ciasto z kruszonka - 4855 przepisów (strona:40/324)

Tarta z botwinką. 153

startego na tarce o grubych oczkach       Na stolnicy mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia, dodajemy pokrojoną w kostkę, zimną margarynę i siekamy nożem, aż uzyskamy z ciasta kruszonkę. Następnie dodajemy żółtka, nadal siekamy nożem, aż składniki się trochę połączą, odkładamy nóż i szybko zagniatamy ciasto (im mniej je ogrzejemy dłońmi, tym bardziej kruche ciasto otrzymamy). Odcinamy

Rozpustne gotowanie
Tarta z botwinką, pieczarkami i mięsem. 158

startego na tarce o grubych oczkach       Na stolnicy mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia, dodajemy pokrojoną w kostkę, zimną margarynę i siekamy nożem, aż uzyskamy z ciasta kruszonkę. Następnie dodajemy żółtka, nadal siekamy nożem, aż składniki się trochę połączą, odkładamy nóż i szybko zagniatamy ciasto (im mniej je ogrzejemy dłońmi, tym bardziej kruche ciasto otrzymamy), wałkujemy

Rozpustne gotowanie
Sernik z malinami i lekką budyniową pianką. 155

cukru 1/3 szklanki oleju      Przygotowujemy ciasto. Na stolnicy mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia, dodajemy pokrojone w kostkę, zimne masło i siekamy nożem, aż uzyskamy z ciasta kruszonkę. Następnie dodajemy żółtka, nadal siekamy nożem, aż składniki się trochę połączą, odkładamy nóż i szybko zagniatamy ciasto (im mniej je ogrzejemy dłońmi, tym bardziej kruche ciasto otrzymamy). Odcinamy

Rozpustne gotowanie
Tarta z dyni z żurawiną. 121

aromatu pomarańczowego 2 garście świeżej żurawiny       Na stolnicy mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia, dodajemy pokrojone w kostkę, zimne masło i siekamy nożem, aż uzyskamy z ciasta kruszonkę. Następnie dodajemy żółtka, nadal siekamy nożem, aż składniki się trochę połączą, odkładamy nóż i szybko zagniatamy ciasto (im mniej je ogrzejemy dłońmi, tym bardziej kruche ciasto otrzymamy), wałkujemy

Rozpustne gotowanie
Makowiec najłatwiejszy 244

Najłatwiejszy makowiec, czyli prezentowane już wcześniej "ciasto na łyżki", tyle, że na wierzchu zamiast owoców masa makowa. Do tego słodziutka kruszonka. Pycha. Ciasto: 20 łyżek mąki pszennej 12 łyżek cukru 20 łyżek oleju 3 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szklanka mleka 1 opakowanie cukru wanilinowego Kruszonka: 1/4 kostki margaryny (roztopić) 4 łyżki mąki 4 łyżki cukru 1łyżeczka cukru(...)Można oczywiście użyć gotowej masy makowej bez proponowanej "poprawki". Wymieszać sypkie składniki kruszonki, dodać żółtko oraz roztopioną i ostudzoną margarynę. Zagnieść palcami. W razie potrzeby dodać trochę mąki. Ciasto posypać gotową kruszonką, Piec około 50 minut w temperaturze 175 stopni

Praktyczna pl
Amerykańska szarlotka (Apple Pie) 234

nadal nie wyobrażacie sobie kawy bez jabłkowego wypieku to przepis na słynny tradycyjny Apple Pie sprawdzi się idealnie. Domowa szarlotka po amerykańsku z dwoma warstwami pysznego kruchego-maślanego ciasta, a między nimi lekko kwaskowate jabłkowe nadzienie. Dla mnie najlepsza! Składniki: 300 g mąki pszennej 200 g masła zimnego łyżka cukru 4 łyżki zimnej wody 1/2 łyżeczki soli na nadzienie(...)łyżki cukru - ewentualnie Mąkę przesiać, dodać cukier i sól, wymieszać. Następnie dodać masło pokrojone w kostkę. Zagnieść całość, ale niedokładnie aby nadal widać było kawałeczki masła. Tak powstałe ciasto-kruszonkę schłodzić w lodówce około 30 minut. Po tym czasie dodać bardzo zimna wodę i ponownie zagnieść krótko ciasto, tylko do połączenia się składników. Podzielić na dwie równe części, uformować

wyzwania kuchenne
Szybki placek na maślance babci Basi 207

święta. Dziękuję za odwiedziny na moim blogu . Będzie mi miło, jeśli zostawisz komentarz.     Polecam szybki i łatwy w przygotowaniu placek na maślance z owocami i kruszonką .Ciasto wyrabiamy mikserem . Moje wymiary blaszki : 20 x 35 cm. Placek na blaszce o tych wymiarach jest niewysoki , jeżeli chcemy wyższy to należy użyć mniejszej formy ! Potrzebne składniki : 2 jajka, 1 niepełna(...)Dodajemy na przemian maślankę z mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli..   Gotowe ciasto wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia ( ja smaruję boki i spód blaszki masłem lub margaryną i posypuję bułką tartą ), posypujemy owocami i kruszonką : ok. pól kostki masła, 3/4 szklanki mąki, 3/4 szklanki cukru, Placek pieczemy w temp. 180 -190 stopni

Pysznosci Babci Basi
Ciasto z truskawkami i ananasem 164

Szaleństwo truskawkowe ciągle trwa...tym razem proponuję proste ciasto według przepisu z bloga olainthekitchenSkładniki : 2 szklanki mąki pszennej 1 szklanka cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 200 g śmietany słodkiej - u mnie 30 % 4 jajka 20 dag truskawek i 10 dag ananasa świeżego, dobrze osączonego z soku Składniki na kruszonkę: 1/4 szklanka cukru 10 dag masła 10 dag wiórek kokosowych(...)kostkę, pieczemy przez 15 min w temp. 180 * C W czasie  gdy ciasto się piecze robimy kruszonkę ; w rondelku rozpuszczamy masło, dodajemy cukier i wiórki, mieszamy. Wyjmujemy ciasto, rozkładamy równomiernie kruszonkę i dopiekamy ciasto jeszcze około 25-30 min.               Przepis tu, trochę zrobiłam ciasto po swojemu :). Ola do truskawek dodała mango

Proste Potrawy
Szarlotka z rabarbarem i truskawkami 135

opakowania kisielu żurawinowego z cukrem 2 łyżki cukru trzcinowego 1/2 szklanki wody kruszonka: 2 łyżki mąki pszennej 1 łyżka masła 1 łyżka cukru trzcinowego bita śmietana do dekoracji Masło zimne kroję, przekładam do miski, dodaję smalec, przesianą mąkę, żółtka, cukier puder, sól proszek do pieczenia i ciasto zagniatam szybko rękoma. Wkładam na 30 minut do zamrażalnika. Wykorzystałam formę o średnicy(...)wlewam do rabarbaru. Chwilę gotuję aż zgęstnieje. Odstawiam do przestygnięcia. Na podpieczone zimne ciasto wykładam rabarbar. Resztę ciasta rozwałkowuję i wycinam paski 1 cm szerokie i robię kratkę z ciasta. Kruszonka: Do miski przesiewam mąkę, dodaję masło i zagniatam palcami, na końcu dodaje cukier i już tylko chwilę zagniatam. Kruszonką posypuje kratkę na szarlotce. Wstawiam do nagrzanego piekarnika temp

wesoła kuchnia
Śniadanie na słodko: Najprostsze ciasto brzoskwiniowe 164

ciasto jakie istnieje! Przygotowanie : 10 minut Pieczenie : 40 minut Poziom trudności : Łatwe Liczba porcji : 6 Na pewno znacie owoce pieczone pod kruszonką . Dziś chcieliśmy Wam przedstawić placek cobbler , trochę podobny z wyglądu, jednak wykonany inną techniką. W kruszonce ciasto ląduje na owocach. Tu jest na odwrót: ciasto idzie spodem a owoce są na wierzchu. Efekt jest podobny, bo ostatecznie owoce

Niedzielny kucharz
Chałka z dyniowym puree 131

szklanki śmietany kremówki 30 g masła szczypta soli Kruszonka: 70 g mąki krupczatki 50 g masła 50 g drobnego cukru Dodatkowo : 1 żółtko 1 łyżka śmietany kremówki Składniki kruszonki rozcieramy w palcach, do uzyskania grudek. Przekładamy do pojemnika i odstawiamy do lodówki. Z drożdży, łyżeczki cukru, łyżki lekko ciepłej śmietany i dwóch łyżek mąki robimy rozczyn i odstawiamy do wyrośnięcia(...)warkocz.  Chałkę przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i raz jeszcze odstawiamy do wyrośnięcia. Po ok 40 minutach chałkę smarujemy roztrzepanym żółtkiem ze śmietaną i posypujemy kruszonkąCiasto wstawiamy od nagrzanego piekarnika, pieczemy w temperaturze ok 170 st.C przez ok 35 minut.  Smacznego

Słodka Kraina Wypieków
Ciasto Makowe 109

waniliowy, 100g cukru, 100g mąki i 60g roztopionego masła zmiksuj ze sobą, powinna powstać kruszonka mnie wyszło jej dość mało, jeżeli u ciebie też, możesz podwoić proporcje. 6) Posyp kruszonką ciasto i włóż blachę do nagrzanego piekarnika. Piecz przez 1 godzinę, w temperaturze 170 stopni Smacznego

cukrem pudrem posypane
Bułeczki drożdżowe z kruszonką 141

minor-bidi;} mąka pszenna   -50 dag drożdże -5 dag mleko -250ml cukier - 5 dag margaryna - 5 dag żółtka - 2 szt sól tłuszcz do formy jajko do posmarowania ciasta KRUSZONKA: mąka pszenna - 6 dag cukier - 6 dag margaryna - 6 dag cukier cynamon Mąkę przesiać do miski. Zrobić zaczyn z drożdży, cukru i mleka i odrobiny mąki, odstawić w ciepłe(...)ciastem przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce. Gdy ciasto powiększy swoją objętość formować małe okrągłe bułeczki i układać na prostokątnej blasze posmarowanej tłuszczem i oprószonej mąką., zostawić je w ciepłym miejscu aby jeszcze wyrosły. Gdy zwiększa swoją objętość o 100% posmarować rozmąconym jajkiem i na każdej bułeczce położyć troszkę kruszonki. Połowę bułeczek posypać cukrem kryształem i cynamonem.   Piec

Camilla w kuchni
SZARLOTKA Z KREMEM WANILIOWYM I KOKOSOWĄ KRUSZONKĄ 481

Ostatnio kusiłam Was tylko sernikami , więc dziś przyszła pora na pyszną szarlotkę! Delikatny puszysty biszkopt pokryty pyszną jabłkową masą z galaretką, kremem waniliowym i chrupiącą kokosową kruszonką jest świetnym pomysłem na każdą okazję. Ciacho robi się błyskawicznie! Szybkie, łatwe , pyszne! Kto z Was uwielbia szarlotki, co? Sprawdźcie koniecznie ten przepis ! Polecam! SKŁADNIKI: ( 24×28 ) BISZKOPT: * mąka pszenna(...)masę wyciągamy na biszkopt, przykrywamy 2 blatem ciasta. Odstawiamy do lodówki. KREM WANILIOWY: Pół szklaki mleka mieszamy z mąkami. Resztę gotujemy z cukrem i wanilią, wlewamy mleko z mąkami i cały czas mieszając gotujemy kremowy budyń. Studzimy. Masło ucieramy na puch, łyżka po łyżce dodajemy wystudzony budyń. Wykładamy na schłodzone ciasto. KRUSZONKA KOKOSOWA: Na patelni roztapiamy masło, dodajemy kokos

Ostra na Słodko
Bananowy eksperyment. BANANOWY SERNIK BEZ SERA. 234

cukru Masło siekam z mąką, kakao i proszkiem. Dodaję resztę składników, zagniatam ciasto i na 30 minut wkładam do lodówki, aby stwardniało. Następnie wylepiam natłuszczoną blachę, zostawiając 1/3 ciasta na kruszonkę (jeśli wolimy grubszy spód, można kruszonkę pominąć). Na tak przygotowany spód wylewam masę śmietanowo-bananową. masa bananowo-śmietanowa 8 przejrzałych bananów (miąższ nie może być brązowy!)  4 duże(...)stopniowo cukier, aby piana była sztywna i lśniąca. Delikatnie, przy pomocy drewnianej łyżki, łączę bardzo dokładnie pianę z masą bananowo-śmietanową. Masę wylewam na przygotowany spód. Jeśli zostało ciasto na kruszonkę, nierównomierne rozrzucam kawałeczki na wierzchu. Całość piekę przez 1h 30 minut w temperaturze 180 stopni, ustawiając na termoobieg (upiecze się równomiernie i spód ani wierzch się nie spali

W kuchni Karmel-itki
Expresowy placek ze śliwkami, w którym śliwki...nie opadają 285

mąkę wymieszaną wcześniej z proszkiem do pieczenia i mieszamy całość drewnianą łyżką. Na górę wykładamy wydrylowane, przepołowione na pół śliwki (skórką do dołu). Uwaga- ja swój zrobiłam z..kruszonką!  Ciasto pieczemy przez ok. 50-60 min. w temp. 160 stopni (należy sprawdzać patyczkiem czy jest już upieczone). Po ostudzeniu można posypać cukrem pudrem. Ja dodatkowo dałam ...kruszonki. Miałam zamrożona

Z Kuchni Do Kuchni
Drożdżowy przekładaniec ze śliwkami 167

odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. W czasie gdy ciasto rośnie robimy kruszonkę: mąkę wraz z masłem i cukrem pudrem umieszczamy w misce.Wyrabiamy opuszkami palców aż powstanie drobna kruszonka. Wyrośnięte ciasto dzielimy na dwie części: 2/3 i 1/3. Większą część przekładamy na blachę wcześniej wysmarowaną tłuszczem. Ciasto smarujemy musem jabłkowym, a na nim układamy połówki śliwek rozcięciem do góry(...)wierzchu rozprowadzamy ciasto, które pozostało. Posypujemy wcześniej przygotowaną kruszonką. Wstawiamy do nagrzanego na 180 stopni piekarnika na około godzinkę. Wyjmujemy gdy wierzch będzie ładnie zarumieniony. Czekamy aż ostygnie i zajadamy do kawy

Kolizje Smaków

Proponowane wyszukiwania