ciasto z kruszonka - 4855 przepisów (strona:19/324)

Kruche ze śliwkami wg Aleex 163

nożem, a następnie szybko zagnieść do momentu, kiedy ciasto zacznie przypominać kruszonkę. 2. Przełożyć ciasto do naczynia. Przykryć folią, schłodzić w lodówce przez 30 minut. 3. Po schłodzeniu ciasta połowę kruszonki wsypać do tortownicy o średnicy 24 cm. wyłożonej papierem do pieczenia. 4. Lekko wylepić ciastem spód. Na spód wyłożyć połówki śliwek, rozcięciem do góry, posypać brązowym cukrem(...)górę wysypać równo pozostałą kruszonkę. 6. Przygotowane ciasto włożyć do piekarnika nagrzanego do 175ºC - 180ºC i piec około 60 minut, do zarumienienia. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem. 7. Kroić najlepiej po ostudzeniu. Smacznego

W mojej kuchni
Półkruche ciasto z rabarbarem i kruszonką 206

smażymy, aż cukier się rozpuści, a rabarbar nieco zmięknie. 3. Odstawiamy do przestygnięcia. Cukru dajemy według uznania - w zależności od tego jak bardzo kwaśny jest rabarbar. Pamiętajcie, że ciasto i kruszonka są słodkie, więc niech rabarbar pozostanie lekko kwaskowaty. Kruszonka: 1. W misce mieszamy cukier i mąkę. 2. W rondelku rozpuszczamy masło, lekko studzimy i dolewamy do suchych składników. Mieszamy(...)palcami, aby powstały “grudki”. Na ostudzony spód ciasta wykładamy rabarbar, a następnie posypujemy kruszonką. Wkładamy ciasto do piekarnika nagrzanego do temperatury 170°C i pieczemy przez około 15-20 minut, do czasu aż kruszonka się ładnie zarumieni. Po upieczeniu odstawiamy ciasto do wystygnięcia, choć mnie najlepiej smakuje jeszcze ciepłe ;) Najserdeczniejsze życzenia dla wszystkich

W kuchni Katie
Bananowo-orzechowe ciasto ze śliwkami i czekoladą 132

Ostatni tydzień wakacji pachnie u mnie domowym ciastem ze śliwkami, czekoladą i owsianą kruszonką... Szkoda, że w roku szkolnym będę miała mniej czasu na cieszenie się takimi smakami. Na pewno nie na tyle często, by kilka razy w tygodniu raczyć się smakiem domowych wypieków. Chcąc jak najlepiej wykorzystać te ostatnie dni wolności, upiekłam dzisiaj ciasto wyjątkowe. To znaczy - moje wypieki(...)mąki 50 g płatków owsianych 50 g masła 50 g cukru +  kilka śliwek (ok. 400 g) W misce rozetrzeć masło z mąką, płatkami i cukrem tak, by powstała kruszonka. Ciasto wyłożyć do wcześniej natłuszczonej i oprószonej bułką tartą formy. Rozsmarować czekoladowy serek. Śliwki przepołowić i wypestkować. Poukładać na wierzchu ciasta skórką do dołu. Posypać kruszonką. Wstawić do nagrzanego

Kuchnia Ellie
Ciasto maślankowe z truskawkami 297

krótko łyżką do momentu, aż składniki się połączą. W osobnym naczyniu rozcieramy składniki kruszonki.4. Ciasto wylewamy na blaszkę (u mnie ok. 25 x 30 cm), rozkładamy owoce i posypujemy kruszonką. Ciasto pieczemy w 180 st. C przez ok 45-50 minut.Smacznego

Kuchnia domowa Ani
SZYBKIE CIASTO DROŻDŻOWE Z RABARBAREM I KRUSZONKĄ 140

piekłam dotąd ciast drożdżowych, zniechęcało mnie mozolne wyrabianie i czas wyczekiwania na jego wyrośnięcie. Dlatego skusił mnie przepis Ani z bloga Zjem Cię , dzięki któremu w godzinkę miałam gotowego, pachnącego, puszystego drożdżowca. Do ciasta dodałam rabarbar i obsypałam go cudowną kruszonką. Idealna propozycja do niedzielnej kawy. Użyłam blachy 28x24 cm. RABARBAR: 4-5 gałązek, pokroiłam i zasypałam cukrem (1 łyżka(...)żółtko 1/2 kostki masła (zimnego) 3/4 szklanki cukru 1 szklanka mąki WYKONANIE: wszystkie składniki umieściłam w misce i połączyłam rozcierając delikatnie palcami na ciasto wyłożyłam rabarbar i posypałam kruszonką Ciasto wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. i od razu podkręciłam na 200 stopni. Piekłam 25 minut, grzanie góra- dół

Upiecz sobie babeczkę
Drożdżowy placek z jeżynami 163

ogródku mojej mamy rośnie ogromny krzew jeżyn, który aż ugina się pod ciężarem dojrzałych owoców. Aż żal byłoby je tam zostawić. Postanowiłam wykorzystać je do drożdżowego ciasta z kruszonką, dziś w wersji czekoladowej. Jeśli Wam też upały dają się we znaki, spokojnie możecie upiec ciasto wieczorem – następnego dnia będzie tak samo smaczne! Składniki na ciasto: 3 szklanki mąki(...)minut, przez ten czas ciasto powinno podwoić swoją objętość. W czasie, kiedy ciasto rośnie, możemy przygotować kruszonkę . Zagniatamy razem wszystkie składniki do uzyskania jednolitej masy. Na wyrośnięte ciasto nakładamy kruszonkę i jeżyny. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym na 180 stopni około 20 – 25 minut.   Przed wyciągnięciem z pieca możemy upewnić się czy ciasto na pewno jest upieczone za pomocą

Ciastkozercy
Ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką 287

Niezwykły przepis na ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką . Ten przepis(...)krąży w naszej rodzinie od kilku pokoleń. To bardzo tradycyjne ciasto drożdżowe, które długo zachowuje świeżość. Niezwykłe i pyszne! Zachęcam do przeczytania kilku ciekawych porad dotyczących prawidłowego wykonania kruszonki do ciast. Uniwersalny przepis na kruszonkę do ciast wykorzystałam do tego własnie ciasta drożdżowego

AniaGotuje.pl
Mini tarty z kremem patisierre i truskawkami 139

HowToStep","name":"Do ciasta doda\u0107 \u017c\u00f3\u0142tka i zagniataj\u0105c ponownie, uformowa\u0107 z ciasta 1 kul\u0119. Zawin\u0105\u0107 w przezroczyst\u0105 foli\u0119 spo\u017cywcz\u0105 i sch\u0142odzi\u0107 w lod\u00f3wce przez 20 minut.","text":"Do ciasta doda\u0107 \u017c\u00f3\u0142tka i zagniataj\u0105c ponownie, uformowa\u0107 z ciasta 1 kul\u0119(...)u0142odzone ciasto i podzieli\u0107 na mniejsze porcje w zale\u017cno\u015bci od wielko\u015bci naszych foremek. Foremki wy\u0142o\u017cy\u0107 ciastem, wyje\u017cd\u017caj\u0105c lekko na brzegi, sp\u00f3d ciasta podziurawi\u0107 widelcem. Przygotowane ciastka ponownie sch\u0142odzi\u0107 w lod\u00f3wce przez kolejne 20 minut.","text":"Z lod\u00f3wki wyj\u0105\u0107 sch\u0142odzone ciasto

ProstePesto.pl
Ciasto ze śliwkami i kisielem 296

mąki, beza: 5 białek, niepełna szklanka cukru, kisiel wiśniowy, dodatkowo: śliwki (ok. 800 g). Wykonanie: Wszystkie podane składniki na ciasto mieszamy i zagniatamy ciasto. Odkładamy trochę ciasta na kruszonkę a pozostałe rozprowadzamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Ciasto na kruszonkę wkładamy do lodówki. Śliwki myjemy, kroimy wzdłuż na pół, pozbywamy się pestki i układamy na cieście. Białka ubić(...)sztywno, stopniowo dodawać cukier. Pod koniec ubijania dodać cały kisiel. Pianę wykładamy na śliwki. Ciasto przeznaczone na kruszonkę musimy zetrzeć na grubych oczkach tarki na pianę z białek i kisielu. Ciasto wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na około 45 minut. Smacznego

paapilotkaa
Ciasto maślankowe z rabarbarem i kruszonką 169

pieczenia 1 opakowanie cukru waniliowego aromat waniliowy odrobina margaryny do posypania formy cukier do posypania rabarbaru (około 3 łyżeczek) około 0,5 kg rabarbaru cukier puder do posypania ciasta Kruszonka: 10 dag mąki 7 dag masła 5 dag cukru ewentualnie cukier waniliowy Sposób wykonania: Rabarbar kroimy na małe kawałki i posypujemy cukrem (około 3 łyżek). Przygotowujemy kruszonkę: Zimne masło(...)pieczenia i razem przesiewamy. Wsypujemy powoli do masy cały czas miksując. Formę smarujemy margaryną i obsypujemy mąką. Wylewamy masę ciasta i układamy na nią kawałki rabarbaru. Schłodzone ciasto na kruszonkę ścieramy na tarce i rozrzucamy na całości. Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w 180°C przez około 45 minut

Qchnia po prostu
CIASTO UCIERANE Z TRUSKAWKAMI I KRUSZONKĄ 112

waniliowego 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 200g miękkiego masła 160g cukru szczypta soli 4 duże jajka 600g truskawek przekrojonych na pół Kruszonka: 100g schłodzonego masła 150g mąki pszennej 50g cukru pudru Ze wszystkich składników zagniatamy kruszonkę   Wykonanie:   mąkę pszenną, ziemniaczaną oraz proszek, mieszamy, przesiewamy i odstawimy masło ucieramy na jasną masę, dodajemy cukier i sól nie przerywając(...)dokładnie ze sobą mieszamy , aż uzyskamy gładkie ciasto, blachę ( 25x30 /20x30cm) wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy do niej cisto, na wierzchu układamy truskawki ( rozcięciem ku górze), które posypujemy kruszonką ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 175°C i pieczemy około 45 minut do suchego patyczka. Źródło:   http://www.mojewypieki.com/przepis/ciasto-ucierane-z-owocami-i-kruszonka,-najlepsze

Słodkie zapomnienie
placek ze śliwkami 152

znika zanim zdąży porządnie wystygnąć Składniki 0,5 kg mąki 0,5 kg śliwek 3 jajka 25 g drożdży 1 szklanka mleka 1/2 szklanki cukru 1/3 kostki masła kruszonka 2 łyżki masła 3 łyżki mąki 1 łyżka cukru (waniliowego) Sposób wykonania Do miski wlewamy letnie mleko, wsypujemy pokruszone drożdże, dodajemy dwie łyżki mąki i łyżkę cukru, mieszamy i odstawiamy(...)układamy połówki śliwek, kładąc przekrojoną częścią ku górze, i zostawiamy je pod przykryciem do wyrośnięcia. Z dwóch łyżek masła, trzech łyżek mąki oraz z łyżki cukru waniliowego zagniatamy ciasto na kruszonkę. Wyrośnięte ciasto posypujemy kruszonką a następnie wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 130 stopni na dziesięć minut (niższa temperatura  na początku pieczenia pozwala lepiej wyrosnąć drożdżom). Po dziesięciu minutach

Miód i pieprz
Maślane ciasto drożdżowe z truskawkami i kruszonką oraz o dziadku Emilu 150

świeżych drożdży 1 łyżka cukru waniliowego 1 łyżka cukru pudru 1 łyżka mąki pszennej 100 ml ciepłego mleka ciasto 2 jajka 60 g stopionego masła szczypta soli 4 łyżki cukru pudru 250 g mąki pszennej szczypta soli 1/2 kg truskawek kruszonka 50 -60 g masła 2 łyżki cukru pudru 2 łyżki mąki pszennej Wykonanie W miseczce przygotowujemy zaczyn: rozkruszamy drożdże(...)kruszonkę, dodajemy cukier i mąkę i za pomocą łyżki łączymy składniki, aż powstanie nam kruszonka. Możemy także rozcierać ją palcami. Na wierzch ciasta wykładamy gęsto truskawki. Na truskawki przekładamy kruszonkę. Ciasto wkładamy do nagrzanego do 200 C piekarnika. Zmniejszamy temp do 180 C i pieczemy ciasto przez ok. 1h. Smacznego! Artykuł Maślane ciasto drożdżowe z truskawkami i kruszonką oraz

Raj dla Podniebienia
Chałka z kruszonką 51

chałka z kruszonką – modyfikacje Ja jestem fanką klasycznej chałki z kruszonką , ale zamiast kruszonki możecie posypać ją tym, co najbardziej lubicie. Będzie smakować równie pysznie z dodatkiem sezamu lub maku. Możecie wtedy jednak zwiększyć nieco ilość cukru, bo w tym przepisie głównym dostarczycielem słodkości jest właśnie wspomniana kruszonka. Sprawdź też inne przepisy na domowe wypieki: Ciasto jogurtowe z malinami(...)zaczyn i sól. Zagnieć ciasto, aż będzie jednolite i sprężyste. Przełóż ciasto do natłuszczonej miski i pozostaw do wyrośnięcia na 1-2h. Ważne jest, by ciasto podwoiło swoją objętość. Po wyrośnięcie podziel na 4 równe części. Każdą z tych części rozwałkuj palcami (jak plastelinę) na paski długości ok. 30 cm. (Wersja dla początkujących: Podziel ciasto na 3 części

Na-talerzu.pl
Ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką 113

niesamowicie puszyste … lekkie … wypełnione soczystymi śliwkami , których już pełno w sklepach i na targach!A , że jak wiecie uwielbiam kruszonkę , to musiała być duża jej ilość na wierzchu ;) SKŁADNIKI:( blacha 24 cm )CIASTO :* mąka – 450 g* cukier – 4,5 łyżki* woda – 4 łyżki* ciepłe mleko – 200 ml* świeże drożdże – 35 g* masło(...)smarujemy masłem i obsypujemy odrobiną tartej bułki.Wykładamy na nią ciasto.Pokrywamy śliwkami ( środkiem do góry ).Ostawiamy w ciepłe miejsce na ok. 60 minut.KRUSZONKA :Składniki rozcieramy palcami dokładnie , tworząc kruszonkę.Wyrośnięte ciasto posypujemy kruszonką i wstawiamy do nagrzanego na 190C piekarnika n ok.40 minut.Uwaga!Czas pieczenia zależy również od mocy i jakości piekarnika.Ciasto najlepiej sprawdzić po ok. 30-35 minutach patyczkiem

Ostra na Słodko

Proponowane wyszukiwania