Żurawiny teraz pod dostatkiem na straganach, dlatego podrzucam Wam przepis na przepyszne ciasto drożdżowe z tymi rubinowymi kuleczkami w roli głównej oraz kokosową kruszonką. Jest to przepis , który już jest na blogu w wersji z jabłkami i według mnie jest to receptura doskonała! Ciasto przepięknie rośnie, jest idealnie puszyste, a przy tym lekko wilgotne(...)stopni C. KRUSZONKA: Masło, cukier, wiórki i mąkę wymieszaj w miseczce, i rozetrzyj palcami, aby powstały grudki. Na wyrośniętym cieście rozsyp umytą i osuszoną żurawinę, następnie posyp ciasto kruszonką i wsadź do piekarnika na 55-60 minut. Piecz ciasto do tzw. suchego patyczka. Po tym czasie drzwiczki piekarnika otwórz szeroko, wysuń lekko blachę i pozostaw ciasto do ostudzenia
Słodko-Słony Świat Ilonydrożdżowy. Składniki wymieszać mikserem, pod koniec mieszania dodać rozpuszczone masło. Ciasto przełożyć na stolnicę, zagnieść i wyrobić na jednolite ciasto aż zacznie odchodzić od rąk. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia. 2. Rabarbar umyć, pokroić na mniejsze kawałki, dodać cukier, imbir i całość dokładnie wymieszać. 3. Kruszonka(...)Masło, cukier i mąkę wymieszać, następnie rozcierać palcami aż powstaną okruszki. 4. Wrośnięte ciasto przełożyć do keksówki wysmarowanej olejem i wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach 13 x 39 cm,. Odstawić do ponownego wyrośnięcia. 5. Po tym czasie na całej powierzchni ciasta rozłożyć rabarbar i posypać kruszonką. 6. Piec w piekarniku nagrzanym do 175 stopni przez 40-45 minut
Szalona Kuchnia EwelinyBezglutenowy placek drożdżowy z truskawkami - smakuje jak najlepsza, tradycyjna drożdżówka. Miękka, puszysta z pyszną kruszonką. Ciasto, które koniecznie musicie zrobić! SKŁADNIKI: zaczyn: 100 ml ciepłego mleka 50 g świeżych drożdży 15 g cukru pudru ciasto: 4 żółtka 150 g cukru pudru 500 g mieszanki bezglutenowej - u mnie Nutri Free Mix per dolci 150 ml ciepłego mleka 80 g masła(...)przestudzone masło. Miksuj na niskich obrotach miksera aż do uzyskania jednolitego i lśniącego ciasta. Blaszkę o wymiarach ok.30x20 cm wyłóż papierem do pieczenia i wyłóż przygotowane ciasto. Odstaw na godzinę do wyrośnięcia. Kruszonka: mąkę wymieszaj rękoma z masłem, cukrem pudrem i aromatem waniliowym tworząc grudki. Na wyrośnięte ciasto wyłóż pokrojone na połówki truskawki oraz kruszonkę. Odstaw do ponownego wyrośnięcia
Kuchnia bezglutenowapapierem do pieczenia i równomiernie rozłóż przygotowane ciasto. Piecz 10 minut w 180 °C. W czasie gdy ciasto się piecze wydrąż ze śliwek pestkę i pokrój je na ćwiartki. Śliwki układaj na upieczonym cieście skórą do dołu. Przygotuj kruszonkę, mieszając dłońmi wszystkie składniki. (100 g masła(...)wrażenie, że się udało. Wyszło idealnie, a najlepszą oceną może być fakt, że ciasto kruche ze śliwkami zniknęło w niecałą godzinę. Ale jak tu się dziwić? Kruche ciasto, śliwki od znajomego z działki i kruszonka, to nie mogło się nie udać. Teraz najwyższa pora
kuron.com.plkuli, może przypominać kruszonkę. 3/4 ciasta przekładamy do formy,wyłożonej papierem i ugniatamy je dłonią,.Formę wkładamy do lodówki na około 30 minut, razem z 1/3 odłożonego ciasta na kruszonkę. Masa serowa: Serek z masłem, miksujemy na gladką masę .Następnie dodajemy cukier i budyń i ponownie miksujemy na gładka masę. Do tak przygotowanej masy dodajemy ubita piane(...)białek icałość delikatnie mieszamy. Schłodzone ciasto wyciągamy z lodówki, wylewamy na nie masę serową, którą następnie posypujemy 1/3 odłożonego ciasta, tak jak kruszonką. Pieczemy 40 -50 minut w piekarniku nagrzanym do 180ºC Po upieczeniu odstawiamy w chłodne miejsce
w mojej kuchniWykonanie Przed przystąpieniem do wykonywania ciasta wszystkie składniki na ciasto wyjmuję z lodówki aby były w temperaturze pokojowej. W dużej misce układam warstwami: rozkruszone drożdże, posypuję je cukrem i cukrem waniliowym, na cukier delikatnie wylewam roztrzepane jajka, olej, letnie mleko, na koniec całość zasypuję przesiana mąką, dodaję szczyptę soli. Ciasta nie mieszam. Miskę z ciastem przykrywam czystą ściereczką i odstawiam(...)przekrawam na połówki i wyjmuję pestki. Wyrośnięte ciasto mieszam przy pomocy miksera z końcówką z hakami. Krótko do połączenia składników. Ciasto powinno być jednolite i lejące. Ciasto wylewam na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Równomiernie rozprowadzam po całej powierzchni. Na wierzch ciasta układam połówki śliwek, skórką do dołu. Posypuję roztartą kruszonką. Ciasto piekę w nagrzanym piekarniku w temperaturze
Kuchnia z widokiem na ogródBezglutenowa tarta z wiśniami i kruszonką - jeśli lubicie wiśnie to to ciasto koniecznie musicie zrobić! Delikatne kruche ciasto, rozpływające się nadzienie wiśniowe i chrupiąca kruszonka... z dodatkiem lodów śmietankowych z wiśniami to istna poezja na talerzu... Ciasto jest po prostu wyśmienite. Jedno z tych gdzie nie można poprzestać na jednym kawałku....Polecam gorąco. SKŁADNIKI: kruche ciasto: 500 g mieszanki(...)wymieszaj i zdejmij z ognia. Powstały kisiel przestudź, a następnie wylej na podpieczony spód. Kruszonka: mąkę wymieszaj rękoma z masłem, cukrem pudrem i aromatem waniliowym tworząc grudki. Powstałą kruszonką posyp ciasto. Wstaw ponownie do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 25 minut - do zezłocenia kruszonki. Po upieczeniu ciasto przestudź i podawaj np. z kulka lodów śmietankowych z wiśniami. Smacznego
Kuchnia bezglutenowaprawda ciasto to najbardziej mi pasuje na Święta Bożego Narodzenia, jest jednak na tyle smaczne, że nadaje się także na wiele innych okazji. Spód nie jest typowym kruchym ciastem, lecz kruszonką. Kolejne warstwy to masa makowa oraz masa serowa pokryta resztą kruszonki. Ni to sernik ni makowiec, takie dwa w jednym:) Ciasto: 500g mąki pszennej, 200g masła(...)200g cukru, jajko, łyżeczka proszku do pieczenia. Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia, dodać cukier, jajko oraz posiekane masło. Całość posiekać nożem i wyrobić kruszonkę. 2/3 ciasta rozsypać na natłuszczonej i wysypanej bułką tartą blasze o wym. 25x36cm. Delikatnie ugnieść palcami. Masa makowa: 500g zmielonego maku (użyłam BackMit), 3 szklanki mleka, 200g cukru
Z miłości do słodkościadsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); składniki na kruszonkę: 70 g mąki orkiszowej 40 g cukru 4 łyżki masła 1 szczypta soli wykonanie: Wszystkie składniki łączymy ze sobą i wyrabiamy rękami kruszonkę. składniki na ciasto: 200 g maki orkiszowej 170 g masła 180 g cukru 2 jajka 250 ml kwaśniej śmietany 18% 1 łyżka świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy skóra otarta(...)nożykiem oddzielamy brzegi ciasta od tortownicy, do ciasta przykładamy paterę lub duży talerz i szybko przewracamy je spodem do góry, tak aby rabarbar był u góry a kruszonka u dołu. Przed podaniem ciasto oprószmy cukrem pudrem. (inspiracja z przepisu mojewypieki.com
Domowy Smak Jedzeniapiekłam takiego "zwykłego " ( czyli trochę bardziej słodkiego i już nie tak bardzo fit) Ale kto nie lubi wracać do dawnych sprawdzonych przepisów przechodzących z pokolenia na pokolenie :) Ciasto drożdżowe z kruszonką czy bez idealnie pasuje do popołudniowej kawki czy herbatki ! Zawsze wychodzi , pysznie smakuje i szybko znika :) SKŁADNIKI: 220 ml mleka 40 g świeżych drożdży 80 g cukru(...)jajko 1 żółtko 1/2 łyżeczki soli *KRUSZONKA 70 g mąki pszennej 50 g cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego 50 g masła DODATKOWO: Opakowanie mrożonych truskawek Dżem truskawkowy do posmarowania ciasta *Kruszonkę można oczywiście pominąć :) PRZYGOTOWANIE : * Kruszonkę zagniatamy w rękach tak aby powstały małe kawałki , następnie przykrywamy folią i wstawiamy do lodówki . CIASTO: Najpierw przygotowujemy rozczyn :pokruszone drożdże mieszamy z ciepłym
Marcepanowa kuchniazaprosić Was na pyszne, lekkie ciasto drożdżowe, pachnące masłem i owocami leśnymi. Proporcja jest idealna na dużą blaszkę do ciasta. Maślane ciasto drożdżowe z jeżynami i malinami, z kruszonką ciasto: 550 g mąki pszennej luksusowej (typ 550) 240 ml ciepłego mleka 2 jajka 25 g świeżych drożdży 70 g cukru waniliowego 70 g masła szczypta soli(...)jajka. Zagniatamy elastyczne ciasto, pod koniec zagniatania wlewamy masło. Przykrywamy miskę ściereczką i odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia. Do małej miseczki wsypujemy składniki na kruszonkę i zagniatamy palcami do momentu, aż powstaną grudki. Wyrośnięte ciasto odgazowujemy i przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem. wykładamy owoce i posypujemy kruszonką. Odstawiamy na ok. 40 minut do wyrośnięcia. Piekarnik
Dzieje kuchennej WiewióryChrupiące migdały, soczyste, kwaśne owoce i puszyste, wilgotne ciasto. A wszystko to przykryte kruszonką z płatkami owsianymi. Pyszne ciasto, które przygotujemy w godzinkę. Składniki: (na formę o wymiarach 25 x 25cm) 250g miękkiego masła 150g drobnego cukru 3 jajka 200g mąki pszennej 100g płatków lub słupków migdałowo-cyt2 łyżeczki proszku do pieczenia łyżka octu spirytusowego lub jabłkowego skórka otarta(...)końcu dodajemy łyżkę octu (nie będzie wyczuwalny w smaku) i miksujemy dokładnie do połączenia składników. Płatki owsiane mielimy na mąkę. Łączymy z masłem, cukrem i olejkiem waniliowy. Ugniatamy na kruszonkę. Ciasto przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Równomiernie rozsmarowujemy. Na ciście układamy owoce świeże, mrożone lub z kompotu a na owocach kruszymy warstwę kruszonki. Pieczemy w 180 stopniach
Pyry na Gazproponuję Wam klasyczne ciasto ucierane ze śliwkami i kruszonką. Proste, szybkie w wykonaniu i zawsze niesamowicie smaczne Uwielbiam takie klasyczne ciasta. Dodatkową jego zaletą jest to, że możecie do niego wykorzystać dowolne sezonowe owoce. Ciasto ucierane ze śliwkami i kruszonką Składniki: Ciasto: 200 g masła (w temperaturze pokojowej) 200 g cukru pudru 4 jajka 250 g mąki pół łyżeczki proszku(...)niej jajka, cały czas ucierając. Na końcu przesiewamy mąkę i proszek do pieczenia. Ciasto ucieramy na najniższych obrotach tylko do połączenia się składników. Ciasto przelewamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy. Układamy na nim śliwki. Zimne masło zagniatamy z cukrem i mąką do uzyskania kruszonki. Posypujemy nią śliwki. Pieczemy w dobrze nagrzanym do 160°C (z termoobiegiem) piekarniku przez około
PatiGotujedodatkiem do ciast, lodów, deserów i drobnych słodkości, tym razem nadarzyła się okazja do tego, by wypróbować połączenie krówek z sernikiem i powiem szczerze, że serniczek wyszedł świetnie :) Ciasto kruche (kruszonka): 150g masła 82% 2 żółtka 2/3 szklanki cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego Szczypta soli 1 ½ szklanki mąki Masa serowa: 1 kg twarogu półtłustego (najlepiej twardego w kostce) 50g masła(...)200g krówek Wszystkie składniki na ciasto zagnieść ręcznie na jednolitą masę. Średniej wielkości blaszkę (około 23x34cm – może być mniejsza), wysmarować tłuszczem, a następnie wyłożyć na nią większą częścią ciasta. Resztę kruszonki odstawiamy do lodówki. Twaróg i masło dwukrotnie przeciskamy przez praskę (lub mielimy maszynką do mięsa), po czym dodajemy do niego cukier, cukier waniliowy, żółtka i suchy budyń. Całość mieszamy
Smakowy Rajstopni i wstawiamy ciasto na około 50-60 minut. Przed zrumienieniem posypujemy kruszonką (przygotowaną np. z 70 g mąki pszennej, 60 g masła, 30 g cukru pudru). Ciasto pod kruszonką ma ciemną skórkę, co wynika z użycia dyni jako jednego ze składników. Składniki na drożdżówkę z dżemem w keksówce 12x35 cm: 200 g obranej dyni 250 g dżemu (pomarańczowego(...)ciasto na około 30 minut. Przed zrumienieniem rowek powstały wzdłuż drożdżówki posypujemy kruszonką (przygotowaną np. z 10 g mąki pszennej, 10 g masła, 5 g cukru pudru). Ciasto pod kruszonką ma ciemną skórkę, co wynika z użycia dyni jako jednego ze składników. Po przestudzeniu drożdżówki na kratce posypujemy ją cukrem pudrem. Zapraszam również na inne przepisy kuchni podkarpackiej, które
Trzeci talerz