ciasto z kruszonka - 4855 przepisów (strona:28/324)

Ciasto z maślanką i jagodami 222

proste, z moimi małymi zmianami. W jednej misce mieszamy składniki suche, w drugiej mokre i potem łączymy, mieszamy łyżką i wylewamy na blaszkę. Do tego owoce i kruszonka , no i pieczemy :). Ja ciasto zrobiłam bez białej czekolady (tą wersję wykorzystam przy najbliższej okazji), jak by ktoś chciał wersję z białą czekoladą, to trzeba zmniejszyć ilość cukru, ja dałam niepełna szklankę(...)wykładamy papierem do pieczenia. Przelewamy ciasto. Na wierzch układamy owoce. w miseczce zagniatamy (wcieramy w siebie) mąkę, masło i cukier na kruszonkę. Maja utworzyć nam się niewielkie grudki. Kruszonką posypujemy ciasto. Pieczemy w 180 stopniach około 50 minut. Sprawdzamy patyczkiem, jeśli jest suchy, to ciasto jest upieczone

kruche babeczki
Ciasto Drożdżowe 2 w 1 z Rabarbarem i Budyniem 169

robimy dołek, do którego wlewamy rozpuszczone masło i mleko oraz dodajemy jajko i żółtka. Na koniec dodajemy wyrośnięte drożdże i całość mieszamy widelcem lub drewnianą łyżką. Wyrobione ciasto pozostawiamy do wyrośnięcia. Kruszonka. Miękkie masło ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym, następnie dodajemy stopniowo mąkę. Całość dobrze wyrabiamy w jednolitą masę. Rabarbar myjemy i odzieramy ze skórki, po czym kroimy(...)budyniem. Połowę pokrojonego rabarbaru dodajemy do budyniu i mieszamy razem łyżką, po czym przekładamy na część gdzie jest mniej ciasta. Na drugą część kładziemy sam rabarbar. Wierzch całego ciasta pokrywamy kruszonką. Gotowe ciasto pozostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na około 30 minut. Ciasto drożdżowe pieczemy około 40 minut w 180⁰C. Po upieczeniu ciasto wyjmujemy z piekarnika i pozostawiamy

Smakowy Raj
Sernik z truskawkami i kruszonką. 158

stopni C, formę wykładamy papierem do pieczenia. 1/3 ciasta zostawiamy w lodówce, a 2/3 wykładamy na blachę (tylko spód, bez rantu). Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 10 minut, wyjmujemy, studzimy.      Przygotowujemy kruszonkę. Mąkę mieszamy z cukrem, płatkami owsianymi i zalewamy gorącym masłem, energicznie mieszamy i odstawiamy.      Przygotowujemy nadzienie. Truskawki obieramy, myjemy, kroimy(...)spód stawiamy na blacie. Z lodówki wyjmujemy pozostały kawałek ciasta i wykładamy nim boki tortownicy. Na podpieczony spód (i surowe boki) wykładamy masę serową, układamy truskawki, a wierzch posypujemy kruszonką. Ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C około 40-45 minut. Upieczone ciasto wyjmujemy z piekarnika, studzimy (ja chłodziłam później jeszcze w lodówce całą

Rozpustne gotowanie
Makowe ciasto z rabarbarem. 155

Dziś zapraszam na kolejne pyszne ciasto z rabarbarem, a mianowicie na puszyste makowe ciasto z mnóstwem rabarbaru, oprószone słodką, migdałową kruszonką. Takie połączenie jest zaskakująco udane, więc jeśli macie chwilę i ochotę na coś pysznego bardzo polecam Wam ten przepis! Składniki na makowe ciasto z rabarbarem: na formę 24x28 cm lub tortownicę o średnicy 26-28 cm KRUSZONKA(...)płatków migdałowych 150 g mąki pszennej 60 g cukru 100 g masła pokrojonego w kostkę      Wszystkie składniki łączymy w misce i rozcierając masło w palcach robimy kruszonkę. CIASTO: 100 g mielonego maku (suchego) 150 g masła 3 jajka 225 g cukru 150 g jogurtu naturalnego skórka otarta z 1 cytryny 240 g mąki pszennej 2 łyżeczki proszku

Rozpustne gotowanie
Cytrynowa krajanka serowa na deser 136

Wybrałam cytrynową krajankę, bo pomyślałam, że mogę ją podać ze świeżymi owocami jak jagody i truskawki. Cytrynowa krajanka to delikatne kruche ciasto . Na podpieczone spód wylałam cytrynową masę na bazie twarogu i jajek. To ciasto jest przeciwieństwem tarty kruszonki. W takiej tarcie mamy kruche ciasto czy kruszonkę i owoce, a do podania waniliowy czy inny sos. W tym cieście cytrynowo(...)zmiksuj. Następnie dodaj obie mąki i sól i zarób kruche ciasto. Przygotuj foremkę o wielkości 18 cm x 30 cm. przykryj papierem do pieczenia i wysyp kruszonkę, następnie lekko dociśnij ciasto palcami. Wstaw do lodówki na minimum 30 minut. W międzyczasie nastaw piekarnik na 175ºC i przygotuj nadzienie. Schłodzony kruchy spód wstaw do piekarnika i piecz przez 25 minut

codojedzenia
Ciasto z truskawkami przypominające drożdżowe 305

wysmarować margaryną i obsypać bułką tartą. Do tak przygotowanej formy wylać ciasto.Truskawki wymieszać z kisielem. Wyłożyć na ciasto.Mąkę razową, cukier i masło rozetrzeć palcami na kruszonkę. Kruszonką oprószyć ciasto po wierzchu.Ciasto piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka) przez około 50 minut. WystudzićW międzyczasie przygotować lukier. Białko ubijać z cukrem pudrem mikserem przez(...)około 10 - 15 minut.Wystudzone ciasto polukrować.SMACZNEGO!Uwagi do przepisu:Jest to przepis na blachę o wymiarach 24 x 28 cm,Truskawki można zastąpić innymi, świeżymi owocami, masło w kruszonce - margaryną, a kisiel cytrynowy innym smakiem.Szklanka = 250 ml.Kisiel można zastąpić mąką ziemniaczaną lub budyniem.Kisiel w owocach ma pozostać w proszku, nie należy go rozpuszczać.Źródło przepisu: Wielkie Żarcie

Gospodyni Miejska
Proste muffinki z rodzynkami i kruszonką 270

będzie pysznie. Bardzo polecam… (inspiracja z książki Mary Berry). Zapraszam na FILM .   Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka   (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Proste muffinki z rodzynkami i kruszonką Ciasto: Składniki powinny być w temperaturze pokojowej: Ciasto: 230g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody 80g miękkiego masła 100g cukru 60g rodzynek 1 duże jajko 150ml(...)mleka Kruszonka: 3 łyżki mąki pszennej 2 łyżki cukru 1 łyżeczka cynamonu 2 łyżki masła   Kruszonka: 1. Składniki na kruszonkę przełożyć do miski i rękoma zagnieść, aż powstaną okruchy. Ciasto 2. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą. Dodać masło i rozcierać palcami, aż powstanie kruszonka. 3. Wsypać cukier, rodzynki i wymieszać. 4. W drugiej misce wymieszać razem mleko

Mała Cukierenka
Placek z rabarbarem i kruszonką 219

pieczenia 200 g masła lub margaryny szczypta soli 4 łodygi rabarbaru KRUSZONKA : 50 g masła 1/2 szklanki mąki pszennej 1/4 szklanki cukru 2 łyżki płatków migdałów Przygotować kruszonkę rozcierając w palcach miękkie masło z cukrem i mąką. Na końcu dodać płatki migdałów. Wstawić do lodówki na czas przygotowywania ciasta. Masło rozpuścić i odstawić, aby przestygło. Białka oddzielić od żółtek(...)końcu wsypać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i na najniższych obrotach miksera zmiksować. Wylać ciasto do formy o wymiarach 25 x 36 cm wyłożoną papierem do pieczenia. Rozłożyć rabarbar pokrojony na 1 cm kawałki, wciskając je w ciasto. Na wierzchu rozsypać schłodzoną kruszonkę. Wstawić ciasto do piekarnika nagrzanego do 180*C i piec przez ok 45 min. Smacznego

https:KKuchniaMniam
Jogurtowiec z rabarbarem i kruszonką migdałową 350

Sezon rabarbarowy nadal trwa.Dzisiaj zagościł u mnie jogurtowiec z rabarbarem z pyszną migdałową kruszonką.Ciasto jest wilgotne ale też i bardzo lekkie.Rabarbar nadaje kwaskowatego smaku.Oczywiście  ciasto można zrobić z dowolnym owocami i bardzo zachęcam do wypróbowania.Bardzo łatwo się je robi. Składniki: 250 ml jogurtu naturalnego 160 ml oleju 4 szt jajka 1 łyżeczka esencji waniliowej(...)mąki do uzyskania ciasta o konsystencji gęstej śmietany.Ciasto wylać na tortownicę o średnicy 28 cm wyłożoną papierem do pieczenia.Rozłożyć pokrojony rabarbar. Kruszonka:zimne masło zagnieść z cukrem i zmielonymi migdałami.Rozkruszyć na górę ciasta. Piec w piekarniku nagrzanym do 160 st około 50 min.Do suchego patyczka.Zimne ciasto oprószyć cukrem pudrem

Ala piecze i gotuje
Truskawki z budyniem na drożdżowym cieście 135

Winne, smaczne, nie słodkie i wilgotne. Pycha! I Tobie też będzie smakować, jeśli to ciasto poskładasz w jedno z ulubionego drożdżowego, ulubionego budyniu, pysznych truskawek i swojej kruszonki. I co? Jestem pewna, że po upieczeniu i pierwszym kęsie powiesz: "mmmmm, pycha:)" A moje ciasto składało się: z ulubionego drożdżowego - tutaj ; z 1 l budyniu waniliowego ugotowanego(...)chwilę do lekkiego wyrośnięcia. Po około 15 minutach na ciasto wyłożyłam ugotowany ciepły (nie gorący!) budyń, lekko rozsmarowałam. Na budyń wyłożyłam umyte i odszypułkowane truskawki, które następnie posypałam kruszonką. Ciasto piekłam około 45 minut w 180st.C. Po upieczeniu ciasto wystudzić

In my kitchen
Ciasto z truskawkami i kruszonką. 133

jest pracochłonny, a ciasto jest pyszne, nie zależnie od tego jakie owoce do niego dodacie. Składniki na ciasto: 1/2 kostki margaryny 2/3 szklanki cukru 4 jajka 1 i 1/3 szklanki maki 1 łyżeczka proszku do pieczenia Składniki na kruszonkę: 1/4 kostki margaryny 3/4 szklanki mąki 1/3 szklanki cukru 1 łyżka cukru waniliowego Dodatkowo truskawki lub inne owoce. Wykonanie: Margarynę zmiksować(...)części. Piec 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. W tym czasie zagnieść składniki na kruszonkę. Po trzydziestu minutach wyciągnąć ciasto, ale nie wyłączać piekarnika. Na wierzch ciasta posypać kruszonkę. Wstawić ciasto ponownie do piekarnika i piec jeszcze 15 minut

Agusiowe smakołyki
Słodkie bułeczki z kruszonką 89

bułeczki z kruszonką, kruszonką mocno cynamonową. Jest to duża porcja drożdżowych bułeczek, którą szybko spałaszujecie na śniadanie lub podwieczorek. Zaproponowałam Wam kruszonkę cynamonową, ale oczywiście możecie ją pominąć, choć uważam, że będzie to wielki błąd. Dzięki takiej kruszonce bułki przypominają w smaku klasyczne szwedzkie cynamonowe ślimaczki. Słodkie bułeczki z kruszonką [feast_advanced_jump_to] 🥘 Składniki Na ciasto(...)miksera, dodajemy drożdże z mlekiem, rozbełtane jajka, ciasto wyrabiamy przy pomocy końcówki typu hak przez 5 minut. Po tym czasie dodajemy miękkie masło, wyrabiamy jeszcze przez 4 minuty. Miskę z ciastem przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę do podwojenia objętości. W czasie, kiedy ciasto rośnie, można przygotować kruszonkę. Wszystkie składniki umieścić w misce, zagnieść ręką kruszonkę

SprawdzonaKuchnia.pl
drożdżowiec z borówką amerykańską... 145

ciasto hakiem, nakryć misę recznikiem kuchennym i zostawić na 1 godzinę ciasto jeszcze kilka razy przemieszać hakiem i włożyć do tortownicy 24 cm wysmarowanej tłuszczem wsypać opłukane borówki na ciasto KRUSZONKA: 10 dag masła, 10 dag mąki, 10 dag cukru, 2 łyżki wiórek kokosowych wyrobić palcami na kruszonkę i posypać borówki ciasto piec w 200C około 40 minut

W Mojej Kuchni Lubię
Ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką 119

Waszych domach. Lubisz ciasta ze świeżymi owocami, wypróbuj także: – ciasto kruche z rabarbarem – najlepsze ciasto kruche ze śliwkami – szarlotka na kruchym cieście – biszkopt z truskawkami – sernik z malinami – szybki biszkopt z rabarbarem – sernik z porzeczkami – sernik z jagodami – biszkopt z jabłkami – prosta szarlotka CIASTO drożdżowe ze śliwkami i kruszonką PRZYGOTOWANIE: 3 h SKŁADNIKI CIASTO DROŻDŻOWE(...)czasie przygotuj kruszonkę. Połącz wszystkie składniki tworząc grudkowate ciasto. Dużą prostokątną blachę (ok 25 x 35 cm lub zbliżoną) wyłóż papierem do pieczenia. Na papier wyłóż wyrośnięte ciasto drożdżowe, na cieście połóż śliwki rozciętą częścią ku górze, a następnie posyp całość kruszonką. Tak przygotowanie ciasto ponownie przykryj ściereczką i odstaw na 30-40 minut w zależności od temperatury pomieszczenia. Piecz

nietylkopasta.pl
z kokosową kruszonką śliwki w ucierańcu... 144

mąkę, proszek i mikserem utrzeć na dość gęste ciasto tortownica 24cm - wysmarować masłem, posypać tartą bułką i rozsmarować ciasto śliwki umyte wypestkować, posypać je mąką i ciasno układać na cieście KRUSZONKA: po 10 dag - masło miękkie, cukier, mąka pszenna, 2 łyżki wiórek kokosowych mikserem zrobić kruszonkę i posypać nią śliwki ciasto piec w 200C około 40 45 minut, ciasto

W Mojej Kuchni Lubię

Proponowane wyszukiwania