szkl oleju 2-3 łodygi rabarbaru Kruszonka: 30g zimnego masła 3 łyżki cukru 60 g mąki pszennej Muffinki: suche składniki wymieszać w jednej misce, mokre w drugiej. Następnie wszystkie razem połączyć łyżką (mogą być grudki). Rabarbar umyć, osuszyć i pokroić w kosteczkę. Kruszonka: wszystkie składniki rozetrzeć w palcach do powstania kruszonki. Ciasto przelać do 2/3 wysokości foremek. Posypać rabarbarem
Smakołyki AsiSkładniki: Ciasto: 3 jajka 1 szklanka cukru pudru 1 cukier waniliowy 1 szklanka maślanki 1/2 szklanki oleju 1 łyżeczka olejku waniliowego 2 i 1/2 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia Wierzch: puszka gotowej masy makowej 2 białka Kruszonka: 10 dag margaryny 10 dag mąki 10 dag cukru Wykonanie: miksujemy następujące składniki: jajka z cukrem pudrem oraz cukrem waniliowym(...)Masę makową należy wymieszać z ubitymi wcześniej białkami i wykładamy na ciasto. Z podanych składników na kruszonkę szybko zagniatamy ciasto i wykładamy ją na sam koniec na górę ciasta. ( można kruszonkę zrobić na samym początku i włożyć na jakiś czas do zamrażalki, co pozwoli na łatwiejsze rozprowadzenie jej potem na cieście ) Tak gotowe przygotowane ciasto wkładamy do piekarnika rozgrzanego
W Moim Magicznym Domupuder, żółtka, śmietaną oraz masło. Wszystko siekamy nożem a następnie zgniatamy ciasto. Dzielimy je na dwie części (ok. 2/3 na spód ciasta i 1/3 do starcia na wierzch na kruszonkę). Ciasto na spód rozwałkowujemy, przekładamy do foremki i podpiekamy. Pozostałe ciasto wkładamy do woreczka i schładzamy w lodówce. składniki na wkładkę orzechową: 250 g orzechów włoskich, zmielonych 2 łyżki cukru
Domowy Smak JedzeniaJesienią, gdy jest na nie sezon, wprost kocham ciasta ze śliwkami . Ten przepis to mój rarytas. Ciasto cudownie pachnie migdałami, cynamonem i śliwkami, smakuje na prawdę wybornie. Jest bardzo łatwe w przygotowaniu i nieadekwatnie pyszne do włożonego w jego przygotowanie wysiłku. Owoce w cieście można zamienić. Zamiast śliwek wybrać np. jabłka odmiany szara reneta, które fantastycznie się nadają do szarlotek(...)będzie to jednolite ciasto), a coś na podobiznę miękkiej kruszonki. 3/4 ciasta wyłożyć na okrągłej formie (26cm) do tarty i lekko docisnąć. Dno posypać płatkami migdałowymi i równomiernie oprószyć mąką ziemniaczaną. Śliwki umyć, przekroić na pół i wypestkować, rozłożyć ciasno obok siebie na cieście i posypać pozostałą kruszonką. Piec 50-60 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180ºC. 1 porcja
Dietologolbrzymi kawałek, który może zastąpić obiad! Tak! Zdecydowanie uwielbiam to ciasto! Szarlotka to pyszne ciasto na weekend, które zrobicie maxymalnie w 20 minut. Smakuje bardzo dzieciom. Chrześnica mojego męża stwierdziła wczoraj "jeszcze nigdy w życiu ciocia tyle nie zjadałam, a jabłecznik był git! " Hehehhehe SKŁADNIKI na dużą blachę CIASTO: - 150 g masła prosto z lodówki - 330 g mąki tortowej(...)pszennej - 130 g cukru gruboziarnistego W/w składniki łączymy razem na sypką i granulowatą tesksturę. Ciasto wyjmuj z lodówki, i wylep nim blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasto rozprowadź równomiernie. Posyp na wierzch 2 łyżeczki kakao. Wyłóż wszystkie jabłka. Na samą górę posyp kruszonkę. Ciasto piekłam 1 godzinę i 15 minut w temp. 170- 180 stopni C. Ostatnie 25 minut
SMYKWKUCHNImąki tortowej - 2 jajka - 1 żółtko - 120 g cukru pudru - 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia - ewentualnie łyżka śmietany - kilka kropel soku z cytryny Z w/w składników zagniatamy szybko ciasto, powinnom być elastyczne. Owijamy folią i wstawiamy do lodówki na 15 minut. W tym czasie zajmujemy się jabłkami. JABŁKA: - 2,5 kg jabłek - 2 płaskie łyżeczki cynamonu(...)Ciasto wyjmuj z lodówki, i wylep nim blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasto rozprowadź równomiernie. Posyp na wierzch 2 łyżeczki kakao. Wyłóż wszystkie jabłka. Na samą górę posyp kruszonkę. Ciasto piekłam 1 godzinę i 15 minut w temp. 170- 180 stopni C. Ostatnie 25 minut z termoobiegiem. Ciasto powinno mieć złoty kolor. Szarlotkę po upieczeniu możesz obsypać cukrem pudrem. Gotowe
SMYKWKUCHNImąki + trochę do podsypywania 5 dag drożdży 1 szklanka cukru 1 szklanka ciepłego mleka 1 cukier waniliowy 100 g roztopionej margaryny 3 jajka 2 szklanki jagód 1/2 szklanki cukru Kruszonka : 100 g margaryny około 1/2 szklanki cukru około 1 szklanki mąki Wykonanie rozczynu: Do miseczki pokruszyć drożdże, dodać 3 łyżki cukru, 3 łyżki mąki , wlać nie całe 1/2 szklanki ciepłego(...)waniliowy , roztrzepane jajka i rozczyn , wymieszać , dodać letnią margarynę i dobrze wyrobić ciasto . Odstawić przykryte ściereczką do wyrośnięcia. Musi podwoić swoją objętość. Z podanych składników na kruszonkę , zagnieść kruszonkę . Ciasto wyłożyć na podsypaną mąką stolnicę i rozwałkować na około 1cm , szklanką wykrawać koła . Jagody wymieszać z cukrem i cukrem waniliowym. Każdy krążek ciasta rozłożyć na ręce tworząc wgłębienie
Sama słodycz i szczypta chilipączka, sernika, kruchego ciasta z owocami). No :) Stąd przepis na kaloryczne, mocno glutenowe ciasto. W dodatku z dodatkiem nabiału i z potrójną porcją cukru (jest w cieście, w kruszonce i wiadomo... w cukrze pudrze na wierzchu). O bleh....! Składniki na ciasto: na tortownicę o średnicy 28 cm lub 4-5 mniejszych blaszek 400 g mąki(...)Następnei każdą połówkę kroimy na kilka pasków. Przygotowujemy kruszonkę. Masło rozcieramy palcami w misce razem z mąką i cukrem, aż powstanie sypka kruszonka. Formę (lub foremki) smarujemy masłem i wykładamy rozwałkowanym i chłodnym ciastem. Ciasto posypujemy tartą bułką (żeby wypiła ewentualny sok z owoców) i układamy pokrojone paski śliwek. Całość obficie posypujemy kruszonką. Pieczemy
bistro mamaDzisiaj mam dla Was propozycję na lekko kwaskowatą tartę z wiśniami i migdałową kruszonką. Słodkie, maślane ciasto idealnie komponuje się z kwaśną wiśnią. Czy uwierzycie, że zjecie w tym cieście ponad pół kilo wiśni i nie powiecie, że ciasto jest za kwaśne? Takie ciasto zrobicie tylko latem. Może się skusicie? Składniki na ciasto: 200 g mąki pszennej(...)powierzchni, ciasto posypujemy bułką tartą. Wiśnie przekładamy do miski, dodajemy cukier oraz proszek budyniowy i całość dokładnie mieszamy. Tak przygotowane wiśnie od razu rozkładamy na ciasto. Na wiśniach rozkładamy kruszonkę, którą rozkruszamy w palcach. Ciasto ponownie wkładamy do piekarnika i pieczemy do ładnego zrumienienia kruszonki - ja piekę 45 minut w temperaturze 175 stopni (grzałka dolna + grzałka
Smak mojego domumiski i posiekać nożem. musi powstać tzw kruszonka. Następnie szybko zagnieść ciasto. Ulepić kulę i włożyć do lodówki na godzinę. Ciasto podzielić w proporcji 1/4 – 3/4. Do tej mniejszej części dodać 2 łyżki cukru i 1 łyżkę mąki. wmieszać dodane składniki i pokruszyć ciasto jak kruszonkę. Odstawić na bok. Większą część ciasta rozłożyć na spodzie blaszki, wcześniej wysmarowanej masłem(...)posypanej bułką tartą. Przykryć ciasto papierem do pieczenia, obciążyć fasolką. piec w nagrzanym piekarniku do 180 C, przez 15 minut. Wyjąć podpieczone ciasto z piekarnika, zdjąć fasolkę i papier. Przestudzić. Brzoskwinie odcedzić i rozłożyć na kruchym spodzie. Wykonanie ciasta kruchego w thermomix do naczynia miksującego dodać pokrojone w kawałki masło i pozostałe składniki, interwał, czas 1 do 1,5 minuty
Kuchnia Pokoleńprzepis dla początkujących i nie tylko. To niesamowite ciasto ze śliwkami i kruszonką wychodzi za każdym razem. Sprawdzone i bardzo proste do zrobienia ciasto, które jest puszyste, wilgotne i owocowe. Jeśli lubisz ciasta z kruszonką i na drożdżach, to myślę, że spodoba Ci się tez mój przepis na ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką
AniaGotuje.plłyżeczki cynamonu szczypta soli 0/5 szklanka mleka 3/4 szklanki puree z dyni 30 g roztopionego masła skórka starta z pomarańczy 7 g drożdży suchych łyżka mleka zagęszczonego do posmarowania ciasta kruszonka: łyżka mąki 3 łyżki cukru trzcinowego łyżka tartych migdałów łyżka wiórków kokosowych łyżeczka cynamonu 2 łyżki oleju rzepakowego Składniki na kruszonkę zagniatamy i odstawiamy do lodówki. Mleko mieszamy(...)resztą suchych składników po czym zalewamy je mokrymi. Zagniatamy na gładkie i elastyczne ciasto i odstawiamy do podwojenia objętości. Następnie wyrabiamy raz jeszcze i przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy (użyłam 25 x 10 cm). Odstawiamy do podwojenia objętości po czym smarujemy mlekiem i posypujemy kruszonką. Pieczemy ok 40 minut w 175 stopniach. Smacznego
Mienta blogsię nie zważyły podczas miksowania. Składniki (na formę (36 x 23) cm): Ciasto 300 ml maślanki 3 jajka 1/2 szklanki oleju 220 g (szklanka) cukru 10 g cukru waniliowego 430 g (ok. 3 szklanek) mąki pszennej tortowej 11 g (ok. 3 łyżeczek) proszku do pieczenia Kruszonka 130 g mąki pszennej 100 g brązowego cukru 100 g miękkiego masła łyżeczka cukru(...)ciasto po upieczeniu nie opadło . Ciasto wyłożyć na blachę. Na wierzchu ciasta ułożyć owoce (niezbyt gęsto, by sok nie spowodował zakalca), a na nie wyłożyć grudki kruszonki. Ciasto wstawiać do piekarnika i piec ok . 50 min do "suchego patyczka". Po upieczeniu ciasto wyjąć z formy na kratkę. Dopiero po ostudzeniu usunąć papier. Wczoraj pisałam o pierwszym tomie
Weekendy w domu i ogrodzietakie zimne jesienne dni nie ma nic lepszego niż kubek kakao a do tego proste drożdżowe ciasto z kruszonką. Jemy je samo albo z łyżeczką konfitury lub masła, dzieciaki z kremem czekoladowym. Z podanej porcji wyszła duża blaszka wysokiej drożdżówki więc starczyło i na deser i na śniadanie. Na drugi dzień smakowała jeszcze lepiej. Pod kruszonką posmarowałam warstwą(...)marmolady truskawkowej, która nadała trochę ciekawszego smaku. Ciasto jak u babci. *blaszka 25*34 cm Składniki: na rozczyn: 60 g drożdży 2 łyżki mąki 2 łyżki cukru szklanka ciepłego mleka na ciasto: 800 g mąki 150 cukru 6 żółtek 250 ml letniego mleka 200 g stopionego masła na kruszonkę: 2 łyżki masła 2 łyżki cukru 2 łyżki
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniatheme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Sernik na piernikowym spodzie z piernikową kruszonką Składniki – piernikowa kruszonka: Mąka – 50g Przyprawa do piernika – 5g Pierniki (zmielone) – 200g Cukier waniliowy – 1 opakowanie Masło – 50g Cukier – 50g Składniki – spód piernikowy: Mąka – 150g Pierniki (zmielone) – 150g Przyprawa do piernika(...)minut. Wykonanie – kruszonka: Zmielone pierniki wymieszać z mąką, cukrem, cukrem waniliowym, masłem i przyprawami do piernika. Wykonanie – masa serowa: Twaróg sernikowy, cukier, margarynę, cukier wanilinowy oraz budyń zmiksować. Cały czas mieszając wlewać do masy śmietankę i dodawać stopniowo po 1 jajku. Mieszać, aż wszystkie składnik dobrze się połączą. Masę przełożyć na podpieczony spód i posypać kruszonką. Ciasto piec
Kuchnia Bon Appetit