ciasto z kruszonka - 4855 przepisów (strona:29/324)

Ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką 129

zależności od ilości użytych składników takich jak jaja, tłuszcz, cukier otrzymujemy ciasta mniej lub bardziej luksusowe, a tym samym mniej lub bardziej kaloryczne. Poniższy przepis na ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką jest przepisem ubogim w tłuszcz (tylko 30 g do ciasta – na 0.5 kg mąki i 30 g do kruszonki) oraz ubogim w cukier (tylko pół szklanki(...)mąki + 35 g do kruszonki), a mimo to jest ciastem przepysznym, szczególnie w dniu pieczenia i właśnie dlatego jest moim ulubionym, i często robionym przepisem na ciasto drożdżowe. Najpyszniejsze jest jeszcze ciepłe, dopiero co wyciągnięte z pieca. Dlatego kiedy planuję nim uraczyć swoich gości, piekę go tak, aby wyszedł z pieca równocześnie z ich pojawieniem się w moim domu. Dzięki

Moja Delicja
Ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką 192

zależności od ilości użytych składników takich jak jaja, tłuszcz, cukier otrzymujemy ciasta mniej lub bardziej luksusowe, a tym samym mniej lub bardziej kaloryczne. Poniższy przepis na ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką jest przepisem ubogim w tłuszcz (tylko 30 g do ciasta – na 0.5 kg mąki i 30 g do kruszonki) oraz ubogim w cukier (tylko pół szklanki(...)mąki + 35 g do kruszonki), a mimo to jest ciastem przepysznym, szczególnie w dniu pieczenia i właśnie dlatego jest moim ulubionym, i często robionym przepisem na ciasto drożdżowe. Najpyszniejsze jest jeszcze ciepłe, dopiero co wyciągnięte z pieca. Dlatego kiedy planuję nim uraczyć swoich gości, piekę go tak, aby wyszedł z pieca równocześnie z ich pojawieniem się w moim domu. Dzięki

Moja Delicja
lekkie ciasto z truskawkami i pyszną kruszonką 173

teraz dochodzę do siebie. Dziś chce Wam przedstawić przepis na coś baardzo prostego, szybkiego ale meega pysznego. Sezon truskawkowy w pełni , więc dziś chcę zaproponować Wam delikatne ciasto z truskawkami i pyszną kruszonką na bazie bułki tartej.  No to zaczynamy:  *składniki na małą blaszkę 25x25cm CIASTO: -4 jajka -3/4 szkl cukru -1 opakowanie cukru waniliowego (1 łyżka(...)łyżki zimnego masła -1 łyżka mąki -2 łyżki brązowego cukru Wszystkie składniki mieszamy ze sobą, tak by całość była sypka. Na masę kładziemy pokrojone truskawki, i posypujemy je kruszonką. Ciasto pieczemy w temperaturze 170 stopni około 30 minut.  I gotowe. Ciasto jest delikatne, pyszne, mięciutkie.  POLECAM :-)  SMACZNEGO

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Szybkie ciasto z rabarbarem ( całoroczne ciasto z owocami ) 368

innych przetworów.Zawsze się udaje.Jeśli chcecie,by ciasto było bardziej efektowne, możecie ubić pianę z białek i cukru, wyłożyć ją na owoce i upiec ciasto.Ja swoje ciasto posypałam kruszonką.Wersja najszybsza, to ciasto z owocami posypane po upieczeniu cukrem pudrem.Składniki ( na małą blachę lub tortownicę średnicy około 25 cm )Ciasto:2 jajka1/2 szklanki cukru1 szklanka mąki pszennej125(...)połączyć z proszkiem do pieczenia. Wsypać do masy jajecznej - delikatnie mieszać. Do ciasta powoli wlewać roztopiony tłuszcz - nie przerywając ucierania.Do wyłożonej papierem do pieczenia blachy, przelać ciasto. Na jego wierzchu ułożyć owoce, posypać kruszonką.Piec w 170 stopniach C przez około 40 minut - do uzyskania złocisto-rumianego koloru. Smacznego

kolorowotorcikowo
Jabłecznik / szarlotka z kruszonką 528

jabłecznik / szarlotka to absolutna klasyka, która posmakuje każdemu. Nie jest zbyt słodka, bo przesadna słodycz nie pasuje mi do tego ciasta, pełna jabłek, z dużą ilością pysznej kruszonkiCiasto: 100g zimnego masła 200g mąki 1 jajko L 3 łyżki cukru szczypta soli Warstwa jabłkowa: 6 dużych jabłek 3-4 łyżki cukru Kruszonka: 1/2 szklanki mąki 4 łyżki cukru(...)ciasto. Wałkujemy cienko, wyklejamy nim formę na tartę o średnicy 27cm. Nakłuwamy widelcem, pieczemy w temperaturze 190 stopni przez około 15 minut, do delikatnego zezłocenia. 2. W międzyczasie obieramy jabłka, pozbawiamy je gniazd nasiennych i kroimy w dużą kostkę. Zasypujemy cukrem i prażymy na patelni przez około 10 minut, aż zaczną się rozpadać.  3. Zagniatamy wszystkie składniki na kruszonkę

Szefowa kuchni
Ciasto kruche z truskawkami. 902

CIASTO: 250 g pszennej mąki 100 g cukru pudru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka domowego cukru waniliowego ( przepis ) szczypta soli 125 g zimnego masła 1 jajko      Mąkę, cukier puder i proszek do pieczenia mieszamy i przesiewamy przez sitko. Dodajemy cukier waniliowy, sól i pokrojone w kostkę masło. Mikserem ręcznym wszystko miksujemy do uzyskania luźnej kruszonki(...)części (większe na 6). Do truskawek dodajemy wymieszaną mąkę ziemniaczaną z cukrem i dokładnie łączymy.       Nadzienie przekładamy na spód ciasta, wygładzamy i posypujemy kruszonką. Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy na złoty kolor, czyli około 30-40 minut (ciasto jest cienkie, więc szybko się piecze). Po wyjęciu z piekarnika ciasto powinno stygnąć kilka godzin, żeby

Rozpustne gotowanie
Szarlotka z budyniem i kruszonką 545

żółtka . Zagniatamy ciasto i wylepiamy nim dno formy wym 23x33 cm nakłuwamy widelcem. Jabłka obieramy i ścieramy na tarce z dużymi oczkami Kruszonkę przygotowujemy w następnym naczyniu rozcierając palcami by powstały grudki. Gotujemy budyń w tradycyjny sposób. Ciasto podpiekamy ok 15 min w temp 180 st.  Jabłka mieszamy z cukrem tuż przed wyłożeniem(...)ciasto, wykładamy i równo rozprowadzamy , przykrywamy równomiernie budyniem i na wierzch posypujemy kruszonką. Pieczemy godzinę w temp 180 st, na ostatnie 10 min możemy uruchomić termoobieg dla lepszego przyrumienienia kruszonki. Ciasto wyjmujemy z formy po wystudzeniu

Gotowanie jest łatwe
Drozdzowki z wisniami i kruszonka czyli Slodki Czwartek odc. 154 164

Waniliowa chmurka . Pyszne, lekkie, słodkie, wiśniowo soczyste... bajka! W sam raz na deszczowy i szary poranek w pracy, jeszcze tylko kubek kawy i odżywam! Drożdżówki z wiśniami i kruszonką ciasto: 520 g mąki pszennej 240 ml ciepłego mleka 2 jajka 20 g świeżych drożdży 70 g cukru waniliowego 60 g  masła szczypta soli nadzienie: 200 g wydrylowanych wiśni, mogą(...)niego 3 łyżki do posmarowania wyrośniętych bułek, resztę rozmąconego jajka dolewamy do misy. Zagniatamy elastyczne ciasto, w połowie zagniatania wrzucamy miękkie masło. Przykrywamy miskę ściereczką i zostawiamy na godzinę by ciasto podwoiło objętość. Wiśnie mieszamy z cukrem pudrem i mąką ziemniaczaną. Składniki kruszonki zagniatamy tak by powstały okruszki. Chłodzimy. Gdy ciasto wyrośnie rozwałkowujemy je na spory prostokąt, wykładamy na niego

Dzieje kuchennej Wiewióry
Kopiec gruszkowy 174

palców tworząc małe okruszki. Przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy na złoty kolor około 8 minut w 180`C.Na wcześniej przygotowane ciasto wysypujemy całą ostudzoną kruszonkęCiasto wstawiamy do lodówki na około 2 godziny.Smacznego

Słodkie Przyjemności
Ciasto "Kruszonka" Z Dżemem I Owocami 164

zagniatać, ani wałkować, nawet owoców nie trzeba rozmrażać :) A nie dojedzone dżemy czy marmolady znajdą w nim swoje miejsce :) Wystarczy zrobić kruszonkę, schłodzić ją .....a resztę przeczytacie na dole ;) Składniki na blaszkę 23 x 23 cm: Ciasto: 2 i 1/2 szkl mąki pszennej 1/2 szkl mąki ziemniaczanej lub budyniu 220 g masła 1 szkl cukru lub pudru 1 jajko(...)Składniki na kruche ciasto połączyć tak aby utworzyła się kruszonka, następnie schłodzić ją w lodówce przez 1 godzinę. 2. Blaszkę do pieczenia wyścielać papierem, wyłożyć połowę kruszonki, lekko ugnieść ją palcami.   Następnie wykładamy dżem/dżemy, a na końcu dajemy mrożone owoce. 3. Na wierzch wykładamy resztę kruszonki. Ciasto pieczemy w 180 stop przez około 1 godzinę. Wystudzone posypujemy

Gotowanie...to proste !
Ciasto jogurtowe z borówkami 265

Jeśli macie ochotę na coś słodkiego, a nie chcecie zbyt wiele czasu spędzić w kuchni polecam wam szybkie ciasto jogurtowe z borówkami. Samo przygotowanie ciasta nie

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
DROŻDŻÓWKI Z BUDYNIEM,OWOCAMI I KRUSZONKĄ 159

był gęstszy.Zrobić kruszonkę.Swojego przepisu nie podaję gdyż tą którą zrobiłam dzisiaj niezbyt mnie zadowoliła,wyszła zbyt mała.Nadal wiec poszukuję idealnej dla mnie kruszonki,jeśli znajdę z pewnością podam przepis. Gdy ciasto dostatecznie podwoi swoją objętość formujemy z niego bułeczki,kule jak na zwykłe bułki(...)każda.Odłożyć w ciepłe miejsce na 20 min do wyrośnięcia.Używając szklanki z niedużym dnem zrobić w każdej mocne wgłębienia,nałożyć budyń,następnie zamrożone owoce i posypać kruszonką.Ciasto posmarować jeszcze roztrzepanym jajem.Piec w dobrze nagrzanym piekarniku w temp 180st.C przez ok 20-25min. Drożdżówki są przepyszne ale ciasta wyszło dosyć sporo i niestety nie starczyło mi owoców.Udało

Niespełnione zdolności kulinarne
Proste ciasto ze śliwkami i kruszonką 402

lubi proste ciasta z owocami ręka w górę ;) Bo proste nie znaczy mniej smaczne od tych, które są bardziej pracochłonne prawda? A dzisiejsze ciasto, to właśnie taki prosty placek ze śliwkami i kardamonową kruszonką. Dlaczego kardamonową? Bo uwielbiam tę przyprawę i staram się ją "przemycać" wszędzie tam gdzie się tylko da ( ale tak szczerze, to najchętniej dodawałabym ją do wszystkiego(...)masła 50 g cukru 2 płaskie łyżeczki kardamonu ( lub cynamonu ) Wykonanie: Kruszonka : W naczyniu wymieszać mąkę z cukrem i kardamonem. Dodać roztopione masło i wyrobić między palcami na kruszonkę.    Ciasto : Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Śliwki umyć, osuszyć, usunąć pestki. Mąkę pszenną przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia oraz sodą. Jajka ( w całości ) ubić

Opowieści z piekarnika
Ptysie z kakaową kruszonką i kremem mandarynkowym. 64

ilość kakao, mąką pszenną . Powstanie wtedy tradycyjna, słodka kruszonka. Przepis znajdziesz tutaj . Ciasto parzone. O cieście parzonym rozpisywałam się już w artykule Ciasto parzone – podstawowe informacje . Pokrótce opowiem, że jest to ciasto, które swój wzrost zawdzięcza dużej zawartości wody. Proporcje tego ciasta są tak dobrane, aby ciasto zachowało swoją konsystencję pomimo dużej zawartości płynów. Jednocześnie wiem, że moim czytelnikom(...)ognia i dalej chwilkę mieszamy. Odstawiamy ciasto do ostygnięcia. W między czasie przygotowujemy blaszkę. Do ochłodzonego ciasta dodajemy po jednym jajku, dokładnie mieszając masę po każdym z nich. Musimy uważać, aby nie rozrzedzić za bardzo ciasta. Ciasto ma odpowiednią konsystencję, gdy jego wierzchołek opada swobodnie (a nie spływa) z pałki lub szpatułki. Teraz formujemy ciasto na wcześniej przygotowanej blaszce, w małe

SmartBake.pl
Tarta śmietankowa ze szpinakiem 196

średnicy 30 cm: Ciasto: 300 g mąki (u mnie po 100 g ryżowej, orkiszowej pełnoziarnistej i zwykłej pszennej) 150 g zimnego masła 1 całe jajko 1 żółtko 1/4 łyżeczki soli Formę do pieczenia wysmarować masłem, wysypać bułką tartą. Mąkę wysypać na stolnicę, masło pokroić na kawałki, posiekać mąkę z masłem, tak aby powstała kruszonka, dodać(...)sól, posiekać, dodać żółtka, jajka, zagnieść. Można również wszystkie składniki umieścić w malakserze z ostrzami w kształcie litery „S” i posiekać, tak aby powstało ciasto o konsystencji bardzo mokrej kruszonki. Ciasto rozwałkować między dwoma arkuszami papieru do pieczenia, lekko posypując mąką. Rozwałkować na wielkość o 3 cm większą niż dolna średnica formy. Oderwać papier z jednej strony. Przenieść na formę

moj przepis na