szybkie do zrobienia, zawsze się udaje, jest z dużą ilością owoców, czyli ma w sobie wszystkie cechy mojego ulubionego letniego ciasta. Zniknęło jeszcze ciepłe! Polecam! Składniki na ciasto śmietanowe z brzoskwiniami i kruszonką na formę o wymiarach 24x28 cm lub tortownicę o śr. 26 cm 250 ml kwaśnej śmietany 2 jajka 150 g cukru 230 g mąki pszennej 2 łyżeczki(...)pieczenia oraz z solą i przesiewamy do masy śmietanowej, miksujemy aż składniki ciasta się połączą. Gotową masę przelewamy do formy, na cieście układamy brzoskwinie, na owoce kruszymy stężałą kruszonkę. Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 35 minut. Po wystudzeniu możemy posypać cukrem pudrem
Rozpustne gotowaniePyszne, czekoladowe ciasto drożdżowe z czekoladą i czekoladową kruszonką. Sceptycznie podchodziłam do połączenia czekolady z ciastem drożdżowym. Niepotrzebnie! połączenie jest idealne. Czekoladowe ciasto, czekoladowa kruszonka i czekolada :) Magia! Składniki (na keksówkę): * ciasto: - 1,5 szklanki mąki pszennej - 1 łyżka kakao - 0,5 szklanki cukru - 1 jajko - 50g masła - 20g świeżych drożdży - sól - 50g gorzkiej czekolady * kruszonka: - 50g masła(...)odstawić w ciepłe miejsce, do podwojenia objętości. Ciasto przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Czekoladę posiekać i posypać gotowe ciasto. Z masła, cukru, kakao i mąki zrobić kruszonkę. Wyłożyć na ciasto. Piec w piekarniku nagrzanym do 180C przez 40-60 min do tzw. "suchego patyczka". Wystudzić na kratce. Smacznego
CookYourselfSkładniki: drożdże 5 dag, cukier 3/4 szklanki, mleko ciepłe 1 szklanka, margaryna 3/4 kostki, mąka tortowa 3/4 kg, sól - szczypta, rodzynki 1/2 szklanki, kruszonka - w opisie drożdżowy zaczyn - w miseczce rozetrzeć drożdże z łyżką cukru, wlać letnie mleko, dodać 4 łyżki mąki, zostawić przykryte na 30 minut aby ruszył zaczyn w tym czasie rozpuścić margarynę, przesiać mąkę do miski(...)gorący tłuszcz, wyrabiać do uzyskania gładkiego ciasta dodać sparzone rodzynki i wmieszać w ciasto mikserem spiralami keksówki 30 cm, posmarowana margaryna i obsypana mąką, do blaszki przełożyć ciasto KRUSZONKA: 1/4 kostki margaryny, 1/2 szklanki cukru, mąki tyle by kruszonka miała sypką konsystencję /ok. 1-1,5 szklanki/ posypać kruszonką wierzch ciasta, zostawić do podrośnięcia na 30 minut w ciepłym miejscu
W Mojej Kuchni Lubięoknem szaro i ponuro. Nic tak nie poprawi humoru jak kawałek puszystej waniliowej drożdżówki z cudownie pachnącymi śliwkami i chrupiącą kruszonką. Do tego kubek ciepłego mleka lub kakao i od razu dzień stanie się weselszy :) Ciasto drożdżowe: 500g mąki pszennej 1 op. drożdży instant 50 g domowego cukru waniliowego szczypta soli 1 szkl ciepłego mleka 50 g masła jajko(...)odstawiam na ok 15-20 minut. Śliwki myję, osuszam, kroję na pół i usuwam pestki. Składniki na kruszonkę rozcieram w palcach. Na cieście układam śliwki skórką do dołu, posypuję kruszonką. Ciasto piekę ok 25 minut w 180 stopniach
Smakołyki Asimnie nie ma lepszego ciasta od szarlotki, często ją piekę, szczególnie taką na kruchym cieście. Tym razem do masy jabłkowej postanowiłam dodać suszone owoce miechunki, szarlotka dzięki tym owocom ma fajny lekko kwaskowy smak. Składniki: Ciasto kruche: 300 gram mąki pszennej 150 gram masła 150 gram cukru 2 żółtka Masa jabłkowa: 4 jabłka 50 gram miechunki suszonej Helio 1 płaska(...)ostudzenia. Dodajemy cynamon, mąkę ziemniaczaną oraz miechunkę, całość dokładnie mieszamy. Tortownicę smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą, dno wylepiamy schłodzonym ciastem, wykładamy masę jabłkową, wierzch posypujemy odłożoną kruszonką. Ciasto wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez 50-60 minut w temperaturze 180 stopni
Bajeczna Kuchniamojego starego zeszytu. Ciasto składa się z kruchego spodu, warstwy śliwek, masy śmietanowej z jajkami, cukrem, cukrem waniliowym i proszkiem budyniowym. Całość posypana jest pyszną kruszonką z nutą cynamonu i kardamonu. Ciasto smakowało rewelacyjnie, zniknęło bardzo szybko. Nawet mój facet, który za ciastami nie przepada zjadł większość. To najlepsza rekomendacja :). Zapraszam serdecznie na chrupiące i czarujące ciasto ze świeżymi śliwkami(...)Masa śmietanowa: 3 jajka 225 g kwaśnej śmietany 18% 1 łyżka domowego cukru waniliowego 65 g cukru 20 g budyniu waniliowego Ponadto: 750 g śliwek Dodatkowo do kruszonki (1/4 ciasta): 1 łyżka mąki 1/4 łyżeczki kardamonu Sposób przyrządzania: Mąkę przesiać do dużej miski, dodać cukier, cukier waniliowy, sól
Zakątek rozkoszy kulinarnychrazy uciekło mi z miski ;) Chyba jak najszybciej chciało znaleźć się w piekarniku ;) A co nie łączy się z ciastem drożdżowym lepiej niż owoce i kruszonka? To połączenie idealne! CIASTO DROŻDŻOWE Z TRUSKAWKAMI I KRUSZONKĄ przepis autorski // tortownica 22cm (lub większa) wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. ~300g mąki pszennej ~3/4 szklanki cukru ~35g świeżych(...)między palcami na kruszonkę, odstawić. Gdy ciasto wyrośnie przełożyć je do tortownicy o śr. 22cm (lub większej) wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu ułożyć truskawki i posypać wszystko kruszonką. Włożyć ciasto do piekarnika rozgrzanego do 180*C i piec 40 minut. Po upływie tego czasu można sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest już upieczone, jeśli nie, potrzymać je jeszcze 5 minut
chili & sugarPadło na ciasto drożdżowe, bo chyba ogólnie to do owoców, ciasta drożdżowe pasują najbardziej. Tak więc dzisiaj zapraszam na przepyszne ciasto drożdżowe ze śliwkami. Nie wysycha, świetnie smakuje nawet 3 czy 4 dnia. To na pewno jeden z najlepszych przepisów na ciasto drożdżowe, tuż obok waszego ulubione na ciasto drożdżowe jak u babci Trochę bałam się, bo ciasto też miała(...)cukier. Zacznij wyrabiać ciasto. Na sam koniec wyrabiania, dodaj sól i tłuszcz. Wyrabiaj dalej ok. 5-8 min. (ja używam robota). Ciasto włóż do miski wysmarowanej olejem i przykryj ściereczką. Odstaw miskę na 40 min - 1h. Dużą blachę wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto wałkujemy na wielkość blachy i nakłuwamy widelcem. Układamy śliwki pod kątem 45 stopni. Kruszonka Składniki kruszonki rozetrzyj
Mieszam w GarnkuDzisiaj podam Wam przepis z magicznego zeszytu na Ciasto Jagodowe:) Tutaj wersja bez kruszonki:) Ciasto: - 1 szklanka maślanki (dałam akurat o smaku pieczone jabłko) - 4 jaja - 0,5 szklanki oleju - 0,5 szklanki cukru pudru - 0,5 szklanki cukru kryształu - 3 szklanki mąki - 1 cukier waniliowy - 3 łyżeczki proszku do pieczenia Kruszonka: - 200 g mąki - 100 g cukru(...)suchych i mieszamy aż do połączenia się wszystkich składników. Kruszonka: Margarynę rozpuszczamy wlewamy do mąki, cukrów i aromatu. Zagniatamy. Ciasto wylewamy na blaszkę wyłożoną pergaminem. Na ciasto wykładamy jagody i posypujemy kruszonką. Jagody możemy zastąpić malinami, poziomkami i truskawkami. Pieczemy ok 30-40 min w temp. 180* w termoobiegu. SMACZNEGO
Moje Słodkie Piekiełkoszkl. letniego mleka 10 dkg. drożdży szczypta soli śliwki Kruszonka 50 g masła 1/2 szkl. mąki 1/3 szkl. cukru SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Kruszonka Wszystkie składniki wymieszać, tak aby powstała kruszonka Ciasto Do miski wsypać pokruszone drożdże, następnie dać cukier, roztrzepane jajka, olej, letnie mleko, mąkę oraz sól. Ważne aby zachować podaną kolejności dodawanych składników. Składniki należy dodawać warstwowo, równomiernie(...)raczej zacznie “pracować” na powierzchni pojawią się bąbelki Po tym czasie ciasto wymieszać. Formę wyłożyć papierem do pieczenia, ciasto rozłożyć równomiernie, na ciasto ułożyć owoce. Na wierzchu ciasta rozetrzeć kruszonkę. Piec około 35 minut, w temp. 180 stopni. Smacznego rrarossa@gmail.com
RAROSSAspód i boki, przyklejając papier do tłustej powierzchni, dzięki temu papier nie marszczy się w formie i ciasto wygląda ładniej po wyjęciu )- jedną część ciasta wyjąć i pokruszyć na dno formy tworząc równą warstwę kruszonki, podpiec ją w piekarniku w temperaturze 180 stopni przez około 10 minut - podpieczony spód wyjąć i pozostawić do ostygnięcia- śmietanę przełożyć do miski, dodać(...)masy śmietanowej, wymieszać łyżką do połączenia się składników- masę przelać na podpieczony spód, wyrównać łyżką- wyjąć schłodzoną drugą część ciasta, pokruszyć ją na wierzch masy śmietanowej tworząc warstwę kruszonki- ciasto piec w 180 stopniach przez 50-60 minut- pozostawić w wyłączonym piekarniku do ostygnięcia Ciasto styropian nie smakuje jak typowy sernik, zwłaszcza, że ilość cukru w masie śmietanowej jest zdecydowanie
Smakołyki Berenikiinnymi owocami niż jabłka, a zapasów do wypieków mam sporo, więc czas najwyższy uszczknąć trochę tych mrożonek. W jednej z kolorowych gazet „przyślij przepis” znalazłam przepis na ciasto z wiśniami i kruszonką. Postanowiłam upiec to ciasto, lecz zamiast wiśni dałam do ciasta mrożone truskawki. Trochę mnie przeraziła ilość proszku do pieczenia w oryginalnym przepisie. Ja zredukowałam do jednej łyżeczki(...)dałam też sodę oczyszczoną. Ciasto wyszło niesamowicie delikatne i lekko wilgotne z chrupiącą kruszonką na wierzchu. Polecam :-) Przepis na dużą tortownicę ciasta : 400 g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej 5 jajek szczypta soli 250 g masła lub margaryny 150 g cukru ½ opakowania cukru waniliowego 1/3 szklanki mleka 300 – 400 g mrożonych lub świeżych owoców
Na słodko lub wytrawniecałkiem przyjemnie. Po południu przypomniał o mi się, że muszę upiec ciasto na niedzielę . Zamarzyło mi się ciasto z kremem. Proste, wilgotne ciasto z kremem maślano serowym i orzechową kruszonką. Ciasto z kremem do złudzenia przypomina ciasto marchewkowe . Ale to jest ciasto bananowe z dodatkiem ananasa. Doszłam do wniosku, że krem maślano serowy równie będzie tu pasował jak w cieście(...)ostygnięcia. Kiedy orzechy ostygną grubo pokrój. W miseczce zmiksuj masło z cukrem pudrem, po czym dodaj twarożek. Pamiętaj, że masło i twarożek muszą mieć temperaturę pokojową. Posmaruj ciasto kremem i posyp orzechową kruszonką. Pokrój na kawałki. The post Ciasto z kremem na niedzielę appeared first on Blog kulinarny - codojedzenia.pl
codojedzeniaobjętość. Jeżeli w kuchni jest chłodno, to miskę z ciastem możemy wstawić do nagrzanego piekarnika do około 30°C. Po około 40 minutach: Gdy ciasto mam już wyrośnięte, to obieram dwa jabłka, usuwam gniazda nasienne i kroję w kostkę. Pokrojone jabłka dodaję do ciasta i dokładnie mieszam łyżką. Następnie ciasto przekładam do foremki wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównuję, nakrywam ściereczką(...)kruszonki: Na blat wykładam składniki kruszonki i pocierając je dłońmi łączę tak żeby powstały grudki. Pieczenie: Gdy ciasto jest już wyrośnięte, to obieram dwa kolejne jabłka i kroję w półplasterki które układam na górze ciasta, wciskające je w ciasto i posypuję kruszonką. Ciasto wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180°C, na drugą od dołu półkę i piekę około 50 minut
Uwaga Babcia GotujePrzygotowałam go na imieniny jednego z mojego Skarbów – córeczki Sernik z malinami na kruchym cieście z kruszonką i wiórkami kokosowymi jak dla mnie połączenie wyśmienite i wręcz obowiązkowe w kuchni jak czekolada i pomarańcza (zamiennie czekolada z chili w zależności od nastroju i poczucia smaku;), które uwielbiam. Parzcie kawy i smacznego! Pyszna propozycja na letni(...)idealny imieninowy sernik z malinami z kruszonką na jaki (wierzę, bez wyrzutów sumienia) skusił się każdy! Widziałam SMACZNEGO ja uwielbiam serniki! Sernik z malinami na kruchym cieście z kruszonką powstał w tortownicy o średnicy 26 cm. Składniki na ciasto: 225 g mąki 5 łyżek cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 150 g zimnego masła 1 jajko Składniki na masę serową
Zasmakuj Kuchni