skrobii lub ziemniaczanej mąki 150 g pszennej mąki 80 g cukru 150 g zimnego masła 1 duże jajko Z mąki i masła zrób kruszonkę, rozcierając masło z mąką między palcami. Dodaj jajko i zagnieć lekko ciasto. Uformuj kulę, owiń w folię i włóż na godzinę do lodówki. Rozwałkuj ciasto na prostokątny placek tak aby pokrył dno formy i brzegi. Włóż(...)skrobii kukurydzianej lub ziemniaczanej mąki otarta skórka z limonki 50 g cukru 120 g zimnego masła 500 g rabarbaru cukier puder do oprószenia Z podanych składników przygotuj kruszonkę. Włóż ciasto do lodówki na godzinę. Na ostudzony spód wyłóż pokrojony w kostkę rabarbar, następnie wylej ostudzony kokosowy budyń. Całość pokryj kruszonką. Piecz ciasto przez 30 minut w temperaturze 160ºC
codojedzeniakońcu wyrabiać drewnianą łopatką. Gdy ciasto w misce „wygaruje”, wyłożyć na dwie blaszki, na blaszkach musi też „wygarować”, potem nakładamy owoce i na wierzch kruszonkę. Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika. Piec w temp. 180 stopni C. ok. 30 -35 minut. Ciasto musi mieć złoty kolor. Smacznego ! Składniki na kruszonkę : 10 łyżek mąki, 5 łyżek cukru pudru
Pysznosci Babci Basiwyrabiamy ciasto dodając po trochu wystudzoną płynną margarynę.Wyrabiamy ciasto aż będzie gładkie i lśniące :).Jeśli ciasto będzie się kleić podsypujemy mąką i dalej wyrabiamy.Odstawiamy ciasto do wyrośnięcia na ok.40 min. Kiedy ciasto będzie pięknie rosło przygotujemy śliwki.Należy je umyć i usunąć pestki.Śliwki kroimy na ćwiartki,wrzucamy do miski i dodajemy ok.łyżeczkę cynamonu. Gdy nasze ciasto podwoi(...)śliwki z cynamonem. Czas na przygotowanie kruszonki. Kruszonkę robimy w proporcjach: 1 część tłuszczu w temperaturze pokojowej (np. masło, margaryna), 1 część cukru i dwie części mąki Do miski wsypujemy mąkę, cukier i dodajemy pokrojone w kostkę masło lub margarynę Palcami rozcieramy masło z mąką i cukrem aż powstanie kruszonka (grudki ciasta).Ciasto posypujemy kruszonką. Wkładamy do piekarnika
Mała w garnku mieszamożne nie dostrzegacie tej subtelnej różnicy? Dla mnie to bez znaczenia, po prostu uwielbiam zapiekać owoce pod ciastem i nie specjalnie przykładam wagę do faktu czy zapiekam je pod kruszonka, ciastem ciasteczkowym czy lekkim niczym biszkoptowe. Cobbler to owoce pieczone pod pierzynką z ciasta. Bardzo słusznie kojarzy się z crumble , bo - choć nie ma w nim kruszonki - sposób podania(...)świeże jak i mrożone. Składniki na ok 8 porcji Czas przygotowania: 45 min 1 kg węgierek 1/4 szklanki brązowego cukru 1/4 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka cynamonu Ciasto 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej 1/3 szklanki mąki kukurydzianej 1/3 szklanki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki soli 1 szklanka śmietany 30% 240 g masła Do podania
Słodki Kompromissię 50 minut. Goście przyjeżdżają, a dom pachnie świeżo upieczonym ciastem. W czasie, gdy będziecie przygotowywać napoje, ciasto lekko przestygnie i będzie można kroić. Ważna informacja: jajka, maślanka i olej muszą mieć podobną temperaturę, by się nie zważyły podczas miksowania Składniki (na formę (36 x 23) cm) : Ciasto 300 ml maślanki 3 jajka 1/2 szklanki oleju(...)składnikami wsypywać mieszankę suchych składników i miksować na jednolitą masę (na małych obrotach). Nie miksujcie zbyt długo, by ciasto po upieczeniu nie opadło . Ciasto wyłożyć do formy. Na wierzchu ciasta ułożyć owoce, a na nie wyłożyć grudki kruszonki. Ciasto wstawić do piekarnika i piec ok. 50 minut do "suchego patyczka". Po upieczeniu ciasto wyjąć z formy
Weekendy w domu i ogrodziesię nie zważyły podczas miksowania . Składniki (na formę (36 x 23) cm): Ciasto 300 ml maślanki 3 jajka 1/2 szklanki oleju 220 g (szklanka) cukru 10 g cukru waniliowego 430 g (ok. 3 szklanek) mąki pszennej tortowej 11 g (ok. 2 łyżeczek) proszku do pieczenia Kruszonka 130 g mąki pszennej 100 g brązowego cukru 100 g miękkiego masła łyżeczka cukru(...)małych obrotach). Nie miksujcie zbyt długo, by ciasto po upieczeniu nie opadło . Ciasto wyłożyć do formy. Na wierzchu ciasta ułożyć owoce, a na nie wyłożyć grudki kruszonki. Ciasto wstawić do piekarnika i piec ok. 50 min do "suchego patyczka". Po upieczeniu ciasto wyjąć z formy na kratkę. Dopiero po całkowitym ostudzeniu usunąć papier
Weekendy w domu i ogrodzieBORÓWKĄ AMERYKAŃSKĄ CIASTO DROŻDŻOWE ZE ŚLIWKAMI STRUCLĘ SEROWĄ CIASTO DROŻDŻOWE Z RABARBAREM Składniki: 1 kg. mąki 10 dkg drożdży 4 jaja 1 szklanka mleka 1 szklanka cukru (można więcej jak wolicie słodsze) 1 kostka margaryny zapach np.pomarańczowy rodzynki (opcjonalnie) ja nie dodałam cukier wanilinowy Składniki na kruszonkę: 35 g masła 1/4 szklanki cukru 3-4 łyżki mąki Rozkruszyłam(...)minut. Uwierzcie na słowo...urosło! i to jak! W międzyczasie zrobiłam kruszonkę Wymieszałam cukier z rozpuszczonym masłem i dosypywałam mąkę,tak aby powstały charakterystyczne grudki. Posypałam nią wyrośnięte ciasto. Kruszonkę można zamrozić, będzie wtedy chrupiąca. Włożyłam formę do rozgrzanego piekarnika na 50 minut i piekłam w temperaturze 180 stopni. Tutaj uwaga! Nie zaglądać,nie ruszać ciasta...bo opadnie
potrawyregionalneszczypta soli na mąkę tak aby nie dotykała mokrych składników.Ustawić maszynę na program słodkie, waga 1000, skórka jasna.Tuż przed pieczeniem posmarować ciasto zostawionym jajkiem i można posypać kruszonką.Ciasto długo zachowuje świeżość
Mix smakuciasto z kaszy jaglanej. Twarożkowo-waniliowa pianka. Kakao. Czereśnie z domowego ogródka, zrywane prosto z drzewa. A to wszystko upieczone pod chrupiącą kruszonką z dodatkiem płatków i bakalii... Chyba nie ma nic lepszego niż zapach i smak ciasta domowego wypieku. Najsmaczniejsze jedzone na specjalne okazje, takie jak np. Dzień Ojca. :) Wykonałam mały eksperyment z kaszą jaglaną, co by nieco(...)utrzeć z jajkiem, cukrem, jogurtem i budyniem. Na koniec wmieszać w to ptasie mleczko. W misce rozetrzeć masło (pokrojone na kawałki) z mąką, cukrem i muesli, do czasu powstania kruszonki. Ciasto wyłożyć do natłuszczonej i oprószonej kaszą manną/bułką tartą tortownicy. Na to nałożyć twarożek, zostawiając ok. 2 cm margines. Oprószyć kakao, a następnie ułożyć owoce. Na koniec posypać
Kuchnia Elliemożna cieszyć się jego kwaskowatym aromatem i niebywałą chrupkością, młode pędy zjadałam w całości, starsze obierałam z łykowatych włókiem ubrudzonymi rękoma ;) To ciasto jest doskonałe, znika w tempie ekspresowym, wilgotne, gęste, w kwaskowatym akcentem rabarbaru i razową kruszonka - po prostu genialne, musicie spróbować w tym sezonie. Składniki Czas przygotowania: 15 min + 60 min pieczenie(...)wciskamy 8. Kruszonka - mąki, cukier, płatki mieszamy, dodajemy pokrojone w kostkę zimne masło, rozcieramy palcami aż powstaną okruchu, coś na wzór mokrego piasku, powinny pozostać też grubsze cząstki, kruszonkę rozsypujemy na cieście i wstawiamy je do piekarnika na ok 60 min, pieczemy do tzw. suchego patyczka
Słodki Kompromiscukier, jajka, mąkę i proszek. Wszystko razem dobrze wymieszać. 2/3 ilości ciasta wyłożyć cieniutko (około 3- 5 mm ) na wysmarowaną tłuszczem blaszkę. Pozostałą 1/3 ciasta użyjemy później jako kruszonkę na górę ciasta. Ser: 1 kg tłustego twarogu (najlepiej presidenta) 1 szklanka cukru, 1 duży cukier waniliowy, 4 jajka, 1 budyń waniliowy, 1 szklanka rodzynek (+duża łyżka mąki ziemniaczanej(...)margaryny, 10 dkg cukru, 1 szklanka mąki, 1 łyżka gorzkiego kakao Margarynę rozpuszczamy, dodajemy pozostałe składniki, dobrze mieszamy. Najpierw nakładamy na masę serową resztę ciasta, a następnie kakaową kruszonkę. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 200C . Gdy jest już gorący, wkładamy ciasto. Po około 5 minutach zmniejszamy temperaturę do 180C i pieczemy około jeszcze 45 minut, tak aby całkowity czas
Smakowy Rajszklanki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szklanka cukru 400 g rabarbaru + 1-2 łyżki cukru kruszonka 75 g mąki 75 g tartych migdałów Back Mit 100 g cukru 100 g zimnego masła Składniki na ciasto przygotować wcześniej aby były w temperaturze pokojowej. W jednej misce zmiksować składniki mokre czyli jogurt, jajka i olej. W drugiej misce(...)zawartość obu misek i dokładnie zmiksować. Masę przełożyć do blaszki 36x25 wyłożonej papierem do pieczenia. Rabarbar dokładnie umyć i pokroić na małe kawałki. Oprószyć cukrem i wyłożyć na ciasto. Przygotować kruszonkę. W misce wymieszać mąkę, cukier i tarte migdały. Dodać pokrojone zimne masło i wszystko rozgnieść palcami aby składniki się połączyły. Gotową kruszonką posypać ciasto. Blaszkę wstawić do piekarnika nagrzanego
Monia miesza i gotujemieszamy i odkładamy na 1 godzinę. Przygotowujemy ciasto: Do miski wsypujemy mąkę, cukier i wanilię. Dodajemy masło, pokrojone na małe kawałki. Dodajemy jajko i całość wyrabiamy rękoma, aż składniki się połączą. Ciasto rozkładamy na tortownicy. Wylepiamy nim spód i boki. Możemy to zrobić odrywając kolejno kawałki ciasta i rozpłaszczając je w dłoniach. Ciasto nakłuwamy widelcem po całej powierzchni i wkładamy(...)minimum 30 minut do lodówki. Przygotowujemy kruszonkę: Wszystkie składniki kruszonki wrzucamy do miski. Masło drobno siekamy nożem. Składniki kruszonki zagniatamy, aby się ze sobą połączyły i formujemy z nich kulę. Tak przygotowaną kruszonkę wkładamy na minimum 30 minut do lodówki. Dalsze czynności: Po 30 minutach stania w lodówce, tortownicę z ciastem wkładamy do nagrzanego do 175 stopni piekarnika i podpiekamy
Smak mojego domuproszku do pieczenia, 3 łyżki śmietany 18% tłuszcz do smarowania blachy. na kruszonkę 50 g cukru białego 50 g masła 100g mąki pszennej Robimy! Rabarbar i jabłuszka obieramy i kroimy drobno. Zasypujemy cukrem, odstawiamy na 15 minut Robimy kruszonkę z podanych składników i schładzamy w lodówce Ciasto: Masło -ma być miękkie, ucieramy z cukrem, jajkami na puszystą masę. Ucierając, dosypujemy(...)dajemy śmietanę. Mieszamy. Natłuszczamy lekko naszą formę (ja wybrałam tortownicę) i wykłądamy nasze ciasto. Na wierzch wykładamy nasz rabarbar z jabłkiem (wcześniej obsypcie je lekko mąką) Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180° C na około 15 minut. Po tym czasie sypiemy na ciasto kruszonkę i pieczemy jeszcze około 30 minut. I już! Share 0 Tweet 0 Google
Latosiowydomstole stać musi ciasto drożdżowe- u mnie koniecznie ze szklanką kakao! :))) W smaku nie jest za słodkie, z przyjemną nutką wanilii, z ogromną ilością rabarbaru i posypane cynamonową kruszonką. Ciasto bez jajek oraz z jasnej mąki orkiszowej, do której pomalutku staram się przekonać męża, i ku mej uciesze w tym cieście kompletnie jej nie wyczuł :) Miękkie, o bardzo fajnej(...)cukier- 100 g * masło- 50 g * drożdże suche- 10 g * wanilia- 1/2 laski (lub 1 łyżka ekstraktu waniliowego) Kruszonka: * mąka jasna orkiszowa- 75 g * cukier- 35 g * masło- 35 g * cynamon- 1 łyżka Dodatkowo: * rabarbar- 380 g * cukier puder- do posypania Ciasto: Mąkę wymieszać z cukrem, ziarenkami wanilii i drożdżami. Mleko przelać do garnuszka, dodać masło i podgrzewać
Kraina Miodem Płynąca