Ciasto to piekłam raz z połowy produktów ( w sam raz , by zjeść dziś i jutro ) , a to z podanych powyżej  składników jest dla większej liczby wielbicieli drożdżowca :) Kto lubi

Proste Potrawy
Tradycyjne ciasto z wiśniami 172

żeby nie poszły na dno przy pieczeniu. Margarynę roztopić. Żółtka utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym (zostawić łyżeczkę cukru do kruszonki). Dodać płynną margarynę i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Białka ubić na sztywno. Delikatnie wymieszać z ciastem. Wyłożyć masę na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Układać na cieście wiśnie (mniej więcej co 2 cm). Włożyć do piekarnika nagrzanego(...)czasie przygotować kruszonkę (proporcje podałam miej więcej) mąkę, masło, cukier puder i łyżeczkę cukru waniliowego wymieszać tak aby powstały mniejsze i większe drobinki. Otworzyć piekarnik, posypać zrumienione ciasto kruszonką, zmniejszyć temperaturę do 160 stopni i piec jeszcze ok 5-7 minut

Kulinarne Inspiracje

Proponowane wyszukiwania