Klasyczne, niezawodne ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką. Tu z dodatkiem cynamonu co sprawia, że zapachy wydobywające się z piekarnika podczas pieczenia są jeszcze bardziej intensywne. A smak? Sami się przekonajcie. Gorąco zachęcam do wypróbowania przepisu :) 250 g mąki pszennej 120 g mąki krupczatki 30 g świeżych drożdży 2 jajka 2 łyżki cukru demerara 3/4 szklanki maślanki pół szklanki oleju(...)użyłam formy 22 x 33 cm). Rabarbar obieramy i kroimy w 1 cm kawałki po czym mieszamy go z cukrem. Składniki na kruszonkę zagniatamy. Rabarbar wysypujemy na ciasto, a na wierzch kruszonkę. Pieczemy około 25 minut w 180 stopniach. Smacznego :) function load(url, callback) { var xhr; if(typeof XMLHttpRequest !== 'undefined') xhr = new XMLHttpRequest(); else { var versions = ['MSXML2.XmlHttp.5.0', 'MSXML2.XmlHttp
Mienta blogdodatek w postaci niebanalnej kruszonki? Tak właśnie pomyślałam, stojąc na balkonie i patrząc na doniczkę z przepięknie wybujałą miętą pomarańczową. I tak oto powstało moje lekkie, wilgotne ciasto biszkoptowe, niezwykle aromatyczne dzięki kruszonce i soczyste za sprawą owoców. Składniki: 6 jajek 3/4 szklanki cukru pudru 2 szklanki mąki pszennej tortowej 160ml oleju 1 łyżeczka proszku do pieczenia 350g mrożonych owoców(...)wierzch wykładamy mrożone owoce. Przygotowujemy kruszonkę.Bazylię i miętę drobniutko kroimy lub rozdrabniamy w blenderze. W naczyniu umieszczamy masło, mąkę, wiórka,cukier oraz zioła. Palcami łączymy składniki. Kruszonką posypujemy wierzch ciasta. Pieczemy w 170C ok.35-40min. do suchego patyczka. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem. Artykuł Lekkie ciasto biszkoptowe z owocami i bazyliowo-miętową kruszonką pochodzi z serwisu Raj dla Podniebienia
Raj dla PodniebieniaJakiś czas temu przeglądając lodówkę, a dokładnie zamrażalnik, zobaczyłam że mam zamrożone świeże jagody. I od razu naszła mnie ochota na ciepłe drożdżowe ciasto z dużą ilością kruszonki i jagód. Długo się nie wahałam ;-).Zapraszam!SKŁADNIKI:- 1 kg mąki pszennej babuni- 1 paczka drożdży- 5 jaj- 1 - 1,3 szklanki mleka- 1 szklanka cukru- cukier waniliowy- masło 1 kostkaNa nadzienie(...)dwie części i rozwałkujemy na dwa blaty. Smarujemy nadzieniem. Rolujemy. Tniemy na równe ślimaki i ustawiamy koło siebie na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.Na kruszonkę:- 3 łyżki cukru- 3 łyżki mąki- 4 łyżki masłaKruszonką posypujemy ciasto. Odstawiamy na 10 minut do podrośnięcia. Po tym czasie pieczemy w piekarniku przez 1 godzinę. Temp. 200 stopni C.Smacznego
SMYKWKUCHNIKolejna odsłona naszego ulubionego ciasta jogurtowego. Tym razem w urocze kakaowe łaty, z rabarbarem i pełnoziarnistą kruszonką. Co za smak! Pod chrupiącą maślaną kruszonką kryje się mięciutkie, puchate i wilgotne ciasto z kawałkami orzeźwiającego rabarbaru. Trudno się od niego oderwać i jak pokazuje doświadczenie, na jednym kawałku się nie skończy. p.s. Na ciepło z gałką lodów smakowało wyśmienicie! Składniki(...)białego i całe kakaowe, tworząc kleksy. Na cieście rozłożyć połowę rabarbaru. Na rabarbar wylać pozostałe ciasto, rozsmarować go równomiernie, z wierzchu wyłożyć pozostały rabarbar. Składniki kruszonki rozetrzeć palcami, kruszonką posypać ciasto. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec ok 35min. w temp. 160stC (termoobieg) do suchego patyczka. Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika, studzić najpierw w blasze, następnie przenieść na kratkę. Smacznego
Obiad gotowyKolejna odsłona naszego ulubionego ciasta jogurtowego. Tym razem w urocze kakaowe łaty, z rabarbarem i pełnoziarnistą kruszonką. Co za smak! Pod chrupiącą maślaną kruszonką kryje się mięciutkie, puchate i wilgotne ciasto z kawałkami orzeźwiającego rabarbaru. Trudno się od niego oderwać i jak pokazuje doświadczenie, na jednym kawałku się nie skończy. p.s. Na ciepło z gałką lodów smakowało wyśmienicie! Składniki(...)białego i całe kakaowe, tworząc kleksy. Na cieście rozłożyć połowę rabarbaru. Na rabarbar wylać pozostałe ciasto, rozsmarować go równomiernie, z wierzchu wyłożyć pozostały rabarbar. Składniki kruszonki rozetrzeć palcami, kruszonką posypać ciasto. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec ok 35min. w temp. 160stC (termoobieg) do suchego patyczka. Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika, studzić najpierw w blasze, następnie przenieść na kratkę. Smacznego
Obiad gotowyDziś zapraszam Was na ciasto jogurtowe z truskawkami. Przepis ten znalazłam buszując po internecie, lekko zmodyfikowałam i wypróbowałam. I powiem Wam, że ciasto jest przepyszne. Przynajmniej dla mnie;-). Jest jogurtowe i idealnie wilgotne. Mówię Wam pycha!!! A najbardziej cieszy mnie fakt, że można je zrobić z wszystkimi letnimi owocami. Przepis ten bierze udział w zabawie kulinarnej ” Słodkie wypieki(...)miksujemy. Gotowe ciasto przelewamy do formy wysmarowanej tłuszczem. Owoce układamy na cieście. Wszystkie składniki kruszonki mieszamy ze sobą, rozdrabniamy między palcami tak długo aż powstanie kruszonka. Gotową kruszonką posypujemy ciasto. Pieczemy w 180C przez 40-45 mint., do tak zwanego suchego patyczka. Smacznego
Passion of CookingRAZOWE CIASTO Z RABARBAREM I TRUSKAWKAMI (Z OWSIANĄ KRUSZONKĄ) Naprawdę pyszne, razowe ciasto z rabarbarem i truskawkami - miękkie, wilgotne, słodko-kwaśne. Ciasto w całości zrobiłam na ekologicznej, razowej mące orkiszowej (typ 2000), dzięki czemu jest zdrowe, bardzo pożywne i ma wyjątkowy, delikatny orzechowy posmak. Wierzch posypałam słodką owsianą kruszonką i płatkami migdałów, co świetnie komponuje się z kwaskowatymi owocami(...)poukładaj truskawki (możesz każdą truskawkę w połowie zanurzyć w mące, dzięki temu nie opadną na dno). W misce wymieszaj płatki owsiane z olejem i cukrem i posyp kruszonką owoce na cieście. Piecz ciasto przez 55 minut do tzw. suchego patyczka . Upieczone wyjmij z piekarnika i pozostaw w formie do ostudzenia. Ostudzone ciasto możesz posypać cukrem pudrem (ja tego nie robiłam
Słodko-Słony Świat Ilonydużą ilością kruszonki, macie ochotę na kawałek? :) Mnie już można skusić samą kruszonką. Uwielbiam wszystkie wypieki, które są nią z góry sowicie posypane, wtedy pierwsze co robię oskubuję ciasto z kruszonki. Pamiętam jak nie raz mama kupowała bułki drożdżowe z kruszonką, wyjadałam z każdej gdzie się dało (ale tak by rodzeństwo nie zauważyło większych strat na bułce), a następnie wybierałam(...)wymieszać ze szczyptą soli. Dodać do mąki ubite jajka, mleko z roztopioną margaryną i wyrośnięte drożdże. Wyrobić ciasto przez 15 minut aż będzie gładkie i elastyczne. Następnie przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (ok. 1 godz). Przygotować kruszonkę - na małym ogniu na patelni roztopić margarynę, dodać cukier, przemieszać a następnie dodać mąkę. Odstawić z ognia, wymieszać drewnianą
pink envelopeRustykalnie, domowo i pysznie. Leniwe letnie popołudnie, owocowe ciasto serwowane prosto z blachy do pieczenia, dzbanek kompotu lub zimnego mleka... Kwaskowe, soczyste morele, bardzo puszyste, delikatne, wilgotne ciasto i lekko chrupiąca migdałowa kruszonka. Morelowy placek choć potrzebuje jak każde ciasto drożdżowe, trochę czasu na wyrośnięcie, jest naprawdę prosty do wykonania. Ciasto jest równie smaczne drugiego a nawet trzeciego dnia(...)cukrem, dodać masło. Rozetrzeć palcami. Dodać płatki migdałowe. Zagnieść. Wyrośnięte ciasto delikatnie zagnieść i przełożyć do przygotowanej formy. Na wierzchu powciskać połówki moreli skórką do dołu. Ciasto posypać obficie kruszonką. Następnie ponownie przykryć je ściereczką i odstawić na około 35 minut do wyrośnięcia. Piekarnik rozgrzać do temperatury 200°C. Piec około 35 min, aż wbity w ciasto patyczek
maniapieczeniaBędę Wam to powtarzać do znudzenia : uwielbiam kruszonkę!Z ciast … drożdżówek … muffinek czy innych przysmaków zawsze wyżeram ją w pierwszej kolejności!Dziś mam dla Was przepis na jedne z moich ulubionych muffinek – truskawkowe z chrupiącą migdałowo – kokosową kruszonką , która zdecydowanie króluje na całości!Delikatne wnętrze świetnie z nią współgra!Sklepy i targi obfitują już w truskawki(...)pieczenia.W osobnej misce mieszamy jogurt z olejkiem , jajkiem i roztopionym masłem.Dodajemy cukier i przesianą mąkę i krótko razem mieszamy(Uwaga!Ciasto wychodzi gęste).Dodajemy pokrojone truskawki i delikatnie mieszamy.Ciasto przekładamy do foremek ( u mnie silikonowe ).KRUSZONKA:Mieszamy razem mąkę i cukier.Dodajemy posiekane masło i rozcieramy palcami robiąc kruszonkę.Wsypujemy płatki migdałowe i kokos i razem mieszamy.Kładziemy na wierzch
Ostra na Słodkodrożdżóweczki z jagodami i serem, doskonale smakują z kubkiem mleka. Idealny letni podwieczorek. SKŁADNIKI Ciasto: 25 g drożdży 150 ml ciepłego mleka 3 łyżki cukru ok. 300 g mąki 2 jajka 1/4 szkl. oleju szczypta soli Kruszonka: 4 łyżki masła, 4 łyżki cukru, 3 łyżki mąki, 2 łyżki wiórek kokosowych Nadzienie: jagody, 200 g twarogu(...)robimy wałeczki, układamy na każdym kółku. Odstawiamy na 20 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. W palcach zagniatamy składniki na kruszonkę. Ser mieszamy z budyniem i śmietaną, dosładzamy do smaku. Serem nadziewamy bułeczki,posypujemy jagodami i kruszonką. Wierzch ciasta smarujemy żółtkiem, posypujemy kruszonką. Pieczemy ok. 15-18 minut w 180 stopniach
słodki bratekcukrem i szczyptą soli. Przesiewam mąkę i dodaję zaczyn. Wyrabiam gładkie ciasto. Nakrywam czystą ściereczką i odstawiam do wyrośnięcia, przynajmniej na godzinę. Ciasto podwoi objętość. Podczas wyrastania ciasta, przygotowuję owoce i kruszonkę. Truskawki przepłukuję pod wodą, obieram szypułki(...)większe kroję na połówki/ ćwiartki. Jeśli dodaję rabarbar, obieram go i kroję na kawałeczki, obtaczam w cukrze. Kruszonka: Miękką margarynę rozcieram palcami z mąką i cukrami, aż powstanie kruszonka. Gotowe ciasto , lekko ugniatam, dzielę na cztery części, delikatnie rozciągam wałkiem i wykrawam kubkiem cztery koła(drożdżówki) . Układam od razu na blaszce ( w odstępach) na natłuszczonym papierze do pieczenia. Na każdym
Takie tam pichcenieSkładniki:CIASTO:1,5 szkl mąki pszennej1 szkl. mąki kukurydzianej170 g margaryny3/4 szkl. cukru1 łyżeczka proszku do pieczenia3 jajkaWykonanie:Margarynę rozpuścić, ostudzić.Do margaryny dodawać partiami
kolorowotorcikowoKlasyczne ciasto kruche z kruszonką i owocami - w tym przypadku z sezonowymi śliwkami węgierkami :) Składniki: Ciasto kruche: 2,5 szklanki maki pszennej 1/2 szklanki cukru 1 cukier wanilinowy 2 łyżki kwaśnej śmietany 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 jajko 2 żółtka 250 g margaryny 1/2 kg śliwek węgierek Kruszonka: 1 żółtko 1,5 szklanki mąki 100 g masła 1 cukier(...)robię w mikserze) i rozłożyć rękami na blaszce 22 x 37 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Śliwki przekroić na pół i usunąć pestki. Połówki śliwek ułożyć na cieście skórką do dołu. Składniki kruszonki zagnieść i pokruszyć na rozłożonych śliwkach. Ciasto piec w temperaturze 180 stopni ok. 40-50 min do uzyskania złotego koloru. Smacznego
Na Ciasteczkowych Papierachłyżki oleju kokosowego migdałowa kruszonka z podanych proporcji wyszło mi tego dość sporo, dlatego możecie zrobić z połowy składników albo wykorzystać później drugą połowę do innego ciasta lub np. owoców pod kruszonką 2 łyżki płatków jaglanych 2 łyżki mąki ryżowej (zamiennie z kukurydzianą) 2 łyżki drobnego cukru łyżka masła orzechowego 50 g łuskanych migdałów Przygotowanie: KROK I : Jabłka(...)kruszonkę. KROK IV: W wyłożonej papierem do pieczenia, delikatnie oprószonej mąką ryżową keksówce układamy stopniowo: ciasto jaglane (wyrównujemy po bokach), jabłka z cynamonem, a na koniec posypujemy kruszonką. KROK V: Ciasto pieczemy przez ok. 30 minut w temperaturze 190 stopni C. Studzimy przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. Smacznego! 🌟 ✩✩✩ Instagram | Facebook | YouTube
Kuchnia Ellie