przepis w moich ulubionych, do których będę wracać! Dla kogo: dla chcących spróbować drożdżówki, która rośnie w zimnie a nie w cieple dla kochających tradycyjne wypieki dla fanów kruszonki Składniki na ciasto: 1kg mąki pszennej 70g drożdży szklanka cukru szklanka mleka 1/2 szklanki śmietany 12% 5 jajek kostka margaryny (250g) szczypta soli łyżeczka ekstraktu waniliowego Składniki na kruszonkę: 150g mąki(...)się połączą rozdrobnić większe bryły na mniejsze grudki. Kruszonkę również włożyć do lodówki. Blachę (prostokątną) wyłożyć papierem do pieczenia. Wyciągnąć ciasto z lodówki, nałożyć do blaszki, posypać kruszonką. Na ciasto można także wyłożyć owoce lub rodzynki i dopiero potem posypać kruszonką, jednak ja z tego zrezygnowałam. Piec około godzinę w temperaturze 180 stopni. Przepis jest zmodyfikowaną wersją przepisu znalezionego
Mania Wypiekaniasię uśmiałam, no może z tego mieszania widelcem, ale no dobra robię. Ciasto jest rewelacyjne i rzeczywiście składniki miesza się widelcem, wylewa na blaszkę, układa owoce, kruszonka i pieczemy. Polecam, bo do owoców ciasto jest rewelacyjne :)) Blaszka 24x34 cm. Składniki: 4 jajka 1 szklanka cukru 3 szklanki mąki 1/2 szklanki oleju rzepakowego 1 szklanka maślanki 2 łyżeczki proszku do pieczenia(...)mokrych dodaję suche i mieszam widelcem. Ciasto przelewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, na ciasto układam połówki czereśni. Do miseczki daję cukier, masło i mąkę. Ugniatam i posypuję kruszonką ciasto. Pieczemy w 180 stopniach jakieś 45 minut. Sprawdzamy czy gotowe patyczkiem
kruche babeczkiWcześniej odcedziłam je na durszlaku, żeby obciekły z soku. Rozczyn: 30 g świeżych drożdży 1 łyżka cukru 0,5 szklanki letniego mleka Ciasto: 0,5 szklanki cukru 2,5 szklanki mąki pszennej 100 g masła 3 jajka Kruszonka: 7 łyżek mąki 4 łyżki masła 3 łyżki cukru 8 g cukru wanilinowego 3 łyżki wiórków kokosowych Wykonanie: Na początku musimy przygotować(...)niego cukier, cukier wanilinowy, wiórki kokosowe oraz mąkę. Wszystko dokładnie wymieszać. Możemy już włączyć piekarnik i rozgrzać go do temperatury 175-180 C. Wyrośnięte ciasto posypać owocami a następnie kruszonką. Ciasto należy piec ok. 40 minut (wszystko zależy od naszego piekarnika
The Sweet DamselSzybkie w przygotowaniu ciasto drożdżowe z aromatyczną masą piernikową. Zrobiona jest ona z pierników, powideł śliwkowych, przyprawy i rumu. Wierzch ciasta posypany jest maślaną kruszonką. Podczas pieczenia masa piernikowa zanurzy się w ciasto i powstaną smakowite łatki:). Ciasto bardzo smaczne, a popijane mlekiem, to już poezja:) (bardzo zmodyfikowany przepis z gazetki „Ciasta, gotuj krok po kroku”). Porcelana ze sklepu(...)pokrojone masło i rozcierać/zagniatać palcami, aż powstanie kruszonka. 5. Na wyrośnięte ciasto drożdżowe wyłożyć równomiernie masę piernikową (najlepiej przy pomocy łyżeczki). Następnie wierzch posypać kruszonką i ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180oC na funkcji góra-dół przez około 35 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika. 6. Ciasto podawać ostygnięte, pokrojone na kwadraty. Udanych
Mała CukierenkaCiasto maślankowe z owocami i kruszonką to typowo sezonowy wypiek, do którego przygotowania można wykorzystać wiele rodzajów owoców. Ja wybrałam truskawki i rabarbar, pierwsze owoce sezonowe, które pojawiły się już w sklepach i jest to bardzo udane połączenie smakowe. Dzięki dodatkowi sody oczyszczonej ciasto jest puszyste, ale też lekko wilgotne, jak wszystkie ciasta z dodatkiem jogurtu czy kefiru. Ważne jest(...)kruszonki, gdyż pod wpływem dużego ciężaru ciasto może się zapaść i utworzyć zakalec. Ciasto upiekłam w formie o wymiarach 24x24cm, na dużą blachę należy przygotować półtorej porcji. Ciasto maślankowe z owocami i kruszonką Składniki: 250g mąki pszennej 250ml maślanki 100g cukru 70g (1/3 szklanki) oleju 2 łyżki domowego cukru waniliowego 2 jajka 1 łyżka ekstraktu z wanilii 1 łyżeczka proszku
Smakołyki Berenikizdecydowanie będę do nich wracać! Przepis na te bułeczki Mama dostała od Cioci (pozdrawiam Ciocię;) z tego co wiem też wczoraj piekła;)). Właściwie to dostała skrócony przepis na ciasto i kruszonkę, bo nadzienie jest kwestią gustu lub aktualnej ochoty. Mama upiekła wg próbowanego wzorca, czyli z serem - i były pyszne! Trudno mi się było od nich oderwać :))) A ja upiekłam(...)odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości na około 40-50 minut (czas wyrastania będzie zależny od stopnia ciepła miejsca, w jakim postawimy miskę). W czasie wyrastania ciasta przygotowujemy kruszonkę - składniki ugniatamy ze sobą i rozdrabniamy w palcach (kruszonki wychodzi duża ilość, wystarcza na podwójną porcję ciasta, więc można też zrobić połowę, ale ja robię całość - chowam do lodówki
Kolorowy PrzepisownikŚląski kołacz to bardzo specyficzne ciasto drożdżowe, smakuje nieco inaczej niż znane nam ciasto drożdżowe z kruszonką. Ciasto to wałkuje się, dlatego jest dosyć czasochłonne. W środku masa jabłkowa, na wierzchu maślana posypka. Kołacz najlepszy jest na drugi, trzeci dzień po upieczeniu , ponieważ nabiera wilgoci z masy jabłkowej i staje się niezwykle
Jadło i czytadłoMasło ucieramy z cukrem mikserem na białą masę. Dodajemy syrop lub miód oraz mąkę wymieszaną z sodą. Mieszamy lub miksujemy do momentu, aż otrzymamy ciasto jak na kruszonkę. Ciasto dzielimy na 4 części i z każdej z nich formujemy rulonik o długości ok. 20 cm (tak jak szerokość blaszki mniej więcej) Rulony z ciasta układamy obok siebie
bistro mamacukru i twaróg. Wszystko razem wymieszać na gładką masę. Musi być niezbyt gęste.Do drugiej miseczki wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia, dodajemy margarynę i szklankę cukru. Wyrobić.Otrzymamy ciasto na kruszonkę. Blachę natłuścić. Ciasto na kruszonkę dzielimy na 2 części. Pierwszą część wysypujemy równomiernie na blachę. Na wierzch wylać masę twarogową. Rozprowadzić.Posypać resztą kruszonki. Wstawić do nagrzanego piekarnika
kulinarnajamka.blogspot.comwykładamy na spód. Do reszty ciasta dosypujemy 3-4 łyżki grubo ziarnistego cukru- białego, brązowego lub cynamonowego jeśli taki macie i zcieramy na tarce na wierzch ciasta. Powstanie pyszna kruszonka. Ciasto pieczemy około 50 minut w temp. 180*C, do uzyskania złotego koloru. Smacznego
Luźna Kuchniaszklanki mąki pszennej,szczypta soli,1 łyżka cukru - ja dałam brązowy.Wszystkie składniki połączyć i zagnieść. Musi powstać jednolite ciasto, podobne do kruszonki. Ciasto odstawić na kilkanaście minut - nie koniecznie do lodówki.Owoce (na jedną tarteletkę):1 gruszka,1 łyżka miodu cynamonowego z "Anielskich Przysmaków",1 łyżka masła.Gruszkę obrać, pokroić na ćwiartki i wykroić
Codzienna kuchnia niecodziennapuder 1 łyżeczka mielona wanilia Bourbon Madagaskar Royal Brand zimny tłuszcz pokroić na kawałki i dodać pozostałe składniki z mąką przesianą z proszkiem mikserem spiralami wyrobić ciasto jak na kruszonkę ciasto schować do lodówki na 1 godzinę tortownica 24 cm wysmarowana tłuszczem i obsypana mąką do tortownicy wsypać 3/4 ciasta rozłożyć odsączone z soku brzoskwinie na cieście posypać zmieloną wanilią
W Mojej Kuchni Lubięcukru3 jajka2 łyżki budyniu w proszku1/4 kostki margarynycukier wanilinowy Wykonanie:- ciasto zagnieść z powyższych składników, schłodzić w lodówce, na spód tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia kruszyć ciasto tworząc warstwę kruszonki- ciasto podpiec przez 20 minut w 200 stopniach- margarynę utrzeć z cukrem, dodawać po żółtku, partiami dodawać ser, budyń, dokładnie utrzeć- z białek ubić pianę, delikatnie wymieszać ją z masą
Smakołyki Berenikijagodami , ale pyszne są też najzwyklejsze jagodzianki , babeczki , muffinki z kremem jagdodowym czy pierogi na obiad. Brakowało tylko jednej pozycji: ciasto z jagodami! Tegoroczny sezon zaczynam zatem od najprostszego i najsmaczniejszego wypieku: drożdżowego ciacha z jagodami i kruszonką. No uwielbiam po prostu, tak bardzo, że jestem w stanie zjeść sama 1/3 blachy zaraz po upieczeniu. Nie wierzę w zasadę(...)zrobić ciasto z jagodami? W ciepłym mleku rozpuszczamy drożdże i połowę cukru. Odstawiamy do wyrośnięcia. Jajka ucieramy z resztą cukru, masło rozpuszczamy i odstawiamy do wystudzenia. Łączymy wszystkie składniki i wyrabiamy ciasto. Przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Ciasto powinno rosnąć około 40 minut i podwoić swoją objętość. W tym czasie możemy przygotować kruszonkę . Wyrośnięte ciasto (można już
Ciastkozercystolnicę. Wymieszać z posiekanym zimnym masłem. Dodać cukier i sól i jeszcze raz wszystko wymieszać. Następnie wyrabiać ciasto dodając 4 łyżki zimnej wody. Tworzymy dużą kulę którą dzielimy na dwie części. Z jednej część tworzymy okruchy rozdrabniając ciasto w palcach jak na kruszonkę. Drugą część wkładamy na chwilę do lodówki. W tym czasie przygotowujemy jabłka. Owoce myjemy, obieramy ze skórki(...)cukier waniliowy. Jabłka mieszamy z powstałym karmelem i smażymy kilka minut aż lekko zmiękną. Ciasto wyciągamy z lodówki rozwałkowujemy na okrąg o średnicy ok. 28-31 cm. Wykładamy ciasto na wysmarowaną wcześniej formę (u mnie średnica ok. 31 cm).Następnie układamy jabłka i posypujemy je kruszonką. Ciasto pieczemy w temperaturze ok. 190 stopni przez ok. godzinę. Szarlotkę podajemy najlepiej jeszcze
I LOVE LIFE