Wczoraj kupiłam kilka łodyg, więc mam pełne pole do popisu ;) Na pierwszy ogień poszło puszyste i wilgotne, za sprawą maślanki, ciasto z rabarbarem i słodką, cytrynową kruszonką. Takie ciasto to istna rozkosz dla podniebienia. Samo ciasto jest dosyć słodkie, ale kwaśny rabarbar i kruszonka z dodatkiem skórki cytryny świetnie równoważą ten smak. Musicie wypróbować na weekend ;) Pamiętajcie tylko(...)kwadratowej formy o wymiarach 24x24 cm wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą. Na wierzch wysypać obrany i pokrojony w drobną kostkę rabarbar, lekko wciskając go w ciasto. Wierzch posypać cytrynową kruszonką. Piec w piekarniku nagrzanym do 175 st.C przez ok. 40 minut, aż kruszonka ładnie się zarumieni, a wbity do ciasta patyczek nie będzie miał widocznego surowego ciasta (może być
Nastoletnie Wypiekanieinnymi owocami niż jabłka, a zapasów do wypieków mam sporo, więc czas najwyższy uszczknąć trochę tych mrożonek. W jednej z kolorowych gazet „przyślij przepis” znalazłam przepis na ciasto z wiśniami i kruszonką. Postanowiłam upiec to ciasto, lecz zamiast wiśni dałam do ciasta mrożone truskawki. Trochę mnie przeraziła ilość proszku do pieczenia w oryginalnym przepisie. Ja zredukowałam do jednej łyżeczki(...)dałam też sodę oczyszczoną. Ciasto wyszło niesamowicie delikatne i lekko wilgotne z chrupiącą kruszonką na wierzchu. Polecam :-) Przepis na dużą tortownicę ciasta : 400 g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej 5 jajek szczypta soli 250 g masła lub margaryny 150 g cukru ½ opakowania cukru waniliowego 1/3 szklanki mleka 300 – 400 g mrożonych lub świeżych owoców
Na słodko lub wytrawniecałkiem przyjemnie. Po południu przypomniał o mi się, że muszę upiec ciasto na niedzielę . Zamarzyło mi się ciasto z kremem. Proste, wilgotne ciasto z kremem maślano serowym i orzechową kruszonką. Ciasto z kremem do złudzenia przypomina ciasto marchewkowe . Ale to jest ciasto bananowe z dodatkiem ananasa. Doszłam do wniosku, że krem maślano serowy równie będzie tu pasował jak w cieście(...)ostygnięcia. Kiedy orzechy ostygną grubo pokrój. W miseczce zmiksuj masło z cukrem pudrem, po czym dodaj twarożek. Pamiętaj, że masło i twarożek muszą mieć temperaturę pokojową. Posmaruj ciasto kremem i posyp orzechową kruszonką. Pokrój na kawałki. The post Ciasto z kremem na niedzielę appeared first on Blog kulinarny - codojedzenia.pl
codojedzeniaobjętość. Jeżeli w kuchni jest chłodno, to miskę z ciastem możemy wstawić do nagrzanego piekarnika do około 30°C. Po około 40 minutach: Gdy ciasto mam już wyrośnięte, to obieram dwa jabłka, usuwam gniazda nasienne i kroję w kostkę. Pokrojone jabłka dodaję do ciasta i dokładnie mieszam łyżką. Następnie ciasto przekładam do foremki wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównuję, nakrywam ściereczką(...)kruszonki: Na blat wykładam składniki kruszonki i pocierając je dłońmi łączę tak żeby powstały grudki. Pieczenie: Gdy ciasto jest już wyrośnięte, to obieram dwa kolejne jabłka i kroję w półplasterki które układam na górze ciasta, wciskające je w ciasto i posypuję kruszonką. Ciasto wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180°C, na drugą od dołu półkę i piekę około 50 minut
Uwaga Babcia GotujePrzygotowałam go na imieniny jednego z mojego Skarbów – córeczki Sernik z malinami na kruchym cieście z kruszonką i wiórkami kokosowymi jak dla mnie połączenie wyśmienite i wręcz obowiązkowe w kuchni jak czekolada i pomarańcza (zamiennie czekolada z chili w zależności od nastroju i poczucia smaku;), które uwielbiam. Parzcie kawy i smacznego! Pyszna propozycja na letni(...)idealny imieninowy sernik z malinami z kruszonką na jaki (wierzę, bez wyrzutów sumienia) skusił się każdy! Widziałam SMACZNEGO ja uwielbiam serniki! Sernik z malinami na kruchym cieście z kruszonką powstał w tortownicy o średnicy 26 cm. Składniki na ciasto: 225 g mąki 5 łyżek cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 150 g zimnego masła 1 jajko Składniki na masę serową
Zasmakuj Kuchniwiadomo, że wpływają korzystnie na zdrowie i urodę. Do ich cennych właściwości można zaliczyć również tę, że są idealnym dodatkiem do ciast. Dzisiaj proponuję sernik z dodatkiem śliwek i kruszonką. Ciasto:1/2 kostki margaryny2 łyżki oleju1 szklanka mąki pszennej2 łyżki mąki ziemniaczanej1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 jajka1 opakowanie cukru wanilinowegoDo garnka dać margarynę i olej. Ogrzewać(...)żółtkami, połączyć z olejem, śmietaną i budyniem. Białka ubić na sztywno, ubijając dodać cukier i ocet. Delikatnie wymieszać masę serową z pianą i wyłożyć na ciasto. Na wierzchu ułożyć połówki śliwek, posypać kruszonką. Piec ok. 1 godziny w temperaturze 180 stopni, następnie pozostawić we wyłączonym i uchylonym piekarniku na 10 - 15 minut
Praktyczna plwycinamy gniazda nasienne. Układamy na blaszce z papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 st. C na ok. 35 minut. W tym czasie przygotowujemy ciasto i kruszonkę. Składniki ciasta zagniatamy, rozwałkowujemy i przekładamy do blaszki z papierem do pieczenia. Składniki kruszonki skruszamy w palcach i odstawiamy do lodówki. Upieczone jabłka przekładamy do miski, dosypujemy szklankę cukru(...)odrobinę cynamonu, mieszamy i przekładamy do blaszki z ciastem. Wyrównujemy, posypujemy kruszonką. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 160 st. C na ok. 50 minut. Gotowe. Cały dom pachnie jabłkami, cynamonem i masłem. Smacznego
Maminek kulinarnyMamy sezon na wiśnie więc nie może zabraknąć słodkich wypieków z ich udziałem. Polecam Wam pyszne kruche ciasto z orzechową kruszonką. Jest przepyszne i całkiem szybko się robi. Ciasto jest niskie i po pokrojeniu w niedużą kostkę prezentuje się jak małe ciasteczko. składniki: 250 g mąki pszennej 125 g zimnego masła 80 g cukru 1 jajko 1/2 łyżeczki proszku(...)Foremkę 25x28 wyłożyć papierem do pieczenia. Dno foremki wylepić ciastem. Ciasto ponakłuwać w kilku miejscach widelcem. Wydrylowane wiśnie osuszyć na papierowym ręczniku. Oprószyć mąką ziemniaczaną i rozłożyć na cieście. Przygotować kruszonkę. Do miski wsypać mąkę, cukier i tarte orzechy. Dodać masło i wszystko rozetrzeć palcami. Gotową kruszonką posypać ciasto. Foremkę wstawić do piekarnika nagrzanego na 175C i piec
Monia miesza i gotujePiankowa szarlotka Ciasto Milky Way Budyniowiec z owocami Szarlotka sypana Ciasto z makiem i serem na kruchym cieście Ciasto serowa pianka Ciasto budyniowiec Jabłecznik na kruchym cieście z kruszonką Ciasto Pani Walewska Ciasto kasztanek Sernik wiedeński Sernik królewski Sernik Izaura Sernik kawowy z trzema warstwami Sernik Kajmakowy Kremowy czekoladowy sernik na ciasteczkowym spodzie Szarlotka pod różową chmurką Ciasto Muller
W Moim Magicznym Domuosobnej miski. Składniki ciasta zagnieść na kruche ciasto - nie trzeba się starać, by wszystkie składniki się połączyły. Te, które zostaną w fazie kruszonki, będą do wysypania wierzchu ciasta. Do kruszonki dodać kawałek ciasta wielkości kobiecej pięści. Resztę ciasta rozdzielić na połowy. Do jednej połówki dodać kakao i wyrobić marmurkowe ciasto. Zawinąć je w folię i włożyć do lodówki. Jasną połówkę(...)cieście. Na śliwki zetrzeć na tarce o grubych oczkach ciemne ciasto. Rozłożyć je równomiernie. Na ciemną warstwę wyłożyć pianę z białek. Równo rozsmarować łopatką. Na wierzch zetrzeć resztę ciasta i wysypać kruszonkę. Rozłożyć kruszonkę równomiernie. Piec ok. 55 minut na programie pieczenie góra/dół. Po upieczeniu wyjąć ciasto z formy na kratkę. Gdy lekko przestygnie, usunąć papier do pieczenia
Weekendy w domu i ogrodzieKońcówka rabarbaru… więc korzystajcie ile możecie! U mnie w postaci kruchego ciasta z kruszonką. Ciasto nie jest pracochłonne. Składniki są łatwo dostępne… nic tylko robić. Jeżeli nie dacie rady znaleźć na targu świeżego rabarbaru, spokojnie możecie użyć mrożonego i postępować tak samo jak w przypadku świeżego. Ciasto jest dla tych co lubią bardziej kwaśne wypieki … moja rodzina
moj przepis namieszamy za pomocą trzepaczki . Tak przygotowaną piankę wykładamy na wypieczony spód . Na równie rozłożoną masę wysypujemy borówkami na które wysypujemy drugą część drobno pokruszonej reszty ciasta (ala kruszonka) Ciasto pieczemy w temperaturze 180'C przez 50-55 minut
cookplwykładamy na natłuszczoną tortownicę o średnicy 27 cm, układamy na nim rabarbar, posypujemy wiórkami, a następnie kruszonką.Pieczemy w temperaturze 175 stopni ok 45-50 minut.Jak ciasto przestygnie posypujemy je cukrem pudrem.Wykonanie kruszonki:Makę mieszamy(...)cukrem i cukrem waniliowym. Masło topimy w malym rondelku i bardzo mocno podgrzewamy. Takim gorącym zalewamy suche skladniki kruszonki. Wszystko należy dobrze wymieszać, ja to robię mikserem. Przed posypaniem ciasta kruszonka musi być schłodzona.* Z reguły jednorazowo robię większą ilość kruszonki, potem wrzucam ją do plastikowego pojemnika i wkładam do zamrażarki. W ten sposób mam gotową kruszonkę na następny
Kulinarne przygody GatitySezon na rabarbar w pełni. Dlatego warto wykorzystać go do domowych wypieków. Dziś chciałbym zaprezentować Wam moje pierwsze ciasto rabarbarowe z kruszonką. Wyszło pyszne. Polecam do rozmów przy kawie.Czas przygotowania: 65 min.Składniki na formę 32x22 cmKoszt przygotowania: 19,00 złSKŁADNIKI na ciasto:200 ml śmietany 18%1/2 szklanki oleju rzepakowego3 jajka3 szklanki mąki pszennej typu 6501 szklanka cukru3 łyżeczki(...)mąkę, proszek do pieczenia i cukier waniliowy. Wszystko ze sobą miksujemy na gładką masę.Ciasto przelewamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i zabieramy się za przygotowanie kruszonki.PRZYGOTOWANIE kruszonki do ciasta:Do miski wsypujemy mąkę, cukier i szczyptę soli. Dodajemy drobno pokrojoną margarynę. Wszystkie składniki łączymy ze sobą zagniatając, aż uzyskamy kruszonkę (grudki).Pokrojony rabarbar odcedzamy z nadmiaru soku
kulinarnyJadzisiaj przygotowałam ucierane ciacho z morelami , robiłam je koło 25 minut z pokrojeniem moreli i zrobieniem kruszonki .Ciasto szybciutko się robi , nie potrzeba miksera . Wystarczy łopatka lub łyżka . Ciasto: 1,5 szklanki mąki tortowej 1 jajko 2 x jogurt o maku Jabłkowo limetkowym ( 240 g mają razem) 10 dag ksylitolu(...)ciasto. Pokroiłam w plasterki morele i poukładałam dosyć ścisło. Wykonanie kruszonki: Do pojemniczka wsypałam odmierzoną mąkę i ksylitol, dodałam pokrojoną margarynę i szybko zagniotłam kruszonkę. Posypałam na wierzchu ciasta ( wszystko się zmieściło) Wstawiłam do pieca na 180 stopni i piekłam 55 minut
Różowa kuchnia