Staram się wykorzystać zapasy mrożonych owoców, więc postanowiłam upiec ciasto z malinami. Przepis pochodzi z dodatku kulinarnego „Palce Lizać” - w oryginale ciasto z wiśniami. Wspaniałe delikatne ciasto z mnóstwem kruszonki na wierzchu. Polecam :-) Przepis na dużą blachę ciasta. Składniki na ciasto: 400 g mąki pszennej 1 szklanka mąki ziemniaczanej 250 g margaryny 400 g cukru 6 jajek 2 płaskie łyżeczki(...)kruszonkę połączyć ze sobą a następnie rozetrzeć w palcach, żeby utworzyć kruszonkę. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć ciasto do blachy, ułożyć na nie owoce i całość posypać kruszonką. Gotowe ciasto przełożyć do nagrzanego piekarnika i piec 40 – 45 minut w temperaturze 190 stopni C. Smacznego
Na słodko lub wytrawniekuchni jest chłodno to miskę możemy wstawić do lekko nagrzanego piekarnika do około 30 stopni (wyłączyć grzanie ) i pozostawić ciasto do wyrośnięcia. Przygotowanie kruszonki: Pod koniec wyrastania ciasta robię kruszonkę, na blat wysypuję mąkę, cukier dodaję masło i pocierając składniki dłońmi łączę je tak żeby powstały grudki – kruszonka jest gotowa. Po około 40 minutach: Foremkę wykładam papierem do pieczenia. Wyrośnięte(...)przekładam do foremki, aby łatwiej było mi przełożyć ciasto dłoń nawilżam olejem. Ciasto w foremce równo rozprowadzam i wyrównuję dłonią nawilżoną olejem. Po wyrównaniu górę drożdżówki posypuję obficie kruszonką. Blaszkę z ciastem nakrywam ściereczką i odstawiam do wyrośnięcia na około 20 minut. Pieczenie drożdżówki z kruszonką: Foremkę z drożdżówką wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na drugą od dołu
Uwaga Babcia GotujeTortownicę, 21 cm wyłożyłam papierem do pieczenia i rozgrzałam piekarnik do temp. 180°C. Malinki umyłam i wysuszyłam. Przygotowane ciasto wyłożyłam do tortownicy, odkładając niewielką ilość ciasta na kruszonkę. Ciasto nakłułam w kilku miejscach widelcem. Na ciasto wyłożyłam maliny, posypałam niewielką ilością ksylitolu (ten etap można pominąć). Na maliny pokruszyłam odłożone ciasto, robiąc tzw. kruszonkę. Tortownicę wstawiłam do piekarnika
nietadietaSezon na śliwki jest w pełni. Warto zatem przygotować pyszne ciasto ze śliwkami . Ciasto przygotowujemy stosunkowo szybko i nie wymaga ono od nas zbyt dużej liczby
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!pokroić w 0.5 cm kawałki.4. Mąkę na kruszonkę przesiać, dodać cukier i pokrojone na kawałki masło. Rozcierać aż zrobi się kruszonka.5. Na ciasto wyłożyć rabarbar i posypać ciasto kruszonką. Przykryć i zostawić do wyrośnięcia (u mnie ponad godzinę). 6. Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Włożyć blaszkę z ciastem i zostawić uchylone drzwiczki! Tak piec 20 minut! W tym czasie
UgotujmyTo.plpodwójną porcję i fotografowałam każdy etap powstawania ciasta, z nadzieją, iż uda mi się to również po upieczeniu. Tym razem miałam szczęście... Kruche ciasto z truskawkami, marcepanem i orzechową kruszonką Ciasto: 4 szklanki mąki pszennej 1 szklanka cukru 3 żółtka 15dag masła 3 łyżki kwaśnej śmietany 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka cukru waniliowego Kruszonka: 80g masła(...)piekarnika, zmniejszyć temperaturę do 160 stopni i piec jeszcze przez 40 minut. Ciasto kruche przed pieczeniem Podpieczone ciasto posypane kruszonym marcepanem ... i z truskawkami... Ciasto z truskawkami i kruszonką przed wstawieniem do piekarnika Upieczone ciasto Smacznego
Zapiski Młodej Żonykawałki. Wrzucamy jabła do garnka i dodajemy trochę wody żeby się nam nie przypaliło. Wsypujemy cukier, rodzynki i cynamon. Smażymy jabłka około 10- 15 minut. Studzimy i wykładamy na ciasto. Kruszonkę można zrobić na dwa sposoby. a) zgniatamy ciasto, mrozimy i trzemy na tarce na dużych oczkach b) wrzucamy składniki do malaksera (masło musi być twarde), miksujemy kilka razy(...)gotowe ( wybrałam tą opcje z przepisu jaki wzięłam ) Wykładamy kruszonkę na górę ciasta i całe ciasto wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 170*C na około 40 minut. Moja kruszonka 4-5 minut przed końcem została potraktowana termoobiegiem ponieważ lubię jak kruszonka jest nieco chrupiąca. I oto moje efekty. Ciasto szło w ramach prezentu wyjazdowego więc nie zrobiłam zdjęcia smakowitego
W Moim Magicznym DomuCiasto drożdżowe ze śliwkami i owsianą kruszonką To już moje kolejne podejście do drożdżówki ze śliwkami. W końcu udało się ją sfotografować, dzięki czemu przepis może pojawić się również na blogu. Ostatnio miałam na nią wielką ochotę, więc cierpliwe czekałam, dając możliwość wyrosnąć ciastu drożdżowemu. Jak to bywa z ciastem drożdżowym z owocami, nie wyrasta ono zbyt wysokie, a śliwki(...)będzie kleista). Całość rozcierać palcami, aż do uzyskania suchej kruszonki, która rozpada się w dłoniach. Kiedy ciasto drożdżowe wyrośnie, śliwki lekko oprószyć mąką, ułożyć je na cieście. Całość posypać obficie kruszonką. Piec około 50-60 min. (w zależności od piekarnika) w temp. 180'C. do zarumienienia. Smacznego
Moje Qulinariaszklanki oleju 2 łyżeczki proszku do pieczenia śliwki cukier puder do posypania ciasta Kruszonka 2 łyżki masła 2 łyżki cukru 4 łyżki mąki Do miski włożyć składniki na kruszonkę i rozcierać palcami tak, aby powstała kruszonka. Nie należy tego robić zbyt długo, bo powstanie ciasto. Śliwki umyć, osuszyć i każdą podzielić na dwie połówki oraz usunąć pestkę. Jajka utrzeć(...)ciasto do formy i ułożyć połówki śliwek skórą do dołu. Posypać kruszonką. Piec w 180 stopniach C około 45-50 minut. Po wystudzeniu posypać ciasto cukrem pudrem. ciasto ze śliwkami i kruszonką
O kuchni z uczuciemczas 3 minuty zostawić do wyrośnięcia reszta jak przy normalnym wyrabianiu Kruszonka – do miski wsypać mąkę, cukier i dodać masło. Szybkimi ruchami zagnieść ciasto i rozkruszyć formując kruszonkę. Wyrośnięte ciasto drożdżowe rozłożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić na chwilkę do ponownego wyrośnięcia. Na ciasto rozłożyć rabarbar i na to pokruszyć kruszonkę. Pieczenie – piec w nagrzanym piekarniku
Kuchnia Pokoleńzjedliśmy je (jeszcze ciepłe) w długi weekend ale dopiero teraz mam możliwość podzielić się z wami przepisem. Polecam, jest bardzo puszyste, z chrupiącą kruszonką. Jeszcze zdążycie upiec je do niedzielnej kawy :) Ciasto: 200 g margaryny w temp. pokojowej 3/4 szkl cukru + 1 łyżka 3 jajka 1,5 szkl mąki 1 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 1 budyń waniliowy bez cukru(...)dodawać po jednym jajku. Zmniejszyć obroty miksera i dodawać suche składniki. Tortownicę (26cm) wyłożyć papierem do pieczenia i wylać ciasto. Rabarbar odsączyć z nadmiaru soku, wyłożyć na ciasto. Posypać kruszonką. Ciasto piec ok 50 minut, do tzw. suchego patyczka. Ostudzić. Ciasto z rabarbarem piekłam wspólnie z: - Marzeną - Dagmarą - Asią - Gosią - Gosią
Smakołyki Asi/agawa Pozostałe składniki: 5-6 dużych jabłek miód/agawa pół szklanki rodzynek pół szklanki jagód goji Składniki na kruche ciasto zmieszałam i wyrobiłam na jednolitą masę. Niewielką część ciasta, na kruszonkę odłożyłam do lodówki. Resztę ciasta wyłożyłam do formy silikonowej, nakłułam widelcem w kilku miejscach i również włożyłam do lodówki na kilka minut, aby ciasto stężało. W tym czasie nagrzałam(...)Rodzynki i jagody goji zalałam wrzątkiem, przepłukałam zimną wodą i dodałam do jabłek. Po 10-ciu minutach wyjęłam ciasto z piekarnika, na spód wyłożyłam uduszone jabłka. Na wierzchu zrobiłam kruszonkę. Ciasto ponownie włożyłam do piekarnika i całość piekłam
nietadietaKlasyczne ciasto drożdżowe z owocami i kruszonką, które przygotowałam z mąki orkiszowej wychodzi delikatne i długo zachowuje świeżość. Smakuje słońcem i dzieciństwem :) Możecie przygotować je z ulubionymi owocami. Dla mnie najlepszy zestaw to jagody, truskawki, rabarbar i morele. Ciasto: 500 g mąki orkiszowej jasnej 4 łyżki cukru trzcinowego jajko (opcjonalnie, raz zapomniałam dodać i też wyszło) 250 ml mleka(...)ciasto i odstawiamy do podwojenia objętości. Składniki na kruszonkę mieszamy ze sobą i odstawiamy do lodówki. Wyrośnięte ciasto wykładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzch układamy pokrojone truskawki, morele, rabarbar i jagody, lekko je wgniatając w ciasto. Posypujemy ciasto kruszonką i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez okolo 45 minut. Smacznego :) Artykuł Drożdżowe ciasto orkiszowe
Mienta blogDzisiaj podam fajny przepis na ciasto drożdżowe z papierówkami i kruszonką. Ciasto jest nie za wysokie, lekko słodkawe i bardzo smaczne a papierówki idealnie się do niego nadają. Placek jak u mojej babci, wprawdzie dawniej takie ciasta jadano często. Z przepisu wychodzi duża blaszka od piekarnika(...)Ciasto wykładamy na posypany blat mąką i je rozwałkowujemy na wielkość naszej blaszki, następnie je delikatnie przekładamy. Papierówki obieramy, wycinamy gniazda nasienne i kroimy na kawałki. Przygotowaną kruszonką posypujemy ciasto po wierzchu. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 - 190 *C i pieczemy około 25-30 minut, uważając aby się zbytnio nie spiekło. Ciasto studzimy, kroimy na kawałki
Kulinarne Fantazje Marioliświeżo mielonej aromatycznej kawy <3 Składniki (na formę 30cm x 11cm): Ciasto: 250 g mąki pszennej 12 g drożdży instant 4 łyżki cukru skórka otarta z jednej pomarańczy 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej (opcjonalnie) 1 duże jajko 80 g masła 3/4 szklanki mleka Kruszonka: 100 g mąki 50 g cukru 50 g masła Przygotowanie: Kruszonka: Mąkę, cukier(...)pomarańczy. Dokładnie wymieszać. Mieszając trzepaczką stopniowo dodawać mąkę. Mieszać do momentu aż ciasto będzie jednolite. Keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia. Masę wylać do formy, wierzch ciasta posypać kruszonką. Ciasto wstawić do rozgrzanego do 175 stopni piekarnika i piec przez ok 45 minut aż wierzch i kruszonka się zarumienią. Po upieczeniu drożdżówkę ostrożnie wyjąć z formy i studzić
Ze smakiem i z pasją