kogo: chcących zrobić szybkie ciasto mających ochotę na ciasto z jabłkami chcących spróbować świetnej kruszonki na cieście Składniki na ciasto: 130g miękkiego masła (ok. 2/3kostki) 200g cukru (szklanka) 2 jajka 150g mąki (szklanka) pszennej łyżeczka proszku do pieczenia łyżeczka zmielonego cynamonu pół łyżeczki startej gałki muszkatołowej 2 jabłka do wypieków 150g żurawiny (szklanka) Wykonanie ciasta: W misce (większej) utrzeć masło(...)łyżki posiekanego masła (ok. 30g) Wykonanie kruszonki: Wymieszać cukier, mąkę i wiórki kokosowe. Dodać masło i ucierać, aż składniki się połączą i zaczną wyglądać jak sklejone grudki. Rozłożyć kruszonkę na cieście. Ciasto piec ok. godzinę w temperaturze 180 Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE ° /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size
Mania WypiekaniaSzkoda by było nie wykorzystać sezonu na rabarbar i nie zrobić jakiegoś ciasta. Tym razem propozycja na szybkie i łatwe ciasto z rabarbarem i kruszonką . Składniki: ciasto: - 2,5 szklanki mąki pszennej - 1 szklanka cukru - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - 3 jajka - 1 szklanka jogurtu naturalnego (ewentualnie maślanki) - 1 szklanka oleju (u mnie akurat olej słonecznikowy) owoce: - 4 łodygi rabarbaru(...)składniki na ciasto mieszam w jednej misce, w drugiej łączę składniki mokre. Mieszam łyżką (nie mikserem). Wszystko łącze razem i mieszam także tylko łyżką. Wymieszane ciasto przelewam do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Rabarbar myję, odcinam suche końce. Można go obrać. Kroję go w 2-centymetrowe kawałki. Tak przygotowany układam równo na cieście lekko go wciskając. Przygotowuję kruszonkę według przepisu
Kuchnia co dniałyżeczki proszku do pieczenia 500 g rabarbaru 4 łyżeczki brązowego cukru Kruszonka: 50 gram masła 30 gram cukru drobnego do wypieków 70 gram mąki Wykonanie kruszonki: Masło, cukier i mąkę rozetrzeć. Wykonanie ciasta: Rabarbar pokroić na kostkę, wymieszać z brązowym cukrem. Masło utrzeć z drobnym cukrem na jasną puszystą masę, stopniowo dodawać jajka i nadal ucierać. Do utartej masy(...)przesianą mąkę, budyń śmietankowy i proszek do pieczenia, wymieszać szpatułką do połączenia się składników. Gotowe ciasto wyłożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, wyrównać. Na wierzch wyłożyć rabarbar, posypać kruszonką. Ciasto pieczemy w 170 stopniach przez około 50 minut. Smacznego
Krakowskie smaki AniPrzepyszne, proste i szybkie Ciasto z rabarbarem i kruszonką , które zrobicie bez użycia miksera to moja kolejna, własna receptura z jakiej jestem mega dumna :) Nie trzeba składników wyciągać wcześniej z lodówki, nie trzeba niczego ucierać czy miksować. Wystarczy tylko wymieszać, pokroić i upiec. Połączenie kwaskowatego rabarbaru z lekko cytrynowym mięciutkim ciastem i chrupiącą, słodką kruszonką jest po prostu niebiańskie. Ciasto(...)upieczeniu znika w mgnieniu oka. Trudno mu się oprzeć. Koniecznie wypróbujecie i dajcie znać czy prostota przygotowania i smak „Ciasta z rabarbarem i kruszonką” przypadły Wam do gustu :) The post Proste ciasto z rabarbarem i kruszonką – bez miksera appeared first on Moja Delicja - Przepisy kulinarne
Moja Delicjamoże z tego powodu, że drobna kruszona na wierzchu ciasta jest idealna do skubania w oczekiwaniu, aż ciasto wystygnie. Jako dziecko tak właśnie robiłem, pozostawiając w wystudzonym już cieście dziury po kruszonce. W owocach, które chcemy wykorzystać do środka mamy pełną dowolność. Śliwki, jabłka, rabarbar, gruszki. Wszystko to, co mamy pod ręką. Moja wersja powstała ze śliwek i jabłek, które(...)wysmarowanej tłuszczem i podsypanej mąką blaszce (26x26cm) wyłożyć większą część ciasta. Posmarować dżemem z czarnej porzeczki. Na dżem wysypać owoce. Owoce przykryć ubitą pianę. Z pozostałej części ciasta zrobić kruszonkę (ucierając ciasto na tarce lub rwać kawałeczki ręcznie) i posypać nią pianę. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez 50 minut, a następnie zmniejszyć temperaturę
Jacob TastesDelikatne, miękkie ciasto z warstwą jogurtu waniliowego, owocami oraz obłędną, lekko chrupiącą, cynamonową kruszonką. Jest odpowiednio wilgotne za sprawą jogurtu (który podczas pieczenia częściowo wsiąka w ciasto) oraz sporej ilości owoców. Smakuje wspaniale zarówno na ciepło (już kilka minut po wyjęciu z piekarnika), jak i po całkowitym wystudzeniu. Podczas pieczenia w całym domu unosi się piękny zapach cynamonu i owoców(...)momentu, aż zaczną powstawać okruchy. Ciasto wyjmujemy z piekarnika i smarujemy jogurtem waniliowym (ewentualnie waniliowym serkiem). Na wierzchu układamy morele skórką do dołu. Posypujemy je kruszonką. Jeżyny układamy na kruszonce. Ciasto wstawiamy ponownie do piekarnika i pieczemy ok. 15-20 minut do tzw. suchego patyczka. Ciasto smakuje wyśmienicie zarówno na ciepło jak i po wystudzeniu. Świeżość zachowuje przez kilka
MyCookBook.plprzepis w moich ulubionych, do których będę wracać! Dla kogo: dla chcących spróbować drożdżówki, która rośnie w zimnie a nie w cieple dla kochających tradycyjne wypieki dla fanów kruszonki Składniki na ciasto: 1kg mąki pszennej 70g drożdży szklanka cukru szklanka mleka 1/2 szklanki śmietany 12% 5 jajek kostka margaryny (250g) szczypta soli łyżeczka ekstraktu waniliowego Składniki na kruszonkę: 150g mąki(...)się połączą rozdrobnić większe bryły na mniejsze grudki. Kruszonkę również włożyć do lodówki. Blachę (prostokątną) wyłożyć papierem do pieczenia. Wyciągnąć ciasto z lodówki, nałożyć do blaszki, posypać kruszonką. Na ciasto można także wyłożyć owoce lub rodzynki i dopiero potem posypać kruszonką, jednak ja z tego zrezygnowałam. Piec około godzinę w temperaturze 180 stopni. Przepis jest zmodyfikowaną wersją przepisu znalezionego
Mania Wypiekaniasię uśmiałam, no może z tego mieszania widelcem, ale no dobra robię. Ciasto jest rewelacyjne i rzeczywiście składniki miesza się widelcem, wylewa na blaszkę, układa owoce, kruszonka i pieczemy. Polecam, bo do owoców ciasto jest rewelacyjne :)) Blaszka 24x34 cm. Składniki: 4 jajka 1 szklanka cukru 3 szklanki mąki 1/2 szklanki oleju rzepakowego 1 szklanka maślanki 2 łyżeczki proszku do pieczenia(...)mokrych dodaję suche i mieszam widelcem. Ciasto przelewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, na ciasto układam połówki czereśni. Do miseczki daję cukier, masło i mąkę. Ugniatam i posypuję kruszonką ciasto. Pieczemy w 180 stopniach jakieś 45 minut. Sprawdzamy czy gotowe patyczkiem
kruche babeczkiWcześniej odcedziłam je na durszlaku, żeby obciekły z soku. Rozczyn: 30 g świeżych drożdży 1 łyżka cukru 0,5 szklanki letniego mleka Ciasto: 0,5 szklanki cukru 2,5 szklanki mąki pszennej 100 g masła 3 jajka Kruszonka: 7 łyżek mąki 4 łyżki masła 3 łyżki cukru 8 g cukru wanilinowego 3 łyżki wiórków kokosowych Wykonanie: Na początku musimy przygotować(...)niego cukier, cukier wanilinowy, wiórki kokosowe oraz mąkę. Wszystko dokładnie wymieszać. Możemy już włączyć piekarnik i rozgrzać go do temperatury 175-180 C. Wyrośnięte ciasto posypać owocami a następnie kruszonką. Ciasto należy piec ok. 40 minut (wszystko zależy od naszego piekarnika
The Sweet DamselSzybkie w przygotowaniu ciasto drożdżowe z aromatyczną masą piernikową. Zrobiona jest ona z pierników, powideł śliwkowych, przyprawy i rumu. Wierzch ciasta posypany jest maślaną kruszonką. Podczas pieczenia masa piernikowa zanurzy się w ciasto i powstaną smakowite łatki:). Ciasto bardzo smaczne, a popijane mlekiem, to już poezja:) (bardzo zmodyfikowany przepis z gazetki „Ciasta, gotuj krok po kroku”). Porcelana ze sklepu(...)pokrojone masło i rozcierać/zagniatać palcami, aż powstanie kruszonka. 5. Na wyrośnięte ciasto drożdżowe wyłożyć równomiernie masę piernikową (najlepiej przy pomocy łyżeczki). Następnie wierzch posypać kruszonką i ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180oC na funkcji góra-dół przez około 35 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika. 6. Ciasto podawać ostygnięte, pokrojone na kwadraty. Udanych
Mała CukierenkaCiasto maślankowe z owocami i kruszonką to typowo sezonowy wypiek, do którego przygotowania można wykorzystać wiele rodzajów owoców. Ja wybrałam truskawki i rabarbar, pierwsze owoce sezonowe, które pojawiły się już w sklepach i jest to bardzo udane połączenie smakowe. Dzięki dodatkowi sody oczyszczonej ciasto jest puszyste, ale też lekko wilgotne, jak wszystkie ciasta z dodatkiem jogurtu czy kefiru. Ważne jest(...)kruszonki, gdyż pod wpływem dużego ciężaru ciasto może się zapaść i utworzyć zakalec. Ciasto upiekłam w formie o wymiarach 24x24cm, na dużą blachę należy przygotować półtorej porcji. Ciasto maślankowe z owocami i kruszonką Składniki: 250g mąki pszennej 250ml maślanki 100g cukru 70g (1/3 szklanki) oleju 2 łyżki domowego cukru waniliowego 2 jajka 1 łyżka ekstraktu z wanilii 1 łyżeczka proszku
Smakołyki Berenikizdecydowanie będę do nich wracać! Przepis na te bułeczki Mama dostała od Cioci (pozdrawiam Ciocię;) z tego co wiem też wczoraj piekła;)). Właściwie to dostała skrócony przepis na ciasto i kruszonkę, bo nadzienie jest kwestią gustu lub aktualnej ochoty. Mama upiekła wg próbowanego wzorca, czyli z serem - i były pyszne! Trudno mi się było od nich oderwać :))) A ja upiekłam(...)odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości na około 40-50 minut (czas wyrastania będzie zależny od stopnia ciepła miejsca, w jakim postawimy miskę). W czasie wyrastania ciasta przygotowujemy kruszonkę - składniki ugniatamy ze sobą i rozdrabniamy w palcach (kruszonki wychodzi duża ilość, wystarcza na podwójną porcję ciasta, więc można też zrobić połowę, ale ja robię całość - chowam do lodówki
Kolorowy PrzepisownikŚląski kołacz to bardzo specyficzne ciasto drożdżowe, smakuje nieco inaczej niż znane nam ciasto drożdżowe z kruszonką. Ciasto to wałkuje się, dlatego jest dosyć czasochłonne. W środku masa jabłkowa, na wierzchu maślana posypka. Kołacz najlepszy jest na drugi, trzeci dzień po upieczeniu , ponieważ nabiera wilgoci z masy jabłkowej i staje się niezwykle
Jadło i czytadłoMasło ucieramy z cukrem mikserem na białą masę. Dodajemy syrop lub miód oraz mąkę wymieszaną z sodą. Mieszamy lub miksujemy do momentu, aż otrzymamy ciasto jak na kruszonkę. Ciasto dzielimy na 4 części i z każdej z nich formujemy rulonik o długości ok. 20 cm (tak jak szerokość blaszki mniej więcej) Rulony z ciasta układamy obok siebie
bistro mamacukru i twaróg. Wszystko razem wymieszać na gładką masę. Musi być niezbyt gęste.Do drugiej miseczki wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia, dodajemy margarynę i szklankę cukru. Wyrobić.Otrzymamy ciasto na kruszonkę. Blachę natłuścić. Ciasto na kruszonkę dzielimy na 2 części. Pierwszą część wysypujemy równomiernie na blachę. Na wierzch wylać masę twarogową. Rozprowadzić.Posypać resztą kruszonki. Wstawić do nagrzanego piekarnika
kulinarnajamka.blogspot.comwykładamy na spód. Do reszty ciasta dosypujemy 3-4 łyżki grubo ziarnistego cukru- białego, brązowego lub cynamonowego jeśli taki macie i zcieramy na tarce na wierzch ciasta. Powstanie pyszna kruszonka. Ciasto pieczemy około 50 minut w temp. 180*C, do uzyskania złotego koloru. Smacznego
Luźna Kuchniaszklanki mąki pszennej,szczypta soli,1 łyżka cukru - ja dałam brązowy.Wszystkie składniki połączyć i zagnieść. Musi powstać jednolite ciasto, podobne do kruszonki. Ciasto odstawić na kilkanaście minut - nie koniecznie do lodówki.Owoce (na jedną tarteletkę):1 gruszka,1 łyżka miodu cynamonowego z "Anielskich Przysmaków",1 łyżka masła.Gruszkę obrać, pokroić na ćwiartki i wykroić
Codzienna kuchnia niecodzienna