sklepach zaczęły pojawiać się truskawki. Nie mogłam się im oprzeć i kupiłam pojemniczek. Przygotowałam z nich pyszne ciasto jogurtowe z kruszonką. Przygotowanie ciasta zajmuje zaledwie 10 minut. Można je oczywiście zrobić z dowolnych owoców. SKŁADNIKI: Ciasto: 1 jajko, 1/2 szklanki jogurtu naturalnego, 100 ml oleju, 1 kopiasta szklanka mąki tortowej, 1/3 szklanki cukru, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, Kruszonka(...)wykładam na tortownicę o średnicy 22cm, wyrównuję. 2. Truskawki obieram z szypułek, kroję na mniejsze kawałki. Owoce układam na cieście. 3. Z masła, mąki i cukru zagniatam kruszonkę. Kruszonką posypuję wierzch ciasta. Ciasto piekę 45 minut w temperaturze 170 stopni
Tradycyjna kuchnia Kasirabarbar jest więc trzeba z niego korzystać.Zrobiłam już pyszne Drożdżówki z budyniem i rabarbarem … kompot … więc przyszła pora na jedno z moich ulubionych ciast – drożdżowe z mnóstwem chrupiącej kruszonki!U mnie oczywiście kruszonka musiała być zrobiona w podwojonej ilości , bo wyjadałam ją przy każdym spojrzeniu na ciasto ;)Ciasto z tego przepisu wychodzi niesamowicie puszyste .. delikatne(...)odchodzić od ręki.Ciasto wylewamy na blachę wysmarowaną tłuszczem i wyłożoną papierem.Odstawiamy w ciepłe miejsce.Rabarbar kroimy w kostkę. Wszystkie składniki na kruszonkę rozcieramy palcami do powstania kruszonki.Na ciasto nakładamy rabarbar.Posypujemy gęsto kruszonką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 20 minut.Piekarnik nagrzewamy do 180’C.Wkładamy ciasto na początek z termoobiegiem.Pieczemy tak ok. 20 min.Potem jeszcze
Ostra na Słodkożurawiny, nawet mrożonej, to zachęcam do upieczenia tej szarlotki. Jest mało słodka, z dużą zawartością jabłek, żurawiny i bezową pianką. Składniki na blaszkę 38 na 28 cm (24 porcje): Ciasto kruche: 300 g mąki pszennej 100 gr zimnego masła 6 żółtek 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka cukru pudru Dodatkowo: 2 -2,5 kg jabłek szara reneta(...)pieczenia, cukier, posiekać, dodać żółtka, zagnieść. Można również wszystkie składniki umieścić w malakserze z ostrzami w kształcie litery „S” i posiekać, tak aby powstało ciasto o konsystencji kruszonki. Ciasto będzie dość sypkie, ale takie ma być. Ciasto przesypać na formę do pieczenia i równomiernie rozłożyć, można użyć małego wałka. Schłodzić w lodówce 1 godzinę. W tym czasie przygotować
moj przepis naMnóstwo czarnych porzeczek raz jeszcze :-) Puszyste, ucierane ciasto z nutką cytryny, dużą ilością kwaskowych porzeczek i kruszonką. Klasycznie, szybko i bardzo pysznie! Polecam :-) Składniki: Ciasto: 200 g mąki pszennej 100 g mąki ziemniaczanej 225 g masła 200 g drobnego cukru 100 ml mleka 4 duże jajka 3 łyżeczki cukru waniliowego świeżo otarta skórka z 1 cytryny 2 łyżeczki proszku(...)Dużą prostokątną formę do pieczenia np. o wymiarach 24 x 30 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto przełożyć do przygotowanej formy. Na wierzch równomiernie wysypać czarne porzeczki. Posypać ciasto kruszonką. Piekarnik rozgrzać do 175 ° C. Piec przez około 35 - 40 minut, aż patyczek wbity w ciasto będzie suchy. Wyjąć, przestudzić. Smacznego
maniapieczeniaJeszcze tylko zostawię przepis na ciasto ze śliwkami i kruszonką i zmykam na trzy dni. Delikatne w smaku, na wierzchu z chrupiącą kruszonką. Dokładnie takie jak lubię. Ciasto na maślance ze śliwkami i kruszonką Składniki: 3 szklanki mąki 3 jajka 2/3 szklanki cukru ½ szklanki oleju 1 szklanka maślanki 1 łyżeczka proszku do pieczenia zapach waniliowy 30 – 40 dag śliwek(...)Tortownicę ( najlepiej z kominem) wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą. Wlać do przygotowanej tortownicy gotowe ciasto. Wyjąc pestki ze śliwek, pokroić w talarki i ułożyć na cieście Przygotować kruszonkę. Wszystkie składniki wymieszać i zalać gorącym roztopionym masłem. Przygotowaną kruszonkę ułożyć na wierzchu ciasta Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180 stopni
Na słodko lub wytrawnieSkładniki: CIASTO UCIERANE: jajka 3 sztuki, cukier 3/4 szklanki, masło lub margaryna 12,5 dag, mąka tortowa 1,3/4 szklanki, proszek do pieczenia 1 łyżeczka KRUSZONKA ORZECHOWA: orzechy włoskie 100 gram/tarte lub zmielone, mąka krupczatka 1 szklanka, cukier 2 łyżki, masło lub margaryna 100 gram DYNIA KISIELOWO KORZENNA: woda 1/2 szklanki, dynia 1 kg/pokrojone kostki, przyprawa korzenna 1/2 opakowania, kisiel(...)ciasto forma 25x24 cm wyłożona paperem do pieczenia - w blaszce rozsmarować ciasto do naczynia po cieście wsypać tarte orzechy włoskie lub zmielone, dodać mąkę, zimną margarynę i utrzeć ciasto na kruszonkę na cieście wyłożyć dynię, rozsypać kruszonkę, posypać cukrem, piec w nagrzanym piekarniku 200 C okoóo 50-60 minut, ciasto zostawić w blaszce do wystygnięcia i stężenia dyni - ciasto jest
W Mojej Kuchni LubięZapraszam na smaczne, szybkie w przygotowaniu, ciasto „styropian”. Pełne wiórków kokosowych i jogurtu. Spód i wierzch ciasta zrobiony jest z kruszonki. Muszę przyznać, że pierwszy raz robiłam takie ciekawe nadzienie do pieczonego ciasta :). Smak ciasta w dużej mierze zależy od jogurtu jaki wybierzemy. Ja pomieszałam smaki i użyłam brzoskwiniowego oraz truskawkowego. Czytelniczka Małej Cukierenki Pani Katarzyny M., od której dostałam(...)wymieszać łyżką lub szpatułką z masą jogurtową. 5. Piekarnik nastawać na 180oC na funkcji góra-dół. 6. Masę jogurtową przełożyć na spód w blaszce, wyrównać i wierzch posypać pozostałą kruszonką. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 60 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia. 7. Ciasto „styropian” przez podaniem można posypać
Mała CukierenkaCiągły brak czasu, więc idę na łatwiznę i wstawiam zaległe przepisy. Ciasto robiłam ze świeżymi owocami ale można użyć też i mrożonych . Uwielbiam ciasta z kruszonką dlatego zawsze robię jej trochę więcej. Przepyszne delikatne ciasto z chrupiącą kruszonką na wierzchu. Dzisiaj przepis na ciasto z dodatkiem truskawek. Przepis wzięłam z TEJ strony. Składniki(...)dalej ucierać. Dodać przesianą mąkę, proszek do pieczenia, szczyptę soli, mąkę ziemniaczaną i wszystko dokładnie wymieszać. Pod koniec dodać świeże lub rozmrożone truskawki i wymieszać . Ciasto wylać do tortownicy wysmarowanej tłuszczem. Przygotować kruszonkę: Połączyć mąkę, masło i cukier i rozetrzeć w ręku. Posypać wierzch ciasta i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 45 minut w temperaturze 180 stopni C. Smacznego
Na słodko lub wytrawnieposypania ciasta Wykonanie: Ciasto: Ze składników na ciasto zagnieść ciasto i podzielić na 2 części ( na 2/3 - to będzie spód i 1/3 - to będzie kruszonka). Następnie dobrze schłodzić w lodówce min. 40 min. Ciasto można też zamrozić, ale wtedy zamiast skubania ciasta musimy je zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Po schłodzeniu 2/3 ciasta wykładamy na blachę wyłożona papierem(...)dodajemy po trochu mąkę ziemniaczaną, również cały czas ubijając. Jak już wykończymy składniki wykładamy pianę na mus z jabłek. Na pianę wykładamy pozostałą część ciasta (czyli 1/3 - to będzie kruszonka). Ciasto również skubiemy - nie musi być ono nałożone bardzo dokładnie, przez ciasto będzie prześwitywać piana. Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190-200 C na 40-45 min. Po upieczeniu
IMPRESJA SMAKUProste ciasto jogurtowe z truskawkami i kruszonką. Bardzo przyjemny przepis, nie wymagający posiadania wagi. Wszystkie składniki odmierzamy używając opakowania po małym jogurcie naturalnym. Ciasto jogurtowe jest bardzo puszyste i lekkie, bardzo dobrze udaje ciasto drożdżowe;) przynajmniej z wyglądu:) Robię to ciasto z różnymi owocami, czasem są to mrożone jagody, czasem truskawki, maliny, świetnie smakuje również w świeżymi morelami(...)Wstawić do piekarnika i przez około 45 minut. Sprawdzić patyczkiem przed wyciągnięciem z piekarnika. Długość pieczenia zawsze zależy od dobranej formy. Smacznego. Artykuł Proste ciasto jogurtowe z truskawkami i kruszonką pochodzi z serwisu Rusty fork
Rusty Forkciasta. Mąkę wymieszać z solą, cukrem waniliowym i skórką z cytryny. Białka oddzielić od żółtek. Do ciasta dodać żółtka. Masło (nie musi być prosto z lodówki, ale nie może też być za miękkie) pokroić i dorzucić do mąki z żółtkami. Włączyć piekarnik na 220 stopni C. Wyrobić ciasto na niezbyt gładką masę (powinno być w większości grudkowate). 3/4 ciasta(...)albo ciasto piec potem dłużej, włączając opcję pieczenia od spodu. Jeśli nie chcecie podpiekać blatu/spodu, włóżcie go do lodówki. Zimne białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Dodać do białek cukier i ponownie miksować na sztywno. Odsączone z soku jabłka wyłożyć na kruchy spód ciasta. Na jabłka wyłożyć pianę z białek, a na górę - resztę ciasta w postaci kruszonki. Ciasto
Weekendy w domu i ogrodziepromieniach słonecznych od których wyskoczyły mi piegi. :)) Ciasto, które Wam dzisiaj prezentuję to swojego rodzaju klasyk podczas sezonu truskawkowego. Delikatne i lekkie ciasto jogurtowe, soczyste truskawki i chrupiąca kruszonka. Dodatkowo ciasto długo pozostaje świeże. Piszecie się na nie?;) Zatem zapraszam na kawałek lata :) Wybaczcie, że nie podałam dokładnych proporcji kruszonki, ale robiłam ją "na oko",w pośpiechu i sypałam tyle(...)olej. Na samym końcu wsypać mąkę z proszkiem i wszystko dokładnie wymieszać. Ciasto przelać do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą tortownicy. Poukładać truskawki. Na wierch ciasta rozłożyć kruszonkę. Piec około 40 minut w temperaturze 180 o C (do suchego patyczka). Przed podaniem posypać cukrem pudrem. Ciasto dodaję do akcji
My simple kitchenpieczenia o wymiarach 42 x 25 cm, papier niech wystaje trochę poza blachę. Ciasto równomiernie rozprowadzić Na wyłożone ciasto równomiernie rozłożyć masę serową, posypać ją jeżynami i na końcu kruszonką Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 200*C na funkcji góra-dół przez około 50-60 minut, aż góra się lekko przyrumieni. Po wyjęciu z piekarnika odstawić(...)więcej. Na blaszkę o wymiarach jak w podanym przepisie to wg mnie trzeba dać też więcej sera, bo mnie wyszła zbyt cienka warstwa serowa:( Za to kruszonka jest rewelacyjna. Pewnie z malinami takie ciasto tez byłoby super smaczne
Proste Potrawywykładamy na formę na tarte, pamiętając aby nie smarować boków tłuszczem. Nakłuwamy ciasto widelcem i pieczemy przez 15 minut w temp. 190*C. Z podanych składników na kruszonkę wyrabiamy ciasto i wkładamy je do lodówki aby nieco stwardniało, ponieważ masa będzie bardzo delikatna i może się nieco topić w cieple. Jabłka obieramy i czyścimy z gniazd i kroimy w kostkę(...)dajemy jabłka i wszystko przykrywamy kruszonką w dowolnej formie. U mnie są to "łatki". Pieczemy przez kolejne 15 - 20 minut w temp. 170*C do momentu aż kruszonka nabierze kolorów. Ciasto po upieczeniu jest delikatne, zwłaszcza kruszonka. Jeżeli jabłka są za kwaśne można dodać do nich nieco cukru. Pamiętaj aby być na bieżąco polub mnie na facebooku
W Moim Magicznym Domu