ciasto z kruszonka - 4855 przepisów (strona:12/324)

puchate drożdżówki z borówkami i kokosem 130

Latem zachomikowałam trochę borówek i teraz były jak znalazł do drożdżówek. Z tego przepisu wychodzą bardzo puchate. Posypałam je kokosową kruszonką. ciasto: 500 g maki 3 łyżeczki drożdży instant lub 30 g świeżych 200 ml mleka 1/3 łyżeczki soli 80 g masła lub margaryny 80 g cukru 1 jajko kruszonka: 3 łyżki cukru 3 łyżki kokosu 100 g margaryny mąka(...)wyrabiać jeszcze przez 3-4 minuty. Odstawić do wyrośnięcia, aż podwoi objętość.  Kruszonka: w szystkie składniki w misce "szczypać" palcami, dodając po trochę maki, aż nabiorą konsystencji kruszonki Wyrośnięte ciasto rozwałkować, wycinać koła dużym kubkiem. Na każde kółko nałożyć łyż kę borówek, posypać kruszonką. Boki ciasta można posmarować jajkiem. Piec po ok 15-20 minut. Po ostudzeniu można oprószyć

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Ucierane ciasto ze śliwkami 165

mąki pszennej 1 cukier wanilinowy 50 g masła 4 łyżki cukru Kruszonka Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy miękkie masło, cukier i cukier wanilinowy. Rozcieramy między palcami tak, aby powstała kruszonka. Ciasto Do wysokiej miski przekładamy miękkie masło, dodajemy cukier i ucieramy do białości. W tym czasie do drugiej miski przesiewamy obie mąki z proszkiem do pieczenia. Do ucieranego masła dodajemy(...)kroimy na ćwiartki lub ósemki. Dno tortownicy o wymiarach 26 cm wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto przekładamy do formy, wyrównujemy wierzch i układamy śliwki. Wierzch posypujemy wcześniej przygotowaną kruszonką. Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180'C i pieczemy 45 - 50 minut. Ciasto doskonale smakuje zarówno z kawą jak i kubkiem zimnego mleka. Jeśli chcecie wzbogacić deser, do kawałka ciasta

Wędrówki po kuchni
Puszyste ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką 183

jeszcze na głowę nie upadłam. I mimo, że uwielbiam truskawki to poczekam na te od mamy, albo na przyzwoitsze ceny :) a dziś zaproszę Was na puszyste drożdżowe ciasto z rabarbarem i kruszonką. Co tu dużo pisać - po prostu pyszna klasyka :) Przepis podpatrzony u Żona na niby. Ciasto: ok 3 szklanek mąki pszennej 2 jaja 3/4 szklanki mleka 25 g drożdży(...)posiekany rabarbar. Kruszonka: 4 łyżki masła 6 łyżek cukru 7 łyżek mąki Gdy ciasto sobie rośnie mieszamy ze sobą mąkę, masło i cukier, do moentu aż uzyskamy kruszonkę. Posypujemy nią ciasto,  wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 180 stopnie i pieczemy ok 35 minut. Smacznego

Cynamonowe szczęście
Brioche z rabarbarem i truskawkami 213

BRIOCHE Z RABARBAREM I TRUSKAWKAMI posypane słodką kruszonką. Pyszne, a... Artykuł Brioche z rabarbarem i truskawkami pochodzi z serwisu CookMagazine .

COOKMAGAZINE
Ciasto bezglutenowe z rabarbarem 119

lepszego od ciasta z sezonowymi owocami. Moje ulubione, które można przygotować w kilka minut to najprostsze ciasto ucierane z rabarbarem i kruszonką. Nie potrzebujemy nawet miksera, wystarczy duża łyżka drewniana do mieszania. To ciasto zawsze wychodzi(...)smakuje dobrze z każdymi owocami. Jest puszyste i wilgotne. Rabarbar nadaje kwaskowatego i orzeźwiającego smaku a kruszonka uzupełnia to słodkością i chrupkością. Ciasto idealne na lato. Jest też lekkie, dzięki mące ryżowej i ziemniaczanej, co tworzy ciasto, ciastem bezglutenowym.  PRZEPIS jaja 3 szt. mąka ryżowa 2 szkl. mąka ziemniaczana 1 szkl.  proszek do pieczenia 3 łyżeczki kefir

Kuchnia Paulettes
Ciasto z rabarbarem 254

łyżki mąki pszennej 4 łyżki mąki owsianej (zmielone płatki owsiane) 4 łyżki cukru + ok. 1,5 szklanki pokrojonego w kostkę rabarbaru Jak zrobić ciasto z rabarbarem? Rabarbar myjemy i kroimy w kostkę. Przed zrobieniem ciasta przygotowujemy kruszonkę: masło rozpuszczamy w rondelku, dodajemy sypkie składniki i mieszamy do połączenia. W mikserze ubijamy jajka z cukrem i cukrem waniliowym. Dodajemy jogurt, rozpuszczone(...)mokrych składników przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia i mieszamy lub miksujemy na niskich obrotach miksera do połączenia skłądników (nie dłużej, bo ciasto nie będzie puszyste). Ciasto przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia, posypujemy rabarbarem i kruszonką. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym na 180 stopni ok. 1 godziny lub do tzw. suchego patyczka. Gotowe ciasto podajemy posypane cukrem puderem. Dodatkowo

Ciastkozercy
CIASTO Z PORZECZKĄ I KOKOSOWĄ KRUSZONKĄ 146

łyżka mąki kukurydzianej   Wykonanie: Ciasto: do miski dodajemy wszystkie składniki   czyli mąkę, cukier, cukier waniliowy, proszek do pieczenia, jajko oraz masło i zagniatamy ciasto, jeżeli będzie zbyt suche dodajemy 1 łyżkę wody. Z ciasta odrywamy ⅓ i odkładamy na bok, a resztą ciasta wylepiamy formę 24x24 wyłożoną papierem do pieczenia, Kruszonka: w rondlu roztapiamy masło, następnie dodajemy pozostałe składniki(...)ciasto wykładamy czerwoną porzeczkę (wcześniej wymieszaną z 1 łyżką mąki kokosowej), na owoce dajemy najpierw kokosową kruszonkę, następnie ⅓ ciasta które było odłożone, które również kruszymy w dłoniach   jak kruszonkę ciasto pieczemy na złoty kolor, około 45-50w minut w   piekarniku nagrzanym do 180ºC. Źródło: https://malacukierenka.pl/ciasto-z-porzeczkami-i-kokosowa-kruszonka.html

Słodkie zapomnienie
Strucla z marmoladą 167

godziny do wyrośnięcia. Ciasto rośnie dość wolno.Po upływie tego czasu ciasto ponownie, bardzo krótko wyrobić (ja wyrabiam ponownie miksrem) i podzielić na 2 równe części.Każdą z części ciasta rozwałkować na oprószonej mąką stolnicy na placki o grubości około 4 mm i długości blaszki (35 cm). Następnie każdy z placków posmarować marmoladą i zwinąć jak roladę.Tak przygotowane rolady(...)blachę o wymiarach 28x35 cm.Z podanych składników wychodzą dwie strucle o długości 35 cm.Suche drożdże można zastąpić świeżymi (24 g), przy czym wówaczas należy zrobić rozczyn.Margarynę w cieście i kruszonce można zastąpić masłem.Najlepszym mlekiem do ciast drożdżowych jest mleko o zawartości tłuszczu 3,2% z uwagi na swoje walory smakowe.Marmoladę można zastąpić dżemem czy powidłami.Źródło przepisu

Gospodyni Miejska
Orkiszowe, pełnoziarniste ciasto drożdżowe z kruszonką 173

klasyczne blachy ciasta lub dwie, jeśli wolicie ciasta drożdżowe na grubszym spodzie (ja wolę cieńsze, czasami piekę nawet takie ekstremalne, jak pizza :D). Orkiszowe, pełnoziarniste ciasto drożdżowe z kruszonką Ciasto: 600g mąki orkiszowej pełnoziarnistej 4 dag świeżych drożdży 50 g masła (lub pół na pół z olejem kokosowym) 300ml+3 łyżki mleka 50g+1 łyżeczka cukru brązowego (50 g można(...)masła 20 g oleju kokosowego (tutaj można dać więcej - wszystko zależy od konsystencji) Wszystkie składniki umieścić w misce i dokładnie wymieszać, zagnieść w celu uzyskania formy kruszonki. Jedną część ciasta wyłożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i równomiernie rozprowadzić. Na cieście ułożyć owoce lub rozsmarować powidła lub konfiturę. Posypać przygotowaną kruszonką i odstawić na 5-10 minut w ciepłe

FitKot
Ciasto z rabarbarem 241

wróciłam :) Uporałam się z całym tym bałaganiem i z przyjemnością zabieram się znowu za pieczenie i robienie zdjęć! Dziś mam dla Was proste ciasto jogurtowe z rabarbarem i kruszonką. Ciasto piekłam w niedużej ceramicznej foremce, jeśli marzy Wam się wielka blacha, trzeba będzie podwoić ilość składników :) Składniki: 2 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku 2 jajka 3/4 szklanki cukru (można dać(...)mąki pszennej 4 łyżki mąki owsianej (zmielone płatki owsiane) 4 łyżki cukru + ok. 1,5 szklanki pokrojonego w kostkę rabarbaru Rabarbar myjemy i kroimy w kostkę. Przed zrobieniem ciasta przygotowujemy kruszonkę: masło rozpuszczamy w rondelku, dodajemy sypkie składniki i mieszamy do połączenia. W mikserze ubijamy jajka z cukrem i cukrem waniliowym. Dodajemy jogurt, rozpuszczone masło i skórkę z cytryny

Ciastkozercy
Bardzo smaczne ciasto z jagodami 142

już są sztywne powoli dodawać cukier. Jeszcze jakiś czas ubijać. Delikatnie wmieszać pianę z białek do masy maślanej. Formę wyłożyć papierem do pieczenia i wylać ciasto do formy. Na górze rozrzucić jagody. Kruszonka – masło, cukier, mąkę ugnieść palcami formując kruszonkę. Rozsypać kruszonkę na całej powierzchni. U góry posypać płatkami migdałów. Wstawić ciasto do nagrzanego piekarnika

Kuchnia Pokoleń
Kruszonka 37

zalecam trzymać się przepisu , ponieważ proporcje w przypadku kruszonki są bardzo ważne. Gdy dodajesz innych składników, zawsze obserwuj konsystencję . Składniki kruszonki powinny łatwo sklejać się ze sobą, tworząc okruszki o różnej grubości. Poprzez dalsze ugniatanie i ściskanie kruszonka zbije się w kulkę . Rodzaj użytego cukru zależy od efektu jaki chcemy osiągnąć. Kruszonka z cukrem pudrem łatwiej się ugniata, mniej się(...)biszkoptowych. Jeśli będziesz potrzebować kruszonki nieco później, spokojnie możesz zapakować luźną do woreczka lub ugnieść na kulkę i zawinąć w woreczek. Taką zwartą kruszonkę można później utrzeć na tarce, przez co będzie bardziej jednorodna. Notes Do kruszonki można użyć różnych rodzai mąk i dodatków. Tak na prawdę używamy mąkę jaką akurat mamy pod ręką. Do ciast biszkoptowych lepiej jest użyć

SmartBake.pl
Ciasto z kruszonki z czarną porzeczką i agrestem 165

Miałam całkiem bio, pyszną porzeczkę czarną i jeszcze pyszniejszy bo słodziutki kubełek czerwonego agrestu. Powstało z tego przepyszne ciasto z kruszonki, z bezą i polecam je do kawy czy herbaty, jak wolicie czystek to jak najbardziej będzie pasowało. Można dodać swoje ulubione owoce, zapewniam jednak że z takim zestawem owoców jak wyżej jest obłędne. A może jeszcze truskawki kupicie(...)upieczecie ten oto placek: ciasto z owocami "Kruszonka" . Ciasto z czarną porzeczką, agrestem, mnóstwem kruszonki i bezą. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Kruszonka lasowiacka 203

kakaowego kruchego ciasta starta na tarce, na którą wykłada się drugą część piany z białek i wysypuje orzechami i rodzynkami, a na wierzch ściera się trzecią część kruchego, jasnego ciasta. Kruszonka lasowiacka wciąga. Z pozoru jest to słodkie, kruche ciasto i… i tyle. A jednak ten orzeszek, te powidła…. Mniam. Zgodnie z tradycją do ciasta podaje się mleko. Idealne wprost(...)też zawsze jadało się ciasta popijając je mlekiem. Do tej pory kiedy jem makowca albo ciasto drożdżowe (albo pierogi!) muszę mieć mleko :) Swoją drogą, mam nieodparte wrażenie, że kruszonka była pierwowzorem ciasta zwanego pychotką. Gdyby tak zamienić warstwę kakaową na masę budyniową z kruszonki wyszłaby właśnie pychotka :) (no i oczywiście 2 placki upiec osobno). Składniki na brytfankę

Trzeci talerz
Ciasto drożdżowe z morelami i śliwkami pod kruszonką 154

font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Ciasto drożdżowe z morelami i śliwkami z kruszonką Składniki – ciasto drożdżowe: Mąka pszenna – 500g Żółtko jaja – 2 sztuki Białko jaja – 1 sztuka Masło – 3 łyżki Cukier – ½ szklanki Drożdże – 10g Mleko – 1 szklanka Sól – szczypta Składniki - kruszonka: Masło – 100g Cukier(...)miski wsypać mąkę i cukier. Dodać masło i całość wymieszać, tak aby powstały grudki. Ciasto przełożyć na blachę i ułożyć na nim owoce pokrojone w połówki. Całość posypać kruszonką. Ciasto piec przez 45 minut (do suchego patyczka) w 180 stopniach

Kuchnia Bon Appetit