ciasto z kruszonka - 4855 przepisów (strona:22/324)

Maślana tarta z owocami z kompotu 232

się też posłużyć mrożonymi owocami. To słuszny kawałek ciasta, cechujący się grubym a zarazem krucho -maślanym spodem, na którym ułożone są owoce zasypane pyszną i słodką kruszonką. Duża forma 24x45 cm ( piekąc ciasto w mniejszej blasze pamiętajcie o zmianie proporcji składników ) - 3 szklanki mąki pszennej - 200 gr dobrego masła ( 82% tłuszczu) + 1 łyżka smalcu* - 0,5 szklanki cukru - 4 żółtka(...)Podpiekam ciasto ok 20 minut aż delikatnie nabierze złotawego koloru. W tym momencie wyciągam je z piekarnika. Spód obsypuję kakaem, na nie wykładam białka i owoce. Gęsto zasypuję kruszonką. Ciasto dopiekam ok. 30 minut. Po upieczeniu delikatnie studzę i posypuję cukrem pudrem. * dodatek smalcu w cieście wzmacnia jego kruchość Zdjęcia potraw są mojego autorstwa. Ich kopiowanie wymaga mojej zgody

kawawszklance
Ciasto ze śliwkami, kruszonką i lukrem. Pyszne... 136

wybieram te, które już znam, słodkie, jędrne od których lekko odchodzi pestka. Jeśli chodzi o wybór śliwek do pieczenia ciasta, dla mnie nie ma znaczenia. Często mieszam śliwki, aby potem ładnie i smacznie komponowały się w upieczonym już cieście. To ciasto upiekłam tuż przed naszym wyjazdem na wakacje. Ten przepis pozostawiam dla Was, żeby choć trochę osłodzić Wam zbliżający się(...)pyszne, wilgotne i pełne śliwek ciasto. Czego chcieć więcej? To ciasto powstało w międzyczasie, kiedy „wpadłam” do domu. Upiekłam to właśnie ciasto, bo było na konkretne zamówienie mojej rodziny. Ciasto upiekłam i całą blachę zawiozłam do moich dzieci. A tam... chwil kilka i po cieście. Lubicie ciasta ze śliwkami? Spróbujcie upiec takie z kruszonką i lukrem. Życzę SMACZNEGO! Krys Kochani

Kuchnia u Krysi
Placek drożdżowy z czarną porzeczką i kruszonką 154

Ciąg dalszy pozbywania się mrożonych owoców z zeszłego roku. Tym razem upiekłam ciasto drożdżowe z mrożoną czarną porzeczką. Przepis wzięłam z tej strony , dodałam dodatkowo kruszonkę. Wspaniałe puszyste ciasto z kruszonką na wierzchu, polecam :-) Składniki na dużą blachę ciasta: 500g mąki pszennej 50 g drożdży świeżych lub 21 g drożdży suszonych 1 szklanka mleka 100 g masła lub margaryny(...)mleku drożdże. Całość dokładnie wyrobić a następnie pozostawić w ciepłym miejscu do czasu aż podwoi swoją objętość na około 1, 5 – 2 godzin. W czasie gdy ciasto będzie rosło przygotować kruszonkę. Składniki na kruszonkę: 180 g mąki pszennej 100 g cukru 16 g cukru waniliowego pół kostki roztopionego masła Sposób wykonania kruszonki: Masło rozpuścić i połączyć z pozostałymi składnikami

Na słodko lub wytrawnie
Ciasto ze śliwkami i kruszonką 109

temperaturze pokojowej)   Składniki na kruszonkę: 1/2 kostki masła 1 szkl mąki 1/2 szkl cukru kryształu   Dodatkowo: śliwki węgierki – ja użyłam 15 śliwek   Śliwki przekrawam na pół i wyjmuję pestki. Kruszonka: W misce umieszczam 1/2 kostki masła pokrojonego w kosteczkę, dodaję mąkę i cukier, rozcieram składniki rękami tak by powstała kruszonka. Ciasto: Masło umieszczam w misce(...)zmniejszam obroty miksera. Wykładam ciasto do tortownicy wysmarowanej tłuszczem. Układam śliwki przecięciem do góry, posypuję kruszonką. Piekę 180 stopniach przez 45-50 minut. Podaję ciasto posypane cukrem pudrem (opcjonalnie).   Artykuł Ciasto ze śliwkami i kruszonką pochodzi z serwisu Moja Qchnia Pełna Smaku

MojaQchnia.pl
Kruche ciasto z rabarbarem, daktylami i kruszonką 135

minut, aż będzie lekko złote. Kruszonka: Wszystkie składniki przełożyć do miseczki i rozcierać palcami, aż powstanie kruszonka. Nadzienie: Rabarbar obieramy, kroimy na kawałki i przekładamy do miski. Dodajemy drobno posiekane suszone daktyle, rodzynki lub figi. Wsypujemy mąkę ziemniaczaną i cukier puder. Wszystko mieszamy, aż mąka oblepi rabarbar. Przekładamy na podpieczony spód i posypujemy przygotowaną kruszonką. Pieczemy w piekarniku nagrzanym(...)przez około 35 minut. Smacznego (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); To też może Cię zainteresować: → Ciasto z rabarbarem i suszoną morwą → Placek drożdżowy z rabarbarem i kruszonką → Sernik waniliowy z rabarbarem i kruszonkąCiasto waniliowe z rabarbarem i truskawkami

Oryginalny smak
CIASTO DROŻDŻOWE Z ŻURAWINĄ I KOKOSOWĄ KRUSZONKĄ 144

Żurawiny teraz pod dostatkiem na straganach, dlatego podrzucam Wam przepis na przepyszne ciasto drożdżowe z tymi rubinowymi kuleczkami w roli głównej oraz kokosową kruszonką. Jest to przepis , który już jest na blogu w wersji z jabłkami  i według mnie jest to receptura doskonała! Ciasto przepięknie rośnie, jest idealnie puszyste, a przy tym lekko wilgotne(...)stopni C. KRUSZONKA: Masło, cukier, wiórki i mąkę wymieszaj w miseczce, i rozetrzyj palcami, aby powstały grudki. Na wyrośniętym cieście rozsyp umytą i osuszoną żurawinę, następnie posyp ciasto kruszonką i wsadź do piekarnika na  55-60 minut.  Piecz ciasto do tzw. suchego patyczka. Po tym czasie drzwiczki piekarnika otwórz szeroko, wysuń lekko blachę i pozostaw ciasto do ostudzenia

Słodko-Słony Świat Ilony
Ciasto drożdżowe z rabarbarem, imbirem i chrupiącą kruszonką 97

drożdżowy. Składniki wymieszać mikserem, pod koniec mieszania dodać rozpuszczone masło. Ciasto przełożyć na stolnicę, zagnieść  i wyrobić na jednolite ciasto aż zacznie odchodzić od rąk. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia. 2. Rabarbar  umyć, pokroić na mniejsze kawałki, dodać cukier, imbir i całość dokładnie wymieszać. 3. Kruszonka(...)Masło, cukier i mąkę wymieszać, następnie rozcierać palcami aż powstaną okruszki. 4. Wrośnięte ciasto przełożyć do keksówki wysmarowanej olejem i wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach 13 x 39 cm,. Odstawić do ponownego wyrośnięcia. 5. Po tym czasie na całej powierzchni ciasta rozłożyć rabarbar i posypać kruszonką. 6. Piec w piekarniku nagrzanym do 175 stopni przez 40-45 minut

Szalona Kuchnia Eweliny
Bezglutenowy placek drożdżowy z truskawkami 217

Bezglutenowy placek drożdżowy z truskawkami - smakuje jak najlepsza, tradycyjna drożdżówka. Miękka, puszysta z pyszną kruszonką. Ciasto, które koniecznie musicie zrobić!  SKŁADNIKI: zaczyn: 100 ml ciepłego mleka 50 g świeżych drożdży 15 g cukru pudru ciasto: 4 żółtka 150 g cukru pudru 500 g mieszanki bezglutenowej - u mnie Nutri Free Mix per dolci 150 ml ciepłego mleka 80 g masła(...)przestudzone masło. Miksuj na niskich obrotach miksera aż do uzyskania jednolitego i lśniącego ciasta. Blaszkę o wymiarach ok.30x20 cm wyłóż papierem do pieczenia i wyłóż przygotowane ciasto. Odstaw na godzinę do wyrośnięcia. Kruszonka: mąkę wymieszaj rękoma z masłem, cukrem pudrem i aromatem waniliowym tworząc grudki. Na wyrośnięte ciasto wyłóż pokrojone na połówki truskawki oraz kruszonkę. Odstaw do ponownego wyrośnięcia

Kuchnia bezglutenowa
Ciasto kruche ze śliwkami. Przepis krok po kroku. 148

papierem do pieczenia i równomiernie rozłóż przygotowane ciasto. Piecz 10 minut w 180 °C. W czasie gdy ciasto się piecze wydrąż ze śliwek pestkę i pokrój je na ćwiartki.   Śliwki układaj na upieczonym cieście skórą do dołu.   Przygotuj kruszonkę, mieszając dłońmi wszystkie składniki. (100 g masła(...)wrażenie, że się udało. Wyszło idealnie, a najlepszą oceną może być fakt, że  ciasto kruche ze śliwkami zniknęło w niecałą godzinę. Ale jak tu się dziwić? Kruche ciasto, śliwki od znajomego z działki i kruszonka, to nie mogło się nie udać.   Teraz najwyższa pora

kuron.com.pl
pyszny sernik 515

kuli, może przypominać kruszonkę.  3/4 ciasta przekładamy do formy,wyłożonej papierem i ugniatamy je dłonią,.Formę wkładamy do lodówki na około 30 minut, razem z 1/3 odłożonego ciasta na kruszonkę. Masa serowa:  Serek z masłem, miksujemy na gladką masę .Następnie dodajemy cukier i budyń i ponownie miksujemy na gładka masę. Do tak przygotowanej masy dodajemy ubita piane(...)białek icałość delikatnie mieszamy. Schłodzone ciasto wyciągamy z lodówki, wylewamy na nie masę serową, którą następnie posypujemy 1/3 odłożonego ciasta, tak jak kruszonką. Pieczemy 40 -50 minut w piekarniku nagrzanym do 180ºC Po upieczeniu odstawiamy w chłodne miejsce

w mojej kuchni
Ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką 123

Wykonanie Przed przystąpieniem do wykonywania ciasta wszystkie składniki na ciasto wyjmuję z lodówki aby były w temperaturze pokojowej. W dużej misce układam warstwami: rozkruszone drożdże, posypuję je cukrem i cukrem waniliowym, na cukier delikatnie wylewam roztrzepane jajka, olej, letnie mleko, na koniec całość zasypuję przesiana mąką, dodaję szczyptę soli. Ciasta nie mieszam. Miskę z ciastem przykrywam czystą ściereczką i odstawiam(...)przekrawam na połówki i wyjmuję pestki. Wyrośnięte ciasto mieszam przy pomocy miksera z końcówką z hakami. Krótko do połączenia składników. Ciasto powinno być jednolite i lejące. Ciasto wylewam na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Równomiernie  rozprowadzam po całej powierzchni. Na wierzch ciasta układam połówki śliwek, skórką do dołu. Posypuję roztartą kruszonką. Ciasto piekę w nagrzanym piekarniku w temperaturze

Kuchnia z widokiem na ogród
Bezglutenowa tarta z wiśniami i kruszonką 239

Bezglutenowa tarta z wiśniami i kruszonką - jeśli lubicie wiśnie to to ciasto koniecznie musicie zrobić! Delikatne kruche ciasto, rozpływające się nadzienie wiśniowe i chrupiąca kruszonka... z dodatkiem lodów śmietankowych z wiśniami to istna poezja na talerzu... Ciasto jest po prostu wyśmienite. Jedno z tych gdzie nie można poprzestać na jednym kawałku....Polecam gorąco.  SKŁADNIKI: kruche ciasto: 500 g mieszanki(...)wymieszaj i zdejmij z ognia. Powstały kisiel przestudź, a następnie wylej na podpieczony spód. Kruszonka: mąkę wymieszaj rękoma z masłem, cukrem pudrem i aromatem waniliowym tworząc grudki. Powstałą kruszonką posyp ciasto. Wstaw ponownie do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 25 minut - do zezłocenia kruszonki. Po upieczeniu ciasto przestudź i podawaj np. z kulka lodów śmietankowych z wiśniami. Smacznego

Kuchnia bezglutenowa
Seromak na kruchym cieście 425

prawda ciasto to najbardziej mi pasuje na Święta Bożego Narodzenia, jest jednak na tyle smaczne, że nadaje się także na wiele innych okazji. Spód nie jest typowym kruchym ciastem, lecz kruszonką. Kolejne warstwy to masa makowa oraz masa serowa pokryta resztą kruszonki. Ni to sernik ni makowiec, takie dwa w jednym:)  Ciasto: 500g mąki pszennej,  200g masła(...)200g cukru,  jajko,  łyżeczka proszku do pieczenia. Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia, dodać cukier, jajko oraz posiekane masło. Całość posiekać nożem i wyrobić kruszonkę.  2/3 ciasta rozsypać na natłuszczonej i wysypanej bułką tartą blasze o wym. 25x36cm. Delikatnie ugnieść palcami. Masa makowa: 500g zmielonego maku (użyłam BackMit),  3 szklanki mleka,  200g cukru

Z miłości do słodkości
odwrócone ciasto z rabarbarem i kruszonką 128

adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); składniki na kruszonkę: 70 g mąki orkiszowej 40 g cukru 4 łyżki masła 1 szczypta soli wykonanie: Wszystkie składniki łączymy ze sobą i wyrabiamy rękami kruszonkę. składniki na ciasto: 200 g maki orkiszowej 170 g masła 180 g cukru 2 jajka 250 ml kwaśniej śmietany 18% 1 łyżka świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy skóra otarta(...)nożykiem oddzielamy brzegi ciasta od tortownicy, do ciasta przykładamy paterę lub duży talerz i szybko przewracamy je spodem do góry, tak aby rabarbar był u góry a kruszonka u dołu. Przed podaniem ciasto oprószmy cukrem pudrem. (inspiracja z przepisu mojewypieki.com

Domowy Smak Jedzenia
CIASTO DROŻDŻOWE Z KRUSZONKĄ 156

piekłam takiego "zwykłego " ( czyli trochę bardziej słodkiego i już nie tak bardzo fit) Ale kto nie lubi wracać do dawnych sprawdzonych przepisów przechodzących z pokolenia na pokolenie :) Ciasto drożdżowe z kruszonką czy bez idealnie pasuje do popołudniowej kawki czy herbatki ! Zawsze wychodzi , pysznie smakuje i szybko znika :)  SKŁADNIKI: 220 ml mleka 40 g świeżych drożdży 80 g cukru(...)jajko 1 żółtko 1/2 łyżeczki soli *KRUSZONKA 70 g mąki pszennej 50 g cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego 50 g masła DODATKOWO: Opakowanie mrożonych truskawek Dżem truskawkowy do posmarowania ciasta *Kruszonkę można oczywiście pominąć :) PRZYGOTOWANIE : * Kruszonkę zagniatamy w rękach tak aby powstały małe kawałki , następnie przykrywamy folią i wstawiamy do lodówki . CIASTO: Najpierw przygotowujemy rozczyn :pokruszone drożdże mieszamy z ciepłym

Marcepanowa kuchnia