ciasto z kruszonka - 4855 przepisów (strona:35/324)

Ciasto podwójnie czekoladowe 221

Wilgotne i miękkie, lekko puszyste i mocno czekoladowe ciasto, wypełnione kremem również czekoladowym, ze świeżymi owocami- zwieńczającymi górę oraz kruszonką.Fantastycznie smakuje i wcale nie czuć, że jest z mąki kukurydzianej.Osoby z nietolerancją glutenu mogą śmiało przygotować to ciasto!Ach, no i jak pięknie się prezentuje, prawda?! :)Zachęcam do wypieku!Ciasto:* mąka kukurydziana- 125 g* jajka- 4 szt.* drobny cukier(...)kruszonkę odłożyć na później.Krem:Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej, a kremówkę ubić.Do ubitej kremówki dodać czekoladę i dokładnie wymieszać.Przygotowanie:Do ciasta z wydrążonym środkiem nałożyć czekoladowy krem, dodać umyte owoce i posypać kruszonką z ciasta.Smacznego

Kraina Miodem Płynąca
Cytrynowe ciasto ze śliwkami (bez miksera) - Wrześniowe Wyzwanie Blogerek 160

starta z dużej cytryny 2 łyżki soku z cytryny 25 śliwek węgierek Kruszonka: 5 dag masła 7 dag  mąki 4 łyżeczki cukru Składniki na kruszonkę zagniatamy i wkładamy do lodówki na czas robienia ciasta. Śliwki przekroić na połówki i wyjąć pestkę. Wszystkie składniki na ciasto umieścić w jednej misce i energicznie wymieszać. Ciasto powinno(...)mieć gładką konsystencję. Formę wysmarować tłuszczem i wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać gotowe ciasto i poukładać śliwki (ułożyłam je pod skosem, aby lekko na siebie nachodziły). Na końcu posypać ciasto kruszonką. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez około godzinę (aż do suchego patyczka

My simple kitchen
Najlepsze ciasto drożdżowe z porzeczkami 200

porzeczkowa nostalgia mnie dziś znów dopadła, gdy zbierałam porzeczki na ciasto. Wiadro? Nie, zaledwie pół kilo - krzaczki muszą podrosnąć. Ale w zupełności wystarczyło, by upiec pyszne drożdżowe ciasto z porzeczkami i kruszonką. Zastanawiałam się nad formą, w której miałam je upiec. Wydawało się, że zwykła blaszka (taka 22x33) będzie za duża i ciasto wyjdzie za niskie. Włożyłam więc(...)uformować wałek i wyłożyć nim formę w kominem o średnicy 26cm. Przykryć i pozostawić do napuszenia na ok 40 minut. W międzyczasie umyć i osuszyć porzeczki. Składniki kruszonki rozetrzeć. Na wyrośnięte ciasto wyłożyć porzeczki, posypać kruszonką. Piekarnik rozgrzać do 170stC (termoobieg), wstawić ciasto, piec ok 30 minut. Podczas pieczenia można kilkakrotnie spryskać piekarnik wodą, żeby ciasto miało cienką skórkę. Upieczone

Obiad gotowy
Puszysty jabłecznik z kruszonką 328

szklanki mąki pszennej 2 budynie śmietankowe lub waniliowe szczypta soli ok 1 kg jabłek papierówek KRUSZONKA: 50 g masła 1/2 szklanki mąki pszennej 1/4 szklanki cukru Przygotować kruszonkę rozcierając w palcach miękkie masło z cukrem i mąką. Schłodzić w lodówce na czas przygotowywania ciasta. Jabłka obrać ze skórki i wykroić gniazda nasienne. Mąkę przesiać razem z proszkiem do pieczenia(...)stanie się puszyste. Dodawać po jednym jajku i śmietanę. Na końcu wsypać suche składniki i zmiksować do uzyskania jednolitego ciasta. Formę do pieczenia wysmarować masłem obsypać bułką tartą i wylać ciasto. Wyrównać i wcisnąć gęsto cząstki jabłek. Na wierzchu rozsypać kruszonkę i wstawić ciasto do piekarnika nagrzanego do 180*C. Piec przez około 40 min. Smacznego

https:KKuchniaMniam
Puszysta drożdżówka z cynamonową kruszonką. Jak u Babci :) 248

już stało się moją osobistą tradycją, że na Dzień Babci piekę ciasto drożdżowe z kruszonką. Dwa lata temu tak było, rok temu tak było, wczoraj tak było, i w przyszłym roku na pewno tak będzie. Wszystko dlatego, że od wielu lat nie mogę już spróbować tej "prawdziwej i oryginalnej" babcinej drożdżówki. Jednak wspomnienia(...)żywe i na hasło Dzień Babci przenoszę się w czasie do dużej jasnej kuchni.... Już od progu czuć zapach drożdży i cynamonu. I wiem już, że będzie albo ciasto z kruszonką, albo bułeczki z serem i cynamonem. Chwilę ogrzewam ręce przy piecu z pomarańczowych kafli i wchodzę do kuchni, w której krząta się Babcia Tosia. Mijam duże lustro, które wisi

Pełny talerz
Muffinki z rabarbarem i kruszonką 212

szkl oleju 2-3 łodygi rabarbaru Kruszonka: 30g zimnego masła 3 łyżki cukru 60 g mąki pszennej Muffinki: suche składniki wymieszać w jednej misce, mokre w drugiej. Następnie wszystkie razem połączyć łyżką (mogą być grudki). Rabarbar umyć, osuszyć i pokroić w kosteczkę.   Kruszonka: wszystkie składniki rozetrzeć w palcach do powstania kruszonki. Ciasto przelać do 2/3 wysokości foremek. Posypać rabarbarem

Smakołyki Asi
Ciasto z makiem na maślance 535

Składniki: Ciasto: 3 jajka 1 szklanka cukru pudru 1 cukier waniliowy  1 szklanka maślanki 1/2 szklanki oleju 1 łyżeczka olejku waniliowego 2 i 1/2 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia Wierzch: puszka gotowej masy makowej 2 białka Kruszonka: 10 dag margaryny 10 dag mąki 10 dag cukru Wykonanie: miksujemy następujące składniki: jajka z cukrem pudrem oraz cukrem waniliowym(...)Masę makową należy wymieszać z ubitymi wcześniej białkami i wykładamy na ciasto. Z podanych składników na kruszonkę szybko zagniatamy ciasto i wykładamy ją na sam koniec na górę ciasta. ( można kruszonkę zrobić na samym początku i włożyć na jakiś czas do zamrażalki, co pozwoli na łatwiejsze rozprowadzenie jej potem na cieście ) Tak gotowe przygotowane ciasto wkładamy do piekarnika rozgrzanego

W Moim Magicznym Domu
sernik z brzoskwiniami i orzechową wkładką 178

puder, żółtka, śmietaną oraz masło. Wszystko siekamy nożem a następnie zgniatamy ciasto. Dzielimy je na dwie części (ok. 2/3 na spód ciasta i 1/3 do starcia na wierzch na kruszonkę). Ciasto na spód rozwałkowujemy, przekładamy do foremki i podpiekamy. Pozostałe ciasto wkładamy do woreczka i schładzamy w lodówce. składniki na wkładkę orzechową: 250 g orzechów włoskich, zmielonych 2 łyżki cukru

Domowy Smak Jedzenia
Tarta migdałowa ze śliwkami – ANGIE GOTUJE – odc. 3 221

Jesienią, gdy jest na nie sezon, wprost kocham ciasta ze śliwkami . Ten przepis to mój rarytas. Ciasto cudownie pachnie migdałami, cynamonem i śliwkami, smakuje na prawdę wybornie. Jest bardzo łatwe w przygotowaniu i nieadekwatnie pyszne do włożonego w jego przygotowanie wysiłku. Owoce w cieście można zamienić. Zamiast śliwek wybrać np. jabłka odmiany szara reneta, które fantastycznie się nadają do szarlotek(...)będzie to jednolite ciasto), a coś na podobiznę miękkiej kruszonki. 3/4 ciasta wyłożyć na okrągłej formie (26cm) do tarty i lekko docisnąć. Dno posypać płatkami migdałowymi i równomiernie oprószyć mąką ziemniaczaną. Śliwki umyć, przekroić na pół i wypestkować, rozłożyć ciasno obok siebie na cieście i posypać pozostałą kruszonką. Piec 50-60 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180ºC. 1 porcja

Dietolog
Szarlotka z tartymi jabłkami. Górska szarlotka. 220

olbrzymi kawałek, który może zastąpić obiad! Tak! Zdecydowanie uwielbiam to ciasto!  Szarlotka to pyszne ciasto na weekend, które zrobicie maxymalnie w 20 minut. Smakuje bardzo dzieciom. Chrześnica mojego męża stwierdziła wczoraj "jeszcze nigdy w życiu ciocia tyle nie zjadałam, a jabłecznik był git! " Hehehhehe SKŁADNIKI na dużą blachę CIASTO: - 150 g masła prosto z lodówki - 330 g mąki tortowej(...)pszennej - 130 g cukru gruboziarnistego W/w składniki łączymy razem na sypką i granulowatą tesksturę.  Ciasto wyjmuj z lodówki, i wylep nim blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasto rozprowadź równomiernie. Posyp na wierzch 2 łyżeczki kakao. Wyłóż wszystkie jabłka. Na samą górę posyp kruszonkę. Ciasto piekłam 1 godzinę i 15 minut w temp. 170- 180 stopni C. Ostatnie 25 minut

SMYKWKUCHNI
Szarlotka z tartymi jabłkami. Górska szarlotka. 221

mąki tortowej - 2 jajka - 1 żółtko - 120 g cukru pudru - 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia - ewentualnie łyżka śmietany - kilka kropel soku z cytryny Z w/w składników zagniatamy szybko ciasto, powinnom być elastyczne. Owijamy folią i wstawiamy do lodówki na 15 minut. W tym czasie zajmujemy się jabłkami. JABŁKA: - 2,5 kg jabłek - 2 płaskie łyżeczki cynamonu(...)Ciasto wyjmuj z lodówki, i wylep nim blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasto rozprowadź równomiernie. Posyp na wierzch 2 łyżeczki kakao. Wyłóż wszystkie jabłka. Na samą górę posyp kruszonkę. Ciasto piekłam 1 godzinę i 15 minut w temp. 170- 180 stopni C. Ostatnie 25 minut z termoobiegiem. Ciasto powinno mieć złoty kolor. Szarlotkę po upieczeniu możesz obsypać cukrem pudrem. Gotowe

SMYKWKUCHNI
Jagodzianki 249

mąki + trochę do podsypywania 5 dag drożdży 1 szklanka cukru 1 szklanka ciepłego mleka 1 cukier waniliowy 100 g roztopionej margaryny 3 jajka 2 szklanki jagód 1/2 szklanki cukru Kruszonka : 100 g margaryny około 1/2 szklanki cukru około 1 szklanki mąki Wykonanie rozczynu: Do miseczki pokruszyć drożdże, dodać 3 łyżki cukru, 3 łyżki mąki , wlać nie całe  1/2 szklanki ciepłego(...)waniliowy , roztrzepane  jajka i rozczyn , wymieszać , dodać letnią margarynę i dobrze wyrobić ciasto . Odstawić przykryte ściereczką do wyrośnięcia. Musi podwoić swoją objętość. Z podanych składników na kruszonkę , zagnieść kruszonkę . Ciasto wyłożyć na podsypaną mąką stolnicę i rozwałkować na około  1cm , szklanką wykrawać koła . Jagody wymieszać z cukrem i cukrem waniliowym. Każdy krążek ciasta rozłożyć na ręce tworząc wgłębienie

Sama słodycz i szczypta chili
Kruche ze śliwkami 198

pączka, sernika, kruchego ciasta z owocami).  No :) Stąd przepis na kaloryczne, mocno glutenowe ciasto.  W dodatku z dodatkiem nabiału i z potrójną porcją cukru (jest w cieście, w kruszonce i wiadomo... w cukrze pudrze na wierzchu). O bleh....! Składniki na ciasto: na tortownicę o średnicy 28 cm lub 4-5 mniejszych blaszek  400 g mąki(...)Następnei każdą połówkę kroimy na kilka pasków.  Przygotowujemy kruszonkę. Masło rozcieramy palcami w misce razem z mąką i cukrem, aż powstanie sypka kruszonka.   Formę (lub foremki) smarujemy masłem i wykładamy rozwałkowanym i chłodnym ciastemCiasto posypujemy tartą bułką (żeby wypiła ewentualny sok z owoców) i układamy pokrojone paski śliwek. Całość obficie posypujemy kruszonką.  Pieczemy

bistro mama
Tarta z wiśniami i migdałową kruszonką 450

Dzisiaj mam dla Was propozycję na lekko kwaskowatą tartę z wiśniami i migdałową kruszonką. Słodkie, maślane ciasto idealnie komponuje się z kwaśną wiśnią. Czy uwierzycie, że zjecie w tym cieście ponad pół kilo wiśni i nie powiecie, że ciasto jest za kwaśne? Takie ciasto zrobicie tylko latem. Może się skusicie?  Składniki na ciasto: 200 g mąki pszennej(...)powierzchni, ciasto posypujemy bułką tartą.  Wiśnie przekładamy do miski, dodajemy cukier oraz proszek budyniowy  i całość dokładnie mieszamy. Tak przygotowane wiśnie od razu rozkładamy na ciasto. Na wiśniach rozkładamy kruszonkę, którą rozkruszamy w palcach. Ciasto ponownie wkładamy do piekarnika i pieczemy do ładnego zrumienienia kruszonki - ja piekę 45 minut w temperaturze 175 stopni (grzałka dolna + grzałka

Smak mojego domu
Sernik z brzoskwiniami i kruszonką 153

miski i posiekać nożem. musi powstać tzw kruszonka. Następnie szybko zagnieść ciasto. Ulepić kulę i włożyć do lodówki na godzinę. Ciasto podzielić w proporcji 1/4 – 3/4. Do tej mniejszej części dodać 2 łyżki cukru i 1 łyżkę mąki. wmieszać dodane składniki i pokruszyć ciasto jak kruszonkę. Odstawić na bok. Większą część ciasta rozłożyć na spodzie blaszki, wcześniej wysmarowanej masłem(...)posypanej bułką tartą. Przykryć ciasto papierem do pieczenia, obciążyć fasolką. piec w nagrzanym piekarniku do 180 C, przez 15 minut. Wyjąć podpieczone ciasto z piekarnika, zdjąć fasolkę i papier. Przestudzić. Brzoskwinie odcedzić i rozłożyć na kruchym spodzie. Wykonanie ciasta kruchego w thermomix do naczynia miksującego dodać pokrojone w kawałki masło i pozostałe składniki, interwał, czas 1 do 1,5 minuty

Kuchnia Pokoleń