posypania ciasta Wykonanie: Ciasto: Ze składników na ciasto zagnieść ciasto i podzielić na 2 części ( na 2/3 - to będzie spód i 1/3 - to będzie kruszonka). Następnie dobrze schłodzić w lodówce min. 40 min. Ciasto można też zamrozić, ale wtedy zamiast skubania ciasta musimy je zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Po schłodzeniu 2/3 ciasta wykładamy na blachę wyłożona papierem(...)dodajemy po trochu mąkę ziemniaczaną, również cały czas ubijając. Jak już wykończymy składniki wykładamy pianę na mus z jabłek. Na pianę wykładamy pozostałą część ciasta (czyli 1/3 - to będzie kruszonka). Ciasto również skubiemy - nie musi być ono nałożone bardzo dokładnie, przez ciasto będzie prześwitywać piana. Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190-200 C na 40-45 min. Po upieczeniu
IMPRESJA SMAKUProste ciasto jogurtowe z truskawkami i kruszonką. Bardzo przyjemny przepis, nie wymagający posiadania wagi. Wszystkie składniki odmierzamy używając opakowania po małym jogurcie naturalnym. Ciasto jogurtowe jest bardzo puszyste i lekkie, bardzo dobrze udaje ciasto drożdżowe;) przynajmniej z wyglądu:) Robię to ciasto z różnymi owocami, czasem są to mrożone jagody, czasem truskawki, maliny, świetnie smakuje również w świeżymi morelami(...)Wstawić do piekarnika i przez około 45 minut. Sprawdzić patyczkiem przed wyciągnięciem z piekarnika. Długość pieczenia zawsze zależy od dobranej formy. Smacznego. Artykuł Proste ciasto jogurtowe z truskawkami i kruszonką pochodzi z serwisu Rusty fork
Rusty Forkciasta. Mąkę wymieszać z solą, cukrem waniliowym i skórką z cytryny. Białka oddzielić od żółtek. Do ciasta dodać żółtka. Masło (nie musi być prosto z lodówki, ale nie może też być za miękkie) pokroić i dorzucić do mąki z żółtkami. Włączyć piekarnik na 220 stopni C. Wyrobić ciasto na niezbyt gładką masę (powinno być w większości grudkowate). 3/4 ciasta(...)albo ciasto piec potem dłużej, włączając opcję pieczenia od spodu. Jeśli nie chcecie podpiekać blatu/spodu, włóżcie go do lodówki. Zimne białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Dodać do białek cukier i ponownie miksować na sztywno. Odsączone z soku jabłka wyłożyć na kruchy spód ciasta. Na jabłka wyłożyć pianę z białek, a na górę - resztę ciasta w postaci kruszonki. Ciasto
Weekendy w domu i ogrodziepromieniach słonecznych od których wyskoczyły mi piegi. :)) Ciasto, które Wam dzisiaj prezentuję to swojego rodzaju klasyk podczas sezonu truskawkowego. Delikatne i lekkie ciasto jogurtowe, soczyste truskawki i chrupiąca kruszonka. Dodatkowo ciasto długo pozostaje świeże. Piszecie się na nie?;) Zatem zapraszam na kawałek lata :) Wybaczcie, że nie podałam dokładnych proporcji kruszonki, ale robiłam ją "na oko",w pośpiechu i sypałam tyle(...)olej. Na samym końcu wsypać mąkę z proszkiem i wszystko dokładnie wymieszać. Ciasto przelać do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą tortownicy. Poukładać truskawki. Na wierch ciasta rozłożyć kruszonkę. Piec około 40 minut w temperaturze 180 o C (do suchego patyczka). Przed podaniem posypać cukrem pudrem. Ciasto dodaję do akcji
My simple kitchenpieczenia o wymiarach 42 x 25 cm, papier niech wystaje trochę poza blachę. Ciasto równomiernie rozprowadzić Na wyłożone ciasto równomiernie rozłożyć masę serową, posypać ją jeżynami i na końcu kruszonką Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 200*C na funkcji góra-dół przez około 50-60 minut, aż góra się lekko przyrumieni. Po wyjęciu z piekarnika odstawić(...)więcej. Na blaszkę o wymiarach jak w podanym przepisie to wg mnie trzeba dać też więcej sera, bo mnie wyszła zbyt cienka warstwa serowa:( Za to kruszonka jest rewelacyjna. Pewnie z malinami takie ciasto tez byłoby super smaczne
Proste Potrawywykładamy na formę na tarte, pamiętając aby nie smarować boków tłuszczem. Nakłuwamy ciasto widelcem i pieczemy przez 15 minut w temp. 190*C. Z podanych składników na kruszonkę wyrabiamy ciasto i wkładamy je do lodówki aby nieco stwardniało, ponieważ masa będzie bardzo delikatna i może się nieco topić w cieple. Jabłka obieramy i czyścimy z gniazd i kroimy w kostkę(...)dajemy jabłka i wszystko przykrywamy kruszonką w dowolnej formie. U mnie są to "łatki". Pieczemy przez kolejne 15 - 20 minut w temp. 170*C do momentu aż kruszonka nabierze kolorów. Ciasto po upieczeniu jest delikatne, zwłaszcza kruszonka. Jeżeli jabłka są za kwaśne można dodać do nich nieco cukru. Pamiętaj aby być na bieżąco polub mnie na facebooku
W Moim Magicznym Domuprzygotowania : Kruszonka: Mąkę wymieszać z cukrem pudrem, szczyptą soli, wbić jajko, dodać wiórki zimnego masła i w palcach rozetrzeć tak aby składniki się połączyły i powstała kruszonka (nie zagniatać ciasta) Kruszonkę wysypać na dno blaszki docisnąć delikatnie palcami, włożyć do lodówki na czas przygotowania masy serowej. Masa serowa: Wszystkie składniki do przygotowania masy serowej powinny być w temperaturze pokojowej. Składniki
Wanilia i KardamonSezon na truskawki w pełni, dlatego chce się z wami podzielić ucieranym ciastem z truskawkami i maślaną kruszonką. Ciasto jak szybko się robi, tak szybko znika. Ważne aby wszystkie składniki były w temp. pokojowej! Składniki: Ciasto: 1 szklanka mąki pszennej 120 g masła 1/2 szklanki cukru 3 jajka 1 łyżka proszku do pieczenia 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 cukier wanilinowy(...)truskawek. Kruszonka: Rozpuszczone masło łączymy z mąką, cukrem waniliowym i cukrem łącząc wszystko razem wyrabiając sypką kruszonkę. Jeżeli będzie za bardzo się lepiła możemy dodać nieco więcej mąki, a gdy będzie za słucha ciut więcej masła, jednak nie powinno być z tym problemu. Gotową kruszonkę można nakładać plackami bądź tak jak ja rozcierałam ją w dłoniach nad ciastem. Tak przygotowane
W Moim Magicznym Domujeszcze mrożony, ale musiałam go wykorzystać, bo przecież powoli zaczyna się sezon na świeży. Zapraszam na kawałek drożdżówki ze szklanką mleka i życzę smacznego :) Drożdżówka z rabarbarem i kruszonką Składniki: CIASTO: 50 dag mąki 20 g świeżych drożdży 3 żółtka 6 dag drobnego cukru do wypieków 6 dag miękkiego masła łyżeczka cukru wanilinowego szklanka letniego mleka szczypta soli masło(...)formy OBŁOŻENIE: 30 dag mrożonego rabarbaru 2 łyżki cukru KRUSZONKA: 10 dag mąki 5 dag zimnego masła 5 dag cukru kryształu szczypta soli Drożdżówka z rabarbarem i kruszonką Wykonanie: CIASTO: do miski przesiałam mąkę, zrobiłam wgłębienie, do którego wkruszyłam drożdże, wsypałam odebraną od całości łyżkę cukru i wlałam część letniego mleka. Drożdże rozmieszałam drewnianą łyżką, przykryłam miskę ściereczką i odstawiłam
Kuchenne zapiski Edytybiałego 80 g masła w temperaturze pokojowej Przygotowanie: Do miski przesypujemy cukier i mąkę, dodajemy kawałki masła. Rozcieramy palcami masło z cukrem i mąką, do momentu powstania grudek ciasta. Kruszonkę wysypujemy na ciasto czy ulubione owoce
Moja smaczna kuchniaKończy się już sezon rabarbarowy ale na 100% zdążycie jeszcze upiec placek z rabarbarem i owsianą kruszonką. Ciasto to możemy zajadać bez większych wyrzutów sumienia gdyż jest bardzo zdrowe. Mąka razowa, mała ilość cukru i to brązowego plus płatki owsiane! Nie spodziewałam się, że placek z rabarbarem i owsianą kruszonką będzie taki pulchny i delikatny. U mnie w domu znikł(...)truskawki. Mieszamy ze sobą składniki kruszonki i posypujemy nimi placek - delikatnie dociskami. Pieczemy w 180 stopniach przez ok 1 godzinę - najlepiej sprawdzać patyczkiem kiedy ciasto będzie upieczone. Smacznego!!! Artykuł Placek z rabarbarem i owsianą kruszonką pochodzi z serwisu Sierotka maRysia w kuchni
sierotka maRysia w kuchnidrożdżówkę z serem jakie kupowałam sobie w sklepie obok liceum. Kiedy zobaczyłam to ciasto na blogu Bajkorada wiedziałam, że będzie nam smakować. Drożdżówka z twarogiem i kruszonka ciasto: 460 g mąki pszennej 200 ml ciepłego mleka 100 g masła (roztopionego i ostudzonego) 20 g świeżych drożdży 2 jajka 100 ml cukru Podane składniki mieszamy w misce(...)ciasto rozwałkowujemy na duży prostokąt i wykładamy na niego masę serową. Ciasto zwijamy w rulon i wkładamy do formy (wyłożonej papierem do pieczenia lub posmarowanej masłem). Wierzch ciasta smarujemy mlekiem i posypujemy kruszonką. Odstawiamy o wyrośnięcia na ok. 30 minut. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 st.C i pieczemy ok. 45 minut
Dzieje kuchennej Wiewióryśliwkami i kruszonką. Ciasto drożdżowe nie musi kojarzyć się już z długim wyrabianiem, są i takie przepisy jak ten, gdzie wystarczy tylko składniki wymieszać łyżką. Ciasto drożdżowe ze śliwkami Składniki: Na ciasto: 80 g świeżych drożdży 5 jajek 1 szklanka cukru 250 ml ciepłego mleka 250 ml oleju 5 szklanek mąki 15 śliwek Na kruszonkę: 100 g masła 3/4 szklanki(...)było grudek. Całość przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Śliwki umyć, przekroić na połówki i usunąć pestki. Śliwki wyłożyć na cieście. Z masła, mąki i cukru pudru zrobić w rękach kruszonkę i przykryć nią śliwki. Piec ok 50 minut. Ja piekłam 30 minut w 180 stopniach a następnie zmniejszyłam
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiSkładniki: twaróg 40 dag, jogurt gęsty 340 ml, jajka 103 sztuki, cukier 3/4 szklanki, cukier wanilinowy 1 opakowanie, budyń waniliowy 1 opakowanie, maliny 1 pudełko większe KRUSZONKA CIASTO: jajka 1 sztuka, mąka tortowa 250 gram, cukier 100 gram, masło lub margaryna 130 gram, proszek do pieczenia - szczypta z podanych składników mikserem zrobić ciasto jak na kruszonkę i schować do lodówki
W Mojej Kuchni LubięUwielbiam rozpoczynać dzień od domowego ciasta drożdżowego z kakao. Na dzisiejsze śniadanie przygotowałam ciasto z żurawiną, której kwaskowaty, orzeźwiający smak idealnie skomponował się ze słodką kruszonką. Ciasto jest przepyszne: delikatne, lekko wilgotne z przyjemnie strzelającymi w buzi owocami żurawiny. Polecam :) Składniki: Rozczyn: pół kostki świeżych drożdży pół szklanki mleka 3 łyżki cukru 3 łyżki mąki Ciasto: 3 jajka pół szklanki(...)ciasto ponownie krótko zagnieść i przełożyć do wysmarowanej tłuszczem blaszki o wymiarach 23x39 cm (ja użyłam mniejszej blaszki, ale ciasto wyszło za wysokie) . Na ciasto wysypać umytą i osuszoną ręcznikiem papierowym żurawinę. Wierzch posypać kruszonką. Odstawić na pół godziny do ponownego wyrośnięcia. 6. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 ° C ok. 35-40 minut. 7. Przed podaniem posypać cukrem pudrem
Domowa Cookierenka Agi