ciasto z kruszonka - 4855 przepisów (strona:11/324)

CIASTO ZE ŚLIWKAMI I BEZĄ 103

przerywając miksowania, dodajemy po kolei żółtka na koniec partiami wsypujemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, ciasto   zagniatamy na kruszonkę, z czego garść ciasta odkładamy na później do dekoracji ciasto ( w postaci kruszonki) przekładamy do formy (34x42cm) wysmarowanej masłem i oprószonej mąką lub wyłożonej papierem do pieczenia i delikatnie dociskamy je dłonią na cieście układamy śliwki, (przecięciem do góry(...)które posypujemy cukrem wymieszanym z cynamonem na koniec za pomocą rękawa cukierniczego tworzymy kratkę, którą posypujemy odstawioną wcześniej kruszonką ciasto pieczemy   pierwsze 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180° (termoobieg), następnie zmniejszamy temperaturę do 160°C (termoobieg) i pieczemy jeszcze 35 minut. Źródło: http://kuchnialidla.pl

Słodkie zapomnienie
Galette orzechowe z owocami 163

się z latem na sielskiej wsi, wolno biegnącym czasem i wszystkim, co można rozumieć pod pojęciem slow food. I w tej sielskiej atmosferze, choć w miejskim klimacie, wałkuję ciasto, sypię kruszonkę, układam owoce... no pięknie to wszystko wygląda. Robię zdjęcia, odkładam aparat i zabieram się za przenoszenie ciasta na blaszkę. Podkładam ręce.. no nie dam rady. Ciasto jest kruche(...)powiem, żeby mi pomógł przenieść ciasto to mnie zje razem z tym surowym ciastem. Dzieci? To już wolę sama...  Rozwijam więc ciasto, przekładam owoce do miski, zbieram łyżeczką kruszonkę. Ciasto wałkuję od nowa, delikatnie przenoszę na blaszkę wyłożoną papierem. Posypuję kruszonkę, układam ponownie owoce, zawijam boki, smaruję mlekiem i sypię cukrem. Uff.. udało się!   Składniki

bistro mama
Placek drożdżowy z kruszonką 94

kruszonką jak u babci. O takim cieście śniłam po nocach, mieszkając na Bliskim Wschodzie. Tam o polskich jabłkach mogłam jedynie pomarzyć. Puszyste, lekkie ciasto drożdżowe i najlepsze pod słońcem polskie jabłka smakują wspaniale o każdej porze roku. Nawet drożdżowe z truskawkami mu nie dorównuje, chociaż bardzo je lubię. Ciasto drożdżowe z kruszonką i jabłkami to smak mojego dzieciństwa. Przez wiele(...)masę jajeczną. Wyrabiaj hakiem do ciasta lub ręcznie gładkie, elastyczne ciasto, zajmuje to około 10 minut. 4. Rozpuść masło i odstaw na kilka minut, żeby ostygło. Przestudzone masło dodaj do ciasta i wyrabiaj, aż ciasto wchłonie cały tłuszcz. Zajmie to kolejne 5-7 minut. Ciasto powinno być gładkie, elastyczne, ale będzie bardzo miękkie. Wyrobione ciasto przykryj ściereczką i odstaw

Cztery Fajery
Szarlotka z bezą i kruszonką 388

ciasto jest wyższe i ładnie prezentuje się na talerzu. Kruszonka, która stanowi wierzchnią warstwę ciasta zrobiona została z tego samego ciasta, co spód, ale można ją zrobić oddzielnie i w takim przypadku całe kruche ciasto należy przeznaczyć na spodnią warstwę. Szarlotka z bezą i kruszonką to ciasto do przygotowania którego nie musimy prażyć jabłek, wystarczy je tylko po umyciu(...)kruszonką: Przygotowanie ciasta kruchego. Mąkę pszenną przesiać z proszkiem do pieczenia na stolnicę. Dodać schłodzone masło i cukier. Całość posiekać nożem lub siekaczką do ciasta. Następnie zrobić dołek, dodać żółtka i ponownie wymieszać nożem. Następnie dłońmi zagnieść jednolite ciasto. Z ciasta uformować gruby wałek i podzielić go na dwie części (1/3 i 2/3).Każdą część ciasta zawinąć w folię

Danka Pichci
Tarta z gruszkami i orzechową kruszonką 143

Przepyszna tarta z ciasta kruchego ze słodkimi gruszkami i rewelacyjną orzechową kruszonką. Uzależniająca… zwłaszcza kruszonka:) Do ciasta kruchego zawsze używam mieszanki Nutrifree, a nie mąk naturalnych, bo dzięki niej ciasto jest plastyczne, nie kruszy się, a skład ma naprawdę bardzo przyzwoity. Tarta wspaniale smakowała podana ciepła z kulką lodów waniliowych. To ciasto, które musicie spróbować :) SKŁADNIKI: ciasto: 250 g mieszanki(...)godzinę. Po wskazanym czasie ciasto rozwałkuj na grubość około 0,5 cm i wyłóż nim wysmarowaną masłem formę do tarty. Gruszki obierz i pokrój w plasterki. Poukładaj na cieście. Kruszonka : W misce umieść posiekane orzechy, mąkę i cukier. Zalej roztopionych masłem i rękami zagniataj kruszonkę tworząc grudki. Przygotowana kruszonką posyp ciasto. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około

Kuchnia bezglutenowa
Drożdżówka z truskawkami pod kruszonką migdałową 257

właśnie z truskawkami w roli głównej. Piekę więc i ja! :D A że pałam miłością przeogromną do ciasta drożdżowego, postawiłam tu na klasyczną drożdżówkę z truskawkami pod aromatyczną kruszonką. Puszyste ciasto, słodkie truskawki i smak migdałów w chrupiącej kruszonce - na to stawiam w obecny weekend! :D Składniki na średnią blachę 25x30cm: CIASTO:   500g mąki pszennej - użyłam luksusowej(...)100g masła - nie używać tu margaryny, na maśle ciasto lepiej wychodzi 1 całe jajo + 2 żółtka 50g świeżych drożdży   200ml ciepłego mleka szczypta soli - istotne przy cieście drożdżowym KRUSZONKA: 50g słupków migdałowych - zmielone na proszek w młynku do kawy 150g mąki pszennej 100g miękkiego masła - nie używać margaryny, smak kruszonki opiera si ę na maśle 125g cukru 2 łyżki

Grunt to przepis!
Placek drożdżowy z rabarbarem i kruszonką migdałową + DROŻDŻOWE ABC 598

sprawdzona receptura - przy okazji z kilkoma kluczowymi wskazówkami obchodzenia się z drożdżowym. Bazowałam tu na moim wcześniejszym przepisie na ciasto drożdżowe z truskawkami, modyfikując jednak ilość cukru w cieście i kruszonce ze wzgl. na dodatek mocno kwaśnego rabarbaru. Smak rabarbaru postanowiłam skonfrontować z migdałami i stąd mielone migdały oraz ekstrakt, które wchodzą w skład kruszonki. Placek jest puszysty, miękki(...)duży cukier wanilinowy (32g) 100g masła - koniecznie masło, NIE margaryna 1 całe jajo + 2 żółtka 50g świeżych drożdży  200ml ciepłego mleka szczypta soli - istotne przy cieście drożdżowym KRUSZONKA: 150g mąki pszennej  50g zmielonych migdałów - u mnie zmielone w młynku do kawy słupki migdałowe, bez skórki  100g miękkiego masła - nie używać margaryny, smak kruszonki opiera się na maśle

Grunt to przepis!
Ciasto maślankowe z porzeczkami 155

Ponieważ dostałam mrożone czerwone porzeczki, a trzeba opróżnić zamrażalkę, to zrobiłam ciasto według przepisu Agi. Rabarbar zamieniłam na czerwone porzeczki i dorzuciłam jeszcze kruszonkę. Polecam! Ciasto robiłam jak muffinki, czyli osobno mieszałam mokre i osobno suche składniki, połączyłam mieszając łyżką. Ciasto w sam raz dla tych, co nie posiadają miksera.Składniki:4 szklanki mąki pszennej1,5 szklanki maślanki3/4 szklanki cukru1(...)krótko łyżką do momentu, aż składniki się połączą. W osobnym naczyniu rozcieramy składniki kruszonki.4. Ciasto wylewamy na blaszkę (u mnie ok. 25 x 30 cm), rozkładamy owoce i posypujemy kruszonką. Ciasto pieczemy w 180 st. C przez ok 45-50 minut.Smacznego!!!Źródło: Kulinarne spotkania

Kuchnia domowa Ani
Drożdżowe z jagodami i kokosową kruszonką - bardzo puchate 135

drożdżowe ciasta to mój absolutny faworyt, nie tylko najsmaczniejsze, bardzo podzielne to także najzdrowsze ze wszystkich ciast. Dzisiejsze jest wyjątkowe - to jedna wielka, puchata, maślana drożdżówka z chrupiącą kokosową kruszonką. Ciasto drożdżowe jest bardzo proste do przygotowania, bo bez konieczności sporządzania zaczynu drożdżowego. Po prostu mieszam świeże drożdże z łyżką mleka, by je upłynnić i łączę z resztą składników. Odkąd(...)Składniki na kruszonkę: 100 g mąki orkiszowej 700 50 g wiórków kokosowych 60 g zimnego masła 4 łyżki ksylitolu Wykonanie: składniki na posypkę rozetrzeć między palcami do otrzymania kruszonki. Jeśli ciasto jest za suche dodać masła, jeśli za wilgotne dosypać mąki. Zagnieść w kształt dysku, owinąć folią spożywczą i odłożyć do lodówki jagody umyć, przebrać i rozsypać na papierowym ręczniku

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Ciasto z Truskawkami i Musli 241

tortowej) 2 łyżeczki proszku do pieczenia 30g liofilizowanych owoców, użyłam mieszanki „Duże chrupiące owoce” z mixit.pl 600g pokrojonych truskawek Kruszonka: 1. Do miski przełożyć składniki na kruszonkę i rozcierać palcami, aż powstaną wilgotne okruchy ( patrz FILM ). Kruszonkę wstawić do lodówki. Ciasto: 2. Do miski przełożyć masło, dodać cukier, cukier wanilinowy i ucierać mikserem przez około 2-3 minuty. Następnie dodawać(...)wymieszać z proszkiem do pieczenia i przesiać ją na jajeczną masę, wymieszać krótko mikserem. Do ciasta dodać liofilizowane owoce i wymieszać szpatułką. 4. Ciasto przełożyć do blaszki o wymiarach 25x35cm wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać. Na wierzchu poukładać truskawki i na koniec ciasto posypać kruszonką ( patrz FILM ). Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180C na funkcji góra – dół

Mała Cukierenka
Ciasto jogurtowe z wiśniami i kruszonką 117

pyszne ciasto jogurtowe z wiśniami. Jego przygotowanie zajmuje zaledwie kilkanaście minut. Warto w parę chwil wyczarować to pyszne ciasto. SKŁADNIKI: Ciasto: 200g mąki pszennej, 70g cukru, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1/2 szklanki jogurtu greckiego, 1 jajko, 100ml oleju, Kruszonka: 2 łyżki masła, 50g mąki, 50g cukru, Dodatkowo: 200g wiśni drylowanych w lekkim syropie DAGOMA. PRZYGOTOWANIE: 1. Do dużego naczynia(...)wysmarowaną tłuszczem i wysypaną bułką tartą tortownicę o średnicy 24cm. Na cieście układam odsączone z syropu wiśnie. 2. Z masła, cukru i mąki zagniatam kruszonkę. Wierzch ciasta posypuję kruszonką. Ciasto piekę około 45 minut w temperaturze 180 stopni.  Do przygotowania ciasta wykorzystałam wiśnie drylowane w lekkim syropie , które otrzymałam do testowania od firmy DAGOMA . Wiśnie DAGOMA to doskonały dodatek

Tradycyjna kuchnia Kasi
Drożdżowe z brzoskwiniami i borówką amerykańską 156

Drożdżowe z brzoskwiniami i borówką amerykańską Pachnące aromatyczne ciasto drożdżowe z kruszonką i owocami. Przepis zaczerpnięty z bloga , żródło Składniki : Rozczyn mleko - 300 ml cukier - 1 łyżka mąka - 1 łyżka drożdże świeże - 37,5 g Ciasto jajka - 3 szt masło - 150 g mąka - 750 g cukier -3/4 szkl szczypta soli Kruszonka cukier - 5 łyżek cukier waniliowy - 1 łyżka masło(...)końcu dodać rozpuszczone i lekko przestudzone masło, dobrze wyrobić. Odstawić ciasto, aby podwoiło swoją objętość. Kruszonka: Masło roztopić, ostudzić, wymieszać z cukrem i mąką, dobrze rozetrzeć palcami na kruszonkę. Wyrośnięte ciasto przełożyć do wysmarowanej tłuszczem formy, o średnicy 27 cm. Brzoskwinie obrać, pokroić w plasterki, borówkę opłukać, osączyć. Ułożyć owoce na wierzchu ciasta, posypać kruszonką. Wstawić ciasto do zimnego piekarnika

Kuchnia Danusi
Ucierane ciasto z aronią 245

Ucierane ciasto z aronią...Gorzki smak aronii pod słodką kruszonką.Idealne dla osób nie lubiących zbyt słodkich ciast.Proste i szybkie w wykonaniu.Zapraszam!Sposób przygotowania:1,5 szklanki mąki pszennej;1 szklanka mąki ziemniaczanej;1 szklanka białego cukru;2 łyżeczki proszku do pieczenia;4 jaja;250 g margaryny;300 g aronii (u mnie mrożona) + mąka pszenna do oprószenia owoców.Kruszonka(...)cukier i margarynę i rozetrzeć palcami na kruszonkę.Blachę wysmarować margaryną i obsypać bułką tartą.Ciasto wyłożyć na blachę, na wierzch ułożyć owoce oprószone mąką, a na owoce wysypać kruszonkę.Ciasto piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka) przez 45 - 60 minut (ja piekłam 60 minut).SMACZNEGO!Uwagi do przepisu:Wszystkie składniki ciast powinny

Gospodyni Miejska
Kruche ciasto z rabarbarem i kruszonką 207

cukru pudru  (ja lubię kwaskowy rabarbar - jeśli lubicie bardzo słodko, możecie dać więcej cukru) 1 łyżeczka olejku waniliowego Kruszonka: 1 szklanka mąki 1/2 szklanki cukru pudru 1/2 (100g) kostki zimnego masła 2 łyżeczki olejku waniliowego  PRZYGOTOWANIE Zaczynamy od ciasta. Masło rozpuszczamy w rondelku. Do miski wsypujemy przesianą mąkę, proszek do pieczenia, cukier puder i wiórki kokosowe - mieszamy suche(...)wychodzi zbyt mokra - możemy dosypać trochę mąki.  Na upieczonym spodzie rozkładamy rabarbar i posypujemy kruszonką. Wstawiamy do piekarnika (ta sama temperatura) na około 45 minut - aż kruszonka ładnie się przyrumieni. Smacznego :) Ciasto dzielimy na 12 porcji - 1 porcja (około 85g) - to 276 kcal  (2,9 g białka, 16,5 g tłuszczu, 30 g węglowodanów, 2g błonnika) Zapraszam

Moje Kuchenne Rewelacje
Ciasto z rabarbarem i kruszonką. 160

Mięciutkie ciasto biszkoptowe, utopione w cieście kawałeczki rabarbaru i to wszystko przykryte pyszną kruszonką! Pyszne, puszyste, wilgotne, łatwe w przygotowaniu no po prostu idealne ciasto z rabarbarem i kruszonką. Pokochałem to ciasto tuż po upieczeniu, bo jego zapach roznosił się po całym domu. Zapraszam do wypróbowania! Składniki: Ciasto biszkoptowe: 5 dużych jaj 150 g cukru 170 g mąki pszennej szczypta(...)osuszamy i kroimy w średniej wielkości kawałeczki. Następnie rabarbar przekładamy do misy, zasypujemy cukrem, dodajemy cynamon, mieszamy i odstawiamy na 30 min.   W między czasie, robimy kruszonkę i ciasto. Rozpoczynamy od kruszonki. W dużej misie łączymy zimne masło, cukier i mąkę. Wszystko dokładnie rozcieramy rękoma, aż powstanie nam kruszonka. Odstawiamy, aż przygotowujemy ciasto.  Do misy wbijamy jaja

Kuchnia Łukasza