Piankowa szarlotka Ciasto Milky Way Budyniowiec z owocami Szarlotka sypana Ciasto z makiem i serem na kruchym cieście Ciasto serowa pianka Ciasto budyniowiec Jabłecznik na kruchym cieście z kruszonką Ciasto Pani Walewska Ciasto kasztanek Sernik wiedeński Sernik królewski Sernik Izaura Sernik kawowy z trzema warstwami Sernik Kajmakowy Kremowy czekoladowy sernik na ciasteczkowym spodzie Szarlotka pod różową chmurką Ciasto Muller
W Moim Magicznym Domuosobnej miski. Składniki ciasta zagnieść na kruche ciasto - nie trzeba się starać, by wszystkie składniki się połączyły. Te, które zostaną w fazie kruszonki, będą do wysypania wierzchu ciasta. Do kruszonki dodać kawałek ciasta wielkości kobiecej pięści. Resztę ciasta rozdzielić na połowy. Do jednej połówki dodać kakao i wyrobić marmurkowe ciasto. Zawinąć je w folię i włożyć do lodówki. Jasną połówkę(...)cieście. Na śliwki zetrzeć na tarce o grubych oczkach ciemne ciasto. Rozłożyć je równomiernie. Na ciemną warstwę wyłożyć pianę z białek. Równo rozsmarować łopatką. Na wierzch zetrzeć resztę ciasta i wysypać kruszonkę. Rozłożyć kruszonkę równomiernie. Piec ok. 55 minut na programie pieczenie góra/dół. Po upieczeniu wyjąć ciasto z formy na kratkę. Gdy lekko przestygnie, usunąć papier do pieczenia
Weekendy w domu i ogrodzieKońcówka rabarbaru… więc korzystajcie ile możecie! U mnie w postaci kruchego ciasta z kruszonką. Ciasto nie jest pracochłonne. Składniki są łatwo dostępne… nic tylko robić. Jeżeli nie dacie rady znaleźć na targu świeżego rabarbaru, spokojnie możecie użyć mrożonego i postępować tak samo jak w przypadku świeżego. Ciasto jest dla tych co lubią bardziej kwaśne wypieki … moja rodzina
moj przepis namieszamy za pomocą trzepaczki . Tak przygotowaną piankę wykładamy na wypieczony spód . Na równie rozłożoną masę wysypujemy borówkami na które wysypujemy drugą część drobno pokruszonej reszty ciasta (ala kruszonka) Ciasto pieczemy w temperaturze 180'C przez 50-55 minut
cookplwykładamy na natłuszczoną tortownicę o średnicy 27 cm, układamy na nim rabarbar, posypujemy wiórkami, a następnie kruszonką.Pieczemy w temperaturze 175 stopni ok 45-50 minut.Jak ciasto przestygnie posypujemy je cukrem pudrem.Wykonanie kruszonki:Makę mieszamy(...)cukrem i cukrem waniliowym. Masło topimy w malym rondelku i bardzo mocno podgrzewamy. Takim gorącym zalewamy suche skladniki kruszonki. Wszystko należy dobrze wymieszać, ja to robię mikserem. Przed posypaniem ciasta kruszonka musi być schłodzona.* Z reguły jednorazowo robię większą ilość kruszonki, potem wrzucam ją do plastikowego pojemnika i wkładam do zamrażarki. W ten sposób mam gotową kruszonkę na następny
Kulinarne przygody GatitySezon na rabarbar w pełni. Dlatego warto wykorzystać go do domowych wypieków. Dziś chciałbym zaprezentować Wam moje pierwsze ciasto rabarbarowe z kruszonką. Wyszło pyszne. Polecam do rozmów przy kawie.Czas przygotowania: 65 min.Składniki na formę 32x22 cmKoszt przygotowania: 19,00 złSKŁADNIKI na ciasto:200 ml śmietany 18%1/2 szklanki oleju rzepakowego3 jajka3 szklanki mąki pszennej typu 6501 szklanka cukru3 łyżeczki(...)mąkę, proszek do pieczenia i cukier waniliowy. Wszystko ze sobą miksujemy na gładką masę.Ciasto przelewamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i zabieramy się za przygotowanie kruszonki.PRZYGOTOWANIE kruszonki do ciasta:Do miski wsypujemy mąkę, cukier i szczyptę soli. Dodajemy drobno pokrojoną margarynę. Wszystkie składniki łączymy ze sobą zagniatając, aż uzyskamy kruszonkę (grudki).Pokrojony rabarbar odcedzamy z nadmiaru soku
kulinarnyJasię też posłużyć mrożonymi owocami. To słuszny kawałek ciasta, cechujący się grubym a zarazem krucho -maślanym spodem, na którym ułożone są owoce zasypane pyszną i słodką kruszonką. Duża forma 24x45 cm ( piekąc ciasto w mniejszej blasze pamiętajcie o zmianie proporcji składników ) - 3 szklanki mąki pszennej - 200 gr dobrego masła ( 82% tłuszczu) + 1 łyżka smalcu* - 0,5 szklanki cukru - 4 żółtka(...)Podpiekam ciasto ok 20 minut aż delikatnie nabierze złotawego koloru. W tym momencie wyciągam je z piekarnika. Spód obsypuję kakaem, na nie wykładam białka i owoce. Gęsto zasypuję kruszonką. Ciasto dopiekam ok. 30 minut. Po upieczeniu delikatnie studzę i posypuję cukrem pudrem. * dodatek smalcu w cieście wzmacnia jego kruchość Zdjęcia potraw są mojego autorstwa. Ich kopiowanie wymaga mojej zgody
kawawszklancewybieram te, które już znam, słodkie, jędrne od których lekko odchodzi pestka. Jeśli chodzi o wybór śliwek do pieczenia ciasta, dla mnie nie ma znaczenia. Często mieszam śliwki, aby potem ładnie i smacznie komponowały się w upieczonym już cieście. To ciasto upiekłam tuż przed naszym wyjazdem na wakacje. Ten przepis pozostawiam dla Was, żeby choć trochę osłodzić Wam zbliżający się(...)pyszne, wilgotne i pełne śliwek ciasto. Czego chcieć więcej? To ciasto powstało w międzyczasie, kiedy „wpadłam” do domu. Upiekłam to właśnie ciasto, bo było na konkretne zamówienie mojej rodziny. Ciasto upiekłam i całą blachę zawiozłam do moich dzieci. A tam... chwil kilka i po cieście. Lubicie ciasta ze śliwkami? Spróbujcie upiec takie z kruszonką i lukrem. Życzę SMACZNEGO! Krys Kochani
Kuchnia u KrysiCiąg dalszy pozbywania się mrożonych owoców z zeszłego roku. Tym razem upiekłam ciasto drożdżowe z mrożoną czarną porzeczką. Przepis wzięłam z tej strony , dodałam dodatkowo kruszonkę. Wspaniałe puszyste ciasto z kruszonką na wierzchu, polecam :-) Składniki na dużą blachę ciasta: 500g mąki pszennej 50 g drożdży świeżych lub 21 g drożdży suszonych 1 szklanka mleka 100 g masła lub margaryny(...)mleku drożdże. Całość dokładnie wyrobić a następnie pozostawić w ciepłym miejscu do czasu aż podwoi swoją objętość na około 1, 5 – 2 godzin. W czasie gdy ciasto będzie rosło przygotować kruszonkę. Składniki na kruszonkę: 180 g mąki pszennej 100 g cukru 16 g cukru waniliowego pół kostki roztopionego masła Sposób wykonania kruszonki: Masło rozpuścić i połączyć z pozostałymi składnikami
Na słodko lub wytrawnietemperaturze pokojowej) Składniki na kruszonkę: 1/2 kostki masła 1 szkl mąki 1/2 szkl cukru kryształu Dodatkowo: śliwki węgierki – ja użyłam 15 śliwek Śliwki przekrawam na pół i wyjmuję pestki. Kruszonka: W misce umieszczam 1/2 kostki masła pokrojonego w kosteczkę, dodaję mąkę i cukier, rozcieram składniki rękami tak by powstała kruszonka. Ciasto: Masło umieszczam w misce(...)zmniejszam obroty miksera. Wykładam ciasto do tortownicy wysmarowanej tłuszczem. Układam śliwki przecięciem do góry, posypuję kruszonką. Piekę 180 stopniach przez 45-50 minut. Podaję ciasto posypane cukrem pudrem (opcjonalnie). Artykuł Ciasto ze śliwkami i kruszonką pochodzi z serwisu Moja Qchnia Pełna Smaku
MojaQchnia.plminut, aż będzie lekko złote. Kruszonka: Wszystkie składniki przełożyć do miseczki i rozcierać palcami, aż powstanie kruszonka. Nadzienie: Rabarbar obieramy, kroimy na kawałki i przekładamy do miski. Dodajemy drobno posiekane suszone daktyle, rodzynki lub figi. Wsypujemy mąkę ziemniaczaną i cukier puder. Wszystko mieszamy, aż mąka oblepi rabarbar. Przekładamy na podpieczony spód i posypujemy przygotowaną kruszonką. Pieczemy w piekarniku nagrzanym(...)przez około 35 minut. Smacznego (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); To też może Cię zainteresować: → Ciasto z rabarbarem i suszoną morwą → Placek drożdżowy z rabarbarem i kruszonką → Sernik waniliowy z rabarbarem i kruszonką → Ciasto waniliowe z rabarbarem i truskawkami
Oryginalny smakŻurawiny teraz pod dostatkiem na straganach, dlatego podrzucam Wam przepis na przepyszne ciasto drożdżowe z tymi rubinowymi kuleczkami w roli głównej oraz kokosową kruszonką. Jest to przepis , który już jest na blogu w wersji z jabłkami i według mnie jest to receptura doskonała! Ciasto przepięknie rośnie, jest idealnie puszyste, a przy tym lekko wilgotne(...)stopni C. KRUSZONKA: Masło, cukier, wiórki i mąkę wymieszaj w miseczce, i rozetrzyj palcami, aby powstały grudki. Na wyrośniętym cieście rozsyp umytą i osuszoną żurawinę, następnie posyp ciasto kruszonką i wsadź do piekarnika na 55-60 minut. Piecz ciasto do tzw. suchego patyczka. Po tym czasie drzwiczki piekarnika otwórz szeroko, wysuń lekko blachę i pozostaw ciasto do ostudzenia
Słodko-Słony Świat Ilonydrożdżowy. Składniki wymieszać mikserem, pod koniec mieszania dodać rozpuszczone masło. Ciasto przełożyć na stolnicę, zagnieść i wyrobić na jednolite ciasto aż zacznie odchodzić od rąk. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia. 2. Rabarbar umyć, pokroić na mniejsze kawałki, dodać cukier, imbir i całość dokładnie wymieszać. 3. Kruszonka(...)Masło, cukier i mąkę wymieszać, następnie rozcierać palcami aż powstaną okruszki. 4. Wrośnięte ciasto przełożyć do keksówki wysmarowanej olejem i wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach 13 x 39 cm,. Odstawić do ponownego wyrośnięcia. 5. Po tym czasie na całej powierzchni ciasta rozłożyć rabarbar i posypać kruszonką. 6. Piec w piekarniku nagrzanym do 175 stopni przez 40-45 minut
Szalona Kuchnia EwelinyBezglutenowy placek drożdżowy z truskawkami - smakuje jak najlepsza, tradycyjna drożdżówka. Miękka, puszysta z pyszną kruszonką. Ciasto, które koniecznie musicie zrobić! SKŁADNIKI: zaczyn: 100 ml ciepłego mleka 50 g świeżych drożdży 15 g cukru pudru ciasto: 4 żółtka 150 g cukru pudru 500 g mieszanki bezglutenowej - u mnie Nutri Free Mix per dolci 150 ml ciepłego mleka 80 g masła(...)przestudzone masło. Miksuj na niskich obrotach miksera aż do uzyskania jednolitego i lśniącego ciasta. Blaszkę o wymiarach ok.30x20 cm wyłóż papierem do pieczenia i wyłóż przygotowane ciasto. Odstaw na godzinę do wyrośnięcia. Kruszonka: mąkę wymieszaj rękoma z masłem, cukrem pudrem i aromatem waniliowym tworząc grudki. Na wyrośnięte ciasto wyłóż pokrojone na połówki truskawki oraz kruszonkę. Odstaw do ponownego wyrośnięcia
Kuchnia bezglutenowapapierem do pieczenia i równomiernie rozłóż przygotowane ciasto. Piecz 10 minut w 180 °C. W czasie gdy ciasto się piecze wydrąż ze śliwek pestkę i pokrój je na ćwiartki. Śliwki układaj na upieczonym cieście skórą do dołu. Przygotuj kruszonkę, mieszając dłońmi wszystkie składniki. (100 g masła(...)wrażenie, że się udało. Wyszło idealnie, a najlepszą oceną może być fakt, że ciasto kruche ze śliwkami zniknęło w niecałą godzinę. Ale jak tu się dziwić? Kruche ciasto, śliwki od znajomego z działki i kruszonka, to nie mogło się nie udać. Teraz najwyższa pora
kuron.com.pl