ciasto z kruszonka - 4855 przepisów (strona:50/324)

Drożdżówki z truskawkami 230

cukrem i szczyptą soli. Przesiewam mąkę i dodaję zaczyn. Wyrabiam gładkie ciasto. Nakrywam czystą ściereczką i odstawiam do wyrośnięcia, przynajmniej na godzinę. Ciasto podwoi objętość. Podczas wyrastania ciasta, przygotowuję owoce i kruszonkę. Truskawki przepłukuję pod wodą, obieram szypułki(...)większe kroję na połówki/ ćwiartki. Jeśli dodaję rabarbar, obieram go i kroję na kawałeczki, obtaczam w cukrze. Kruszonka: Miękką margarynę rozcieram palcami z mąką i cukrami, aż powstanie kruszonka. Gotowe ciasto , lekko ugniatam, dzielę na cztery części, delikatnie rozciągam wałkiem i wykrawam kubkiem cztery koła(drożdżówki) . Układam od razu na blaszce ( w odstępach) na natłuszczonym papierze do pieczenia. Na każdym

Takie tam pichcenie
Serniczek z jeżynami pod owsianą kruszonką 230

Składniki:CIASTO:1,5 szkl mąki pszennej1 szkl. mąki kukurydzianej170 g margaryny3/4 szkl. cukru1 łyżeczka proszku do pieczenia3 jajkaWykonanie:Margarynę rozpuścić, ostudzić.Do margaryny dodawać partiami

kolorowotorcikowo
Kruche ciasto ze śliwkami 133

Klasyczne ciasto kruche z kruszonką i owocami - w tym przypadku z sezonowymi śliwkami węgierkami :) Składniki: Ciasto kruche: 2,5 szklanki maki pszennej 1/2 szklanki cukru 1 cukier wanilinowy 2 łyżki kwaśnej śmietany 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 jajko 2 żółtka 250 g margaryny 1/2 kg śliwek węgierek Kruszonka: 1 żółtko 1,5 szklanki mąki 100 g masła 1 cukier(...)robię w mikserze) i rozłożyć rękami na blaszce 22 x 37 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Śliwki przekroić na pół i usunąć pestki. Połówki śliwek ułożyć na cieście skórką do dołu. Składniki kruszonki zagnieść i pokruszyć na rozłożonych śliwkach. Ciasto piec w temperaturze 180 stopni ok. 40-50 min do uzyskania złotego koloru. Smacznego

Na Ciasteczkowych Papierach
Najprostsza, najpyszniejsza szarlotka orzechowa (wegańska, bez glutenu) 149

łyżki oleju kokosowego migdałowa kruszonka z podanych proporcji wyszło mi tego dość sporo, dlatego możecie zrobić z połowy składników albo wykorzystać później drugą połowę do innego ciasta lub np. owoców pod kruszonką 2 łyżki płatków jaglanych 2 łyżki mąki ryżowej (zamiennie z kukurydzianą) 2 łyżki drobnego cukru łyżka masła orzechowego 50 g łuskanych migdałów  Przygotowanie:  KROK I : Jabłka(...)kruszonkę. KROK IV: W wyłożonej papierem do pieczenia, delikatnie oprószonej mąką ryżową keksówce układamy stopniowo: ciasto jaglane (wyrównujemy po bokach), jabłka z cynamonem, a na koniec posypujemy kruszonką. KROK V: Ciasto pieczemy przez ok. 30 minut w temperaturze 190 stopni C. Studzimy przy uchylonych drzwiczkach piekarnika.    Smacznego! 🌟 ✩✩✩    Instagram  |  Facebook  |  YouTube

Kuchnia Ellie
PYSZNE, SZYBKIE CIASTO DROŻDŻOWE, BEZ WYRASTANIA, NA KRUPCZATCE 642

Ciasto jest bardzo delikatne, masa dużo rzadsza niż na innych mąkach, a kruszonka...mmm... cudownie chrupiąca. Choćby i dla smaku tej cudnie chrupiącej, maślanej kruszonki warto sięgnąć po ten przepis w wersji na krupczatce. Samo ciasto wręcz rozpływa się w ustach. Ja piekłam swoje ciasto w dość dużej blaszce, o wym.37,5x 24,5cm , wolimy ciasta niższe, ale można oczywiście(...)masła, pokrojonego na mniejsze kawałki - ok.1/3 -1/2 szklanki cukru trzcinowego (u mnie gruby) Wszystkie składniki kruszonki umieścić w misie miksera i przy pomocy haka zagnieść kruche ciasto. Można również zagnieść kruszonkę ręcznie. Gotową kruszonkę odstawić na czas przygotowania ciasta. W misie miksera utrzeć żółtka razem z cukrem trzcinowym, szczyptą soli i rozkruszonymi drożdżami na puszystą, gładką masę. W rondelku

Smaczne Zdrowe
19. Makowiec z jabłkiem 203

puszka masy makowej słodkiej 6 białek 4 żółtka 10 dag margaryny 4 łyżki mąki 1 duże jabłko Rodzynki, orzechy, skórka pomarańczowa Kruszonka ½ szklanki cukru ½ kostki margaryny 1 1/3 szklanki mąki Z podanych składników na kruche ciasto szybko zarobić ciasto, wstawić do lodówki na godzinę, potem rozwałkować i wyłożyć dno blaszki. Białka ubić na sztywno. Z margaryny i mąki zrobić zasmażkę(...)którą dodać do masy makowej razem z bakaliami oraz jabłkiem pokrojonym w drobna kostkę. Na końcu dodać białka i delikatnie wymieszać z masą makową. Masę wykląć na kruche ciasto. Wyrobić kruszonkę i posypać nią ciasto. Makowiec piec przez ok. 50 minut w 170 stopniach. Można polukrować

Jadło i czytadło
Ciasto na maślance z truskawkami i kruszonką 148

Pyszne, puszyste ciasto z truskawkami i kruszonką. Niezwykle proste, w smaku lekko przypomina ciasto drożdżowe. Truskawki wspaniale się komponują z ciastem a dodatek kruszonki sprawia, że ciężko mu się oprzeć :) SKŁADNIKI: (forma ok 23x33 cm)   2 jajka 1 szkl cukru 1 szkl maślanki 1/2 szkl oleju 2,5 szkl mąki 3 łyżeczki proszku do pieczenia Kruszonka: 6 łyżek masła(...)mąkę i zmiksować tylko do połączenia składników. 4. Do ciasta wsypać mąkę i proszek do pieczenia, wymieszać łyżką. 5. Białka ubić, wymieszać delikatnie z ciastem. Całość przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia i posypać kruszonką. Piec ok 40 minut

Kto ugości moich gości?
Placek drożdżowy z serową pierzynką, brzoskwiniami i kruszonką 207

serową, w taki sposób, by pozostawić ok. 0,5 cm między brzegiem ciasta a blaszką. Na ser wykładamy owoce, ja układam je w 3 rzędach w różnych kierunkach. Ciasto posypujemy kruszonką. Ponownie przykrywamy je ściereczką i pozostawiamy na ok. 10-15 minut do wyrośnięcia. Pieczenie: Temperatura - 180ºC Czas - 30 minut Jeśli zdołacie wytrzymać, to pozwólcie mu wystygnąć, ja zazwyczaj(...)pierwszy kawałek, gdy ciacho jest jeszcze ciepłe, co zawsze kończy się małym poparzeniem. ;)   Ciasto jest bardzo smakowite, pierzynka serowa, tak jak i kruszonka nie jest przesadnie słodka, dzięki czemu ciasto to nie jeden wielki ulepek. Owoce dodają kwaskowatego akcentu równoważąc słodycz ciasta. Placek owinięty folią spożywczą i ściereczką naprawdę długo zachowuje swoją świeżość. Idealne na drugie śniadanie

Cooking Monster
Ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką 178

kruszonkę włożyć do miski i ucierać palcami, aż masa stanie się podobna do okruszków.  Wyrośnięte ciasto przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Na ciasto wysypać pokrojony rabarbar i posypać kruszonką. Piec 30 minut w w temperaturze 150 stopni a następnie ok. 20 minut w temp. 180 stopni.  Wykonanie w Thermomixie: Kruszonka: Do naczynia miksującego wsypać: mąkę, cukier(...)miejsce na ok. godzinę.   W czasie gdy ciasto rośnie umyć i pokroić rabarbar.  Wyrośnięte ciasto przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Na ciasto wysypać pokrojony rabarbar i posypać kruszonką. Piec 30 minut w w temperaturze 150 stopni a następnie ok. 20 minut w temp. 180 stopni

Mania Wypiekania
KRUSZON, SKUBANIEC NA MĄCE ORKISZOWEJ LUB PSZENNEJ 181

starego kajetu mojej Mamy, lekko zmodyfikowany do rodzaju użytej mąki. Dodaję także zawsze warstwę kruszonki, bowiem jesteśmy bardzo kruszonkowi ... ;-) Mimo iż całe ciacho, to jedna wielka kruszonka, to ta góra jednak najlepsza... ;-) Ciasto każdego dnia smakuje inaczej, od razu jest mega chrupiące, po kilku dniach staje się wilgotne i przepyszne, więc nic tylko piec i delektować się ... ;-) Piekłam w ciemnej(...)sztywno, a następnie dodajemy po łyżce cukier trzcinowy i cały czas ubijamy Masa powinna wyjść bardzo gęsta. Taką masę rozsmarowujemy na cieście. Wyjmujemy z lodówki przygotowaną wcześniej kruszonkę i obsypujemy nią ciasto. Blaszkę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200*C i pieczemy ok.35 minut na programie góra-dół, bez termoobiegu, lub 25-30 z termoobiegiem. Wystudzone ciasto można delikatnie polukrować

Smaczne Zdrowe
Ciasto z rabarbarem, bezą i kruszonką 156

Uwielbiam to wiosenne ciacho:)   Czekam na nie z niecierpliwością cały rok.   Ciasto z rabarbarem, bezą i kruszonką   SKŁADNIKI: Ciasto: 3 szkl. mąki pszennej  1/2 szkl. cukru  2 łyżeczki proszku do pieczenia  5 żółtek  200 g masła  2-3 łyżki śmietan Beza: 3-4 białka  100 g cukru(...)łodygi rabarbaru 2 łyżki cukru   Mąkę wymieszać z cukrem, proszkiem do pieczenia, dodać masło i posiekać nożem lub rozetrzeć zimnymi palcami na kruszonkę. Dodać żółtka, śmietanę i szybko zagnieść jednolite ciasto. Włożyć do lodówki na ok. 30 minut.  1/2 część przygotowanego ciasta, wylepić dno foremki o wymiarach  i nakłuć widelcem. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury

MarciochaKucharzy
Ciasto drożdżowe z kruszonką 193

ciastem drożdżowym i jakimś smakowitym dżemem, do tego owocowa herbatka albo mleko. Mniam! :) Jadacie słodkie śniadania? Czy raczej jesteście z tych mięsożernych jak mój eM? Zapraszam na ciasto drożdżowe z kruszonką - mój przepis podstawowy :) "Składniki:1/2 szklanki ciepłego mleka (125 ml)40 g drożdży200 g masła1 szklanka cukru pudru2 żółtkajajko3 szklanki (300ml) mąkiew. 3 łyżki suszonych wiśni, 1 łyżka zmielonej(...)pomarańczową a następnie ponownie wyrabiamy.Gotowe ciasto przekładamy do podłużnej formy keksowej wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy do podwojenia objętości ciasta.W tym czasie z podanych składników przygotowujemy kruszonkę - wyrabiamy opuszkami palców.Gdy ciasto podwoi swoją objętość posypujemy bogato kruszonką i wstawiamy do nagrzanego do 160`C piekarnika na około 60 minut.Studzimy na kratce. Podajemy z dżemem i mlekiem <3Smacznego

Słodkie Przyjemności
Ciasto dyniowo ananasowe pod orzechową kruszonką 172

jest gęste i ma bardziej wyrazisty smak w porównaniu do puree przyrządzonego z gotowanej dyni. Do dzisiejszego dyniowego ciasta wykorzystałam surową dynię. Dodałam porcję ananasa. Zrobiłam również orzechową kruszonkę tosca . Ciasto dyniowo ananasowe z orzechową kruszonką tosca Składniki: prostokątna foremka 18 cm x 25 cm 200 g pszennej mąki 150 g cukru 1 łyżeczka waniliowej pasty lub ekstraktu 1 łyżeczka(...)jedną całość za pomocą łyżki lub szpatułki. Przełóż masę do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Przygotuj kruszonkę tosca. W rondelku rozpuść masło, po czym dodaj mąkę wymieszaną z cukrem i śmietankę. Zagotuj, dodaj orzechy i część kokosowych chipsów. Rozprowadź tosca na powierzchni ciasta. Posyp resztą kokosowych chipsów. Wstaw ciasto do nagrzanego piekarnika i piecz przez około 40 minut

codojedzenia
Placek na maślance ze śliwkami 150

cukru * - 4 łyżeczki proszku do pieczenia - 8 łyżek wiórków kokosowych - esencja migdałowa Dodatkowo: - 12 dużych, dojrzałych śliwek - 8 łyżek wiórków kokosoweych - 4 do posypania ciasta przed ułożeniem owoców i 4 do posypania na wierzch kruszonki - kruszonka ( przepis na blogu ) - cukier puder * szklanka – u mnie metalowa miarka o pojemności 250 ml Umyte śliwki pozbawiamy pestek i kroimy na ćwiartki. Łączymy składniki(...)się połączą. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto wlewamy do formy, równamy powierzchnię, posypujemy 4 łyżkami wiórków kokosowych (dzięki temu śliwki nie „utoną”). Układamy na cieście ćwiartki śliwek – skórką do dołu, posypujemy przygotowaną kruszonką. Kruszonkę również posypujemy pozostałymi 4 łyżkami wiórków kokosowych. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175° C i pieczemy przez 1 godzinę i 25 minut (jeżeli ciasto

mojewypiekiinietylko
Pomorska drożdżówka z rabarbarem i kokosową kruszonką 232

Sezon rabarbarowy uważam za rozpoczęty:) Mój rabarbar jest już coraz ładniejszy:) Zawsze obowiązkowym pierwszym ciastem z rabarbarem jest drożdżówka z przepisu mojej babci:) Od innych, tradycyjnych drożdżówek wyróżnia ją przepyszna kokosowa, kruszonka... Oczywiście można użyć dowolnych owoców, jednak my najbardziej lubimy wersję z rabarbarem. Przepis jest na dużą porcję, użyłam blaszki o wym.37x42cm. Ciasto:100g świeżych drożdży, 1i1/2 szkl. mleka(...)ciepłą wodą. Odstawić na 1/2 godz. do wyrośnięcia. Następnie wyłożyć na natłuszczoną blaszkę o wym. 37x42cm. Rabarbar obrać, umyć, pokroić w kostkę i osuszyć na durszlaku. Wyłożyć na ciasto, lekko docisnąć.Kruszonka:250 g margaryny, 200g cukru, czubata szkl. mąki pszennej, 50g wiórków kokosowych.Składniki połączyć, palcami zagnieść kruszonkę, posypać nią ciasto. Piec ok. godz. w temp. 180st. Przed podaniem

Z miłości do słodkości