ciasto z kruszonka - 4855 przepisów (strona:12/324)

Ciasto bezglutenowe z rabarbarem 124

lepszego od ciasta z sezonowymi owocami. Moje ulubione, które można przygotować w kilka minut to najprostsze ciasto ucierane z rabarbarem i kruszonką. Nie potrzebujemy nawet miksera, wystarczy duża łyżka drewniana do mieszania. To ciasto zawsze wychodzi(...)smakuje dobrze z każdymi owocami. Jest puszyste i wilgotne. Rabarbar nadaje kwaskowatego i orzeźwiającego smaku a kruszonka uzupełnia to słodkością i chrupkością. Ciasto idealne na lato. Jest też lekkie, dzięki mące ryżowej i ziemniaczanej, co tworzy ciasto, ciastem bezglutenowym.  PRZEPIS jaja 3 szt. mąka ryżowa 2 szkl. mąka ziemniaczana 1 szkl.  proszek do pieczenia 3 łyżeczki kefir

Kuchnia Paulettes
Ciasto z rabarbarem 263

łyżki mąki pszennej 4 łyżki mąki owsianej (zmielone płatki owsiane) 4 łyżki cukru + ok. 1,5 szklanki pokrojonego w kostkę rabarbaru Jak zrobić ciasto z rabarbarem? Rabarbar myjemy i kroimy w kostkę. Przed zrobieniem ciasta przygotowujemy kruszonkę: masło rozpuszczamy w rondelku, dodajemy sypkie składniki i mieszamy do połączenia. W mikserze ubijamy jajka z cukrem i cukrem waniliowym. Dodajemy jogurt, rozpuszczone(...)mokrych składników przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia i mieszamy lub miksujemy na niskich obrotach miksera do połączenia skłądników (nie dłużej, bo ciasto nie będzie puszyste). Ciasto przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia, posypujemy rabarbarem i kruszonką. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym na 180 stopni ok. 1 godziny lub do tzw. suchego patyczka. Gotowe ciasto podajemy posypane cukrem puderem. Dodatkowo

Ciastkozercy
CIASTO Z PORZECZKĄ I KOKOSOWĄ KRUSZONKĄ 153

łyżka mąki kukurydzianej   Wykonanie: Ciasto: do miski dodajemy wszystkie składniki   czyli mąkę, cukier, cukier waniliowy, proszek do pieczenia, jajko oraz masło i zagniatamy ciasto, jeżeli będzie zbyt suche dodajemy 1 łyżkę wody. Z ciasta odrywamy ⅓ i odkładamy na bok, a resztą ciasta wylepiamy formę 24x24 wyłożoną papierem do pieczenia, Kruszonka: w rondlu roztapiamy masło, następnie dodajemy pozostałe składniki(...)ciasto wykładamy czerwoną porzeczkę (wcześniej wymieszaną z 1 łyżką mąki kokosowej), na owoce dajemy najpierw kokosową kruszonkę, następnie ⅓ ciasta które było odłożone, które również kruszymy w dłoniach   jak kruszonkę ciasto pieczemy na złoty kolor, około 45-50w minut w   piekarniku nagrzanym do 180ºC. Źródło: https://malacukierenka.pl/ciasto-z-porzeczkami-i-kokosowa-kruszonka.html

Słodkie zapomnienie
Strucla z marmoladą 176

godziny do wyrośnięcia. Ciasto rośnie dość wolno.Po upływie tego czasu ciasto ponownie, bardzo krótko wyrobić (ja wyrabiam ponownie miksrem) i podzielić na 2 równe części.Każdą z części ciasta rozwałkować na oprószonej mąką stolnicy na placki o grubości około 4 mm i długości blaszki (35 cm). Następnie każdy z placków posmarować marmoladą i zwinąć jak roladę.Tak przygotowane rolady(...)blachę o wymiarach 28x35 cm.Z podanych składników wychodzą dwie strucle o długości 35 cm.Suche drożdże można zastąpić świeżymi (24 g), przy czym wówaczas należy zrobić rozczyn.Margarynę w cieście i kruszonce można zastąpić masłem.Najlepszym mlekiem do ciast drożdżowych jest mleko o zawartości tłuszczu 3,2% z uwagi na swoje walory smakowe.Marmoladę można zastąpić dżemem czy powidłami.Źródło przepisu

Gospodyni Miejska
Orkiszowe, pełnoziarniste ciasto drożdżowe z kruszonką 177

klasyczne blachy ciasta lub dwie, jeśli wolicie ciasta drożdżowe na grubszym spodzie (ja wolę cieńsze, czasami piekę nawet takie ekstremalne, jak pizza :D). Orkiszowe, pełnoziarniste ciasto drożdżowe z kruszonką Ciasto: 600g mąki orkiszowej pełnoziarnistej 4 dag świeżych drożdży 50 g masła (lub pół na pół z olejem kokosowym) 300ml+3 łyżki mleka 50g+1 łyżeczka cukru brązowego (50 g można(...)masła 20 g oleju kokosowego (tutaj można dać więcej - wszystko zależy od konsystencji) Wszystkie składniki umieścić w misce i dokładnie wymieszać, zagnieść w celu uzyskania formy kruszonki. Jedną część ciasta wyłożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i równomiernie rozprowadzić. Na cieście ułożyć owoce lub rozsmarować powidła lub konfiturę. Posypać przygotowaną kruszonką i odstawić na 5-10 minut w ciepłe

FitKot
Ciasto z rabarbarem 247

wróciłam :) Uporałam się z całym tym bałaganiem i z przyjemnością zabieram się znowu za pieczenie i robienie zdjęć! Dziś mam dla Was proste ciasto jogurtowe z rabarbarem i kruszonką. Ciasto piekłam w niedużej ceramicznej foremce, jeśli marzy Wam się wielka blacha, trzeba będzie podwoić ilość składników :) Składniki: 2 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku 2 jajka 3/4 szklanki cukru (można dać(...)mąki pszennej 4 łyżki mąki owsianej (zmielone płatki owsiane) 4 łyżki cukru + ok. 1,5 szklanki pokrojonego w kostkę rabarbaru Rabarbar myjemy i kroimy w kostkę. Przed zrobieniem ciasta przygotowujemy kruszonkę: masło rozpuszczamy w rondelku, dodajemy sypkie składniki i mieszamy do połączenia. W mikserze ubijamy jajka z cukrem i cukrem waniliowym. Dodajemy jogurt, rozpuszczone masło i skórkę z cytryny

Ciastkozercy
Bardzo smaczne ciasto z jagodami 150

już są sztywne powoli dodawać cukier. Jeszcze jakiś czas ubijać. Delikatnie wmieszać pianę z białek do masy maślanej. Formę wyłożyć papierem do pieczenia i wylać ciasto do formy. Na górze rozrzucić jagody. Kruszonka – masło, cukier, mąkę ugnieść palcami formując kruszonkę. Rozsypać kruszonkę na całej powierzchni. U góry posypać płatkami migdałów. Wstawić ciasto do nagrzanego piekarnika

Kuchnia Pokoleń
Kruszonka 40

zalecam trzymać się przepisu , ponieważ proporcje w przypadku kruszonki są bardzo ważne. Gdy dodajesz innych składników, zawsze obserwuj konsystencję . Składniki kruszonki powinny łatwo sklejać się ze sobą, tworząc okruszki o różnej grubości. Poprzez dalsze ugniatanie i ściskanie kruszonka zbije się w kulkę . Rodzaj użytego cukru zależy od efektu jaki chcemy osiągnąć. Kruszonka z cukrem pudrem łatwiej się ugniata, mniej się(...)biszkoptowych. Jeśli będziesz potrzebować kruszonki nieco później, spokojnie możesz zapakować luźną do woreczka lub ugnieść na kulkę i zawinąć w woreczek. Taką zwartą kruszonkę można później utrzeć na tarce, przez co będzie bardziej jednorodna. Notes Do kruszonki można użyć różnych rodzai mąk i dodatków. Tak na prawdę używamy mąkę jaką akurat mamy pod ręką. Do ciast biszkoptowych lepiej jest użyć

SmartBake.pl
Ciasto z kruszonki z czarną porzeczką i agrestem 175

Miałam całkiem bio, pyszną porzeczkę czarną i jeszcze pyszniejszy bo słodziutki kubełek czerwonego agrestu. Powstało z tego przepyszne ciasto z kruszonki, z bezą i polecam je do kawy czy herbaty, jak wolicie czystek to jak najbardziej będzie pasowało. Można dodać swoje ulubione owoce, zapewniam jednak że z takim zestawem owoców jak wyżej jest obłędne. A może jeszcze truskawki kupicie(...)upieczecie ten oto placek: ciasto z owocami "Kruszonka" . Ciasto z czarną porzeczką, agrestem, mnóstwem kruszonki i bezą. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Kruszonka lasowiacka 207

kakaowego kruchego ciasta starta na tarce, na którą wykłada się drugą część piany z białek i wysypuje orzechami i rodzynkami, a na wierzch ściera się trzecią część kruchego, jasnego ciasta. Kruszonka lasowiacka wciąga. Z pozoru jest to słodkie, kruche ciasto i… i tyle. A jednak ten orzeszek, te powidła…. Mniam. Zgodnie z tradycją do ciasta podaje się mleko. Idealne wprost(...)też zawsze jadało się ciasta popijając je mlekiem. Do tej pory kiedy jem makowca albo ciasto drożdżowe (albo pierogi!) muszę mieć mleko :) Swoją drogą, mam nieodparte wrażenie, że kruszonka była pierwowzorem ciasta zwanego pychotką. Gdyby tak zamienić warstwę kakaową na masę budyniową z kruszonki wyszłaby właśnie pychotka :) (no i oczywiście 2 placki upiec osobno). Składniki na brytfankę

Trzeci talerz
Ciasto drożdżowe z morelami i śliwkami pod kruszonką 159

font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Ciasto drożdżowe z morelami i śliwkami z kruszonką Składniki – ciasto drożdżowe: Mąka pszenna – 500g Żółtko jaja – 2 sztuki Białko jaja – 1 sztuka Masło – 3 łyżki Cukier – ½ szklanki Drożdże – 10g Mleko – 1 szklanka Sól – szczypta Składniki - kruszonka: Masło – 100g Cukier(...)miski wsypać mąkę i cukier. Dodać masło i całość wymieszać, tak aby powstały grudki. Ciasto przełożyć na blachę i ułożyć na nim owoce pokrojone w połówki. Całość posypać kruszonką. Ciasto piec przez 45 minut (do suchego patyczka) w 180 stopniach

Kuchnia Bon Appetit
Ciasto drożdżowe z truskawkami, rabarbarem i kruszonką 187

trwa sezon na truskawki i rabarbar nie mogło zabraknąć tego klasyka - pyszny drożdżowy placek z owocami i kruszonką! To najlepsze ciasto drożdżowe z owocami jakie kiedykolwiek jadłam - cudownie pulchne, lekko waniliowe, na górze pyszne rozpływające się w ustach owoce i chrupiąca kruszonka - NIESAMOWITE ! Koniecznie trzeba przygotować je w sezonie na truskawki i rabarbar, a poza nim można wykorzystać także inne(...)wymiarach 26x36cm. Blachę wykładamy papierem do pieczenia i układamy na niej ciasto, które nakłuwamy widelcem. Układamy na nim owoce, które można zasypać lekko cukrem, a następnie wysypujemy równomiernie kruszonkę.    Ciasto zostawiamy do wyrośnięcia przez ok. 20-30 minut. Pieczenie: Temperatura - 180ºC z termoobiegiem Czas - ok. 30 minut Muszę przyznać, że moja Babcia robi najlepsze ciasto drożdżowe na świecie

Cooking Monster
Placek drożdżowy z owocami lata 151

ciasto pochłonie masło i będzie gładkie, wierzch ciasta posypuję delikatnie mąką, przykrywam bawełnianą ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce na godzinę aby wyrosło. W tym czasie gdy ciasto rośnie przygotowuję kruszonkę: Mąkę mieszam z mielonymi orzechami(...)oraz wiórkami i cukrem pudrem, dodaję wiórki zimnego masła i rozcieram w palcach do momentu aż powstanie kruszonka. Wyrośnięte ciasto wykładam na wyłożoną pergaminem blachę, posypuję suchymi owocami oraz kruszonką. Ciasto piekę około 35-40  minut w temp 175*c, zimne oprószam pudrem i podaję. Ciasto najlepiej smakuje pierwszego dnia po upieczeniu, ale nie martwcie się

Wanilia i Kardamon
Ciasto truskawkowe na jogurcie 210

kryzysowymi kiedy goście za drzwiami ;)  Ciasto truskawkowe na jogurcie Składniki : 1,5 szklanki maki pszennej około 1/2 - 3/4 szklanki cukru 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 200 ml jogurtu naturalnego 1/3 szklanki oleju 2 jajka kilka kropli aromatu cytrynowego około 200 g truskawek kruszonka : 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki cukru pudru(...)mieszamy do połączenia się składników. Mała blaszkę wykładamy papierem, wylewamy ciasto. Układamy polówki truskawek. Przygotowujemy kruszonkę: do miseczki przekładam masło, cukier puder i mąkę - rozcieram w placach do uzyskania kruszonki. Ciasto z truskawkami posypuję kruszonką. Wkładamy ciasto do nagrzanego do 170 stopni piekarnika. Pieczemy około 40 minut

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki

Proponowane wyszukiwania