mąki kokosowej oraz cukru zagniatam kruszonkę. 4. Porzeczki obieram. Wyrośnięte ciasto wykładam na tortownicę o średnicy 28cm. Na ciasto wykładam masę serową. Na masie serowej układam porzeczki. Wierzch ciasta posypuję kruszonką. Piekę około 50 minut w temperaturze 160 stopni. Do przygotowania kruszonki użyłam mąki kokosowej premium, którą otrzymałam do testowania od firmy Ol'Vita . Mąka zawiera dużą ilość błonnika, dlatego(...)złego cholesterolu. Jest bogata w wiele makro i mikroelementów oraz witamin, niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. W kuchni mąka kokosowa jest wykorzystywana do przygotowania różnego rodzaju ciast, ciastek, deserów, czy koktajli. Kruszonka przygotowana z mąki kokosowej miała wspaniały kokosowy smak i była lekko chrupiąca. Zdecydowanie mąka przypadła mi do gustu i będzie często wykorzystywana do moich wypieków. Serdecznie
Tradycyjna kuchnia KasiKolejne ciasto, które zostało wykonane spontanicznie bez zamiaru wstawiania na bloga. Jak się można domyślić wyszło przepyszne, dlatego dzielimy się nim z Wami 😎 Ciasto bardzo przypomina drożdżowe lub ucierane z owocami a jest jakby bogatszą wersją biszkoptu. Bardzo polecamy fanom kokosu, ponieważ mąka kokosowa a dokładnie jej aromat jest mocno wyrazisty. Dodatkową zaletą tej mąki jest fakt(...)Posypać owocami i lekko je docisnąć (owoce się nie zapadną więc można ich włożyć dużo). 7. Przygotować kruszonkę, czyli płatki, kokos i ksylitol wymieszać, dodać łyżkę lub dwie oleju kokosowego i gorącej wody do uzyskania jakby kruszonki. Wszystko na oko ;) 8. Posypać ciasto kruszonką i piec ok 40 minut do tzw. suchego patyczka
Candy Pandasparą i czas wykorzystać jej dobrocie. Dziś proponuję pyszne ciasto drożdżowe z rabarbarem. Uwielbiam! Ciasto drożdżowe z rabarbarem Składniki: 1/2 kg mąki, szklanka letniego mleka, jajko, 40 g świeżych drożdży, 100 g masła, 3/4 szklanki cukru, opakowanie cukru waniliowego, 800 g rabarbaru, łyżeczka cynamonu, Kruszonka: 100 g mąki, 50 g zimnego masła, 50 g cukru. Wykonanie: Do 100 ml letniego(...)przygotowanie kruszonki: masło, cukier i mąkę wyrabiamy ręką do czasu uzyskania kruchego ciasta. Wyrośnięte ciasto nakładamy do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki, rozkładamy na nie rabarbar i posypujemy przygotowaną kruszonką. Ciasto wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 40-50 minut. Zapraszam również do wypróbowania przepisu na ciasto ucierane z rabarbarem
paapilotkaanazywa się kołocz, w innych regionach kraju nazywane jest kołaczem, ciastem drożdzowym lub plackiem. Tak samo jest z jego warstwą wierzchnią, która tutaj nazywa się posypką, a gdzieś indziej kruszonką :) Ciasto drożdżowe: 100g margaryny 5 dag drożdży (+1 łyżeczka cukru) ¾ szklanki cukru 1 szklanka mleka 1 szklanka wody ½ olejku waniliowego 1 łyżeczka soli 1 jajko 2 żółtka 5 szklanek mąki(...)letnia, wlewamy ją do miski z pozostałymi składnikami. Na koniec dodajemy drożdże i ciasto dobrze wyrabiamy widelcem, szpatułą lub ręcznie. Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i pozostawiamy na około pół godziny by wyrosło. W tym czasie robimy posypkę - kruszonkę :) Do miękkiego masła dodajemy cukier, cukier waniliowy i żółtka, dobrze łączymy, po czym dodajemy mąkę. Na koniec dzielimy kruszonkę na 2 części
Smakowy Rajprezentuje:) Mnie ciasto smakowało, a Wam? Spróbujcie upiec:) Ciasto: 3 szklanki mąki pszennej; 250 g margaryny; 4 żółtka; 100 g cukru pudru; Z podanych składników zagnieść ciasto. Garść ciasta odłożyć na kruszonkę, a resztę wyłożyć do dużej formy (25 cm x 40 cm) wyłożonej papierem pergaminowym i podpiec w temperaturze około 200 o C na jasnozłoty kolor. Masa serowa(...)białek ubić sztywną pianę, pod koniec ubijania dodać cukier i kisiel wiśniowy, wyłożyć na warstwę wiśni. Kruszonka: 3 łyżki cukru; 2 łyżki wiórków kokosowych; trochę mąki; Do ciasta odłożonego na kruszonkę dodać cukier, wiórki kokosowe i tyle mąki, aby ciasto lekko się rozsypywało. Tak przygotowaną kruszonkę rozsypać równomiernie na piance wiśniowej. Ciasto wstawić do piekarnika i piec około
In my kitchensoli Dodatkowo: Około 70dag borówek amerykańskich Borówki amerykańskie myjemy zimną wodą i pozostawiamy, by wyschły. Następnie robimy kruszonkę. Mąkę, cukier, cukier waniliowy i sól, wsypujemy razem do głębokiego naczynia, po czym dodajemy pokrojone z kosteczkę masło. Całość zagniatamy i odstawiamy. Składniki na ciasto drożdżowe, czyli mąkę, cukier, cukier waniliowy i sól wsypujemy razem do głębokiej misy, mieszamy i robimy dołek(...)około 23 x 43cm) wysmarowanej tłuszczem lub wyłożonej papierem pergaminem i rozprowadzamy równomiernie. Wierzch ciasta drożdżowego delikatni prószymy około 1/3 kruszonki, następnie układamy równomiernie borówki i posypujemy resztą kruszonki. Ciasto maślane pozostawiamy na około 30 minut, by wyrosło, po czym pieczemy w piekarniku nagrzanym 170 ⁰ C przez około 40 – 50 minut. Najlepiej pod koniec pieczenia sprawdzić drewnianą wykałaczką
Smakowy RajWykorzystałam go do dzisiejszego ciasta. Ciasto z figami jest bardzo słodkie, wiadomo figi i daktyle zawierają dużo cukru…Ale ciasto musi być słodkie. Jest to typowe kruche ciasto z migdałową kruszonką i owocami. Daktyle dodałam jedynie do smaku. Zamiast daktyli można dodać suszone morele lub rodzynki. Kruche ciasto z figami Składniki: prostokątna forma 25 cm x 35 cm Spód(...)lodówki na godzinę. Przygotuj kruszonkę. Migdały upraż na suchej patelni, ostudź i zmiel. Z masła, mąki, zmielonych migdałów i cukru uformuj kruszonkę rozcierając składniki między palcami. Wstaw kruszonkę do lodówki. Schłodzone ciasto rozwałkuj na placek wielkości dna formy plus 2 cm na brzegi. Rozsmaruj dżem i poprzetykaj pokrojone daktyle. Przykryj kruszonką i migdałowymi płatkami. Wstaw ciasto do nagrzanego na 175ºC
codojedzeniaTruskawki pokroiłam na połówki, wymieszałam z serkiem (2 łyżki twarożku śmietankowego i 2 łyżki mascarpone), cukrem waniliowym, dodałam 2 łyżki brązowego cukru, wymieszałam i wyłożyłam równomiernie na ciasto. Posypałam kruszonką Beaty, którą zrobiłam tak: Kruszonka Beaty (podana w oryginale w gramach, ale tak było mi łatwiej i zmniejszyłam tylko proporcje): 50 g masła 10 łyżek mąki(...)idealne, niezbyt wysokie, z soczystym kwaskowym, truskawkowo-serowym środkiem, a kruszonka idealnie krucha, lekko słodka, wspaniale zwieńczyła ciasto. I nie mogło się przecież bez niej obejść, bo jak? Ciasto drożdżowe bez kruszonki to jak Prezydentowa bez Prezydenta. ;) Ciasto zgłaszam do akcji
Kuchnia Prezydentowejprzy pomocy haka zagnieść kruche ciasto. Można również ciasto zagnieść ręcznie. Ciastem wykleić blaszkę, wyłożoną wcześniej papierem do pieczenia. Ponakłuwać widelcem i wstawić do lodówki, na ok.30 minut. Schłodzone ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 190*C i podpiec na termoobiegu ok.20 minut, do lekkiego przyrumienia. Blaszkę wyjąć z piekarnika i odstawić do przestudzenia. Kruszonka: - 200g mąki orkiszowej tortowej typ450(...)pudru (z ksylitolu, trzcinowego lub zwykłego) Owoce drobno pokroić, dodać do nich puder i całość dokładnie wymieszać. Od razu wyłożyć je na schłodzone ciasto i równomiernie rozłożyć. Całość obsypać kruszonką. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 190*C i piec ok.30-35 minut, na termoobiegu. Przed podaniem posypać (dość obficie) mielonym ksylitolem lub pudrem. Smacznego
Smaczne ZdroweMokre" mieszamy w osobnym naczyniu. Łączymy sypkie i mokre. Mieszamy do pierwszego połączenia się składników. Ciasto przekładamy do foremek. Przygotowujemy kruszonkę czyli zagniatamy wszystkie składniki, aż powstaną grudki. Posypujemy kruszonką ciasto i pieczemy 15 - 20 min. w temp. 200 stopni. Po upieczeniu wyciągamy i studzimy na kratce
Miksturownikteż dopiero po wielu latach docenia się takie chwile... Ps. Czekam na zdjęcia waszych ciast, lub propozycji przepisów do przetestowania:-) Składniki: 5 jajek 1 szklanka cukru 1 i 3/4 szklanki mąki 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia 4 łyżki oleju ( ja dałam rzepakowy) Kruszonka: 200 g mąki 100 g masła 100 g cukru Dodatkowo: 500 - 600 g miękkich owoców(...)koniec dodać olej i chwilę jeszcze miksować. Ciasto wylać na tortownicę o średnicy ok. 26 cm lub małą blaszkę, następnie na ciasto wyłożyć owoce i wszystko posypać kruszonką. Ciasto piec w piekarniku w temperaturze 180 C ok 30 min. do ładnego zrumienienia i tak zwanego suchego patyczka
IMPRESJA SMAKUmieszamy łyżką. Pod koniec wlewamy ciepłe rozpuszczone masło i mieszamy chwilę do połączenia się składników. Uzyskamy klejącą „papkę”. Miskę z ciastem przykrywamy szczelnie folią spożywczą i odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 minut. Przygotowujemy kruszonkę: wszystkie składniki rozcieramy palcami tworząc kruszonkę i wkładamy do lodówki. Truskawki myjemy i kroimy na pół. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Nagrzewamy(...)piekarnik do 180-190 stopni. 30 minutach wykładamy ciasto do formy i łyżką równomiernie rozprowadzamy. Na ciasto wykładamy ser na całą powierzchnię, następnie truskawki lekko wciskając i całość posypujemy kruszonką. Ciasto wkładamy do piekarnika i pieczemy około 30-35 minut. Obserwować żeby ciasto nie spiekło się z góry a jedynie przyrumieniło. Po upieczeniu uchylamy piekarnik i chwilę studzimy. Inspiracja pochodzi
Kocham Czekoladękażdej wersji. Zarówno na zimno, z rodzynkami, brzoskwiniami i inne. Dziś mam dla Was rewelacyjny przepis na sernik z dodatkiem serka mascarpone na kruchym cieście z konfiturą porzeczkową i kruszonką. Serniczek wyszedł rewelacyjny, aksamitny, puszysty i lekki. A cały smak słodyczy przełamuje lekko kwaskowata konfitura porzeczkowa. Nawet mój mąż, który nie przepada za sernikami zjadł go z apetytem ;) Składniki(...)tyle, by wszystko się połączyło. Okrągłą blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Większą częścią ciasta wylepić spód blachy i boki na około 1-2 cm wysokości. Na ciasto wylać masę serową. Na wierzchu wysmarować warstwę konfitury z czarnej porzeczki. Na samym końcu z mniejszej części ciasta zrobić kruszonkę ścierając ciasto na tarce lub rozdrabniając ciasto na mniejsze kawałki palcami. Piekarnik nagrzać
Zrób to smacznieokoło 15 minut . Ciasto właściwe: 2 szklanki mąki pszennej 70 g masła ,miękkie szczypta soli 1 jajko 1 żółtko ,białko zostawić do posmarowania ciasta 0,5 szklanki cukru Na koniec: 3 łyżki kakao Kruszonka kokosowa: 2 łyżki mąki 70 g wiórek kokosowych 60 g ciemnego cukru 70 g masła Wszystkie składniki plus wyrośnięty zaczyn wyrabiamy na gładkie ciasto .W razie(...)cienkie ,równe prostokąty.Ciemny nałożyć na jasny i zwinąć wzdłuż dłuższego boku .Włożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i odstawić na kolejne 15 minut.Posmarować białkiem i posypać kruszonką.Ciasto pieczemy w 180 stopniach przez około 35 minut
Ladylaura.pyszne ciasto jogurtowe z brzoskwiniami. Przygotowanie ciasta zajmuje zaledwie 10 minut. Warto je przygotować, bo jest przepyszne. SKŁADNIKI: Ciasto: 1,5 szklanki mąki tortowej 1 jajko 300 ml jogurtu naturalnego 10 dag cukru ½ szklanki oleju ½ łyżki proszku do pieczenia Kruszonka: 5 dag masła 10 dag mąki 10 dag cukru Dodatkowo: 3 brzoskwinie PRZYGOTOWANIE: Mąkę przesiewam do miski. Dodaję jogurt(...)wszystkie składniki. Ciasto wykładam na tortownicę o średnicy 22 cm. Wyrównuję. Z brzoskwiń usuwam pestki. Owoce kroję w półplasterki. Układam na cieście. Z masła, mąki oraz cukru zagniatam kruszonkę. Wierzch ciasta posypuję kruszonką. Piekę około 45 minut w temperaturze 180 stopni
Tradycyjna kuchnia Kasi