ciasto z kruszonka - 4855 przepisów (strona:14/324)

Śliwkowiec z Kruszonką 144

jedne z moich ulubionych owocami są śliwki.Kiedy jest sezon bardzo często po nie sięgam.Śliwki dodają lekkiej kwasowości ciastu co idealnie się komponuje ze słodyczą wilgotnego ciasta. Śliwkowiec z Kruszonką   Składniki na Ciasto: 1 kostka Margaryny musi być w pokojowej temperaturze 3/4 szklanki cukru ja dałam kryształu ale może być brązowy 1 szklanka mąki pszennej(...)blachę. Śliwki układam obok siebie, skórką do ciasta, owoce dzięki temu nie przypieką się i będą idealnie podkreślały smak ciasta  Składniki na kruszonkę ugniatam ze sobą Ciasto na kruszonkę trę na grubych oczkach i dokładnie sypię nią  ciasto Ciasto piekę przez 40 minut w rozgrzanym piekarniku w 180 stopnia do tzw suchego patyczka

Gotowanie Patki
Kruche ciasto z budyniem, czerwoną porzeczką i kokosową kruszonką 163

utworzył kożuch. Przygotować kruszonkę: Masło lub margarynę rozpuścić na małym ogniu, schłodzić, dodać pozostałe składniki   i wymieszać do momentu aż składniki się połączą i utworzy się kruszonka. Schłodzone ciasto rozwałkować na placek o wielkości blachy i przełożyć do wyłożonej papierem formy. Blachę z ciastem wstawić do nagrzanego piekarnika i piec(...)minut w temperaturze 180 stopni C. Na upieczony spód wyłożyć owoce. Jeżeli są mrożone, nie ma potrzeby ich wcześniejszego rozmrażania. Na owoce położyć budyń i całość posypać kruszonką. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 35 minut w temperaturze 175 stopni C. Smacznego :-) Przepis bierze udział w akcji

Na słodko lub wytrawnie
Ciasto drożdżowe z czekoladą, orzechami i z kruszonką 125

Ciasto drożdżowe z czekoladą, orzechami i z kruszonką  ciasto : 500 g mąki pszennej, 150 g cukru, 130 g masła, 4  jajka, 300 ml mleka, 7 g suchych drożdży, 50 g czekolady gorzkiej, 50 g czekolady mlecznej, 80 g orzechów włoskich, 50 g cukru, kruszonka: 50 g masła, 50 g cukru, 100 g mąki pszennej, Cukier rozpuścić na patelni(...)następnie w ślimak i przełożyć do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia, lub wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Przygotować kruszonkę. Miękkie masło wymieszać z cukrem i mąką. Kawałkami kruszonki posypać ciasto. Odstawić na kilkanaście minut. Następnie wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni na około 60 minut. Po 30 minutach, przykryć ciasto papierem do pieczenia, aby kruszonka się nie przypaliła

królestwo garów
Ciasto maślane z jabłkami i kruszonką czyli Słodki Czwartek odc. 204

wezmą udział w programie Marty Dymek.  Nagranie już w kwietniu a o tym kiedy odcinek znajdzie się na antenie na pewno Was poinformuję. Ciasto maślane z jabłkami i kruszonką ciasto: 250 g miękkiego masła 150 g cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego 5 jajek 180 g mąki pszennej 50 g mąki ziemniaczanej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia(...)mąką. Przekładamy ciasto. Jabłka myjemy, obieramy i pozbawiamy gniazd nasiennych. Mieszamy z sokiem z cytryny, cynamonem i cukrem. Każde kroimy na 10 części. Wtykamy je "po okręgu" w ciasto. Ucieramy palcami kruszonkę, która posypujemy ciasto. Ciasto pieczemy k 45 minut w 175 st.C. Sprawdzamy patyczkiem czy jest już upieczone. Wyjmujemy z pieca, studzimy przed pokrojeniem

Dzieje kuchennej Wiewióry
Ciasto Drożdżowe z Malinami i Kruszonką 240

Ciasto drożdżowe z malinami i kruszonką to klasyka wśród wypieków. Ciasto z poniższego przepisu wychodzi delikatne, puszyste, rozpływa się w ustach, a kruchutka kruszonka idealnie komponuje się z aromatycznymi owocami . Ciasto Drożdżowe z Malin ami i Kruszonką - Składniki: ok. 400-500 g malin Ciasto: 350 g mąki pszennej 125 ml mleka 50 g masła 2 żółtka 1/3 szklanki cukru(...)wierzch u ciasta (najlepiej rozciętą stroną do góry).  Kruszonka: Wszystkie składniki na kruszonkę łączymy ze sobą i mieszamy do momentu, aż zaczną powstawać grudki. Powstałą kruszonką obficie posypujemy wierzch ciasta i odstawiamy na kolejne ok. 40 minut w ciepłe miejsce. Ciasto drożdżowe pieczemy w temperaturze 180-190 stopni przez ok. 30-40 minut do zrumienienia i tzw. suchego patyczka

Słodka Strona
Kruche ciasto ze śliwkami i aromatyczną kruszonką 126

jednak zawsze w końcówką lata.  Właśnie wczoraj był taki dzień. Deszczowy i bardziej już jesienny niż letni. Dlatego to ciasto, śliwki wciąż jednak letnie owoce, ale kruszonka na cieście z nutą cynamonu, który zawsze będzie dla mnie raczej kojarzył się z chłodem na dworze. Do tego ledwie wyczuwalna nuta anyżu i dość wyrazisty smak kardamonu plus kokos. Zwykłe ciasto(...)mąki 200 g cukru pół szklanki wiórków kokosowych pół kostki masła łyżeczka cynamonu szczypta anyżu kilka ziaren kardamonu ( podobnie jak anyż rozgniecione w moździerzu) Wszystkie składniki na kruszonkę zagniatamy. Ciasto wyjmujemy z zamrażalnika, możemy je albo zetrzeć na tarce na grubych oczkach lub rozwałkować na blaszce, na wierzch układamy śliwki (skórką do dołu) na wierzch posypujemy kruszonką. Pieczemy

Słodka Kraina Wypieków
Drożdżowy gigant z rabarbarem i korzenną kruszonką 147

Miskę z ciastem przykrywamy mokrą ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok. godzinę. W tym czasie przygotowujemy kruszonkę. W misce ręką mieszamy mąkę, cukier, przyprawy oraz zimne masło. Zagniatamy składniki, wstawiamy kruszonkę do lodówki. Formę do ciasta smarujemy masłem i oprószamy mąką. Przekładamy ciasto do formy, u mnie była to tortownica o średnicy 20 cm, wyłożoną papierem(...)pozostawiałam spory brzeg z papieru, jak okazało się słusznie. Ciasto urosło bardzo wysokie!). Na wierzchu ciasta układamy rabarbar. Możemy go delikatnie wcisnąć w ciasto.  Przykrywamy blaszkę i zostawiamy do wyrośnięcia na kolejne 30 minut (do godziny), ciasto powinno podwoić objętość. Piekarnik nagrzewamy do 190 st. C. Wyrośnięte ciasto posypujemy kruszonką.  Drożdżowego giganta pieczemy ok. 35 – 45 minut. Patyczkiem

Dzieje kuchennej Wiewióry
Tarta z rabarbarem i kruszonką / Rhubarb crumble tart 176

bardzo łatwa w przygotowaniu i na pewno posmakuje każdemu, jest idealna na deser do kawy. Zapraszam! Scroll down for recipe in English Tarta z rabarbarem i kruszonką (8-10 porcji) Składniki: 1 porcja ciasta na tarty kruche, gotowe ze sklepu lub wg. tego przepisu na tarty słodkie 1 1/4 szklanki cukru 3 łyżki mąki 1/2 łyżeczki soli 2 duże jajka(...)minut, a następnie zmniejsz temperaturę do 180 ° C i piecz przez kolejne 30 minut. W międzyczasie wymieszaj cukier, mąkę, sól, masło i cynamon aż powstanie ładna kruszonka. Posyp ciasto kruszonką i piecz przez kolejne 15 minut, aż się ładnie zarumieni. Wyjmij ciasto z piekarnika i odstaw do ostygnięcia przed podaniem. Smacznego! English version Rhubarb crumble tart (8-10 servings) Ingredients

karmelowy
Ucierane ciasto z brzoskwiniami z kokosową kruszonką 164

Ucierane ciasto z brzoskwiniami z kokosową kruszonką Ciasto bardzo proste i szybkie w przygotowaniu a do tego bardzo smaczne,a  brzoskwinie możemy zastąpić innymi owocami. Składniki: 1 puszka brzoskwiń  1 kostka margaryny 200 g cukru 1 cukier wanilinowy 4 jajka 2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia 450 g mąki 4 łyżki mleka Owoce odsączyć i pokroić w kostkę(...)cukrem i cukrem wanilinowym, dodawać po jednym jajku, na koniec dodać mleko, proszek oraz mąkę. (gdyby ciasto było zbyt gęste można dodać więcej mleka). Ciasto rozsmarowujemy na natłuszczonej blaszce, na wierzchu układamy brzoskwinie, całość posypujemy kruszonką i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175 st. C przez ok godzinę.  Kruszonka: pół szklanki mąki pół szklanki cukru pudru pół szklanki wiórków

Słodka Kraina Wypieków
Placek drożdżowy z budyniem 326

mięciutki, średnio wysoki, pokryty budyniem i obsypany kruszonką. Z filiżanką kakao smakuje wyśmienicie. Ma tą zaletę, że moja rodzinka zjada go w całości, a nie tylko górę z kruszonką i nadzieniem. Ciasto drożdżowe:ok. 1/2 kg mąki pszennej4 czubate łyżki cukru1 łyżeczka cukru wanilinowego szczypta soli2 dag świeżych drożdży1 szklanka mleka1/4 kostki margaryny1 jajkoKruszonka:1/4 kostki margarynypo 4 duże czubate(...)piekarnik na 180 stopni.Ugotować budyń, używając 1/2 litra mleka i gorący wyłożyć na ciasto.  Posypać kruszonką.Przygotowanie kruszonki:Margarynę roztopić i ostudzić, dodać pozostałe składniki. Palcami zagnieść kruszonkę.Ciasto z ciepłym budyniem szybko podrośnie. Włożyć je do nagrzanego piekarnika i piec ok. 30 minut. Studzić na kratce

Praktyczna pl
Ciasto drożdżowe z jeżynami i kruszonką 142

specjalną łopatką do wyrabiania ciasta. Ciasto powinno odchodzić do rąk, jeśli jednak bardzo się lepi, podsypujemy je dodatkowo mąką. Na sam koniec dolewamy rozpuszczone masło i wyrabiamy do połączenia. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na minimum 1,5 godziny.   W międzyczasie gdy ciasto rośnie, możemy przygotować kruszonkę, którą do chwili użycia, trzymamy w lodówce(...)rozcieramy kawałki masła z suchymi składnikami do uzyskania ziarnistej kruszonki.   Ciasto po wyrośnięciu zgniatamy dłonią, po czym jeszcze krótko zagniatamy w misce. Formę do pieczenia wykładamy papierem po czym wyciągamy na nie ciasto – rozciągamy ciasto na wielkość formy. Na wierzch układamy równomiernie owoce i posypujemy kruszonką. Takie ciasto przykrywamy ścierką i jeszcze pozwalamy mu wyrosnąć 30 minut

Smaczna Strona
Ciasto z truskawkami i kisielem 286

mąki, beza: 5 białek, niepełna szklanka cukru, kisiel truskawkowy, dodatkowo: truskawki (ok. 500 g ). Wykonanie: Wszystkie podane składniki na ciasto mieszamy i zagniatamy ciasto. Odkładamy trochę ciasta na kruszonkę a pozostałe rozprowadzamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Ciasto na kruszonkę wkładamy do lodówki. Truskawki myjemy, obieramy z szypułek, kroimy wzdłuż na pół i układamy na cieście. Białka ubijamy(...)sztywno, stopniowo dodajemy cukier. Pod koniec ubijania dodajemy cały kisiel. Pianę wykładamy na truskawki. Ciasto przeznaczone na kruszonkę musimy zetrzeć na grubych oczkach tarki na pianę z białek i kisielu. Ciasto wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na około 45 minut. Smacznego

paapilotkaa
Ciasto z truskawkami i kisielem 295

mąki, beza: 5 białek, niepełna szklanka cukru, kisiel truskawkowy, dodatkowo: truskawki (ok. 500 g ). Wykonanie: Wszystkie podane składniki na ciasto mieszamy i zagniatamy ciasto. Odkładamy trochę ciasta na kruszonkę a pozostałe rozprowadzamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Ciasto na kruszonkę wkładamy do lodówki. Truskawki myjemy, obieramy z szypułek, kroimy wzdłuż na pół i układamy na cieście. Białka ubijamy(...)sztywno, stopniowo dodajemy cukier. Pod koniec ubijania dodajemy cały kisiel. Pianę wykładamy na truskawki. Ciasto przeznaczone na kruszonkę musimy zetrzeć na grubych oczkach tarki na pianę z białek i kisielu. Ciasto wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na około 45 minut. Smacznego

paapilotkaa
Pyszne ciasto z owocami i kruszonką przepis! 128

kruszonkę: w garnuszku roztapiamy masło, dodajemy mąkę i cukier i dokładnie wygniatamy, gdy już masło będzie rozpuszczone. Gdy masa będzie za rzadka, można dodać więcej mąki. Niektórzy wkładają ciasto na kruszonkę do lodówki, jednakże ja od razu po wygnieceniu masy, urywam ją na drobne kawałeczki(...)nakładam na ciasto,a dokładniej na poukładane na cieście owoce. Ciasto należy wstawić do nagrzanego piekarnika na 160 stopni i piec ok. 55minut. Raz na jakiś czas zmieniałam w trakcie pieczenia natężenie pieczenia z górnego na dolny, aby ciasto równomiernie i dobrze się dopiekło, szczególnie na dole. Smacznego!  Moje pyszne ciasto z owocami i kruszonką świetnie smakuje w ciepłe

MintTaste
Kruche ciasto z truskawkami i pianką oraz kruszonką 167

wymieszać. Dodać mąkę, proszek do pieczenia i olejek śmietankowy. Wymieszać dokładnie. Blaszkę o wymiarach 25 x 35 cm wyłożyć papierem do pieczenia lub wysmarować masłem i obsypać kaszką manną. Ciasto wyłożyć do blaszki, rozłożyć truskawki w odstępach. Jak truskawki są bardzo duże to przekroić na pół. Ja miałam średniej wielkości truskawki i rozłożyłam je w odstępach 1,5 cm. Przygotowanie(...)wymieszać. Wylać piankę na truskawki. Przygotowanie kruszonki – do miseczki wrzucić masło, dodać mąkę i cukier. Szybko zagnieść formując kruszonkę. Rozłożyć kruszonkę na piance. Pieczenie – nagrzać piekarnik do 180 C i piec 55-60 minut. Ciasto u góry musi nabrać rumieńca. Ciasto zostawić w blaszce do ostudzenia. Ciasto jest naprawdę rewelacyjne

Kuchnia Pokoleń