ciasto z kruszonka - 4855 przepisów (strona:41/324)

Ciasto Makowe 100

waniliowy, 100g cukru, 100g mąki i 60g roztopionego masła zmiksuj ze sobą, powinna powstać kruszonka mnie wyszło jej dość mało, jeżeli u ciebie też, możesz podwoić proporcje. 6) Posyp kruszonką ciasto i włóż blachę do nagrzanego piekarnika. Piecz przez 1 godzinę, w temperaturze 170 stopni Smacznego

cukrem pudrem posypane
Bułeczki drożdżowe z kruszonką 133

minor-bidi;} mąka pszenna   -50 dag drożdże -5 dag mleko -250ml cukier - 5 dag margaryna - 5 dag żółtka - 2 szt sól tłuszcz do formy jajko do posmarowania ciasta KRUSZONKA: mąka pszenna - 6 dag cukier - 6 dag margaryna - 6 dag cukier cynamon Mąkę przesiać do miski. Zrobić zaczyn z drożdży, cukru i mleka i odrobiny mąki, odstawić w ciepłe(...)ciastem przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce. Gdy ciasto powiększy swoją objętość formować małe okrągłe bułeczki i układać na prostokątnej blasze posmarowanej tłuszczem i oprószonej mąką., zostawić je w ciepłym miejscu aby jeszcze wyrosły. Gdy zwiększa swoją objętość o 100% posmarować rozmąconym jajkiem i na każdej bułeczce położyć troszkę kruszonki. Połowę bułeczek posypać cukrem kryształem i cynamonem.   Piec

Camilla w kuchni
SZARLOTKA Z KREMEM WANILIOWYM I KOKOSOWĄ KRUSZONKĄ 463

Ostatnio kusiłam Was tylko sernikami , więc dziś przyszła pora na pyszną szarlotkę! Delikatny puszysty biszkopt pokryty pyszną jabłkową masą z galaretką, kremem waniliowym i chrupiącą kokosową kruszonką jest świetnym pomysłem na każdą okazję. Ciacho robi się błyskawicznie! Szybkie, łatwe , pyszne! Kto z Was uwielbia szarlotki, co? Sprawdźcie koniecznie ten przepis ! Polecam! SKŁADNIKI: ( 24×28 ) BISZKOPT: * mąka pszenna(...)masę wyciągamy na biszkopt, przykrywamy 2 blatem ciasta. Odstawiamy do lodówki. KREM WANILIOWY: Pół szklaki mleka mieszamy z mąkami. Resztę gotujemy z cukrem i wanilią, wlewamy mleko z mąkami i cały czas mieszając gotujemy kremowy budyń. Studzimy. Masło ucieramy na puch, łyżka po łyżce dodajemy wystudzony budyń. Wykładamy na schłodzone ciasto. KRUSZONKA KOKOSOWA: Na patelni roztapiamy masło, dodajemy kokos

Ostra na Słodko
Bananowy eksperyment. BANANOWY SERNIK BEZ SERA. 229

cukru Masło siekam z mąką, kakao i proszkiem. Dodaję resztę składników, zagniatam ciasto i na 30 minut wkładam do lodówki, aby stwardniało. Następnie wylepiam natłuszczoną blachę, zostawiając 1/3 ciasta na kruszonkę (jeśli wolimy grubszy spód, można kruszonkę pominąć). Na tak przygotowany spód wylewam masę śmietanowo-bananową. masa bananowo-śmietanowa 8 przejrzałych bananów (miąższ nie może być brązowy!)  4 duże(...)stopniowo cukier, aby piana była sztywna i lśniąca. Delikatnie, przy pomocy drewnianej łyżki, łączę bardzo dokładnie pianę z masą bananowo-śmietanową. Masę wylewam na przygotowany spód. Jeśli zostało ciasto na kruszonkę, nierównomierne rozrzucam kawałeczki na wierzchu. Całość piekę przez 1h 30 minut w temperaturze 180 stopni, ustawiając na termoobieg (upiecze się równomiernie i spód ani wierzch się nie spali

W kuchni Karmel-itki
Expresowy placek ze śliwkami, w którym śliwki...nie opadają 274

mąkę wymieszaną wcześniej z proszkiem do pieczenia i mieszamy całość drewnianą łyżką. Na górę wykładamy wydrylowane, przepołowione na pół śliwki (skórką do dołu). Uwaga- ja swój zrobiłam z..kruszonką!  Ciasto pieczemy przez ok. 50-60 min. w temp. 160 stopni (należy sprawdzać patyczkiem czy jest już upieczone). Po ostudzeniu można posypać cukrem pudrem. Ja dodatkowo dałam ...kruszonki. Miałam zamrożona

Z Kuchni Do Kuchni
Drożdżowy przekładaniec ze śliwkami 157

odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. W czasie gdy ciasto rośnie robimy kruszonkę: mąkę wraz z masłem i cukrem pudrem umieszczamy w misce.Wyrabiamy opuszkami palców aż powstanie drobna kruszonka. Wyrośnięte ciasto dzielimy na dwie części: 2/3 i 1/3. Większą część przekładamy na blachę wcześniej wysmarowaną tłuszczem. Ciasto smarujemy musem jabłkowym, a na nim układamy połówki śliwek rozcięciem do góry(...)wierzchu rozprowadzamy ciasto, które pozostało. Posypujemy wcześniej przygotowaną kruszonką. Wstawiamy do nagrzanego na 180 stopni piekarnika na około godzinkę. Wyjmujemy gdy wierzch będzie ładnie zarumieniony. Czekamy aż ostygnie i zajadamy do kawy

Kolizje Smaków
Przepis na kruszonkę. 113

Mąkę przesiać przez sitko, dodać cukier puder, cukier wanilinowy, wymieszać wszystko razem. Następnie dodajemy margarynę i zagniatamy tłuszcz z mąką , tak aby powstała sypka konsystencja.  Gotową kruszonką posypujemy ciasto i wkładamy do piekarnika.  Kruszonką możemy posypywać ciasta drożdżowe, ciasta z owocami np. jabłeczniki, ciasta z wiśniami

Przepisy i porady kulinarne
Ciasto ucierane ze śliwkami 211

cukier 1 szklanka, cukier waniliowy 1 opakowanie, skórka z cytryny 1 łyżeczka, olej 3/4 szklanki, proszek do pieczenia 2 łyżeczki, dodatkowo: śliwki mrożone 50 dag, cukier puder do posypania ciasta, kruszonka: mąka pszenna 5 dag, cukier 5 dag, masło 5 dag, Sposób przygotowania: Jajka z cukrem ucieramy mikserem. Dodajemy olej i miksujemy na niskich obrotach miksera. Następnie dodajemy pozostałe składniki

kulinarne odsłony pati
Drożdżówki z brzoskwiniami 171

maki pszennej chlebowej ciasto wlasciwe: – cały rozczyn – 70 ml mleka, letniego – 2 jajka, średniej wielkości, temp. pokojowa – 400-420 g maki pszennej chlebowej – opakowanie cukru waniliowego – 50 g cukru – szczypta soli – 75 g rozpuszczonego, przestudzonego masła – 350 g brzoskwini z puszki, odsączonych – garść truskawek kruszonka: – 1.5 płaskiej łyżki masła(...)blaszke az do skonczenia ciasta. Uformowane, napelnione owocami smarujemy rozkloconym jajkiem, najlepiej za pomoca silikonowego pedzla. Przygotowujemy kruszonke: podane skladniki laczymy palcami, rozdzielamy i laczymy az powstana nieregularne grudki ciasta. Kruszonka posypujemy drozdzowki. Odstawiamy je do wyrosniecia na okolo 20-30 minut. Pieczemy w temperaturze 190 stopni, okolo 10-12 minut. Upieczone drozdzowki beda puchate, zarumienione, wyrosniete. Wykladamy

dom-agi.pl
Chałka z budyniem 95

przygotowania budyniu 40 g drożdży 100 g masła 100 g cukru 600 g mąki pszennej 1 jajko pół łyżeczki soli 1 opakowanie budyniu mleko do posmarowania ciasta Kruszonka: 2 łyżki mąki 1 łyżka cukru 1 łyżka masła Zaczniemy od końca, a mianowicie od kruszonki. Otóż składniki na kruszonkę mieszamy i gnieciemy aż uzyskamy jednolitą, dość kruchą masę. Wkładamy(...)mleka, a my bierzemy tylko 350 ml. Tak żeby był gęstszy niż zwykle. Odstawiamy zrobiony budyń, niech sobie stygnie. Teraz zaczyn: do dużej miski (w której będziemy wyrabiać ciasto) wlewamy mleko, 150 g mąki i drożdże. Mieszamy łyżką i zostawiamy na jakieś 20 minut. W międzyczasie rozpuszczamy w rondelku masło. Jak się rozpuści to niech chwilkę przestygnie

Marder&Marder Manufacture
Kruche z rabarbarem i daktylami 137

szklanka mąki orkiszowej pół szklanki oliwy z oliwek agawa Pozostałe składniki: rabarbar 10 daktyli bez pestek agawa (może być cukier kokosowy) Składniki na kruche zmieszałam, oddzielając niewielką część na kruszonkę. Ciasto wyłożyłam do formy, nakłułam widelcem w kilku miejscach i wstawiłam na kilka minut do lodówki. W międzyczasie daktyle z niewielką ilością wody dusiłam do miękkości. Rabarbar obrałam i pokroiłam

nietadieta
Prosty maślany sernik puszysty na kruchym kakaowym spodzie 171

lekko czubata szklanka) 3 łyżki gorzkiego kakao 3 łyżki drobnego cukru Masło rozdrobnić na mniejsze kawałki, wsypać mąkę wymieszaną z kakao oraz cukier. Palcami rozetrzeć wszystko razem (podobnie jak kruszonkę). Ciasto rozsypać na dno formy, w której będzie piekł się sernik. Ugnieść i uformować równy spód. Schłodzić w lodówce przez około 15-20 minut. Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni

Codzienna kuchnia niecodzienna
Szarlotka z pianką na kruszonce. 283

Kruszonka, prażone jabłka, pianka z białek i na wierzch ponownie kruszonka. Kruche ciasto w formie kruszonki jest fajną alternatywą dla zwykłego ciasta kruchego. Nie trzeba go dokładnie zagniatać, ani chłodzić w lodówce. Robi się dużo szybciej. Wystarczy składniki rozetrzeć palcami tak żeby powstały grudki i od razu wykładać na blaszkę. To takie kruche dla leniwych :) Piekłam w tortownicy(...)zostawić do przestudzenia. W czasie kiedy jabłka stygną zrobić ciasto kruszonkowe. Do miski wsypać mąkę, proszek do pieczenia i cukier. Wymieszać, dodać pokrojone masło. Rozetrzeć w palcach. Na koniec wbić żółtka, ponownie rozetrzeć w palcach tak żeby powstały grudki.   Tortownicę wysmarować margaryną i posypać bułką tartą. Wyłożyć większą część kruszonki, delikatnie ugnieść ręką. Na kruszonkę wyłożyć masę jabłkową. Pianę

Agusiowe smakołyki
CIASTO Z NEKTARYNKAMI ORAZ PISTACJAMI 118

pewno upiekę dla Niej specjalnie :)  Juleczko Pięknych dni w szkole :*  A jeśli Wy lubicie proste i smaczne ciasta na bazie jogurtu i owoców z pyszną kruszonką :) Polecam to ciasto :)  SKŁADNIKI na Keksówkę 30/10 cm : Ciasto 2 szklanki mąki 1 /3 szklanki cukru trzcinowego 2 jajka 1 /2 szklanki jogurt naturalnego 110 g masła 1 łyżka proszku(...)przekładam do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie układam obrane i pokrojone w plastry nektarynki. Kolejno posypuję mielonymi pistacjami można użyć również migdałów. Na koniec łącze składniki kruszonki i dokładnie posypuję ciasto. Piekę w 180 stopniach ok 50-60 min do tzw suchego patyczka. Ciasto studzę w formie ok 15 min a następnie przekladam ciasto na kratkę i studzę

Gotowanie Patki

Proponowane wyszukiwania