ciasto z kruszonka - 4855 przepisów (strona:49/324)

Drożdżowe z rabarbarem i truskawkami 190

drożdżowe z owocami ;) U mnie oczywiście z rabarbarem i truskawkami, to połączenie zawsze się sprawdza ;) Kwaśne owoce i słodka kruszonka, cudownie pachnie. Pół blachy zjedliśmy na ciepło ;-) Smakiem przypomina dzieciństwo i babcine placki drożdżowe z owocami :) Polecam! Składniki na ciasto: 500 g mąki pszennej 35 g świeżych drożdży 150 ml mleka 80 g cukru 100 g masła 2 jajka szczypta(...)masłem i oprószyć mąką. Wyrośnięte ciasto jeszcze raz zagnieść, rozwałkować je na blasze. Ciasto nakłuć widelcem, rozłożyć kawałki rabarbaru i truskawek. Kruszonka - Mąkę połączyć z cukrami i masłem. Ciasto posypać kruszonką i płatkami kokosowymi. Odłożyć na około 30 minut do napuszenia. Piec w temperaturze 190 stopni przez około 20 - 25 minut. Smacznego

Domowa cukiernia Ewy
Chlebek migdałowy ze śliwkami i kruszonką 126

kruszonkę: 4 łyżki mąki 2 łyżki mielonych migdałów 5 łyżek cukru 100g zimnego masła   Przygotowujemy kruszonkę – do miski wsypujemy mąkę, cukier i dodajemy pokrojone w kostkę zimne masło. W palcach rozcieramy suche składniki z masłem do uzyskania grubej kruszonki. Do tego dodajemy mielone migdały i jeszcze chwilę razem rozcieramy, tylko do połączenia migdałów z powstałą kruszonką. Wstawiamy(...)ciasta wlewamy do keksówki, na tą połowę układamy równomiernie połowę przygotowanych śliwek oraz posypujemy połową przygotowanej kruszonki. Na to wylewamy drugą połowę ciasta, układamy śliwki i równomiernie rozsypujemy kruszonkę. Tak przygotowane ciasto wstawiamy do nagrzanego piekarnika.   Ciasto pieczemy około 55-60 minut, ale polecam sprawdzić je patyczkiem – wbity w środek i wyciągnięty suchy oznacza, że ciasto jest idealnie

Smaczna Strona
Ciasto drożdżowe z kruszonką (bez jajek i mleka) 185

Marzyło mi się od dawna ciasto drożdżowe jak u Babci, puszyste ze słodką kruszonką. Moje ciasto dało radę wspomnieniom, jest równie pyszne a zapach rozchodzący się podczas pieczenia jest niebiański :) Składniki (na większą blachę): - 0,5 kg mąki, - 1 opakowanie drożdży suszonych, - 1/2 szklanki cukru (można dać więcej jak ktoś lubi bardzo słodkie), - 1/2 szklanki oleju, - 1 szklanka letniego(...)mamy ochotę. Ciasto wykładamy na natłuszczoną, wysypaną bułką tartą blachę, odstawiamy szykując w międzyczasie kruszonkę - mieszamy ze sobą wszystkie składniki (nie będą tak bardzo posklejane jak kruszonka z masła) i wysypujemy je na ciasto. Blachę przykrywamy ściereczką, odstawiamy na ok 1 h. Piekarnik nagrzewamy do 160 stopni, wkładamy ciasto i pieczemy je z termoobiegiem przez 30 - 45 minut, aż ciasto

Co na wege obiad?
Styropian z żurawiną, czyli "sernik" na jogurtach greckich 181

budynie o smaku malinowym Dodatkowo: 1 słoik żurawiny (260g) Sposób przygotowania: Ciasto: Mąkę przesiewamy z proszkiem, dodajemy kawałki masła, cukier i żółtka. Całość siekamy nożem na kruszonkę następnie szybko zagniatamy ciasto. Jeśli zachodzi taka potrzeba i jest za suche dodajemy łyżkę kwaśnej śmietany. Gotowe ciasto dzielimy na dwie części (równe lub 45% i 55%), owijamy je folią i wkładamy(...)słoika (można lekko zmieszać z masą serową, aby bardziej ją było widać w cieście. Pozostały kawałek ciasta wyjmujemy z lodówki i ścieramy na grubych oczkach tarki na kruszonkę. Posypujemy całe ciasto. Styropian pieczemy 1 godzinę w piekarniku rozgrzanym wcześniej do 180 stopni. Nad ciasto wkładamy pustą brytfannę, aby nie spalić kruszonki. Całkowicie studzimy przed krojeniem

Kolorowy Przepisownik
Ciasto Drożdżowe z Jagodami i Serem 204

Wyjątkowe c iasto drożdżowe z jagodami, serem i kruszonką to przepyszne ciast o, które przywądz i myślą i smakiem uw ielbiane przez wielu "jagodzianki". D elikatne, puszyste, rozpływające się w ustach c iasto drożdżowe w połączeniu z aromatycznymi jagodami i aksamitnym serem tworzy smakowity wypiek, któremu nie spos ób się oprzeć . . Ciasto Drożdżowe z Jagodami i Serem - Składniki: Ciasto(...)rozp rowadzamy po po wierzchni ciasta. P osypujemy jago dami . Kruszonka: Wszystkie składniki na kruszonkę łączymy ze sobą i mieszamy do momentu, aż zaczną powstawać grudki. Powstałą kruszonką obficie posypujemy wierzch ciasta i odstawiamy na kolejne ok. 40 minut w ciepłe miejsce. Ciasto drożdżowe pieczemy w temperaturze 180-190 stopni przez ok. 30-40 minut do zrumienienia i tzw. suchego

Słodka Strona
Proste ciasto ze śliwkami 152

prostu nie zdejmować ciasta z papieru tylko całość wyłożyć na brytfankę. Składniki:  1 opakowanie kupnego ciasta kruchego Do wyłożenia na ciasto: 2 łyżeczki cukru do posypania śliwek 6 śliwek dużych okrągłych 4 białka szczypta soli Składniki na kruszonkę: 10 dag masła (ja lubię margarynę, używam Delmy) 10 dag mąki 10 dag cukru pudru Wyłożyć brytfankę ciastem. Śliwki umyć, przekroić(...)soli. Wyłożyć na śliwki. Kruszonka: Do miseczki wsypać mąkę z cukrem pudrem i dołożyć masło (lub margarynę). Wszystko lekko mieszać ręką (nie ugniatając), do momentu powstania kuleczek przypominających kruszonkę na cieście. Następnie delikatnie posypać pianę kruszonką. Piec w temp. 180 st. C ok. 40 minut. Jak ktoś lubi można posypać cukrem pudrem. Ja jednak tego nie robię ponieważ śliwki

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Ciasto z truskawkami 151

Dzisiejsze ciasto pojawiło się już kiedyś na blogu w wersji ze śliwkami . To proste ciasto ucierane, które bez trudu utrzyma nawet sporą warstwę owoców i kruszonki. Jest stabilne i łatwe w wykonaniu, pasują do niego praktycznie każde owoce :) Ostatnio lubię robić kruszonkę z dodatkiem jakieś innej mąki oprócz pszennej, dzięki temu możemy nadać ciastu trochę nowego smaku – świetnie nadaje(...)razem do połączenia składników. Na koniec dodajemy przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Mieszamy krótko, tylko do połączenia składników. Nie dłużej! Zaganiatamy razem wszystkie składniki na kruszonkę (masło powinno być w temperaturze pokojowej). Ciasto przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Układamy na nim owoce i posypujemy kruszonką. Pieczemy ok. 50 min. lub do suchego patyczka w piekarniku rozgrzanym

Ciastkozercy
Jogurtowe ciasto ze śliwkami i cynamonową kruszonką. 134

dopiero jutro :D. Na osłodzenie sobie pracy postanowiłam upiec ciasto, typowo jesienne, wyjątkowo soczyste, pachnące cynamonem, hojnie nadziane śliwkami, oprószone kruszonką, niesamowite!!! Polecam! Składniki na jogurtowe ciasto ze śliwkami i cynamonową kruszonką na formę o wymiarach 24x28 cm 300 g mąki pszennej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej 120 g cukru 2 duże jajka(...)gładkiej masy dodajemy suche składniki i mieszamy do chwili aż otrzymamy jednolite ciasto. Wykładamy je do formy wyłożonej papierem do pieczenia, na wierzchu rozkładamy śliwki, posypujemy je kruszonką i wkładamy ciasto do nagrzanego do 175 stopni C piekarnika. Pieczemy aż się zarumieni, czyli około 35-45 minut. Gotowe, przestudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem. Gotowe

Rozpustne gotowanie
Kruche ciasto z truskawkami i kruszonką 184

manny ok 1 kg truskawek Schłodzone ciasto rozwałkowujemy i przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia, na cieście rozkładamy truskawki. Ponieważ truskawki są soczyste, ja ciasto posupuję kaszą manną i dopiero wykładam truskawki Kruszonka: 1 szklanka mąki pszennej 1/2 szklanki cukru 2 łyżki cukru waniliowego 100g masła Wszystkie składniki łączymy ze sobą, tak by powstała kruszonka i posypujemy nią truskawki

Cynamonowe szczęście
Szybkie ciasto orkiszowe z rabarbarem i kruszonką 166

mleka 100 ml oleju 300 g mąki orkiszowej typ 630 2 łyżeczki proszku do pieczenia 350 g ogonków liściowych rabarbaru (masa przed obraniem) Składniki na kruszonkę wyrobić ręką. Włożyć do lodówki na czas przygotowywania ciasta. Wypłukać rabarbar, obrać go ze skórki i włókien. Pokroić na talarki nie szersze niż 6 mm. Włączyć piekarnik na 190 stopni C. (pieczenie z dołu(...)pieczenia. Łopatką rozprowadzić po całej formie. Ciasta w formie jest niewiele, ale nie warto się tym przejmować, bo potem wyrośnie . Na wierzchu masy rozsypać równomiernie rabarbar. Wyjąć ciasto na kruszonkę i rozdzielając na małe kawałki, posypać wierzch ciasta. Włożyć ciasto do piekarnika i obniżyć temperaturę do 180 stopni C. Piec ciasto 50 minut. Po upieczeniu wyjąć na kratkę

Weekendy w domu i ogrodzie
Jogurtowe ciasto z czarną porzeczką 404

porzeczkami. KRUSZONKA Połowę masła stopić, resztę posiekać z mąką i cukrem. Dodać chłodne roztopione masło i wiórki kokosowe, rozetrzeć ciasto w palcach na niewielkie grudki. Posypać kruszonką owoce, wstawić ciasto do piekarnika, piec 50 minut w 180 stop. Upieczone i ostudzone ciasto, posypać cukrem pudrem

Kuchnia Danusi
Jabłecznik z kruszonką i karmelizowanymi migdałami 162

taką ochotę i oto moja wersjaJ Przepis na pewno nie raz powtórzę, następnym razem może dodam jeszcze więcej jabłekJ Polecam gorąco !! Jabłecznik z kruszonką i karmelizowanymi migdałami Składniki na tortownicę o średnicy 24 cm: Ciasto kruche: 250 g mąki tortowej 0,5 kostki masła 1 jajko 0,5 szkl. cukru 1-2 łyżki śmietany 1 łyżeczka proszku do pieczenia(...)miód. Czekamy aż się rozpuści, cały czas mieszając. Gdy powstanie karmel dodajemy  migdały i całość gotuj jeszcze przez chwilę. Podpieczone ciasto wyjmujemy, nakładamy jabłka, następnie posypujemy kruszonką oraz migdałami. Ciasto piec przez  ok. 30min. w temperaturze 200°C, aż się zarumieni

Mania Gotowania
MEGA JABŁKOWE BABECZKI Z KRUSZONKĄ 131

jajka * 1 szklanka mleka * 1/2 szklanki oleju * 4 jabłka Składniki na kruszonkę: * 1 łyżka masła * 3 łyżki mąki * 5 łyżek cukru Wykonanie: Babeczki: W jednej misce wymieszać wszystkie sypkie składniki, w drugiej wymieszać mikserem składniki płynne. Do płynnej masy dodawać po łyżce sypkich składników, nie przestając ciasta mieszać mikserem na wolnych obrotach. Jabłka obrać ze skórek, zetrzeć na tarce(...)oczkach. Dodać je do ciasta i wymieszać łyżką. Formę do babeczek wyłożyć papilotkami. Wylewać do nich ciasta do 2/3 ich wysokości. Kruszonka: Z masła, mąki i cukru zagnieść ciasto na kruszonkę. Muszą powstać małe "cukiereczki". Na babeczki posypać kruszonkę.  Piekarnik nagrzać do 180'C. Wstawić formę z babeczkami i piec je około 25-30 minut

Zrób to smacznie
Bezglutenowy placek drożdżowy - super łatwy w przygotowaniu 221

placek wyrósł bardziej niż się spodziewałam i był naprawdę pyszny. Jego zrobienie też nie było tak czasochłonne - dałam mu rosnąć zaledwie pół godziny. Polecam Wam gorąco ten przepis! Składniki: Ciasto: 250 ml mleka (użyłam kokosowego domowej roboty) 50 g drożdży (nie miałam świeżych - użyłam mrożonych i w ciepłym mleku dały radę) 2 jajka 150 g cukru + jedna łyżka do drożdży(...)oryginalnego przepisu, ciasto powinno rosnąć godzinę, ale bałam się, że nie zmieści mi się do foremki i po pół godziny przelałam je do blaszki. 7. W czasie kiedy ciasto rośnie zagniatamy kruszonkę. 8. Kiedy ciasto wyrośnie, na wierzchu poukładać owoce i posypać kruszonką. 9. Wstawić do nagrzanego piekarnika na najniższy poziom. Grzanie góra-dół, 170 st. na 50 minut

Mama z Motylem
Ciasto z rabarbarem na maślance 144

Wpis pochodzi z www.mgotuje.pl Bardzo smaczne ciasto z rabarbarem i kruszonką na maślance. Mięciutkie, najlepsze zaraz po upieczeniu. Można robić je z owocami sezonowymi jak i mrożonymi. Polecam. Post Ciasto z rabarbarem na maślance pojawił się poraz pierwszy w Marta Gotuje

Marta Gotuje

Proponowane wyszukiwania