lepszego od ciasta z sezonowymi owocami. Moje ulubione, które można przygotować w kilka minut to najprostsze ciasto ucierane z rabarbarem i kruszonką. Nie potrzebujemy nawet miksera, wystarczy duża łyżka drewniana do mieszania. To ciasto zawsze wychodzi(...)smakuje dobrze z każdymi owocami. Jest puszyste i wilgotne. Rabarbar nadaje kwaskowatego i orzeźwiającego smaku a kruszonka uzupełnia to słodkością i chrupkością. Ciasto idealne na lato. Jest też lekkie, dzięki mące ryżowej i ziemniaczanej, co tworzy ciasto, ciastem bezglutenowym. PRZEPIS jaja 3 szt. mąka ryżowa 2 szkl. mąka ziemniaczana 1 szkl. proszek do pieczenia 3 łyżeczki kefir
Kuchnia Paulettesłyżki mąki pszennej 4 łyżki mąki owsianej (zmielone płatki owsiane) 4 łyżki cukru + ok. 1,5 szklanki pokrojonego w kostkę rabarbaru Jak zrobić ciasto z rabarbarem? Rabarbar myjemy i kroimy w kostkę. Przed zrobieniem ciasta przygotowujemy kruszonkę: masło rozpuszczamy w rondelku, dodajemy sypkie składniki i mieszamy do połączenia. W mikserze ubijamy jajka z cukrem i cukrem waniliowym. Dodajemy jogurt, rozpuszczone(...)mokrych składników przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia i mieszamy lub miksujemy na niskich obrotach miksera do połączenia skłądników (nie dłużej, bo ciasto nie będzie puszyste). Ciasto przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia, posypujemy rabarbarem i kruszonką. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym na 180 stopni ok. 1 godziny lub do tzw. suchego patyczka. Gotowe ciasto podajemy posypane cukrem puderem. Dodatkowo
Ciastkozercyłyżka mąki kukurydzianej Wykonanie: Ciasto: do miski dodajemy wszystkie składniki czyli mąkę, cukier, cukier waniliowy, proszek do pieczenia, jajko oraz masło i zagniatamy ciasto, jeżeli będzie zbyt suche dodajemy 1 łyżkę wody. Z ciasta odrywamy ⅓ i odkładamy na bok, a resztą ciasta wylepiamy formę 24x24 wyłożoną papierem do pieczenia, Kruszonka: w rondlu roztapiamy masło, następnie dodajemy pozostałe składniki(...)ciasto wykładamy czerwoną porzeczkę (wcześniej wymieszaną z 1 łyżką mąki kokosowej), na owoce dajemy najpierw kokosową kruszonkę, następnie ⅓ ciasta które było odłożone, które również kruszymy w dłoniach jak kruszonkę ciasto pieczemy na złoty kolor, około 45-50w minut w piekarniku nagrzanym do 180ºC. Źródło: https://malacukierenka.pl/ciasto-z-porzeczkami-i-kokosowa-kruszonka.html
Słodkie zapomnieniegodziny do wyrośnięcia. Ciasto rośnie dość wolno.Po upływie tego czasu ciasto ponownie, bardzo krótko wyrobić (ja wyrabiam ponownie miksrem) i podzielić na 2 równe części.Każdą z części ciasta rozwałkować na oprószonej mąką stolnicy na placki o grubości około 4 mm i długości blaszki (35 cm). Następnie każdy z placków posmarować marmoladą i zwinąć jak roladę.Tak przygotowane rolady(...)blachę o wymiarach 28x35 cm.Z podanych składników wychodzą dwie strucle o długości 35 cm.Suche drożdże można zastąpić świeżymi (24 g), przy czym wówaczas należy zrobić rozczyn.Margarynę w cieście i kruszonce można zastąpić masłem.Najlepszym mlekiem do ciast drożdżowych jest mleko o zawartości tłuszczu 3,2% z uwagi na swoje walory smakowe.Marmoladę można zastąpić dżemem czy powidłami.Źródło przepisu
Gospodyni Miejskaklasyczne blachy ciasta lub dwie, jeśli wolicie ciasta drożdżowe na grubszym spodzie (ja wolę cieńsze, czasami piekę nawet takie ekstremalne, jak pizza :D). Orkiszowe, pełnoziarniste ciasto drożdżowe z kruszonką Ciasto: 600g mąki orkiszowej pełnoziarnistej 4 dag świeżych drożdży 50 g masła (lub pół na pół z olejem kokosowym) 300ml+3 łyżki mleka 50g+1 łyżeczka cukru brązowego (50 g można(...)masła 20 g oleju kokosowego (tutaj można dać więcej - wszystko zależy od konsystencji) Wszystkie składniki umieścić w misce i dokładnie wymieszać, zagnieść w celu uzyskania formy kruszonki. Jedną część ciasta wyłożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i równomiernie rozprowadzić. Na cieście ułożyć owoce lub rozsmarować powidła lub konfiturę. Posypać przygotowaną kruszonką i odstawić na 5-10 minut w ciepłe
FitKotwróciłam :) Uporałam się z całym tym bałaganiem i z przyjemnością zabieram się znowu za pieczenie i robienie zdjęć! Dziś mam dla Was proste ciasto jogurtowe z rabarbarem i kruszonką. Ciasto piekłam w niedużej ceramicznej foremce, jeśli marzy Wam się wielka blacha, trzeba będzie podwoić ilość składników :) Składniki: 2 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku 2 jajka 3/4 szklanki cukru (można dać(...)mąki pszennej 4 łyżki mąki owsianej (zmielone płatki owsiane) 4 łyżki cukru + ok. 1,5 szklanki pokrojonego w kostkę rabarbaru Rabarbar myjemy i kroimy w kostkę. Przed zrobieniem ciasta przygotowujemy kruszonkę: masło rozpuszczamy w rondelku, dodajemy sypkie składniki i mieszamy do połączenia. W mikserze ubijamy jajka z cukrem i cukrem waniliowym. Dodajemy jogurt, rozpuszczone masło i skórkę z cytryny
Ciastkozercyjuż są sztywne powoli dodawać cukier. Jeszcze jakiś czas ubijać. Delikatnie wmieszać pianę z białek do masy maślanej. Formę wyłożyć papierem do pieczenia i wylać ciasto do formy. Na górze rozrzucić jagody. Kruszonka – masło, cukier, mąkę ugnieść palcami formując kruszonkę. Rozsypać kruszonkę na całej powierzchni. U góry posypać płatkami migdałów. Wstawić ciasto do nagrzanego piekarnika
Kuchnia Pokoleńzalecam trzymać się przepisu , ponieważ proporcje w przypadku kruszonki są bardzo ważne. Gdy dodajesz innych składników, zawsze obserwuj konsystencję . Składniki kruszonki powinny łatwo sklejać się ze sobą, tworząc okruszki o różnej grubości. Poprzez dalsze ugniatanie i ściskanie kruszonka zbije się w kulkę . Rodzaj użytego cukru zależy od efektu jaki chcemy osiągnąć. Kruszonka z cukrem pudrem łatwiej się ugniata, mniej się(...)biszkoptowych. Jeśli będziesz potrzebować kruszonki nieco później, spokojnie możesz zapakować luźną do woreczka lub ugnieść na kulkę i zawinąć w woreczek. Taką zwartą kruszonkę można później utrzeć na tarce, przez co będzie bardziej jednorodna. Notes Do kruszonki można użyć różnych rodzai mąk i dodatków. Tak na prawdę używamy mąkę jaką akurat mamy pod ręką. Do ciast biszkoptowych lepiej jest użyć
SmartBake.plMiałam całkiem bio, pyszną porzeczkę czarną i jeszcze pyszniejszy bo słodziutki kubełek czerwonego agrestu. Powstało z tego przepyszne ciasto z kruszonki, z bezą i polecam je do kawy czy herbaty, jak wolicie czystek to jak najbardziej będzie pasowało. Można dodać swoje ulubione owoce, zapewniam jednak że z takim zestawem owoców jak wyżej jest obłędne. A może jeszcze truskawki kupicie(...)upieczecie ten oto placek: ciasto z owocami "Kruszonka" . Ciasto z czarną porzeczką, agrestem, mnóstwem kruszonki i bezą. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowaniekakaowego kruchego ciasta starta na tarce, na którą wykłada się drugą część piany z białek i wysypuje orzechami i rodzynkami, a na wierzch ściera się trzecią część kruchego, jasnego ciasta. Kruszonka lasowiacka wciąga. Z pozoru jest to słodkie, kruche ciasto i… i tyle. A jednak ten orzeszek, te powidła…. Mniam. Zgodnie z tradycją do ciasta podaje się mleko. Idealne wprost(...)też zawsze jadało się ciasta popijając je mlekiem. Do tej pory kiedy jem makowca albo ciasto drożdżowe (albo pierogi!) muszę mieć mleko :) Swoją drogą, mam nieodparte wrażenie, że kruszonka była pierwowzorem ciasta zwanego pychotką. Gdyby tak zamienić warstwę kakaową na masę budyniową z kruszonki wyszłaby właśnie pychotka :) (no i oczywiście 2 placki upiec osobno). Składniki na brytfankę
Trzeci talerzfont:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Ciasto drożdżowe z morelami i śliwkami z kruszonką Składniki – ciasto drożdżowe: Mąka pszenna – 500g Żółtko jaja – 2 sztuki Białko jaja – 1 sztuka Masło – 3 łyżki Cukier – ½ szklanki Drożdże – 10g Mleko – 1 szklanka Sól – szczypta Składniki - kruszonka: Masło – 100g Cukier(...)miski wsypać mąkę i cukier. Dodać masło i całość wymieszać, tak aby powstały grudki. Ciasto przełożyć na blachę i ułożyć na nim owoce pokrojone w połówki. Całość posypać kruszonką. Ciasto piec przez 45 minut (do suchego patyczka) w 180 stopniach
Kuchnia Bon Appetittrwa sezon na truskawki i rabarbar nie mogło zabraknąć tego klasyka - pyszny drożdżowy placek z owocami i kruszonką! To najlepsze ciasto drożdżowe z owocami jakie kiedykolwiek jadłam - cudownie pulchne, lekko waniliowe, na górze pyszne rozpływające się w ustach owoce i chrupiąca kruszonka - NIESAMOWITE ! Koniecznie trzeba przygotować je w sezonie na truskawki i rabarbar, a poza nim można wykorzystać także inne(...)wymiarach 26x36cm. Blachę wykładamy papierem do pieczenia i układamy na niej ciasto, które nakłuwamy widelcem. Układamy na nim owoce, które można zasypać lekko cukrem, a następnie wysypujemy równomiernie kruszonkę. Ciasto zostawiamy do wyrośnięcia przez ok. 20-30 minut. Pieczenie: Temperatura - 180ºC z termoobiegiem Czas - ok. 30 minut Muszę przyznać, że moja Babcia robi najlepsze ciasto drożdżowe na świecie
Cooking Monsterciasto pochłonie masło i będzie gładkie, wierzch ciasta posypuję delikatnie mąką, przykrywam bawełnianą ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce na godzinę aby wyrosło. W tym czasie gdy ciasto rośnie przygotowuję kruszonkę: Mąkę mieszam z mielonymi orzechami(...)oraz wiórkami i cukrem pudrem, dodaję wiórki zimnego masła i rozcieram w palcach do momentu aż powstanie kruszonka. Wyrośnięte ciasto wykładam na wyłożoną pergaminem blachę, posypuję suchymi owocami oraz kruszonką. Ciasto piekę około 35-40 minut w temp 175*c, zimne oprószam pudrem i podaję. Ciasto najlepiej smakuje pierwszego dnia po upieczeniu, ale nie martwcie się
Wanilia i Kardamonkryzysowymi kiedy goście za drzwiami ;) Ciasto truskawkowe na jogurcie Składniki : 1,5 szklanki maki pszennej około 1/2 - 3/4 szklanki cukru 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 200 ml jogurtu naturalnego 1/3 szklanki oleju 2 jajka kilka kropli aromatu cytrynowego około 200 g truskawek kruszonka : 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki cukru pudru(...)mieszamy do połączenia się składników. Mała blaszkę wykładamy papierem, wylewamy ciasto. Układamy polówki truskawek. Przygotowujemy kruszonkę: do miseczki przekładam masło, cukier puder i mąkę - rozcieram w placach do uzyskania kruszonki. Ciasto z truskawkami posypuję kruszonką. Wkładamy ciasto do nagrzanego do 170 stopni piekarnika. Pieczemy około 40 minut
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki