ciasto z kruszonka - 4855 przepisów (strona:21/324)

Spis sprawdzonych przepisów na Wielkanoc 281

Piankowa szarlotka Ciasto Milky Way  Budyniowiec z owocami Szarlotka sypana Ciasto z makiem i serem na kruchym cieście Ciasto serowa pianka Ciasto budyniowiec Jabłecznik na kruchym cieście z kruszonką Ciasto Pani Walewska Ciasto kasztanek Sernik wiedeński Sernik królewski Sernik Izaura Sernik kawowy z trzema warstwami Sernik Kajmakowy Kremowy czekoladowy sernik na ciasteczkowym spodzie Szarlotka pod różową chmurką Ciasto Muller

W Moim Magicznym Domu
Pleśniak ze śliwkami 195

osobnej miski. Składniki ciasta zagnieść na kruche ciasto - nie trzeba się starać, by wszystkie składniki się połączyły. Te, które zostaną w fazie kruszonki, będą do wysypania wierzchu ciasta. Do kruszonki dodać kawałek ciasta wielkości kobiecej pięści. Resztę ciasta rozdzielić na połowy. Do jednej połówki dodać kakao i wyrobić marmurkowe ciasto. Zawinąć je w folię i włożyć do lodówki. Jasną połówkę(...)cieście. Na śliwki zetrzeć na tarce o grubych oczkach ciemne ciasto. Rozłożyć je równomiernie. Na ciemną warstwę wyłożyć pianę z białek. Równo rozsmarować łopatką. Na wierzch zetrzeć resztę ciasta i wysypać kruszonkę. Rozłożyć kruszonkę równomiernie. Piec ok. 55 minut na programie pieczenie góra/dół. Po upieczeniu wyjąć ciasto z formy na kratkę. Gdy lekko przestygnie, usunąć papier do pieczenia

Weekendy w domu i ogrodzie
Kruche ciasto z rabarbarem i kruszonką 182

Końcówka rabarbaru… więc korzystajcie ile możecie! U mnie w postaci kruchego ciasta z kruszonką. Ciasto nie jest pracochłonne. Składniki są łatwo dostępne… nic tylko robić. Jeżeli nie dacie rady znaleźć na targu świeżego rabarbaru, spokojnie możecie użyć mrożonego i postępować tak samo jak w przypadku świeżego. Ciasto jest dla tych co lubią bardziej kwaśne wypieki … moja rodzina

moj przepis na
Placek Borówkowy 241

mieszamy za pomocą trzepaczki .  Tak przygotowaną piankę wykładamy na wypieczony spód . Na równie rozłożoną masę wysypujemy borówkami na które wysypujemy drugą część  drobno pokruszonej reszty ciasta (ala kruszonka) Ciasto pieczemy w temperaturze 180'C przez 50-55 minut

cookpl
Jogurtowe ciasto z rabarbarem 232

wykładamy na natłuszczoną tortownicę o średnicy 27 cm, układamy na nim rabarbar, posypujemy wiórkami, a następnie kruszonką.Pieczemy w temperaturze 175 stopni ok 45-50 minut.Jak ciasto przestygnie posypujemy je cukrem pudrem.Wykonanie kruszonki:Makę mieszamy(...)cukrem i cukrem waniliowym. Masło topimy w malym rondelku i bardzo mocno podgrzewamy. Takim gorącym zalewamy suche skladniki kruszonki. Wszystko należy dobrze wymieszać, ja to robię mikserem. Przed posypaniem ciasta kruszonka musi być schłodzona.* Z reguły jednorazowo robię większą ilość kruszonki, potem wrzucam ją do plastikowego pojemnika i wkładam do zamrażarki.  W ten sposób mam gotową kruszonkę na następny

Kulinarne przygody Gatity
Ciasto z rabarbarem i kruszonką 175

Sezon na rabarbar w pełni. Dlatego warto wykorzystać go do domowych wypieków. Dziś chciałbym zaprezentować Wam moje pierwsze ciasto rabarbarowe z kruszonką. Wyszło pyszne. Polecam do rozmów przy kawie.Czas przygotowania: 65 min.Składniki na formę 32x22 cmKoszt przygotowania: 19,00 złSKŁADNIKI na ciasto:200 ml śmietany 18%1/2 szklanki oleju rzepakowego3 jajka3 szklanki mąki pszennej typu 6501 szklanka cukru3 łyżeczki(...)mąkę, proszek do pieczenia i cukier waniliowy. Wszystko ze sobą miksujemy na gładką masę.Ciasto przelewamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i zabieramy się za przygotowanie kruszonki.PRZYGOTOWANIE kruszonki do ciasta:Do miski wsypujemy mąkę, cukier i szczyptę soli. Dodajemy drobno pokrojoną margarynę. Wszystkie składniki łączymy ze sobą zagniatając, aż uzyskamy kruszonkę (grudki).Pokrojony rabarbar odcedzamy z nadmiaru soku

kulinarnyJa
Maślana tarta z owocami z kompotu 259

się też posłużyć mrożonymi owocami. To słuszny kawałek ciasta, cechujący się grubym a zarazem krucho -maślanym spodem, na którym ułożone są owoce zasypane pyszną i słodką kruszonką. Duża forma 24x45 cm ( piekąc ciasto w mniejszej blasze pamiętajcie o zmianie proporcji składników ) - 3 szklanki mąki pszennej - 200 gr dobrego masła ( 82% tłuszczu) + 1 łyżka smalcu* - 0,5 szklanki cukru - 4 żółtka(...)Podpiekam ciasto ok 20 minut aż delikatnie nabierze złotawego koloru. W tym momencie wyciągam je z piekarnika. Spód obsypuję kakaem, na nie wykładam białka i owoce. Gęsto zasypuję kruszonką. Ciasto dopiekam ok. 30 minut. Po upieczeniu delikatnie studzę i posypuję cukrem pudrem. * dodatek smalcu w cieście wzmacnia jego kruchość Zdjęcia potraw są mojego autorstwa. Ich kopiowanie wymaga mojej zgody

kawawszklance
Ciasto ze śliwkami, kruszonką i lukrem. Pyszne... 178

wybieram te, które już znam, słodkie, jędrne od których lekko odchodzi pestka. Jeśli chodzi o wybór śliwek do pieczenia ciasta, dla mnie nie ma znaczenia. Często mieszam śliwki, aby potem ładnie i smacznie komponowały się w upieczonym już cieście. To ciasto upiekłam tuż przed naszym wyjazdem na wakacje. Ten przepis pozostawiam dla Was, żeby choć trochę osłodzić Wam zbliżający się(...)pyszne, wilgotne i pełne śliwek ciasto. Czego chcieć więcej? To ciasto powstało w międzyczasie, kiedy „wpadłam” do domu. Upiekłam to właśnie ciasto, bo było na konkretne zamówienie mojej rodziny. Ciasto upiekłam i całą blachę zawiozłam do moich dzieci. A tam... chwil kilka i po cieście. Lubicie ciasta ze śliwkami? Spróbujcie upiec takie z kruszonką i lukrem. Życzę SMACZNEGO! Krys Kochani

Kuchnia u Krysi
Placek drożdżowy z czarną porzeczką i kruszonką 185

Ciąg dalszy pozbywania się mrożonych owoców z zeszłego roku. Tym razem upiekłam ciasto drożdżowe z mrożoną czarną porzeczką. Przepis wzięłam z tej strony , dodałam dodatkowo kruszonkę. Wspaniałe puszyste ciasto z kruszonką na wierzchu, polecam :-) Składniki na dużą blachę ciasta: 500g mąki pszennej 50 g drożdży świeżych lub 21 g drożdży suszonych 1 szklanka mleka 100 g masła lub margaryny(...)mleku drożdże. Całość dokładnie wyrobić a następnie pozostawić w ciepłym miejscu do czasu aż podwoi swoją objętość na około 1, 5 – 2 godzin. W czasie gdy ciasto będzie rosło przygotować kruszonkę. Składniki na kruszonkę: 180 g mąki pszennej 100 g cukru 16 g cukru waniliowego pół kostki roztopionego masła Sposób wykonania kruszonki: Masło rozpuścić i połączyć z pozostałymi składnikami

Na słodko lub wytrawnie
Ciasto ze śliwkami i kruszonką 134

temperaturze pokojowej)   Składniki na kruszonkę: 1/2 kostki masła 1 szkl mąki 1/2 szkl cukru kryształu   Dodatkowo: śliwki węgierki – ja użyłam 15 śliwek   Śliwki przekrawam na pół i wyjmuję pestki. Kruszonka: W misce umieszczam 1/2 kostki masła pokrojonego w kosteczkę, dodaję mąkę i cukier, rozcieram składniki rękami tak by powstała kruszonka. Ciasto: Masło umieszczam w misce(...)zmniejszam obroty miksera. Wykładam ciasto do tortownicy wysmarowanej tłuszczem. Układam śliwki przecięciem do góry, posypuję kruszonką. Piekę 180 stopniach przez 45-50 minut. Podaję ciasto posypane cukrem pudrem (opcjonalnie).   Artykuł Ciasto ze śliwkami i kruszonką pochodzi z serwisu Moja Qchnia Pełna Smaku

MojaQchnia.pl
Kruche ciasto z rabarbarem, daktylami i kruszonką 159

minut, aż będzie lekko złote. Kruszonka: Wszystkie składniki przełożyć do miseczki i rozcierać palcami, aż powstanie kruszonka. Nadzienie: Rabarbar obieramy, kroimy na kawałki i przekładamy do miski. Dodajemy drobno posiekane suszone daktyle, rodzynki lub figi. Wsypujemy mąkę ziemniaczaną i cukier puder. Wszystko mieszamy, aż mąka oblepi rabarbar. Przekładamy na podpieczony spód i posypujemy przygotowaną kruszonką. Pieczemy w piekarniku nagrzanym(...)przez około 35 minut. Smacznego (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); To też może Cię zainteresować: → Ciasto z rabarbarem i suszoną morwą → Placek drożdżowy z rabarbarem i kruszonką → Sernik waniliowy z rabarbarem i kruszonkąCiasto waniliowe z rabarbarem i truskawkami

Oryginalny smak
CIASTO DROŻDŻOWE Z ŻURAWINĄ I KOKOSOWĄ KRUSZONKĄ 177

Żurawiny teraz pod dostatkiem na straganach, dlatego podrzucam Wam przepis na przepyszne ciasto drożdżowe z tymi rubinowymi kuleczkami w roli głównej oraz kokosową kruszonką. Jest to przepis , który już jest na blogu w wersji z jabłkami  i według mnie jest to receptura doskonała! Ciasto przepięknie rośnie, jest idealnie puszyste, a przy tym lekko wilgotne(...)stopni C. KRUSZONKA: Masło, cukier, wiórki i mąkę wymieszaj w miseczce, i rozetrzyj palcami, aby powstały grudki. Na wyrośniętym cieście rozsyp umytą i osuszoną żurawinę, następnie posyp ciasto kruszonką i wsadź do piekarnika na  55-60 minut.  Piecz ciasto do tzw. suchego patyczka. Po tym czasie drzwiczki piekarnika otwórz szeroko, wysuń lekko blachę i pozostaw ciasto do ostudzenia

Słodko-Słony Świat Ilony
Ciasto drożdżowe z rabarbarem, imbirem i chrupiącą kruszonką 125

drożdżowy. Składniki wymieszać mikserem, pod koniec mieszania dodać rozpuszczone masło. Ciasto przełożyć na stolnicę, zagnieść  i wyrobić na jednolite ciasto aż zacznie odchodzić od rąk. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia. 2. Rabarbar  umyć, pokroić na mniejsze kawałki, dodać cukier, imbir i całość dokładnie wymieszać. 3. Kruszonka(...)Masło, cukier i mąkę wymieszać, następnie rozcierać palcami aż powstaną okruszki. 4. Wrośnięte ciasto przełożyć do keksówki wysmarowanej olejem i wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach 13 x 39 cm,. Odstawić do ponownego wyrośnięcia. 5. Po tym czasie na całej powierzchni ciasta rozłożyć rabarbar i posypać kruszonką. 6. Piec w piekarniku nagrzanym do 175 stopni przez 40-45 minut

Szalona Kuchnia Eweliny
Bezglutenowy placek drożdżowy z truskawkami 247

Bezglutenowy placek drożdżowy z truskawkami - smakuje jak najlepsza, tradycyjna drożdżówka. Miękka, puszysta z pyszną kruszonką. Ciasto, które koniecznie musicie zrobić!  SKŁADNIKI: zaczyn: 100 ml ciepłego mleka 50 g świeżych drożdży 15 g cukru pudru ciasto: 4 żółtka 150 g cukru pudru 500 g mieszanki bezglutenowej - u mnie Nutri Free Mix per dolci 150 ml ciepłego mleka 80 g masła(...)przestudzone masło. Miksuj na niskich obrotach miksera aż do uzyskania jednolitego i lśniącego ciasta. Blaszkę o wymiarach ok.30x20 cm wyłóż papierem do pieczenia i wyłóż przygotowane ciasto. Odstaw na godzinę do wyrośnięcia. Kruszonka: mąkę wymieszaj rękoma z masłem, cukrem pudrem i aromatem waniliowym tworząc grudki. Na wyrośnięte ciasto wyłóż pokrojone na połówki truskawki oraz kruszonkę. Odstaw do ponownego wyrośnięcia

Kuchnia bezglutenowa
Ciasto kruche ze śliwkami. Przepis krok po kroku. 180

papierem do pieczenia i równomiernie rozłóż przygotowane ciasto. Piecz 10 minut w 180 °C. W czasie gdy ciasto się piecze wydrąż ze śliwek pestkę i pokrój je na ćwiartki.   Śliwki układaj na upieczonym cieście skórą do dołu.   Przygotuj kruszonkę, mieszając dłońmi wszystkie składniki. (100 g masła(...)wrażenie, że się udało. Wyszło idealnie, a najlepszą oceną może być fakt, że  ciasto kruche ze śliwkami zniknęło w niecałą godzinę. Ale jak tu się dziwić? Kruche ciasto, śliwki od znajomego z działki i kruszonka, to nie mogło się nie udać.   Teraz najwyższa pora

kuron.com.pl