ciasto z kruszonka - 4855 przepisów (strona:46/324)

Ucierane ciasto z truskawkami i kruszonką 158

okazji moich dzisiejszych urodzin, postanowiłam upiec ciasto do pracy. Padło na ucierane (moje ulubione). A że sezon z truskawkami (podobno) dobiega końca, użyłam je do ciasta, a na wierzch mnóstwo kruszonki! Powiem tak-PYCHA! To ciasto zawsze wychodzi. Przepis dostałam od swoich Przyjaciółek ładnych parę lat temu. Do ciasta można użyć każdych owoców, zarówno świeżych jak i mrożonych. 'ciasto ucierane(...)truskawkami i kruszonką'  Składniki (na blachę 20x30): ciasto: - 100g miękkiego masła/margaryny - 4 jajka - 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej - 2,5 szklanki mąki pszennej tortowej - 1,5 szklanki cukru (1 szklanka jeśli ciasto robimy bez owoców) - 3,5 łyżeczki proszku do pieczenia (płaskich) - 3/4 szklanki jogurtu naturalnego - 600g owoców kruszonka: - 100g zimnego masła - 12 łyżek mąki - 4-5 łyżek cukru

CookYourself
Kruszonka do ciasta- prosty przepis 129

Często spotykam się z pytaniem, jak zrobić tradycyjną kruszonkę na ciasto :) Przedstawiam bardzo prosty przepis. Składniki: 10 łyżek cukru 10 łyżek mąki 10 łyżek oleju Wykonanie: Wymieszać składniki na kruszonkę, posypać po cieście. Piec tak jak ciasto

Tradycyjna Kuchnia
Tarta ze śliwkami i cynamonową kruszonką 192

podanych składników na ciasto wyrabiamy szybko jednolitą masę ciasta. Owijamy ją folią spożywczą i wkładamy do lodówki na około 30 minut, a nawet dłużej. Wyciągamy ciasto z lodówki, rozwałkujemy na formę do tarty o śr. 23 cm. Nakłuwamy ciasto widelcem, przykrywamy papierem do pieczenia, na który wysypujemy fasolę aby ciasto nam się nie podniosło. Tak przygotowane ciasto podpiekamy przez(...)czasie wyciągamy ciasto, ściągamy fasolę wraz z papierem do pieczenia i podpiekamy ciasto kolejne 10-15 minut do chwili aż się zarumieni. Wyciągamy i lekko studzimy. W międzyczasie myjemy śliwki, pozbawiamy ich pestek. Owoce przekładamy do garnka, zalewamy wodą i gotujemy przez 4-5 minut. Na podpieczone ciasto wysypujemy i wyrównujemy na cieście wymieszane 3 łyżki mąki z 3 łyżkami

W Moim Magicznym Domu
Drożdżowe rogaliki z kruszonką i dżemem jeżynowym 218

Pyszne, drożdżowe rogaliki przeplecione słodką kruszonką i domowym dżemem z jeżyn. Rogaliki są na dwa, trzy kęsy i idealnie sprawdzą się na śniadanie lub jako przekąska. CIASTO DROŻDŻOWE (ok 16 szt): 2 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki wody 25 g drożdży 2 łyżki cukru 1/4 szklanki mleka w proszku 1 jajko 1 żółtko 1 łyżka mleka 50 g masła szczypta(...)swoją objętość. Przygotować kruszonkę rozcierając w palcach wszystkie składniki. Odstawić do lodówki. Wyrośnięte ciasto przegnieść jeszcze raz, ale krótko. Uformować w wałek i rozwałkować na prostokąt o wymiarach ok 15 x 100 cm. Odłożone jajka wymieszać z mlekiem i pędzelkiem rozsmarować na całej powierzchni ciasta. Rozsypać kruszonkę zostawiając wolne brzegi. Za pomocą noża do pizzy pokroić naprzemiennie ciasto w trójkąty

https:KKuchniaMniam
Ciasto siekane ze śliwkami 136

składniki wrzucić do miski i siekać nożem, aż się ze sobą wymieszają i połączą. Na dno blaszki położyć papier do pieczenia, wyłożyć ciasto. Na górę ciasta rozłożyć wypestkowane i przecięte na pół śliwki. KRUSZONKA – szybko za pomocą dłoni ugnieść kruszonkę i rozsypać na śliwkach. Piec w nagrzanym piekarniku do 180 C przez 40-50 minut Ciasto jest pyszniusie, mniam

Kuchnia Pokoleń
Drożdżówki z kruszonką na oleju rzepakowym 143

wyrabiania jest klejące, ale właśnie to gwarantuje, że drożdżówki są leciutkie i delikatne. Do samych drożdżówek nie dodajemy dużo cukru, ale brzoskwinie i truskawki wraz z kruszonką są idealnym uzupełnieniem całości. Drożdżowe ciasto kojarzy mi się z dzieciństwem, uwielbiałam jak Mama je robiła i zawsze próbowałam je jeszcze gorące. Oczywiście i tym razem nie było inaczej, zarówno(...)Odstawić na 10 minut. Po tym czasie dodać przesianą mąkę, sól i cukier wanilinowy i jajko. Zagnieść kulę, odstawić do wyrośnięcia na około godzinę. Składniki na kruszonkę wymieszać. Truskawki wymieszać z brzoskwiniami. Wyrośnięte ciasto podzielić na 12 części. Każdy kawałek formować w kulę, rozpłaszczyć dłonią. Odstawić na 20 minut do wyrośnięcia. Po wyrośnięciu ponownie rozpłaszczyć środek dłonią, nakładać porcję owoców

dom-agi.pl
Keks z jeżynami i kruszonką 169

jeszcze nie zdążyłam się z Wami podzielić wszystkimi letnimi przepisami... Cóż, nadrobimy to zimą :) Dziś mam dla Was przepis na pyszne i szybkie ucierane ciasto - keks z jeżynami i piernikową kruszonką. Idealne jako dodatek do filiżanki herbaty, ale także jako słodka przekąska do szkoły czy pracy.  keksówka 11x23cm Składniki:  300g mąki pszennej,  150g cukru,  180g masła(...)oraz cukier. Ciasto zagnieść palcami, tworząc kruszonkę. Odłożyć 4 łyżki takiej kruszonki i dodać do niej cukier waniliowy oraz przyprawę do piernika. Odstawić, będzie nam to służyło za kruszonkę na wierzch ciasta. Do pozostałego ciasta (tego bez wanilii i przyprawy do piernika) dodać całe jajka, proszek do pieczenia, rum oraz kandyzowaną skórkę. Jabłko obrać ze skórki i zetrzeć na tarce

Z miłości do słodkości
Drożdżowe ciasto z rabarbarem 155

robimy kruszonkę. W misce mieszamy mąkę, cukier. Zimne masło kroimy w kostki i dodajemy do mąki. Następnie dłonią mieszamy składniki, rozdrabniając masło i łącząc wszystkie składniki, wstawiamy kruszonkę do lodówki Formę do ciasta smarujemy masłem i oprószamy mąką. Przekładamy ciasto do formy(...)układamy na wierzchu pokrojony rabarbar. Można delikatnie wcisnąć go do środka ciasta. Przykrywamy ciasto i zostawiamy do wyrośnięcia – powinno podwoić objętość. Piekarnik nagrzewamy do 180 – 190* C. Wyrośnięte ciasto posypujemy kruszonką. Pieczemy ok. 35 – 45 min. Przestudzone ciasto można dodatkowo posypać pudrem lub polać lukrem – wersja de luxe! . Ciasto nie jest zbyt słodkie

Proste Potrawy
Szybki jabłecznik - mój ulubiony:) 1759

moich ulubionych jabłeczników:). Zaskoczył mnie nie tylko smakiem, ale i prostotą wykonania, w dosłownie 15 minut (nie licząc czasu pieczenia) mamy dużą blachę pysznego ciasta. Ciasta nie zagniatamy a robimy z niego kruszonkę.  250g margaryny lub masła 3 szklanki mąki 5 jajek L 1,5 kg jabłek 1 opakowanie cukru waniliowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżki cukru(...)ciasta + 1/4 szklanki do piany 1. Margarynę/masło, mąkę, żółtka z jajek, cukier waniliowy, 3 łyżki cukru i proszek do pieczenia zagniatamy i rozcieramy w dłoniach jak ciasto na kruszonkę. Odsypujemy 1 szklankę, resztę ciasta przesypujemy na blachę, rozprowadzamy równomiernie i delikatnie dociskamy.  2. Jabłka obieramy, ścieramy na dużych oczkach tarki, lekko odciskamy. Przekładamy na wylepioną ciastem blaszkę

Szefowa kuchni
Ciasto drożdżowe z rabarbarem w syropie cynamonowym pod różaną kruszonką 187

Ciasto drożdżowe z rabarbarem pod kruszonką, klasyk ale w nieco odmienionej formie :) Rabarbar karmelizujemy przez 2 minuty w banalnie prostym w przygotowaniu  syropie cynamonowym , a waniliową kruszonkę zamieniamy na różaną, przygotowaną z domowym cukrem różanym . Syrop cynamonowy jest bardzo uniwersalnym dodatkiem do ciast i deserów, który można przechowywać przez 3 miesiące w lodówce. Po karmelizowaniu w nim rabarbaru przechodzi(...)ciekawą metamorfozę, zmienia kolor na różowy i robi się lekko kwaskowaty - cudowny :)       Czas przygotowania: Porcje: forma na ciasto Składniki w temperaturze pokojowej:  Kruszonka   30 g maki pszennej  30 g cukru  1 łyżeczka cukru waniliowego lub cukru różanego 25 g masła  Ciasto 100 g mleka  20 g świeżych drożdży, pokruszonych

SzczyptaSmaQ
Ciasto z kruszonką- Streuselkuchen. 163

Klasyczny Streuselkuchen, czyli ciasto z kruszonką. Bardzo szybkie i smaczne ciasto do kawy z genialnego blogu Lykkelig, chyba jednego z pierwszych blogów, które zaczęłam czytać regularnie. Przepyszna jest pasta z buraczków z kremowym serem: Tutaj( chyba nigdy mi się nie znudzi), bardzo wykwintne są muffinki z francuskiego ciasta z rozmarynem( jeśli zechcecie podam przepis po polsku). Zapraszam

dolcevitainmykitchen
Ciasto drożdżowe z czekoladą i kruszonką 219

mąki. Dodać zaczyn i szczyptę soli. Wyrabiać krótko. Następnie dodać ciepłe, rozpuszczone masło i wyrabiać, aż ciasto będzie gładkie (ok. 10 minut). Ciasto pozostawić na ok. 1 godzinę w ciepłym miejscu. Nadzienie : czekoladę posiekać, dodać resztę składników i całość wymieszać. Wyrośnięte ciasto przełożyć na stolnicę, rozwałkować w formie kwadratu o boku 40 cm, grubość 0,3 mm. Czekoladę rozłożyć równomiernie(...)jeden koniec przez drugi (na zdjęciach poniżej przedstawiam jak to zrobić). Wszystko włożyć do keksówki, przykryć ściereczką i zostawić na pół godziny do wyrośnięcia. Kruszonka : składniki rozetrzeć palcami, aż powstaną grudki. Obsypać kruszonką wyrośnięte ciasto i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok. 50 minut w 170 stopniach. * Do przygotowania tego ciasta użyłam keksówki podobnej do  TEJ-KLIK . * Świetnym gadżetem

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
Ciasto na maślance z owocami 128

Kolejny pyszny i ekspresowy wypiek :) Delikatne, mięciutkie ciasto na maślance z cudownie kwaśnymi owocami lata - porzeczkami. I ta kruszonka... Niebo w buzi :) Do tego ciasta możecie wykorzystać swoje ulubione owoce. Świetnie smakuje z jagodami, jabłkami czy żurawiną :) Najważniejsze, by pamiętać, że wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową, wtedy ciasto na pewno Wam się uda :) Polecam!  Ps. Jeśli śledzicie mój(...)roztrzepane jajka, połączyć i wymieszać do połączenia składników. Blachę o wymiarach 20 x 30 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na wierzch wysypać owoce, tak by przykryły całą powierzchnię ciasta. Posypać kruszonką. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 45-50 minut, do tzw. suchego patyczka. Smacznego

Domowa cukiernia Ewy
RAZOWE CIASTO Z PORZECZKAMI I OWSIANĄ KRUSZONKĄ 187

RAZOWE CIASTO Z PORZECZKAMI I OWSIANĄ KRUSZONKĄ Na Blogu prezentowałam Wam już najlepsze Razowe Ciasto z Rabarbarem i Truskawkami . Dziś mam kolejną, troszkę zmodyfikowaną, pyszną i zdrową propozycję na łatwe oraz szybkie ciasto z mąki razowej z dodatkiem czerwonych porzeczek.  Ciasto jest mięciutkie, pachnące, a posypana na jego wierzchu słodka, owsiana kruszonka świetnie komponuje się z kwaśnymi porzeczkami(...)krótko. Dosyp mąkę i proszek do pieczenia, ponownie zmiksuj, krótko, ale dokładnie. Ciasto przelej do formy, posyp porzeczkami. W miseczce wymieszaj płatki owsiane, olej i cukier i posyp kruszonką porzeczki. Piecz ciasto przez 50 minut w piekarniku do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu wyjmij ciasto z piekarnika do całkowitego ostygnięcia. Gotowe! Smacznego

Słodko-Słony Świat Ilony
Szarlotka pod owsianą kruszonką z jagodami 158

lubi. Ciasto absolutnie kojarzące mi się z jesienią, pyszną kawą i ciepłym domem. Jesień to w Polsce sezon na pyszne jabłka, pełne witamin, dlatego dziś przedstawię przepis na szarlotkę, która jest wykonana na cieście z mąki owsianej, jest bardzo kruchutka, delikatna i rozpływa się w ustach, a zamiast klasycznej bitej śmietany domowa konfitura z czerwonej porzeczki. Składniki na ciasto(...)Przygotowuję tortownicę (20 cm średnicy), smaruję ją olejem kokosowym. Ciasto dzielę na dwie części (jedna na wyłożenie tortownicy, druga na kruszonkę). Wykładam tortownice ciastem, na ciasto wykładam gotowe jabłka, na jabłka kruszę ciasto na kruszonkę. Całość posypuję mrożonymi jagodami. Szarlotkę należy piec ok. 45 minut przy 180 stopniach. (termoobieg włączyłam na ostatnie 10 minut). Gotowe:) Smacznego! Pozdrawiam, Adrianna

Pause Gotowanie!

Proponowane wyszukiwania