Mokre" mieszamy w osobnym naczyniu. Łączymy sypkie i mokre. Mieszamy do pierwszego połączenia się składników. Ciasto przekładamy do foremek. Przygotowujemy kruszonkę czyli zagniatamy wszystkie składniki, aż powstaną grudki. Posypujemy kruszonką ciasto i pieczemy 15 - 20 min. w temp. 200 stopni. Po upieczeniu wyciągamy i studzimy na kratce
Miksturownikteż dopiero po wielu latach docenia się takie chwile... Ps. Czekam na zdjęcia waszych ciast, lub propozycji przepisów do przetestowania:-) Składniki: 5 jajek 1 szklanka cukru 1 i 3/4 szklanki mąki 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia 4 łyżki oleju ( ja dałam rzepakowy) Kruszonka: 200 g mąki 100 g masła 100 g cukru Dodatkowo: 500 - 600 g miękkich owoców(...)koniec dodać olej i chwilę jeszcze miksować. Ciasto wylać na tortownicę o średnicy ok. 26 cm lub małą blaszkę, następnie na ciasto wyłożyć owoce i wszystko posypać kruszonką. Ciasto piec w piekarniku w temperaturze 180 C ok 30 min. do ładnego zrumienienia i tak zwanego suchego patyczka
IMPRESJA SMAKUmieszamy łyżką. Pod koniec wlewamy ciepłe rozpuszczone masło i mieszamy chwilę do połączenia się składników. Uzyskamy klejącą „papkę”. Miskę z ciastem przykrywamy szczelnie folią spożywczą i odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 minut. Przygotowujemy kruszonkę: wszystkie składniki rozcieramy palcami tworząc kruszonkę i wkładamy do lodówki. Truskawki myjemy i kroimy na pół. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Nagrzewamy(...)piekarnik do 180-190 stopni. 30 minutach wykładamy ciasto do formy i łyżką równomiernie rozprowadzamy. Na ciasto wykładamy ser na całą powierzchnię, następnie truskawki lekko wciskając i całość posypujemy kruszonką. Ciasto wkładamy do piekarnika i pieczemy około 30-35 minut. Obserwować żeby ciasto nie spiekło się z góry a jedynie przyrumieniło. Po upieczeniu uchylamy piekarnik i chwilę studzimy. Inspiracja pochodzi
Kocham Czekoladękażdej wersji. Zarówno na zimno, z rodzynkami, brzoskwiniami i inne. Dziś mam dla Was rewelacyjny przepis na sernik z dodatkiem serka mascarpone na kruchym cieście z konfiturą porzeczkową i kruszonką. Serniczek wyszedł rewelacyjny, aksamitny, puszysty i lekki. A cały smak słodyczy przełamuje lekko kwaskowata konfitura porzeczkowa. Nawet mój mąż, który nie przepada za sernikami zjadł go z apetytem ;) Składniki(...)tyle, by wszystko się połączyło. Okrągłą blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Większą częścią ciasta wylepić spód blachy i boki na około 1-2 cm wysokości. Na ciasto wylać masę serową. Na wierzchu wysmarować warstwę konfitury z czarnej porzeczki. Na samym końcu z mniejszej części ciasta zrobić kruszonkę ścierając ciasto na tarce lub rozdrabniając ciasto na mniejsze kawałki palcami. Piekarnik nagrzać
Zrób to smacznieokoło 15 minut . Ciasto właściwe: 2 szklanki mąki pszennej 70 g masła ,miękkie szczypta soli 1 jajko 1 żółtko ,białko zostawić do posmarowania ciasta 0,5 szklanki cukru Na koniec: 3 łyżki kakao Kruszonka kokosowa: 2 łyżki mąki 70 g wiórek kokosowych 60 g ciemnego cukru 70 g masła Wszystkie składniki plus wyrośnięty zaczyn wyrabiamy na gładkie ciasto .W razie(...)cienkie ,równe prostokąty.Ciemny nałożyć na jasny i zwinąć wzdłuż dłuższego boku .Włożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i odstawić na kolejne 15 minut.Posmarować białkiem i posypać kruszonką.Ciasto pieczemy w 180 stopniach przez około 35 minut
Ladylaura.pyszne ciasto jogurtowe z brzoskwiniami. Przygotowanie ciasta zajmuje zaledwie 10 minut. Warto je przygotować, bo jest przepyszne. SKŁADNIKI: Ciasto: 1,5 szklanki mąki tortowej 1 jajko 300 ml jogurtu naturalnego 10 dag cukru ½ szklanki oleju ½ łyżki proszku do pieczenia Kruszonka: 5 dag masła 10 dag mąki 10 dag cukru Dodatkowo: 3 brzoskwinie PRZYGOTOWANIE: Mąkę przesiewam do miski. Dodaję jogurt(...)wszystkie składniki. Ciasto wykładam na tortownicę o średnicy 22 cm. Wyrównuję. Z brzoskwiń usuwam pestki. Owoce kroję w półplasterki. Układam na cieście. Z masła, mąki oraz cukru zagniatam kruszonkę. Wierzch ciasta posypuję kruszonką. Piekę około 45 minut w temperaturze 180 stopni
Tradycyjna kuchnia Kasiłyżki bułki tartej opcjonalnie cukier - jeśli jabłka są mało słodkie 3-4 łyżki konfitury figowej Bonne Maman dostępnej w DeCare Kruszonka owsiana: 2 szklanki płatków owsianych górskich 1/2 łyżeczki cynamonu 80 g masła 1/4 szklanki cukru Składniki na ciasto zagnieść ze sobą. Wylepić ciastem tortownicę wyłożoną papierem do pieczenia (boki także). Ponakłuwać ciasto widelcem i wstawić do piekarnika nagrzanego(...)ciasto się podpiecze wyjąć je i odstawić na chwilę. Jabłka wymieszać z bułką tartą i ewentualnie cukrem. Następnie na podpieczonym spodzie rozsmarować konfiturę figową. Nałożyć jabłka, a wierzch posypać kruszonką. Ciasto ponownie wstawić do piekarnika i piec przez około 40 minut. Należy uważać, aby płatki się nie przypaliły. Gotowe ciasto należy dobrze wystudzić przed podaniem, wówczas nie będzie problemu
My simple kitchenczasie obieramy rabarbar, kroimy na mniejsze kawałki, posypujemy cukrem i kładziemy na sito aby pozbyć się nadmiaru soku. 4. Składniki na kruszonkę zagniatamy i chowamy do lodówki albo zamrażali. 5. Kiedy ciasto wyrośnie, odgazowujemy je na blacie i delikatnie wałkujemy na kształt formy do pieczenia. Przekładamy na blaszkę wyłożona papierem do pieczenia i tak na czas przygotowania pianki odstawiamy(...)dodajemy olej, całość delikatnie mieszamy do połączenia składników. 7. Na ciasto wykładamy najpierw odsączony z soku i obsypany mąką rabarbar, następnie na to wykładamy piankę, a na piankę wykładamy kruszonkę. Ciasto pieczemy w 180 stop przez około 40 - 45 minut na środkowej półce bez termoobiegu
Gotowanie...to proste !Prostota to jest coś zawsze się obroni i tak jest z tym ciastem. Nie ma w nim niczego nadzwyczajnego kruche ciasto, kwaskowaty rabarbar, aksamitny budyń i chrupiąca kruszonka, a idealnie umiliło nam niedzielne spotkanie przy kawie do ostatniego okruszka, bo zniknęło całe i tylko moje dziecko oznajmiło, że ona "barbaru" jeść nie będzie. Skoro już mowa o umilaniu czasu(...)polewamy całość budyniem. Przygotowujemy kruszonkę Do miski wsypujemy mąkę, cukier oraz zimne masło. Palcami mieszamy i rozcieramy wszystkie składniki aż zaczną powstawać małe grudki ciasta. Gotową kruszonką posypujemy ciasto. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy 36 minut w 170 st. Przed podaniem ciasto należy dokładnie wystudzić. Inaczej budyń się rozpłynie
Cynamonowe szczęścieŚliwki i ciasto drożdżowe z kruszonką , do tego pachnąca, gorąca kawa i czego trzeba więcej? Śliwek jest teraz pod dostatkiem. Polecam zamrozić ich parę kilo, w zimowe dni jak znalazł. Miałam upiec tartę z tym fioletowym owocem. Stwierdziłam jednak, że mam jednak większą ochotę na ciasto drożdżowe. I nie zawiodłam się! Wyszło pyszne i pulchne. Jadłam jeszcze ciepłe(...)Polecam również inne ciasta drożdżowe: CIASTO DROŻDŻOWE Z PRAŻONYMI JABŁKAMI CIASTO DROŻDŻOWE Z BORÓWKĄ AMERYKAŃSKĄ CIASTO DROŻDŻOWE Z SEREM CZYLI STRUCLA SEROWA CIASTO DROŻDŻOWE Z RABARBAREM CIASTO DROŻDŻOWE Z KRUSZONKĄ
potrawyregionalneDziś prezentuję przepis na przepyszne ciasto drożdżowe z jabłkami i kruszonką. Najlepsze drożdżowe jakie kiedykolwiek piekłam. Spełnia trzy moje najważniejsze oczekiwania: rośnie wysokie, nie czuć w nim drożdży i ma dużo kruszonki:). Można dodać tu dowolne owoce. Ciasto: 3 i 1/4 szklanki mąki 2 paczki suchych drożdży (razem 14g) 1 całe jajko 2 żółtka 1 szklanka mleka(...)upływie tego czasu ciasto przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia o wymiarach około 30x25cm. Pozostawiamy pod przykryciem na kolejną godzinę. 2. Przygotowujemy kruszonkę: wszystkie składniki zagniatamy a ciasto rozcieramy na kruszonkę. 3. Jabłka obieramy, kroimy na ćwiartki a następnie w plasterki. Układamy na wierzch ciasta, dociskamy, niektóre kawałki wbijamy pionowo. Posypujemy kruszonką. 4. Pieczemy w temperaturze 180 stopni
Szefowa kuchniwaniliową kruszonką Bułka drożdżowa z kruszonką Składniki 450 g mąki pszennej 2 jajka 25 g drożdży 50 ml oleju 250 ml mleka 100 g cukru szczypta soli dodatkowo do kruszonki 25 g masła 1 łyżka cukru waniliowego 3 łyżki maki 1 jajko Sposób przygotowania Do miski wrzucamy pokruszone drożdże, dodajemy letnie mleko, łyżkę cukru, dwie łyżki mąki, mieszamy i odstawiamy(...)ciepłe miejsce na 30 minut, aby urosło. W tym czasie wsypujemy do niewielkiej miski łyżkę cukru waniliowego, masło, trzy łyżki mąki i mieszając ręką wyrabiamy ciasto na kruszonkę. Wyrośnięte ciasto smarujemy rozmąconym jajkiem, posypujemy kruszonką i wstawiamy do piekarnika, nagrzanego do 130 stopni. W tej temperaturze pieczemy przez pierwsze 10 minut, a następnie zwiększamy temperaturę do 200 stopni
Miód i pieprzwymieszać mąkę, rozbełtane jajko, sól, cukier i cukier waniliowy. Do miski wlać namnożone drożdże i wyrobić gładkie ciasto. Pod koniec wyrabiania wlać chłodne, stopione masło. Miskę z ciastem przykryć wilgotną ściereczką i odstawić do wyrośnięcia. W czasie wyrastania ciasta drożdżowego zagnieść składniki kruszonki(...)wstawić ciasto do lodówki oraz obrać brzoskwinie ze skórki. Ciasto drożdżowe ponownie lekko wyrobić i rozłożyć je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia (rozkładałam je, rozciągając rękoma, nie wałkowałam). Włączyć piekarnik na 200 stopni C. program pieczenia góra/dół. Brzoskwinie podzielić na ćwiartki. Na cieście rozłożyć gęsto ćwiartki brzoskwiń. Na brzoskwiniach rozrzucić kawałki ciasta na kruszonkę. Piec w temperaturze
Weekendy w domu i ogrodzieWachowicz. Pyszne ciasto z jabłkami, bardzo proste do wykonania. Swobodnie mogą zrobić je osoby, które nie mają doświadczenia w pieczeniu ciast, na pewno się uda. Jeśli nie mamy jabłek świeżych, z pewnością możemy użyć tych ze słoika. Wystarczy wówczas dodać do nich cynamon i czas przygotowania ciasta jeszcze się skróci. Z pewnością najsmaczniejsza szarlotka z bezą i kruszonką z przepisu(...)osuszonym naczyniu. Po dodaniu żółtek, zagniatam gładkie ciasto, które dzielę na 3 części. Jedną z nich zawijam w folię i umieszczam w zamrażalniku. 2/3 ciasta wałkuję na płat o wielkości blaszki do pieczenia czyli około 20 x 30 cm. Ciasto przenoszę do blaszki. Pamiętaj oczywiście, aby najpierw wyłożyć ją papierem do pieczenia. Ciasto nakłuwam widelcem, wstawiamy do piekarnika rozgrzanego
Ania gotujemniejsze kawałki) - 120-150g ksylitolu lub cukru (gdyby preferujemy bardziej słodkie ciasta dajemy więcej, ja daję 120g) - 2 łyżeczki proszku do pieczenia dodatkowo: - 20g kakao Wszystkie składniki ciasta umieścić w misie miksera i przy pomocy haka zagnieść kruche ciasto, lub zagnieść ciasto ręcznie. Gotowe ciasto dzielimy na trzy równe części. Z dwóch tworzymy kule, każdą zawijamy w folię spożywczą(...)kruche ciasto ( można ręcznie, można przy pomocy haka miksera), masa powinna się rozkruszyć i umieścić ją w lodówce. Dodatkowo: - 1 litrowy słoik agrestu - czerwone porzeczki (świeże lub mrożone) Schłodzone ciasta ścieramy każde osobno na dużych oczkach tarki. Wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia warstwami: warstwa ciasta jasnego, następnie ciasto ciemne i ciasto jasne. Na ostatniej warstwie kruchego ciasta rozkładamy
Smaczne Zdrowe