Moje dzieciństwo było przepełnione zapachem drożdżowego ciasta, zarówno z owocami, z samą kruszonką, czy też w formie niesamowitych drożdżowych rogalików z dżemem agrestowym. Babcia była mistrzynią w pieczeniu tych cudownych smakołyków. Na szczęście już jako mała dziewczynka uwielbiałam siadać obok babci i bacznie obserwować każdy jej ruch i kolejność wszystkich wykonywanych czynności. Babcia piekła drożdżówkę według przepisu swojej mamy, więc(...)podwoi swoją objętość przekładamy je na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę. Na cieście układamy jabłka, zamarznięte truskawki, czarne porzeczki, czerwone porzeczki, jagódki i na końcu wszystko przykrywamy kruszonką. Ciasto wkładamy do nienagrzanego piekarnika. Ustawiamy temperaturę na 160-170 stopni i grzanie od dołu z termoobiegiem, po 15 minutach zmieniamy grzanie na góra dół z termoobiegiem i pieczemy
Rozpustne gotowaniewiśniami. Upiekłam ją bo bardzo lubimy drożdżowe, moglibyśmy ją jeść co drugi dzień. Ciasto jest lekko słodkie. Moja wersja jest z płatkami migdałowymi ale świetnie sprawdzi się również kruszonka czy lukier. Ciasto można zrobić z wiśni świeżych lub rozmrożonych, można też wykorzystać rabarbar. Składniki na dużą blachę. Oryginalny przepis pochodzi ze strony Moje wypieki . listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7(...)uchylonym piekarniku do lekkiego wystudzenia. Podawać. Następnego dnia jest również bardzo smaczna! * Sposób na kruszonkę: Masło rozpuścić, dodać mąkę i cukier, wyrobić między palcami, mają powstać takie kluski. Posypać kruszonką ciasto. ** Sposób na lukier: Do kubeczka wsypać cukier, wlać wrzątek, wierzchem łyżki dokładnie rozetrzeć cukier, polać upieczone ciasto. Smacznego! Drożdżówka z wiśniami Drożdżówka z wiśniami Wersja z rabarbarem i kruszonką
moj przepis naCiasto z wiśniami i kruszonką to bardzo prosty i przede wszystkim smaczny wypiek idealny na weekend. Wiśnie można zastąpić innymi drobnymi sezonowymi owocami, świetnie sprawdzą się też morele lub śliwki. Ciasto z wiśniami to doskonała propozycja dla amatorów wypieków z owocami i kruszonką, szczególnie na deser lub podwieczorek. składniki na tortownicę 26 cm 3 szklanki mąki pszennej(...)przygotowane wiśnie układamy na wierzchu ciasta. Mąkę pszenną i cukier łączymy z zimnym masłem delikatnie rozcierając wszystko w palcach do momentu aż powstanie kruszonka ( większe grudki ). Tak przygotowaną kruszonką posypujemy wiśnie. Ciasto pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temp 180 st. C około 45 – 50 minut, upieczone ciasto studzimy w piekarniku. Artykuł Ciasto z wiśniami i kruszonką + film pochodzi
Smakowite DaniaCiasto z kruszonki z truskawkami i mąką orkiszową bez jajek – Zapraszam dzisiaj na pyszne, proste w przygotowaniu ciasto z kruszonki, zrobionej z płatków owsianych i mąki orkiszowej. Nie za słodkie, aromatyczne, bez jajek. Idealne do drugiego śniadania i jako przekąska na piknik czy rower. Piekłam(...)już parę razy i znika błyskawicznie :). Truskawki fantastycznie smakują z kruszonką. Zamiast truskawek można użyć malin, borówek. Bardzo polecam… Więcej pysznych ciast z truskawkami znajdziecie tutaj: Ciasta z truskawkami przepisy (klik) . Ciasto z kruszonki z truskawkami i mąką orkiszową bez jajek Składniki: Kruszonka: 200g płatków owsianych 370g mąki orkiszowej 130g ciemnego cukru (najlepiej dark muscovado, ale może być każdy
Mała CukierenkaSezon jagodowy praktycznie już się skończył. Gdzieniegdzie jeszcze trafiam na pojedyńcze kępki obfitujące w dorodne jagody, stąd dzisiaj ciasto z jagodowe z owsianą kruszonką. Proste ciasto z jagodami na niedzielę , delikatne , puszyste z lekko chrupiącą kruszonką pachnącą kardamonem. Ciasto jagodowe z kurszonką Składniki: na formę o średnicy 26 cm 150 g miękkiego masła, u mnie solone 180 g cukru(...)mąkę z proszkiem, a następnie do wymieszaj delikatnie z maślaną masą. Wyłóż masę do formy pokrytej papierem do pieczenia, wygładź i posyp jagodami, które lekko dociśnij. Całość posyp kruszonką. Piecz ciasto w rozgrzanym piekarniku na 175ºC na termoobiegu (bez termoobiegu 185ºC ) przez 35 minut. Podaj ciasto z sosem waniliowym na szybko
codojedzeniakolejne ciasto , które zostanie zapisane u mnie w pliku "Ulubione " Proste , a przy tym niezwykle pyszne i swietnie się będzie komponować z wszelkimi owocami sezonowymi . Ja dziś wykorzystałam rabarbar , ale miałam go mało więc dodałam nieco mrożonych czarnych porzeczek . (nie rozmrażałam ) Wyszło smakowicie . Kruszonkę zrobiłam z dodatkiem mleka w proszku ... ach te smaki dzieciństwa :) Musicie koniecznie(...)proszku i wymieszać. Rozsypać całość równą warstwa na cieście. Wszystkie sypkie składniki na kruszonkę wymieszać w misce , dodać masło i rozcierać wszystko palcami , aż uzyskamy grudkowatą konsystencję. Posypać kruszonką ciasto i wstawić do piekarnika na ok 50 min na 180'C W połowie pieczenia wierzch ciasta można przykryć folią aluminiowa , aby kruszonka się nie spiekła zbyt mocno. Smacznego :) Polecam
Malinowa Kawiarenkabeztrosko powrócić do kulinarnych wspomnień dzieciństwa... Słodkie ciasta z dużą ilością masła i cukru z pewnością były jednymi z moich ulubionych smaków. Kiedy dostałam świeże porzeczki prosto z działki od razu zabrałam się do pracy. Intuicyjnie wyszukałam potrzebne składniki i voila... gotowe! Dzięki mące jaglanej i dodatkowi jogurtu ciasto jest bardzo delikatne i myślę, że nawet osoba na diecie mogłaby(...)jaglane. Na koniec do ciasta dodajemy jogurt i ew. dolewamy odrobinę mleka/wody. Powinno być dość gęste. kruszonka 4 łyżki płatków jaglanych 2 łyżki mąki pszennej 1 łyżka masła 1 łyżka cukru Wszystkie składniki ucieramy za pomocą dłoni do powstania kruszonki. Przygotowane ciasto przelewamy do wcześniej natłuszczonej i oprószonej płatkami tortownicy. Na wierzch wrzucamy porzeczki i posypujemy kruszonką. Ciasto pieczemy
Kuchnia Elliewtedy ciasto będzie nieco niższe). Smaruję ją masłem i podsypuję mąką. Na blachę wykładam rękami ciasto, formułuję je wzdłuż blachy. Odstawiam na 15 min. do wyrośnięcia przykrywając ją ściereczką. W między czasie nastawiam piec na 170 stopni i zabieram się do przygotowywania kruszonki. SKŁADNIKI NA KRUSZONKĘ 100 g masła 10 łyżek cukru 10 łyżek mąki W misce mieszam(...)wszystkie składniki na kruszonkę. Oprócz kruszonki na ciasto możemy położyć różnorodne owoce, np. śliwki, jabłka, borówki, czy truskawki. Wcześniej posmaruj ciasto albo białkiem albo rozbełtanym jajkiem. Na owoce sypiemy kruszonkę. Ciasto drożdżowe wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na ok. 45 minut, ale nie dłużej, żeby ciasto ciasto się zbytnio nie przypiekło i by nie zrobiło się suche
Calzonella.comPomoc „nadciągnęła” z Niemiec od mojej przyjaciółki Pauliny. Właśnie niedawno upiekła wspaniałe ciasto, które idealnie nadawało się do mojego mango. Po niewielkiej modyfikacji oraz połączeniu, wyszło ciasto maślankowe z mango i lukrowaną kruszonką. Składniki na 2 keksówki o dł. 28cm : - 5 jaj - 5 szklanek mąki * - 1 szklanka oleju z pestek winogron * - 2 szklanki maślanki * - 1 i ¾ szklanki cukru(...)dwie przygotowane foremki, równamy powierzchnię, posypujemy odłożonymi wiórkami kokosowymi (po 2 łyżki na formę). Umyte i obrane mango odkrajamy od pestki i kroimy w kostkę. Układamy na cieście, posypujemy przygotowaną kruszonką. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175° C i pieczemy przez 50 minut. Gotowe wyjmujemy i polewamy lukrem (ucieramy cukier puder z sokiem cytrynowym). Ciasto maślankowe z mango i lukrowaną
mojewypiekiinietylkorabarbaru + łyżka mąki + łyżka cukru kruszonka: 0,5 kostki masła szklanka mąki 0,5 szklanki cukru Przygotowanie: Jajka miksujemy z cukrem pudrem na puszystą masę. Następnie wyłączamy mikser dodajemy jogurt grecki, olej i olejek i wszystko mieszamy łyżką. Mąkę mieszamy wraz z proszkiem do pieczenia. Ponownie włączamy mikser, dodajemy po łyżce mąki i miksujemy ciasto. Ciasto przelewamy do dużej(...)wyścielonej papierem do pieczenia. Rabarbar obieramy, kroimy w kostkę i zasypujemy łyżką mąki i łyżką cukru. Następnie przekładamy go na surowe ciasto. Miękkie masło mieszamy wraz z mąką i cukrem i wyrabiamy kruszonkę. Targamy ją na mniejsze kawałki - rozrzucając ją na wierzchu rabarbaru. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 50 minut - do zarumienienia kruszonki. Smacznego
Taste Therapytyle i aż tyle. Zyskuje na smaku, aromacie. Jest wyrazista dzięki przyprawom korzennym i cynamonowi. Krucha kruszonka z dodatkiem płatków owsianych kontrastuje z soczystymi jabłkami. K usząca? Jest obłędnie pyszna i z całą pewnością będzie Waszą ulubioną! Spróbujcie !!! POTRZEBUJEMY: KRUCHE CIASTO: 200 g zimnego masła 300 g przesianej mąki 100 g lub mniej cukru pudru 2 żółtka(...)mnie na termoobiegu). Na podpieczony spód nakładamy masę jabłkową. Z pozostałego ciasta przygotowujemy kruszonkę dodając do niego 2 łyżki błyskawicznych płatków owsianych i 2 lub więcej łyżki cukru . Posypujemy ciasto kruszonką. Wkładamy do piekarnika i pieczemy około 20- 25 minut w temp około 180 stopni (u mnie z termoobiegiem) LUKIER Z kilku łyżeczek soku pomarańczowego i kilku łyżek
WYSPA SZCZĘSLIWAPrzedstawiam przepis na ciasto ucierane z owocami i kruszonką. Ciasto można zrobić z dowolnymi owocami: śliwkami, truskawkami, malinami, porzeczkami, nektarynkami, brzoskwiniami. Owoce mogą być świeże lub mrożone. U mnie ciasto w wersji ze śliwkami:). Ma dość "piaskową" konsystencję, jest raczej suche niż wilgotne i bardzo smaczne. Ciasto: 200g masła 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej 1 niepełna szklanka mąki ziemniaczanej(...)misce mieszamy ze sobą obie mąki i proszek do pieczenia, które następnie stopniowo dodajemy do miksowanej masy. 2. W osobnej misce zagniatamy wszystkie składniki na kruszonkę do powstania grudek. 3. Ciasto (będzie gęste) wykładamy na blaszkę (około 25x30cm) wyłożoną papierem do pieczenia. Na ciasto wykładamy owoce, na owoce kruszonkę. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 40-50 minut
Szefowa kuchniCiasto drożdżowe to coś co uwielbiam piec zwłaszcza jesienią i zimą Najlepsze jeszcze do zjedzenia tego samego dnia, bo kto może oprzeć się cudownemu zapachowi świeżej, pachnącej drożdżówki? Poniżej mój ulubiony przepis na ciasto drożdżowe z kruszonką Składniki: – 2 1/2 szklanki mąki pszennej – 2 jajka – 1/2 szklanki mleka – 1/2 szklanki cukru – 1 cukier wanilinowy(...)sól. Następnie wsypać pozostałą mąkę.Wyrobić elastyczne ciasto. Przykryć lnianą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 3-4 godziny, aby wyrosło. Po tym czasie ciasto jeszcze chwilę wyrabiać i przełożyć do formy wysmarowanej tłuszczem. Śliwki umyć pozbyć się pestek i pokroić na mniejsze kawałki. Rozłożyć na cieście. Przygotuj kruszonkę. Mąkę wymieszać z cukrem, dodać masło. Wszystko ucierać palcami
I LOVE LIFEśrodku Najlepiej smakuje z szklanką mleka i domową konfiturą. Polecam Ciasto drożdżowe Drukuj przepis Czas gotowania: 35 Składniki -300 g mąki pszennej -15 g drożdży świeżych -pół szklanki letniego mleka (125 ml) -50 g cukru -1 łyżka cukru waniliowego -1 jajko -50 g roztopionego masła -szczypta soli Kruszonka: -50 g masła, miękkiego -100 mąki pszennej -50 g cukru -łyżeczka cukru(...)wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą. Formę przykrywamy i odstawiamy do napuszenia na około 20 minut. Po tym czasie wierzch ciasta smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy kruszonką. --> Ciasto pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 35 minut. Studzimy. --> Kruszonka: --> Wszystkie składniki wyrabiamy między palcami na kruszonkę. --> Smacznego Post Ciasto drożdżowe pojawił się poraz pierwszy w Mgotuje
Marta Gotuje