ciasto z kruszonka - 4855 przepisów (strona:31/324)

Ciasto z rabarbarem i kruszonką – ciasto bez mąki 156

Ciasto bez mąki? Ano tak, to ciasto ze zmielonych orzeszków arachidowych, czyli tzw. mąki orzechowej – czyli w sumie też mąki, ale jednak... The post Ciasto z rabarbarem i kruszonkąciasto bez mąki appeared first on Przepisy: zdrowe, bezglutenowe i eksperymentalne - Eksperymentalnie.com

Eksperymentalnie.com
SEROMAK CZYLI SERNIK I MAKOWIEC W JEDNYM 186

będzie dobre..., wymyślam sobie..., bo gdzieś kiedyś próbowali i to dobre nie było... Jak bardzo krytykowali mój pomysł, tak równie szybko zmieniali zdanie, bo to było najlepsze ciasto jakie udało mi się upiec i mówię to całkiem szczerze. Połączenie wilgotnego makowca, z chrupiącymi orzechami z dodatkiem idealnego, puszystego sernika. Poezja smaku, ot po prostu. Polecam bardzo gorąco(...)opcjonalnie) Z mąki, zimnego masła pokrojonego na mniejsze kawałki, ksylitolu, ksylitolu z wanilią i żółtek zagnieść kruche ciasto. Ja wysługuję się hakiem miksera, ale można także zagnieść ciasto ręcznie.W razie potrzeby dodać 1-3 łyżki zimnej wody. Ciasto powinno mieć konsystencję kruszonki. Ciastem wykleić dno blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Dokładnie wygnieść spód i odstawić blaszkę do lodówki. Masa

Smaczne Zdrowe
Pleśniak z rabarbarem 121

kawałki rabarbar. Następnie ścieramy na grubych oczkach 2/3 ciemnego ciasta, wyrównujemy warstwę. Kolejna warstwa to piana z białek, a na koniec posypujemy resztą startego ciemnego ciasta, tak aby powstała kruszonka. Ciasto wstawiamy do gorącego piekarnika i pieczemy 40 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 160 stopni, ustawiamy piekarnik na grzanie od dołu i pieczemy jeszcze około 10 minut

Smakowity Blog Kulinarny
Ciasto drożdżowe na maślance z owocami 239

osuszyć. Zasypać łyżką mąki i 2 łyżkami cukru. Ciasto przełożyć do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą blaszki o wym. 37x42 cm. Na wierzchu rozsypać owoce, delikatnie wciskając je w ciasto. Kruszonka: 50g cukru,  100g mąki pszennej,  50 g masła.  Wszystko wyrabiać palcami, aż powstanie kruszonka. Posypać nią wierzch ciasta. Piec około 50-60 minut w temp. 180st

Z miłości do słodkości
Kruche ciasto ze śliwkami, bezą i kruszonką. 176

ręką) cynamon 3 łyzki bułki tartej 2 kiśle o czerwonym kolorze (ja dałam wiśniowy) 1 szkl. cukru kryształu 5 białek Kruszonka; 2 łyżki mąki 2 łyzki cukru kryształu 2 łyżki margaryny Przygotowanie; Z podanych składników wyrobić ciasto. Zawinąc w folie i chłodzić min. pół godz. Sliwki wypestkować i odsączyć na sitku. Z białek ubic sztywną piane, dodać cukier(...)sliwki. Miąższem do góry. Sliwki posypać delikatnie cynamonem. A na to wykładamy ubitą piane z białek. Z pozostałego ciasta formujemy wałeczki i układamy dekoracyjną kratke na pianie. Wierzch posypujemy kruszonką. Ciasto wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180C i pieczemy ok. 50 min.  Uważając aby za bardzo nam nie przypiekł się wierzch ciasta. I to by było na tyle ;-) Smacznego

Radość kipiąca uśmiechem.
Babcine drożdżowe ze śliwkami i kruszonką 153

międzyczasie przygotować kruszonkę : Masło, mąkę i cukier przełożyć na stolicę. Palcami rozcierać masło z mąką i cukrem, aż powstanie sypka kruszonka. Przechowywać w lodówce. Śliwki umyć, przekroić w pół i wyjąć pestki.   Wyrośnięte ciasto przełożyć na stolicę, krótko zagnieść rękami, a następnie spłaszczyć dłońmi na okrągły placek. Umieścić go w tortownicy o średnicy 24 cm, której dno uprzednio wyłożyć(...)piekarnik do 180 st.C. Śliwki posypać 2 łyżkami cukru, a następnie kruszonką z lodówki. Piec przez 35-40 minut do ładnego wyrośnięcia i zarumienienia kruszonki. Ciasto powinno urosnąć po same brzegi formy. Po wystudzeniu oprószyć cukrem pudrem. Smacznego

Nastoletnie Wypiekanie
Ciasto drożdżowe z serem, porzeczkami i kokosową kruszonką 226

mąki kokosowej oraz cukru zagniatam kruszonkę. 4. Porzeczki obieram. Wyrośnięte ciasto wykładam na tortownicę o średnicy 28cm. Na ciasto wykładam masę serową. Na masie serowej układam porzeczki. Wierzch ciasta posypuję kruszonką. Piekę około 50 minut w temperaturze 160 stopni. Do przygotowania kruszonki użyłam mąki kokosowej premium, którą otrzymałam do testowania od firmy Ol'Vita . Mąka zawiera dużą ilość błonnika, dlatego(...)złego cholesterolu. Jest bogata w wiele makro i mikroelementów oraz witamin, niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. W kuchni mąka kokosowa jest wykorzystywana do przygotowania różnego rodzaju ciast, ciastek, deserów, czy koktajli.  Kruszonka przygotowana z mąki kokosowej miała wspaniały kokosowy smak i była lekko chrupiąca. Zdecydowanie mąka przypadła mi do gustu i będzie często wykorzystywana do moich wypieków.  Serdecznie

Tradycyjna kuchnia Kasi
Ciasto kokosowe z owocami i kruszonką (bez glutenu, cukru białego, laktozy) 135

Kolejne ciasto, które zostało wykonane spontanicznie bez zamiaru wstawiania na bloga. Jak się można domyślić wyszło przepyszne, dlatego dzielimy się nim z Wami 😎 Ciasto bardzo przypomina drożdżowe  lub ucierane  z owocami  a jest jakby bogatszą wersją biszkoptu. Bardzo polecamy fanom kokosu, ponieważ mąka kokosowa a dokładnie jej aromat jest mocno wyrazisty. Dodatkową zaletą tej mąki jest fakt(...)Posypać owocami i lekko je docisnąć (owoce się nie zapadną więc można ich włożyć dużo). 7. Przygotować kruszonkę, czyli płatki, kokos i ksylitol wymieszać, dodać łyżkę lub dwie oleju kokosowego i gorącej wody do uzyskania jakby kruszonki. Wszystko na oko ;) 8. Posypać ciasto kruszonką i piec ok 40 minut do tzw. suchego patyczka

Candy Pandas
Ciasto drożdżowe z rabarbarem 148

parą i czas wykorzystać jej dobrocie. Dziś proponuję pyszne ciasto drożdżowe z rabarbarem. Uwielbiam! Ciasto drożdżowe z rabarbarem Składniki: 1/2 kg mąki, szklanka letniego mleka, jajko, 40 g świeżych drożdży, 100 g masła, 3/4 szklanki cukru, opakowanie cukru waniliowego, 800 g rabarbaru, łyżeczka cynamonu, Kruszonka: 100 g mąki, 50 g zimnego masła, 50 g cukru. Wykonanie: Do 100 ml letniego(...)przygotowanie kruszonki: masło, cukier i mąkę wyrabiamy ręką do czasu uzyskania kruchego ciasta. Wyrośnięte ciasto nakładamy do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki, rozkładamy na nie rabarbar i posypujemy przygotowaną kruszonką. Ciasto wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 40-50 minut. Zapraszam również do wypróbowania przepisu na ciasto ucierane z rabarbarem

paapilotkaa
Tradycyjny śląski kołocz z posypką, inaczej ciasto drożdżowe z kruszonką, placek lub kołacz :) 464

nazywa się kołocz, w innych regionach kraju nazywane jest kołaczem, ciastem drożdzowym lub plackiem. Tak samo jest z jego warstwą wierzchnią, która tutaj nazywa się posypką, a gdzieś indziej kruszonką :) Ciasto drożdżowe: 100g margaryny 5 dag drożdży (+1 łyżeczka cukru) ¾ szklanki cukru 1 szklanka mleka 1 szklanka wody ½ olejku waniliowego 1 łyżeczka soli 1 jajko 2 żółtka 5 szklanek mąki(...)letnia, wlewamy ją do miski z pozostałymi składnikami. Na koniec dodajemy drożdże i ciasto dobrze wyrabiamy widelcem, szpatułą lub ręcznie. Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i pozostawiamy na około pół godziny by wyrosło. W tym czasie robimy posypkę - kruszonkę :) Do miękkiego masła dodajemy cukier, cukier waniliowy i żółtka, dobrze łączymy, po czym dodajemy mąkę. Na koniec dzielimy kruszonkę na 2 części

Smakowy Raj
Sernik z wiśniami 112

prezentuje:) Mnie ciasto smakowało, a Wam? Spróbujcie upiec:) Ciasto: 3 szklanki mąki pszennej; 250 g margaryny; 4 żółtka; 100 g cukru pudru; Z podanych składników zagnieść ciasto. Garść ciasta odłożyć na kruszonkę, a resztę wyłożyć do dużej formy (25 cm x 40 cm) wyłożonej papierem pergaminowym i podpiec w temperaturze około 200 o C na jasnozłoty kolor.  Masa serowa(...)białek ubić sztywną pianę, pod koniec ubijania dodać cukier i kisiel wiśniowy, wyłożyć na warstwę wiśni.  Kruszonka: 3 łyżki cukru; 2 łyżki wiórków kokosowych; trochę mąki; Do ciasta odłożonego na kruszonkę dodać cukier, wiórki kokosowe i tyle mąki, aby ciasto lekko się rozsypywało. Tak przygotowaną kruszonkę rozsypać równomiernie na piance wiśniowej. Ciasto wstawić do piekarnika i piec około

In my kitchen
Maślane ciasto drożdżowe z borówkami amerykańskimi i kruszonką 183

soli Dodatkowo: Około 70dag borówek amerykańskich Borówki amerykańskie myjemy zimną wodą i pozostawiamy, by wyschły. Następnie robimy kruszonkę. Mąkę, cukier, cukier waniliowy i sól, wsypujemy razem do głębokiego naczynia, po czym dodajemy pokrojone z kosteczkę masło. Całość zagniatamy i odstawiamy. Składniki na ciasto drożdżowe, czyli mąkę, cukier, cukier waniliowy i sól wsypujemy razem do głębokiej misy, mieszamy i robimy dołek(...)około 23 x 43cm) wysmarowanej tłuszczem lub wyłożonej papierem pergaminem i rozprowadzamy równomiernie. Wierzch ciasta drożdżowego delikatni prószymy około 1/3 kruszonki, następnie układamy równomiernie borówki i posypujemy resztą kruszonkiCiasto maślane pozostawiamy na około 30 minut, by wyrosło, po czym pieczemy w piekarniku nagrzanym 170 ⁰ C przez około 40 – 50 minut. Najlepiej pod koniec pieczenia sprawdzić drewnianą wykałaczką

Smakowy Raj
Ciasto z figami i daktylami 253

Wykorzystałam go do dzisiejszego ciasta. Ciasto z figami jest bardzo słodkie, wiadomo figi i daktyle zawierają dużo cukru…Ale ciasto musi być słodkie. Jest to typowe kruche ciasto z migdałową kruszonką i owocami. Daktyle dodałam jedynie do smaku. Zamiast daktyli można dodać suszone morele lub rodzynki. Kruche ciasto z figami Składniki: prostokątna forma 25 cm x 35 cm Spód(...)lodówki na godzinę. Przygotuj kruszonkę. Migdały upraż na suchej patelni, ostudź i zmiel. Z masła, mąki, zmielonych migdałów i cukru uformuj kruszonkę rozcierając składniki między palcami. Wstaw kruszonkę do lodówki. Schłodzone ciasto rozwałkuj na placek wielkości dna formy plus 2 cm na brzegi. Rozsmaruj dżem i poprzetykaj pokrojone daktyle. Przykryj kruszonką i migdałowymi płatkami. Wstaw ciasto do nagrzanego na 175ºC

codojedzenia
Drożdżowe ciasto z truskawkami, serem i kruszonką 148

Truskawki pokroiłam na połówki, wymieszałam z serkiem (2 łyżki twarożku śmietankowego i 2 łyżki mascarpone), cukrem waniliowym, dodałam 2 łyżki brązowego cukru, wymieszałam i wyłożyłam równomiernie na ciasto. Posypałam kruszonką Beaty, którą zrobiłam tak:    Kruszonka Beaty (podana w oryginale w gramach, ale tak było mi łatwiej i zmniejszyłam tylko proporcje):  50 g masła  10 łyżek mąki(...)idealne, niezbyt wysokie, z soczystym kwaskowym, truskawkowo-serowym środkiem, a kruszonka idealnie krucha, lekko słodka, wspaniale zwieńczyła ciasto. I nie mogło się przecież bez niej obejść, bo jak? Ciasto drożdżowe bez kruszonki to jak Prezydentowa bez Prezydenta. ;) Ciasto zgłaszam do akcji

Kuchnia Prezydentowej
KRUCHE CIASTO Z RABARBAREM I TRUSKAWKAMI 185

przy pomocy haka zagnieść kruche ciasto. Można również ciasto zagnieść ręcznie. Ciastem wykleić blaszkę, wyłożoną wcześniej papierem do pieczenia. Ponakłuwać widelcem i wstawić do lodówki, na ok.30 minut. Schłodzone ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 190*C i podpiec na termoobiegu ok.20 minut, do lekkiego przyrumienia. Blaszkę wyjąć z piekarnika i odstawić do przestudzenia. Kruszonka: - 200g mąki orkiszowej tortowej typ450(...)pudru (z ksylitolu, trzcinowego lub zwykłego) Owoce drobno pokroić, dodać do nich puder i całość dokładnie wymieszać. Od razu wyłożyć je na schłodzone ciasto i równomiernie rozłożyć. Całość obsypać kruszonką. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 190*C i piec ok.30-35 minut, na termoobiegu. Przed podaniem posypać (dość obficie) mielonym ksylitolem lub pudrem. Smacznego

Smaczne Zdrowe

Proponowane wyszukiwania